2019-03-18 655 瀏覽
由于一早就要去大屿山,按照习惯,不进荤食。来之前就选定来这家吃早餐。这家店离地铁口很近,店内没有座位,但在店外雨棚下有三个枱,可供食客吃早餐。我要了一碗皮蛋素肉粥,两块萝卜糕,太太要了一份炒面,另外还拿了一份斋肠粉,和一只金丝腐皮包两人分享。粥煮得很稀,很适合个人的偏好,也适合早晨配其它点心吃,素肉像是用白灵菇剪碎为食材,粥咸淡适中。萝卜糕感觉偏淡些,可能并不是很热的关系。素炒面中规中矩,细面,卷心菜,胡萝卜丝用酱油炒的。金丝腐皮包挺大只的,多层腐皮里包裹着粉丝,卷心菜等,吃着不错。斋肠粉大约是用了三条再剪开,标配酱料是花生酱,红腐乳酱,酱油等,太太觉得很可口。两人一共HKD70左右,就饱餐了一顿,然后就赶地铁去了。就算平时,其实也可以来吃个早餐,我个人日常也并不习惯一早吃带很多肉的点心。总体还是很满意的。下次来,应该还会考虑来这家吃早餐。

总体还是很满意的。下次来,应该还会考虑来这家吃早餐。
2019-03-12
$35 (早餐)
2018-02-17 765 瀏覽
在葵興開業多年的她,在下實在甚少惠顧,這天路過便吃吃。粟米冬菇粥比想像的多料,粥底水了甜。炒米粉乾身不油膩。粢飯內的素肉鬆頗鹹。無糖黑豆漿雖然比加糖的好點,但喝不慣呢。
在葵興開業多年的她,在下實在甚少惠顧,這天路過便吃吃。

粟米冬菇粥比想像的多料,粥底水了甜。
炒米粉乾身不油膩。
粢飯內的素肉鬆頗鹹。
無糖黑豆漿雖然比加糖的好點,但喝不慣呢。
2017-12-18 588 瀏覽
去葵涌上堂,咁岩想食素食,附近走了一下,基本就這家素食,露天雅坐,一睇就知地道風味,所以就坐下叫了碗素肉粥,素炒麵,和紫菜卷先說素肉粥其實這是皮蛋素肉粥,粥底很清甜,素肉有點菌味,口感結實,感覺比真肉好吃,皮蛋也有很香皮蛋味,米都煮爛煮化,清甜的粥很易入口,12蚊碗粥也算平宜炒麵比較乾身,材料也較炒,麵份量則廷多,12蚊算合理紫菜卷,十蚊一條,內裡是生菜,黑木耳腐皮等,咬落口感很清新爽脆,很可口,算比較有驚喜的健康美食,總結這店素食來說質素也可以,這餐總花費34元,地點位置近地鐵口,交通方便,路過外賣也方便,未來可能也會繼續來吧
去葵涌上堂,咁岩想食素食,附近走了一下,基本就這家素食,

先說素肉粥

炒麵比較乾身,材料也較炒,麵份量則廷多,12蚊算合理

2017-12-09
2017-05-25 574 瀏覽
因為今日係罰單所以就會食齋一日,以前坐地鐵出口嚟都有留意有間素食店喺旁邊但都未有試過因為覺得要行過去對面馬路就算數啦直行到家!諗住今日佛誕,所以朝頭早就冇煮早餐出嚟特意過來買,叫了素米線麵,跟三寶名字叫不出,豆腐咁樣的味道還過得去,但唔算好吃!最讓氣人的就是米線,買嘅時候特意說明帶走,一邊打包時候就一路客氣唔該加D辣椒啊當時候我還指著個辣椒瓶,但係態度唔係太好,話你咁麻煩麵難吃不得了還有垃圾橡皮筋,可怕😨咁長一條可想而知有幾衛生
麵難吃不得了還有垃圾橡皮筋,可怕😨咁長一條可想而知有幾衛生
2017-03-11 472 瀏覽
從地鐵站出來,看到了這間素食店這裡的食物選擇多 又有多款自家涼茶 於是我便點了一碗冬菇粟米粥 花生紅豆糉 羅漢齋包。冬菇粟米粥- 料頗多,不過粥底略係太稀,如粥水無異,材料雖清淡但味道卻略咸,也許是鹽放多了花生紅豆糉- 不算大個,但超足料,內有大量花生和紅豆,花生軟稔碗上辣辣醬相當美味。不過略嫌糯米軟少,極體偏濕不夠實。羅漢齋包- 小小一個要$8有點貴,不過勝在溫度夠熱,包也香軟。第二天也買了一瓶蛇舌草,味道濃郁不如坊間加了大量水而稀淡
從地鐵站出來,看到了這間素食店
這裡的食物選擇多 又有多款自家涼茶
於是我便點了一碗冬菇粟米粥 花生紅豆糉 羅漢齋包。

碗上辣辣醬相當美味。不過略嫌糯米軟少,極體偏濕不夠實。

第二天也買了一瓶蛇舌草,味道濃郁不如坊間加了大量水而稀淡
羅漢齋包
冬菇粟米粥+花生紅豆糉
2017-01-04 372 瀏覽
Jan 2016返完9~6再返兼職,中間有少少時間食啲嘢,就去咗公司附近既呢間齋舖。。。。。。。。。。。。。。。🍴惠豐涼茶素食🍴地址:葵興路102號葵涌中心A14號舖(葵興地鐵站A出口對出)腸粉$10(5條)不過不失,抵食既,但有d腸粉太淋,有啲痴埋一舊舊咁同埋底層d醬好稀😕。。。。。。。。。。。。。。。好食:(2/5)抵食:(3/5)環境:有凳可以坐,算係咁。。。。。。。。。。。。。。個到 仲有其他素食 可供選擇e.g 齋燒買 糕點 涼茶 粥 等等之前食過嗰度啲粥覺得一般糕點 就聽人講麻麻地
Jan 2016

返完9~6再返兼職
中間有少少時間食啲嘢,
就去咗公司附近既呢間齋舖
。。。。。。。。。。。。。。。

🍴惠豐涼茶素食🍴
地址:葵興路102號葵涌中心A14號舖
(葵興地鐵站A出口對出)
腸粉
腸粉$10(5條)
不過不失,抵食既,
但有d腸粉太淋,有啲痴埋一舊舊咁
同埋底層d醬好稀😕
。。。。。。。。。。。。。。。

好食:
(2/5)
抵食:
(3/5)
環境:有凳可以坐,算係咁

。。。。。。。。。。。。。。

個到 仲有其他素食 可供選擇
e.g 齋燒買 糕點 涼茶 粥 等等

之前食過嗰度啲粥覺得一般
糕點 就聽人講麻麻地
2017-01-04
1 分鐘 (堂食)
2016-04-23 808 瀏覽
惠豐涼茶素食食左好多年, 有熱氣就來買樽雪梨茶、菊花茶或羅漢果茶下火, 這裡的涼茶真材實料, 最愛雪梨茶, 既清潤又無咁寒涼, 啱女士飲。還有林林種種的素糕點、齋鹵味、粥糖水炒米腸粉等等, 經過這裡一定外賣淨酸齋, $11/雙拚真係堅平, 味道不是最好, 但也不差, 外面最少$18-20 才買到, 其餘粟米粥及素糕點也可以。芝麻糕 ($6) – 有黑芝麻香味, 煙韌, 不太甜。酸齋 ($11) – 以前仲好食, 最近吃那股酸勁弱左, 甜甜酸酸, 變得平易近人, 我還是掛念它以前那股酸勁, 那個酸汁甜酸得像呷意大利陳醋。雪梨茶 ($15) – 有自家煮的雪梨水感覺, 好足料, 清潤。粟米粥 ($14)– 無胃口之選, 粥底 ok 棉, 清清淡淡又飽肚。今日早餐特登黎食腸粉 ( $10/5條), 腸粉軟滑爽口, 只是欠缺了米香, 不過今時今日能有米香的腸粉真係少之又少了, 我都想知邊度有得食, 幾遠都去。

芝麻糕 ($6) – 有黑芝麻香味, 煙韌, 不太甜。
2016-04-23
$10 (早餐)
2014-07-30 699 瀏覽
Well,我知道等一下也是去吃齋,但一場來到這兒又忍不住吃點什麼...細涼茶 $9 一樽,揀了羅漢果,夠清潤(可以揀不凍的,因為我盡量不想喝太多冷飲)。另外要了條紫菜卷,不過阿姐夾了條腐皮卷給我,照吃不誤,反正價錢一樣。味道跟你在隨便一家齋店吃的甘粗多,不過味精的感覺不算強烈。她們另有客飯什麼的供應,價錢實惠。
涼茶
腐皮卷
她們另有客飯什麼的供應,價錢實惠。
外賣自取
2014-05-09 377 瀏覽
涼茶好足料, 飲過好多次唔同款,:個人最鍾意竹"借"水, 超解渴, 唔會勁甜, 一股清涼感覺!菊花茶: 又係好好飲, 飲到花香, 香港無幾多間!五花茶: 有飛滋果時, 番工買一支, 放工行過飲多次果日就好, 真係有效.仲有雪梨茶, 有海底椰味, 凍既好好味, 唔太甜.
涼茶好足料, 飲過好多次唔同款,:

菊花茶: 又係好好飲, 飲到花香, 香港無幾多間!

仲有雪梨茶, 有海底椰味, 凍既好好味, 唔太甜.

2014-05-09
1 分鐘 (外賣自取)
  • 菊花茶
呢間係我屋企附近既素食店我都成日幫襯,平日假日總會到此買些小食,我老公喜愛食芝麻糕及黃砵仔,芝麻糕唔甜芝麻味適中,黃砵仔好有口感,唔錯選擇~而我就喜愛食炒米,$10一盒份量十足,正~不過今晚放工已經賣哂,但我見到有包賣,好奇問下有無熱食,好彩,仲有兩個,我就買左一個素菜包食。正~健康之餘無咩肉食,啱我口味~希望下次可以咁好彩買到再品嘗啦~
2012-08-27
1 分鐘 (外賣自取)
$4.5 (其他)
  • 素炒米,素菜包,芝麻糕,黃砵仔,紫米糕,番薯糖水
2011-12-31 147 瀏覽
公司附近似乎得一間素食店,每次返工經過,有幾日想吃粥都會到呢間素食店買早餐因為價錢算便宜,又近地鐡..... 呢一日唔係特別想吃粥...而係小妹病左...要吃得好清淡....其他快餐的粥有肉,比較油,所以還是吃素食的好了....早上做好的粟米粥係最好味的.粟米很甜.絕不是用罐頭粟米.有時會吃到一排粟米粒XD,是用新鮮粟米的呢~~所以很甜很好味不過要注意下...下午/晚上買的話有機會變味:試過幾次了,可能是天氣等問題啦...要是早上剛弄好的粟米粥還是好味的~~建議早上就買xD自家製涼茶第一次試佢D涼茶...買了菊花茶試試~ 味道還可以.不太甜,相信大迎部分人都喜歡蘿白糕:之前吃還...是不夠熱...如果還暖的話肯定不錯的
公司附近似乎得一間素食店,
每次返工經過,有幾日想吃粥都會到呢間素食店買早餐

因為價錢算便宜,又近地鐡.....

呢一日唔係特別想吃粥...
而係小妹病左...要吃得好清淡....
其他快餐的粥有肉,比較油,所以還是吃素食的好了....

早上做好的粟米粥係最好味的.
冬菇粟米粥

不過要注意下...下午/晚上買的話有機會變味:
試過幾次了,可能是天氣等問題啦...
要是早上剛弄好的粟米粥還是好味的~~
建議早上就買xD

自家製涼茶
菊花茶

蘿白糕:之前吃還...是不夠熱...如果還暖的話肯定不錯的

2011-12-20
3 分鐘 (外賣自取)
$15 (早餐)
冬菇粟米粥
  • 粟米粥
2011-02-16 118 瀏覽
等丈夫放工去慶祝情人節...... 在漫遊之際發現了這店鋪.......當我坐下時我發覺千萬不要小看小店鋪, 人流量超多呢.......幾位白領來買樽仔涼茶, 順便來多個小食,那兒幾個学生哥要碗白粥加糯米包, 上年紀叔叔嬸嬸幾個約來边吃边打牙較......那麽為食的我就當然不会錯過, 每件齋小食都只是值十元八塊, 樽仔涼茶較貴大約要十多元一樽扎蹄、沙律卷、紫菜雜菜卷, 首先我唔知道呢d食物是否店家自製, 整体上ok好味......扎蹄, 物如其名扎扎實實, 豆味強不過略嫌過鹹。沙律卷裏的都是雜菜沙律, 細細粒粒切得清脆, 沙律汁酸甜甜的, oishii 紫菜雜菜卷......「賣飛佛!」紫菜乾爽, 雜菜清甜, so refreshing酸齋、咖喱齋......酸齋煮得透澈, 酸甜到底 GOOD, 不過咖喱齋就NO NO啦.....因為咖喱粉都未煮溶烏豆木耳茶, 甜甜地, 木耳味好強。 功效: 通血管, 降膽固醇, 補血看來, 這種舖是有得做的, 要考慮考慮
等丈夫放工去慶祝情人節......

看來, 這種舖是有得做的, 要考慮考慮

2011-02-14
2011-01-31 85 瀏覽
Being a vegetarian in Hong Kong can be like a fish out of water for some....But, considering that I work close to this, the place has been at times a Godsend..Firstly, its simple. What you see is what you getSecondly, variety probably isnt the greatest either.Thirdly, its mostly veggies, so that tends to put carnivors off...But, its plain, its cheap, they food tastes great, and if your after a quick hit and run meal for lunch...(and I mean quick hit and run)This will do the trick.

This will do the trick.
2011-01-31
  • Congee
  • spring rolls
2010-09-23 77 瀏覽
.2010年9月14日 葵涌 ( 惠豐涼茶素食 - 1 )天時暑熱,路過葵涌中心的惠豐涼茶,選購了一支小型菊花茶,標示:明目養神,藥效就不知了,解暑卻是不錯的,不太甜,菊花味道很濃,微帶苦味,算是不錯的菊花茶。菊花含有豐富的維生素A,據聞是維護眼睛健康的重要物質,對眼睛疲勞、視力模糊等眼疾會有功效,而菊花帶寒性,體質虛寒的人,就要少飲為妙了。
2010年9月14日 葵涌 ( 惠豐涼茶素食 - 1 )

菊花茶
2010-09-14
2 分鐘 (外賣自取)
2009-07-13 76 瀏覽
今日放工行到葵興,見熱熱地,咁岩見有間涼茶鋪,整番杯先。見到涼茶類有個紫草容,見未聽過兼又未試過,就買來飲,無咩特別,味道幾好同少甜,可以再試…
今日放工行到葵興,見熱熱地,咁岩見有間涼茶鋪,整番杯先。

見到涼茶類有個紫草容,見未聽過兼又未試過,就買來飲,

無咩特別,味道幾好同少甜,

可以再試…
2009-07-13