𓏭 手拉麵小廚𓏭四川担担湯拉麵 $48一下單師父就會即場拉面所以麵質很彈牙是在其他擔擔面舖頭從未吃過的麵質超喜歡~湯底是濃稠的質地 充滿麻醬香還帶有些甜味 很好吃🥹🥹蔥爆羊肉炒拉麵 $62炒麵依然保持到彈牙的麵質羊肉超濃羊味﹗﹗喜歡吃羊的不可錯過﹗超大一碟 很飽 ʜᴀʜᴀ如果能少油一點更好🥹招牌小籠包 (5隻) $50每枱必點的小籠包一籠有五隻 每個都很飽滿又大個肉味濃郁又多汁 包皮還很煙韌🥹好吃(〃´ڡ`〃) 下次要試試炒年糕和小食(*ฅ́˘ฅ̀*)手拉麵小廚 (新蒲崗)新蒲崗衍慶街48號衍慶大廈地下
𓏭 手拉麵小廚𓏭

每枱必點的小籠包
一籠有五隻 每個都很飽滿又大個
肉味濃郁又多汁
包皮還很煙韌🥹
好吃(〃´ڡ`〃)

下次要試試炒年糕和小食(*ฅ́˘ฅ̀*)

手拉麵小廚 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街48號衍慶大廈地下
四川担担湯拉麵
四川担担湯拉麵
2022-10-06 405 瀏覽
酸辣湯味道恰到好處而且好足料,雲吞 唔似出面嗰啲蚊滋咁細粒。🙂小籠包啲汁多到噴曬出嚟,勁juice,啲肉唔係實的的嘅,有鮮肉味。🤪個蔥爆羊肉手拉麵直頭係正呀,一咬落去啲羊肉又夠騷,最特別嘅係佢嗰啲手拉麵係畀一啲羊油包住曬,好重羊肉味如果你鍾意食羊嘅一定要試呢個😋豆沙鍋餅可以唔一定要試,呢個就比較普通。😅整體評分非常好絕對會有下次👍
豆沙鍋餅可以唔一定要試,呢個就比較普通。😅

整體評分非常好絕對會有下次👍
2022-10-01 335 瀏覽
再來,依然係食羊肉湯拉麵同小籠包,羊肉湯拉麵個湯底好似唔同上次,上次濃郁好多,但今次帶點辣,都幾惹味,配新鮮唐芹,好夾,啲羊肉出奇地厚,印象中上次薄身碎啲,個麵由於係人手拉,確實係好有質感的。小籠包充滿湯汁,皮薄,但啲肉餡感覺有啲散散碎,但整體而言,兩個都係好味。是次用餐合共消費$110🙂

2022-09-17 457 瀏覽
呢日係新蒲崗食lunch, 見到呢間位於衍慶街名叫手拉麵既小店,離遠已經見到有師傅係到拉緊麵,所以就打算入去試下🤙🏼我同朋友叫左個招牌小籠包,香辣牛肉湯拉麵同雞絲冷麵☺️首先講下個雞絲冷麵,雖然雞絲唔算多,不過因為麵既份量好多,所以覺得都抵既😂 麻醬比較杰,證明冇溝水😎 加埋啲青瓜食落好fresh 唔會好膩,再加上手拉麵夠彈牙,食落有驚喜👍🏼到個牛肉湯拉麵,個湯底食落好香,應該係落左花生?有少少沙嗲湯既感覺,唔會太辣,唔太食得辣既朋友都可以試下,牛肉好淋,湯既手拉麵同冷麵做法食落又唔同,不過一樣都係咁彈牙🤣😋到左小籠包,我見在場每枱食客都叫左一籠,我都當然要試下啦~~ 一籠有5隻,隻隻都大大隻,食落個皮又唔算好厚,不過好多湯汁好juicy 👍🏼 入面啲肉都幾多,我個人認為係必試的😍仲叫左杯菜蜜,好細杯唔多抵同埋比較淡,可以唔洗叫🤫menu

仲叫左杯菜蜜,好細杯唔多抵同埋比較淡,可以唔洗叫🤫

menu

• 招牌小籠包
2022-09-13 351 瀏覽
價錢唔係特別平,但肯定樓面阿姐服務態度勁差。入去時已黑口黑面,落單時又俾面色客睇,好似好辛苦佢落單咁!最後落錯飲品,好聲好氣同佢講,就西你面。好後悔入來食。本來打算俾啲機會老店,唉!真係唔好亂做好人☹️
2022-09-01 415 瀏覽
每次去新蒲崗,我都會去呢間食店食小籠包 好好彩今日都算早到,唔洗等位。入面環境唔算大,大約五個卡位,三四張細圓枱到,好在人流流動得都算快,個個都快食快走。由於感覺有啲肚餓,我點咗個葱爆羊肉客飯,送杯野杯,可選豆漿或者西洋蜜,盛惠62元,當然唔少得嘅當然就係巨大小籠包啦。葱爆羊肉,羊肉唔算好羶,肉質鬆軟唔難咬,加上同樣重味嘅大葱係絕佳配搭👍🏻 略嫌羊有啲肥,食哂成碟有啲滯。到我哋嘅主角- 小籠包啦。每籠小籠包都係即叫即蒸,上枱時仲係熱辣辣,帳卜卜,好大粒🤭 食嘅時候一定小心,因為真係好juicy, 一唔小心好易辣親咀,皮唔算好簿,但咬落去質地好煙靭,好有咬口。基本上每枱都有點呢個小籠包。

• 招牌小籠包
  • 羊肉搶湯拉麵
  • 蔥爆羊肉
2022-08-06 662 瀏覽
評分:8/10⭕小籠包、餃子睇得出係手工造,大大粒爆汁鮮香味~可間唔中再黎**************✳️小籠包👍👍大大粒,滿曬肉汁😱手工造所以外貌略為扁平粗糙✳️上湯餃子👍👍份量足,肉味鮮濃肉質厚實有彈力👍上湯濃郁✳️雞扒擔擔麵👍少辣,辛濃花生醬味較淡但有好滑嫩雞扒!!✳️豆沙鍋餅失望,唔夠脆身豆沙都較少******************⭐味道 8/10⭐️性價比 9/10⭐️環境 6/10⭐️賣相 7/10
評分:8/10
⭕小籠包、餃子睇得出係手工造,大大粒爆汁鮮香味
~可間唔中再黎

上湯濃郁

✳️雞扒擔擔麵👍
少辣,辛濃
花生醬味較淡
但有好滑嫩雞扒!!

✳️豆沙鍋餅

⭐️環境 6/10
⭐️賣相 7/10
  • 豬扒擔擔麵
  • 菜肉雲吞
新蒲崗 Mikiki 附近,  有好多街坊小店,  喺IG 見到有人 post 呢間嘅小籠包好似好正,   一於去試下. 手拉麵小廚 個門面 唔算好大,    係傳統上海鋪架局,   門口廚窗係包點煮麵位.  叫左兩個麵加一份小籠包,   佢地嘅份量都好好,  兩個人食都食到好飽喇~    先講佢個小籠包,   有驚喜,  雖然一籠五隻 但係 好! 大! 隻!呀!   仲大過隻豉油碟 ,    仲要係皮薄.   但係變相就難夾啲,  要好考大家嘅功力先唔會漏晒啲湯汁出嚟喇~  蔥爆羊肉炒拉麵,   雖然呢個組合好似比較少見但係顧名思義 都知佢咩玩法啦,    好食嘅,  啲麵上晒色入晒名,  肉同配料都唔會少.    又夠熱,    羊有羶味,   食落係好過癮嘅~ 最後係雞扒湯拉麵,   就係好正路嘅茶記湯麵 feel ,   個湯都幾重味精,   我地個雞扒就好食嘅,  但係同一時間隔離枱果碗就話雞扒微酸,  都係茶記雞扒好常見嘅問題喇,   真係睇你好唔好彩. 我呢,  下次一定係自隊一籠小籠包先再諗下食咩其他野...

雞扒湯拉麵

我呢,  下次一定係自隊一籠小籠包先再諗下食咩其他野...

2022-07-25 458 瀏覽
行完Mikiki 最鐘意就係舊區搵嘢食,今日就試宜間,因為我準備了自己嘅辣椒油,食湯麵就最想食辣呢!係門口見到師傅不停係到做手打拉麵呀,已經暗暗鐘意了👍🏻😍😍😍,因為係幼手打拉麵就最開心🥰,因為我鐘意幼麵!叫了小龍飽(如果好鐘意食可以一人一籠 ),唔會怕佢唔好食,一個人食一籠一的都唔會過分, 小龍包有好多湯汁😍,皮薄多汁(宜個價錢係好好👍了),一夾起見到入面啲湯,第一口係咬小小孔,飲湯汁,熱辣辣(因為係冬天食感覺好暖心呀)😋😋,冇得彈,性價比高,出面宜個價錢食唔到!酸辣湯就普通,香煎豬扒大大片🥰🥰🥰,(如果再食都會試多次煎豬扒拉麵好啲),手打幼拉麵,彈牙,因為係手打麵會冇啲粗幼不一,不過唔大問題,湯麵唔會腍啤啤😋😋。羊肉炒麵都可以,食到底冇咩油,蔥爆羊肉片,好多洋蔥呀!羊肉還可以(宜個價錢過得去), 不過唔會想食第2次( 一試無妨)。菜肉雲吞,皮薄大大碗好好味,食到好飽呀!小籠飽滿滿湯汁手工小籠包小籠包收口位置唔會好厚💯小籠包幾多湯汁酸辣湯麵煎豬扒湯麵手打幼拉麵蔥爆羊肉羊肉炒拉麵菜肉雲吞舖頭名

菜肉雲吞,皮薄大大碗好好味,食到好飽呀!

小籠飽滿滿湯汁

舖頭名

下午茶
  • 拉麵
2022-07-10 440 瀏覽
朋友介紹話新蒲崗有間擔擔拉麵好食,今日專登坐巴士黎試下。舊區小店,店舖面積不大,可以說是較細小,但座無虛席,亦有很多人來叫外賣。全店主打拉麵,店外可以見到師傅不停地拉麵,麵質彈牙有口感,建議叫湯拉麵,可以吃到麵質彈牙,炒麵反而缺少了點彈牙口感。擔擔湯底少少香辣,個人口味應為可以再濃郁再辣一些。豬頸肉反而是驚喜位,香脆惹味,不會過硬,讚!另一主打是小籠包,幾乎每枱必點,每個包都裝滿肉汁,味道唔錯,但皮略為太厚。
朋友介紹話新蒲崗有間擔擔拉麵好食,今日專登坐巴士黎試下。

豬頸肉擔擔拉麵
2022-07-10
豬頸肉擔擔拉麵
2022-06-19 498 瀏覽
新蒲崗工廈中的隱世平民美食等位嘅時候門口有塊透明玻璃可以望到師傅即場拉麵應該冇返咁上下實力都唔敢咁👍🏻食物價錢相宜 落單後好快就上蔥爆牛肉炒拉麵 $60 新鮮熱辣仲有仙氣牛肉唔會覺得好鞋口 份量好多 拉麵掛到牛肉汁 好惹味 重口味人士 推薦 食完都唔會覺得好鹹豬扒担担湯拉麵$60 因為食咗炒拉麵再食担担湯拉麵會覺得味道較淡所以建議如果兩款一齊嗌食咗湯麵版再食炒麵版會比較好豬扒都好香口 脹卜卜小籠包 $50 入邊充滿湯汁,食嘅時候要小心熱 皮夠薄 但夾嘅時候都唔容易穿去開附近嘅可以一試
新蒲崗工廈中的隱世平民美食

所以建議如果兩款一齊嗌
食咗湯麵版再食炒麵版會比較好
豬扒都好香口

脹卜卜小籠包 $50

入邊充滿湯汁,食嘅時候要小心熱
皮夠薄 但夾嘅時候都唔容易穿

去開附近嘅可以一試
2022-05-29 465 瀏覽
這是一個剛剛發生的經驗,我剛才致電他們餐廳電話詢問有沒有位,但是得來一位女職員辱罵,就話梗係有開啦點解會冇開問返我轉頭,然後就喺度鬧我,就話你嚟到冇位咪等吓囉,我哋間鋪好細等吓都好正常,我心諗我好聲好氣問你一兩句你就咁多句鬧我,大家去用餐嘅話就更加要小心啲!這是我剛才的親身經歷😡😡😡😡😡😡😡😡😡真係未試過打去一間餐廳詢問幾句就俾人鬧,希望大家去之前都要三思而行,免得無啦啦要受人氣!

點左個2人套餐,包括有雞絲粉皮,小籠包,豬扒担担面同 蝦米津白,兩杯綠茶。承惠250蚊,感覺超貴。首先,套餐應該平過單叫,但呢個套餐是貴過散叫 ,非常唔抵,而且担担面底要加10蚊,兩個人加20蚊。計過數,散叫平過套餐,超伏。講下套餐同散叫的分別,豬扒担担面是分作兩大碗,有人可能覺得抵,但本身2人套餐已經有4野,根本2個人已經好難食得完,宜家俾兩大碗,基本上似係3-4人套餐多d,完全食唔晒,早知散叫4野食物冇咁貴。小籠包是大粒,但其實好飽,肉比較鬆。津白好味雞絲粉皮好普通,見多人點,但味道同外面食差唔多。豬扒担担面,是幾好食,但手拉面同普通拉麵都差唔多,唔覺得特別好味。性價比低,2人埋單250蚊,唔抵食。
承惠250蚊,感覺超貴。
小籠包是大粒,但其實好飽,肉比較鬆。
津白好味
雞絲粉皮好普通,見多人點,但味道同外面食差唔多。
性價比低,2人埋單250蚊,唔抵食。

2022-05-07 443 瀏覽
媽媽吾想食車仔麵同粥店選左好耐無同佢食的上海野2個人食叫得多左少少豬扒拉麵招牌小籠包要小心翼翼的夾起不然好易就掉晒內裡的湯汁肉的甜味😋酸辣湯年糕小小辣幾開胃不過食左一半我已經飽🙈🙈年糕大軟好易就爛
媽媽吾想食車仔麵同粥店

小小辣幾開胃
不過食左一半我已經飽🙈🙈
年糕大軟好易就爛

2022-05-07
新蒲崗街坊唔會唔知呢間餐廳,平時成日都要排隊等位,難得今次唔駛等又食下先。鋪頭唔大,坐位有限,而家限二人一枱反而冇咁迫,以前自己去食都要搭枱,坐到滿滿到是人。今次食左豬扒擔擔麵同小籠包,朋友分別叫左回鍋肉炒拉麵同羊肉炒拉麵。炒拉麵有鑊氣,肉量亦唔廿算少。豬扒非常大塊,香口夠味,即使冇分碟上都唔會話比湯浸淋晒好難食,當然分碟上豬扒既酥脆口感會保持得更好。擔擔麵湯頭尚算濃郁,有少少花椒麻醬香,因為全部野都可以係濃味所以食完會有少少膩,而拉麵咬感很好,份量充足,飽足感滿滿。小籠包湯汁飽滿,皮薄唔易穿,餡料量適中,熱辣辣上枱稍等一等先食會更易夾起,煙韌度又會更好,可惜冇附上薑絲。

豬扒擔擔麵
回鍋肉炒拉麵