2016-10-30 1631 瀏覽
2016-10-30,約下午二點半左右與太太入店幫襯,點了一個黑松露鮮五菌意大利粉,及一個脆炸軟殻蟹柚子芝麻醋沙律,沙律到時仍有水準與菜譜相片相約,用料亦算新鮮。但黑松露意粉就真是離曬大譜了,味道和賣相仿如小食店,只有金寶湯味道及仿如吃漿糊一樣,賣相和菜譜可以說是違反了 商品說明條例 ,於是和上址經理反映,卻回應相片是未加汁啫,又話可以叫廚房再整過似樣D嘅!但我怕會有不能察覺的事出現,所以拒絕了,山頂廣場遊人假日都這樣小是有其原因的,這店相信不會再來了!
是日,跟友人在中環大會堂看畢完話劇後,友人提議到山頂看日落美景,浪漫浪漫💕~誰知,天有不測之風雲,原本放晴的天空,竟突然風起雲湧☁☁。日落看不了,唯有在山頂廣場隨便逛逛。原本沒打算在山頂晚餐,剛巧經過spaghetti 360,見菜單選擇還不錯,價錢相宜,而且不用等位,就沒多想的走了進去。餐廳設有露台座位,可一覽山頂的景色。可惜因天雨關係,加上又有點悶熱,只好選擇室內座位。餐廳人流不多,我倆被安排坐於一個四人的寬敞卡位。也許中午吃得太豐富,還感覺有點飽滯,我倆只點了一客沙律和一款意粉。友人點了最愛的脆炸軟殼蟹柚子醬沙律 ($84),而我就選了單子上推介的四色意粉中的紅色 --- 醬燒豬仔骨拼拿破崙意粉 ($78)。餐廳上菜速度很快,不一會,便將沙律奉上。沙律的份量挺多,賣相不俗。除了有兩隻已切半的炸軟殼蟹和沙律生菜,還混了菠蘿粒,粟米粒和車厘茄😍。軟殼蟹炸得乾身,食落鬆脆而不油膩,再沾上蟹籽沙律醬,粒粒蟹籽在口中爆開,口感提升不少😋。沙律生菜十分新鮮,清甜爽脆,混入柚子醋,微酸喚醒了已遲鈍的味蕾👅,為悶熱的夏日帶來清新的感覺。至於意粉,不論賣相和份量,都相對遜色。豬仔骨只有幼幼的兩條😑

至於意粉,不論賣相和份量,都相對遜色。豬仔骨只有幼幼的兩條😑,骨多肉少,味道也很一般。意粉口感還算不錯,幼細而有咬感,每條意粉都沾上濃濃的茄醬,但味道卻有點過酸,有點失望。

不過,在山頂這昂貴之地,能以這相宜的價錢做到這樣的質素,還有美景相伴,已經算是很不錯了吧。
醬燒豬仔骨拼拿破崙意粉 ($78)
脆炸軟殼蟹柚子醬沙律配蟹籽沙律醬 ($84)
2016-05-29
脆炸軟殼蟹柚子醬沙律配蟹籽沙律醬 ($84)
2016-04-05 1635 瀏覽
這晚我相約五年前冇見好友,從外國到港意粉係本餐廳主打,特意點叫燒豬骨意粉豬骨好入味,意粉配上忌廉汁恰到好處同時一試難忘酥皮忌廉湯大大的酥皮,內裡熱烘烘磨菇忌廉,味道格外濃郁餐廳環境面對山下動人美景,氣氛頗為浪漫滿分
這晚我相約五年前冇見好友,從外國到港
意粉係本餐廳主打,特意點叫燒豬骨意粉
豬骨好入味,意粉配上忌廉汁恰到好處
同時一試難忘酥皮忌廉湯
大大的酥皮,內裡熱烘烘磨菇忌廉,味道格外濃郁
餐廳環境面對山下動人美景,氣氛頗為浪漫滿分
2015-08-06 1913 瀏覽
星期日下午茶時間先上到山頂,但間間舖都仲係好多人等位,見到D間唔洗等同應該都幾好坐就試試,坐戶外位置景觀一流,食物俾想像中好味,價錢中上都合理,招呼又好靜靜地同朋友聚舊又唔會趕你走
露臺景
草莓梳打
夏威夷pizza
麻醬雞柳意粉
2014-10-29 2194 瀏覽
今日同左兩位好友嚟到山頂 原本諗住係呢d旅遊區食飯一定好貴 點知經過呢間spaghetti 360 價錢每碟大約70-90 經濟實惠待應原本安排我地坐室內 但係我地就要求坐出面 雖然大風 天氣有點涼 但係一場嚟到點都要睇下夜景既 所以我對餐廳環境仍然好滿意食物方面小食 芝士肉醬焗薯 味道好普通 薯條好唔新鮮 大部分都係唔脆 肉醬上有芝士 但係芝士唔夠多 建議落多d會香口啲 肉醬汁亦唔夠多 cover唔到每一條薯條 令人失望白汁海鮮意粉呢道係我最滿意既 首先白汁好香 亦都好多汁 令到意粉唔好乾 海鮮有尢魚 蝦 帶子 份量好足夠 好扺食 意粉既軟熟度調較得好好 唔會太軟太硬海鮮墨汁焗飯海鮮係同意粉以上既材料一樣 配上洋蔥 洋蔥未熟好生 唔食得 墨汁既味道好淡 難以就咁同飯食 所以要有多d海鮮先會冇咁淡 芥辣煙三文魚原批pizza佢一送到眼前 立即覺得焗得唔耐 皮唔脆 煙三文魚唔夠熟 太生 叫左待應入去拎再焗多陣 焗完之後即刻唔同 賣相更吸引 咬落去好脆口 三文魚同芥末醬好夾 令魚腥消失 pizza口感豐富 材料亦多 唯一美中不足為有d三文魚太咸 冇左鮮味同香味
食物方面

生日
芥末煙三文魚pizza
海鮮意粉
2014-10-22 1605 瀏覽
Spaghetti with clams in pesto sauce $90The clams were pretty big, clean and tasted fresh.Nice presentation using sliced red bell pepper as a contrast to the greenish herbs.Pesto sauce was light yet flavorful, sometimes I just couldn't handle too much oil and salt.The dish was delicious as all the aroma of seafood, garlic, basil and olive oil was well infused into the el dente pasta, yum!The patio got a superb view of the tourist spots on the Peak, also over the beautiful harbour and mountains,
The patio got a superb view of the tourist spots on the Peak, also over the beautiful harbour and mountains, can't be missed!
Really relaxing to chill out here when there was only a few patrons on a Sat afternoon.
Food and drinks were above average. Nice

題外話/補充資料: Grilled chicken wings $52; Iced coffee with red beans $42; Iced roasted coffee $38
2014-09-27
午餐
2014-10-20 1687 瀏覽
秋高氣爽行山去,午膳時間山頂廣場人流如鯽,想 walk-in Cafe Deco 也被拒於門外,最後排了一陣子到意粉 360 用餐。煙三文魚凱撒沙律:煙三文魚肉質偏瘦,羅馬生菜翠綠鮮度OK。鐵板粟米帶子:帶子幾鮮甜,粟米亦香口甜美。蟹棒蘑菇芝士意粉:蟹棒味道不錯,蘑菇數量不足,芝士汁食味普通,意粉略腍。360 薄餅:厚批口感帶點煙韌,餡料有雞蛋、火腿、蟹籽等,算是簡單偏淡,建議可加强口(調)味。

煙三文魚凱撒沙律:煙三文魚肉質偏瘦,羅馬生菜翠綠鮮度OK。
煙三文魚凱撒沙律
鐵板粟米帶子:帶子幾鮮甜,粟米亦香口甜美。
鐵板粟米帶子
蟹棒蘑菇芝士意粉
360 薄餅
[19/10/2014; Sun]

2014-10-19
5 分鐘 (堂食)
鐵板粟米帶子
2014-03-07 1640 瀏覽
得閒無事去下山頂行下都幾開心。雖然商店確實好少但食肆還好。基本菜式都有………………我同朋友一上到山頂就肚餓了,馬上揾下野填飽肚肚啦……我地行下行下,ok 隨便一間,幾好,就依一間啦………………餐牌選擇還可以,款式都算夠多…………我地肚餓指數十分高,可以大吃一頓…………第一个係帶子牛油粟米,umm,周个圖比,又真係差D wor……味道一般般啦,分量好少…………………第二道蕃茄海鮮飯……………味道幾好,only如果加左芝士粉之後…………Pizza係最出色的一个了。味道可以……非常脆口,不過芥末味道是沒有的,雖然叫芥末三文魚pizza……切半了的雞亦,沒有什麼特別…………像自己家中也能煮到的…………軟彀蟹,可以的…….也是脆口,蟹肉亦很多…………總括而言,普普通通的一間…………

我同朋友一上到山頂就肚餓了,馬上揾下野填飽肚肚啦……

我地行下行下,ok 隨便一間,幾好,就依一間啦………………

餐牌選擇還可以,款式都算夠多…………

我地肚餓指數十分高,可以大吃一頓…………

味道一般般啦,分量好少…………………

軟彀蟹,可以的…….也是脆口,蟹肉亦很多…………

總括而言,普普通通的一間…………
2013-10-17 1183 瀏覽
空氣開始乾,最適合戶外行走,是日到了山頂秋遊,順帶讓女兒從高處看香港。山頂不知不覺間開了多間食肆,大部份都很有水準,但價錢徧貴。要選不貴的 Spaghetti 360 算其中之一。我們一家人被安排坐在室內,但也難得看到室外美景,超值!食物方面,以西日式為主,沒有太大驚喜。我們點了三文魚意粉、酥皮海鮮湯、及薯圈。食物 order 後很快便上枱。三文魚意粉以白汁型式煮,但又不感覺得膩,意大利粉徧幼,有咬感,加上有機菜,算清新。份量適中,一個人吃剛剛好!女兒非常喜愛。酥皮海鮮湯的酥皮剛焗好,脆脆的非常美味,酥皮也好大塊足料。海鮮湯的海鮮量多,但以雪藏貨為主,不是太新鮮。洋蔥圈炸得很好味,炸粉剛好,不會沾著洋蔥但又有實感,可惜是份量非常少,就算作為前菜也太少了吧。

三文魚意粉
酥皮海鮮湯
洋蔥圈
2013-09-14
酥皮海鮮湯
洋蔥圈
2013-09-18 961 瀏覽
是日, 同男朋友到山頂逛逛, 經過意粉360, 見環境不錯....於是選擇這裡食個LUNCH 先!店內有分, 戶外和室內, 天氣都熱熱的, 沒有選擇戶外的坐位!其實今次最想講是石頭蕃茄海鮮飯跟MENU 的相片完全不相符!大家可看到相片的分別! 首先賣相同相片出不很大! 海鮮不足, 有三隻蜆, 其中二隻蜆未熟的, 真是火滾!幸好環境和服務尚可!, 但講真, 下次只會選擇飲野和小食!

MENU
幸好環境和服務尚可!, 但講真, 下次只會選擇飲野和小食!

2013-09-07
2013-03-12 789 瀏覽
星期六,同老公楂車上山頂食飯兼行山 ,行經Spaghetti 360 門口,見佢個露天座個view好正,加上佢個餐牌上d相好靚,食物又唔太貴,就入去試下, 點知大失所望,我諗無下次了。我地點左:1)煙三文魚凱撒沙律 - $78 d菜爽甜,ok,但係煙三文魚無咸味,隻橙顏色怪怪,切完隻碟上流有橙色,唔知係咪加左人造色素,驚驚2)點心拼盤 - $88-炸蝦好味,餃子係急凍貨,帶子同雞翼都無味。3)海鮮意粉 – $78-呢個最差,個賣相同餐牌上的相差很遠,o個pat汁睇見都驚,也罷,食落仲離譜,d海鮮連一點味道都無,好明顯係雪左超耐。4) Ice Mocca Coffee - $38 -只可以話係正常

我地點左:
1)煙三文魚凱撒沙律 - $78
d菜爽甜,ok,但係煙三文魚無咸味,隻橙顏色
怪怪,切完隻碟上流有橙色,唔知係咪加左人造色素,驚驚
2)點心拼盤 - $88
-炸蝦好味,餃子係急凍貨,帶子同雞翼都無味。
3)海鮮意粉 – $78
4) Ice Mocca Coffee - $38
-只可以話係正常
2013-03-09
2012-11-10 618 瀏覽
餐廳滴景緻都算唔錯,可以選擇坐室內或室外。但食物素質一般。叫咗一個松露蘑菇湯,個湯上來的時候熱辣辣,食材感覺也比較新鮮,但與坊間的忌廉蘑菇湯無麽分別,但價錢就貴不少,算系不過不失。但當晚主食叫了一個和風小食拼盤。該course在menu上為餐廳推薦的新菜式。可惜非常令人失望。拼盤上來時既唔熱,又無香味。炸蝦天婦羅又凍又唔脆,蜜糖燒雞翅又凍又不新鮮,感覺系翻叮过,餃子又硬又凍,賣相已經失敗,亦完全沒鮮味。仲有薯蓉與帶子,都系凍冰冰好難吃。感覺所有5樣小食都系預先做好,有客order就翻叮,而且仲叮唔熱就拿上來,所以全無味道。本來仲想叫甜品,但已信心盡失,唔敢再試。以後都唔會再來。
餐廳滴景緻都算唔錯,可以選擇坐室內或室外。但食物素質一般。

2012-10-23
15 分鐘 (堂食)
2012-11-07 526 瀏覽
今晚同朋友一行3人上了山頂行了一圈山後就到了山頂廣場開飯,見到Spaghetti 360 (記憶中1年前吃過沙田那間石頭飯不錯)餐牌的京都西京燒羊好吸引點了medium, 羊肉好滑, 個汁如果更濃味仲正, 羊肉加上菠蘿好好味沙律的蕃茄去了皮, 加上麻醬, 食落冇渣, YUMMY老實講餐牌張相的羊比來到的吸引得多 海鮮香草墨魚汁Zip-Zag Pizza也好吸引同餐牌出入大左D, 來到墨汁小好多, 又無Zip-Zag 的形狀, 海鮮硬左D, D海鮮全部都好細粒(張相果D大好多), 味道一般橄欖油蒜蓉包, 非常非常乾, 可能焗爐太熱, 又可能翻熱??加上食唔出有橄欖油味, 唔多好食墨汁牛油果蝦石頭飯, 墨汁飯, 冇咩墨汁味,牛油果份量好小得三四小粒..... 這個好失望 焗蝸牛咸得滯, 洋蔥圈凍的.........綠茶紅豆冰, 味道好好, YUMMYSpaghetti 360, 在山頂來講算抵食, 所以要求不能太高,服務員好勤力, 有不停加水, 也有禮貌
今晚同朋友一行3人上了山頂行了一圈山後就到了山頂廣場開飯,
餐牌的京都西京燒羊好吸引
沙律的蕃茄去了皮, 加上麻醬, 食落冇渣, YUMMY
老實講餐牌張相的羊比來到的吸引得多
海鮮香草墨魚汁Zip-Zag Pizza也好吸引
加上食唔出有橄欖油味, 唔多好食
墨汁牛油果蝦石頭飯, 墨汁飯, 冇咩墨汁味,
牛油果份量好小得三四小粒..... 這個好失望
焗蝸牛咸得滯, 洋蔥圈凍的.........
綠茶紅豆冰, 味道好好, YUMMY

服務員好勤力, 有不停加水, 也有禮貌
2012-10-28
2012-03-10 287 瀏覽
有點久遠了, 是日跟爸媽天倫樂, 行山走到山頂,餓了, 只好填肚子來到好評不少的360坐得舒服, 室內通光開明, 待應先問要冷OR熱水, 加分!酥皮湯: 酥皮略硬,牛油香不夠,湯也水水的,不行OLIVE OIL意粉,肉不腥,意粉好乾,不收貸店員都好有禮貌,比大部分高級餐廳好多了
有點久遠了, 是日跟爸媽天倫樂, 行山

走到山頂,餓了, 只好填肚子

來到好評不少的360
坐得舒服, 室內通光開明, 待應先問要冷OR熱水, 加分!
酥皮湯: 酥皮略硬,牛油香不夠,湯也水水的,不行
OLIVE OIL意粉,肉不腥,意粉好乾,不收貸
店員都好有禮貌,比大部分高級餐廳好多了

2012-01-29
2011-09-16 215 瀏覽
今晚去咗接阿佬放工上山頂拍拖拖。比阿佬發現咗意粉屋360有匯豐咭抵食2人套餐,加埋一都係2佰左右,這價格可以起山頂的餐廳食個豐富晚餐都不錯。我哋選咗個Pizza套餐,有餐湯、沙律、意粉,pizza和餐飲。餐湯香濃味精不太重。沙律配菜都好新鮮,加上了香麻醬味道特別。意粉煙韌有口感。Pizza形狀古怪材料不足,批底特別厚。凍檸檬茶,茶味足,檸檬不夠。
今晚去咗接阿佬放工上山頂拍拖拖。
比阿佬發現咗意粉屋360有匯豐咭抵食2人套餐,

餐湯香濃味精不太重。
沙律配菜都好新鮮,加上了香麻醬味道特別。
意粉煙韌有口感。
Pizza形狀古怪材料不足,批底特別厚。
凍檸檬茶,茶味足,檸檬不夠。