2024-09-24 15 瀏覽
自己喺呢一頭返工,經常都會嚟呢個商場度食晏嘅,亦都經常都會經過呢一間雪糕舖,每一次呢都好想食嘅,因為呢細個成日都食,但奈何呢食lunch呢都食到飽,最後就打消咗念頭。今次呢件都唔算太太飽,就過嚟食雪糕啦買嘅時候呢見到好多中學生呢係買緊雪糕,即刻覺得成件事好青春,因為呢一間嘅雪糕呢出名係抵食嘅,好平呢就有一個大球而加錢呢就會可以到一球,同朋友一齊share嘅,食咗荔枝味同埋食咗薄荷朱古力味,薄荷朱古力幾出色嘅,因為佢有啲朱古力粒,個感覺唔會太假,性價比極高,下次都會再回購
今次呢件都唔算太太飽,就過嚟食雪糕啦

2023-08-17 259 瀏覽
最鍾意食嘅雪糕店!每次路過都必定買返杯!今次叫咗荔枝味同埋薄荷朱古力味!荔枝味食落一啲都唔似副產品味,好香好甜👍🏻薄荷朱古力味有朱古力粒,食落好清涼,超推介!
2022-07-20 621 瀏覽
手作之店🍨📍 沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓59B號舖☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻每當食完晚飯之後,小編都好鐘意去買返杯雪糕食下😂。 今次介紹既就係間唔中都會食下既▶️ 手作之店, 因為性價比其實都好高,$20 已經有一大個雪糕球,再加$6 仲有兩種味道😯, 份量多到呢⋯⋯⋯⋯🤣。重點推介就係豆腐味雪糕😍,純屬小編自己好鍾意食😂。如果食完飯去食既, 其實都會食唔晒🙈,大家有機會可以去試下啦🙆🏻‍♀️。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻
手作之店🍨

📍 沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓59B號舖

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

2021-04-02 368 瀏覽
手作通常都會同好多中學學生會合作,年年都有學生優惠🤭🤭😝😝雪糕價錢都唔貴,學生嘅零用錢都食得起兩三球。最鍾意荔枝味,有荔枝嘅清香,再加少少奶香😝😝🤭🤭芒果味都唔錯,奶味香濃。雪糕質感又唔會太水太冰。唔錯😝😝

2019-08-14 440 瀏覽
手作之店係好多人既中學回憶中學時代覺得吃手作已經是高消費但偶爾仍會約同朋友在補習前享用一杯升上大學後第一次吃手作仍然如初選擇升級大單球(豆腐味)手作的豆腐味雪糕豆腐味十分濃郁亦是在香港難找的雪糕口味大家有機會一定要試對於大學生而言絕對是又平又好吃的選擇
手作之店係好多人既中學回憶
中學時代覺得吃手作已經是高消費
但偶爾仍會約同朋友在補習前享用一杯
升上大學後第一次吃手作
仍然如初
選擇升級大單球(豆腐味)
豆腐味雪糕(升級大單球)

手作的豆腐味雪糕豆腐味十分濃郁
亦是在香港難找的雪糕口味
大家有機會一定要試
對於大學生而言絕對是又平又好吃的選擇
外賣自取
豆腐味雪糕(升級大單球)
2018-09-01 409 瀏覽
見到手作之店都幾多分店,成日行過都經過一間,都算多人買~價錢其實實係幾平,算係呢種非現成嘅雪糕店中最平架啦。買左杯裝,2球,一個薄荷,一個朱古力。本身都幾中意食薄荷味嘅雪糕,特別喺夏天果陣,食完涼上加涼呀~好清新。朱古力就可以再濃啲,不過有少少朱古力片脆脆地有增加口感嘅。 見到有豆腐味,下次會再試下嘅~CP值我比8/10分啦~

CP值我比8/10分啦~
2015-11-23 1430 瀏覽
話説半年前,我隻大牙在半年前已經好痛,睇牙醫話無事,但呢半年keep 住痛,忍唔住去睇牙醫,點知出事,發矖炎,要杜牙根,要洗六千蚊,整四星期共四次,第一次痛啲,本來打左一枝針先動手整,點知佢點輕力我都覺得痛同keep住痺,我手已捉住啲嘢捉到手都紅矖,仲不停叫停,牙醫忍唔住要幫我打多兩枝針,共三枝。第一次整完之後,牙醫話暫時唔好食熱野住,要食就食雪糕啦!咁咪去食雪糕囉,唔開心嘛! 雪糕,我同朋友不約而同選左同一口味,芋頭同冧酒提子。我要杯裝,佢要窩夫筒 。我一路食,一路覺得無芋頭味,只覺有啲奶味。但我朋友話唔係噃,啲芋頭味好濃喎。而冧酒提子的冧酒味就很强烈了,加上夠凍唔易溶的滑滑雪糕都沾了冧酒的味道,所以都唔寡.不過都幾肯定,因為打左針,麻醉藥未退, 影響左味覺,諗起仲有幾次要整,心情好低落,實在太痛了。。。。。。。。。。。。。

第一次整完之後,牙醫話暫時唔好食熱野住,要食就食雪糕啦!
咁咪去食雪糕囉,唔開心嘛!

題外話/補充資料: d 職員妹妹超有禮貌, 有笑容同積極, 值得讚!!
2015-11-20
2 分鐘 (外賣自取)
$22 (宵夜)
2015-06-10 714 瀏覽
係沙田返學,放學多數都會黎手作食返個雙球雪糕,今日前係沙田同fd食完飯,同佢地一齊黎食返個飯後甜品,薄荷朱古力係我既最愛,平時就加草莓味,今日前就試下個朱古力味,兩個朱古力一齊食好膩。但係飯後甜品黎講都幾抵同幾正,可以一路行一路食。
雙球雪糕

但係飯後甜品黎講都幾抵同幾正,可以一路行一路食。
雙球雪糕
2015-05-18 468 瀏覽
今次都係食我最愛食嘅配搭 就係豆腐陪抹茶茶雪糕豆腐淡淡地甜甜地配合抹茶有少少濃既味道 呢個一淡一濃嘅配搭真係啱啱好 恰到好處 推介大家下次都試吓 而且呢個係大球再加$5嘅大球即係$18/2球 呢個配搭我個覺得係最抵

今次都係食我最愛食嘅配搭 就係豆腐陪抹茶茶雪糕

2015-05-18
2014-06-27 371 瀏覽
隨便逛到店前想到大熱天時得吃點什麼消暑的, 發現此雪糕店有新品上市, 就嚐嚐鮮吧!照片看來款款都很吸引, 就選了 芝麻白玉杯 ($18)基本上6款的不同就在於最頂的雪糕球, 和放在雪糕球的小食裝飾. 一選定店員就從冰櫃拿出半完成品--已經有雪糕底層,果漿,脆脆,朱古力脆脆的小杯, 然後再配上主題雪糕, 再拿出脆棒和灑上糖霜, 眼看店子細小, 兩位店員互相就位移動, 灑糖霜的時候正值另一位店員彎腰取物, 糖霜輕飄飄的就隨風吹到店員的頭上... 味道嘛... 最頂的脆脆棒有點已經放潮的口感, 不夠脆. 芝麻雪糕一如以往香甜味濃, 然而杯底的雪糕和配料不是很配合, 只是不同的甜味混合在一起. 如果要嚐鮮的話還好, 若是打算消暑吃甜食, 我還是會選擇最簡單的雪糕球好了.
照片看來款款都很吸引, 就選了 芝麻白玉杯 ($18)

2014-05-31
5 分鐘 (外賣自取)