2025-06-29
琴日終於嚟食到大名鼎鼎嘅挽肉と米!男朋友做一個星期假定鬧鐘book枱,book咗琴日嘅晏晝兩點。其實我嗰陣時隔咗10分鐘再去睇個website都仲有位🤣而家應該冇以前咁難book-一去到門口就有大約10個人排隊等Walk in,book咗枱嘅好處就唔使天時暑熱喺度乾等😛入到去有部自動點餐機點餐,我哋就叫咗兩個set、一個薯仔沙律、一杯生啤、一杯凍烏龍茶一坐落嚟,店員就會問你有冇食過。我哋第一次食,就介紹咗少少食法同埋有啲咩配料,同時都有張紙仔俾你望住每個位置都可以見到師傅喺度燒漢堡扒,燒燶咗嗰啲佢仲會抌咗佢🥺(心諗可唔可以俾我食😆)首先嚟咗個薯仔沙律同埋兩杯飲品。薯仔沙律落咗啲吞拿魚蓉同埋洋蔥,個人認為偏鹹,配埋飲品就剛剛好,但我覺得就唔洗試都得一個餐總共有三舊漢堡扒,食到最尾唔夠你都可以出去點餐機再加漢堡扒都得😋師傅嗰邊有個wooden block mark住你食剩幾多嚿不得不說,個漢堡扒外皮少少焦脆,一咬開入邊好多汁Juicy,調味都剛剛好,一開始食覺得唔使點任何調味料都其實已經好夠味👍🏻-因為食三嚿漢堡扒,每嚿都就咁食就有啲寡,所以其實調味料都好緊要!!我每一隻調味料都試咗,我最
因為食三嚿漢堡扒,每嚿都就咁食就有啲寡,所以其實調味料都好緊要!!我每一隻調味料都試咗,我最鍾意都係豆拌醬油+蒜碎😋我男朋友就強烈推薦豆拌醬油+蒜碎+油漬青唐辛子,無論係配漢堡扒定係撈飯食都好惹味👍🏻
最後嗰碗白飯攞咗隻蛋嚟撈飯,記得要分開蛋清同蛋黃,淨係用蛋黃嚟撈飯就夠啦~如果唔係個飯就會太濕。蛋黃都係推薦加埋豆拌醬油同埋蒜碎一齊撈飯,超好味,食10碗飯都得
總結:一開始好肚餓,覺得自己可以食4塊漢堡扒(本人都算係大食個邊),但最後食完3塊其實都好飽(我每塊漢堡扒都配一碗飯嚟食)。所以建議大家食完先再諗使唔使再加點漢堡扒~
如果book咗枱嚟嘅話,我覺得非常值得嚟食!要排隊就不了~不過而家咁易book枱,我覺得都可以再encore