2023-06-08 662 瀏覽
同事想吃台灣菜,去了荔枝角長義街9號D2 Place1期3樓306號舖,港鐵荔枝角站D2出口,步行約2至3分鐘,交通很方便。室內舒適簡約雅致,座位寬敞整齊清潔,走年輕人路線,還有戶外雅座,播放著台灣流行樂曲,令客人放鬆心情享受用餐。服務員禮貌招待入座,推介店內主打菜餚,用QR code點菜,方便又清楚,菜單款式很多,供客人配搭,除台式菜餚還有台式小食,甜品和飲品。涼拌大豆芽$38香濃爽脆的大豆芽,酸甜適中,味道醒胃,是台式最佳的前菜小食。酥炸花枝丸$388粒炸至金黃色的花枝丸,外酥內軟,肉質鮮嫩,還有脆口的魷魚肉粒,咬口彈牙,配上沙律醬和酸甜醬,更覺惹味可口。紅燒牛三寶麵$78牛肚、牛筋、牛𦟌炆得非常冧滑,還有棠菜和半只滷水蛋,調味極佳。台式寬麵浸透湯汁,柔韌剛好。紅燒半筋半肉蔥花乾拌麵$78再讚這店的牛筋和牛𦟌炆得嫩滑冧,輕輕咀嚼已可吞嚥。幼身的拌麵柔韌有彈性,好味至極。捌捌陸水果茶$48上枱時很吸引,擺滿水果,有蘋果片、火龍果粒、百里果粒,酸甜味道非常醒胃,感覺非常清新又順喉。黑糖珍珠奶茶$38加奶蓋$12黑糖味很濃,加奶蓋更添美味,珍珠很QQ,煙韌夠咬口,非常解暑的飲品。
港鐵荔枝角站D2出口,步行約2至3分鐘,交通很方便。

室內舒適簡約雅致,座位寬敞整齊清潔,
走年輕人路線,還有戶外雅座,
播放著台灣流行樂曲,令客人放鬆心情享受用餐。

服務員禮貌招待入座,推介店內主打菜餚,
用QR code點菜,方便又清楚,
菜單款式很多,供客人配搭,
除台式菜餚還有台式小食,甜品和飲品。

涼拌大豆芽$38
香濃爽脆的大豆芽,酸甜適中,
味道醒胃,是台式最佳的前菜小食。

酥炸花枝丸$38
8粒炸至金黃色的花枝丸,外酥內軟,肉質鮮嫩,
還有脆口的魷魚肉粒,咬口彈牙,
配上沙律醬和酸甜醬,更覺惹味可口。

紅燒牛三寶麵$78
牛肚、牛筋、牛𦟌炆得非常冧滑,
還有棠菜和半只滷水蛋,調味極佳。
台式寬麵浸透湯汁,柔韌剛好。

紅燒半筋半肉蔥花乾拌麵$78
再讚這店的牛筋和牛𦟌炆得嫩滑冧,輕輕咀嚼已可吞嚥。
幼身的拌麵柔韌有彈性,好味至極。

捌捌陸水果茶$48
上枱時很吸引,擺滿水果,有蘋果片、火龍果粒、百里果粒,
酸甜味道非常醒胃,感覺非常清新又順喉。

黑糖珍珠奶茶$38加奶蓋$12
黑糖味很濃,加奶蓋更添美味,
珍珠很QQ,煙韌夠咬口,非常解暑的飲品。
2023-05-29
  • 涼拌大豆芽
  • 酥炸花枝丸
  • 紅燒牛三寶麵
  • 紅燒半筋半肉蔥花乾拌麵
  • 捌捌陸水果茶
  • 黑糖珍珠奶茶加奶蓋
2023-06-08 105 瀏覽
"捌捌陸",對我來講的含義係:拜拜喇,下次再來過,對你,妳來講, 都應該係同樣意思啩,現場所見,九成半坐滿人。“紅燒半筋半肉麵”:紅燒牛肉麵係台灣嘅招牌,咁我鍾意有牛筋,所以就叫咗半牛半筋麵,麵就揀咗QQ彈彈嘅台灣麵 ,牛肉好厚肉,牛筋又够晒腍,紅燒湯底牛味濃郁,我和朋友都食得津津有味;“花雕醉雞卷滷肉飯” 都幾有特色,花雕醉雞卷切成一片片,酒味濃郁,好醉, 好味👍"肉燥燙青菜":今今次嘅青菜係菠菜來㗎,好新鮮好嫩,再加埋啲肉燥,令到比較清淡的菜味添上啲肉味,咁樣嘅葷素配搭幾有意思;“麻辣鴨血”我同朋友都鍾意,食得零舍開心,少少的麻辣味好吸引,太辣未必食得到。“台式小食拼盤” 有5樣食品,分別係蝦膠油炸鬼、酥炸花枝丸、地道台灣腸、酥炸甜不辣、黑糖地瓜條,味道都唔錯,地瓜條更得我歡心😜😜

2023-06-07 101 瀏覽
今次黎到荔枝角嘅捌捌陸,呢到出名台式嘅小食同埋台式雞煲。首先嚟緊嘅係台式麻辣雞煲,佢嘅味道非常香辣,啲雞肉都煮得好入味,份量十足,實在係一種享受。另外一樣我地試嘅係台式小食拼盤,裏面有幾款小食,包括蝦膠油炸鬼、甜不辣、台式腸及花枝丸,全部都炸得好香脆,而且唔會好油膩,啲肉類食材都好juicy,好好味。另外一樣好好味嘅菜式就係雙色地瓜球,啲地瓜球外脆內軟,仲有啲微微甜味,我覺得味道唔錯。台式鹽酥排骨就更加唔錯啦,啲排骨肉質好嫩,鹽酥味道啱啱好,唔會太鹹,仲要係無骨,食落好好味。最後就係甜品啦,我地揀咗黑糖仙草芋圓,啲芋圓唔會太甜,仙草味道都幾香,而且啲芋圓都煮得好熟,口感好好。不過,如果你係糖分控,可能就要諗下喇。至於飲品方面,捌捌陸有唔少選擇,我地揀咗綠茶鮮奶、甘蔗青茶同頂烏龍茶,全部都好好味,啲茶都煮得好夠濃郁,鮮奶都唔會太濃,係一個好好嘅飲品。總括而言,捌捌陸嘅菜式味道唔錯,價錢合理,如果你鍾意台式菜嘅話,不妨一試。
今次黎到荔枝角嘅捌捌陸,呢到出名台式嘅小食同埋台式雞煲

2023-06-06 67 瀏覽
🍜半筋半肉牛肉麵同埋牛腩都好軟,而且煮得入味🥰麵條吸收晒湯底,每一啖都好濃郁😆非常滿足🍜牛肉三寶拌麵今次呢款揀咗闊麵,實際麵條比想像中厚,三寶分別指牛肚牛筋同埋牛腱🐮可惜拌麵醬汁比較淡🥺可能比較適合口味較淡嘅人🐽台式香腸餐廳同時配搭左幾片蒜片🧄即刻台式風味🆙😂份量比較細,不過過吓口癮實在唔錯嘅🍠台式地瓜球相對出面嘅地瓜球呢度冇咁油膩,咬落去唔會成口油比較清爽😆裏面分別係紫薯同埋普通蕃薯🍠甜度適中🍠黑糖地瓜條本身預期佢係新鮮炸起嘅地瓜條加埋黑糖粉,不過佢係淋過麥記薯條嘅地瓜條🥲仲要落埋啲黑糖糖水落去,仲要淋多兩倍😕下次再食可以留返quota食其他嘢🍹水果茶呢杯水果茶真係大推!入口唔會過甜,但係各種水果味道好濃郁🥰雖然要加錢另外再叫,都過到絕對值得嘅~
🍜半筋半肉牛肉麵

🍜牛肉三寶拌麵

🐽台式香腸

🍠台式地瓜球

🍠黑糖地瓜條

🍹水果茶
2023-06-04 123 瀏覽
今日同朋友去咗荔枝角d2 place行街睇戲,睇完戲諗住喺附近搵啲嘢食下, 朋友帶咗我去食台灣嘢。捌捌陸台式餐廳,餐廳地方闊落,有戶外同室內座位選擇。台式滷水拼盤 牛展,牛筋,牛肚,豆腐,鹵水拼盤賣相好吸引,分量好多,牛展滷得好入味,食落口牛肉味好香濃,肉質比較結實,有咬口,食落去淡淡肉,唔肥又唔會膩,味道啱啱好。牛筋軟嫩不膩,骨膠原豐富食落去有少少黏口嘅感覺,加上鹵水汁好入味,食落去味道特別香。牛肚口感特別爽脆,比牛展更薄更滑,口感細嫩。鹵水豆腐比一般豆腐硬身,食落去特別有口感,味道清淡得嚟又帶點鹵水香味。紅燒牛肉麵,牛肉麵湯底好甜,麵煮到啱啱好唔會太淋,咬落去彈牙有口感,紅燒牛肉煮到好嫩腍,牛肉味道好香濃,食落去有入口即溶嘅感覺,加上湯底吸收曬牛肉嘅精華,真係好味到連湯都飲曬。花枝丸紫菜湯,紫菜湯味道清甜完全唔會油膩,花枝丸做到好彈牙,慢慢細嚼食到獨特嘅鮮甜香味,加上清甜嘅湯底,越食越好味。手撕雞肉燥飯,手撕雞味香濃,一絲絲嘅雞肉配上肉燥味道好配搭,加上台式醬汁越食越開胃,真係好好味。
捌捌陸台式餐廳,餐廳地方闊落,有戶外同室內座位選擇。
2023-05-30 140 瀏覽
近排收工都係公司附近搵嘢食,因為喺荔枝角真係好多美食,最近愛上一間台式餐廳。捌捌陸 ,餐廳喺荔枝角長義街D2 Place 1期3樓,餐廳環境舒適地方闊落,空間感亦都好足夠,鍾意戶外嘅朋友仲可以坐出面吸收下新鮮空氣。餐廳主打台式食物,雞煲方便有麻辣雞煲同三杯雞雞煲,今晚就點咗三杯雞雞煲,雞件分量好多仲要好入味,雞肉好嫩滑,有麻油,花雕酒,同醬油香味,一上堂已經聞到好香嘅味道,呢個醬汁用來配白飯真係一流,令到我食慾大增。鹽酥雞 ,鹽酥雞粒粒都大大粒,外面炒到金黃色,食落去非常酥脆,入口入面嘅雞肉仲好嫩滑好多肉汁,加上調味得啱啱好,有少少鹹香味。手撕雞肉燥飯,食台式嘢真係要配返個肉燥飯,肉燥飯加上秘製嘅醬汁,除咗口感豐富,味道真係一流,手撕雞味道好香,配上肉燥增添口感,好正宗嘅台灣肉燥飯。飲品方便好特別,有各款台式啤酒,珍珠奶茶。今日試咗台灣菠蘿啤,入口味道好清甜,完全唔似飲緊酒,菠蘿味好香,又冰涼又解渴。
飲品方便好特別,有各款台式啤酒,珍珠奶茶。
2023-05-25 147 瀏覽
❤️聽朋友講D2 Place 1 有一間很不錯嘅台式料理,今日一於約埋朋友仔去試吓。😙🌟🌟餐廳環境舒適,裝修簡約,除了有室內坐位,還有室外坐位,一邊食台式菜,一邊聽悅耳嘅國語歌,真係好好嘅配搭👍🏻🌟🌟用QR code order食物,除咗食物款式多,飲品種類都非常之多,攪到我都有選擇困難症😅,最後就order了台式鹽酥雞、麻辣紅燒半筋半肉麵、紅燒三寶蔥油油乾伴麵、芝士咸牛肉蛋餅、台式滷水拼盤、飲品叫左洛神花茶、黑糖珍珠奶茶。🌟🌟紅燒三寶蔥油乾伴麵、麵條煙韌,醬汁惹味。麻辣紅燒半筋半肉麵,不太辣,易入口,牛肉每一塊都係厚切,半筋半肉好軟腍。🌟🌟咸牛肉芝士蛋餅,要趁熱食,芝士多到可以拉絲,邪惡但好味😋🌟🌟台式滷水拼盤份量十足,有牛展、牛筋、豬手、豆腐、牛肚,滷得相當入味,牛肚爽口,牛展、牛筋軟腍,豬手吃起來不油不膩,補充骨膠原👍🏻👍🏻🌟🌟台式鹽酥雞,炸得非常香口,外脆內軟🌟🌟洛神花茶味道清新,黑糖珍珠奶茶,茶味和甜度適中,啱晒我口味👍🏻

紅燒三寶蔥油乾伴麵

麻辣紅燒半筋半肉麵

芝士咸牛肉蛋餅

台式滷水拼盤

台式鹽酥雞

🌟🌟台式鹽酥雞,炸得非常香口,外脆內軟

洛神花茶、黑糖珍珠奶茶

• 芝士鹹牛肉蛋餅
  • 黑糖珍珠奶茶
  • 洛神花茶
2023-05-11 337 瀏覽
餐廳入邊好闊落 而且有室外位置 有草地感覺上好放鬆 同埋有好多客人都會帶狗仔過嚟 望住狗仔食嘢 賞心悅目Menu食品唔齊全 用Apps睇會多啲食物選擇例如酒類 Menu冇,但係個Apps就見到花雕醉雞卷蒽油乾伴麵揀咗寬麵 個面口感好好撈埋一齊好夠味 麵冇乜醉雞味 係蔥油香但雞就做得好好 好入味 好有酒香酥炸花枝丸好大粒 好香墨魚味 食得出墨魚粒有兩個醬汁 可以選擇配搭推薦黑糖地瓜條份量好多 3-4個人都夠食甜甜地 口感好軟綿 係即整忍唔住一啖接一啖台灣白葡萄啤酒第一次人台灣啤酒 好易入口 有啲似飲緊果汁白葡萄味好清香 一啲都唔假仙草凍奶茶 少冰 少甜+爆珠 +奶蓋仙草甜甜地入口Q彈 爆珠係果汁味 奶蓋鹹鹹地 份量都幾多整體成杯嘢都好出色加咗好多配料都唔會話好甜

餐廳入邊好闊落 而且有室外位置
有草地感覺上好放鬆
同埋有好多客人都會帶狗仔過嚟
望住狗仔食嘢 賞心悅目

Menu食品唔齊全 用Apps睇會多啲食物選擇
例如酒類 Menu冇,但係個Apps就見到

花雕醉雞卷蒽油乾伴麵

奶蓋鹹鹹地 份量都幾多
整體成杯嘢都好出色
加咗好多配料都唔會話好甜

2023-05-09 223 瀏覽
去D2 Place搵嘢食😆揀咗食台灣嘢見佢個台式雞煲好吸引⭐️三杯雞煲分量超多,兩個人食綽綽有餘d雞好惹味 好好食😋⭐️配料-蛋餃見到蛋餃即刻叫😍平時好少機會有得食蛋皮同餡料超夾超級推介👍🏻⭐️白菜豬肉餃味道唔錯d餃子🥟皮唔會好厚剛剛好😊⭐️皇帝菜又係特別的菜平好少機會食即刻叫D菜吸取左雞煲味 超正🥳⭐️烏冬係稻庭烏冬抵讚加分😋⭐️飲品-水果菜超多水果喺裏面滿滿嘅火龍果加上蘋果同橙好飲嘅茶底超滿足嘅飲品😆⭐️黑糖地瓜條平時我好怕食炸嘢但而家餐廳嘅地瓜條係焗一啲都唔熱氣超好食🤤脆卜卜⭐️花雕醉雞卷賣相品錯食落充滿着花雕酒味食完好開胃值得推介👍🏻整體來說,食物質素唔錯座位都好坐餐廳都好好,唔趕人好啱同朋友嚟食好嘢慢慢傾😄
去D2 Place搵嘢食😆
揀咗食台灣嘢
見佢個台式雞煲好吸引

⭐️三杯雞煲
分量超多,兩個人食綽綽有餘
d雞好惹味 好好食😋

賣相品錯
食落充滿着花雕酒味
食完好開胃
值得推介👍🏻

整體來說,食物質素唔錯
座位都好坐
餐廳都好好,唔趕人
好啱同朋友嚟食好嘢慢慢傾😄
2023-05-08
10 分鐘 (堂食)
貴,啲服務員企哂係到唔知做乜。湯要自己倒,完全冇management. 次次都食唔飽,同一價錢不如去第二度。仲要收加一,見到佢地細聲講大聲笑,唔知好唔好意思叫佢地做嘢。
2023-05-09
2023-05-04 268 瀏覽
聽講荔枝角最近嘅D2 place喺寵物友善商場,裡面好多餐廳都可以帶寵物一同品嚐美食。所以,我今次專登打電話,book左呢間台式食店。我同我愛犬一到場,就有服務員招待💖,態度很好。安排我們到室外用饍。我們左右都坐了大大小小的不同品種犬隻。個個都很乖,坐定定,靜靜等主人給食物。超贊。👍我叫左一個菜給愛犬,自己就試左很多不同款食品。餐牌有很多選擇,我叫了醉雞台式粗麵,麻辣鴨血,芝士蛋卷,炸花枝丸等。仲有兩個飲品,叫左咁多野食,埋單都喺幾佰元。都算便宜了。

仲有兩個飲品,叫左咁多野食,埋單都喺幾佰元。都算便宜了。

2023-05-02 190 瀏覽
經收銀入座,服務員叫我自己搵個位坐,然後會有人送上QR code落單。等咗一段時間,有班大group入座,2秒就有QR code紙俾佢哋。作為一人顧客完全感受到被忽視。
2023-04-30 177 瀏覽
超級難食 飯勁硬 滷肉硬到喊 滷蛋喊到不得了 麵勁淋 好似發帳哂咁 而且好貴 服務質素勁差 啲服務生傾計禁電話都無心做 未試過咁難食嘅台式料理  覺得有好大嘅進步空間 唯一可以稱讚嘅地方就係飲品
超級難食 飯勁硬
滷肉硬到喊 滷蛋喊到不得了
麵勁淋 好似發帳哂咁
而且好貴 服務質素勁差 啲服務生傾計禁電話都無心做

2023-04-29 178 瀏覽
今日喺荔枝角D 2place一期覓食, 最後入左一間台式餐廳晚餐!原本想食地道台式食物,但見到餐牌有雞煲,忍唔住想試吓,估唔到有驚喜!雞煲有麻辣口味和三杯雞口味,我哋揀咗台式三杯雞雞煲,雞煲份量頗多,末上枱已經聞到陣陣九層塔香味!雞肉嫩滑又多汁,喺其他香草配搭吓,鮮味十足!食地咁上下,職員主動幫我哋加湯,湯汁都幾濃味但一點也不咸👍🏻!火鍋配料款式頗多,我哋點了韭菜豬肉餃、手打鮮蝦滑、三星蔥貢丸丶皇帝菜,最愛有香蔥餡的貢丸,多汁又juicy,鮮蝦滑都不錯,爽滑又彈牙!其實食完雞煲已經好飽,但老公又想試吓滷肉飯,所以點咗一碗地道台灣腸滷肉飯🙈!滷肉入味得來一點也不肥膩,台腸烤得很香又脆,非常合我們的口味,絕對值得一試!整體而言,餐廳性價比非常高,食物新鮮,職員細心又有禮!用歺區分戶外、戶內,今日稍為有微雨,未能坐戶外,'下次必定再來!

雞煲有麻辣口味和三杯雞口味,我哋揀咗台式三杯雞雞煲雞煲份量頗多,末上枱已經聞到陣陣九層塔香味!雞肉嫩滑又多汁,喺其他香草配搭吓,鮮味十足!

2023-04-26 208 瀏覽
今日原本諗住去x哥食個米線快lunch,點知排哂長龍等好耐。咁轉餐廳轉咗去呢到,望落間餐廳裝修燈光夠光猛,不過啲飯腳想户外啲坐室外,室外位就寛敞啲,空間感大啲,不過個景附近都高樓大廈,所以冇乜景可言。咁事不宜遲啦,睇下個menu,可選擇的菜式少之又少,起有限嘅菜式到揀咗紅燒牛肉麵,點知上個鹽酥雞滷肉飯比我,趕時間照食啦,食落去啲滷肉好硬唔知點解,肥瘦唔均勻。啲飯軟硬度適中,不過就淋得太多汁,食到底有少少變食湯飯嘅感覺。雞就食落都嫩口嘅,鹹度都可接受。食完埋單呢間就收加一,要加一可能整個QR落單服務你好高成本,所以收你加一。