2015-11-14 1126 瀏覽
今天朋友想試這間,我決定再試多次他們。因我有上次經驗,今次選要即煮的野。黑松露什菌意大利粉。。。。即煮,夠熱。黑松露香而不腥。什菌和意粉炒得不淋不乾。。。正。但份量不太多。。。。晚餐$88~~OK la.燒咸豬手。。。不太咸。。。佩蜜糖介辣醬不錯。。。皮脆肉質也好。但佩菜太少。。。。。不過晚餐$128。。。正。餐湯加$10飲周打蜆湯。。。正餐飲。。。可選茶,咖啡,汽水,果汁。今次so good~~
今天朋友想試這間,我決定再試多次他們。

因我有上次經驗,今次選要即煮的野。

餐湯加$10飲周打蜆湯。。。正
餐飲。。。可選茶,咖啡,汽水,果汁。

今次so good~~
2015-11-07 907 瀏覽
睇完007去搵野食, 行過Amo La Pasta, 見價錢OK, 走左入去.有SET LUNCH, 有餐湯加餐茶, 80蚊一個人, 算係咁啦.點左個墨西哥燴牛肉蛋麵, 車厘子露荀蟹肉意粉.先上餐湯, 不過不失啦, 有蘑菇味.牛肉蛋麵, 醬汁同牛肉都做得唔錯.蟹肉意粉都好有蟹味, 唯一美中不足係有少少蟹殼.侍應招呼周到, 係會回頭0既選擇

點左個墨西哥燴牛肉蛋麵, 車厘子露荀蟹肉意粉.

先上餐湯, 不過不失啦, 有蘑菇味.

牛肉蛋麵, 醬汁同牛肉都做得唔錯.

蟹肉意粉都好有蟹味, 唯一美中不足係有少少蟹殼.

侍應招呼周到, 係會回頭0既選擇
2015-11-07
It was around 8:15 when we entered this petite pasta restaurant for a quick dinner. Open kitchen, open decor. We ordered linguine vongole and spaghetti with scallops and black truffles, and soup of the day. Each came with a slice of garlic bread.The soup was so and so, nothing specially and nothing bad. Served hot, which is always a plus.Linguine vongole - the clams were small and not much to say about its freshness or sweetness. But the pasta tasted good. It came with more juice than I had expe

Linguine vongole - the clams were small and not much to say about its freshness or sweetness. But the pasta tasted good. It came with more juice than I had expected. That lit up the pasta. Salty but not too salty. That's what I would look for in a linguine vongole.

My dining partner's spaghetti was even better - creamy and rich but not at all overly so. The scallops slices were expectedly all right. You don't expect some big round seared fresh scallops for a $100 pasta, do you?

All in all, I'd give it a 6.5+/7- for food. Service could be a bit more professional. The wait staff was young. They are friendly friendly but not professional and friendly. They could have easily done better when they served the dishes by asking whom that was for instead of just putting it down on an empty spot of a table. Good service could have nudged it to a 7+/7.5-.

P.S. "Amo la pasta" means "I love pasta."

P.P.S. 15% off after 9 pm.
2015-10-25
2015-10-21 811 瀏覽
其實all day breakfast 真係不難弄。点解他們也弄得不太好。餐湯和暖。飽又淋。。但用來湯OK la湯只喝了1/3,主菜已快速送上。。。。。心知不妙。賣相不錯。。。但腸選料不太好。肉質味道也不是太好。脆煙肉味道算不錯,也不太乾。菇菌味不錯,但有草青味。飽因返熱過,不脆。又淋。沙律,豆...OK la炒旦算中上。總括是他們太多野是煮定曬,返熱後送上比客人。。。。失敗中的失敗是不夠熱。。。頂。但見朋友的意大利粉不錯,起碼熱。下次叫它好些。
其實all day breakfast 真係不難弄。
点解他們也弄得不太好。

餐湯和暖。飽又淋。。但用來湯OK la

湯只喝了1/3,主菜已快速送上。。。。。心知不妙。

賣相不錯。。。

但腸選料不太好。肉質味道也不是太好。

脆煙肉味道算不錯,也不太乾。

菇菌味不錯,但有草青味。

飽因返熱過,不脆。又淋。

沙律,豆...OK la

炒旦算中上。

但見朋友的意大利粉不錯,起碼熱。下次叫它好些。
2015-09-23 800 瀏覽
這天,史在荃灣區參加完公司活動後,就匯合詩詩一起吃晚飯。由於時間比較晚,我們隨便逛逛後,就選了這間看來有點新的餐廳試試。因為公司活動有提供下午茶,史說他不太餓,所以我們就點了一個set dinner和一個小食,分著吃。點了菜後,很快就上了set dinner的餐湯、沙律和蒜蓉多士。這幾款食物跟平常在西餐廳吃到的差不多,沒什麼特別。餐飲在我們還在喝餐湯時,就來到了,實在有點早呢。果茶名符其實,果味很重,而且有很多水果粒,顏色繽紛。只是味道略甜,但冰粒溶化後,味道就變得剛剛好了。然後小食—炸魚手指登場了。外層炸得香脆,內層魚肉濕潤軟滑,配上微酸的他他醬,吃起來不會感到油膩,很是滋味。伴碟的炸薯角也是熱騰騰騰,又香又脆的。終於輪到主菜上場了。這裡的咸豬手是切好才上菜的。雖然少了原隻豬手上菜的震撼和拍照美觀,但方便了客人進食,也算是店家的一種體貼。豬手外皮雖然有點硬,但尚算香脆,豬手肉也不算太鹹。值得一提的是,史詩一向吃的豬手多是配普通黃色的芥茉醬,但這裡配的是蜜糖芥茉醬,感覺很新奇,這使豬手帶點甜甜辣辣的味道,很易入口亦容易越吃越多。至於伴碟的酸菜,味道則不過不失。史詩都沒有想到隨意選的餐廳
這天,史在荃灣區參加完公司活動後,就匯合詩詩一起吃晚飯。
Amo La 果茶
炸魚手指
咸豬手伴酸椰菜
史詩都沒有想到隨意選的餐廳,味道會令我們這麼滿意,而且價錢不算太貴。有機會再到荃灣區活動的話,可以考慮再來這裡吃飯。
2015-08-23
10 分鐘 (堂食)
Amo La 果茶
炸魚手指
咸豬手伴酸椰菜
  • 炸手指魚
2015-09-18 657 瀏覽
今日約了漂亮師姐放工後一起上堂,上堂前先醫飽肚子,在荃新天地逛著逛著,就逛逛到Amo La Pasta,見它有個落地大玻璃,採光度十足,餐廳十分明亮,而且下午茶時段還沒有過,所以就選它囉~下午茶的選擇也不少,有甜的也有鹹的~因為我們是要當晚餐來吃,點一份鹹的來吃吃吧~我們都選了卡邦尼意粉 ($52)~ 意粉煙煙韌韌,蘸上厚身的醬汁,加上不少的煙肉及洋蔥,很美味呀!不過,多吃會膩呢~餐飲方面,可以選咖啡或茶,亦可以加$18 換成花茶或果茶~所以小妹選了花茶~ 花茶以玫瑰花沖泡而成,花香清淡自然,用上紅茶沖泡的關係,倒有幾分幫助消膩的感覺~ 喜歡的,也可加添伴隨已上的蜜糖,不過小妹不習慣把蜜糖加在茶中,所以沒有試試那滋味~ 但小妹的為食心作怪,倒試了一口蜜糖,想不到,那是帶有檸檬味的蜜糖,甜中帶酸,味道十分討好!! 用小匙羹食著食著,竟把蜜糖吃光光~~ 食飽飽,我們就去上堂啦~

卡邦尼意粉
花茶
食飽飽,我們就去上堂啦~
2015-08-24
卡邦尼意粉
花茶
2015-09-15 685 瀏覽
因為不舒適的餐桌與椅,就換來一頓感遺憾的午餐,遺憾得過後要立即多吃一餐好吃的東西來填補這空虛。其實不是第一次來這間食店,不過因為坐梳化位,感覺不太大,但今天坐在近窗的一般餐桌與椅,就換來今天的遺憾。餐廳光亮整潔,還有一張大木檯,可以給一大班人聚在一起,很開心。今次選了窗旁的位置,坐下後發現椅子的高度與餐桌的高度配合不到,用餐時若不想手要凌空的,就必須要彎一點身。就是這個不能坐直身子的動作,讓我的胃受壓不適,雖然很餓,卻沒半點胃口。今早因工作關係,沒時間吃早餐,便早一點吃午餐,還點一個份量充足的全日早餐。全日早餐配粟米雞蓉忌廉湯,還有自製多士和餐飲,應該是很滿足的一頓午餐。餐飲先來,潔白的瓷杯盛著溫暖的熱檸水,視覺上教人心矌神怡,配以木匙,很特別。可惜,單靠視覺不可靠,檸檬皮沒擦淨,結果杯子裡浮著一層果皮上的臘,教人倒胃。接著是餐湯和多士。餐湯是粟米雞蓉忌廉湯,雞肉算是多,每匙都有雞肉,可惜「鞋」口沒味道。粟米湯像是罐頭的,整碗湯也找不到一粒完整粟米。味道一般沒所謂,但沒可能用一隻「崩」了的碗盛湯給客,視覺上已扣分。終於等到主菜「全日早餐」,賣相不錯,我記得之前食,味道也不錯。今次可惜因

熱檸水
粟米雞蓉忌廉湯
終於等到主菜「全日早餐」,賣相不錯,我記得之前食,味道也不錯。今次可惜因為座位問題,令我根本沒心情吃東西,因為彎著腰實在不舒服,胃部受壓根本就是嚥不下。煙肉、腸、菇的味道一般,炒蛋今次很難吃,口感太差,奶味太濃,不好吃。
全日早餐
一間好的餐廳需要整體配合,食物質素箇然重要,但其他細節也不能忽略,好像碗碟「崩」了就不要再奉到桌上,檯椅的高度要合比例,這些好像無關痛癢的事,但足以影響客人的心理質素。
2015-09-15
2015-09-14 490 瀏覽
食完晚飯去想去食甜品,打算黎呢間試,點知中大伏。叫左玫瑰花茶同士多啤梨窩夫,滿心期待,最後是滿滿的失望…玫瑰花茶過淡,飲到荔枝味多過玫瑰花味,而且蜜糖係唔適合加入熱水。之後一食窩夫,竟然係凍既,完全連微暖都講唔上。問職員係咪正常,佢話係,因為個窩夫要加上cream同朱古力醬,所以唔暖,仲話唔滿意可以轉其他甜品…唉,為左唔想浪費,硬食。我真係第一次食到凍既窩夫囉!

食完晚飯去想去食甜品,打算黎呢間試,點知中大伏。

叫左玫瑰花茶同士多啤梨窩夫,滿心期待,最後是滿滿的失望…

我真係第一次食到凍既窩夫囉!
2015-08-11 547 瀏覽
食了一星期藥, 口淡淡! J先生帶我去荃灣行街街; 之後去試新餐廳 - AMO LE PASTA餐湯 : 什菜湯J先生話: 一般的!帶子露筍青草醬文天使麵 $108轉扁意粉帶子有六粒, 味道鮮又煮得軟腍; 可惜扁意粉沒有味道天使麵很難煮得剛剛好, 過腍似粉絲! 晚餐天使麵不可以改; 唯有散叫, 才可改意粉!法式穀飼厚切豬扒配黑椒汁. 時菜 $135豬無肉味, 薯角不脆不香凍咖啡AMO LE PASTA 總結: 可以不試!
餐湯 : 什菜湯
J先生話: 一般的!
帶子露筍青草醬文天使麵 $108
轉扁意粉

帶子有六粒, 味道鮮又煮得軟腍
; 可惜扁意粉沒有味道
法式穀飼厚切豬扒配黑椒汁. 時菜 $135
豬無肉味, 薯角不脆不香
凍咖啡

AMO LE PASTA 總結: 可以不試!
2015-08-09
2015-07-29 665 瀏覽
今天延遲下班,直到差不多二時才離開公司,於是走到荃灣找找食店。來到荃新天地一期,就發現這間新的Amo La Pasta,是一間以意粉為主食。看看餐牌,確是以意粉為主,但下午茶餐,卻有窩夫和蛋糕吃。不過在下還是未曾吃過午餐,還是從下午茶及午餐餐牌中點來主食吧。黑松露野菌忌廉湯(三十八個大洋)黑松露是以液態示人,當中香味四溢,但是入口卻又不是那麼的香,而忌廉湯亦是滿佈粒粒野菌,入口也是滿口都是野菌吧,湯頭仍是幼滑的。鮮白菌吞拿魚伴茄汁尖通粉(六十五個大洋)長通粉被蕃茄及菜覆蓋,吞拿魚香煎過,質感有點硬而,不過份畈為少了一點,通粉都幾煙靭。熱咖啡是在下慣常的餐飲之一,來一杯香濃的咖啡,是最好不過吧。雖然是下午茶時間,份量都較正餐為少,但是依然是可以裏腹。
黑松露野菌忌廉湯(三十八個大洋)
鮮白菌吞拿魚伴茄汁尖通粉(六十五個大洋)
熱咖啡
是在下慣常的餐飲之一,來一杯香濃的咖啡,是最好不過吧。
雖然是下午茶時間,份量都較正餐為少,但是依然是可以裏腹。
2015-06-06
2015-07-28 458 瀏覽
 為男朋友慶祝生日,本來滿心期待,睇過openrice 有8個笑1個ok,雖然都有兩個喊,心諗應該唔會好差0者,點知....>.< 我地叫左兩個set dinner首先上枱0既係pizza,睇賣相,8件,好長好抵食,點知一放落口,暖0既?!連微熱都講唔上,唔係新鮮整0既?!番叮都叮熱小小啦唔該....再黎,餐包,遲過pizza上都算啦,食一啖已經唔想食,無味同埋林0既,不過唔洗錢0既野唔好要求咁多set dinner 0既天使麵,算係全餐最好食0既野,不過味道好淡,但勝在夠熱,應該係新鮮煮0既甜品,再一次失望,微熱?? 暖?? 都唔係,格仔餅係室溫0既,又係一早整定0既>.<都唔知點解唔可以叮番熱d食物架?!?!?呢餐生日飯真係覺得有d對男朋友唔住,一心諗住同佢試新野,點知..唉....

我地叫左兩個set dinner
2015-07-28
生日
因為在荃灣上班的關係, 經常到荃新天地午餐, 近月開了個casual 意大利餐, 正中喜愛西餐的小妹下懷~ 因為食過覺得無論環境、食物和服務都感到滿意,價錢又合理,所以午餐和晚餐都食過幾次~就一次過寫哂啦~環境:這個店是開放式店面,其中一面玻璃向著荃新天地的花園,午間一室自然光,非常舒適,好天氣時人都開心啲~  因為餐廳樓底高,空間感很好,一邊假天花的垂直面上有立體雀仔裝飾添呀~~ 加上店內裝修和燈光都舒服,所以小妹很喜歡 ~食物:試過唔少食物:- 蘑菇湯:非常好!夠熱! 又有濃濃的菇味和攪碎的菇肉!唯一可挑剔的就是小妹喜歡效為無咁"傑"的湯。- 蒜蓉包:很香蒜蓉味,有誠意。 小妹覺得有點不夠咸,友人就覺得剛剛好。個人口味啦,anyway, 無咁咸健康啲係好既~- 蜆肉意粉:好多蜆!有誠意 !同埋小妹鍾意這裏的意粉al dente,口感適中,味道亦好。- 大蝦長通粉:again長通粉al dente,味道適中,唔錯~- 焗薯角:薯角夠粉,加埋上面既芝土食,好好味~- Aglio E Olio: 這是小妹最愛既意粉之一,這裏的水準也不錯,意粉炒得不會太乾太濕,每條也沾上o

環境:
加上店內裝修和燈光都舒服,所以小妹很喜歡
~

食物:
試過唔少食物:
- 蘑菇湯:非常好!夠熱!
- 蒜蓉包:很香蒜蓉味,有誠意。
- 蜆肉意粉:好多蜆!有誠意
大蝦長通粉, 焗薯角
- 焗薯角:薯角夠粉,加埋上面既芝土食,好好味~
- Aglio E Olio: 這是小妹最愛既意粉之一,這裏的水準也不錯,意粉炒得不會太乾太濕,每條也沾上olive oil同pepper,有蒜香味,少少辣,好香!~
講真,唔係道道都做到呢個水準。
- 黑松露pizza:又是小妹最愛既菇類~
非常香既黑松露,長方形餅底上,菌類、芝士和配菜的分佈和分量balance得唔錯,餅底唔會太濕同淋"bat bat", 滿意~ 其他味道既pizza都試過,都唔錯,不過小妹還是鍾情於黑松露~
- waffle:心型既waffle都幾可愛。其實試過各式長籠店既waffle,有啲唔明點解咁長籠-->因為太硬啦,食完個口會"損"。呢個唔會喎,賣相仲好好添~有窩心既糖粉字
~可惜小妹唔係同喜歡既人一齊食丫
Waffle
- 木糠pudding:完全合格既木糠pudding
,同埋頗大份,如果大家食量唔係咁勁,建議搵人share
- 飲品方面:呢度有頗多選擇既飲品,賣相都唔錯,有時小妹係公司附近見客,都會選擇黎呢度邊飲野邊傾,畢竟坐低係個環境舒適既地方,放鬆心情去傾,事半功倍既~
仲要唔貴,可以claim番公司嘛~

服務:
講真,香港唔少餐廳啲人都幾串,無表情monotone之餘仲要見到你舉手扮睇唔到,有時覺得俾錢食飯仲要睇人面色。 返返黎,Amo La Pasta既服務都真係算好好,有啲睇得出係新手,可能餐廳比較新啦,但勝在夠courteous嘛,無論上菜、問佢攞野、埋單既時候都有禮貌
。友人話點解次次佢想講野時侍應就上菜或者埋黎執野
,搞到佢"侄"住左講唔到,哈,positive啲咁諗,啲侍應俾足attention我地囉~

近日再去,見越來越多人排隊,睇黎下次再食要早啲去....點解香港道道都要排

整體來說,Amo La Pasta係可以repeat再黎既餐廳,希望佢各方面既水準可以保持~
題外話/補充資料: 間餐廳有一啲外國入口既意粉同醬汁可以買走添喎,又有咖啡機呀咁,都幾有趣。 Umagazine都有介紹呢度,仲提及遲啲有hand-made pasta workshop:wow::excited::excited:,由意大利廚師教整意粉喎~~密切期待!!~:like::balloon::king:
2015-05-15
大蝦長通粉, 焗薯角
Waffle
  • 黑松露Pizza
相約好姐妹星期五HAPPY GATHERING,選擇左呢間地點比較清靜既AMO LA,鍾意佢裝修簡潔明亮,座位寬敞,MENU選擇亦多。除左意粉、PIZZA、RIBS之外,餐廳仲提供多款餐湯、甜品、飲品等選擇(例如木糠布甸、格仔餅、花茶、QQ咖啡…),很吸引,3 COURSE DINNER SET大約HK$100,亦可自由選擇配搭晚餐。“忌廉蘑菇湯”有驚喜,入口可食到香濃蘑菇味及粒粒質感而不漏,正宗西式餐廳煮法,味道恰到好處。“煎三文魚、鴛鴦意大利粉”黑、白兩色意粉賣相來說頗特別,原以為黑色係墨魚味,但原來不是,兩色意粉味道上好像分別不大。入口稍稍偏硬的麵質屬正宗西式煮法,蕃茄汁偏乾身,酸甜適中很開胃,如果份量多返少少更好 (可能當天比較餓=P)另外幾IMPRESSIVE既係上咖啡時還會送上一塊曲奇餅,感覺很細心。最後ORDER左木糠布甸做飯後甜品,入口甜而不漏,味道很好,幾乎想ENCORE,推介一試!整體來說,與朋友都很享受呢餐飯,欣賞餐廳安排每張檯之間有一定距離,保留了一定的私人空間,客人在這裏可以放心聊天! 下次有機會帶埋老公黎試下。
“忌廉蘑菇湯”
“煎三文魚、鴛鴦意大利粉”

2015-07-03
  • 煎三文魚、鴛鴦意大利粉、
  • 木糠布甸
2015-06-30 651 瀏覽
上星期約左幾位朋友食飯,見到有間食意粉既而我又幾鐘意食意粉,就入黎試試e度地方雖然唔算大, 但夠整潔,服務員服務亦夠好.我點左攬油白酒蒜片鮮蜆扁意粉,同埋特調QQ冰奶咖啡,上菜速度算迅速個意粉比我預期中好, 蜆肉鮮甜,意粉煮得軟硬適中,份量都感受到誠意十足杯咖啡全部野分開上,比客人自己調味,味道亦唔錯,整體而言幾滿意,環境舒適,服務唔錯,野食幾好食,推薦
上星期約左幾位朋友食飯,
見到有間食意粉既而我又幾鐘意食意粉,
就入黎試試
e度地方雖然唔算大, 但夠整潔,
服務員服務亦夠好.我點左攬油白酒蒜片鮮蜆扁意粉,
同埋特調QQ冰奶咖啡,上菜速度算迅速
個意粉比我預期中好, 蜆肉鮮甜,意粉煮得軟硬適中,份量
都感受到誠意十足
攬油白酒蒜片鮮蜆扁意粉&餐包
杯咖啡全部野分開上,比客人自己調味,味道亦唔錯,
特調QQ冰奶咖啡
整體而言幾滿意,環境舒適,服務唔錯,野食幾好食,推薦

2015-06-22
生日
攬油白酒蒜片鮮蜆扁意粉&餐包
特調QQ冰奶咖啡
2015-06-30 558 瀏覽
在荃灣工作的最後一天, 成班同事們約埋到荃新天地食一餐當farewell當我地4圍搵野食果陣經過e間amo la pasta就俾佢既環境吸引左入去(後來先知有中文名叫我鐘意)可能因為我地坐係入面梳化位+平日關係無禁多人, 成個場好似樓上coffee shop一樣, 好淨好舒服之後我一睇餐牌, 發揮香港人特色, 有人請緊係食個貴既, 諗都唔諗就叫左最貴既豬肋骨配酸菜再加錢轉杯抹茶鮮奶咖啡佢首先上左餐湯同餐包, 個包本身拎起身以為佢係高登潮文果種打老豆用硬死人法包系列, 點知一咬落口發覺原來只係個面加蒜蓉烤乾左, 個心仲係軟既. 只可惜唔知佢係咪因為想有特式用左穀物包, 個包同蒜蓉味唔多夾, 而且如果佢係切粒配湯飲就會更加好. 個湯除左好多好多好多蘑菇之外就算普通野, 煮得有少少濃, 配返個包飲就好好多抹茶鮮奶咖啡係中途就上左, 非常香奶味, 上面再加左d 咖啡凍, 同時跟左塊曲奇, 如果有機會tea time 過黎叫返杯坐半日都唔錯主菜一上果下, 我嘩左一聲, 條豬肋骨好長, 平時食開既切開得5~6舊, 佢上果條成個keybroad 禁長, 配埋連皮烤薯, 份量十足二十. 條豬肋骨一切落

叫返杯坐半日都唔錯

配埋連皮烤薯, 份量十足二十. 條豬肋骨一切落去發覺好腍, 腍到可以用老m膠刀切得開既程度. 咬落口好似自動骨肉分離一樣, 肉質唔會太乾, 上面既醬汁又唔會太搶, 保持到肉味. 烤薯可以就禁食就得, 不過"偷"少少豬肋骨上面既烤汁就更好. 如果覺得太dry就可以連埋個酸菜一齊食, 不過佢唔係我預想中德國果種酸菜, 反而似少少酸既沙律, 當頭盤去食可能會更好

由於主菜太豐富, 結果去到最後, 原訂要試埋既木糠布甸只好不了了之, 睇住食意粉既同事個個食甜品食到勁開心, 下次再戰我決定2人share一條骨+意粉, 試下佢堆甜品
蒜蓉殼物包
餐湯
抹茶鮮奶咖啡
燒豬肋骨配酸菜
題外話/補充資料: 其中一位同事叫左個粯肉意粉(名唔記得), d粯殼多到成碟都係, 見佢食到有d煩氣, 待應見到其實應該俾隻碟佢啦, e個位要扣少少分
2015-06-22
2 分鐘 (堂食)
紀念日
蒜蓉殼物包