2024-09-09 244 瀏覽
#成記牛什粉麵 自己曾經喺新蒲崗工作過幾年,一次都冇食過呢間牛什粉麵,睇到有人介紹連老闆都話自己嘅腩汁係偏重口味,本身諗住叫牛腩河,但係見到有人話佢嘅牛丸超正,所以就嚟個雙拼,$46。中午食飯時間嚟到係全場爆滿,剛好有一個位攝到入去,唔知係咪期望越大失望越大,嚟到嘅時候試咗啖湯係比較清淡,同個鹹字扯唔上關係,而且係越食越冇味。河粉係稍稍粗身,味嘅來源來自湯底,不過因為湯底冇乜味,所以河粉都係好淡口。最大鑊係牛腩,咁多件係得兩件比較淋,其餘都係極級瘦,似煲完湯嘅瘦肉柴口非常🚫所有嘢唯一好食係牛丸,雙拼有三粒,比較臨身有肉香味,不過都難補牛腩嘅不足。由於真係太淡,忍唔住問佢加淨腩汁,熱熱地其實幾好味,試得到有基本嘅花椒八角,睇色水已知有分別。唔知係咪百忙中出餐時唔記得加藍汁,就導致我呢碗淡然無味嘅河粉出現。但係牛腩嘅質素真係唔掂,如果鍾意食瘦肉就可以嚟試下😪成記牛什粉麵新蒲崗錦榮街4A號地舖
#成記牛什粉麵

成記牛什粉麵
新蒲崗錦榮街4A號地舖
牛腩牛丸河
牛腩
牛丸
牛丸
2024-04-13 617 瀏覽
又話牛丸好食, 牛丸唔新鮮 ,牛丸黐牙,新鮮係唔會黐牙 ,人流唔夠 食客唔夠,貨積存,新鮮都變唔新鮮, 米粉質料渣,偏硬身, 唔啱口味。 唉失望 !真係 ……咁多工廠 寫字樓新蒲崗 去貨都去得咁慢,唔通人人中午唔使食, 留肚 走上大陸消費🤪
2024-04-01
2024-04-07 614 瀏覽
昨晚去了新蒲崗練習,特意去試他們的牛什。由啟鑽苑出發,因為行錯路😩行了大約十五至二十分鐘🤭環境真是一般,位置在後巷邊,但可以接受🤭當時是晚上十點多,都算多人,我們四人都要等位。入座後,我要一碗牛什牛丸粗麵,牛丸個人覺得好出色,因為很腍。牛什也很好味,只是太鹹😥及滷水汁太濃,不太適合我🤪朋友叫了魚片頭河,也是不錯。有下次👍🏽
牛雜牛丸粗麵
2024-04-06
宵夜
牛雜牛丸粗麵
2024-03-22 633 瀏覽
成記牛什🐃超過50年歷史🕑,由黃大仙🟨徙置區搬到新蒲崗。最出名係1)牛丸同2)牛什,今日都試曬。依度嘅碗同裝修一樣,都係舊式設計仲用緊綠色碗仔。粉麵份量偏少,仔食就通常唔飽,而且可能廚房太急,我叫嘅河粉仲係黐住一嚿同未完全散🫡如果有去開大排檔食粉麵就會好熟悉依隻湯,清清地帶啲牛味🐮,撈埋辣椒醬食就好香🥵。辣椒醬都係潮式風味,香辣鹹都有。-至於最出名嘅牛丸,與出面不同,唔係爽口同彈牙。但肉味濃同突出,越嚼越有味。依類牛丸坊間少見,值得一試。鋪頭出面都有手打牛丸賣,會比起堂食大粒d😝牛什就大路貨色,牛膀同牛肺比較死實。我有問阿姐係咪新鮮牛什,佢笑笑口答:「你覺得好食咪新鮮😏」咁我就覺得唔係新鮮🙈,反而成記前身係黃大仙。黃大仙小巴站旁邊兩間牛什一食就食得出新鮮,不過已經係後話。
牛丸河
牛什就大路貨色,牛膀同牛肺比較死實。
牛什河
2024-03-13
牛丸河
2024-03-17 528 瀏覽
本人今天(2024.3.17)到新蒲崗成記,想幫襯碗牛丸粗麵,見座無虛席,就靜靜地及乖乖地在門口等。不久,就有位姐姐主動由店內行出來招呼,話現在要先落單,一兩分鐘後就有位。我老人家就話我可以等一陣,入店內才落單。而姐姐就馬上拋出一句話:『你咪慢慢等啦!』,之後就馬上消失了。從此經歷,我就更加、肯定、明白現在香港和隣近地方食店嘅分別,就在於地點、價錢、服務態度。而服務態度係香港飲食界內急需改善嘅重中之重。

2024-03-10 450 瀏覽
這間超過50年歷史的潮州牛腩麵檔,店舖牆身貼住蔡瀾先生介紹牛筋丸的文章,就叫咗一碗牛丸試吓,同傳統潮州牛丸有些分別,佢冇咁爽口,但係牛肉味非常香濃,越食越滋味,屹立黃大仙徙置區再搬到新蒲崗超過半世紀都有佢嘅原因,墨丸'魚蛋炸魚皮,都是他們自己做,呢間舖頭係用新鮮牛腩牛雜,所以特別鮮味,超好食👍
2024-03-09 240 瀏覽
天氣忽冷忽熱,碰巧來到新蒲崗,就想呷一口熱湯,食一件牛什,伴一啖米粉😊隨之然便走到成記。星期六的下午,雖午飯時間已過,但舖內坐無虛設,舖外也有不少人淪候入坐。不過不用多久,就可內進。點了一碗心儀的配搭,與想像重聚😃鹵水味濃,牛筋軟糯,牛肺、牛肚、草肚、牛膀,質量俱佳。最欣賞是牛肥腸,留到最後才吃,又滑又香,大滿足。再買一斤牛根丸外賣,是最實際支持本地用心經營老店的行動吧!

隨之然便走到成記。

點了一碗心儀的配搭,與想像重聚😃

再買一斤牛根丸外賣,是最實際支持本地用心經營老店的行動吧!
2024-01-14 421 瀏覽
店舖位置偏僻 環境狹窄 店內唔算好多位坐 但係佢哋嘅食物真係好有驚喜 叫咗一碗牛腩河同埋一碗牛丸食 牛丸唔係爽口彈牙嗰種質地 比較厚實牛味極濃 牛腩好入味肉質好腍 河粉唔會一夾就斷煮得啱啱好 配上濃味嘅牛腩汁湯底 非常掛湯 係隱世好食嘅牛雜粉麵店
2024-01-14 435 瀏覽
今時今日 好多經營了數十世紀的食肆都逃不過時代洗禮紛紛結業 就算避過關門一劫 各方水準都往往不復當年勇……可悲這間小店是在fb關注組看到谷友介紹的 昨日適逢到訪新蒲崗 第一時間就想到要來試試一坐下就看到牆壁有蔡瀾一貼 心想難道今次中伏了……哈哈 但四周是坐得滿滿的 最後叫了牛雜牛筋粉 (其實出名是牛丸 可惜我不吃)很快樓面阿姐就端上一碗似模似樣的粉麵 嘩不得了 整碗河粉都被筋雜覆蓋了 色水很靚 湯頭也很對路 濃濃的鹵水香味 雙拼只買$46 簡直超值最後要讚是樓面阿姐絕對做到劉華精神 沒有因為做到踢腳 (外賣客也是連綿不絕)太多而黑面

2024-01-13
  • 牛什河
【新蒲崗•勁濃牛丸-牛雜老店】成記牛什粉麵📍錦榮街4A號地舖👅9.3 / 10💵60 / pp牛丸✨一路以嚟都係追求彈牙嘅牛丸,估唔到呢粒牛丸唔行彈牙路線得黎都咁又口感,牛香同肉感都滿滿牛孖筋✨出色!滿滿骨膠原(≧∇≦)係gel口架!軟糯得黎都仲keep到彈牙口感牛腩肉味濃郁不過有D痴牙同太硬(╯﹏╰)牛肚牛香味十足 好容易就咬開河粉食過最高質既湯河粉🤩每條都好完整仲帶米香#jengfoodguide_新蒲崗-#新蒲崗 #新蒲崗美食 #九龍城 #九龍城美食 #九龍美食 #牛雜 #香港粉麵 #hkfood #hkfoodie
【新蒲崗•勁濃牛丸-牛雜老店】

成記牛什粉麵📍錦榮街4A號地舖

👅9.3 / 10
💵60 / pp

牛丸✨

牛孖筋✨
出色!滿滿骨膠原(≧∇≦)係gel口架!
軟糯得黎都仲keep到彈牙口感

牛腩
肉味濃郁不過有D痴牙同太硬(╯﹏╰)

牛肚
牛香味十足 好容易就咬開

河粉
食過最高質既湯河粉🤩每條都好完整仲帶米香

#jengfoodguide_新蒲崗
2023-10-14 572 瀏覽
經過新蒲崗,特地挑選傳統麵店嘗試。偶爾尋到成記,便抱有期待到店品嚐。店面企理,富有香港粉麵店特色,而且老板和熟客更會打趣說笑,充滿濃厚人情味。叫了一碗牛丸牛筋雙併河/ 牛蒡麵/ 蠔油菜心。牛蒡出奇地淋身入味,配合腩汁湯底,應是我暫時食過最好味的一次牛蒡麵牛丸彈牙無筋,有別於平時食的牛丸,必是手打無誤菜的分量非常足夠,好味!只是牛筋略為硬身和不夠入味,成了本次到訪的遺憾,希望店家作改善。整體仍是十分推介的,下次還會幫襯。
經過新蒲崗,特地挑選傳統麵店嘗試。
偶爾尋到成記,便抱有期待到店品嚐。
叫了一碗牛丸牛筋雙併河/ 牛蒡麵/ 蠔油菜心。

牛丸彈牙無筋,有別於平時食的牛丸,必是手打無誤

菜的分量非常足夠,好味!
整體仍是十分推介的,下次還會幫襯。

2023-10-14
  • 牛丸河
  • 牛蒡麵
2023-09-02 505 瀏覽
準備考試期間OR上翻到的,牛丸愛好者考完試就直奔醫肚了。牛丸和墨魚丸真的很好吃很治癒,辣椒油夠味,老闆老闆娘人也很好。希望考試順利,下次考next level再來吃。
第一次去食了淨牛丸(35元),不錯,有鮮味和牛味,有汁水,但可更多,不錯。有些生菜,但沒有什麼特別。也有豆瓣醬,但不太喜歡。下次可以再試其他東西。第二次去了食牛腩牛筋雙拼幼麵(45元)。牛腩不會太柴,味道不會太淡,有少少牛味。牛筋是爽筋,煮得較入味,有咬口,不錯。湯底也沒有什麼特別,不會有什麼味精味,有些蔥蒜,令到湯底更入味。然而,幼麵鹼水味有點明顯,明顯有點急。雖然只有45元,但份量明顯有點少,性價比有點扣分,因為牛腩、牛筋、幼麵份量不多,一般男子可能會不夠食。服務及環境方面,有點一般,也有點擠迫,必定要搭枱。
2023-08-18
2023-05-27 783 瀏覽
平時落新蒲崗都係夜媽媽嘅事,今日晨咁早出咗嚟又想食個早餐,食個茶記早餐雖然有冷氣開放舒舒服服不過又冇乜特別,咁就不如試下碰碰運氣睇下成記有冇開門,其實好耐之前都有食過,不過就一直未有機會再嘗。朝早十點零鐘佢又真係開咗門喎,好少可晨早流流整一大碗潮州粉麵做早餐,牛丸彈牙有口感夠牛味果然係招牌菜冇得輸,牛腩OK炆得夠冧最好係有少少肥膏連住,係個湯底就略咸咗啲,不過最緊要一樣嘢係一定要多蔥.……😋😊
牛丸牛腩河
2023-05-27
$45 (早餐)
牛丸牛腩河
  • 牛什河
  • 牛丸河
2023-04-30 763 瀏覽
成記粉麵店由細食到大 佢哋嘅牛丸,非常出名成名之作就係佢哋嘅牛丸 不過價錢有少少略貴佢哋嘅粉面食得出用咗好多嘅心機去製作 湯底都非常足料!呢間餐廳其實都幾推介俾大家如果大家睇完都有興趣,不妨嚟試吓
成記粉麵店由細食到大 佢哋嘅牛丸,非常出名
成名之作就係佢哋嘅牛丸 不過價錢有少少略貴

如果大家睇完都有興趣,不妨嚟試吓