2020-11-05 230 瀏覽
💚抹茶紅豆古早味蛋糕$70 (8/10)⠀👧🏻超鍾意佢嘅質感,好鬆軟好濕潤,唔會好乾痴哂牙🥰🥰。⠀抹茶味唔算好濃亦都冇好重嘅回甘味 ,有微微抹茶香,底部有少量偏硬身嘅紅豆。最正嘅位係唔一定要即日食晒佢,放雪糕第二日凍食或者叮熱佢熱食都一樣咁正🤓。整體唔會好甜,食落好舒服,勁啱做早餐!💚💚💚💚⠀⠀🧡小貝蛋糕$50 (9/10)⠀小貝超可愛,一開盒就有滿滿的肉鬆香味👃🏻。⠀唔知有人同👧🏻一樣,覺得肉鬆同沙律醬係神級好味嘅combination 🤪🤪!⠀切開係肉鬆包住迷你古早味蛋糕同沙律醬夾心😍😍😍⠀肉鬆味道好香,甜甜地同沙律醬好match好好食。再加埋好鬆軟唔會好甜嘅蛋糕超正😋,會回購🤩!⠀

💚抹茶紅豆古早味蛋糕$70 (8/10)⠀
👧🏻超鍾意佢嘅質感,好鬆軟好濕潤,唔會好乾痴哂牙🥰🥰。⠀
肉鬆小貝

🧡小貝蛋糕$50 (9/10)⠀
小貝超可愛,一開盒就有滿滿的肉鬆香味👃🏻。⠀
切開係肉鬆包住迷你古早味蛋糕同沙律醬夾心😍😍😍⠀
肉鬆小貝
2020-10-24 98 瀏覽
🍰 #啟德 #抖蛋 #古早味蛋糕之前試過公司附近呢間古早味蛋糕嘅鹹蛋黃味同榴連味,之後都陸續試過唔同嘅古早蛋糕都係好回味呢間🥺 所有我又再食咗😝 今次揀咗佢哋嘅小貝☺️ 同一個芝士味🥰🍘 經典肉鬆小貝店主用古早味蛋糕整成肉鬆小貝,超有諗頭好特別! 🤩🤩🤩 一啖食曬蛋糕、肉鬆、紫菜、沙律醬,好creamy好好食😛🧀 芝士味古早蛋糕芝士勁爆餡,唧咗超多層芝士,好正🤪 但食落味道都唔會太重口味,芝士香但唔鹹😌
🍰 #啟德 #抖蛋 #古早味蛋糕

🍘 經典肉鬆小貝

🧀 芝士味古早蛋糕
  • 肉鬆小貝
  • 流心芝士
💖比台灣古拉早蛋糕更香濃更幼滑平時台灣古早蛋糕就食得多,今次發現咗呢一間馬來西亞風味嘅古早蛋糕 ,每日新鮮製造,材料天然不含防腐劑。原味🥚:充滿雞蛋味,口感十分軟熟爆漿芝士味🧀:正宗馬來西亞口味,芝士慢慢流出,香濃的風味加上軟綿綿嘅口感,少少鹹得來不太膩❤️誠意推介!如果即日食唔晒,放雪櫃去到第二-三日都仲好好食😋@doudancake📍 九龍城沐寧街8號啟德1號2期地下11號舖 (啟德站D出口)
💖比台灣古拉早蛋糕更香濃更幼滑

原味🥚:充滿雞蛋味,口感十分軟熟

如果即日食唔晒,放雪櫃去到第二-三日都仲好好食😋

@doudancake
2020-10-16 55 瀏覽
老公知我鍾意食古早味蛋糕所以去開啟德一號嗰頭附近做嘢嘅時候見到有一間叫抖蛋古早味蛋糕就專登買返嚟俾我食。呢間店舖每日都會跟着嘅時間表新鮮出爐啲古早味蛋糕而且無加防腐劑,完全真材實料!我老公就買咗爆漿芝士古早味蛋糕返嚟,切落去啲芝士多到爆曬出嚟真係超級多芝士啊!食落口感軟綿,唔會好乾身,而且好重蛋香味因為件蛋糕都幾大件所以如果當日食唔晒個蛋糕只要請放喺雪櫃,留翻聽日食都冇問題,因為凍食嘅口感係另一番滋味,一樣咁好食!

朋友入住啟德一陣子🏡,一直都未有時間拜訪。呢日放工一班人上佢度打牌食飯,我廢事兩手空空,所以係咁咦買兩大條蛋糕上去。上網一早見到啟德站有間古早蛋糕店「抖蛋古早味蛋糕」,咁我就唔駛喺第度買入去。後尾上到去先知朋友屋企都有嚿🤣。蛋糕店整潔,烤焗廚房一目了然,乾淨衞生。舖頭貴精不貴多,只賣四款口味,免卻選擇嘅煩惱。另外,小店強調佢係嚟至馬來西亞🇲🇾,比較少見,因為多數都係講起源自台灣。4️⃣四款口味包括經典原味、流心咸蛋、爆漿芝士同霸氣榴槤。由於抖蛋慶祝開分店,所以全部蛋糕一律減$5😍。除咗原條蛋糕外,小店仲有賣一盒四個裝嘅杯子古早蛋糕($45),肉鬆小貝好吸引,但我哋有成八條友所以無買。我買咗兩條蛋糕上去,當晚食哂🙈,一條係飯前小食,另一條係飯後甜品。經典原味蛋糕(原價$50),我幾時都話食物如果好食,原味一定最正。呢度嘅蛋糕非常鬆軟,而且勁濃蛋香🥚🥚🥚,味道亦唔會太甜,好食😋。店員建議原味雪凍食仲好食添。流心咸蛋蛋糕(原價$65),咸蛋味賣相同原味類同,主要分別係底層位置加咗層咸蛋🍳。咸蛋黃份量恰到好處,唔會搶咗主角鏡,配合得好好,而且流心效果一流!店員介紹咸蛋口味適合熱食。兩條蛋糕呎吋唔算
經典原味蛋糕
流心咸蛋蛋糕
兩條蛋糕呎吋唔算加大碼,份量適中,始終手工蛋糕冇落防腐劑都不宜放太耐。我幾欣賞蛋糕面有一條條坑紋,可以跟住切就切得好齊整,哈哈😄。
小店仲好細心會提供膠手套🧤同膠刀。
總括嚟講,本身只係諗住方便送禮🎁,點知又食到正嘢。就原味古早蛋糕而言,佢真係整得相當優秀,簡簡單單,憑蛋香取勝。抖蛋分店開咗喺佐敦,要買就更加方便啦😙。
2020-10-08
外賣自取
經典原味蛋糕
流心咸蛋蛋糕
2020-10-13 42 瀏覽
啟晴都算係美食沙漠,難得發現間古早味蛋糕,緊係要試一試.......最後揀左爆漿芝士古早味同埋原味古早味😎1. 原味先係最正宗既古早味蛋糕,可以食到充滿蛋以及鬆軟既感覺2.而另外叫埋芝士當然係想滿足自己既私心,咩都要叫芝士,實無死既味道。然後係heavy好多,飽好多😂。而本身都幫大家界左啲痕跡比大家跟著切,仲比埋手套,方便食既時候唔駛整污糟。然後咁大個其實會食唔哂,都可以放雪櫃,到時加熱返都一樣。

最後揀左爆漿芝士古早味同埋原味古早味😎

然後咁大個其實會食唔哂,都可以放雪櫃,到時加熱返都一樣。
2020-10-09 36 瀏覽
非常鍾愛食古早味蛋糕🥧,原因蛋糕即焗即賣,入口鬆軟、濕潤,而且蛋味香濃,非常美味「抖蛋古早味蛋糕」,位於啟德1期,係馬來西亞古早味蛋糕,用天然食材烤焗,主打有原味、咸蛋、芝士🧀等三款口味,仲有一款首創可凍食嘅<榴槤>口味,每款都會係特定時間出爐經典原味-熱食,蛋香味濃郁,口感軟軟,入口即化,放入雪櫃冷食,蛋糕口感一樣軟化,順滑香甜人氣款,爆醬芝士-濃稠的芝士夾係中間,入口有芝士的咸香味,加上蛋的香濃味,非常滋味,放入雪櫃冷食,蛋糕口感一樣軟綿鬆軟宜家為慶祝佢哋佐敦新店開張,每份蛋糕仲減$5

宜家為慶祝佢哋佐敦新店開張,每份蛋糕仲減$5
2020-10-09 44 瀏覽
食過台灣古早味蛋糕,但馬來西亞古早味蛋糕就未食過,甘岩經過就買左經典原味同流心咸蛋黄味兩款食。除左原味同咸蛋黄味,仲有爆漿芝士同霸氣榴槤味架。另外仲有一種叫肉鬆小貝既蛋糕賣。蛋糕每日新鮮即做,不添加防腐劑同香料,使用天然食材,食得安心啲。經典原味同流心咸蛋黄味。附有刀同手套,好貼心。經典原味口感綿密,蛋糕鬆軟,蛋香味頗重。流心咸蛋黄味在原味既基礎上加左兩層邪惡既咸蛋黄,口感層次更加豐富,一次唔會食得晒,不過唔一定要即日食晒,擺雪櫃可以保存兩日,再攞出黎食都好食架。

經典原味同流心咸蛋黄味。

附有刀同手套,好貼心。
經典原味口感綿密,蛋糕鬆軟,蛋香味頗重。
經典原味

流心咸蛋黄味

2020-10-09
午餐
2020-10-08 42 瀏覽
🧀🧀軟綿綿古早味蛋糕🍰📎抖蛋古早味蛋糕.呢間古早味蛋糕店大排長龍分別點左兩款每款好似枕頭咁大😹芝士味 中間有加入芝士片 鹹甜鹹甜😋😋😋鹹蛋黃味加熱食兩者餡料呈半融狀態加上綿密充滿蛋香的蛋糕🤤雪藏後過一日都好鬆軟加一球雪糕更加好食🤣✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿芝士味古早味蛋糕$60鹹蛋黃味古早味蛋糕$65✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $60/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 抖蛋古早味蛋糕 (九龍城)九龍城沐寧街8號啟德1號2期地下11號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
🧀🧀軟綿綿古早味蛋糕🍰

鹹蛋黃味古早味蛋糕$65

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $60/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 抖蛋古早味蛋糕 (九龍城)
九龍城沐寧街8號啟德1號2期地下11號舖
2020-10-03 45 瀏覽
位於九龍城沐寧街8號啟德一號2期地下11號舖的抖蛋古早味蛋糕 (Dou Dan Cake),主打馬來西亞風味蛋糕。蛋糕店除了提供古早味蛋糕,還提供肉鬆小貝系列。食客可以掃描QR Code (二維碼),查詢當天的蛋糕出爐時間,古早味蛋糕約五十至六十元一盒,每盒可以厚切八件,適合和家人一同分享。經典原味 - Original Cake $50相比起台式的古早味蛋糕,馬來西亞風味的蛋糕口感較為綿實和濕潤,頗為飽肚,女孩子吃一件當早餐也足夠。另外,蛋糕的甜度也適中。爆漿芝士 - Cheese Sandwich Cake $60這款蛋糕的芝士份量比想像中多,吃每一口都能夠嚐到鹹鹹香香的芝士。就如這款蛋糕的英文名字所描述,三層蛋糕梅花間竹地夾著兩層芝士,口感豐富。

經典原味 - Original Cake $50

2020-09-10
5 分鐘 (外賣自取)
  • 原味
  • 古早味蛋糕
古早味蛋糕就吃得多了,來自馬來西亞的古早味蛋糕就吃過一次。這次去了啟德覓食一番,這個地方自從屯馬線一期開通了,去啟德就方便了很多☺。從地鐵站D出口行出不久就會看到這家小店。💥馬來西亞原味古早味蛋糕 HKD$50,蛋味香濃口感鬆軟濕潤,蛋糕味道不會太甜☺。就算放入雪櫃第二天吃,可選擇凍吃/加熱20秒來吃,味道仍然不錯🤤。💥肉鬆小貝雙拼 HKD$40,選擇了原味和紫菜肉鬆味小貝。每一次也有滿滿肉鬆的小蛋糕☺,中間夾著一層沙律醬。味道酸酸的口感鬆化🤤,咸咸甜甜的味道也不錯,而且還有數款味道選擇。

2020-09-30
$100 (其他)
2020-09-30 28 瀏覽
因為我媽愛吃古早蛋糕,以前我到深圳工作時,都會買一盒回家讓她品嚐。近來香港古早蛋糕興起,終於在香港亦可買到😋 不過聽其他foodie 說有些品牌有蛋腥味🙈所以一直不敢亂試,這天路過抖蛋見評價不錯就買來一試。👉🏻食物: 4.3/5抖蛋的古早蛋糕標榜成份天然。每件蛋糕都頗大,要多人分享或分幾天才吃完🤣幸好放雪櫃可保存幾日,味道、質感都沒有影響!▪️原味古早蛋糕非常鬆軟、綿密、有蛋香沒有腥味!▪️咸蛋黃味古早蛋糕咸蛋黃起初會怕很油或太咸,但完全沒有這些問題👍🏻咸蛋黃偏流質,與原味蛋糕配搭剛好🤤

👉🏻食物: 4.3/5

▪️原味古早蛋糕
非常鬆軟、綿密、有蛋香沒有腥味!
▪️咸蛋黃味古早蛋糕
2020-09-26 725 瀏覽
近排香港好興古早味蛋糕, 熱辣辣新鮮出爐是幾吸引的。 原來九龍城沐寧街8號啟德1號2期地下11號舖的抖蛋古早味蛋糕都很有水準, 昨日揸車經過, 剛剛預到新鮮出爐的時間, 香噴噴的味道已經吸引我買了爆漿芝士古早味蛋糕$60、 紫菜脆肉鬆蛋糕、 蟹黃脆肉鬆蛋糕$45。爆漿芝士古早味蛋糕~ 平時多數都是買原味的, 今次一於試下芝士味啦!輕輕按一下,就知道蛋糕質感有多Q彈, 再輕輕一切開,芝士醬開始爆出來,與細膩的蛋糕搭配在一起,口感更加豐富好味! 因為太大件,所以放進入雪櫃留待第二天做早餐, 味道依然很好, 熱食和凍食一樣好味。紫菜脆肉鬆蛋糕 & 蟹黃脆肉鬆蛋糕~ 見到有新口味, 賣相有點像糯米糍或巨型章魚燒, 肉鬆在外層包住古早味蛋糕, 入面有 沙律醬, 口感鬆脆,味道獨特,特別滋味。還有三款古早味蛋糕, 原味、流心鹹蛋和榴槤, 我都好有興趣啊!

2020-09-25
紫菜脆肉鬆蛋糕、 蟹黃脆肉鬆蛋糕
  • 紫菜脆肉鬆蛋糕、蟹黃脆肉鬆蛋糕
  • 爆漿芝士古早味蛋糕$60、紫菜脆肉鬆蛋糕、蟹黃脆肉鬆蛋糕$45
2020-09-25 22 瀏覽
香港好少地方有賣馬來西亞古早味蛋糕,「抖蛋古早味蛋糕」每個月都會有一個時間表去決定每日新鮮出爐古早味蛋糕嘅時間,蛋糕採用全天然食材,無添加防腐劑,因此建議2天內完成進食;如果購買當日尚未食完蛋糕,可放入雪櫃保存留待至明日食用,依度嘅蛋糕真材實料,果然真正嘅古早味蛋糕不論凍食、熱食都好味。流心咸蛋古早味蛋糕,正宗馬來西亞風味,人手製作,蛋味濃香,咸蛋黃蓉流心效果突出,食落咸而不膩,口感綿密、鬆軟、濕潤,新鮮出爐,食落好溫暖。原味古早味蛋糕,味道好簡單,食落就係雞蛋嘅原汁原味,口感輕盈、軟熟。

外賣自取
  • 原味
  • 古早味蛋糕
古早蛋糕呢排勁hit,人人都話想食,我食過呢間蛋糕店嘅古早蛋糕就明白點解咁吸引喇! 蛋糕店鄰近啓德地鐵站,出地鐵站後,唔駛三分鐘就到。 去到已經見到店員忙碌咁準備一盒盒新鮮熱辣辣嘅蛋糕🤤店員推介咗原味及爆漿芝士蛋糕,佢真係知我心意 🤣 攞上手熱辣辣,一路行一路聞到蛋糕香味,急不及待要食。 蛋糕上有坑紋,好方便客人順坑紋切開。原味蛋糕真係十分鬆軟,牛油及蛋味香濃,不知不覺被佢吸引住,愈食愈多😋爆漿芝士蛋糕,中間明顯有兩層芝士,濃郁芝士配合鬆軟蛋糕,味道好夾。 兩個蛋糕一日食唔哂,估唔到放咗一晚,第二日再食依然香濃鬆軟,意想不到🤩下次好想試吓佢嘅霸氣榴槤蛋糕及肉鬆小貝😋😋😋

下次好想試吓佢嘅霸氣榴槤蛋糕及肉鬆小貝😋😋😋