2020-11-23 154 瀏覽
羊羊羊...羊腩煲天氣一凍少少,就會自然想食羊腩煲我既廚藝未咁精湛,想食當然要出去搵間好架啦-最近銅鑼灣樓上就新開了家專食羊腩煲+火鍋店環境幾舒服,唔會好嘈~最重要羊腩煲夠入味,火鍋料亦夠出色😋-🌟Mandy必食推介🌟▪️二人份羊腩煲 $268 - 非常足料,羊腩忟得非常嫩。羊腩湯底非常惹味,配以枝竹、冬菇、馬啼,超入味!食完個煲,仲可以免費加雞湯打邊爐😍Mandy就另外+$10揀無限加羊腩汁打,全程都keep住食到濃郁羊腩汁香💕💕▪️封門柳 $100/150g - 必點呀!無論打卡定味道一樣正。$100已經超大盤,每一片都切得好簿。而封門柳既牛肉味份外濃郁,食到陣陣牛肉香👍🏻👍🏻▪️菜脯雞肉軟骨餃 $48 - 呢款好特別,自家製餃子,加上雞軟骨餡咬落好有爽口感。再佐以日式蛋黃醬汁,有d似居酒屋食到既串燒咁😋呢到既配料都好高質😁而且又有日本清酒/啤酒/Whisky飲,真係好適合同三五知己黎開心下既好地方🥳
羊羊羊...羊腩煲

天氣一凍少少,就會自然想食羊腩煲
我既廚藝未咁精湛,想食當然要出去搵間好架啦
最近銅鑼灣樓上就新開了家專食羊腩煲+火鍋店
環境幾舒服,唔會好嘈~最重要羊腩煲夠入味,火鍋料亦夠出色😋
🌟Mandy必食推介🌟

2020-11-19 165 瀏覽
由於今日臨時約左朋友食晚飯所以無搵到餐廳係登龍街行左個來回發現呢間餐廳嘅傳單係一間新開嘅羊腩煲+火鍋就決定試下佢上到去 可能因為新開Walk in都可以直接有位一坐低店員見我地兩個人就主動介紹我地可以叫一個二人份量嘅羊腩煲 食完再加雞湯打邊爐!(值得一提嘅係佢啤酒買一送一 幾抵飲)等左5分鐘到就上左個羊腩煲 滾起左就即刻食得比想像中好食!羊腩本身炆得好林 好入味而且件件都好大舊 加埋本身煲入面嘅冬菇 馬蹄 支竹🤤仲有無限嘅腐乳(呢到d醬料唔洗加錢)食完羊就到打邊爐,到牛做主角一黎到果下嚇親 兩個盤加埋成半張枱咁大而且份量都係成正比上面細盤係牛小排,下面係牛舌芯同埋封門柳3碟都好有驚喜首先牛小排食落好滑 而且脂肪分佈都好好每啖都好有口感跟住封門柳,平時好小食 比起牛小排更加重口味 而且有咬口得黎又唔會韌最後個牛舌芯真係好好食 平時好鍾意食牛舌但呢到註明係牛舌嘅中間位 食落同平時普通嘅牛舌明顯有分別 好嫩滑 而且爽口呢到嘅萵筍亦都幾有份量平時打邊爐係薄d無咁厚身 咁樣厚食又幾好食佢嘅日本蠔都好高質 好飽滿 滾耐左都仲大大粒 而且好有鮮味手工餃子,幾得意 滾完再用月見嘅方法食呢個炸響聆係即食
由於今日臨時約左朋友食晚飯
所以無搵到餐廳
係登龍街行左個來回
發現呢間餐廳嘅傳單
係一間新開嘅羊腩煲+火鍋

就決定試下佢

上到去 可能因為新開
Walk in都可以直接有位

(值得一提嘅係佢啤酒買一送一 幾抵飲)

等左5分鐘到就上左個羊腩煲
滾起左就即刻食得

比想像中好食!羊腩本身炆得好林 好入味
而且件件都好大舊
加埋本身煲入面嘅冬菇 馬蹄 支竹🤤
仲有無限嘅腐乳(呢到d醬料唔洗加錢

食完羊就到打邊爐,到牛做主角

一黎到果下嚇親 兩個盤加埋成半張枱咁大
而且份量都係成正比
上面細盤係牛小排,下面係牛舌芯同埋封門柳
3碟都好有驚喜

平時打邊爐係薄d無咁厚身
咁樣厚食又幾好食

佢嘅日本蠔都好高質 好飽滿
滾耐左都仲大大粒 而且好有鮮味

手工餃子,幾得意 滾完再用月見嘅方法食

呢個炸響聆係即食嘅 糖醋響聆感覺幾新鮮

總結呢間新鋪嘅野食全部都好高質

打邊爐最緊要食材鮮!
同埋佢主打嘅羊腩煲都有水準

PS:值得一讚嘅係兩位樓面都好有禮貌
而且開始人多果陣都有主動留意每枱洗唔洗加湯/特別需要

2020-11-17
  • 羊腩煲
呢間主打羊肉火鍋,加雞湯可以打邊爐,無論係肉類定海鮮食材質素都好高好新鮮!餐前小食同樣出色,店員好nice,推薦👍🏻👻💛~-1️⃣「羊腩火鍋(2人)($268)🐑」-用左羊腩,肥美鮮嫩,好淋好入味🤤,枝竹、冬菇、馬蹄同樣好索汁!~Lamb stew with bean curd sheet -2️⃣「韭菜鴨血❤️($58)」-好耐冇食過好食嘅鴨血,鮮嫩入味,好香韭菜味,帶有微辣🌶-3️⃣「原條牛舌芯👅($128)」4️⃣「Prime 美國牛小排🥩($148)」-兩款牛牛同樣油脂豐富,好香牛味,配埋少少羊嘅味道又幾夾,不過有人可能會覺得有d膩🐮🤤-5️⃣「鱔片🐟($98)」-有8大塊,超厚切,食落鮮甜😍,不過有好輕微嘅細骨~-6️⃣「廣島蠔🦪($88)」-有4隻,煮完仍然超大隻,好飽滿,完全唔會腥,btw呢到海鮮真係冇得彈🤣,不過好飽肚-7️⃣「紅酒喬頭糖心皮蛋🥚($38)」-醬汁甜甜地好開胃,幾流心下👻 🍷-8️⃣「鹹蛋黃墨魚餅🦑($68)」-終於試到呢款!佢用左新鮮墨魚肉同墨魚腳製成,面頭充滿金沙鹹蛋黃嘅香味!
1️⃣「羊腩火鍋(2人)($268)🐑」
2️⃣「韭菜鴨血❤️($58)」
好耐冇食過好食嘅鴨血,鮮嫩入味,好香韭菜味,帶有微辣🌶
3️⃣「原條牛舌芯👅($128)」
4️⃣「Prime 美國牛小排🥩($148)」
5️⃣「鱔片🐟($98)」
有8大塊,超厚切,食落鮮甜😍,不過有好輕微嘅細骨~
6️⃣「廣島蠔🦪($88)」
7️⃣「紅酒喬頭糖心皮蛋🥚($38)」
醬汁甜甜地好開胃,幾流心下👻 🍷
8️⃣「鹹蛋黃墨魚餅🦑($68)」
羊腩火鍋(2人)
原條牛舌芯
鹹蛋黃墨魚餅
羊腩火鍋(2人)
原條牛舌芯
鹹蛋黃墨魚餅
  • 鱔片
  • 廣島蠔
🥢銅鑼灣新開足料羊腩火鍋 超大盤抵食封門柳🥢天氣涼涼的又到食暖笠笠羊腩煲的時候,今次搵到間新開的羊腩火鍋專門店,新到連open rice 都未有人食過,由於我哋勁鐘意食羊腩煲,所以膽粗粗上去睇下,估唔到裝修光猛乾淨,坐位闊落坐得舒服,以後食羊腩煲再唔係冬季限定,一年四季都可以食到,覺得好感動🥢羊腩火鍋 (2人份量$268/四人$488)呢間原來不收醬油前菜錢,食完羊腩仲可以加雞湯打邊爐,羊腩火鍋好足料,除了每件都是啖啖羊腩肉,炆得入味,羶味剛剛好又夠軟腍,配料都很多如枝竹,冬菇,馬蹄竹荀很爽口,湯底夠曬濃厚,所以用來打邊爐都真係正,所有材料吸收湯底的精華,仲有大大碟腐乳醬比你點🥢原條牛舌芯$128仲諗住呢個價錢正常,點知睇住店員捧住一大盤過嚟真係嚇我一跳,牛舌最好味的部位是牛舌芯,肉質嫩滑油脂夠豐富之餘肉質爽彈,大大盤真係抵食🥢打卡封門柳(大)$228牛肉控表示平時打邊爐都叫大牛肉,食開牛的朋友都知封門柳肉味濃,每隻牛只有一條較為罕有,所以價錢都會比偏貴些,點會估唔到$228 價錢來到的是一大盤新鮮封門柳,入口好嫩好柔軟,用來打邊爐絕對正到爆🥢菜莆雞肉軟骨
🥢銅鑼灣新開足料羊腩火鍋 超大盤抵食封門柳

🥢羊腩火鍋
(2人份量$268/四人$488)

羊腩
🥢原條牛舌芯$128

封門柳  ,  牛舌芯

🥢打卡封門柳(大)$228
封門柳

🥢菜莆雞肉軟骨餃$48
原來呢度嘅餃子係自家製,餃子配日式月見醬汁,有d 似平時食日本串燒雞軟骨棒個味道,感覺甜甜地好好食
菜莆雞肉軟骨餃
菜莆雞肉軟骨餃月見汁

🥢韮菜鴨血$58
估唔到除左火鍋仲有這些大排檔必食的小吃,而這款經典韭菜豬紅變成鴨血,用上鴨血入口更軟滑又入味

🥢鹹蛋黃墨魚餅 $68
墨魚餅煎得軟熟可口,上面充滿厚厚起沙鹹蛋黃醬,啖啖墨魚肉加上新鮮墨魚粒粒很有咬口

🥢辣蒜頭雞翼尖$48
其實一直好掛住某區名物的雞翼尖,如果知我咩人就知道點解我唔會再去食,估唔到呢度都有得食仲要係重口味加辣版,隻隻雞翼尖都充滿蒜香,夠晒惹味

🥢因為剛剛新開所以不算太多人知道,而且終於有火鍋店一年四季都提供羊腩煲,實在太感動,地點很方便,坐得又夠舒服,仲要啤酒買一送一好鬼抵飲,是一個同朋友嚟一齊傾偈打邊爐的好地方

我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓