2014-06-08 376 瀏覽
Ladies Market. I am sure many have visited this place. I sure have, many times, but eating there was a first. With a friend, we looked at all possible restaurants where we could have Western food. It was either too pricey or full of people lining up. We finally chose Little Fusion. There, we did not have to wait long, but had to share a table with a couple. My friend and I both ordered a baked mix of lasagna and mashed potatoes, hot lemon water drink and the daily soup. This set only cost $40. T
Baked Lasagna & Mashed Potatoes

The food came rather quickly. The soup was warm enough. The baked dish came next. I like how the top was slightly burned. The mashed potatoes were not only golden, but also a little brown – great colour combination. The hidden lasagna was soft and tender. The sauce was tomato zesty and meaty.

The food was good and filling, but the service was almost below average. If you are looking for a budget meal, try the sides of Ladies Market. You might find wonder.

2014-05-10
正如標題, 兩個國家的菜都整到甘難食仲Fu咩sion呀, 搞到變成雙倍難食!吉列豬扒拼鰻魚飯, 賣相很差, 汁少而味道嘔心, 豬扒硬而乾鰻魚少而淡, 不值得.芝士汁雞扒意粉, 芝士汁味道很淡, 雞扒很肥, 意粉很乾很硬很難入口, 不值得.叉燒拉麵, 湯很稀, 麵條少, 叉燒得很難看的一塊, 很硬味道帶騷, 不值得.芝士天使麵, 難食. 肉醬薯容千層面, 難食. 其實, 食完都沒有發現任何Fusion菜!
2014-05-22
2014-05-05 567 瀏覽
這間餐廳已經吃了好幾次 但可惜水準一直走下 這次吃的是吉列豬扒拼鏝魚飯 汁很甜賣相差 本人認為吃白飯還好吃過餸 而且價錢貴了很多 樓面態度很差 把我當視而不見 懶洋洋工作 並不尊重客人 結賬等了5分鐘才有反應 所以再沒有下一次了

這間餐廳已經吃了好幾次 但可惜水準一直走下

這次吃的是吉列豬扒拼鏝魚飯 汁很甜賣相差
本人認為吃白飯還好吃過餸

所以再沒有下一次了
2014-05-04
10 分鐘 (堂食)
2014-02-05 124 瀏覽
時間12點幾,現場客滿,等左幾分鐘先有位...老老實實...第一次黎呢間野食,三個人,坐得逼(D位擺得逼),一人一個餐,出去仲要"掃街"食其他小食先飽...味道呢------ 以呢個價錢黎講OK啦,30-40元一位有湯有野飲,算係有良心... 唔通仲要拉佢D野食同大酒店大酒樓比咩... 不過如果可以改善下質素就更好了...特別要提一提: 招牌菜個焗著一見以為好OK,點之...唔夠熱囉~~ 扣左好多分! 焗呢D野熱D又味道重D就會好食... 老闆/廚師見字真係要度度佢....
時間12點幾,現場客滿,等左幾分鐘先有位...

豬頸肉長通粉
招牌焗薯闊條麵
青蘋果珍珠
唔知乜牛扒定牛脷飯
題外話/補充資料: 招牌菜個焗著要改善
2014-01-05
10 分鐘 (堂食)
2014-01-24 230 瀏覽
昨日由於晚上要去打波,所以早少少5點鐘就去食過下午茶,見依間下午茶時食午餐meal set可減5蚊,而且見都幾多日食下,所以想試下入到去冇幾耐就有waiter比menu來,見佢個I餐(個名類似芝士汁雞扒飯/意粉/薯菜)張相幾靚,就想試下我攘手叫waiter來落單:唔該我想要個I餐waiter:跟飯/意粉/定薯菜?我話:跟意粉佢就好快收返個menu,準備轉身我即刻補充:跟青蘋果綠茶,但佢零反應當時我唔知佢聽唔聽到,心想:算啦,如果佢聽唔到,我過多陣間再補叫返青蘋果綠茶大約3分鐘後杯青蘋果綠茶到,見到原來係凍飲黎嫁.......可能我學識少,青蘋果綠茶一定係凍飲,心想:早知叫佢少冰,摸一摸支飲筒口位.....點解會黏黏地既......?唔通佢地飲完比客人飲.....定係佢地鍾意將d飲筒循環再用心又想:算啦......自己都做過飲食業,都明白d食物唔會乾淨大約8分鐘後我個食物到啦,一塊ok厚既雞扒連意粉,但冇菜.....唔係掛,正價收36粒得咁少料,依間野食水幾深喎味道方面好普通,只係即煎雞扒溝d冇芝士味既芝士汁加少少茄汁連意粉如果你話31蚊(上文提到下午茶時段平5蚊)咁既質素的話,成條街大
我攘手叫waiter來落單:唔該我想要個I餐
waiter:跟飯/意粉/定薯菜?
我話:跟意粉
佢就好快收返個menu,準備轉身
我即刻補充:跟青蘋果綠茶,但佢零反應

如果你話31蚊(上文提到下午茶時段平5蚊)咁既質素的話,成條街大把餐廳好過佢

見人地食完賣單,d waiter都會走過去收錢....咁我照板煮碗,只見到個waiter遠處話$31
咁我攞定d錢+1蚊貼士等佢來收啦,點知過左幾分鐘,佢地都係當我冇到,過多陣我自己走佢地部落單機個到比錢算啦,收完我錢一句多謝都冇,淨係掛住吹水

咁既食物,員工態度,價錢,好難會再幫襯
芝士汁雞扒意粉+青蘋果綠茶
2014-01-23
2013-10-06 78 瀏覽
喺何文田落返旺角,突然間好肚餓,聽講通菜街好多野食,於是乎就去搵下,結果就入座依間餐廳,餐廳環境就OK,不過D檯凳就有D殘舊,下午茶時間比較少人,算喺安靜的。我好快咁order咗個下午茶嘅炒烏冬跟一杯珍珠奶茶。個炒烏冬可能落咗太多醬油,有D咸同埋焦咗,杯珍珠奶茶都一般般。
2013-09-25
2013-09-25 66 瀏覽
行行下見到依間既宣傳Banner中食物相都幾吸引,價錢又平,所以就決定試下! 7點幾去未爆,裝修一般, 好似去左茶餐廳既感覺,不過比茶餐廳靚dd,座位唔算寬落,普通舒服,不過點左餐後5-10分鐘已有飯食,好快手! 首先係羅宋湯,無咩特別,反而茶餐廳既羅宋湯好味d!朋友叫左鰻魚炒飯,真係一條小鰻魚,不過無切開,開頭感覺有d怪, 但以消費者角度諗仲有so,好過出面其他餐廳切粒得5粒左右,炒飯炒得幾香唔錯!我就叫左豬頸肉石頭窩飯,雖然豬頸肉有d黑黑地同干身,但食落唔算干, 反而幾好味甜甜地,加韓式辣醬拌飯辣辣地更醒胃,仲有幾塊泡菜同少少配料都唔錯!飲品唔太記得叫咩名,好似係香芒滑冰, 幾香芒果味!不過我地一食完放低筷子, 服務員就立即收野仲比單我地埋單…好快手喎…服務員既態度同質數都好重要架!
羅宋湯
首先係羅宋湯,無咩特別,反而茶餐廳既羅宋湯好味d!
鰻魚炒飯
豬頸肉石頭窩飯
好似叫香芒滑冰
飲品唔太記得叫咩名,好似係香芒滑冰,
幾香芒果味!不過我地一食完放低筷子,
鰻魚炒飯
豬頸肉石頭窩飯
好似叫香芒滑冰
2013-06-06 72 瀏覽
不知何時開始意日菜成了我們的飯堂雖然這裡一天到晚都坐滿人雖然這裡的位置比較窄服務亦不太好我們還是沒有原因地常常來下午茶時段還有lunch可以選如果肚子超餓的人還有午飯可以吃因為不想吃太多 吃下午茶就好了下午茶的選擇頗多 小食麵食等都有花多眼亂的情況下選了最普通的西多士西多士加一杯飲品才20元這裡的西多士是切件上的 已淋上糖漿一般然言都習慣把糖漿淋上面這裡卻是把西多士放在糖漿裡還好炸得夠脆不會因為浸得太久而變稔可惜的是原來西多士中間沒塗花生醬所以只有糖漿和牛油的味道還好我喜歡吃甜食 夠甜就甚麼都好吃完甜膩的西多士再喝一杯蜂蜜綠茶這樣簡單的一個tea還不錯
不知何時開始意日菜成了我們的飯堂

還好我喜歡吃甜食 夠甜就甚麼都好
吃完甜膩的西多士再喝一杯蜂蜜綠茶
這樣簡單的一個tea還不錯
2013-01-02 43 瀏覽
很久沒有踏足這店, 記得以往的印象都不差, 事隔應該有兩年吧, 怎知今次很失望餐牌都是給人客的印象, 怎能這樣馬虎賣相可以, 看似足料, 一試湯底, 很稀的完全不濃, 失望 麵條軟硬適中而且份量不少, 叉燒一大塊, 是一大塊有半吋厚的, 煮得很久, 完全是咬不開, 吃下有渣, 大失望
殘舊的餐牌
餐牌都是給人客的印象, 怎能這樣馬虎
叉燒拉麵
賣相可以, 看似足料, 一試湯底, 很稀的完全不濃, 失望

2012-12-14
午餐
殘舊的餐牌
野食名己經吾記得la…因為都吾係我食既,偏偏我食既飯就無影到(個名清楚記得ga)😭😭算la,但呢間野係可以一試,第一次黎呢間,都係人地介紹,一入到去,已經搵到位,不過位與位之間又真係窄左d,好彩都有d卡位😌叫完野食都幾快就黎齊good~不過成間餐廳好似得一個waiter,都吾係好似。個男的waiter自己一個做哂成個餐廳既樓面點餐,送餐,收碟,收錢,都係佢真係辛苦sigh!!!
野食名己經吾記得la…
算la,但呢間野係可以一試,第一次黎呢間,
都係人地介紹,一入到去,已經搵到位,
不過位與位之間又真係窄左d,好彩都有d卡位😌

叫完野食都幾快就黎齊good~
不過成間餐廳好似得一個waiter,都吾係好似。
個男的waiter自己一個做哂成個餐廳既樓面
點餐,送餐,收碟,收錢,都係佢
真係辛苦sigh!!!
咖哩...飯(吾記得)==好似..
都吾錯既飯
千層面…好似(請無視上面的餛飩)
有埋個前湯,飽la
咖哩...飯(吾記得)==好似..
都吾錯既飯
千層面…好似(請無視上面的餛飩)
有埋個前湯,飽la
  • 牛肉石頭鍋飯
2012-08-25 35 瀏覽
與朋友們一起去試,他們叫了芝士天使麵,芝士飯,沒芝士的口感,麵質差,麵完全冷掉難以入口有最低消費,我本意陪朋友們,怎料也要消費更遭店員不禮貌对待店內环境差,食物沒特色也很貴質素差所以不值去
與朋友們一起去試,
他們叫了芝士天使麵,芝士飯,
沒芝士的口感,
麵質差,
麵完全冷掉

難以入口

有最低消費,我本意陪朋友們,
怎料也要消費
更遭店員不禮貌对待

店內环境差,
食物沒特色也很貴
質素差所以不值去
題外話/補充資料: 有最低消費,
2012-07-16 21 瀏覽
今晚食左呢問野叫左肉醬薯容千層面同埋炸蟹鉗首先黎既餐湯(白湯)用面粉水加4粒粟米(係只有4粒)d面粉水白湯仲要有dd過期既益味之後個肉醬薯容千層面薯容係用粉開既,唔得千層面係正常既,因為好難可以唔正常肉醬......好咸真係好咸個炸蟹鉗就係一個急凍貨不過我好懷疑佢係咪用光波爐heat up而唔係炸佢係我第一次出街係食野食唔晒唔會有罪惡感既一間野
今晚食左呢問野
叫左肉醬薯容千層面
同埋炸蟹鉗
首先黎既餐湯(白湯)
用面粉水加4粒粟米(係只有4粒)
d面粉水白湯仲要有dd過期既益味
之後個肉醬薯容千層面
薯容係用粉開既,唔得
千層面係正常既,因為好難可以唔正常
肉醬......好咸
真係好咸
個炸蟹鉗就係一個急凍貨
不過我好懷疑佢係咪用光波爐heat up而唔係炸
佢係我第一次出街係食野食唔晒唔會有罪惡感既一間野
2012-07-15
2012-06-27 27 瀏覽
我對食物要求唔高, 但係呢日真係...我同朋友DINNER, 有湯, 頭盤, 主菜, 同飲品湯就FIXED, 我果日好似係龍蝦加菠菜, 味道奇怪, 太多CREAM 頭盤方面2個朋友揀左帶子, 青口, 我就北海道牛奶布丁個帶子仲細過屋企粒江瑤柱...同手指一樣大...個布丁甜到想喊 完全覺得係好膩到主菜, 我個天使面DRY到呢...無乜汁, 想撈都撈唔到朋友個扒, 雖然係唔知道幾多成熟, 但係都無理由扯唔到, 又咬唔到野飲係淡, 太多冰, 朋友叫珍珠綠茶, 結果係一杯綠茶入面有幾粒珍珠...
我對食物要求唔高, 但係呢日真係...

我同朋友DINNER, 有湯, 頭盤, 主菜, 同飲品

頭盤方面2個朋友揀左帶子, 青口, 我就北海道牛奶布丁
個帶子仲細過屋企粒江瑤柱...同手指一樣大...
個布丁甜到想喊 完全覺得係好膩
到主菜, 我個天使面DRY到呢...無乜汁, 想撈都撈唔到
2012-06-26
2012-03-24 11 瀏覽
係呢間餐廳樓上住 , 由三年前搬來的第一天就來呢度食野 , 還記得第一次確係有些驚喜 , 最印象深刻是 [ 鐵板海鮮炒飯 ] 和 [ 石頭鍋飯 ] , 反而門口大大張海報介紹的芝士拉麵我冇打算試 , 這間餐廳另一個吸引我的因是沒有加一 , 所以開頭都一個月去左兩三次 , 但後來發覺它 [ 得 ] 既食物只有個三兩樣 , 其他 [ 唔得 ] 既就真係好唔得 , 所以幾年來都係去左幾次 , 今日因為趕住做野 , 就係樓下快快趣搞掂 ~朋友照舊叫左個 [ 石鍋牛肉飯 ] , 呢樣算店中比較有水準的食物 , 牛肉幾香 , 配料有椰菜 , 海帶 , 紅蘿蔔絲 , 還有一隻未熟的蛋 , 俾你同 d 飯擄勻來食 , 不過飯焦就欠奉 我就叫左個 [ 黑椒牛扒飯 ] , 睇相片都脫到好普通 , 只有椰菜伴碟 , 黑椒汁同牛扒都無咩得特別, 即係唔係唔好食 , 但又唔特別好食 特別一提的是 : 如果你在下午茶時間幫襯 , 以上的飯可以平五元 , 餐飲都有好多款 , 我比較喜歡的是珍珠咖啡和金桔檸蜜 ~綜合來說 , 這間餐廳的食物沒有驚喜 , 有些甚至不會再叫 , 水準很參差 ; 而服務方面亦是我不想去的

綜合來說 , 這間餐廳的食物沒有驚喜 , 有些甚至不會再叫 , 水準很參差 ; 而服務方面亦是我不想去的原因 , 態度不是很差 ,
但你叫他們時總是慢吞吞 , 而且冇厘笑容 ~
石鍋牛肉飯
黑椒牛扒飯
2012-03-02
石鍋牛肉飯
2012-02-04 13 瀏覽
新年假在旺角做part-time,雖然這區食肆林林總總,但在農曆新年要找個地方安安定定吃個飯卻不太易加上本人懶根深種,又圖個安穩的環境在朋友介紹下試過意房菜,覺得還ok,便退一步選擇更就腳的意日菜在星期六日這家總是要等位,然而卻沒有一套完善的等位方案但星期一至五的下午茶時段,一個人總是可以坐個卡位,舒舒服服的午餐由廿五元至三十多元,餐湯及飲品;兩點半後減五元,飲品;下午業由十九元至三十元,特定飲品。三十元,米飯很彈牙不過豬手皮不像德國咸豬手般香口,不能吃很多肉,拌汁吃,好飽朱古力珍珠,朱古力很濃廿五元,有個扒,算不錯,扒很鬆肉粉,但後來一次吃比較好廿二,關西燒餅,好吃廿多元一客,四十多元兩客熱騰騰的上,很好吃還吃過鐵板豬扒炒年糕,很好吃,但可能不夠飽肉醬千層麵,不錯 ....還有什麼 想不起 ....其實真的很抵食,廿五元有飽飯有珍珠奶茶,還求什麼所以兩個多星期的工作,幾乎八成日子都在這搞定一餐店內職員很少,不過態度還不錯的大家了解,什麼環境配什麼條件店面比較窄,但卡位是足夠的,相信店方已try their best很有味道的一道光
加上本人懶根深種,又圖個安穩的環境
在星期六日這家總是要等位,然而卻沒有一套完善的等位方案
午餐由廿五元至三十多元,餐湯及飲品;
兩點半後減五元,飲品;
下午業由十九元至三十元,特定飲品。
德國咸豬手飯
三十元,米飯很彈牙
不過豬手皮不像德國咸豬手般香口,不能吃
很多肉,拌汁吃,好飽
朱古力珍珠,朱古力很濃
西冷扒配薯菜,關西燒餅
廿五元,有個扒,算不錯,扒很鬆肉粉,但後來一次吃比較好
廿二,關西燒餅,好吃
蒜香雞翼,吉列豬扒,配薯角
廿多元一客,四十多元兩客
熱騰騰的上,很好吃

還吃過鐵板豬扒炒年糕,很好吃,但可能不夠飽
肉醬千層麵,不錯 ....
還有什麼 想不起 ....
其實真的很抵食,廿五元有飽飯有珍珠奶茶,還求什麼
所以兩個多星期的工作,幾乎八成日子都在這搞定一餐

店內職員很少,不過態度還不錯的
大家了解,什麼環境配什麼條件
太陽一道光
很有味道的一道光
題外話/補充資料: 沒吃過晚市,但午餐還是不錯的,是附近工作的人的好去處
德國咸豬手飯
西冷扒配薯菜,關西燒餅