2014-06-11 544 瀏覽
一直都係抹茶既愛好姐, 見屯門開左都好長時間, 終於去左食啦~~坐得都舒服既~~亦唔會趕你走, 因店內唔夠侍應,所以係無人理你既!熟食價錢正常, 但質素....一般, 一樣價錢好多其他選擇不過我入黎係想食"抹茶"既所以主力都係評返甜品啦~叫左抺茶朱克力餅芭菲....抺茶軟雪榚好味, 夠抺茶味, 唔會話有苦澀味, 好滑tim不過個人都係覺得CHA CHA好味d, 成杯好大杯, 賣相係好吸引, 要夾幾樣涵料一齊食會好食D, 不過佢粒朱克力真係太太太太太甜啦, 真係頂唔順, 食唔晒, 只可食晒抺茶軟雪榚同其他涵料抹茶銅鑼燒:有紅豆蓉,栗子, 抹茶雪糕同銅鑼燒...完全失望...銅鑼燒凍既=.= 上碟都幾混亂...紅豆蓉好咪稍甜, 抹茶雪糕就無抺茶軟雪榚咁好味....唔會再叫!另外侍應超差...十叫十唔應, 因我需要食藥, 想要杯水, 叫左N次都無人理, 最後要我地自己行去吧台搵水自己"針"佢見到先話我拎比你啦, 不過都要等左5 mins先比我=.=只會再黎食甜品..............

坐得都舒服既~~
亦唔會趕你走, 因店內唔夠侍應,所以係無人理你既!

熟食價錢正常, 但質素....一般, 一樣價錢好多其他選擇
不過我入黎係想食"抹茶"既

所以主力都係評返甜品啦~

叫左

只會再黎食甜品..............
卡邦尼溫泉蛋烏冬
抹茶軟心朱古力芭菲
什錦銅鑼燒
題外話/補充資料: 有個帶眼鏡有鬚既中年男人, 佢會默默抹台, 我嘗試叫佢幫手追野食, 先知佢應該係日本人, 唔係好識中文, 不個感覺好nice既, 全店唯一一個係做野既店員, 要讚返佢既!
卡邦尼溫泉蛋烏冬
抹茶軟心朱古力芭菲
2014-06-08 491 瀏覽
作為一個抹茶控, 等左咁耐終於黎試一次抹茶館既甜品, 叫左一個抹茶蜜餞同埋什錦銅鑼燒抹茶蜜餞朋友叫既抹茶蜜餞, 用上罐頭生果、蜜餞、丸子、紅豆蓉搭配抹茶軟雪糕, 軟雪糕重抹茶, 不過唔似其他食評話冇味, 我覺得都幾重抹茶味, 回甘, 唔會太甜, 食完唔會口渴, 蜜餞同生果既配搭清新, 等你食完冇咁漏什錦銅鑼燒什錦銅鑼燒入面有丸子、紅豆蓉、抹茶Mousse、抹茶雪糕同埋銅鑼燒, 抹茶Mousse好重抹茶味道, 但唔會話有苦澀味, 好滑, 抹茶雪糕比起上面既軟雪糕完全唔同味, 感覺比較重奶味, 岩鐘意奶既朋友, 銅鑼燒係唯一敗筆, 比較乾, 食落去似蛋糕, 但整體既搭配都好好兩個甜品都附上一杯熱茶, 等你食完冇咁漏, 唔錯整體而言好過同區另一間既京都抹茶館多多聲!
什錦銅鑼燒

兩個甜品都附上一杯熱茶, 等你食完冇咁漏, 唔錯

整體而言好過同區另一間既京都抹茶館多多聲!
2014-05-27
2014-06-03 333 瀏覽
綠茶雪糕加綠茶白玉紅豆綠茶無可否認,綠茶重係應該的,但我真係飲唔慣苦澀嘅口味白玉即是糯米滋,口感有少少硬紅豆蓉好香同好有口感豚肉温溫泉蛋拉麵麵質,溫泉蛋同個湯都幾好味;但個豚肉真係真係好鞋口。如果個豚肉冧身d就成碗拉麵就真係good good la士多啤梨銅鑼燒士多啤梨本身真係好酸個銅鑼燒好似整嗰好耐,口感硬身芒果椰奶綠茶啫喱首先,幾好玩因個啫喱佢係俾個器皿你自己壓出嚟,過吓手癮。椰奶,好酸佢話加咗檸檬落去,所以會食到酸味,仲要係好酸,酸到入口怪怪哋最終佢話,食唔慣可以換另外一個蜜餞綠茶凍食咗個蜜餞同生果就有食啦!綠茶啫喱,好苦呀透明啫喱,唔識形容咩味道,剩係只道好澀口,但又唔似用綠茶整綠茶芭菲真係味道啱啱好嘅甜品其實仲叫咗一個雞扒溫泉蛋飯都係個溫泉蛋,飯同個汁都幾好食;但個雞扒又係真係好鞋口重鞋口過白拾雞胸肉其實,呢間公司嘅甜品個賣相幾好同好多款,但個味道對於我嚟講真係好重綠茶味。但如果一個人超愛綠茶嘅人就會超愛呢間餐廳

綠茶雪糕加綠茶
白玉紅豆綠茶
無可否認,綠茶重係應該的,但我真係飲唔慣苦澀嘅口味
白玉即是糯米滋,口感有少少硬
紅豆蓉好香同好有口感

豚肉温溫泉蛋拉麵

士多啤梨銅鑼燒
士多啤梨本身真係好酸
個銅鑼燒好似整嗰好耐,口感硬身

芒果椰奶綠茶啫喱
首先,幾好玩
因個啫喱佢係俾個器皿你自己壓出嚟,過吓手癮。
椰奶,好酸
最終佢話,食唔慣可以換另外一個

蜜餞綠茶凍
食咗個蜜餞同生果就有食啦!
綠茶啫喱,好苦呀
透明啫喱,唔識形容咩味道,剩係只道好澀口,但又唔似用綠茶整

綠茶芭菲
真係味道啱啱好嘅甜品

其實仲叫咗一個雞扒溫泉蛋飯

奇遇, 話說上星期同朋友去屯門UA睇戲,朋友話我買開嘢食,幫佢買杯嘢飲,咁我經過呢度,抹茶啱晒我個朋友,就係度買外賣啦,諗住自己順便買埋啦, 就買左兩杯外賣, 一杯熱抹茶朱古力咖啡, 一杯熱抹茶黑蜜咖啡啦.係度等等等的時候,見到BAR枱的哥哥不停係整緊俾堂食的客人,我又趕時間,所以問下仕應我的兩杯外賣係咪整緊,佢慢慢的問我你兩杯是甚麼,告訴他後他走去BAR枱問,哥哥說在煲喎,但又可以馬上幫我入外賣杯,好奇呀.之後再奇的事繼續發生, 仕應姐姐拿住兩杯外賣的抹茶咖啡俾我, 原來都唔係好大杯炸喎, 34元咁都幾貴呀. 姐姐係枱下面找了一會,攞左兩個牛皮紙套住兩杯熱抹茶咖啡, 我當然問佢有冇袋啦,佢話佢地外賣係冇紙袋提供的....我在滴汗....然後我在找飲管, 只有凍飲飲管....之後就問一個男仕應有冇熱飲管, 佢話佢地係冇熱飲管提供的, 真的火都嚟埋, 我問佢你地又冇熱飲管又冇外賣袋, 咁可以點攞,仕應說係呀,呢度係冇架,你可以向公司反應一下, 然後我就問如果有人外賣十杯熱咖啡,請問怎樣攞呢? 仕應當然係唔識答我啦...真的好無奈,我攞住兩杯熱咖啡....完全買唔到嘢食囉,後尾見到我朋友先

之後再奇的事繼續發生, 仕應姐姐拿住兩杯外賣的抹茶咖啡俾我, 原來都唔係好大杯炸喎, 34元咁都幾貴呀. 姐姐係枱下面找了一會,攞左兩個牛皮紙套住兩杯熱抹茶咖啡, 我當然問佢有冇袋啦,佢話佢地外賣係冇紙袋提供的....我在滴汗....然後我在找飲管, 只有凍飲飲管....之後就問一個男仕應有冇熱飲管, 佢話佢地係冇熱飲管提供的, 真的火都嚟埋, 我問佢你地又冇熱飲管又冇外賣袋, 咁可以點攞,仕應說係呀,呢度係冇架,你可以向公司反應一下, 然後我就問如果有人外賣十杯熱咖啡,請問怎樣攞呢? 仕應當然係唔識答我啦...真的好無奈,我攞住兩杯熱咖啡....完全買唔到嘢食囉,後尾見到我朋友先可以去超市買壽司,然後攞對木筷子來攪咖啡炸...

朋友話佢之後試過呢間的銅鑼燒,唔好食架,不過飲嘢OK的呀,我杯熱抹茶朱古力都幾好飲的,唔算好甜,都好濃的抹茶味道.
2014-05-07
7 分鐘 (外賣自取)
2014-05-10 685 瀏覽
又貴又5抵食,飯的份量太少,麪的鎹少到5可以再少,味道普通,飲品冰多cream多抹茶少,記住叫少冰,5係成杯飲品都係cream同冰,5建議大家去食(抹茶其實無乜特別)
終於可與朋友到抹茶館吃午飯。這間餐廳的食物價格對我們來說比較貴。我們這次光顧是被那二人套餐減$50的推廣吸引,呵呵……雖然說是二人套餐,實際上內容都是分開來點選,不是二人都要相同的東西。價錢也不是一個套餐價,是按單品價格計算。套餐包括飲品、烏冬/拉麵/飯和甜品。我們二人都點了傳統抹茶,$19。一是熱飲選擇不多,我們又不想喝冷飲。二是這套工具令人感覺身在日本,且很有趣,所以便點選這個了。杯中的綠茶粉不多,若加進一杯滿的水,味道會比較淡。奉送兩粒丸子,沒有餡料的,因此沒有任何味道。味道只來自醬汁。不過,是用來伴綠茶的,那並不是主角。而那個掃,我曾在旅遊電視節目看過主持人使用。不致要向人發問而顯得太失禮。加進了半杯水的綠茶,有苦盡甘來的感覺。餐牌上的主食,好像只有這個是素的。炸豆腐皮烏冬,$49。要向店員說明不要葱,湯要換成清水。可能有海帶的關係,即使湯變成清水也不會淡而無味。炸腐皮綿軟。喜歡它像海綿吸滿水後的口感。烏冬滑而有嚼勁。只是份量比較少……甜品是我們的主要目標!我點了抹茶杏仁豆腐,$39。(甜品也有一杯茶奉送。)表面有紅豆蓉和忌廉。紅豆很甜,煮得夠爛。忌廉也軟滑,沒有紅豆那麼甜。抹
終於可與朋友到抹茶館吃午飯。
這間餐廳的食物價格對我們來說比較貴。
我們這次光顧是被那二人套餐減$50的推廣吸引,呵呵……

價錢也不是一個套餐價,是按單品價格計算。

套餐包括飲品、烏冬/拉麵/飯和甜品
傳統抹茶
我們二人都點了傳統抹茶,$19。
一是熱飲選擇不多,我們又不想喝冷飲。
二是這套工具令人感覺身在日本,且很有趣,所以便點選這個了。
傳統抹茶
杯中的綠茶粉不多,若加進一杯滿的水,味道會比較淡。
奉送兩粒丸子,沒有餡料的,因此沒有任何味道。
味道只來自醬汁。
不過,是用來伴綠茶的,那並不是主角。

而那個掃,我曾在旅遊電視節目看過主持人使用。
不致要向人發問而顯得太失禮。

加進了半杯水的綠茶,有苦盡甘來的感覺。
炸豆腐皮烏冬
餐牌上的主食,好像只有這個是素的。
炸豆腐皮烏冬,$49。
要向店員說明不要葱,湯要換成清水。

可能有海帶的關係,即使湯變成清水也不會淡而無味。
炸腐皮綿軟。
喜歡它像海綿吸滿水後的口感。
烏冬滑而有嚼勁。
只是份量比較少……
抹茶杏仁豆腐
甜品是我們的主要目標!
我點了抹茶杏仁豆腐,$39。
甜品也有一杯茶奉送。)
抹茶杏仁豆腐
表面有紅豆蓉和忌廉。
紅豆很甜,煮得夠爛。
忌廉也軟滑,沒有紅豆那麼甜。
抹茶杏仁豆腐
抹茶杏仁豆腐像布丁,不像豆腐。
口感雖然滑,但與上一次我到台中吃過的抹茶布丁比較,這個還是差了一點。
而且,抹茶的味道給杏仁搶去。
我是為了吃抹茶甜品而來的……
天突抹茶葛粉條(士多啤梨椰奶味)
朋友點了的甜品很厲害 — 天突抹茶葛粉條(士多啤梨椰奶味),$39。
這個工具令我們很雀躍。
究竟是怎樣使用呢?
天突抹茶葛粉條
開始時,朋友也弄錯了。
但很快便知道那個木槌是垂直地壓下去。
壓到尾段可以看到條紋。
像意大利粉般。

那抹茶味很香濃,沒有給椰奶掩蓋。
真的是又好玩又好味。
2014-04-21
$98.2 (午餐)
天突抹茶葛粉條(士多啤梨椰奶味)
2014-04-15 750 瀏覽
今次並不是專程慕名而來,只是急於找地方醫肚,而這店不用輪侯之餘更有大量雅座,況且我對抹茶是有偏愛,夫君亦樂於配合 ^^ 講講今次的選擇︰飲品方面(餐牌上好像沒有抹茶以外的選擇)兩杯飲品只差紅豆和雪糕的分別,絕對可以混為一談。抹茶是十分足料,入口香濃而甜度適中,加配白玉丸子和紅豆蓉是永恆完美的配搭,如果想要一些新鮮感,改要雪糕也很不錯。個人認為雪糕如果改為雲呢嗱或紅豆的話,說不定可令飲品味道更立體。總的來說,喜歡抹茶的我是十分滿足! 食物方面則有點失望先說說夫君點的香辣牛肉烏冬,賣相是很吸引,但湯底略鹹,牛肉有點「鞋」口,整體不過不失。而我的火炙刺身三文魚親子丼 .... 我是真有點意見。首先說說上面的部分,火炙和刺身三文魚各 3 小片,而且薄薄的,一點都不滿足,還好三文魚籽的份量不太少,紫菜碎是不錯的配搭,但請拿走那堆生大蔥!還有下面的飯竟然是暖熱的!而且飯粒細而尖,這個跟我以往在不同館子吃過的魚生蓋飯很不同,說實在的我真有點不慣 ^^'至於跟飯的菜湯對我來說是可有可無,不如專心把價值 89元 的蓋飯做好!

講講今次的選擇︰
飲品方面(餐牌上好像沒有抹茶以外的選擇)
白玉紅豆牛奶抹茶
白玉雪糕牛奶抹茶
兩杯飲品只差紅豆和雪糕的分別,絕對可以混為一談。
總的來說,喜歡抹茶的我是十分滿足!

食物方面則有點失望
香辣牛肉烏冬
火炙刺身三文魚親子丼
而我的火炙刺身三文魚親子丼 .... 我是真有點意見。
2014-04-13
白玉紅豆牛奶抹茶
白玉雪糕牛奶抹茶
2014-03-05 1056 瀏覽
之前在抹茶館吃了晚餐,但感覺麻麻,今天與好友再來,希望能扭轉一下之前的壞印象。吞拿魚親子刺身井 $84原以為這種魚生飯對於一般日式餐廳來說,應該是手到拿來的了,但可惜的是刺身並不新鮮,尤其是吞拿魚,酷愛刺身的我,還是第一次有越吃越不想吃的感覺。忌廉牛奶抹茶 $34店內主打抹茶,抹茶的選擇種類自然會多,凍的忌廉牛奶抹茶,味道很甜,抹茶的甜道則較弱。抹茶提拉米蘇 $49看照片以為很大,但原來份量偏小,用抹茶粉代替咖啡粉,讓整個甜品變得清新,抹茶味雖不出眾,但搭配鬆軟的海錦蛋糕及芝士,卻非常不錯,是店裡唯一好評的食物。什錦銅鑼燒 $59什錦銅鑼燒是兩塊熱香餅夾著兩個抹茶雪糕及一個雲呢拿雪糕,中間紅色的是紅豆及肉圓,銅鑼燒的熱香餅只是表面加了一些糖,配搭雪糕,不會過甜,與兩位姊妹分著吃,味道剛好。
吞拿魚親子刺身井 $84
忌廉牛奶抹茶 $34
抹茶提拉米蘇 $49
什錦銅鑼燒 $59
2014-02-24 982 瀏覽
近日中了抺茶的毒,昨天晚上才試過VIA TOKYO,翌日下午茶便來到抺茶館。跟昨晚VIA TOKYO的那個抺茶soft cream比較,然後嘗過抹茶館後,就像來回地獄又折返人間。抺茶館的店名難免會讓人對店內的matcha soft serve充滿期望,可惜這個抺茶白玉芭菲就完全令我失望。抺茶soft cream毫無抺茶味道,不濃厚也不軟滑,soft cream內有微碎冰粒。紅豆很稠的呈糊狀,白玉很稔,感覺很削,整個芭菲各方面都讓人失望。

2014-02-23
2014-01-17 744 瀏覽
今日同朋友N黎到屯門揾朋友早左入黎見仲有時間就揾野食。叫左個銅鑼燒同豬肉丼。豬肉幾入味,飯略乾,但温泉旦是熟的 什錦銅纙燒味道不錯,餅底有點乾,但mix埋雪糕同紅豆就無得頂
今日同朋友N黎到屯門揾朋友

早左入黎見仲有時間就揾野食。

叫左個銅鑼燒同豬肉丼。

豬肉幾入味,飯略乾,但温泉旦是熟的

什錦銅纙燒味道不錯,餅底有點乾,

但mix埋雪糕同紅豆就無得頂
2014-01-11
2013-12-28 595 瀏覽
當去過日本後,在香港很少再吃抹茶系列的食品,差別很大。今天是週末,下班後到屯門已下午3點多,距離晚飯時間只數小時,但肚子餓了又不想吃太飽,只想吃少一點能撐數小時就夠了,經過商場的指示牌,看到「抹茶館」就被甜品吸引去了,雖然也看了它的評語一般,也不管了。因為一個人的關係,只能叫了一款食品,想了又想拉面、烏冬還是甜品好?最後,儘管今天下午的氣溫只有12度,亦不減吃雪糕的興致,繼續穿著厚厚的大褸,吃著這個凍冰冰的銅鑼燒。店內客人不多,侍應很快便安排了坐位及點餐,沒有如其他人所說的遇上態度不好的侍應們,只可說是笑容少了點而已,也沒關係,我的心情好就行了。於甜品而言,一向喜愛士多啤梨口味,但來到抹茶專門店,怎能不試它的主打抹茶。點了什錦銅鑼燒,原因只有一個:貪心。相比其他款式的銅鑼燒,它的餡料是最多的,有忌廉、紅豆蓉、粟子、抹茶雪糕&軟雪糕,雲呢嗱雪糕、白玉,賣相相當吸引。忌廉很漏,是最先放棄的部分,抹茶、雲呢嗱雪糕都好好味,而抹茶軟雪糕很軟滑,但味道較苦(純屬個人口味不同),配上甜甜的紅豆蓉及白玉,正好中和了那種苦澀味,不錯。銅鑼燒質感沒有預期的好,不夠軟綿,甜點還跟上一杯熱茶很好,也正好可減
當去過日本後,在香港很少再吃抹茶系列的食品,差別很大。

忌廉很漏,是最先放棄的部分,抹茶、雲呢嗱雪糕都好好味,而抹茶軟雪糕很軟滑,但味道較苦(純屬個人口味不同),配上甜甜的紅豆蓉及白玉,正好中和了那種苦澀味,不錯。銅鑼燒質感沒有預期的好,不夠軟綿,甜點還跟上一杯熱茶很好,也正好可減去過甜的感覺,不過當整份甜點吃完後,其實茶已放涼了,如果茶還是熱的話會更好。
2013-12-28
無抹茶不歡既我,當星期六經過見到呢家抹茶館時,就即刻入左去試喇!由於未食lunch 既關係,除左叫左一杯凍丸子雪糕抹茶之外,我仲叫左一個牛肉茶飯先講牛肉茶飯啦,咩叫茶飯呢?其實茶飯同湯飯好似,只不過用日本茶取代左湯不過呢家d 茶好淡,倒左入d 飯到完全食唔到茶味,只係覺得係濕左既飯,d 牛肉又有d 硬同乾,所以麻麻地,沒咩特別...不過佢分量都幾多~至於個凍丸子雪糕抹茶呢,真係有好濃既抹茶味,大愛~不過配丸子後味道有少許怪,下次可以試下淨係要雪糕抹茶~應該唔錯~

由於未食lunch 既關係,
除左叫左一杯凍丸子雪糕抹茶之外,
我仲叫左一個牛肉茶飯

先講牛肉茶飯啦,
咩叫茶飯呢?其實茶飯同湯飯好似,
只不過用日本茶取代左湯
不過呢家d 茶好淡,倒左入d 飯到完全食唔到茶味,
只係覺得係濕左既飯,
d 牛肉又有d 硬同乾,
所以麻麻地,沒咩特別...

不過佢分量都幾多~
牛肉茶飯
至於個凍丸子雪糕抹茶呢,
真係有好濃既抹茶味,大愛~
不過配丸子後味道有少許怪,
下次可以試下淨係要雪糕抹茶~應該唔錯~
丸子雪糕抹茶
題外話/補充資料: 沒有下午茶餐的,所以無論幾時食都係呢個價
丸子雪糕抹茶
2013-11-09 385 瀏覽
First time visit this new mall in Tuen Mum. Initially just passed by the supermarket but was attracted by the promotion on this icea cream cone. Have choose greentea plus vanille swirl ice cream. Really nice and watery. Very natural and fresh greentea favour, which has not been mixed with any additives or preservatives. The cone is super cruchy, without a taste of having-been-made-an-hour-ago. Will try their deserts next time.
2013-11-09
外賣自取
2013-10-18 323 瀏覽
放假行屯門行得累累地.路過見到有間抹茶館.至愛抹茶的我就拉住朋友衝進去了。我們兩個人叫了一個什錦銅鑼燒,一杯焦糖牛奶抹茶,一杯軟雪糕牛奶抹茶。兩杯抹茶都好重抹茶味,比其他地方的還要濃郁.銅鑼燒一上檯熱熱的.應該是即叫即做.跟雪糕一起吃一熱一凍真是太正.雪糕還是抹茶味的超愛心。抹茶Fan們值得一去!
放假行屯門行得累累地.
路過見到有間抹茶館.至愛抹茶的我就拉住朋友衝進去了。
兩杯抹茶都好重抹茶味,比其他地方的還要濃郁.
銅鑼燒一上檯熱熱的.應該是即叫即做.
跟雪糕一起吃一熱一凍真是太正.雪糕還是抹茶味的超愛心。
抹茶Fan們值得一去!
題外話/補充資料: 去時不知是否下午茶太靜,廳面只見一男一女。 那男的還好像不太會廣東話.見那女的又落單沖飲品汁檯收錢一腳踢 慘~
2013-10-13
1 分鐘 (堂食)
2013-10-01 332 瀏覽
之前新開張個陣去食,好多人排隊拎位依家耐左巳經偏少人食,因為佢啲價位好高,飲品好似STARBUCK既價.柚子系列既飯好好味有CREAM係上面^^好好飲湯麵就一般~
之前新開張個陣去食,好多人排隊拎位
柚子系列既飯好好味
普通抹茶
有CREAM係上面^^好好飲
湯麵就一般~
30 分鐘 (堂食)