2024-04-15 27 瀏覽
八文樓附近很多出名的餐廳,今天來到這家私隱度高的煲仔飯飯店😃 座位與座位之間放了屏風,十分寬敞舒適~🍀🍽️ Claypot Rice with Traditional Chinese Sausage & Cured Meat (廣式臘味煲仔飯) $177店員介紹 先喝一口茶 清清口腔,再食臘腸!臘腸是茅台秘制的😚 超香!吃到最後,店員還很貼心地幫我們把飯焦刮出來🤩 🍀🍽️ Stewed Spare Ribs & Mustard Leaf in Claypot (芥菜排骨煲) $137芥菜比排骨出色😆 芥菜煮得剛剛好,爽口,放在熱鍋了也沒有煮過頭,還是鮮綠色的!湯很香胡椒味,如果多天來吃一定很暖身🔥 🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful

🍀
好食的煲仔飯未必一定要到大排檔,佐敦憶食尚臘味煲仔飯,環境企理明亮,人氣旺盛🤩廣式臘味煲仔飯$177港式「臘味煲仔飯」,有臘腸、臘肉和臘鴨。好吃的煲仔飯,底部就是要帶點焦香的鍋巴,細心爬鬆啲飯和加入豉油,當我地食到差不多,再幫手刮起飯焦,有脆脆的鍋巴😍芋頭扳鴨煲$167喜歡食芋頭燜臘鴨,芋頭吸收哂臘鴨的鹹香味道,臘鴨帶鹹香,用來送飯一流! 秘製XO雞髀菇四季豆$127川味四季豆,夠濃郁惹味🤤芒果特飲$39士多啤梨特飲$39

廣式臘味煲仔飯$177

芋頭扳鴨煲$167

秘製XO雞髀菇四季豆$127

川味四季豆,夠濃郁惹味🤤

芒果特飲$39

士多啤梨特飲$39
2024-04-13
2024-03-29 48 瀏覽
今日生日,屋企人book左間煲仔飯嘅同我慶祝!真係超級好食啊!🥰仲有店員嘅服務都好好!我地叫左一個煲仔飯同兩個菜,茶就揀左菊花茶,好香好夾個晚餐👍🏽1. 廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份) $177店員首先俾我地影張相,之後就幫我地加入蔥花,芫茜同豉油再撈勻! 臘腸味道啱啱好,唔會太油唔會太鹹好好食!排骨好Juicy,啖啖肉!臘腸同排骨嘅油滲埋啲飯度造成嘅飯焦好香脆!個個都爭住食😋🤣2. 四季豆干煸雞髀菇 $127我本身幾四季豆,可惜佢太辣我食左少少就食唔到了🤣味道係唔錯嘅,屋企人都食得幾滿意👍🏽四季豆同雞髀菇都好入味,炒岀黎都好香!3. 風味小炒王 $167依個夠晒鑊氣啊!媽咪食完都讚😋味道適中,腰果上碟仲脆㗎!全碟都幾好咬口👍🏽*有加一同茶價*

1. 廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份) $177
廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份)

2. 四季豆干煸雞髀菇 $127

3. 風味小炒王 $167

*有加一同茶價*
2024-03-27
廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份)
2024-03-28 46 瀏覽
天氣咁凍最好嘅選擇就係去食暖笠笠嘅煲仔飯啦,尋晚就同屋企人去左佐敦搵到呢間煲仔飯專門店🤣,我地order左兩個2人份嘅煲仔飯😋,港式臘味煲仔飯$177(佢地嘅臘味係自家製,臘腸、臘肉、油鴨全部都整得好好味,飯嘅硬度都適中),另外1個係川味臘腸滑雞煲仔飯$187(雞件好嫩滑,自家製嘅臘腸有少少麻辣味,食落個口感都幾得意,辣到適中5會太辣,因為本身我自己都5係好食得辣),我地仲order左甜蜜咕嚕肉$127(味道甜甜地,完全冇油炸嘅感覺,外脆來軟😋、芥菜排骨煲$137(芥菜除左有1-2塊係有少少苦味之外,排骨好味同好淋,連個湯都可以飲埋🤤,整體泥講係好味👍🏿、芥蘭炒臘味$127(芥蘭炒得好鮮甜)
本打算到廟街食個煲仔飯,意外發現附近有一間主打精緻的廣式臘味煲仔飯的中菜餐廳。二人餐首先上桌的是燉湯和涼拌蓮藕,味道不過不失。然後就是期待已久的廣式臘味煲仔飯,上桌時已經見到非常足料,米飯在煲仔中經過蒸製,質地QQ彈,搭配著各種美味的臘味,如臘腸、腊肉和臘鴨,十分惹味。接著是黑松露雞煲,炒香的嫩滑雞件與黑松露完美融合,但略嫌不夠鑊氣。然而以菜式的素質來說,價格偏貴,但如果你尋找一個較為精緻和舒適的中餐體驗,也是值得一試。

滋潤燉湯

黑松露雞煲
瑤柱蝦米上湯時菜
糖水
2024-02-20 652 瀏覽
有朋友以前說這家煲仔飯不錯,中午约了好友去試試。煲仔飯,臘腸及米質地不錯,煮的火喉可以,有飯焦,但臘鴨又乾又柴,臘肉徦肥,極難吃!咕嚕肉,四季豆,㕑師可以把這2道濃味的菜,做到淡如無味,只可說神符奇技!個人明白,菜式有偏差,高低,極少寫劣評,但服務,清潔及衛生,則會直說。服務,坐下巳覺有點暖,沒放心上,再多坐及吃了一會,問服務員可否加大冷氣,回話不能,因一部机壞了,問我是否熱,我說是,並說在流汗,他的回應令我無語,"你大汗唧‘’雖然他其後也回來問可要换個位置,但我們巳沒心情,怱怱吃完便结眼。
有朋友以前說這家煲仔飯不錯,中午约了好友去試試。

2024-02-20
2024-02-15 464 瀏覽
星期四平日七點未夠walk in, 門口阿叔話”冇訂枱就冇位”,但跟住聽到佢接電話同個客講可以留電話幫佢排隊等位;再有一對中國遊客入來冇訂位,又叫佢留電話排隊.. 我出聲問,先至好唔願意比我留電話排隊。接待處服務態度真係一般。臘腸雞煲仔飯:飯係冇味,要加豉油先有d味,應該係煮飯時間太短,飯完全沒有臘腸同雞味,非常失望,名過其實!臘味炒芥蘭:芥蘭勁小,唔值!咕嚕肉:味道不錯不會再去,非常失望,完全冇水準的煲仔飯。
臘味炒芥蘭:芥蘭勁小,唔值!
咕嚕肉:味道不錯
不會再去,非常失望,完全冇水準的煲仔飯。
2024-02-08 91 瀏覽
寒風澟澟,首選暖身飯局唔係火鍋就係烤肉。今次特別啲,揀咗煲仔飯。一直聽聞呢間幾出名,以為遠唔多想行,不過原來近柯士甸站,幾分鐘就行到。冇諗過食煲仔飯環境都幾雅𡟹,有少少懷舊的感覺,加上枱和枱之間有屏風,彷彿獨立房間,間隔一流~小炒皇味道偏重,配料唔算多,好夠味~芥菜排骨煲清淡之選,坦白說,芥菜排骨唔算特出,但個湯底加咗啲胡椒調味,天氣涼時想當暖胃。鮮醃鯧魚很精緻的菜式,半條鯧魚,經過醃製,有少少咸鮮味又不會太濃,有點像一夜干的感覺。廣式臘味煲仔飯見到枱枱都係叫呢個,就跟大隊叫呢個。上枱第一個反應係...好香,但係啲臘肉好肥,不過食落口先發覺,啲臘肉唔係攞嚟食,而係啲油滲晒入啲飯度,所以啲飯又香又黏,非常好食,而飯焦唔算多,但夠脆,又不會太黑。整體水準幾好,小菜幾好食,煲仔飯值得一試。聽聞這裡有兩層,下次要上去試下先~

小炒皇
味道偏重,配料唔算多,好夠味~

芥菜排骨煲

鮮醃鯧魚

廣式臘味煲仔飯
廣式臘味煲仔飯 (四人份)

廣式臘味煲仔飯 (四人份)
2024-02-08 79 瀏覽
上網睇咁多食評,但冇咩人提及訂座問題。當時星期日我哋一家人專程去到,夜晚7pm左右去到餐廳,職員話冇訂座嘅話冇得入去。所以最後冇得入去⋯⋯😢😢大家記得要訂座啦。
2024-02-06 122 瀏覽
天氣凍咗一排,好似都唔太搵到機會食煲仔飯,今日終於去咗食🤪今次食依間都幾近柯士甸站,我地兩個人叫咗三樣野,一個臘味煲仔飯,一個咕嚕肉同一個芥菜排骨煲臘味煲仔飯 二人份 $177入面係臘鴨,臘腸同臘肉,臘味份量都ok,飯身係偏硬,飯焦起得好靚,無痴底~臘鴨同平時食到嘅差唔多,臘腸有陣酒香,幾有趣,臘肉比較肥食落都唔錯,夠油香甜蜜咕嚕肉 $127都唔錯,基本上汁包住晒啲肉,而且放咗一陣都仲係脆身,而且炸皮一啲都唔厚,咕嚕汁酸甜度適中芥菜排骨煲 $137食落都唔錯,芥菜食落都甜身,排骨啖啖肉😂湯入面落咗好多胡椒,食完好暖

臘味煲仔飯 二人份 $177

甜蜜咕嚕肉 $127

芥菜排骨煲 $137

• 甜蜜咕嚕肉
  • 廣式臘味煲仔飯
天氣寒冷又係時候食煲仔飯 今次朋友帶我嚟試呢間頗有名氣嘅煲仔飯中菜館 比起平時食煲仔飯店環境更企理👍🏼👍🏼座位闊落坐得舒適⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰▪️滋潤燉湯足料燉湯 有紅棗、桂圓、瘦肉、北芪、杞子等等溫度好夠熱👍🏼👍🏼▪️ 瑤柱蝦米上湯時菜上湯有瑤柱蝦米 不過味道偏鹹 菜心清甜 不過有幾條少少老唔夠嫩🥲▪️ 涼拌藕片冷盤夠冰凍 藕片厚薄適中爽脆 麻辣味道惹味👍🏼▪️ 廣式臘味煲仔飯(必試招牌菜🌟🌟🌟🌟🌟)分別有三款臘味包括臘腸、臘肉、臘鴨餐廳有自家工場製造臘味 臘肉同臘腸係用土黑豬肉配茅臺酒🥃食落淡淡酒味臘鴨係南安板鴨 皮薄而肉質算嫩 味道唔會太鹹飯粒分明軟硬適中 臘味油分滲入飯粒有油香味職員會主動幫忙刮飯焦 不過飯焦係比較碎 但唔影響口感 香口焦脆👍🏼👍🏼▪️ 黑松露雞煲熱辣辣雞煲 上菜時喳喳聲 散發陣陣黑松露味😍雞件數量都算多 最重要係每件都夠大件唔會碎濕濕或者有碎骨👌🏼👌🏼👌🏼餐廳仲有推出自家品牌臘腸及午餐肉等等😋🅿️:附近有大量錶位 //憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

▪️滋潤燉湯
足料燉湯 有紅棗、桂圓、瘦肉、北芪、杞子等等
溫度好夠熱👍🏼👍🏼

▪️ 瑤柱蝦米上湯時菜

▪️ 涼拌藕片
冷盤夠冰凍 藕片厚薄適中爽脆 麻辣味道惹味👍🏼

▪️ 廣式臘味煲仔飯(必試招牌菜🌟🌟🌟🌟🌟)
分別有三款臘味包括臘腸、臘肉、臘鴨
臘鴨係南安板鴨 皮薄而肉質算嫩 味道唔會太鹹
飯粒分明軟硬適中 臘味油分滲入飯粒有油香味

▪️ 黑松露雞煲

餐廳仲有推出自家品牌臘腸及午餐肉等等😋

🅿️:附近有大量錶位
//憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
2024-02-03 63 瀏覽

臘味煲仔飯 二人份 $177

甜蜜咕嚕肉 $127

芥菜排骨煲 $137
  • 甜蜜咕嚕肉
2024-02-02 45 瀏覽
🍲憶食尚臘味煲仔飯 📍近排天氣又變凍🥶,最啱就係食煲仔飯啦❗️本身以為煲仔飯要喺街邊嗰啲大排檔、鋪頭仔先食到🪑,點知距離廟街幾百米,有一間環境好雅致嘅煲仔飯店🤩。🍴廣式臘味煲仔飯 $177煲仔飯係即叫即整⏳,一上到黎,就覺得好大煲🈵。會有員工幫你淋豉油,然後幫你攪均佢🥄;而佢亦都好貼心,❣️,唔會剷晒落底,留返啲飯焦喺到🤤。份量佢係話兩個人👫🏻,但如果會嗌埋其他餸,其實三至四個人都夠做✔️。L🍴甜蜜咕嚕肉 $127個咕嚕肉啱晒唔鍾意食酸嘅人😍, 真係同佢個名一樣—甜蜜蜜,仲要個炸粉幾好,攤凍咗都仲喺脆✨。🍴芥菜排骨煲 $137嗰芥菜排骨煲同煲仔飯一樣都係原煲上,芥菜份量好足🥬, 排骨份量都唔少🍖,同時亦都好重胡椒味🧂。
🍲憶食尚臘味煲仔飯 📍

🍴廣式臘味煲仔飯 $177
L

🍴甜蜜咕嚕肉 $127

🍴芥菜排骨煲 $137
佐敦憶食尚臘味煲仔飯😍😍明亮的燈光、精緻的裝修,空氣中瀰漫著臘味的香氣,讓人忍不住流嘗一嘗這裡的特色——川味臘味煲仔飯。😉這裡的臘味煲仔飯真是一絕!米飯粒粒分明,搭配上特製的醬汁,口感鮮美,回味無窮。再加上豐富的臘肉和香腸,每一口都讓人陶醉。如果你喜歡辣味,還可以加一點辣椒醬,絕對是舌尖上的盛宴!😚當然,甜蜜咕嚕肉也是不能錯過的美味。咕嚕肉外酥里嫩,甜中帶酸,口感十分豐富。與煲仔飯搭配在一起,簡直是絕配!而瑤柱蝦米雜菜煲也是一道營養豐富的佳餚。新鮮的瑤柱和蝦米搭配上各種蔬菜,口感鮮美,營養豐富。🤩🤩
佐敦憶食尚臘味煲仔飯😍😍

2024-01-29 256 瀏覽
臨近歲晚,要把握吃臘味的好時機!找了一家以臘味創意作主題的煲仔飯專門店餐廳裝修有別於一般中菜館,簡約時尚,雅致舒適共有兩層,每桌皆設有屏風分隔開座位,私隱度高,聚會傾偈一流臘味煲仔飯食材全由自設工場製作,土豬鮮肉臘腸更配上茅台酒秘製廣式臘味煲仔飯有臘腸、臘肉及「蠟中之王」南安板臘鴨,臘香滲入自家農場的東北五常大米,飯焦酥脆甜蜜咕嚕肉外脆內嫩,不油不膩,酸甜開胃瑤柱蝦米雜菜煲份量十足!湯底清甜,健康之選
餐廳裝修有別於一般中菜館,簡約時尚,雅致舒適
共有兩層,每桌皆設有屏風分隔開座位,私隱度高,聚會傾偈一流
廣式臘味煲仔飯
甜蜜咕嚕肉外脆內嫩,不油不膩,酸甜開胃
甜蜜咕嚕肉
瑤柱蝦米雜菜煲份量十足!湯底清甜,健康之選
瑤柱蝦米雜菜煲
2024-01-29