2022-11-17 102 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍想甜嚐甜黎到堅尼地城好想食甜品,上網睇佐呢間舖嘅甜品幾出色,原來雪糕配拉麵都係用呢間舖頭嘅🤣🤍焦糖爆谷燉蛋爆谷夠曬甜又大粒🤣每粒都十分夠焦糖味~下層嘅燉蛋口味會偏向甜,個人就可以接受,口感好滑好似食緊豆腐花咁😬🤍開心果心太軟配乳酪雪糕心太軟朱古力味就見得多,開心果真係少見!食完覺得好夾心太軟嘅做法,外皮酥脆,啖啖都係開心果嘅味道,一切落去啲流心爆漿咁流出黎好正呢下🤭食完成個人會開心曬🤤乳酪雪糕冇諗過會咁出色,乳酪嘅味道好濃,好鐘意呢個味!值得一試😗
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍想甜嚐甜

🤍焦糖爆谷燉蛋

🤍開心果心太軟配乳酪雪糕
店鋪:想甜嚐甜 (西環)地址:西環堅尼地城士美菲路15號地下想甜嚐甜 @sweetddhk 始於獅子山下——黃大仙,2016年就開始將佢哋嘅甜品發揚光大,希望每一個香港人想甜,就嚐甜,想做,就去做😎由黃大仙開到大角咀同西環,輾轉西環店都開咗4年有多,行完卑路乍灣海濱長廊,最適合就喺過嚟呢度坐低休息吓、嘆吓冷氣❄️、食個甜品🍨,最重要喺撐起香港嘅小店,支持同路人💪✝️可可芭菲 $54相信唔少人都鍾意食雪糕🍦,尤其夏天嗰陣食真喺透心涼🥰。有時熱辣辣行到冇乜胃口,想食凍嘢又想食啲酸酸哋開胃嘅嘢,或者Frozen Yogurt喺一個唔錯嘅選擇。自家製乳酪雪糕有雪糕濃稠嘅質地同風味,同時有cream cheese同乳酪嘅特色同味道,加上朱古力醬、朱古力布朗尼、杏仁片、雪糕筒等食材配料,邪惡滋味爆燈😈,濃郁嘅朱古力口味啱晒一眾朱古力控✝️榴下來 $60喺今時今日,無論你喺唔喺選擇留下來,相信你都會有一顆想留下來嘅心。呢個甜品以榴槤為賣點,入面有一球好重榴槤香嘅榴連肉😍,另外用咗榴槤糖水、西米、奶凍、珍珠、小丸子組合成呢個甜品,不過老實講成個甜品嘅底整到好似Cream咁🙈,對於唔喺好鍾意食cream嘅我嚟
店鋪:想甜嚐甜 (西環)
地址:西環堅尼地城士美菲路15號地下

想甜嚐甜 @sweetddhk 始於獅子山下——黃大仙,

✝️可可芭菲 $54

✝️榴下來 $60
呢個甜品以榴槤為賣點,入面有一球好重榴槤香嘅榴連肉😍,
另外用咗榴槤糖水、西米、奶凍、珍珠、小丸子組合成呢個甜品
不過老實講成個甜品嘅底整到好似Cream咁🙈,對於唔喺好鍾意食cream嘅我嚟講真喺麻麻哋
2022-10-30
10 分鐘 (堂食)
2022-10-30 154 瀏覽
上次食完 一直心心念念 好回味個花生醬心太軟一搵到機會 就搵埋朋友仔去食奶醬心太軟 $60(配原味乳酪雪糕🍨)哎呀 今次乳酪雪糕無得揀荔枝味原味都好食 只係無咗陣荔枝嘅清新不過!!!花生醬心太軟is always da best好濃郁好開心🥺好澎湃嘅花生醬爆晒出嚟好香啊~~要奶乾淨成隻碟如果旁邊pat花生醬再多啲 咁就真係更加不得了爆谷芭菲 $56爆谷, 焦糖糖漿, 焦糖脆脆依啲同乳酪雪糕都好夾 無花生醬心太軟咁驚艷但都幾滿足滿足耶
上次食完 一直心心念念 好回味個花生醬心太軟
一搵到機會 就搵埋朋友仔去食
奶醬心太軟 $60
(配原味乳酪雪糕🍨)
哎呀 今次乳酪雪糕無得揀荔枝味

好澎湃嘅花生醬爆晒出嚟
好香啊~~要奶乾淨成隻碟
如果旁邊pat花生醬再多啲 咁就真係更加不得了
爆谷芭菲 $56
爆谷, 焦糖糖漿, 焦糖脆脆
依啲同乳酪雪糕都好夾 無花生醬心太軟咁驚艷
但都幾滿足
滿足耶
2022-09-27
$60 (宵夜)
2022-10-26 160 瀏覽
➿開心果心太軟 配乳酪雪糕$64➿伯爵茶法式燉蛋 配乳酪雪糕 $40開心果心太軟係佢哋嘅招牌之一😋食落去味道幾特別 🤓出面好少見到有🤪唔會好甜 做到流心效果🤤伯爵茶就有好濃郁嘅茶味🍵茶控必食😚焦糖燉蛋都整得好好表面都整得脆一脆😍整體來說 呢個價錢真係好抵食又有質素又好食🤤下次會再嚟食🤪環境 🪴🪴🪴🪴食物🍭🍭🍭🍭🍭性價比💰💰💰💰推薦💟💟💟💟💟回頭❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
➿開心果心太軟 配乳酪雪糕$64

伯爵茶法式燉蛋
2022-05-22
伯爵茶法式燉蛋
2022-10-24 112 瀏覽
夜晚去會比較多人排隊 店內位置唔算好多~買外賣可以去附近嘅海旁食 好舒服😌-1.芒芋 $45材料好豐富 (芒果 芋圓 地瓜圓 紫薯圓 小丸子 芒果糖水 忌廉 奶液)好滿足 整體唔會太甜 芋圓份量都多 食到最尾都有 口感煙韌同埋唔會冇味 但係個碗比較細 份量有啲少🥲-2.雪糕芭菲杯-粉 $50 雪糕芭菲杯有: 荔枝玫瑰醬, 荔枝椰果, 荔枝原粒, 穀物, 迷你甜筒 粉色就係以荔枝為主題🤩 仲有牛奶雪糕🍦好食~圍著雪糕嘅大多都係荔枝醬同埋原粒荔枝 都幾甜同埋清新🌬️-❌加一推薦指數: 🦐🦐🦐.5性價比指數: 🦐🦐.5-📍 想甜嚐甜 西環堅尼地城士美菲路15號地下大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G703號舖
1.芒芋 $45
📍 想甜嚐甜
西環堅尼地城士美菲路15號地下
大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G703號舖
2022-10-22 97 瀏覽
Staycation夜晚出黎行完街,突然想食甜品。經典朱古力心太軟配乳酪雪糕:必食😍心太軟超級流心,朱古力味非常濃郁,配埋雪糕,交織著冰火相融既感覺伯爺茶法式燉蛋:焦糖燒得夠脆,灑上糖霜,賣相好靚
Staycation夜晚出黎行完街,突然想食甜品

伯爺茶法式燉蛋:焦糖燒得夠脆,灑上糖霜,賣相好靚

宵夜
食物還可以、厠所衛生情況好好差!鋪內都聞到,加上啲糖水榴槤味,真係分得唔係咁清楚……………….試吓無妨,但整好衛生先!西環唔多好嘅糖水鋪,糖心不差,希望老闆下次改善吓…..
試吓無妨,但整好衛生先!
西環唔多好嘅糖水鋪,糖心不差,希望老闆下次改善吓…..
2022-10-13 146 瀏覽
食完楚撚記好失望,質素同土瓜灣總店差幾條街。食完唔夠飽又唔想俾多d錢佢賺,唯有係附近食甜品。好耐冇食過想甜嚐甜,之前淨係去過黃大仙同大角咀分店,估唔到西環間分店咁差☹️服務態度有問題,俾錢買難受😞同個阿姨講幾多人,佢話要等等唔洗攞飛。隔左一陣又問我地係咪等位,「排隊係呢邊架喎~」,d語氣好似小學訓導主任咁。咁我地排返適當既位置啦。落單想叫芒果西米露,佢話冇西米。我睇睇menu轉款冇西米既,個阿姨「都話冇西米囉」。我擘大自己對死人眼睇真d食材description,「真係冇西米架喎」,然後佢西曬臉係度擰頭。完全不知所謂。唯一讚得過係後生女侍應,餐廳廁所壞左主動話我知附近邊度有公廁,好人一世平安😊以後唔會再黎呢間分店睇人面色

2022-10-13 80 瀏覽
食完飯唔滿足 梗係要搵甜品食未黎之前見到d相已經覺得好靚同埋好得意 食完之後覺得呢個開心果心太軟加上乳酪雪糕真係有驚喜😍開心果味醬+開心果味蛋糕+開心果仁粒+奶蓋+乳酪雪糕 多重口感豐富享受又食得 又睇得 又可以打卡 真係招牌必試奶蓋烏龍珍珠奶茶嘅珍珠好有口感 推介!
食完飯唔滿足 梗係要搵甜品
未黎之前見到d相已經覺得好靚同埋好得意
食完之後覺得呢個開心果心太軟加上乳酪雪糕真係有驚喜😍
又食得 又睇得 又可以打卡 真係招牌必試
奶蓋烏龍珍珠奶茶嘅珍珠好有口感 推介!
海鹽奶蓋烏龍珍珠奶茶
海鹽奶蓋烏龍珍珠奶茶
2022-09-25 236 瀏覽
名氣甜品舖老細原來係小虎隊 好多虎仔應援餐牌上面嘅手繪風店面 有feel 有feel火焰泡芙山 $82(朱古力醬)一堆雪糕同泡芙 一層燒過嘅meringue 再加好濃郁嘅朱古力醬 好正想成隻碟捧住嚟奶(正常人應該會覺得漏 如果生活唔係好需要一點甜嘅話🦦建議可以3-4個人share😂奶醬心太軟 $60(配荔枝味乳酪雪糕🍨)心太軟原本已經係comfort food🫠依個仲要係花生醬版望住啲超濃郁嘅花生醬山洪暴發咁流出嚟🥺再送晒落自己嘅肚腩仔到 幸福程度無得輸🦦面頭嘅花生碎令成件事更加香 口感又豐富咗配埋荔枝乳酪雪糕酸酸甜甜 冰涼又清新創造依個甜品嘅人 應該要食100個嚟獎勵自己好滿足
名氣甜品

老細原來係小虎隊 好多虎仔應援
餐牌上面嘅手繪風店面 有feel 有feel

火焰泡芙山 $82
(朱古力醬)
想成隻碟捧住嚟奶

奶醬心太軟 $60
(配荔枝味乳酪雪糕🍨)

望住啲超濃郁嘅花生醬
配埋荔枝乳酪雪糕
酸酸甜甜 冰涼又清新
創造依個甜品嘅人 應該要食100個嚟獎勵自己
好滿足
2022-07-12
宵夜
✦ 嚐甜椰露 ✦ 木瓜桃膠紅棗雪耳平日都會爆滿嘅甜品店,之前食過佢嘅窩夫同焦糖燉蛋都幾好,今次太飽就叫清淡啲🫶🏻嚐甜椰露個底係偏濃嘅椰汁,入面有海底椰、寒天、西米露、椰果有咬口。如果想食熱糖水我會推介呢個雪耳!每樣材料都燉得好軟,木瓜清甜無渣,印象甜度都適中。雖然人好多但服務仍然唔錯,無論甜品糖水都好食!值得支持!
✦ 嚐甜椰露

✦ 木瓜桃膠紅棗雪耳

📍堅尼地城人氣甜品店‼️• 瀑布奶醬心太軟🥜 -- 想甜嚐甜🍬💛•=======================之前喺大角咀食過佢哋嘅開心果心太軟覺得好有驚喜🤩🤩‼️見佢哋嘅花生醬味回歸就緊係要試埋佢!😍------------------------------⭐️奶醬心太軟配乳酪雪糕 $60 (4/5)一切開蛋糕後奶醬就好似瀑布咁流晒出嚟😛蛋糕外皮微脆,內裡鬆軟濕潤~奶醬流心花生味唔算濃郁,甜味為主導,而且覺得味道有啲人工feel🥶本身期望會有鹹鹹甜甜嘅味道,但turns out同預期有啲落差呢🥺而旁邊嘅乳酪雪糕依然出色,酸酸哋好解膩!·⭐️布朗尼可可香蕉船配乳酪雪糕 $56 (4.2/5)Brownie有好多粒!可可味香醇濃郁,係我中意嘅苦甜🤩👍🏻加埋乳酪雪糕好fresh~------------------------------整體嚟講奶醬心太軟有少少失望,都係比較中意開心果‼️😻------------------------------賣相:3.8/5味道:4.1/5性價比:3/5推介度:3/5------------------------------店舖資料名稱:想甜嚐甜地址:

=======================
⭐️奶醬心太軟配乳酪雪糕 $60 (4/5)

⭐️布朗尼可可香蕉船配乳酪雪糕 $56 (4.2/5)

整體嚟講奶醬心太軟有少少失望,都係比較中意開心果‼️😻
賣相:3.8/5
名稱:想甜嚐甜
地址:西環堅尼地城士美菲路15號地下
前往方法:堅尼地城站B出口
2022-09-12 157 瀏覽
係附近食完正餐, 梗係要搵間糖水埋個尾行緊去海旁見呢間鋪好多人排隊, 咁就試試佢入到去先留意到原來自己好耐以前食過呢間甜品鋪, 不過以前係黃大仙。 排左差唔多半個鐘, 終於到我地入座。 兩個人叫左三個甜品, 分別係開心果心太軟, Apple crumble, 同埋椰芋。 開心果心太軟好特別, 出面好少呢隻味, 配埋跟埋既yogurt 雪糕可以平衡下d 味道, 一齊食冇咁漏。 Apple crumble 就味道幾濃幾香肉桂, 但面果浸餅碎可以再碎d . 椰芋既椰香好勁, 食落好舒服。
係附近食完正餐, 梗係要搵間糖水埋個尾
行緊去海旁見呢間鋪好多人排隊, 咁就試試佢
排左差唔多半個鐘, 終於到我地入座。
Apple  crumble
2022-09-11
30 分鐘 (堂食)
Apple  crumble
  • 椰芋
早排同朋友去堅尼地城食飯,食完唔夠喉想係附近食甜品,朋友提議去一間成日大排長龍既甜品店到試試;我地去個日係平日夜晚10點半左右,都要等幾張枱先到我地😳餐廳提供既甜品種類繁多,不過我地三個都係想試試佢既心太軟~心太軟款式好多,包括開心果、抹茶、朱古力、華田等🤩◦ 開心果心乳酪雪糕 ($65)外層焗得幾香脆,切開個陣望住入面既開心果醬流出黎,視覺效果一流😍佢既味道都幾香濃,我覺得好好食😘而乳酪雪糕味道偏酸,可以中和番甜甜既心太軟~◦ 華田心配乳酪雪糕 ($58)外層同樣做得既香脆,華田味道唔算好突出,感覺同朱古力味道有D似;不過餐廳比左木匙,食心太軟就唔多方便🙆🏻‍♀️◦ 宇治抹茶配乳酪雪糕 ($60)抹茶味其實都幾好食,最可惜既就係隻碟係平既,如果以平時食心太軟既食法,抹茶醬就留到成枱係...朋友唯有由頂食起,望唔到個種流心既效果🤦🏻‍♀️餐廳環境一般,座位安排比較窄,而且張櫈太細了即使係女仔坐都唔係好夠坐🤧希望餐廳可以再留意下餐具細節🫶🏻📍想甜嚐甜| @sweetddhk 西環堅尼地城士美菲路15號地下 (到訪分店)大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G703號舖

◦ 開心果心乳酪雪糕 ($65)
開心果心乳酪雪糕
開心果心乳酪雪糕

◦ 華田心配乳酪雪糕 ($58)

◦ 宇治抹茶配乳酪雪糕 ($60)
宇治抹茶配乳酪雪糕

📍想甜嚐甜| @sweetddhk
西環堅尼地城士美菲路15號地下 (到訪分店)
大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G703號舖
🧡🧡🧡想甜嚐甜🧡🧡🧡夜晚食飽飯,梗係要食返個甜品先有一個happy ending💩喺西環食完飯行過見到呢間甜品舖啲相好吸引🫣咁一於入去試吓佢啦🧡椰芋 $42 🤩8/10呢個甜品嗌完好快就上啦👻材料好豐富,有芋圓、小丸子、椰果⋯最重要係有海底椰肉🥳成個甜品嘅甜度比較低,啱晒平時嘢飲嗌開小糖嘅人😙如果椰汁可以再多啲就更好喇🙈🧡開心果心太軟配乳酪雪糕 $65 🤩9/10心太軟因為即叫即整,需時比較耐,但佢拎過嚟嗰陣已經聞到好大浸開心果味🤤 10分吸引!食落外皮好脆,上面仲要灑咗好多開心果人添😋切開心太軟中間流出開心果醬,所以成個食落開心果味好濃🤩 而伴碟嘅乳酪雪糕就比較偏酸,啱啱好中和返心太軟嘅甜味🥰咁就算食到最尾都唔會膩~______________________________味道😋: 8.5/10服務👨🏻‍🍳: 7/10抵食💰: 8/10想甜嚐甜 西環分店西環堅尼地城士美菲路15號地下______________________________#hkfoodie#foodie#113foodie#dessert#西環美食#西環#堅尼地城#堅尼地城美食#堅尼地城甜品#甜品#西環甜品#想
🧡🧡🧡想甜嚐甜🧡🧡🧡

🧡椰芋 $42 🤩8/10

🧡開心果心太軟配乳酪雪糕 $65 🤩9/10

味道😋: 8.5/10
服務👨🏻‍🍳: 7/10
抵食💰: 8/10

想甜嚐甜 西環分店
西環堅尼地城士美菲路15號地下
#hkfoodie#foodie#113foodie#dessert#西環美食#西環#堅尼地城#堅尼地城美食#堅尼地城甜品#甜品#西環甜品#想甜嚐甜