2023-08-02 123 瀏覽
上星期同朋友去咗觀塘亞太中心嘅扇火鍋食壽喜燒放題,呢個餐仲可以一次過食壽喜燒加火鍋,大滿足。 日本產黑毛和牛及沖繩豚放題套餐 $359任食系列包括澳洲產黑毛和牛、澳洲產長期殼飼牛、嚴選牛肉、上級牛肉、美洲產豚肉、日本產豚肉。黑毛和牛好嫩滑,油脂分布平均,蘸上蛋汁一齊食更加滑。海鮮種類算多,有海蝦、八爪魚仔、墨魚滑、蟹棒等。配菜包括冬菇、蕃茄、秀珍菇、豆腐等等,吸收壽喜燒汁嘅精華好入味。火鍋自助區就有超過30款食物仼食。最後食埋乳酪雪糕好飽,食完仲有得玩抽繩遊戲,又食又拎。🤣

日本產黑毛和牛及沖繩豚放題套餐 $359

海鮮種類算多,有海蝦、八爪魚仔、墨魚滑、蟹棒等。

火鍋自助區就有超過30款食物仼食。
最後食埋乳酪雪糕好飽,食完仲有得玩抽繩遊戲,又食又拎。🤣

扇火鍋推出左夏日限定嘅蕃茄壽喜燒火鍋放題,湯底充滿清新嘅蕃茄同蔬菜,炎炎夏日食更加可以喚醒味蕾午市澳洲產黑毛和牛套餐除左有主角黑毛和牛,仲有牛板鍵、封門柳、牛舌、北海道四元豚、海鮮小拼盤、份量非常慷慨!蕃茄壽喜燒湯底酸酸甜甜,即使食咁多肉都唔會覺得好滯,而且入面本身有好多蔬菜、菇類等等,所以都唔會話太過膩!「黑毛和牛」嘅脂肪比例係個人最喜歡,食落有油脂香氣,口感最軟腍「封門柳」嘅肉味最香濃「牛舌」係薄切嘅,好爽口熟食區有關東煮,台式炸物,而蔬菜區嘅選擇都應有盡有,估唔到一般火鍋放題少見嘅羽衣甘藍、蟹味菇都可供選擇!而打完邊爐,當然食埋甜品先圓滿!呢度有自助軟雪糕機,可以自己吱乳酪雪糕同牛奶雪糕,加埋朱古力/士多啤梨醬,就最perfect!臨走仲可以喺門口玩拉繩抽獎遊戲,小朋友玩就最開心喇!

「封門柳」嘅肉味最香濃
「牛舌」係薄切嘅,好爽口

臨走仲可以喺門口玩拉繩抽獎遊戲,小朋友玩就最開心喇!
2023-07-28 121 瀏覽
澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚 火鍋放題 $289夏日限定湯底😍蕃茄壽喜燒個煲裡面有好多野菜,侍應會教你點食,就好似正宗壽喜燒咁食。🔸開爐燒熱個鍋,開始出煙就放和牛🔸等一陣再出煙既時候,就可以落湯底,圍繞住牛黎落更惹味😋▫️湯底唔駛落哂本身係壽喜燒同蕃茄Fans既我好鐘意呢個湯底既配搭,蕃茄味好濃,亦唔會冇左壽喜燒既甜,食既方法又唔似普通打邊爐咁😍加上價錢唔算貴,希望個限定可以Keep耐d,等我可以食多幾次。肉類用QR code落單,每次都會出一大碟,所以唔駛不停落單。出面仲有飲品櫃、熟食區同火鍋配料區。關東煮🍢估唔到有關東煮食,味道仲唔錯添,大根好入味😍門口仲有個拉繩抽獎遊戲,食完可以玩下😂
澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚 火鍋放題 $289

夏日限定湯底😍蕃茄壽喜燒

蕃茄壽喜燒

個煲裡面有好多野菜,侍應會教你點食,就好似正宗壽喜燒咁食。

🔸開爐燒熱個鍋,開始出煙就放和牛

🔸等一陣再出煙既時候,就可以落湯底,圍繞住牛黎落更惹味😋
▫️湯底唔駛落哂

澳洲產黑毛和牛

出面仲有飲品櫃、熟食區同火鍋配料區。

關東煮🍢
估唔到有關東煮食,味道仲唔錯添,大根好入味😍

門口仲有個拉繩抽獎遊戲,食完可以玩下😂

2023-07-22
蕃茄壽喜燒
澳洲產黑毛和牛
關東煮
天氣炎熱容易無胃口,吃個夏日限定的蕃茄壽喜燒火鍋開胃的確是不錯的選擇!今次點了澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚90分鐘放題套餐,相當豐富!價錢每位$299❤️餐廳設有自助熟食吧,有香脆的蕃薯條、薯格、鹽酥雞、關冬煮等,亦有自助醬油區,多款特別醬汁任均選擇,例如甘甜橘子醬油等。放題套餐當然少不了配料區,超過數十款食物任食,包括各種丸類及蔬菜類,最驚喜竟然有罕見的芥末丸和咖哩丸,加分位是有響鈴🤓。而且菜的種類都相當多選擇,例如羽衣甘籃、娃娃菜等!十分推薦大家吃蓮藕,吸滿香濃的蕃茄湯味。·🍲蕃茄壽喜燒第一步先將和牛放滿在鍋上,再淋上鮮甜的蕃茄湯!湯底超足料,有娃娃菜、洋蔥、菇、秋葵等,全部都相當入味。待湯底滾起就可以吃和牛了😍·🐂澳洲產黑毛和牛這款是我最愛吃的,黑毛和牛油花細緻,口感軟嫩,亦不會膩口。·🐂板鍵肉板鍵肉入口柔軟,由於脂肪較少,中間位置口感帶點彈性。·🐂封門柳封門柳雖然油花較少,但絕對充滿香濃的牛味!喜歡肉味濃的朋友記得要吃!·🐂牛舌牛舌肉質細膩,切成薄片,口感爽滑彈牙!每碟牛的份量其實都相當多,比起其他餐廳的二人份量算多。·🐷北海道四元豚這款北海道四元豚相當有驚喜,肉質比較柔軟,所以

·🍲蕃茄壽喜燒

🐂澳洲產黑毛和牛
這款是我最愛吃的,黑毛和牛油花細緻,口感軟嫩,亦不會膩口。

·🐂板鍵肉
板鍵肉入口柔軟,由於脂肪較少,中間位置口感帶點彈性。

·🐂封門柳

·🐂牛舌

·🐷北海道四元豚
這款北海道四元豚相當有驚喜,肉質比較柔軟,所以吃下去口感特別軟腍,平日不太喜歡吃豚肉的我都吃光了一整碟🤪

·🐙海鮮盤
海鮮盤就有蟹籽蝦滑、魷魚、墨魚、仿皇帝蟹棒,都是非常新鮮,沒有腥味!

飲品方面,除了汽水、啤酒、罐裝茶等,還有人氣樽裝茶。最後當然要品嚐甜品,有乳酪雪糕和牛乳雪糕選擇,超推薦大家用筒裝,口感超香脆!吃飽離開前還可以去門口參加拉繩抽獎遊戲🎰
2023-07-26 77 瀏覽
住喺觀塘嘅我.最鍾意周圍食野見到呢間有蕃茄壽喜燒真係第一次聽.咁梗係要試吓啦.所以同老公決定試吓!🔘今次揀左澳洲產黑毛和牛套餐可以任食唔同嘅蔬菜🥬肉丸.熱食.咖喱飯.雪糕而黑毛和牛.豚肉.牛舌用Qr code點首先上咗個蕃茄煲先入邊材料都好豐富.有幾種唔同嘅蕃茄.羽衣甘藍.秋葵.洋蔥.蟹味菇……鋪咗牛肉再加蕃茄汁之後開火.煲滾後就食得啦😉蕃茄湯底酸酸甜甜好開胃.牛肉入口即溶.咁樣食多幾件都唔會好滯👍🏻和牛好正.肥瘦適中.雪花紋好靚🫶🏻食到咁上下加啲湯底就可以打邊爐.加蓮藕.冬瓜. 芝士丸.正😄出邊嘅咖喱飯🍛炸物都超好食😋新鮮熱辣!最特別係有埋關東煮非常入味😋出面都有好多飲品.仲有飯後甜品牛奶雪糕同埋綠茶味🍵大滿足食物款式多又乾淨衛生.性價比高🤟🏻
住喺觀塘嘅我.最鍾意周圍食野
見到呢間有蕃茄壽喜燒真係第一次聽.
咁梗係要試吓啦.所以同老公決定試吓!

🔘今次揀左澳洲產黑毛和牛套餐
可以任食唔同嘅蔬菜🥬肉丸.熱食.咖喱飯.雪糕
而黑毛和牛.豚肉.牛舌用Qr code點

首先上咗個蕃茄煲先
入邊材料都好豐富.有幾種唔同嘅蕃茄.
羽衣甘藍.秋葵.洋蔥.蟹味菇……

鋪咗牛肉再加蕃茄汁之後開火.
煲滾後就食得啦😉蕃茄湯底酸酸甜甜好開胃.
牛肉入口即溶.咁樣食多幾件都唔會好滯👍🏻

和牛好正.肥瘦適中.雪花紋好靚🫶🏻
食到咁上下加啲湯底就可以打邊爐.

加蓮藕.冬瓜. 芝士丸.正😄

出邊嘅咖喱飯🍛炸物都超好食😋
新鮮熱辣!最特別係有埋關東煮非常入味😋

出面都有好多飲品.仲有飯後甜品

牛奶雪糕同埋綠茶味🍵大滿足
食物款式多又乾淨衛生.性價比高🤟🏻
見到位於觀塘嘅扇火鍋出咗夏日限定蕃茄壽喜燒鍋,好似好正咁😂😂一於就去試吓啦🙌🏻🔻套餐嘅肉類🥩包左澳洲產黑毛和牛、長期穀飼牛、嚴選牛肉、北海道四元豚、澳洲產豚肉同埋牛舌😲另外蔬菜盤🥬都有好多不同種類的蔬菜,例如娃娃菜、羽衣甘藍、洋蔥、秋葵、菇等等。而自助食物區佢都仲有好多其他嘢食可以拎,例如唔同嘅丸類、烏冬、豆卜、即食麵等😗另外仲有熟食區添😎有咖哩、蕃薯條、薯格、章魚小丸子等,仲有自助雪糕🍦,都真係好多選擇,絕對唔怕食唔飽🤰🏻😂🔻店員一開始已經將蔬菜盤嘅蔬菜,放咗喺鍋入面,等個鍋開始熱,就幫我哋將啲黑毛和牛鋪上去,之後再加番茄壽喜燒汁,呢種食法都幾特別🤣🤣另外啲和牛嘅雪花紋幾靚,油脂分布平均,唔錯👍🏻啲蔬菜都新鮮,蕃茄壽喜燒湯好啱夏天🔅酸酸甜甜咁,好開胃🤗仲有,個乳酪雪糕都好好味🤤🔻喺舖頭出面仲有個拉繩抽獎活動‼️大家食完嘢就可以出去玩,佢哋仲安排咗有幾款唔同嘅禮物添🤩大家去開觀塘記得要試吓呢間火鍋店喇💁🏻‍♀️
🔻
行行吓街到五點幾條佬話肚餓,我就搵咗間食火鍋放題嘅「扇火鍋」填飽條佬個肚😎 去到門口見到佢哋推出咗夏日限定嘅「蕃茄壽喜燒限定套餐」😮 即刻心郁郁想試!晚市套餐價錢由$299-439不等,$369起就食到日本和牛🇯🇵 午市仲抵玩,$289就食到日本和牛😯 我就揀咗最平$299「澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚放題套餐」嗰款💁🏻‍♀️ 限時90分鐘⏱餐廳環境幾大亦都幾整潔,有卡位可以坐,餐廳後方位置仲有啲座位係可以落簾,私隱度幾高😉餐廳內設有自助區,自助區有多達30多種配菜任選,有各式丸類、蔬菜、菇類、麵類、熟食揀,蔬菜區有我鍾意嘅羽衣甘藍同秋葵,可以食返夠本!😁最驚喜係熟食區有關東煮同章魚燒,好少見😯 仲有飲品放題,汽水、果汁、茶類、啤酒都係任飲🍻 另外當然唔少得有雪糕機啦,可以自己擠雪糕食🍦有乳酪及牛奶雪糕食~呢度係scan QR code落單,落單無耐已經好快有嘢食送到,店員仲好快手幫我哋準備個壽喜燒!♥ 蕃茄壽喜燒傳統壽喜燒就食得多,蕃茄壽喜燒都係第一次食😮 鐵鍋內鋪滿時令野菜,待野菜煮到出煙後就可以加入肉類,再淋上以特製蕃茄壽喜燒汁💁🏻‍♀️呢款夏日限定壽喜燒以特製蕃茄壽喜燒汁代替傳統壽
最驚喜係熟食區有關東煮同章魚燒,好少見😯
仲有飲品放題,汽水、果汁、茶類、啤酒都係任飲🍻

♥ 蕃茄壽喜燒
傳統壽喜燒就食得多,蕃茄壽喜燒都係第一次食😮
呢款夏日限定壽喜燒以特製蕃茄壽喜燒汁代替傳統壽喜燒醬汁,唔似普通蕃茄湯底味道咁單調👀 蕃茄壽喜燒汁好濃稠,似係用咗唔少蕃茄熬製,見到入面有蕃茄蓉及蕃茄粒🍅 酸中帶甜,酸甜滋味,酸爽又開胃,茄香味濃😙 將醬汁倒滿至三分一鍋已足夠~
鍋內有時令野菜,加入洋蔥令壽喜燒煮出嚟更甜☺️
肉類有澳洲產黑毛和牛、封門柳、牛舌、四元豚及板腱肉
澳洲黑毛和牛油花適量,食落唔太膩,食多幾碟都得😎
封門柳牛味濃郁,鬆軟有咬口
板腱肉有筋位,脂肪相對較少,但食落唔會嚡口👍🏻
牛舌同四元豚肉質軟腍😛 不得不說,蕃茄壽喜燒汁同豬肉係幾夾,後嚟我都叫咗幾轉豬肉😂
肉類質素唔錯,配上醬汁每啖都有濃郁蕃茄酸甜香氣,同時又解膩🤭
最後就加湯打邊爐啦~

♥ 任食海鮮
☞ 滿$259金額,可以任食蟹籽蝦滑、原隻魷魚仔、墨魚、仿皇帝蟹棒
海鮮類都唔錯,可以任食抵呀😂 特別推介墨魚,幾彈牙!
食飽飽仲可以喺門口玩「千本引」拉繩挑戰,每條繩都綁上禮品,只要揀一條繩索拉出就有機會抽到日本夏日祭典玩具、日本懷舊零食及餐飲優惠券🎟

💬 總結
店員服務周到而且有效率,埋單前會提我哋食雪糕😂 價錢方面都幾划算,趁夏天快啲去試試佢!
2023-07-20 59 瀏覽
好耐冇食放題啦,見到餐牌有夏日限定壽喜燒就忍唔住要試下啦!我地簡左夏日蕃茄壽喜燒限定套餐,壽喜燒一到入面已經放左好多夏日野菜,有蕃茄,洋蔥,蟹味菇,蓮藕,冬瓜同秋葵,全部都好新鮮好入味,火鍋放題真係好開心,可以瘋狂食好多肉肉!特別係呢個湯底有酸酸甜甜既蕃茄同甘甜壽喜燒,好夾好好食!出面仲有自助吧熟食有關東煮同炸物,食完仲可以玩拉繩抽獎遊戲,又有得食又有得玩!出面仲有好多種類既菜同丸類選擇,不過我地都係主力食肉哈哈🤣澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚放題套餐 $299 90分鐘最推介以下食物!🐮澳洲產黑毛和牛雖然我地唔係食最貴既牛肉,但呢個黑毛和牛已經好香肉味,好鬆軟,我地食左好多碟🐷北海道四元豚豚肉好有驚喜,我地平時好小係放題食豚肉,但呢款好滑同埋同蕃茄壽喜燒味道超夾🥤罐裝飲品超多選擇,連有氣檸檬茶都有正呀

澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚放題套餐 $299 90分鐘
最推介以下食物!

🐮澳洲產黑毛和牛

🐷北海道四元豚

🥤罐裝飲品
超多選擇,連有氣檸檬茶都有正呀
最近比呢間舖頭嘅夏日限定蕃茄壽喜燒湯底吸引咗 所以就搵咗個禮拜五去試吓!店舖內座位空間充足 佢哋嘅火鍋放題自助區選擇亦都非常之多 除咗火鍋配料之外 仲有關東煮同埋乳酪雪糕 同埋好多款飲品選擇 店員亦都非常友善 會簡單講解下餐牌嘅內容~食客亦都可以用QR code落單 上菜速度都算快~· 90分鐘澳洲和牛+四元豚放題 $299 p.p湯底:蕃茄壽喜燒湯底同和牛比想像中夾 湯底濃得嚟又唔會搶fo 而且好足料 有超級多蕃茄、車厘茄同埋其他蔬菜~肉類:我哋主要係嗌四元豚、封門柳、板腱肉、牛舌同埋牛小排~每次加單份量都好充足 啲肉亦都冇雪得好硬 特別推薦牛舌同埋牛小排!海鮮類:特別推薦佢哋呢度嘅墨魚滑 除咗表面鋪咗啲蟹籽增加口感之外 墨魚滑亦都好新鮮唔會話好大浸腥味!其他海鮮例如墨魚同埋魷魚仔都好有鮮味 細細隻份量啱啱好 可以樣樣都試啲!佢哋嚟緊仲會有個拉繩抽獎遊戲 詳情可以向店員查詢啊👍🏻📍 扇火鍋 (觀塘)觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖

食客亦都可以用QR code落單 上菜速度都算快~
自助區

肉類:

海鮮類:
90分鐘澳洲和牛+四元豚放題

佢哋嚟緊仲會有個拉繩抽獎遊戲 詳情可以向店員查詢啊👍🏻

📍 扇火鍋 (觀塘)
觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖
2023-07-14
自助區
乳酪雪糕
番茄壽喜燒
蕃茄壽喜燒湯底
90分鐘澳洲和牛+四元豚放題
  • 牛舌
食火鍋放題你會諗起邊間?我就諗起【扇火鍋】因為之前同朋友食過都好好!最近出咗個🌞夏日限定- 蕃茄壽喜燒火鍋🥘於是點咗個試試,超有驚喜🤩我揀左$299澳洲產黑毛和牛🐃及北海道四元豚🐖一開始鍋內有好多蔬菜,自行先鋪啲黑毛和牛係鍋面,然後有兩壺蕃茄壽喜燒湯底分開上,俾你自己倒落去,因應自己口味濃度去決定倒多定少(建議:淡口味人士倒一壺湯底好,配一半水/清湯;濃口味人士倒晒兩壺湯)出面有自助吧熟食區- 關東煮及炸物,趁個爐未搞掂可以試吓,有蒟蒻、油豆腐、丸子、海帶等等!炸物有炸雞、炸魷魚圈、薯格、章魚小丸子等等!也有自助配料區,有丸有菜有麵等等,一般打邊爐嘅材料都有🔸蔬菜竟然有羽衣甘藍💥亦有娃娃菜、生菜、芽菜、蘿蔔、蓮藕、秋葵等🔸雜丸類有獅子狗、白魚蛋、龍蝦丸、魚豆腐、香菇貢丸、脆皮腸等🔸肉類除咗可以點牛肉,出面自助區亦有魚柳及雞塊提供,配料選擇都幾多!我建議主力食澳洲黑毛和牛及歐洲豚肉,比較嫩滑!🔸麵類有公仔麵、蛋麵、薯粉、烏冬等,我建議選擇薯粉及公仔麵,因為呢隻薯粉好煙煙韌韌,而且吸收湯底精華,個薯粉好好食!而個公仔麵係出前一丁質地,吸晒湯底精華,非常濃郁入味!🔸海鮮類有魷魚、墨魚仔、蝦滑

我揀左$299澳洲產黑毛和牛🐃及北海道四元豚🐖

也有自助配料區,有丸有菜有麵等等,一般打邊爐嘅材料都有

第二轉澳洲黑毛和牛

🔸海鮮類有魷魚、墨魚仔、蝦滑、蟹柳,我建議墨魚仔及蝦滑可以一試,墨魚仔好爽口又香,蝦滑就彈牙
魷魚、墨魚仔,蝦滑、蟹柳

另外出邊有三個大雪櫃是飲品,裏面有汽水及茶,最有驚喜嘅係有零卡路里OOHA及維他有汽檸檬茶,好少打邊爐放題會有提供😍除咗有道地烏龍茶/解茶,仲有自家麥茶提供!

最後甜品有部雪糕機自助製造🍦有兩款口味:綠茶乳酪雪糕、牛奶雪糕,我就鍾意食綠茶乳酪雪糕,因為綠茶味好突出而且又唔會太甜,而牛奶雪糕就好似牛奶妹糖味道,好重牛奶味同時有少少甜!
2023-05-14 583 瀏覽
今日落晒大雨都走來吃因為母親節 好多都full 都係要搵啲唔係主要商場嘅地方先有位吃香港寸金尺土 枱與枱間有點迫 要打橫先行到出去一揀就揀約300蚊嘅任食120分鐘 黑毛和牛套餐原來除咗牛出面冇咩食(我以為有海鮮點 可能夜晚先有吧同埋之前個燒鍋都原來冇做了)出面就一啲菜 丸 菇 麵,炸薯角 炸餃子,雪糕個雪糕筒冇晒都冇人主動去fill 唔問就冇人理有少少特別卜嘅就 關東煮,我鍾意啲入晒味嘅魔芋個關東煮又係 有冇嘢都冇人理-_-”最可惜冇生果食嘢飲就有幾款罐裝飲料 有茶 同一款啤酒對於小鳥胃我地 只食到一個定食嘅份量完全冇追加過就飽晒好在有大折頭 呵呵如果唔咪真係一啲都唔抵食除非你很愛吃牛 然後胃很大 可以食十碟八碟
今日落晒大雨都走來吃
因為母親節 好多都full
都係要搵啲唔係主要商場嘅地方先有位吃
香港寸金尺土 枱與枱間有點迫 要打橫先行到出去

一揀就揀約300蚊嘅任食120分鐘 黑毛和牛套餐
原來除咗牛出面冇咩食
(我以為有海鮮點 可能夜晚先有吧
同埋之前個燒鍋都原來冇做了)
出面就一啲菜 丸 菇 麵,炸薯角 炸餃子,雪糕
個雪糕筒冇晒都冇人主動去fill 唔問就冇人理
有少少特別卜嘅就 關東煮,我鍾意啲入晒味嘅魔芋
個關東煮又係 有冇嘢都冇人理-_-”
最可惜冇生果食

如果唔咪真係一啲都唔抵食
除非你很愛吃牛 然後胃很大 可以食十碟八碟
2023-05-14
午餐
For a little over $100, you can eat as much as you want for 90 minutes. There are many vegetable options for the ingredients, as well as ice cream and a variety of drinks. The price is quite reasonable. The pork is average, but you can add more after finishing one plate and the second plate is noticeably more satisfying. There are several options for Japanese soup base, and the editor prefers the sukiyaki soup base!
2023-02-22
扇火鍋🍲地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖個人認為性價比好高嘅任食邊爐🤤——— 我是分隔線 ———日本產黑毛和牛放題套餐 $289湯底:甘甜壽喜燒湯($0) (8.5/10)呢個湯底唔太甜,相對上比坊間嘅壽喜燒較淡。佢原本個湯底唔配雞蛋,要另外加8蚊先有🥚。香辣藥膳湯 (+$5) (7.5/10)呢個湯底就比較濃,辣就唔太辣🌶️,但都幾重藥膳味,加$5就不妨試一試。整體嚟講,我哋比較中意和牛配壽喜燒湯底多啲。藥膳湯配返其他材料比較好。肉類:我哋主要試左呢三款肉類,佢哋唔係QR Code 落單,要叫店員加單。雖然人手加單,但佢哋送上嚟嘅時間一啲都唔慢,或者我哋嗰日時間唔太多人,落完單大概4-5分鐘就上到牛⏰。豚肉🐽 (7.5/10)脂肉就還好,未到話要推薦。但都有一定油脂同瘦肉,質素唔太差。但如果食呢個set ,我寧願留多啲肚食和牛。牛舌👅 (8.5/10)一碟嘅牛舌嘅份量都幾多,所以我哋叫咗兩碟就夠。啲牛舌好冧,夠晒薄,打邊爐一流。牛舌落藥膳湯更好味。和牛🥩 (9.5/10)入口即溶,油脂分泌得好平均🤤。佢每次上碟嘅時候都發現一碟比較肥,另一碟比較瘦。唔知係咪特登咁比,如果
火鍋🍲
地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖
個人認為性價比好高嘅任食邊爐🤤

——— 我是分隔線 ———
日本產黑毛和牛放題套餐 $289

湯底:
甘甜壽喜燒湯($0) (8.5/10)

香辣藥膳湯 (+$5) (7.5/10)

肉類:

豚肉🐽 (7.5/10)

牛舌👅 (8.5/10)

和牛🥩 (9.5/10)
入口即溶,油脂分泌得好平均🤤。佢每次上碟嘅時候都發現一碟比較肥,另一碟比較瘦。唔知係咪特登咁比,如果有考慮過咁樣會令客人冇咁易膩,呢個行動會有啲細心🥹。最後我哋總共食咗8碟,每次都keep到水準🤩。

配料:(6/10)
配料相對上其他任食火鍋店較少,都只係一啲普普通通嘅丸啊、菜啊、麵啊,冇咩特別吸引。我哋都試咗少少丸,質素正常發揮😛。

小食:(7/10)
小食主要有三款:關東煮🍢、薯條🍟、炸餃子🥟。關東煮都有大路嘅幾款餸,年糕福袋、蘿蔔、魚板魚蛋、蒟蒻等等。湯底食得出有鏗魚味,但唔會話好濃好咸。炸薯條比想像中出色,係幼薯條嚟嘅,仲有啲紫菜粉喺面,我哋添左幾轉😋。餸子就好一般啦,咸左啲,而且佢炸得有啲硬。最推薦:薯條!👍🏻

飲品、甜品:(9/10)
佢有啲日式茶,例如日本麥茶☕️、玄米茶。仲有其他唔同牌子嘅飲品,仲有啤酒任飲🍺,都幾多選擇。甜品都好好味!佢主要兩款,一款係乳酪雪糕🍦,另一個係抹茶雪糕🍵。抹茶雪糕值得一提,佢抹茶味好出,唔係甜嘅雪糕,但都唔會太苦。佢哋仲有日式款雪糕筒,超級脆!我哋仲扮甜品店嘅擺法🍨,都好推薦大家咁食!

——— 我是分隔線 ———
整體:9.5/10
性價比:8.5/10

唔洗300蚊食到呢個級數嘅牛,仲要任食真係吸引😍。如果主攻食和牛🐮嘅人就啱晒你哋,配料嘅就真係一般。牛市就會係我哋嘅價錢,晚市就會貴少少💰。可以好似我哋咁3:30左右食,食牛市價,但飽到晚餐都唔洗食,超抵!十級推薦❤️

#double_couple_222 #情侶日常 #hkblogger #hkfoodie #香港美食 #美食 #觀塘美食 #扇火鍋 #火鍋 #放題 #任飲任食 #壽喜燒 #藥膳湯 #和牛 #牛舌 #性價比 #好味

2023-01-19 710 瀏覽
🐂 澳洲產黑毛和牛北海道四元豚放題套餐($299/位)最近天寒地凍,梗係食返啲熱辣辣嘅嘢暖下身子🙈🔥最近知道觀塘開咗間超人氣嘅壽喜燒火鍋放題,每晚都爆晒場🔥 呢晚終於有得試下😍😍 呢度主打食壽喜燒,食完仲可以再打邊爐🥰 套餐有好多唔同價錢選擇,我哋揀咗$299呢個中價位試下先,包左澳洲產黑毛和牛、長期穀飼牛、嚴選牛肉、北海道四元豚、澳洲產豚肉及牛舌,出面仲有自助區可以拎野食,好豐富。落左單好快有就好多嘢食上枱😍 店員好親切咁幫我哋用牛脂粒搽滿隻鑊,之後放咗啲洋蔥同埋和牛,落左香濃嘅壽喜燒醬汁,基本上好快就食得😍 撈埋日本無菌蛋雞蛋汁食,牛肉更加嫩滑,肉味濃厚好好味🤤 估唔到呢個價錢都可以食到呢種牛肉嘅質素,性價比超高!🤤食到咁上下我哋就開始打邊爐🙈 真係食到好飽,最後仲有抹茶味同原味乳酪雪糕🍦食,好飽好滿足!有興趣食壽喜燒放題嘅一定要黎試吓👍🏻

🐂 澳洲產黑毛和牛北海道四元豚放題套餐($299/位)

2023-01-11 3391 瀏覽
無論天氣熱定凍 時不時都好想打邊爐🤣小編最近搵到間打邊爐 +壽喜燒 既餐廳~1次滿足晒2個願望🤫相對性價比高💗去到仲可以scan qr code 搞你點整仲有個即棄小圍裙比你 唔使彈到衫褲🥳📍 澳洲產黑毛和牛+豚肉壽喜燒90分鐘 ($299)附隨 (仼叫)👇🏻👇🏻👇🏻🔸澳洲產黑毛和牛|澳洲產榖飼牛|日本牛舌|日本豚肉🔸 蔬菜盤冬菇、燒豆腐、蕃茄、大蔥、洋蔥、帝王菜、黃芽白、金菇、蘑菇、秋葵🔸 海鮮盤墨魚滑、蟹柳、魷魚✨壽喜燒第一步係食壽喜燒First~以和牛脂肪起鍋 之後唔會再痴底😆落壽喜燒汁煮一煮 就可以落以上4款肉類🥩 再落洋葱、豆腐煎一煎 可以順便解膩小編最中意澳洲和牛同牛舌💗薄薄一大片 雪花紋好靚😚加埋壽喜燒汁 同 日本生雞蛋🥚食成口牛脂香 真係不得了🤫個個蔬菜盤係for 壽喜燒的 ~蔬菜好索汁吸收哂d精華好入味hahahaha如果真係燒燶左個底 都可以叫staff 換鍋😆✨火鍋壽喜燒食到咁上下就可以換鍋打邊爐🍲小編叫咗蕃茄湯底🍅 不錯不錯自助區有超過30款食物任你拎🤪蔬菜、丸類、熱食、關東煮、雪糕、飲品普通丸、菜就正常發揮~好可惜冇響鈴🥺不過小編鍾意有關東煮,同埋有半個出前一
無論天氣熱定凍 時不時都好想打邊爐🤣
小編最近搵到間打邊爐 +壽喜燒 既餐廳~
1次滿足晒2個願望🤫相對性價比高💗
去到仲可以scan qr code 搞你點整
仲有個即棄小圍裙比你 唔使彈到衫褲🥳

📍 澳洲產黑毛和牛+豚肉壽喜燒90分鐘 ($299)

附隨 (仼叫)👇🏻👇🏻👇🏻
🔸澳洲產黑毛和牛|澳洲產榖飼牛|日本牛舌|日本豚肉
🔸 蔬菜盤
🔸 海鮮盤
墨魚滑、蟹柳、魷魚

✨壽喜燒
第一步係食壽喜燒First~
以和牛脂肪起鍋 之後唔會再痴底😆
落壽喜燒汁煮一煮 就可以落以上4款肉類🥩
再落洋葱、豆腐煎一煎 可以順便解膩
小編最中意澳洲和牛同牛舌💗
薄薄一大片 雪花紋好靚😚
加埋壽喜燒汁 同 日本生雞蛋🥚食
成口牛脂香 真係不得了🤫
個個蔬菜盤係for 壽喜燒的 ~
蔬菜好索汁吸收哂d精華好入味hahahaha
如果真係燒燶左個底 都可以叫staff 換鍋😆

火鍋
壽喜燒食到咁上下就可以換鍋打邊爐🍲
小編叫咗蕃茄湯底🍅 不錯不錯

自助區有超過30款食物任你拎🤪

蔬菜、丸類、熱食、關東煮、雪糕、飲品
普通丸、菜就正常發揮~好可惜冇響鈴🥺
不過小編鍾意有關東煮,同埋有半個出前一丁😏

另外雪糕有綠茶乳酪、原味乳酪雪糕🍦
小編比較鍾意綠茶味🍵 好濃有少少苦澀味
原味相對較甜較酸~

————————————————————
味道😋:7/10