2021-02-10 187 瀏覽
成日裝修用木,poster,攞設等等都很日本櫻花蝦🍤拉麵🍜午餐加粟米加餃子🥟🥟我個人真係好鐘意櫻花蝦味好似中菜用蝦米日式用櫻花蝦可以將成個拉麵湯底味道加多幾份層次每個餐跟兩隻餃子夠香脆其實小食都值得叫一份😋飲品叫左蘋果🍏梳打另外再叫埋兩個小食章魚🐙小丸子🧆好正呀粉唔厚大大條章魚真材實料個汁食到酸酸甜甜應該係有醋同麻醬?!椒鹽墨魚咀炸粉唔算厚椒鹽味夠雖然略嫌墨魚咀本身冇味不過用嚟送酒就夠哂味夠哂正
成日裝修用木,poster,攞設等等都很日本

櫻花蝦🍤拉麵🍜午餐

粉唔厚
大大條章魚
真材實料
個汁食到酸酸甜甜
應該係有醋同麻醬?!

椒鹽墨魚咀
炸粉唔算厚
椒鹽味夠
雖然略嫌墨魚咀本身冇味
不過用嚟送酒就夠哂味夠哂正
  • 章魚小丸子
2021-01-20 156 瀏覽
好耐都冇得去日本旅行 見到呢間拉麵就忍唔住入去食返碗拉麵 回顧下日本真係好想好想去旅行不過而家疫情咁樣唯有忍下先呢間拉麵餐牌 好有心思係自己畫嘅靚靚嘅餐牌吸引咗 我呢個為食嘅人入到去叫咗個香濃雞白湯拉麵另外加咗雞肉串 佢仲送咗一啲牛油粟米個湯好濃郁 幼面幾鍾意 叉燒好好食加埋個經典樽裝可樂簡直係完美嘅配搭雞肉串都入味 旁邊仲有好多唔同嘅調味料俾你加入拉麵完全可以自己調配之前已經嚟食嗰個黑蒜拉麵 都好好食幾推介大家黎試吓
好耐都冇得去日本旅行
2021-01-19
香濃白雞湯拉麵
2K
2021-01-14 121 瀏覽
我成日去黑布街白布街一帶食甜品 早兩日經過呢間拉麵店 見佢推出期間限定石鍋拉麵 啱晒冬天食 -🥗#白松露温泉蛋煙肉沙律 $48日式沙律一般會加胡麻醬或者柚子醋 呢款沙律用白松露醬提味 流心温泉蛋黃汁做dressing 入口滑溜有蛋香 煙肉少鹹 加埋紫椰菜絲🫑蕃茄仔🍅鮮蘆筍 清新爽口-🥘#熔岩白色松露豚骨沾麵 $128白松露濃湯滾燙冒煙 沾麵幼身柔軟 夾一箸麵🥢點熱湯食入口嗰種㷫烚烚嘅溫度同口感 真係要俾個讚👍 枱上有自家醃製高菜 嗆口夠辣勁🌶 值得一試-🥘#熔岩味噌豚骨湯拉麵 $118味增湯底味濃 一樣係石頭窩上🥣 麵中加上一嚿牛油🧈 令湯麵入口更滑-🥤#山葵姜味汽水 $25姜味同汽水甜度配合得唔錯 反而飲唔到山葵味-📍#拉麵來旺角黑布街23號地下

🥗#白松露温泉蛋煙肉沙律 $48

🥘#熔岩白色松露豚骨沾麵 $128

🥘#熔岩味噌豚骨湯拉麵 $118

🥤#山葵姜味汽水 $25

姜味同汽水甜度配合得唔錯 反而飲唔到山葵味
📍#拉麵來
旺角黑布街23號地下
2021-01-07 96 瀏覽
距離上次到日本已有1年時間,呢派食多咗日本嘢來懷念1年前的大阪,京都遊,而今天無無聊聊睇Openrice,見到『拉麵來』有『蟹肉味噌豚骨湯拉麵』好似好好食,就咁過咗來,可惜今日没有,見其他麵也唔錯,環境又好日式,就連飲品都係来自日本,真係好啦。鍾意海鮮的我點咗個『濃厚魚介豚骨湯麵』,濃原豚骨湯底再加埋三種魚(鰹魚,鯖魚,沙甸魚)魚乾磨制而成的魚介粉,細味品嚐,啖啖湯充滿海鮮甘甜味,除此之外,仲有叉燒,木耳,紫色,葱,一碗色,香,味俱全的高質湯麵,朋友對自已點嘅『白松露野菌豚骨湯麵』也好滿意。两款小食『廣島炸蠔』香脆外表下的蠔亦鮮甜,『蒜香墨魚咀』本身沒有味道的墨魚咀喺蒜香下變得惹味,送酒或日式飲料都幾得。

2020-12-20 1053 瀏覽
冬天就最喜歡吃熱呼呼嘅食物, 拉麵當然是不二之選, 滾燙的熱湯, 充滿熱力的麵條, 在寒冷的冬天帶來溫暖☀☀。這天趁著放假, 還未到繁忙的午膳時間, 悠悠閒閒享受 美味的拉麵。 之前是常常幫襯大坑的拉麵来,旺角的拉麵来反而是第一次。香濃雞白湯拉麵 🍜最喜歡就是雞白湯, 濃郁又不油的雞湯,是外面比較少見的, 配骨膠原啫喱, 更顯得湯頭濃稠。 叉燒軟骨肥瘦適中, 木耳絲爽口冇渣。熊本黑蒜油豚骨湯拉麵🍜黑蒜油味力沒法擋, 朋友超喜愛這個黑蒜油豚骨湯, 差不多把豚骨湯喝光, 加上炸蒜粒, 味道層次更加豐富。 拉麵質感煙韌彈牙, 配上黑蒜油面質更加順滑。招牌自家製餃子餃子外皮煙韌, 豬肉餡料多汁鮮味, 加上秘製餃子汁就更加美味。章魚小丸子🍡白松露溫泉蛋煙肉沙律🥗🥚🥓這些都是旺角店的限定小食, 沙律菜新鮮爽口, 溫泉蛋流心醬汁, 與白松露的味道非常match。 小丸子煙煙靭靭, 章魚粒粒 非常有嚼勁。跟餐 雞肉串燒+ 甜粟米粒旺角店的午市套餐非常抵食, 會附送 小食和飲品。 雞肉串燒嫩滑多汁, 醬汁味道香濃。跟餐飲品可加錢轉特飲日本信州蘋果梳打🍎日本Asahi啤酒🍺🍻雙球柚子雪糕🍊🍨柚子雪糕味道濃

香濃雞白湯拉麵 🍜

跟餐飲品可加錢轉特飲
日本信州蘋果梳打🍎
日本Asahi啤酒🍺🍻

雙球柚子雪糕🍊🍨
柚子雪糕味道濃郁, 充滿鮮果味, 酸酸甜甜。 絕對想再encore😍😍😎

• 香濃雞白湯拉麵
  • 柚子雪葩
  • 自家製餃子
  • 熊本黑蒜油豚骨拉麵
2020-12-08 138 瀏覽
今日去咗位於旺角黑布街嘅拉麵來食拉麵我哋叫咗一份骨膠原雞白湯拉麵,一份濃厚魚介豚骨拉麵,另外再加左兩份小食,分別係章魚小丸子同埋自家製嘅餃子。骨膠原雞白湯拉麵餐廳以大量雞隻熬出極濃厚雞白湯,上枱嘅時候仲跟咗一個小碟,上面有一件啫喱,店員介紹呢件啫喱其實係骨膠原,加落去個湯底度味道會更加濃郁。濃厚魚介豚骨拉麵魚介即係用鰹魚、鯖魚同沙甸魚乾磨製成粉,再加入拉麵嘅湯底,每一啖湯都充滿魚既甜味。豚骨湯底加入魚介,令味道變得更有層次。呢度嘅自家製餃子煎得非常之香脆,配上餃子汁,酸酸甜甜嘅味道,非常開胃。章魚小丸子有別於一般街邊檔嘅擺放,餐廳將章魚小丸子搭成一座小山,上面被紫菜同埋木魚碎淹沒,非常之有氣勢。章魚小丸子每粒都有章魚,爽口彈牙。
今日去咗位於旺角黑布街嘅拉麵來食拉麵

骨膠原雞白湯拉麵

濃厚魚介豚骨拉麵

2020-11-14 127 瀏覽
旺角要搵地道嘅日式拉麵一定要嚟呢間,位於黑布街經過門口已經好似去左日本嘅感覺,裏邊裝修亦都好有日本小店特色呢間拉麵店好細心可以因個人口味去選擇,面度硬度可以揀,湯底可以揀濃度,走蔥多蔥也可以金:濃口豬骨湯🍜湯底有香濃豚骨湯味有膠感,全個湯飲曬都唔會有口渴,同一般嘅味精拉麵不一樣,香濃豬骨湯配上滑叉燒木:白松露野菌豚骨湯🍜這一款除左湯底有香濃豚骨湯味,仲有好香嘅白松露,大大塊叉燒肥瘦適中另外我同朋加咗好多配料:紫菜、替玉、木耳等等,我食拉麵最鍾意食超硬面,仲有我最愛嘅幼拉麵,味道超讚👏👏

金:濃口豬骨湯🍜

木:白松露野菌豚骨湯🍜

白松露野菌豚骨湯
金:濃口豬骨湯🍜
小食
  • 白松露豚骨湯麵
2020-11-10 127 瀏覽
今日去了旺角黑布街去食朋友介紹的日本拉麵店!一入餐廳好有舊式日本雜貨店的牆上掛住好多小玩具!好似小丸子卡通內面的"三松屋"滿滿的木的裝修,好有舊韻味!我們點了(人18 )蟹肉味噌豚骨湯拉麵蟹肉好香好正,內面有蟹糕和蟹肉,湯底濃郁!麵質爽口彈牙!(木)白松露野菌豚骨湯拉麵白松露好香,野菌爽爽!湯香濃,麵彈牙!章魚小丸子章魚QQ ,上面有好多做魚絲~自家製餃子前得香香脆脆,內面肉肉包滿!蘋果soda是日本直送的氣水!
今日去了旺角黑布街去食朋友介紹的日本拉麵店!
滿滿的木的裝修,好有舊韻味!
我們點了
(人18 )蟹肉味噌豚骨湯拉麵
蟹肉好香好正,內面有蟹糕和蟹肉,湯底濃郁!麵質爽口彈牙!

(木)白松露野菌豚骨湯拉麵
白松露好香,野菌爽爽!湯香濃,麵彈牙!

章魚小丸子
章魚QQ ,上面有好多做魚絲~

自家製餃子
前得香香脆脆,內面肉肉包滿!

蘋果soda
是日本直送的氣水!
今日嚟到旺中帶靜嘅黑布街,發現呢間正宗嘅日式拉麵店,連隔離枱嘅食客都是講日文的。menu上嘅「蟹肉味增豚骨湯拉麵」超吸引,wow...絕對值得一試,好多蟹肉,湯底好香濃,忍唔住都飲咗一半。加咗隻流心蛋,超讚😋「熊本黑蒜油豚骨湯麵」叉燒同黑蒜油都是自家製,味道好唔錯。食拉麵...重點在於湯底,真心正👍🏻「嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀」個名好得意,呢款小食唔係間間拉麵店食到,即炸熱辣辣。就連飲品都好特別,係日本樽裝汽水,我試咗「wasabi薑味汽水」味道幾特別。「蘋果梳打」好味,飲品勁多汽,日本產地係正d嘅👍🏻店內裝潢充滿日本氣味,隱約見到廚房嘅用料都是來自日本。下次要再試埋拌麵先得🤗

「蘋果梳打」好味,飲品勁多汽,日本產地係正d嘅👍🏻

2020-11-03
  • 蘋果梳打
  • 山葵薑味汽水
  • 蟹肉味噌豚骨湯拉麵
2020-10-23 84 瀏覽
This ramen restaurant has been on my go eat list for a while, since their second shop. Luckily, it’s not filled with people during today’s lunch time. I decided to walk in a give it a try for a quick lunch meal. I’m so happy that they’re doing a Special edition ramen now which is - crab 🦀 meat ramen for one !!!☝🏼 with soft boiled runny egg - rich broth and lots of crab meats with large two big pieces of chrsiu I’m totally in love with this bowl of ramen with amazing ingredients! It’s also presen

It’s also presented nicely and looked super delicious- of course I was super flavorful and tasty 😋
the REAL pouched egg!! They also recommended me to try the signature Japanese Ginger ale so I also gave it a go and it didn’t disappoint me - loving the ginger sweet taste.
At the end I also added truffle salad with ouches egg since I wanted something refreshing with the big bowl of rich broth ramen.
salad is a new item on the menu and filled with good ingredients like tomatoes lettuces , truffle paste and bread crumbs! Loving the element of this bowl - looks small but definitely will fill you up.
Rating: 8/10
Location: Mongkok .
2020-10-14 103 瀏覽
呢間餐廳嘅創辦人小林宏次,曾獲日本拉麵最高權威「魂之一杯」拉麵大賞中豚骨組嘅亞軍🥈吸引唔少藝人捧場。每碗拉麵可以揀麵條軟硬度、湯嘅濃度、蔥、蒜同香油嘅份量🥢💗蟹肉味噌豚骨湯拉麵($158)濃厚豚骨湯加入蟹味噌,令湯底充滿咸鮮更有層次,面頭浮住一層橙黃色嘅蟹油🍜配以用日本高級麵粉每日鮮製嘅拉麵,麵條幼身煙韌,非常掛湯。重點當然係份量十足嘅大閘蟹肉球🦀蟹殻拆得非常乾淨,食落啖啖都係鮮甜嘅蟹肉同甘香嘅蟹黃。配料仲有爽脆嘅木耳絲、蔥花同紫菜🤩💗白松露豚骨湯麵($110)湯底用上過百公斤豚骨🦴經16個鐘熬製而成。質感頗濃厚,帶骨膠原相當黏口,同時湯面冇多餘油脂,飲完都唔會頸渴,證明無添加味精。配以意大利白松露醬,令整體香氣更豐富🇮🇹面頭兩片火灸叉燒,肥瘦均勻,肉質軟腍又唔油膩🐷另外仲加咗隻糖心蛋,食落有甜甜地嘅醬油香,蛋黃仲係流心嘅🐣💗自家製餃子($40)餃皮薄身煙韌,外層則煎至焦脆🥟𥚃面包住大量椰菜同豬肉,餡料充滿肉汁非常軟滑,點埋餃子醋食更提鮮🤤💗嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀($38)薄薄粉漿包裹住墨魚嘴炸至酥脆,食落爽口冇雪味🐙撒上大量炸蒜同椒鹽 ,都幾惹味香口🧄💗綠茶波子汽水($18)飲落就好似
💗蟹肉味噌豚骨湯拉麵($158)
蟹肉味噌豚骨湯拉麵

💗白松露豚骨湯麵($110)
白松露豚骨湯麵

💗自家製餃子($40)
自家製餃子

💗嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀($38)
嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀

💗綠茶波子汽水($18)
飲落就好似有氣嘅日式抹茶🍵抹茶味好突出,到最後先有波子汽水味。兩者雖然唔太夾,但未止於好怪🥤
綠茶波子汽水
2020-10-12
蟹肉味噌豚骨湯拉麵
白松露豚骨湯麵
2020-10-04 65 瀏覽
話說屋企附近一直有間人氣拉麵店🗣每逢夜晚都排哂隊🤨但我就從未試過難得今日朋友心血來潮話要食就陪佢去試個究竟💪🏻餐廳不論門面還是店內都以深木色為主同時牆上掛了不少具特色的懷舊玩具👾就連卡通圖案都是Q太郎,小忌廉等年代角落更擺設左陳舊的日本彈珠機💁🏻‍♂️充滿昔日的日本感覺🇯🇵除了環境就連細節也花足心思❤️餐牌設計以繪畫形式表達✏️免除用照片會使得格格不入🍜 木:白松露野菌豚骨湯 $110把表面的白松露醬與湯底結合後🥢湯底充斥著松露濃郁而獨特既香味並用上軟硬適中的幼身麵條🙋🏻‍♀️當一小撮麵條連同濃厚湯底放在湯匙上並同時放進口內🤤那種滿足感實在好極然而喝完亦沒有口渴👍🏻可算用料上乘🍜 水:骨膠原雞白湯 $92上枱時會另外附上骨膠原湯粒👀以加入雞湯內攪拌至均勻湯底富有濃濃雞味及滿滿的骨膠原👑絕對是味美又養顏既好選擇叉燒則肥瘦比例恰好👏🏻👏🏻油花與肉層次分明 一層油花一層肉肉質軟嫩而油脂入口即化💕感覺很治愈🥚 味付玉子 +$17蛋黃呈半熟的溏心狀態🦑 嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 $38份量非常充足🙆🏻‍♂️並配有大量炸蒜原本雪白的墨魚咀炸到變得金黃酥脆表面再潵上椒鹽😋提升惹味程度🥟 自家製餃子 $40把皮薄餡
話說屋企附近一直有間人氣拉麵店🗣
每逢夜晚都排哂隊🤨但我就從未試過
難得今日朋友心血來潮話要食
就陪佢去試個究竟💪🏻

餐廳不論門面還是店內都以深木色為主
同時牆上掛了不少具特色的懷舊玩具👾
就連卡通圖案都是Q太郎,小忌廉等年代
角落更擺設左陳舊的日本彈珠機💁🏻‍♂️

把皮薄餡靚既餃子略略煎至表面香口
咬開後 內裡帶juicy肉汁💦
肥肉雖不算多🙌🏻卻仍然做到嫩滑口感

PS:餐廳是用的是支裝可樂
很有兒時,懷舊風味👧🏻

2020-09-30 53 瀏覽
今次我地食左一間裝修都幾懷舊feel嘅拉麵,連menu都有手繪,好靚好有心思🥰🥰。第一次食所以我地揀左普通濃度,配料全要📝。⁣🐓🐓水:骨膠原雞白湯 $92 (7/10)⁣湯底望落好有膠質好杰咁😳,另外仲有一粒骨膠原比你加入去🤍,入口感覺比較稀但feel到嘴唇邊黏黏地👄👄,有膠質,味道唔係好雞白湯feel,反而係有陣蔬菜味🥕🥬。⁣💡亮點!叉燒肥瘦均勻又大大塊,好滿意❣️如果再燒下就仲正。⁣⁣🧄🧄土: 黑蒜油拉麵 $92 (6.5/10)⁣佢地嘅麵係超長,冇得一啖‘雪’到底,唔係幾夠爽👀。⁣湯底入口黑蒜味唔係話好濃但香味都合格🖤,有少少醬油味,但整體層次唔多,咸度岩岩好,食完唔會見口渴👀。⁣⁣玉子$17 (5.5/10)⁣🥚🥚🥚蛋黃邊邊過熟左,唔夠溏心。唔知係味醃得太耐,醬油尾韻咸左啲。⁣⁣🍎Apple Cider✨ $25 (10/10)⁣唔會好重炭酸感覺,好易入口😍😍😍,酸酸甜甜真蘋果味,飲完仲有蘋果香氣係口。推薦💜⁣⁣🐙嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 $38 (5/10)⁣墨魚咀冇調味,有明顯水味💦,味道依賴脆漿嘅椒鹽味同蒜味,咬落去幾爽但冇爆汁👀。⁣👦🏻:個人好鍾意食西環真滋味,所以對墨魚咀要

🐓🐓水:骨膠原雞白湯 $92 (7/10)⁣

🧄🧄土: 黑蒜油拉麵 $92 (6.5/10)⁣
佢地嘅麵係超長,冇得一啖‘雪’到底,唔係幾夠爽👀。⁣

玉子$17 (5.5/10)⁣

🍎Apple Cider✨ $25 (10/10)⁣

🐙嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 $38 (5/10)⁣
👦🏻:個人好鍾意食西環真滋味,所以對墨魚咀要求都幾高!有食過嘅人一定會明✋⁣
2020-09-13 91 瀏覽
我鍾意食米線但我老公就好鍾意食日式拉麵之前喺大坑是個拉麵來分店吃今次試下旺角店見到中午有92蚊包拉麵小食仲有飲品即時狗衝去試😂.💟白松露野菌豚骨湯 配雞串 加購蘋果梳打個湯比較清唔會好油 豚骨味✔️白松露嘅味非常之濃厚 飲落去好清甜面做得幾煙韌 兩者配合得好好脆紫菜加叉燒 叉燒大大塊又香性價比高 💟櫻花蝦豚骨湯拉麵套餐 $92豚骨湯一樣有一種棉滑嘅感覺濃厚✔️ 加咗大量嘅櫻花蝦 令到碗拉麵好鮮味每淡麵食住櫻花蝦 正!套餐會送味付玉子 粟米係牛油粟米重做到有牛油香同粟米甜味.由於價錢平我哋另外加購咗小食🥳.💟嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 $38分量多 墨魚咀有鮮味 炸粉少配上蒜蓉非常之惹味 冇油膩感💟章魚小丸子 $42有四粒 入面章魚好多粉性價比高 唔會好似出面嗰啲澱粉質小丸子咁配上燒汁 甜甜地 夠煙韌💟自家製餃子 $40強烈推介!皮薄餡多入面係椰菜花配豚肉外面炸到好脆但唔會覺得肥膩 配埋特製醬汁✅.鋪頭舒服原木裝修70年代日本風有好多懷舊嘅玩具景品啱曬影相🤩飲品方面有好多唔同嘅日本飲品係一個好唔錯嘅體驗😋.🎀拉麵來🎀旺角黑布街23號地下
我鍾意食米線但我老公就好鍾意食日式拉麵
💟櫻花蝦豚骨湯拉麵套餐 $92
豚骨湯一樣有一種棉滑嘅感覺
濃厚✔️
加咗大量嘅櫻花蝦 令到碗拉麵好鮮味
每淡麵食住櫻花蝦 正!
套餐會送味付玉子 粟米係牛油粟米
係一個好唔錯嘅體驗😋
🎀拉麵來
🎀旺角黑布街23號地下
2020-07-27 91 瀏覽
去開呢頭探一探朋友, 喺佢番工落場嘅時間去咗呢間拉麵食下午茶... 雖然係下午茶時間, 但係都係午餐set~我本身鍾意濃味嘅, 所以叫咗個黑蒜油拉麵嚟試下 點知非常非常失望 食過咁多間拉麵, 第一次食到黑蒜油拉麵係咁冇味嘅 喺張紙度我仲已經特登揀咗濃味 + 硬麵... 但係麵質出到嚟一啲都唔硬 其他配料都完全 冇驚喜 🤨 餃子好冧, 冇脆底, 似係煎咗好耐, 有人叫set嘅時候夾上去咁 ~ 😥講真, 喺旺角呢講呢個lunch set絕對唔平😓 咁嘅質素絕對唔合格 唔會再幫襯啦‼️

我本身鍾意濃味嘅, 所以叫咗個黑蒜油拉麵嚟試下
點知非常非常失望
食過咁多間拉麵, 第一次食到黑蒜油拉麵係咁冇味嘅
喺張紙度我仲已經特登揀咗濃味 + 硬
麵... 但係麵質出到嚟一啲都唔硬

唔會再幫襯啦‼️
午餐set
2020-07-24
5 分鐘 (堂食)