朋友推薦,一於試吓!好彩當日去到唔係排咗好耐就入得🥹價錢非常親民,食物方面亦都好出色,喺新蒲崗附近嘅打工仔真係不妨試吓!😉就算住得遠嘅我,都會回頭專登過嚟食😋🍲招牌小籠包 5個 ($52)食過咁多間,依間係最多湯嘅一間!個size大大既透透地望到入面啲湯✨皮薄餡靚,cp值高💯🌶 豬扒擔擔湯拉麵 ($62)豬扒份量唔少,湯底麻麻辣辣的有少少花生味,不錯😛食唔到辣嘅朋友都可以嘗試下,因為我都食到😝鍾意呢種麻辣(´・ω・`)🌶 雞扒擔擔湯拉麵 ($62)本身諗住嗌豬頸肉,點知賣晒😢店員就介紹我哋食雞扒,居然係個好介紹😎雞扒味道香口,個人比較鍾意雞扒多過豬扒😛推介🧡
🍲招牌小籠包 5個
🍲招牌小籠包 5個 ($52)
🌶 豬扒擔擔湯拉麵
🌶 豬扒擔擔湯拉麵 ($62)
🌶 雞扒擔擔湯拉麵
🌶 雞扒擔擔湯拉麵 ($62)
🍲招牌小籠包 5個
🌶 豬扒擔擔湯拉麵
🌶 雞扒擔擔湯拉麵
因為呢間餐廳,所以我專程黎到新蒲崗!!由於時間太早,所以我地營業時間前15分鐘已經喺門口度等開門😂 前面有對日本情侶仲早過我地。一入到去就即刻落Order!! 新鮮蒸起,出晒煙!入面好多湯汁,不過同平時既小籠包唔同,入面既肉唔係一粒而係比較鬆散,但都好好食!朋友推介呢個豬扒擔擔麵! 係我最愛既花生醬味好濃時擔擔麵湯底!! 豬扒啖啖肉,醃得好好食啊!! 拉麵都好吸湯! 唔錯唔錯!羊肉湯拉麵係先生食既,我試左一啖,我覺得湯底幾清甜,有羊味,唔錯。不過我先生就話覺得個拉麵有d粉,好痴牙。但我食擔擔麵既時候又唔覺,可能d拉麵質地比較配喺擔擔湯度掛?朋友話呢間既炒拉麵好好食,下次再去!!P.S. 我都知食呢d小店就唔好講咩服務態度,但有位阿姐既態度真係差到暈!!不斷喺度鬧d客,都唔知得罪佢d乜😂。 反而有個後生既哥哥仔態度幾好,仲好有人情味咁幫一個婆婆收定錢,因為婆婆帶左兩個外國返黎既朋友黎食飯,怕佢地爭埋單
因為呢間餐廳,所以我專程黎到新蒲崗!!

一入到去就即刻落Order!!
招牌小籠包

新鮮蒸起,出晒煙!

羊肉湯拉麵

朋友話呢間既炒拉麵好好食,下次再去!!

2023-11-26
2023-11-27 227 瀏覽
嚟親新蒲崗都一定會去食因為佢嘅小籠包真係世一皮薄又夠多湯汁每隻上枱時都脹卜卜睇見都流口水🤤🤤當然仲有佢嘅拉麵麵好滑料好多湯底正👍🏻👍🏻個人嚟講最鍾意係豬頸肉擔擔麵🤤個豬頸肉整得好香口好好味🤤十個讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不過嚟得就唔係求個環境舒服見有食評批評要搭枱其實間舖咁細同埋響呢啲小店都預咗要搭枱㗎啦如果真係介意坐得好逼夾就真係唔好嚟喇
嚟親新蒲崗都一定會去食

見有食評批評要搭枱
其實間舖咁細同埋響呢啲小店都預咗要搭枱㗎啦
如果真係介意坐得好逼夾就真係唔好嚟喇

豬頸肉擔擔湯拉麵
  • 招牌小籠包(5隻)
  • 豬頸肉担担湯拉麵
2023-11-15 390 瀏覽
注意~注意:1. 要預同陌生人搭檯。(無問題就入去食啦)🫡🫡👌👌2. 小籠包😿😿😿😿😿- 點左小籠包諗住應該好味,可惜連正常都去唔到。- 中肯啲講入面湯汁係OK嘅。- 可惜個小籠包皮鞋鞋地,而且啲肉唔係特別有味。- 真係唔太清楚點解咁多人個小籠包好食,同埋咁高分。非常失望。🤧3.羊肉湯拉麵😿😿😿之後我再食左個羊肉湯拉麵,真係麵有麵(粉)味…羊有羊味嘅…(啲肉好頑強有啲咬唔開!?😭😭😭)希望能夠改善!唔該曬!
注意~注意:

1. 要預同陌生人搭檯。(無問題就入去食啦)🫡🫡👌👌

2. 小籠包😿😿😿😿😿
- 點左小籠包諗住應該好味,可惜連正常都去唔到。
- 中肯啲講入面湯汁係OK嘅。
- 可惜個小籠包皮鞋鞋地,而且啲肉唔係特別有味。

3.羊肉湯拉麵😿😿😿
之後我再食左個羊肉湯拉麵,

希望能夠改善!唔該曬!
2023-11-14
同男朋友去左airside發現無咩好食😀所以決定再次到訪依間小店商場駁商場再行幾條街就到,比以前方便好多👍🏽入面好細,多人既時侯都要有搭枱既心理準備😖🥢羊肉湯拉麵 $62今次第一次食,超多羊肉,重要唔騷😋又有好多菜絲,湯底都屬於濃味手拉麵好有咬口,好中意食!係第二到食唔到😻🥢豬頸肉担担湯拉麵 $62一嚟比佢震驚左,豬頸肉份量超多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)厚切重要有炸到好香口!好正🤩🤩叫左走辣既担担麵就會有麻味,湯底唔係好稠糊個種味道不錯但花生味唔係太夠🍜🥢招牌小籠包(5隻) $52痴左線!必食!每一粒都超大粒🤤🤤入面又多湯,夾起個陣都超聚手唔夠膽一啖食,真係驚會爆哂D汁出嚟😂入面既豬肉就偏向散少少,唔係一舊🥢豆沙鍋餅 $48依個係最早到,炸起但唔覺得好脆,差少少🤔但個皮好特別,有陣奶皇味,豆沙份量岩岩好👍🏽味道不錯~但就唔係必食(´・_・`)
同男朋友去左airside發現無咩好食😀
所以決定再次到訪依間小店
商場駁商場再行幾條街就到,比以前方便好多👍🏽
入面好細,多人既時侯都要有搭枱既心理準備😖

🥢羊肉湯拉麵 $62
今次第一次食,超多羊肉,重要唔騷😋
又有好多菜絲,湯底都屬於濃味
手拉麵好有咬口,好中意食!係第二到食唔到😻

🥢豬頸肉担担湯拉麵 $62
一嚟比佢震驚左,豬頸肉份量超多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
厚切重要有炸到好香口!好正🤩🤩
叫左走辣既担担麵就會有麻味,湯底唔係好稠糊個種
味道不錯但花生味唔係太夠🍜

🥢招牌小籠包(5隻) $52
痴左線!必食!每一粒都超大粒🤤🤤
入面又多湯,夾起個陣都超聚手
唔夠膽一啖食,真係驚會爆哂D汁出嚟😂
入面既豬肉就偏向散少少,唔係一舊

🥢豆沙鍋餅 $48
依個係最早到,炸起但唔覺得好脆,差少少🤔
但個皮好特別,有陣奶皇味,豆沙份量岩岩好👍🏽
味道不錯~但就唔係必食(´・_・`)
2023-10-23 378 瀏覽
呢間小店雖然唔就腳,但成日都好多人係門口排隊,環境頗為狹窄,身貼身背貼背坐咁濟😅▪️ 招牌小籠包(5隻)(7/10)💲52 小籠包全部勁大粒,個皮雖然唔係好薄透嗰種,但都唔算厚,尤其裡面裝左超級多湯汁😛個豬肉餡偏鬆化🐷▪️ 雲吞擔擔湯拉麵 (5.5/10)💲62黃色皮既雲吞,摺口位比較厚硬,同埋鹼水味實在太重,但個菜肉餡就正常🤧麵條睇得出係手拉,粗幼非常不一🤣帶點咬口,唔會煮到軟爛🤔我地要左少辣,但個湯會係稀身,只係得少少花生醬味同肉碎🫣見人地叫正常辣同豬頸肉好似幾正,留返下回再戰🤭▪️ 上海炒年糕(7/10)💲70炒得好有鑊氣,長條型年糕軟糯,幾香口入味,仲有椰菜同埋菇菌,唯獨係醬汁濃味,食完會好口渴想飲水🤣🔎 整體評分(7/10)

▪️ 招牌小籠包(5隻)(7/10)💲52

▪️ 雲吞擔擔湯拉麵 (5.5/10)💲62

雲吞擔擔湯拉麵

▪️ 上海炒年糕(7/10)💲70

🔎 整體評分(7/10)
2023-10-10 467 瀏覽
#新蒲崗美食 差啲想差評嘅 #手拉麵小廚 😭喺屋企附近但一直都冇食過 一食就:wow果然高手在民間🙌 真心 #世一 🏆差啲想desell佢 等少啲人排隊同我哋爭😭但佢值得更多人知😭😭我哋嗌咗#小籠包🫓見唔見到個皮幾靚 真人再大啲 啲湯汁係飲極都飲唔晒嫁😭肉質鮮美 皮薄餡靚 我會話係全香港最好食小籠包🌟不服來辯#豬頸肉 擔擔湯 #拉麵 🍜豬頸肉係完勝🐖全港搵唔到比佢更好食🥇蜜汁燒豬頸肉好大件🐷而且肉係嫩滑嘅 個邊係脆嘅💯個湯酸酸辣辣配埋上海麵 每樣嘢都配合得好好🥺#雞絲粉皮 🐣作為一個小食都好大份🐥而且 #花生 醬好濃郁🥜唔係啲得個甜字嘅花生醬 涼皮口感Q彈 雞絲冇皮但都好食🤤真心好後悔點解咁遲先識到佢🥹成日見到有人排隊都冇理佢 真心係 #平民美食 No.1 😭宣布佢正式成為我 #新蒲崗 #canteen
#新蒲崗美食
差啲想差評嘅 #手拉麵小廚 😭

我哋嗌咗

肉質鮮美 皮薄餡靚 我會話係全香港最好食小籠包🌟不服來辯

#雞絲粉皮 🐣

2023-09-19 439 瀏覽
經介紹下得知新蒲崗有一間人氣甚高的中式拉麵店,店舖小小的又深受街坊、上班一族歡迎,經常都要排隊;是日趁著人在這區,特意過來食午餐。星期日下午兩點到達,見到餐廳面積的確不大,而門外還有幾位客人在等候,單獨用餐的我等了大約十分鐘就入座。落單後店員通知廚房師傅立即製作,大約等了5分鐘就上菜了。羊肉湯拉麵($62)是份量都幾大的一碗,除了拉麵和羊肉之外,還有很多切碎的蔬菜,因此是料多得拱起的一碗麵。這裡拉麵的賣點就是廚房師傅親自製作拉麵,有點粗度和厚度令每條麵咬上去比較有質感。湯底都是同一煲用在各款湯麵的湯底,而這碗羊肉麵的羊肉味會滲入湯裡,讓基本的湯底多了一份羊味,其他蔬菜都能吸收到這份風味。羊肉方面份量都幾多,羊味突出羊羶味亦是,不過羊肉裡面有三份之一的比例都是很韌的脂肪均不能吃,肉質亦偏老一點不軟熟,需要用點牙力去咀嚼。這碗中式拉麵都幾有北方風味,味道濃郁,相信冬天食更會大受歡迎,可惜的是食完有口渴的感覺,相信加入了一定程度的味精。眼見很多客人都有點馳名的小籠包,希望下次可以試試
羊肉湯拉麵

#MC帶你去新蒲崗依間係小編私心推薦比大家,因為佢嘅小籠包最係好出色💯比得上香港數一數二!食過返唔到轉頭‼️🍽️ 招牌小籠包 $52真係新鮮即蒸,上枱後啲煙係好多,好熱♨️每枱必點嘅小籠包一籠有五大隻小籠包,每一粒都充滿曬湯汁,外皮夠曬薄,小心夾起無穿無漏汁😝一夾起湯汁多到令小籠包下墜!建議大家咬一咬、飲一飲啲鮮甜湯汁先😋再蘸薑醋,味道更好!暖笠笠嘅湯汁配上滑嫩嘅豬肉餡,一絕👍🏻👍🏻🍜 豬扒擔擔湯拉麵 $62擔擔湯底好香濃,濃濃花生嘅香味🥜帶淡淡嘅香辣🌶️又唔會太濃稠,豬扒已經係切好咗而且十分足料!肉質厚而十分有咬口🥩唔係用鬆肉粉醃好。依個拉麵有啲上海麵,麵質都幾彈牙。✨ 總結嚟得依間食店,可以所有拉麵、小食唔點唔嗌,但小籠包一定要點要嗌,如果唔係你一定會後悔💢.⭐整體︰9.0/10⭐食物︰9.5/10⭐環境︰7.0/10⭐價錢︰9.0/10.==============================📍 手拉麵小廚地址:新蒲崗衍慶街48號衍慶大廈地舖交通︰鄰近港鐵啟德站B出口==============================.#Ming_Course #hkfoodie #food
#MC帶你去新蒲崗

⭐價錢︰9.0/10
📍 手拉麵小廚
地址:新蒲崗衍慶街48號衍慶大廈地舖
交通︰鄰近港鐵啟德站B出口
#Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #黃大仙區美食 #新蒲崗美食 #新蒲崗一日遊 #新蒲崗好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #新蒲崗 #手拉麵小廚 #小籠包
2023-09-13
2023-08-21 422 瀏覽
呢間舖頭長期都好旺場,晚飯時間門口要排隊,好彩都唔係排好耐。喺門口已經睇定咗個餐牌,發現佢除咗拉麵小籠包之外,亦都有小菜。首先叫咗我自己好喜歡吃的醉雞 。味道很好,除了酒味之外,底味都足夠,係近期食過覺得水準比較高的醉雞。小籠包比起一般的size更大,湯汁超豐富,小心辣嘴,這個一定要試,超推介!這裏的手拉麵,自己不喜歡他比較油膩,不過這就是上海菜,上海菜就是濃油赤醬,無可避免。他的拉麵質地做得很好,係滿意。津白也是傳統上海做法,芡汁比較重。味道不錯。總結:可回頭

首先叫咗我自己好喜歡吃的醉雞 。

津白也是傳統上海做法,芡汁比較重。味道不錯。
總結:可回頭
2023-08-09 324 瀏覽
今日同朋友收工就嚟到呢一間餐廳食飯!朋友之前都話同其他朋友試過幾次,話呢一間餐廳嘅小籠包好食,我就最鍾意食小籠包,當然唔可以錯過呢一間餐廳,今日收工同朋友試吓,究竟係咪真係咁好食!小籠包嚟到嘅時候熱辣辣,好明顯係即叫即蒸,呢一個位非常值得加分,因為有啲餐廳係本身做定比客人,小籠包皮薄餡靚,一咬落去所有湯汁都擁晒出嚟,非常鮮味,食得出豬肉本身嘅鮮味,而且餡料非常多,CP值非常高,小籠包調味都做得唔錯,我同朋友都非常鍾意
2023-08-08 246 瀏覽
好少會嚟到新蒲崗食嘢,今次朋友帶路介紹呢度一間小店食上海菜。鋪頭唔大間,位亦唔多,繁忙時間都要搭枱,係一間幾受歡迎嘅街坊店舖。🥢小籠包係門口有透明櫥窗睇到師傅即場包小籠包,唔係工場交貨,期待值已經滿分。因為係即叫即蒸,叫完等咗一陣小籠包先上,上到枱熱辣辣出哂煙。一籠有5隻,每隻都大大粒,咬開勁多湯汁,好正好味道!🍜羊肉湯拉麵拉麵都係師傅即場手拉,人手拉嘅關係,麵會粗幼不一,食落彈牙有口感,又唔會煮到好淋。羊肉片同湯底好香同好濃羊味,份量都大碗!

🥢小籠包
一籠有5隻,每隻都大大粒,咬開勁多湯汁,好正好味道!

🍜羊肉湯拉麵
2023-08-05 349 瀏覽
私大心推, 係我係香港食過最好食既小籠包🥢環境鋪仔細細, 等七張檯左右, 不過都唔會話坐得好逼👍🏻食物🥢招牌小籠包 HK$52師傅即場包好嘅小籠包, 新鮮熱辣, 睇相都見到多汁, 一黎到好即刻襯熱食啦🍜豬扒擔擔湯拉麵 HK$62擔擔湯好香濃, 豬扒勁香口🥢蔥爆羊肉炒拉麵 HK$65羊肉一定要食有酥味嘅!!! 唔食酥味咁不如唔好食羊..呢個炒拉麵一定夠晒味!完全個人喜好評分味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️衛生 ⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
私大心推, 係我係香港食過最好食既小籠包🥢

鋪仔細細, 等七張檯左右, 不過都唔會話坐得好逼👍🏻

食物
🥢招牌小籠包 HK$52

🍜豬扒擔擔湯拉麵 HK$62
擔擔湯好香濃, 豬扒勁香口

🥢蔥爆羊肉炒拉麵 HK$65

蔥爆羊肉炒拉麵
蔥爆羊肉炒拉麵
  • 豬扒擔擔麵
  • 蔥爆牛肉炒拉麵
🟠招牌小籠包巨大小籠包包皮好薄,透出湯汁,果然皮薄餡足一咬落去好多湯汁同餡,爆juicy真係冇得輸🟠蔥爆羊肉炒拉麵羊肉唔算好羶,羊肉好大塊又多,好足料炒拉麵,京蔥有鑊氣。師傅手工拉麵,食落去有啲似伊麫質感,成碟都比較油,配白飯比較好。🟠豬頸肉擔擔麪超厚切豬頸肉,豬頸肉面仲係脆口湯底夠濃,有花生醬味麪係粗幼不一,係師傅既手藝,麪質好掛湯成碗面最上層放左榨菜同白芝麻,更香更惹味整體好食又平,性價比高。份量大碟又真材實料📍手拉麵小廚

🟠招牌小籠包
巨大小籠包
包皮好薄,透出湯汁,果然皮薄餡足
一咬落去好多湯汁同餡,爆juicy
真係冇得輸

🟠蔥爆羊肉炒拉麵
羊肉唔算好羶,羊肉好大塊又多,好足料

🟠豬頸肉擔擔麪
超厚切豬頸肉,豬頸肉面仲係脆口
湯底夠濃,有花生醬味
麪係粗幼不一,係師傅既手藝,麪質好掛湯
成碗面最上層放左榨菜同白芝麻,更香更惹味

整體好食又平,性價比高。份量大碟又真材實料

📍手拉麵小廚

2023-07-12 305 瀏覽
新蒲崗係一個勁多臥虎藏龍嘅小店😎中午黎到手拉麵,要等幾張枱先入得,大熱天時,為咗食好西都冇辦法啦😂 ❣️小籠包,一客有五件,比出面嘅四件,感覺上抵啲😂而且佢係即叫即蒸,所以需要耐心等候❣️呢個小籠包皮比較厚,同坊間嗰啲唔同,但正正就係因為佢皮比較厚,所以裏面嘅湯汁更加多🤤如果鍾意食有麵粉味有口感嘅呢個啱晒👍❣️豬扒擔擔湯拉麵,一開始望到個湯咪特別濃,以為會好淡😬點知食落去係超濃烈嘅花生味道,湯掛滿晒喺每一條麵條,而且有啲微辣🤩舊🐷扒超大塊,超厚又超好味😋❣️回鍋牛肉炒拉麵,好有鑊氣,係鮮牛仲要份量大🤓❣️重點一題係依度嘅手工拉麵,喺門口可以望到師傅即整即煮,而且麵條嘅煙韌度係非常之好👍愛麵之人,一定要黎見佢一麵呀😂💚💚💚💚
新蒲崗係一個勁多臥虎藏龍嘅小店😎

❣️回鍋牛肉炒拉麵,好有鑊氣,係鮮牛仲要份量大🤓
💚💚💚💚
  • 小籠包