一向知道銅鑼灣的登龍街永光中心有很多食肆, 因對"私房菜"越來越有興趣, 所以在一次想"食餐好"慶祝的日子選了這裡的"意法私房餐廳"。有別一般的私房菜, 打電話Book位的時候没有預先訂Menu的安排... 而當晚到達後發現原來我們意外地"包場", 餐廳格局跟一般高級餐廳無異, 唯一不同的是有部電視在播"笑笑小電影"。餐廳太靜而且面積不大, 都不好意思大聲說話或拍攝四周環境...Set dinner的菜式不太合口味, 所以散點自己真正喜歡的菜式:1) 黑松露野菌忌廉湯湯的菇菌味比想像中稍淡, 不算十分出色, 但配餐湯的蒜蓉包就非常好食, 蒜蓉醬一點也不吝嗇, 而麵包又香又脆2) 大蝦扁意粉配香草醬汁扁意粉的軟硬適中, 香草醬汁香而不漏, 大蝦的肉質爽脆, 且有蝦的鮮味3) 香芒焗銀鱈魚銀鱈魚柳面舖了芒果片, 焗後酸酸甜甜, 而且質地很滑, 跟下面的銀鱈魚肉一樣滑, 非常好食!! 只略嫌份量太少, 吃得不夠滿足4) 朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕通常心太軟比較漏, 這個心太軟的size有點迷你但剛剛好, 不過味道有點怪怪的, 朱古力味未算很濃, 可是就是有種特別的味道, 有點像"焗蛋糕"的"焗

1) 黑松露野菌忌廉湯

2) 大蝦扁意粉配香草醬汁

3) 香芒焗銀鱈魚
香芒焗銀鱈魚

4) 朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕
通常心太軟比較漏, 這個心太軟的size有點迷你但剛剛好, 不過味道有點怪怪的, 朱古力味未算很濃, 可是就是有種特別的味道, 有點像"焗蛋糕"的"焗"味, 感覺真的怪怪的...

整體食物質素是不錯的, 但吃罷後覺得這只是一間西餐廳, 為甚麼會說是"私房餐廳"呢? 服務員没有介紹所點的菜式; 也没有預先訂菜單的安排, 這真是一間"私房餐廳"? 還是因為是"上樓"所以"私房"呢?!
紀念日
香芒焗銀鱈魚
2013-12-10 2339 瀏覽
女朋友生日揾左間比較有浪漫情調既餐廳同佢慶祝,環境真係唔錯,適宜傾計或慶祝特別日子。我地order 左兩個dinner set,  $488 同$288, 其實都算好抵食, 有4 個course,  $488 main course 係m5和牛同波士頓海膽醬龍蝦。我覺得真係幾吸引。$288 個set 叫簡左個美國BBQ ribs,  大份到食唔晒。可以值得一試。$488 set頭盤簡左parma ham melon. 個melon 真係好甜好fresh,  salad 就係黑醋salad$288 set 頭盤係香草焗田螺,好大陣香草味同牛油味。 唔錯$488湯係黑松露野菌忌廉湯, $288湯係椰菜花忌廉湯。 個湯好濃郁好入味。$488 main course m5 和牛同海膽醬龍蝦, 呢個應該係佢地既signature dish,  塊和牛好好味,一d 根都冇同成數岩岩好, 都唔使用到配埋個肉汁已經好入味,入味得黎又有和牛既鮮味,配埋海膽醬龍蝦真係好味!$288 main course 美國BBQ ribs,  好大份同肉質好軟又唔痴牙,我地已然包到食唔晒。仲有兩個甜品跟set甜品我一
$488 set
parma ham melon
$288 set
頭盤係香草焗田螺,好大陣香草味同牛油味。 唔錯
甜品我一早request 左佢地幫我寫名, 我女朋友見到好開心
Chocolate mousse 好濃朱古力味, chocolate lover應該會鍾意食
Apple crumble 係我女朋友至愛,外脆內熱
題外話/補充資料: Overall 我地好滿意,女朋友話係我帶過佢最滿意既西餐廳, staff 好nice 好細心。 雖然地方唔係好大, 不過想傾計食飯唔想咁曹就岩晒。
2013-12-09
生日
2013-12-04 1911 瀏覽
睇完醫生想食西餐....上openrice 見這間新餐廳評語不錯,於是試一試!餐廳位於食肆林立的永光中心內,一打開門便見到叉子圖案的La Bon的招牌。店子不是很大,只容納十張枱;而且環境裝修簡約優雅,都幾適合開PARTY! 星期六的中午,店內只有我們一枱食客,有些意外;竟然在嘈雜的銅鑼灣會有這麼寧靜的地方真係難得午餐價錢由$98~$128 ,包括了前菜或餐湯、主菜及甜品 。另外有兩款經濟Lunch Set,價錢為$60~$69。價錢都可以~唔知食物質素如何?餐湯:細細柸,但味道都不錯,加上面上的忌廉花,飲得柸落。香煎豬肉扒配牛肝菌忌廉汁 $118豬扒肉質夠淋,好易切開;肉味都可以,配上牛肝菌忌廉汁,都幾MATCH。吞拿魚野菌意大利飯 $98 另加了$18有煙三文魚及鴨胸好彩加了煙三文魚及鴨胸,否則只有4粒吞拿魚真係幾DRY~吞拿魚用SLOW COOK 煮法,中間有保留少少生;但味道非常之淡...野菌意大利飯夠CREAMY,口感及味道都可以。甜品:好似街外買回來的蛋卷,再加上甜甜的汁~味道一般..食物不過不失...但沒有留下特別印象,
餐湯:細細柸,但味道都不錯,加上面上的忌廉花,飲得柸落。
香煎豬肉扒配牛肝菌忌廉汁 $118
吞拿魚野菌意大利飯 $98
 另加了$18有煙三文魚及鴨胸
好彩加了煙三文魚及鴨胸,否則只有4粒吞拿魚真係幾DRY~
味道一般..
食物不過不失...但沒有留下特別印象,
2013-11-30
2013-08-17 31 瀏覽
這天中午和兩位同事一起到銅鑼灣食lunch,地點鎖定了在永光中心裡的意大利餐廳。不過得一小時食飯的我們,從上環去到銅鑼灣,還要行過地鐵站時代廣場那條長路,真趕呀! 所以這次我們早了出卻晚了返去,哈哈!餐廳位置在中心的10樓,打開電梯門便見到La Bon了! 是很可愛的叉子圖案;餐廳內環境裝修都是白色的,感覺簡約優雅。剛到達時只得數檯客人,到午餐高峰期便坐滿了,所以午餐黎時記得訂位嚕。我們三位都係食肉獸,每人各點了一個牛扒Lunch Set,3 courses價錢包括了前菜或餐湯、主菜及精選甜價錢由$98~$128 (需+$10%);另加$30可升級至全餐 (包括了前菜、湯、蒜蓉包、主菜、甜品及餐飲)。另外仲有兩款較為經濟的Lunch Set,,價錢為$60/$69 (需+$10%),這價錢已包了前菜、主菜及甜品。吞拿魚雞蛋沙律喜歡吃吞拿魚沙律的小妹大喜,整個沙律色澤鮮艷,看上胃口大開。不過份量有點多,加上兩小件隨碟的雞蛋,吃完整個後開始有點飽。野菌忌廉湯忌廉湯很creamy,帶著陣陣濃郁的野菌味道,配了一塊烘得脆脆的蒜蓉包,整個就是很吸引。香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁主菜終於上桌喇,更配

香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁

主菜終於上桌喇,更配了數塊香草薯仔及蔬菜。牛扒要了7成熟,挺為厚身,面層灑了不少香草調味,切開後能看到淡紅顏色及絲絲紋理的肉質,肉味挺濃及鬆化;沾上紅酒燒汁,想不到紅酒味滿強烈,這樣的組合配合得還不錯,每一口每一嚼都感到十分滿足。
藍梅芝士蛋糕
藍梅芝士蛋糕

據老闆說,蛋糕是師傅每日自家製的,雖然味道不是十分突出,但這跟餐甜品小妹經已收貨。而且在碟上的圖案,我們三位都是不同的,十分有誠意。
凍檸茶
最後要了杯凍檸茶作結,這一頓午餐真的感到很滿意,亦感受到廚師的細心烹調,值得推介。
2013-07-25 30 瀏覽
短短的一條銅鑼灣登龍街已經藏了不少「潮食店」, 不過遇著大廈重建, 有很多地上舖都紛紛遷移, 或者可以搬去同街的永光中心, 我見差不多層層都是食肆。乘電梯升上10樓, 一打開門就見到漆黑一片, 再走過多少便到達餐廳正門......裏面與外面是完全相反 --- 白雪雪的一片, 光潔明亮。午市只不過是簡簡單單的賣兩款套餐: 3 Courses Lunch Set 及 3 Courses Budget Lunch Set3 courses 即是前菜/餐湯、主菜、精選甜品, 可另加$10加配咖啡/奶茶/汽水;但是亦可另加$30提升至全餐 (前菜、餐湯、蒜蓉包、主菜、精選甜品、餐飲)。話明是Budget Lunch Set, 只需便宜至$60便可以吃到3 courses lunch set, 那當然主菜是以澱粉質為主, 另外亦可另加$10加配餐飲。法式尼斯烤牛肉沙律 ... 沙律菜由酸酸的香甜芥籽洋醋汁撈過, 烤牛肉的牛臊味道濃郁, 整體配搭新鮮開胃。啖啖蔬菜精華盡在湯裏, 味道是果酸得來帶了清新。主菜1: 巴馬芝士焗雞胸 $108 ... 雞胸肉的雞味是全雞之最濃郁, 有時烹調時過火了少少,
裏面與外面是完全相反 --- 白雪雪的一片, 光潔明亮。
午市只不過是簡簡單單的賣兩款套餐: 3 Courses Lunch Set 3 Courses Budget Lunch Set
法式尼斯烤牛肉沙律
意大利雜菜湯
啖啖蔬菜精華盡在湯裏, 味道是果酸得來帶了清新。
巴馬芝士焗雞胸
主菜1: 巴馬芝士焗雞胸 $108 ... 雞胸肉的雞味是全雞之最濃郁, 有時烹調時過火了少少, 很容易會令雞胸肉質地悄為煮至粗嚡, 不過配搭這個新鮮茄蓉醬卻是非常聰明的解決方法, 因為當雞胸肉沾上新鮮茄蓉醬同吃, 它的果酸能令口水增加, 那麼吃的時候便不會覺得雞肉是過份乾巴巴的。配菜有薯角及西蘭花椰菜花, 薯角煎得香香軟軟, 薯肉甜糯, 好吃!
芝士牛油果焗冰島鱈魚
主菜2: 芝士牛油果焗冰島鱈魚 $118 ... 據聞真正的冰島鱈魚應該是肉質細嫩, 油脂豐厚, 營養價值高;可是坊間所賣的冰島鱈魚其實是大比目魚, 大比目魚是世界上最大的魚種之一, 可長達2.5公尺, 體重可達300公斤, 是一種含油量較低的魚種。 恰巧與圖片所示的相反, 看官可看到魚肉切開後, 肉纖維是縱橫交錯的, 可想而知肉質有幾粗糙。幸而廚師是把它用芝士牛油果焗, 這樣能夠保留僅存的魚肉水份。
似是交來貨的甜品瑞士卷, 普通至極!
即磨咖啡
即磨咖啡選用意大利咖啡豆, 帶有很扎實的aroma, 味道強烈的帶有回甘。
全場空間可容納至50人, 另有可容納至20人的獨立房間方便小型派對或會議,提供投射螢幕、音響、無線上網, 更可以度身訂製不同的菜單去配合各類客戶所需, 領有酒牌, 可提供非酒精及酒精類飲品。
2013-07-08
午餐
法式尼斯烤牛肉沙律
巴馬芝士焗雞胸
數星期前的某一天,曾經來到這間環境氣氛不錯的樓上西餐廳吃了一頓頗為滿意的晚餐 。餐廳位於食肆林立的食廈「永光中心」的12樓,雖然獨佔全層,但其實地方不是太大。餐廳陳設不俗,雖不算十分華麗,情調可也不差 。兩夫妻這晚吃的頭盤是「焗勃根第田螺伴意大利油醋沙律」,油醋沙律挺開胃的,即叫即焗的田螺也頗為味美,為這天的晚餐帶來一個好開始 。餐湯則是「粟米雞粒忌廉湯」。這湯雖然普通了點,勝在粟米和雞粒都多,口感尚見濃稠,賣相也算美麗,都有及格以上的水準,隨餐附上的「蒜蓉包」亦見香脆。「燒美國黑毛豬伴紅酒燒肉汁」是這晚我倆叫的第一道主菜。這主菜是燒得頗有水準的,豬扒表面上燒烤過的坑紋清晰可見,裡面的肉質亦不失軟熟 。雖然紅酒味道稍嫌薄弱,給人有點名不副實的感覺,不過整體而言,這牛扒仍是好吃的 。這晚吃的另一道主菜是製法較為新穎,侍應也推薦的「香芒焗銀鱈魚」。這主菜果然沒介紹錯,配以芒果肉和芒果醬汁焗製的這道銀鱈魚,肉質嫩滑之餘頗為開胃,銀鱈魚下的薯蓉也好吃,加上顏色漂亮,我倆都幾喜歡 。至於這晚的精選甜品則是「藍莓芝士餅」,雖然味道並非異常出色,仍是稱職的一道餐後甜品,廚師在
至於這晚的精選甜品則是「藍莓芝士餅」,雖然味道並非異常出色,仍是稱職的一道餐後甜品廚師在碟上以朱古力粉噴上的巴黎鐵塔圖案和餐廳名字 La Bon的字樣,則見心思。
無疑,這餐廳的食物定價,個人覺得是較為進取的,要是晚上來吃飯,一道主菜普遍動輒也要二、三百元,一個最便宜的套餐亦要接近四百元
,收費雖不算非常高,可也算不得低。要是餐廳在價錢方面可以略為調低一下的話,相信會吸引到更多人來到這間環境氣氛不俗的西餐廳享用美味的晚餐呢
2K
2013-07-23 1384 瀏覽
午市時段,銅鑼灣的食市境況實在不用多說... 想吃一頓安樂茶飯? 可不容易呢~  然而, 當天我和友人在誤打誤撞的情況下步進了一條小巷"登龍街" 我們在四處覓食之時, 看到永光中心的門前放著很多餐廳的banner... 我們並沒有心猿意馬, 直覺話我知 "意法私房餐廳 La Bon Restaurant & Lounge" 是這間了! 一至通過... OK, 上樓吃!!一踏出升降機... 典雅的門面, 已叫人喜出望外~  還略帶高尚的氣氛呢~餐廳的內在環境格局時尚, 裝潢佈置以白色為主調, 坐位寬躺, 情調優雅浪漫, 一派柔和的氣氛使人心境平靜, 好能享受美酒佳餚~  (發現-餐廳領有酒牌) 讚~  Bar檯內有各式的酒精飲品.從笑容可掬,禮貌周周的侍應生的手中接下menu... 一看之下更驚為天人! 因為價格實在非常實惠~Budget Lunch Set (3 Courses) 才$60多!! 但我點了Lunch Set A (3 Courses)- Pan-Fried N.Z Chill Ribeye Steak with gravy $128 再另加 $30 用全餐 (前菜 &

Budget Lunch Set (3 Courses) 才$60多!! 但我點了Lunch Set A (3 Courses)- Pan-Fried N.Z Chill Ribeye Steak with gravy $128 再另加 $30 用全餐 (前菜 & 湯 & 蒜蓉包 & 主菜 & 甜品 & 餐飲)  友人所點的菜式... 因為我沒有嚐過一口, 所以不莽下評論了~
在等候美食的同時, 拍下窗外的環境給各位看一看... 很優美吧 (笑)

前菜
前菜- 墨魚仔拼沙律(香醋汁):
七味粉墨魚仔的味道偏淡, 亦有點over cooked, 沙律菜夠新鮮爽口, 可惜的是跟墨魚仔的味道不太配合... 作為夏日的appetizer還算不錯

湯- 西蘭花蓉.煙肉湯:

此湯入口順喉, 細滑清新又略帶煙肉的鹹香, 試得出是有用心去煮的.
蒜蓉包: 包身鬆軟,包邊脆口(合格) 略嫌蒜蓉份量下的不夠多.
主菜- 香煎紐西蘭肉眼扒配:
我要的是medium, 廚師差不多做到了(已很不錯), 扒身的厚度約有一吋多 (不算是薄牛扒), 肉味濃郁夠tender, 調味適中~ 而紅酒燒汁亦不失為焦點, 酒味濃厚卻又不會太烈, 燒汁的稀杰度適中, 跟牛肉的味道確是互相輝映, 切下一片肉,醮一醮燒汁並放進口中, 感覺如同萬馬奔騰... 推介!
甜品- 朱古力泡夫:
精美的碟邊裝飾, 泡夫的內餡是忌廉... 而味道呢? 就是最平常不過的"朱古力泡夫"味道吧~ 幸而, puff 的溫度是適中的!! 沒有雪死, Yeah!
餐飲- 咖啡:
味道平和順喉, 不會太酸, 奶是分開上的鮮奶, 夠誠意~

是否正宗意、法風情... 我認為是fusion吧~ 是否有私房feel... 我不懂得去評~
但總括來說, 在CWB的lunch hour, 能夠不用排隊等位, 以最平民般的價錢去吃一頓安樂午餐, 我認為這一間餐廳是一個不錯的選擇吧
2013-07-17
2013-07-18 38 瀏覽
近年地鋪租金翻幾番,睇新聞一講到舊鋪續租,加幅以倍計,真喺極之癲。所以,有唔少餐廳搬上樓成為樓上鋪,故此又慢慢形成唔少食廈,就好似今日幫襯嘅La Bon意法私房餐廳,就身處登龍街中間嘅食廈「永光中心」之內,整幢商廈粗略估計都有近廿間食肆,分佈晌唔同樓層,法國菜、意大利菜、美國菜、日本菜、中菜、越南菜都有,可謂選擇多元化。一出電梯門,一牆黑色雲石,感覺型格又有啲幽秘 ,不過,一入室內,又截然唔同晒,白牆白餐枱襯灰色絨面梳化櫈,天花吊起雅致吊燈,簡約平實 。La Bon佔咗10樓全層,望落全場都喺30多個位左右,所以感覺頗寬敞舒適,原來仲有個獨立細房,十零個人可以自成一角搞吓小型派對。由於打算食完晏去行吓誠品,所以,訂12:00pm預早啲食,可能真喺幾早吓,附近返工嘅人都未喺食晏時間,故此上到嚟都唔多客,尤其今日仲要喺星期六添!午市主要供應套餐,午餐分為兩大類:「商務」(Lunch Set)及「超值」(Budget Lunch Set),兩者均為3道菜午餐,當時質素有別。前者商務午餐,包沙律 / 餐湯,主菜5揀1($98-$128),仲有是日精選甜品,不過啡茶另計,+$10可配基本餐飲
一出電梯門,一牆黑色雲石,感覺型格又有啲幽秘
午市主要供應套餐,午餐分為兩大類:「商務」(Lunch Set)及「超值」(Budget Lunch Set),兩者均為3道菜午餐,當時質素有別。前者商務午餐,包沙律 / 餐湯,主菜5揀1($98-$128),仲有是日精選甜品,不過啡茶另計,+$10可配基本餐飲或汽水
,叧加$30仲可變為「全餐」,即喺包晒前菜、餐湯、蒜蓉包、主菜、甜品及餐飲;後者超值午餐,沙律、主菜2揀1($60-$69)、甜品,同樣餐飲需加錢。另外,+10%服務費又喺少不免!難得小弟、老婆及另一位朋友晌星期六咁悠閒聚一聚,當然想食好少少,所以不約而同揀商務午餐食好少少,仲有兩份喺變為全餐
燒雞胸沃爾多夫沙律

青蘋果沙律,以火箭菜、紫生菜、車厘茄襯托,味道清爽,青蘋果又一啲都唔酸,面面幾片燒雞胸,唔嚡,但無乜味。「沃爾多夫」?小弟仲喺鍾意用「華都夫」依個譯名多啲,但唔見個沙律有合桃,所以用上沃爾多夫似乎有啲未夠名正言順咯
燒雞胸沃爾多夫沙律
西蘭花杏仁忌廉湯伴蒜蓉包
先旨聲明,午餐你揀餐湯喺無蒜蓉包跟嘅,只有你轉「全餐」先會有,小弟都一時大懞咗,我哋只喺有兩份轉為全餐,所以3個湯中只有兩件蒜蓉包啫,雖然店方完全合道理,但多少俾人感覺唔夠大方,尤其講緊都只喺一小片蒜蓉包
。話說回來,件蒜蓉包又確實幾正,厚身,香脆,蒜蓉味足
。不過個忌廉湯質素就有少少反差,口感較為粗少少,又有啲稀,西蘭花味唔太重,加埋啲杏仁片,感覺更加唔協調
西蘭花杏仁忌廉湯伴蒜蓉包
主菜方面,商務午餐可供選擇有:香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁($128)、BBQ 汁燒美國穀飼豬仔背骨($118)、 香煎格陵蘭比目魚配白酒蘑菇汁($118)、巴馬芝士焗雞胸($108)、蝦肉帶子南瓜汁意大利飯($98),頭4款都可以配白飯或薯菜。至於超值午餐可供選擇有:葡萄乾砵酒汁豬扒飯($69)及菠菜雞肉蕃茄汁扁意粉($60)。最搞嘢喺可加錢額外要「配料」
,+$10有煙三文魚,+$20有鴨胸,而+$18有齊煙三文魚及鴨胸。

香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁 $128

件紐西蘭肉眼扒幾夠份量,小弟要求五分熟,出嚟效果啱啱好,肉心色澤粉紅,肉質好腍,口感幾嫩,肉汁豐盈
,雖然有少少筋,但都覺得OK,影響唔太大。而紅酒燒汁隱約都嗒出紅酒香,再者,肉眼都有調過味,味道好融和
。薯菜亦睇出花咗心思,有烚嘅,有烤嘅,而炸薯角幾香,但唔算好脆。
香煎格陵蘭比目魚配白酒蘑菇汁 $118

條格陵蘭比目魚外層又煎得幾香幾脆,內裡仍舊柔嫩,而個白酒蘑菇汁雖然有啲杰身咗,但都挺好味,汁內有好多洋蔥粒、蘑菇片,啱晒我啦
。同樣都喺配薯菜,不過棄薯角,改用薯蓉,個薯蓉亦都做得不俗,質感唔削,幾軟綿,恰到好處,又帶點點鹹
香煎格陵蘭比目魚配白酒蘑菇汁
我哋貪得意想試試啲煙三文魚喺點,所以就晌個比目魚度加錢$10要一份,點知原來喺另外碟上,仲要「乸埋」一炷咁。其實色澤、外觀就麻麻哋,不過入口味道及質感又OK喎,一客有兩大片,其實加$10算抵食,因為晌超市買煙三文一啲都唔平,三十零蚊一包,得嗰幾片仲要薄到死!
煙三文魚
蝦肉帶子野菌意大利飯 $98

3個主菜,以依個意大利飯做得最精緻,原本餐牌喺南瓜汁意大利飯,不過貨源問題,改咗野菌意大利飯,野菌我哋都啱食。問一問大廚,原來成個意大利飯用咗4種菌嚟做,計有鮮冬菇、秀珍菇、牛肝菌及猴頭菇
,而且飯內又加入咗蒜片,仲要刨咗少少巴馬臣芝士,所以個飯幾香,口感帶點煙韌,好食有咬口
!蝦肉同帶子都各有兩隻,兩者都好鮮甜,尤其啲煎蝦,爽彈有蝦味
蝦肉帶子野菌意大利飯
朱古力忌廉卷
餐牌只喺寫「精選甜品」,個名都喺小弟幫佢加落去。其實個甜品賣相都做得幾靚,不過個忌廉卷外觀好似嘉頓啲迷你瑞士卷,有啲先入為主嘅感覺,覺得普通嘢。若然單以個朱古力忌廉卷質素而言,確喺又唔錯,首先個卷身鬆軟,忌廉落得唔多,又唔過甜,驚喜位喺卷心有少少紅莓果醬
,唔多,只喺點少少,但已夠突出到紅莓啲酸甜味
朱古力忌廉卷
咖啡
好少餐廳賣套餐唔包餐飲,通常都喺唔包甜品啫,所以La Bon晌依方面都算異數,應該多口問一問佢哋點解會有咁嘅安排,因為一般餐飲成本都唔會好高。點基本茶啡、汽水要額度奉上10個大洋。咖啡香味唔錯呀,可惜啲鮮奶喺冰凍,反而最有趣啲隻茶杯,橢圓形,幾別緻。講開茶杯,如稍加留意,佢哋啲餐具,如湯杯、部份餐碟都幾特別,感覺無咁呆板
咖啡
服務方面都值得一讚,個男侍應雖然「一夫當關」(食咗成餐飯所見,都喺得佢一個侍應),但勤快搭夠,而且服務都算細心
。我哋詢問有關菜式嘅事宜,就算佢唔識答,都會好快問番廚房再覆我哋。此外,雖然只喺嚟食個午餐,但出菜好有次序,仲有喺3個主菜都同時一齊上
,依家有啲餐廳出菜真喺好求其,有咩出咩,早前試過飲茶,點心一籠都未上,竟然嚟個福建炒飯先。最後埋單連加一,總共$456,平均一個百五鬆啲,俾個數大家參考吓!
香煎格陵蘭比目魚配白酒蘑菇汁
蝦肉帶子野菌意大利飯
2013-07-15 10 瀏覽
最近很有口福,可以試試看不同的餐廳這天又跟男友去銅鑼灣拍拍照,食午餐餐廳就在登龍街,很方便這裡座位寬敞..座得很舒服最後點了二份全餐..再加一個意大利飯意大利雜菜湯, 一粒粒的雜菜非常有口感湯款雖平凡,但我卻蠻喜愛蒜蓉包也很香脆..非常好食烤牛肉沙律份量意料之外的巨大,整碟滿滿的包括了烤牛肉,羅馬生菜,薯仔不過這天的沙津菜不夠新鮮,有點苦囉香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁($128)要求七成熟肉眼扒外表也很不錯內裡肉汁豐富,肉質煙韌有嚼頭..不用沾汁也很對味對肉食愛好者而言絕對吸引烤鹹豬手伴椰菜($118)原隻德國燒猪手,外脆內嫰配上酸酸的椰菜絕對很有德國風味滿足而且滋味蝦肉帶子南瓜汁意大利飯($98)只能說這個飯可以有太大的改善的空間了飯太過硬了,沒有煙韌跟嚼勁..而且味道也很淡..只有蝦子跟帶子比較好食有點失望~是日蛋糕士多啤梨卷蛋..相信是外來貨..還不錯就對了如果來到銅鑼灣想坐得比較舒適跟可以談談心的餐廳,來這裡沒錯..哈哈
最近很有口福,可以試試看不同的餐廳
這天又跟男友去銅鑼灣拍拍照,食午餐
餐廳就在登龍街,很方便
這裡座位寬敞..座得很舒服
最後點了二份全餐..再加一個意大利飯
意大利雜菜湯, 一粒粒的雜菜非常有口感
湯款雖平凡,但我卻蠻喜愛
蒜蓉包也很香脆..非常好食
烤牛肉沙律
份量意料之外的巨大,整碟滿滿的
包括了烤牛肉,羅馬生菜,薯仔
不過這天的沙津菜不夠新鮮,有點苦囉
烤牛肉沙律
香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁($128)
要求七成熟肉眼扒外表也很不錯
內裡肉汁豐富,肉質煙韌有嚼頭..不用沾汁也很對味
對肉食愛好者而言絕對吸引
烤鹹豬手伴椰菜($118)
原隻德國燒猪手,外脆內嫰
配上酸酸的椰菜絕對很有德國風味
滿足而且滋味
蝦肉帶子南瓜汁意大利飯($98)
只能說這個飯可以有太大的改善的空間了
飯太過硬了,沒有煙韌跟嚼勁..而且味道也很淡..
只有蝦子跟帶子比較好食
有點失望~
是日蛋糕
士多啤梨卷蛋..相信是外來貨..還不錯就對了
如果來到銅鑼灣想坐得比較舒適
跟可以談談心的餐廳,來這裡沒錯..哈哈
2013-07-06
午餐
2013-07-15 5 瀏覽
餐廳面積唔大,只可以坐大概二十人咁樣私房風味更強,店內空間感都唔錯,檯與檯之間距離寬敞畢竟係私房餐廳,裝修都係以簡約為主前菜─沙樂美腸配沙律沙樂美腸有豐富油香,咸辣味適中沙律菜新鮮,配黑醋汁清新醒胃前菜─煎帶子伴魚子醬黑醋汁帶子非常新鮮飽滿,兩邊煎到微微焦香魚子味道相比下唔突出煎至半熟的帶子鮮甜,蘸一些黑醋汁還可減低油膩感龍蝦湯廚師好有心思咁將忌廉拉花,令高級嘅龍蝦湯更添高貴龍蝦湯味道鮮甜,有豐富嘅蝦殼及龍蝦殼的味道冇過火嘅甘苦味,十分出色燒澳洲M5霜降肉眼扒配紅酒燒肉汁肉眼扒雖然唔算厚切,但係火候控制得宜外香內軟又多肉汁,五成熟真係啱啱好肉眼扒中央嘅油脂部位都煎得剛好,入口即溶唔蘸汁食先可以食出呢塊牛扒嘅真味忌廉薯蓉薯蓉香滑,仲有一啲未完全壓蓉嘅薯仔配以忌廉軟滑之餘仲留有一些薯仔碎粒嘅口感不枉另外再嗌呢道配菜!朱古力慕司慕司軟滑而結實,冇泡泡狀朱古力味香濃,作為跟餐甜品算係很有誠意始終呢度未算係正式嘅私房菜在我而言,私房菜應該係潛伏在工廈住宅等地點而唔係喺呢幢滿佈食肆嘅大廈內不過質素還是值得推介的
餐廳面積唔大,只可以坐大概二十人
咁樣私房風味更強,店內空間感都唔錯,檯與檯之間距離寬敞
畢竟係私房餐廳,裝修都係以簡約為主
前菜─沙樂美腸配沙律
沙樂美腸有豐富油香,咸辣味適中
沙律菜新鮮,配黑醋汁清新醒胃
前菜─煎帶子伴魚子醬黑醋汁
帶子非常新鮮飽滿,兩邊煎到微微焦香
魚子味道相比下唔突出
煎至半熟的帶子鮮甜,蘸一些黑醋汁還可減低油膩感
龍蝦湯
廚師好有心思咁將忌廉拉花,令高級嘅龍蝦湯更添高貴
龍蝦湯味道鮮甜,有豐富嘅蝦殼及龍蝦殼的味道
冇過火嘅甘苦味,十分出色
燒澳洲M5霜降肉眼扒配紅酒燒肉汁
肉眼扒雖然唔算厚切,但係火候控制得宜
外香內軟又多肉汁,五成熟真係啱啱好
肉眼扒中央嘅油脂部位都煎得剛好,入口即溶
唔蘸汁食先可以食出呢塊牛扒嘅真味
忌廉薯蓉
薯蓉香滑,仲有一啲未完全壓蓉嘅薯仔
配以忌廉軟滑之餘仲留有一些薯仔碎粒嘅口感
不枉另外再嗌呢道配菜!
朱古力慕司
慕司軟滑而結實,冇泡泡狀
朱古力味香濃,作為跟餐甜品算係很有誠意
始終呢度未算係正式嘅私房菜
在我而言,私房菜應該係潛伏在工廈住宅等地點
而唔係喺呢幢滿佈食肆嘅大廈內
不過質素還是值得推介的
  • 忌廉薯蓉
  • 燒澳洲M5霜降肉眼扒
  • 龍蝦湯
  • 煎帶子
2013-07-12 8 瀏覽
雖然離港在即,不過早前已收到了公關公司傳來的試食津貼,那我就算多忙也要抽時間去處理這堆債務問題。在日本大概要吃西餐應該會比較難和貴一點,就安排在離港前才吃這間了。Dinner set有兩款,昂貴的那邊有道想吃的主菜,但價錢過不了自己也怕吃不完,所以還是選便宜那邊好了。前菜點了燒雞胸沃爾多夫沙律,菜雖然很爽脆,但按照濕潤程度,這個似乎不是即日的新鮮菜,吃起來水份有因時間過長而散失的情況。雞胸比預期的來得好,沒有很乾很韌,肉質也夠結實。沙律中有少量合桃,味道香而沒有油膉味,不錯。西蘭花杏仁忌廉湯看顏色實在不怎麼吸引,所以面如菜色應該真的是很難看的樣子了(我想)。喝一口湯,味道沒有西蘭花的草青味,質感沒有太過水狀,雖然味道鹹了一點但還可接受,感覺沒有忌廉湯那麼有罪惡感。蒜茸包相當高溫應該是即做的,濃度恰到好處,包的質感則比較軟熟,就看口味對不對了。主菜加了點錢選燒美國黑毛安格斯肉眼牛扒配朱古力紅酒汁,最主要是想試一下朱古力紅酒汁究竟是甚麼重口味。主菜上來時有點擔心份量那麼多會不會吃不完,這次加錢的決定是做對了。先試一下醬汁,那味道怎麼這麼像前一天在家中吃的那道馬鈴薯燜肉,這燜肉還要是我煮的…
主菜加了點錢選燒美國黑毛安格斯肉眼牛扒配朱古力紅酒汁,最主要是想試一下朱古力紅酒汁究竟是甚麼重口味。主菜上來時有點擔心份量那麼多會不會吃不完,這次加錢的決定是做對了。先試一下醬汁,那味道怎麼這麼像前一天在家中吃的那道馬鈴薯燜肉,這燜肉還要是我煮的…要說分別還是有的,這朱古力紅酒汁味道是帶甜的,而我煮的則是帶鹹的,不過同樣地沒有紅酒味。牛肉的味道夠濃郁,要吃肉香的話和牛還是不及安格斯牛,所以牛扒我還是喜歡吃安格斯牛,用和牛很容易就被醬汁蓋過原味。這牛扒點了五成熟,吃起來大致上都做到五成熟,只有很少的部分是高於五成熟。肉眼肉質煙韌有嚼頭,但又不會吃得太用力,所以我才選五成熟的。而且份量亦相當大份,吃了一會要先小休才能繼續吃下去。
法國大餐不可能沒有甜品結尾,因為侍應有問我選那一款甜品,相信每晚的甜品可能也有不同。選了雲石芝士蛋糕做甜品,沒想到擺碟會有店鋪的招牌,真會打廣告。這個芝士蛋糕質感是鬆軟的,但蛋糕略為乾了點,芝士味也不太濃,但總比沒有得吃好。
比較不好的是沒有連餐飲一杯,雖然說可以找店員加水(也要你去叫而不是主動加),但一間都已經是走中檔路線的餐廳,沒有必要省下那成本幾元的餐飲吧?隨便一間樓上Cafe都會附餐飲的吧?
這裡環境夠寧靜的,直到吃完離座一刻也還未坐滿,也許如此價錢上也相對較貴,雖然味道的確是對辦的,但略嫌平實,論吸引力的話其實真的不太大,看來還需要多加努力才行。
2013-07-05 992 瀏覽
今次同我既best friend黎到環境唔錯既意法餐廳。我地用左差唔多15分鍾既時間先決定到簡邊個 dinner set, 因為4個dinner set 都好吸引。我地終於簡左$288 set 同$488 set, 結果真係冇失望有點出乎意外, 餐廳質素不容置疑, 食物好有水準。我地食完之後真係好飽好滿足。至於service 方面都好好, 態度好同都幾有禮貌, 之前去過好多西餐廳d service 真係好差, 不過La Bon真係算唔錯。首先講下$488 個dinner set, $488 個dinner set 真係超抵食, 個waiter 同我地介紹$488 dinner set 係新出做緊promotion, 主菜係澳洲M5霜降肉眼扒配海膽醬焗波士頓龍蝦, 前菜係藍青口配白酒忌廉汁or parma ham, 湯係黑松露野菌忌廉湯, 甜品係心太軟 or apple crumble, 我同我朋友聽到覺得真係好吸引, 不過我地都係要時間睇下其他menu, 最終發覺$488 dinner set 係最抵食, 我地計過如果單點 a la carte $488 set 既野加埋要成8百幾, 我諗咁既價錢$488 有咁多好野食係出面一定食唔到。 跟住我地點左$288 dinner set, 有4個course都好抵食, 估唔到可以食到咁飽, 呢餐真係好滿足!

$488 dinner set
前菜我地簡左藍青口配白酒忌廉汁, 鮮甜得黎又唔多楂, 配個白酒忌廉汁好味
黑松露野菌忌廉湯, 淡淡磨茹好鍾意
澳洲M5霜降肉眼扒配海膽醬焗波士頓龍蝦, 牛扒叫左6成, 好大份成數剛剛好肉質都好軟熟, 海膽醬焗波士頓龍蝦好特別M5肉眼扒配埋海膽醬龍蝦真係好抵食
心太軟我同我朋友不嬲都好鍾意食, 好濃朱古力味就算食到好飽我地兩個都可以食得晒
$288 dinner set
Chicken caesar salad, 雞胸係grilled好香同自制沙律醬的確有一番風未
意大利雜菜湯, 好濃烈既蓄茄味同一粒粒既雜菜好有口感
主菜有四樣簡, 我地簡左BBQ spare ribs, 整得好精緻肉質好嫩同個BBQ汁好好味, 我地兩個女仔都忍唔住用手食
cappuccino 芭夫條, 好凍好似食緊雪糕咁
題外話/補充資料: 整體黎講真係覺得好抵食味道又好, 所以我同我朋友都覺得係好滿意既晚餐
2013-07-02
  • 澳洲M5霜降肉眼扒配海膽醬焗波士頓龍蝦
  • BBQ spare ribs
  • 心太軟
2013-07-01 7 瀏覽
意大利和法國餐廳廣受香港人歡迎,最近也多了機會品嚐意法美食。今次有幸和同事來到 La Bon 意法私房菜餐廳試菜,真是很開心。 剛巧星期六中午需要到銅鑼灣一趟,便順道訂了位於 La Bon 享用午餐。La Bon 位於銅鑼灣食肆林立的登龍街,位置十分方便。餐廳位於該大廈的 10 樓,乘升降機而上,升降機門一打開,就仿似走進另一個地方般。黑色的背景,充滿神秘惑,餐廳的名字設計擺設很獨特,簡約又不失型格。紅色桌子上擺放了餐牌和套餐,方便客人查閱。我們比預約的時間 12:30 早來,見餐廳內未有客人,我們就可以更放心地拍照。內裡以白色為主,與黑色的門口對比強烈。白色的餐桌配灰色的梳化椅,座位寬敞,感覺也很悠閒寫意。酒吧位置很時尚,還有三部電視機播放著新聞,有別於一般的意法餐廳。大概是星期六的中午的關係,人流不太多,除了我們,另外兩檯也是外國遊客,心裡有點好奇遊客是如何找到這裡。反而一點兩點之後,多了客人來,可能大家想避開人潮。 餐廳提供兩款午市套餐,一款係有三道菜 (前菜或湯,主菜和甜品) 的套餐,選擇有 A 至 E。食物有牛,豬,雞,魚和意大利飯等,A 至 D 可配白飯或薯菜,價錢是 $9

餐廳提供兩款午市套餐,一款係有三道菜 (前菜或湯,主菜和甜品) 的套餐,選擇有 A 至 E。食物有牛,豬,雞,魚和意大利飯等,A 至 D 可配白飯或薯菜,價錢是 $98 至 $128,另加 $10 可配餐飲。如果想吃一個全餐,即前菜,湯,蒜蓉包,主菜,甜品和餐飲,只需加 $30。而另外一款就是 Budget Lunch Set,有前菜,主菜和甜品,選擇有 F 及 G,有特式飯和天使麵,價錢是 $60 至 $69,另加 $10 可配餐飲。

除了午市套餐,餐牌內提供各式前沙律 ($98 至 $168),湯 ($42 至 $78),Side Order ($32 至 $48),主菜 ($198 至 $428),意大利飯和意粉 ($128 至 $148),當然還有甜品 ($50 至 $68)。

經過一輪研究之後,我們終於決定點選午市套餐 A ($128) 和 B ($118),再加 $30 轉全餐,另外還點了一個大家也很期待的前菜。吃意法餐的好處就是菜式一道一道的奉上來,食物仍在最佳的狀態,對於需要在吃前拍照的我們來說,更是重要。

南瓜蟹肉忌廉湯 (Crabmeat Pumpkin Cream Soup)
以小杯盛著的南瓜蟹肉忌廉湯配蒜蓉包,賣相別緻。南瓜湯香甜味鮮,濃度剛好,沒有太黏口的感覺。
一絲絲的蟹肉,增加口感,最驚喜的是這個湯味道有點像龍蝦湯。而蒜蓉包也很香脆,麵包上有些似是粟米的黃色粒粒,香草味中帶點甜。

煙鴨胸香芒沙律 (Smoked Duck Breast & Mango Salad)
這個沙律的份量比想像中的多,四片呈粉紅色的煙鴨胸,鴨胸肉很嫩,邊位皮脂豐腴,味道恰到好處。配上鮮甜芒果和大量爽脆的沙律菜,口味清新。

煎鵝肝配藍莓汁 (Pan-fired Foie Gras with Blueberry Sauce) $168
這是我們另外點選的前菜,鵝肝兩邊煎至金黃色,外脆內軟,油甘豐腴,入口軟綿,味道很不錯,配以鬆脆的蒜蓉包,一脆一軟,不同層次感覺。可惜只有一片,有點意猶未盡。藍莓汁甜中帶酸,與鵝肝的味道很配合,而伴碟的沙律菜也很新鮮爽脆。

香煎紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁 (Pan-fried N.Z. Chill Ribeye Steak with Gravy)
肉眼扒比想像中大件,點了六成熟,內裡呈粉紅色,脂肪分佈平均,吃起來很軟腍,肉汁豐富,不用再添加紅酒燒汁也很美味。伴碟的輕烤薯角,味道不錯,而西蘭花也很翠綠爽口,建議可以加多一點西蘭花。

BBQ 汁燒美國穀飼豬仔背骨 (Roasted U.S. Baby Spare Ribs with BBQ Sauce)
BBQ 醬汁味香郁,豬仔背骨比平時見的厚身,豬仔肉很軟腍,骨和肉輕易分離,可以盡情吃,很不錯。可按個人口味需要,再添加 BBQ 醬汁味。伴碟除了薯角和西蘭花外,也加了鮮甜爽脆的意式瓜菜。

精選甜品 (Daily Dessert)
是日甜品是雲石芝士蛋糕,以朱古力粉製作了花案的擺設,配上新鮮士多啤梨和藍莓,簡單得來又有心思。
蛋糕面的雲石芝士層很軟滑,中間是香濃的朱古力層,最底就是朱古力蛋糕層,三層的味道配搭很好,不同質感又可以增加層次感,最重要是朱古力味濃而不甜膩,很合我口味。

餐飲 (Drink)
這個套餐是冷熱飲品同價的,可以選擇咖啡,茶或汽水,不飲咖啡和汽水的我,選擇了凍檸茶。凍檸茶配上青綠色的飲管和棒子,很有夏日的感覺,多了一份童真。凍檸茶味道和色澤較淡,有點失色。

總括而言,在銅鑼灣以這個午市套餐的份量,質素和價錢來說,確是很抵食。如果午膳時間想在銅鑼灣鬧市中找一個可以坐得比較舒適和方便傾談的餐廳,這裡確是一個好選擇。

2013-06-22
  • 南瓜蟹肉忌廉湯
  • 煎鵝肝配藍莓汁
  • BBQ 汁燒美國穀飼豬仔背骨
2013-06-28 764 瀏覽
今日係一個好特別既生日, 就係本人既生日LA~同男友食豪D先!!一人叫左一個SET DINNER!!有前菜,有西湯,有主菜同甜品...仲有水!!燒籠蕉芝士沙燈律--開胃野味田螺伴意大利醋沙律-有傳統既沙律菜加上意大利醋,酸酸甜甜好開胃田螺好好味,賣樣又討好!!粟米雞粒忌廉湯-味道很濃食到一粒一粒既粟米很好,但不是我想像中既意大利菜色黑毛安格斯肉眼牛"手八"配朱古力紅酒汁PS要另+80叫了7成熟一刀切,有血水但食落肉質似冷藏左好耐眼牛"手八"完全冇骨,食落去淡淡都係肉都幾正眼牛"手八"加上朱古力紅酒汁都幾特別,愈食個汁就愈重朱古力可能係沉曬底既關係香煎魚柳配羅勒忌廉汁一放上枱勁大陣魚青味..未食已經好濃烈放入口魚味仲係激烈,一向唔魚味都十分抗拒,絶對係NONONO以為魚柳係唔會出現咁既情況TIM!!再加汁試多啖感覺好左好多..冇左魚青味!!很好 SET DINNER 既甜品有士多啤利CAKE 同藍莓芝士 CAKE揀左芝士CAKE,味道OK 但SIZE 好似細件左D!!焦糖布丁--賣樣好正,但點知一入口係凍嫁!!我一心係諗住入口係熱嫁,點知咁大驚喜!!仲要唔係SET DINNER 既甜品
今日係一個好特別既生日, 就係本人既生日LA~
同男友食豪D先!!一人叫左一個SET DINNER!!
有前菜,有西湯,有主菜同甜品...仲有水!!
燒籠蕉芝士沙燈律--開胃野味
田螺好好味,賣樣又討好!!
粟米雞粒忌廉湯-味道很濃食到一粒一粒既粟米很好,
但不是我想像中既意大利菜色
黑毛安格斯肉眼牛"手八"配朱古力紅酒汁
PS要另+80
叫了7成熟一刀切,有血水但食落肉質似冷藏左好耐
眼牛"手八"完全冇骨,食落去淡淡都係肉都幾正
香煎魚柳配羅勒忌廉汁
一放上枱勁大陣魚青味..未食已經好濃烈
以為魚柳係唔會出現咁既情況TIM!!
再加汁試多啖感覺好左好多..冇左魚青味!!很好
揀左芝士CAKE,味道OK 但SIZE 好似細件左D!!
焦糖布丁--賣樣好正,但點知一入口係凍嫁!!
我一心係諗住入口係熱嫁,點知咁大驚喜!!
仲要唔係SET DINNER 既甜品要加錢,加左成25

總括來講私房菜係提供簡單既菜色比客人
其實都係符合私房菜既宗旨..都幾好!!
早點上去仲可以享受包起餐廳既虛榮感!!

2013-06-19
生日
2013-05-14 485 瀏覽
今日約左朋友食LUNCH,用偉大既OPENRICE 訂台系統成功BOOK左呢間係時代附近既商廈中入到去環境清靜人流不多,傾計一流我就叫左呢個扒餐前菜是香草田螺3隻,香草味濃,賣相幾用心,肉都幾大舊主菜牛扒就一般貨仔,都幾多根,叫左3成熟,CUT開佢見到肉質都無咩血色,應該又係雪得好耐既貨不過呢個價錢都可以接受!佢面頭都有幾多黑椒,但係食落又唔算太過份甜品就不提啦我無咩興趣以呢個價錢來講,百幾蚊,食得出是有私房菜感覺因為整得好慢哈哈!都算係咁啦趕時間唔好來

係時代附近既商廈中

入到去環境清靜