2016-08-02 1031 瀏覽
放假我最喜歡就係食all day breakfast,今次來啲間試吓⋯⋯裝修簡約自然,感覺舒服,如果可以換過啲座位會更加好餐湯-菇味好香濃,湯好creamy, 不錯蒜蓉包好硬,唔好食All the breakfast- 蛋好稀,包又係重複用餐湯嗰個蒜蓉包,即係好硬,唔好食,腸就一般,冇特別,煙肉焗得太耐,又係好硬,整體都係麻麻地餐飲加錢要水果特飮,好多水果,甜甜地唔太酸,幾好飲
餐湯-菇味好香濃,湯好creamy, 不錯
蒜蓉包好硬,唔好食
餐飲加錢要水果特飮,好多水果,甜甜地唔太酸,幾好飲
午餐
2016-07-18 683 瀏覽
今晚睇戲之前,和老公到來吃個快飯。先來一客白酒蜆肉意粉,蜆很大隻,但是有少許沙而且沒甚鮮味,意粉亦是淡而無味的。我們另外叫了一個海鮮pizza , Pizza有很多料,如青口、蝦、魚等等,但是整個Pizza並沒有味道。我們吃了一半就放棄了。另外叫了一客雞翼,雞亦是熱騰騰的,而且炸得很香口,配沙律醬味道更完整,是我們叫的食物中最好吃的。我們還叫了煙三文魚凱撒沙律。三文魚夠多,可是沙律醬實在太多,所以味道偏酸。
蜆肉扁意粉
海鮮pizza
雞翼
煙三文魚Caesar  salad
2016-07-10
雞翼
2016-07-17 553 瀏覽
到荃新天地—期買旅遊書,行經這西餐廳,被她的悠閑清幽的装修吸引。趁午餐高峯時段未到,享受—個寧静午餐吧!選擇困難下選擇了All Day Breakfast。青豆湯濃稠適中,豆味濃,有少許稍硬的豆渣。蒜蓉包有蒜香,雖然有點硬身,但醮湯吃味道也不錯。炒蛋厚滑,蛋味重。烤煙肉脆口,有煙肉香而不亁身。牛角包較稔不夠熱,幸味道夠香,不重牛油味。薯餅較稔及散,没有薯香。香草腸味淡及略鹹。沙律菜不夠水份,有點吃乾草的感覺。餐後以—杯熱檸茶解解滯。
選擇困難下選擇了All Day Breakfast。
炒蛋厚滑,蛋味重。烤煙肉脆口,有煙肉香而不亁身。
牛角包較稔不夠熱,幸味道夠香,不重牛油味。
餐後以—杯熱檸茶解解滯。

2016-07-13
2016-07-15 332 瀏覽
同朋友行街Shopping、是時候食Lunch了、在商場上下兜了一圈揾吓有什麼好食的、朋友話想食飯、中西餐也可、而我就想食意粉……行到AmoIapasta門口、望入去地方寬敞、直落玻璃透視墙、有園景光綫充足、感覺幾舒服、再看門前個menu、D set Lunch啱晒我地想食的、趁不用等位、於是立刻入座……今天餐湯是…青豆湯、清淡豆味、浠濃剛好、包香脆有蒜味、不错!👍卡邦尼長通粉、裡面有火腿和嫩滑的鷄肉、每条粉都沾上了白醬汁而粉軟硬度適中很有咬口、我鍾意!👍烤西冷扒伴黑椒汁配红米飯……肉嫩滑、汁味濃、😅飯香、口感好!😛最後、㗎啡味淡淡的、但啱我口味!😃加18元可升級一瓶特級果茶、以上是……水蜜桃青柠果茶、裡面有新鮮什果、酸酸甜甜、好味!😛1
今天餐湯是…青豆湯、清淡豆味、浠濃
剛好、包香脆有蒜味、不错!👍
卡邦尼長通粉、裡面有火腿和嫩滑
的鷄肉、每条粉都沾上了白醬汁而
粉軟硬度適中很有咬口、我鍾意!👍
烤西冷扒伴黑椒汁配红米飯……
肉嫩滑、汁味濃、😅飯香、口
感好!😛
最後、㗎啡味淡淡的、但啱我口
味!😃
加18元可升級一瓶特級果茶、以
上是……水蜜桃青柠果茶、裡面有
新鮮什果、酸酸甜甜、好味!😛

2016-07-13
2016-07-05 350 瀏覽
< 意式雲呢拿凍糕 $36 >見到呢個名的確幾好奇到底係咩一回事既甜品,詢問過部長表示話係一隻法式甜品,口感猶如雪糕同蛋糕之間,其實食落係一舊比較冰凍既蛋糕,加上雲呢拿味並唔出眾,唔太岩我口味!
< 意式雲呢拿凍糕 $36 >
意式雲呢拿凍糕
2016-06-24 466 瀏覽
< 黑松露帶子野菌白汁忌廉意粉 $108 >上次黎過佢地既意粉的確唔錯,決定再次探訪,一黎到碟意粉已經散發出強烈既黑松露味,好香呀!帶子亦都大大位感到滿足,食唔到有冰鮮既感覺,白汁既多少程度適中,味道為合格,然後有適量既野菌作配襯,意粉既生熟程度亦為合格,但整體我鍾意呢隻多過三文魚果隻!
< 黑松露帶子野菌白汁忌廉意粉 $108 >
黑松露帶子野菌白汁忌廉意粉
黑松露帶子野菌白汁忌廉意粉
2016-06-23 400 瀏覽
< 香草三文魚.伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁 $80 >味道較清淡,如果蕃茄汁濃啲就好喇,三文魚水準為一般,我比較喜歡半生熟既三文魚,唔鍾意全熟,而鴛鴦意大利粉的確幾養眼,生熟程度我覺得掌握得唔錯,如果再生少少就更好!
< 香草三文魚.伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁 $80 >
香草三文魚.伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁
香草三文魚.伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁
2016-06-19 365 瀏覽
一班人聚會,想傾下計,唔想成日限時個半鐘,食得黎又唔夠時間傾計,所以我地一早就book定呢間西餐,慢慢食慢慢傾!咁岩有father's dinner set咁有湯有野飲或可升級轉特飲!我地就叫左個羊架意大利飯個set!其他國野就散叫!叫左個西冷牛扒、豬肋骨,長通粉,同薄餅!仲叫多兩杯野飲都係特級果茶!好大杯!仲有3個細杯裝左蘆薈,水晶,椰果!成餐飯,份量岩岩好!大家食得哂所有野又夠飽!仲要好好味
2016-06-18
特級果茶
巴瑪火腿有機藜麥薄餅
煙肉忌廉汁長通粉
美式烤豬肋骨
2016-05-29 1959 瀏覽
荃新天地一期有很多選擇,六時十五分行經Amo La Pasta 我鍾意時, 店內人不多,擔心中伏,所以立刻上網查看食評,看後覺得可以一試,雖然有彈有讚,但是價錢不算貴,未尚不可一試。點菜後的五分鐘內,已經上了一半的菜,速度有點驚人,怕的是會影響食物質素。十五分鐘內所有食物亦已送到,如果趕時間的話,真的是好選擇。蘑菇忌廉湯配以一件蒜蓉包,湯頗杰身,充滿蘑菇味,還有一些蘑菇粒令口感更覺豐富,細細碗份量剛好。蒜蓉包暖暖的,香口又不太濃味,配蘑菇忌廉湯真是適合不過。點套餐時加了一份沙律,後來才覺多餘,因為薄餅和薯角也有跟沙律,份量及材料都是一樣的. 新鮮的菜加上酸酸的沙律汁,內有兩條長長脆脆的青瓜是我至愛,感覺清新健康!炸薯角配酸忌廉($32) ,薯角外脆而裡面不會太乾,有大有細,有粗有幼,份量很多,覺得CP值很高呢!小朋友說有100 分, 哈哈哈!特色炸雞 ($58) 有一大件雞扒,所謂特色應該是檸檬的酸味道,我太太覺得幾特別,我就覺得一般。雞扒外皮炸得好脆,雖然有點油,但被酸味蓋了,所以不會太膩。雞肉不鞋但沒有雞味,我還是比較喜歡炸薯角。黑松露雜菌意大利粉($88), 雜菌的份量很足,菌味
黑松露雜菌意大利粉($88), 雜菌的份量很足,菌味濃郁,再加上黑松露的香味,配搭得宜,意粉的韌度適中,雖然大家都飽了,但仍然努力去把它清掉,讚!
煙三文魚白菌薄餅,半份有四件 ($56) 長方形的薄餅,每件上面都鋪了一塊煙三文魚,份量也算多。加了少許香草,餅身不是脆身的那種,味道也算不錯,但如果你只愛吃脆的薄餅,那你便會失望。
套餐選了水果茶,茶內有些士多啤梨粒,蜜桃粒和火龍果粒,很清香,少少酸味最適合餐後飲!
本來打算用甜品作完美的句號,但實在太飽了,留代下次再試。
另外要提的是餐廳窗外有一個小小的公園,小朋友食飽後可以出去玩玩做運動!
2016-04-20
  • 黑松露雜菌意大利粉
  • 炸薯角配酸忌廉
2016-05-28 1582 瀏覽
在一個平常的中午時份一個人走到荃灣,隨意地走到荃新天地,餓了便找吃去。雖然早前曾經來過 Amo La Pasta,今次再來,是因為于想偒腦筋去諗下食甚麼東西。依然有午市套餐,很隨意地點來一個,也沒有刻意想吃甚麼。青豆忌廉湯是今餐餐湯,湯頭入口稠結度適中,且有富富的青豆口味,當中沒有任何的加添的食材。麵包是外脆內軟,塗上牛油,便可以吃掉。瑞士汁牛肉闊條麵是今日午餐主食,牛肉有點甜甜的,不靱而軟腍,而且是一小塊的;闊條麵不長,細細條且很闊,煙靱有咀的口感。凍咖啡還是那麼的香濃,不苦澀,散發著咖啡的香味。縱使一頓簡的午餐,已然讓在下可休息一會。

凍咖啡還是那麼的香濃,不苦澀,散發著咖啡的香味。
縱使一頓簡的午餐,已然讓在下可休息一會。
2016-05-11
2016-05-20 410 瀏覽
反工反到連晏都唔記得食好彩女朋友禁岩係附近搵左間平靚正既西餐廳終於可以填反個肚 其實當日係星期六黎都幾多人下 不過好彩唔洗等位就入到去價錢其實都好平 以為好細碟 但原來都唔係玫瑰花果茶 啖啖玫瑰花清香 又唔會太濃正卡邦尼意粉 呢個出奇地好食個汁好濃好香 以為好小 但食落好飽 可能因為好漏另外仲order左latte同鮮蜆扁意粉不過都唔記得影相latte無咩特別個蜆意我略嫌佢煮得太淋可以要付合反香港人口味呢間餐廳我好推薦比大家因為真係又平又抵食
反工反到連晏都唔記得食

呢間餐廳我好推薦比大家

因為真係又平又抵食

• 卡邦尼意粉
2016-05-13 415 瀏覽
-作為一個自由工作者最值得享受既係對我黎講每日都可以食到唔同餐廳既下午茶成日都覺得 有set既時段真係抵食好多今日就黎到屋企附近既amo la pasta見到佢下午茶都有幾多既選擇啵我本身係一個carbonara控凡係有carbonara叫既menu我都係無法抵抗既呢個就係今日叫既Spaghetti Carbonara我個人認為 carbonara 最重要既係蛋汁 如果唔係就會變成一個好普通既忌廉意粉今日呢個汁 濃稠得黎又唔會太濟意粉入面用既磨菇仲要唔係一般罐頭個隻呢樣好重要意粉al dente 另一樣值得介紹既係呢杯特色玫瑰花果茶食完比較膩既carbonara 飲返呢杯帶少少花香味既荔枝果茶 簡直係一流呀-
作為一個自由工作者

飲返呢杯帶少少花香味既荔枝果茶
簡直係一流呀

2016-05-08
2016-05-02 504 瀏覽
今次第三次來這裡。。。他們又進步了。我們三人點了2個晚餐。。。牛扒七成,肉質不錯,醬汁不錯,有味道但不咸不濃。伴碟沙律菜ok.....最正卻是炸薯格,新鮮又香脆。薄餅,材料新鮮又足,虾彈牙,佩搭新又夾到,芝士多些可更佳。今天晚餐冇豬手,我們只可散叫它,今次味覺比上次更佳。。。有味卻不太咸,皮脆,肉彈牙。。。。。佩菜新鮮,酸菜多些更佳。晚餐飲品有果汁,冷熱咖啡茶。。。。。下月再去!這裡星期1-4也有優惠,今天有85折。正。
今次第三次來這裡。。。他們又進步了。

我們三人點了2個晚餐。。。

薄餅,材料新鮮又足,虾彈牙,佩搭新又夾到,芝士多些可更佳。

晚餐飲品有果汁,冷熱咖啡茶。。。。。下月再去!

這裡星期1-4也有優惠,今天有85折。正。
2016-04-05 537 瀏覽
今晚係荃新天地晚餐,行過“我鐘意”正睇緊餐牌時。門口仕應好禮貌地介紹:set dinner第二份係半價!!咁未試過就入去試吓喇!!星期一至四都有唔同優惠架!!我同男友點了兩個set dinner!我地各自加十蚊就轉要周打蜆湯同黑松露忌廉湯!周打蜆肉果然好多蜆,黑松露湯望落好飲稀稀地,但飲落味道又唔錯,有陣陣黑松露味!!蒜蓉飽亦夠熱夠脆!讚煙三文魚薄餅,最愛有火箭菜,而且每格薄餅都有煙三文魚上面,夠熱夠脆,再讚咸豬手開頭都有點擔心。因見食評話好咸,但我同男友都覺得啱啱好,加埋蜜糖芥末醬,好好味好夾呀!就連配菜都係熱既。讚呀加錢轉飲埋熱果茶,我就喜歡佢唔太甜,少少酸可解油膩。但可能會有人覺得唔夠濃!!最後埋單264。兩個人唔算貴。仲要好飽,攪到想試甜品都唔得。下次要再黎喇!!最後,餐廳唔多人,可能係閑日喇,服務好好,食咗餐舒服既晚餐
星期一至四都有唔同優惠架!!
我同男友點了兩個set dinner!
蒜蓉飽亦夠熱夠脆!讚
最後,餐廳唔多人,可能係閑日喇,服務好好,食咗餐舒服既晚餐
2016-04-05
2015-12-23 858 瀏覽
朋友話好想食呢間,話咸豬手好正。叫左咸豬手伴酸椰菜,豬手上時已經切件,好方便食!豬手個皮有小許硬,但都好脆,豬肉偏鹹,加埋蜜糖芥苿醬好d。豬排都好鹹,亦有d硬,好難先可以切開……但朋友話2樣都好好食……所以味道呢家野真係好睇人……
朋友話好想食呢間,話咸豬手好正。

豬排都好鹹
,亦有d硬,好難先可以切開……

但朋友話2樣都好好食……所以味道呢家野真係好睇人……