2019-05-25 738 瀏覽
牛丸牛腩河粉🐮$39果然好食🤩馳名手打牛丸😎口感同一般食開嘅牛丸唔同😉比較腍身,無咁彈力😏不過一食就知係手打🤣牛腩味道亦非常好🤤夠爽夠入味😛湯底亦唔錯👌真係飲哂先離開😂
牛丸牛腩河粉🐮$39

果然好食🤩
馳名手打牛丸😎
口感同一般食開嘅牛丸唔同😉
比較腍身,無咁彈力😏
不過一食就知係手打🤣
牛腩味道亦非常好🤤
夠爽夠入味😛
湯底亦唔錯👌
真係飲哂先離開😂
2019-05-15 804 瀏覽
成記牛什粉麵。琴晚想試但摸門釘,於是再去試試。好彩有開門🧐整碟腐乳通菜先。菜比起江仔記那些通菜,好像巨人版🤪牛雜河走膀牛雜尚算幾稔,不過唔算話好香好入味。河粉都係偏向厚身,唔算特別滑。湯底正常。主角現身,淨牛丸。牛丸應該有七粒。唔係平常彈牙牛丸,但又不是肉丸質感。介乎兩者之間。幾香,入面有d 蒜定冬菜之類的料頭。就咁食都幾夠味,點埋辣椒油仲正。埋單$75。有三樣嘢食為返$25一味算好好了。有機會可以再食:)
成記牛什粉麵。
琴晚想試但摸門釘,於是再去試試。

好彩有開門🧐

腐乳通菜

整碟腐乳通菜先。菜比起江仔記那些通菜,好像巨人版🤪

牛雜河走膀

牛雜河走膀

淨牛丸

主角現身,淨牛丸。

埋單$75。有三樣嘢食為返$25一味算好好了。

有機會可以再食:)
2019-05-09 627 瀏覽
黎得新蒲崗,一定要食嘅係呢間成記粉麵!其實牛雜同牛筋都好好食,丸類都係自己製造!(如果有幾個人嚟食,不妨計劃一條掃街路線,因為新蒲崗實在太多好嘢食啦)今次要介紹嘅好簡單,就係$20 6粒同$30 10粒嘅手打牛丸!好有質感,味道好好架!好鍾意食牛丸嘅我,曾經四出不同地方去試唔同牛丸,最後都係覺得呢間嘅淨牛丸無得彈!一路食一路望住師傅係度包水餃同整丸,又有講有笑,真係無得頂!
黎得新蒲崗,一定要食嘅係呢間成記粉麵!

牛丸
牛丸
2019-05-05 264 瀏覽
😋😋😋噤啱行過就試吓,點知個牛丸同牛腩都咁好食‼️我相信係香港最好食嘅一間!其他以前出名既牛腩已經冇以前咁好食啦!個牛丸真係好得!全部都用新鮮牛肉牛腩製成!👍🏻👍🏻👍🏻唔貴又好食‼️一定要試😊 The beef and beef balls noodle really good! I think it’s the best in Hong Kong! They use the fresh beef to make those! Must go and try again!
2019-04-18 295 瀏覽
新蒲崗,除左mikiki商場之外,其實工業區附近都有好多餐廳。今晚去左工業區附近一間比較舊式嘅牛雜粉麵店成記。睇佢個餐牌,都知道佢有一定嘅年月歷史。做得牛雜粉麵,就試比較大路嘅東西牛腩河。牛腩河賣相,以工業區食堂黎計,算係差不多!牛腩湯底特濃,牛腩亦醃得入味。但可惜牛腩食落不夠「冧」,估計係因為用嘅部位唔夠靚,食落似牛肩肉多過牛腩。$30一碗,大排檔水準,還可以啦!另外要留意,牛腩麵較細碗,男士可能需要加底先夠食!
今晚去左工業區附近一間比較舊式嘅牛雜粉麵店成記。
睇佢個餐牌,都知道佢有一定嘅年月歷史。

做得牛雜粉麵,就試比較大路嘅東西牛腩河。

另外要留意,牛腩麵較細碗,男士可能需要加底先夠食!
2019-04-18
2019-04-12 288 瀏覽
早幾日收工,專登行去新蒲崗去食成記嘅牛腩河,再加淨牛丸,因為都好耐冇食過,以前返學讀書嘅時候成日都過嚟呢度食,雖然佢冇乜裝修有冇冷氣得風扇給吧,但係佢啲牛腩同牛丸依然都係咁好味。d 牛腩好林,牛丸又好彈牙好夠味,腩汁都好正!
  • 牛丸河
2019-03-18 388 瀏覽
睇某電台名主持人IG ,介紹左呢間唔多起眼嘅牛丸麵店,強調係出邊食唔到嘅唔實淨唔彈牙牛丸,不過仍然令到佢食左返尋味!講到咁出色決定走去試吓!響新蒲崗一條唔起眼嘢街道,雖然周圍都好多嘢食,不過平時真係唔會特登去囉!要左碗牛腩米粉同埋一碗浄牛丸,牛腩嘅味好好,不過就嚡左少少!牛丸真係同介紹形容嘅一樣出邊完全唔會食到呢一種質地,有啲似酒樓賣嘅乾蒸牛肉結實版!可以用得意來形容囉不過講真我都係鍾意食啲爽口彈牙嘅牛丸多d好明顯佢真係唔係出面機整嘅牛丸,表面凹凹凸凸咁!埋單兩碗野加一碟菜都係$75仲想要求啲咩?
仲想要求啲咩?

2019-03-18 322 瀏覽
#正宗潮州口味牛丸連森美都讚👍🏻,ee點會放過!新蒲崗既 成記牛什粉麵牛丸真係無得輸,咬落會必出牛肉汁雖然唔夠汕頭牛筋丸咁動L但已經一解我呢個潮州妹思鄉之情😭加埋42年滷水牛什,雙拼$39,街坊價。📍 成記牛什粉麵 (新蒲崗)新蒲崗錦榮街4A號地下#成記牛什粉麵#食玩焗煮遊世界#gotravelwithandie #牛丸 #42年滷水汁牛雜#食在新蒲崗#老牌舊式麵檔#牛丸日日新鮮自家製#麵檔服務就有佢既style
#正宗潮州口味牛丸
連森美都讚👍🏻,ee點會放過!
新蒲崗既 成記牛什粉麵
牛丸真係無得輸,咬落會必出牛肉汁
雖然唔夠汕頭牛筋丸咁動L
但已經一解我呢個潮州妹思鄉之情😭

加埋42年滷水牛什,雙拼$39,街坊價。

📍 成記牛什粉麵 (新蒲崗)
新蒲崗錦榮街4A號地下

#麵檔服務就有佢既style
丸什米
丸什米
2019-02-06 1613 瀏覽
本人向來都不是牛丸的超級粉絲,無論是都粉麵店,定還是自助火鍋點,甚至乎免費有牛丸,都不算非常之熱中於吃牛丸。😏但是有時黑椒牛丸或是牛筋丸,味道夠特別以及比較彈牙,就會比較欣賞。店內位置也不少,但反正店外座都沒人吃煙,倒不如坐外邊享受情調在這兒,有一個頻道介紹過這兒的牛丸,以及看到店內人員所製作,以及每一個食客點餐時都會加牛丸,🤔於是亦雙拼要牛丸,於是我叫完牛腩之後都加了牛丸試一試,反正地點比較偏遠,不是那麼容易經常來到。😏湯底的味道,不覺得味道怎麼特別香濃,但是柱候的味道相當豐盛,牛肉味道不算太過突出。🤔雙拼粉麵,應該加了$10 $8左右,份量就加了三粒牛丸,光看外表就不覺特別吸引,因為它不像普通買來現成那些牛丸那麼光滑,而又不是面頭有一粒粒那種黑椒牛丸,它是手打成面頭比較鞋身,中間有少許牛筋粒,吃起上來非常之爽口,而且口感極之彈牙。吃起上來,不會有凍肉舖那種雪了很久的感覺,亦都沒有黑椒味,輕微牛筋的感覺,但又非常之爽口,卻又不會好像電影所說彈牙到好像乒乓波那樣的人造感覺。牛丸中間不算汁亦非常豐富,即不像那些爆漿肉丸般,中間加了一點肉汁,但是吃下去還是感覺肉味非常濃郁。平常不算非常之愛

雙拼粉麵,應該加了$10 $8左右,份量就加了
中間有少許牛筋粒,吃起上來非常之爽口,而且口感極之彈牙。

吃起上來,不會有凍肉舖那種雪了很久的感覺,亦都沒有黑椒味,
平常不算非常之愛吃
牛丸,但是我還是對這間成記的牛丸相當讚嘆,甚或至,可能是在本港吃過最美味的牛丸,當然,遠超元朗的勝利牛丸。

一碗雙拼放在一起,
牛腩就相形見絀。牛腩份量不少,但是質素就比較普通。咬下去好像柴皮,它又不是碎屍牛腩那種,
看來有皮有筋有肉,但是即使賣相不錯,味道也可說是相當之差,欠香不肥,難以下嚥。

有些阿姐可能挺串,落單時如有謬誤,會跟你一直爭持。

但事實上,店方好像不時都會出錯,因為熟悉本人的朋友都知道,本人很少會點河粉。
只是恐怕再叫下姐換又會帶來麻煩,於是便勉強吃河粉。

下午茶
2019-01-29 575 瀏覽
其實新蒲崗都幾多野食叫左個牛腩粗牛腩份量好多 好林粗面好彈牙 煮到岩岩好又唔會好大陣鹼水味加埋啲炸蒜同蔥 正👍🏽👍🏽食完好想再嗌第二碗單拼$29 雙拼$38好抵食 其實仲想試埋其他😂😂佢間舖係角落位 好開揚好舒服一啲都唔焗促的確好值得encore 好好味😋😋😋
其實新蒲崗都幾多野食

佢間舖係角落位 好開揚好舒服
一啲都唔焗促
的確好值得encore 好好味😋😋😋
2019-01-02 769 瀏覽
持續...咁....凍凍凍🥶🥶d口痕嘅友成日話人做乜咁虧🥶🥶雖則食過夜粥幾年...但...仍然可以怕凍㗎嘛...🤨🤨做乜jack無太陽嘅話,中午一樣有寒意...最好不過就係食一碗熱騰騰嘅粉麵...成記嘅牛丸真係勁juicy...牛味好濃吓...仲有,佢唔係走彈牙乒乓波嘅口感㗎...但一樣好好食...囉...記得要落佢哋嘅辣油,又係一絕!另牛腩都係好多人會叫嘅...非常入味...又夠軟淋...舖頭嘅大小已經係最後一張相睇哂...店前有一小級...輪椅都勉強可以上到嘅..有時都會擺枱出嚟嘅...要睇彩數...#四個轆Look #轆在九龍吃吃喝喝 #新蒲崗 #港式粉麵 #牛丸 #牛腩 #牛什 #成記牛什粉麵 #輪椅 #無障礙 #吃喝玩樂 #hkfoodblogger
持續...咁....凍凍凍🥶🥶
d口痕嘅友成日話人做乜咁虧🥶🥶
雖則食過夜粥幾年...
但...仍然可以怕凍㗎嘛...
🤨🤨做乜jack

無太陽嘅話,中午一樣有寒意...
最好不過就係食一碗熱騰騰嘅粉麵...

成記嘅牛丸真係勁juicy...
牛味好濃吓...
仲有,佢唔係走彈牙乒乓波嘅口感㗎...
但一樣好好食...囉...

記得要落佢哋嘅辣油,又係一絕!

另牛腩都係好多人會叫嘅...
非常入味...又夠軟淋...

舖頭嘅大小已經係最後一張相睇哂...
店前有一小級...輪椅都勉強可以上到嘅..
有時都會擺枱出嚟嘅...要睇彩數...

2018-12-07 752 瀏覽
確罐蝦(Kob Khun Ha),我地係食野唔抹嘴嘅拉拉屎戰隊。為咗慶祝我地初成立,我地決定豪一豪食餐好。今日去咗新蒲崗成記食牛丸,各位戰士食完就有唔同嘅意見......屎DUM(黑)戰士:個湯底咸咸地,幾好味。屎女人(黃)戰士:講完啦 ? 俾D SPECIFIC D 嘅TERMS 啦!屎DUM(黑)戰士:牛腩幾軟腍,而且D牛丸又多汁。8/10分,整體黎講是滿意的。屎花(藍)戰士:下,我就覺得個湯完全無味,豬肉丸好似隨便係惠康買到。雲吞個皮韌,材科唔新鮮,色澤唔靚,唔包滿。如果唔食牛,就唔岩食。只能俾 5.5/10分。屎女人(黃)戰士:個湯底有牛及小小胡椒味,唔太咸。牛丸TEXTURE 能夠清楚見到肉嘅紋理,唔夠彈牙但多汁。可惜牛筋非常腍,I TOTALLY DUN LIKE LOR。餸相對都多,但米粉份量少,港女如我都唔夠食。7/10分啦。屎鬆(橙)戰士:我就覺得牛丸有牛肉味,唔係一般機製牛丸咁彈牙,有咬口。一個字:好食,其他野無試,所以唔俾評語。9/10分。屎橋(青)戰士:吾有幸一嘗牛丸墨丸麵,牛丸頗有驚喜,口感彈牙,肉汁豐富,一口下去,肉汁從內爆發出來,充斥整個口腔。墨丸外型大粒

牛丸牛腩米
屎DUM(黑)戰士:個湯底咸咸地,幾好味。

豬肉丸雲吞米
屎花(藍)戰士:下
牛丸牛筋米

牛丸墨丸米
屎橋(青)戰士:吾有幸一嘗牛丸墨丸麵,牛丸頗有驚喜,口感彈牙,肉汁豐富,一口下去,肉汁從內爆發出來,充斥整個口腔。墨丸外型大粒飽滿,內有少許墨魚粒,同樣爽口,有鮮味。麵底有咬口,湯底濃郁,些許胡椒提味,忍不住多喝兩口。但整碗麵整體份量很少,吃完一起身立即肚餓,扣不少分。(6.5/10)

屎DUM(黑)戰士:作文咩...做咩講到咁文質彬彬呀...
拉拉屎戰隊CONCLUSION:鐘意食牛嘅可以一試,其他就算吧啦! 而且衛食環境一般般,碗筷匙連手揸嘅位置都痴立立,牙籤筒綑哂黑邊,大家要有定心理準備啊。
2018-12-07
牛丸牛腩米
牛丸墨丸米
2018-11-25 594 瀏覽
喺新蒲崗要食粉麵首選必定係成記!曾經都有好多雜誌訪問過,同埋見到好多TVB嘅劇集都係喺呢度取景㗎。依度嘅一枱一椅一磚一瓦同我由細細個嚟到食開始都從來冇變過。非常之有親切感。依度最出名嘅呢就係食牛丸,但係我由細到大都係獨沽一味,鍾意食牛肚河走青。偶然屋企打邊爐都會嚟買盒魚皮餃同埋魚皮。牛肚好淋好入味,絕對唔會咬唔開。湯味濃厚,每日牛雜天天煮成。唔駛港九新界四圍搵,屋企附近就已經有最好食嘅粉麵鋪。好味!!
喺新蒲崗要食粉麵首選必定係成記!
唔駛港九新界四圍搵,屋企附近就已經有最好食嘅粉麵鋪。
好味!!

2018-11-18 515 瀏覽
係網上見到好多人都話依間牛丸好好味所以就黎左去度其實都係一般老舖既感覺去度叫左碗牛丸粗同埋炸魚皮炸魚皮好香脆牛肉食到似新鮮牛丸 但係可能我鐘諗彈牙d 所以就覺得一般般啦但係真係覺得衛生情況就係麻麻哋佢不停用一條用過嘅枱布不停周圍抹枱之後隔離啲枱上面啲垃圾呢因為擺番條枱布嗰張枱之後跌返去我張枱度之後佢抹完枱又唔洗手又用隻手去拿啲蔥花落嗰啲麵果度😣轉個頭佢又用同一隻手去拿嗰啲未煮嗰啲麵雖然食啲老少店預咗係唔會特別乾淨但係一間我真心覺得好恐怖
係網上見到好多人都話依間牛丸好好味
雖然食啲老少店預咗係唔會特別乾淨
但係一間我真心覺得好恐怖
2018-11-17
2018-11-15 374 瀏覽
粒河係指“牛丸河”成日聽呢間食店嘅伙記落單叫粒河,緊係啦,佢哋最出名嘅係手打牛丸,牛丸裡面有牛根,食落有咬口,仲加入少量芹菜調味添。雖然好多老街坊覺得宜家嘅粒河走哂樣,但係同出面一般嘅粉麵店比較,都仲赢成個馬位。個人認為,此店食物質素的確無用置疑,但是待客嘅態度真係需要多加改善,可能佢哋已經打嚮名堂(喺父輩時或更早),認爲已經做到客似雲來,根本唔需要提供咩顧客服務。無錯選擇幫襯三幾十蚊粉麵嘅食客都唔會要求咩服務,求其食飽算了吧!最可惡外賣時,往往同佢哋提出嘅要求,例如: 走葱、要辣椒油、加腩汁,佢哋只會充耳不聞,本以為佢哋聽到只是唔想回應啫,但最後又係落哂葱,又唔加腩汁。試問食物怎樣好吃又有何用?自以為赢在起跑缐,卻一天一天將父輩甚至爺輩辛苦經營嘅店譽輸得乾淨,何苦呢?總是令人希望而來,失望而回……
粒河係指“牛丸河”

總是令人希望而來,失望而回……
2018-11-11
5 分鐘 (外賣自取)
  • 牛丸