2017-04-06 2107 瀏覽
繼牛頭角「松記糖水店」後,我又發現自己一時大意,忘記撰寫另一間食店的食評,這就是剛剛成為開飯網食店選舉,候選食店之一的太子街邊小食店「摩豆」。這間「摩豆」位置於花園街近太子方向的一帶,再北行行上一點,已經可以向界限街深水埗前進。「摩豆」附近不乏為人注意的食肆,例如以有名代表菜式韓國雪奶,為招牌菜的甜品店「Nxn」,「摩豆」以一間街頭小食店的規模,在太子成功立足。「摩豆」跟很多有名的街頭小食店一樣,都是以「雞蛋仔」,還有「格仔餅」作為食店的招牌小食。有些食店的雞蛋仔格仔餅以炭火烘烤見稱,有些靠吉士醬味道作賣點,有些食店則依靠創意的口味,或新食法的雞蛋仔格仔餅,來招徠食客注意,「摩豆」就屬於靠創意口味的食店。「摩豆」的雞蛋仔和格仔餅,最吸引食客注意就是塗上大量榛子朱古力醬,令雞蛋仔和格仔餅充滿濃厚的榛子朱古力味道,而且朱古力的甜度絕對不遜於其他食店,以榛子或朱古力醬作餡料的味道。當晚我從旺角北上太子,在太子找到「摩豆」時,天色已經入黑,但是「摩豆」店外仍聚集了大量排隊輪候購買的人群。我亦擔心在太子排隊太久,再留在太子吃完雞蛋仔格仔餅才搭車回家,會影響自己平日的作息時間的穩定,所以在街上等候

我亦擔心在太子排隊太久,再留在太子吃完雞蛋仔格仔餅才搭車回家,會影響自己平日的作息時間的穩定,所以在街上等候了十三分鐘,取得小食就立刻坐上港鐵回家。

當我拿着雞蛋仔格仔餅回到西貢的家裡時,已經差不多晚上九點十點左右,我立刻回到房間,把雞蛋仔格仔餅放在床上,用手機率先把寶貴的照片留念。

花長時間帶着雞蛋仔格仔餅才回到家,最大的代價是兩款美食,都因為放涼而口感放軟了。我從紙袋拿出榛子雞蛋仔時,雞蛋仔已經放涼,而且雞蛋仔質地變得又硬又實,口感亦變腍了。食牛牛腩肉質腍一點就無所謂,但是雞蛋仔口感變腍,感覺就比死更難受。

而且雞蛋仔口感變腍了,我就吃不出雞蛋仔的榛子味道。不過,這一切都不是「摩豆」的過錯,要怪我就只能責怪自己,為什麼不索性留在太子吃完才回家?
反而我對「摩豆」的榛子醬格仔餅印象,比雞蛋仔來得深刻。因為「摩豆」的店員竟然為格仔餅塗上了很多很多,超多的榛子醬!榛子醬味道的格仔餅,我以前在西貢食街裡面的飲品店「爽X爽」都曾經吃過一次,但是那次的榛子味格仔餅,塗抹榛子醬的程度都沒有「摩豆」這次那麽多。

「摩豆」的格仔餅不計榛子醬醬料在內,單是格仔餅的厚度,已經比西貢的格仔餅厚了四五成有多。
如果不是因為遲了回家,或者索性留在太子吃格仔餅的話,榛子醬格仔餅應該會很美味,單是塗抹得厚厚的榛子醬,濃郁的榛子朱古力味已經可以讓我吃得盡興而回,而不是讓格仔餅白白放涼,浪費了這件美味,又落重本的榛子醬格仔餅。

驟眼一看,榛子醬真的擠在格仔餅的夾縫之間,可能因為長時間運輸的關係,我無意中不慎壓向膠袋內的格仔餅,令擠得滿滿的榛子醬一下子被擠壓出來,一發不可收拾。
最讓我感到可惜的事,是榛子醬經過長時間放涼,擱在一旁沒有品嚐,時間令榛子醬變得太冰凍。太冰凍的榛子醬令甜味加劇,整件格仔餅變甜之餘,還超出限度,令味道完全超出極限,整體味道甜得太過份。
但是「摩豆」榛子味格仔餅整體味道口感都符合我要求,如果不是放涼得太厲害的話,榛子味格仔餅本來就是很美味的街頭小食。下次「摩豆」我還是留在太子原地即場吃掉,就地正法好了。
2017-02-24
13 分鐘 (外賣自取)
2017-04-05 274 瀏覽
一直都想試摩芽好耐,但屋企附近都冇,今次去到開旺角終於試到!!特選芝士雞蛋仔($25) 去到有幾款味都想食,頭痛左一輪,最終係土鳳梨、爆珠峰蜜同特選芝士雞蛋仔之中揀左呢款因為即叫即整,而且都有D人排緊隊,所以都等左一陣.....拎上手同想像有d出入,芝士係大量地鋪滿其中一面,而唔係喺雞蛋仔中間,但食落感覺上芝士不夠鹹香,而且用手搣會好油膩所以只好大啖大啖咁咬,口感比平日食嘅雞蛋仔實肉好多,草根覺得反而有d似食緊蛋糕仔,食完成底飽到呢建議大家同人分享,呢款食過一次就夠了,有機會都會試下其他味

特選芝士雞蛋仔($25)
因為即叫即整,而且都有D人排緊隊,所以都等左一陣.....
建議大家同人分享,呢款食過一次就夠了,有機會都會試下其他味
特選芝士雞蛋仔
特選芝士雞蛋仔
15 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
2017-04-02 299 瀏覽
我差不多每次臨離開旺角前都會買一底這間店的雞蛋仔,然後在紅van上慢慢食。今次亦不例外,男朋友今次選擇了芝士口味約五分鐘左右終於有貨,雞蛋仔上手熱辣辣,令人急不及待想去品嚐!一咬唔脆的,同謝檸檬的雞蛋仔有得fight,無左雞蛋仔原有的外脆內軟特色,只有"外軟內軟",似食芝士蛋糕仔咁...雖然芝士味濃味道ok,但口感有點油,拿上手亦是油油的,和我之前在這店食過的很不同,不知是不是職員未掌握好煮法便落場的關係期待下次可以食得返水準以上的芝士雞蛋仔!題外話,當晚購買時收銀的小mk女職員態度有點不好,給人感覺"唔憂做",慢條斯理,黑口黑面。有小朋友問她問題,她亦不好好回應。把雞蛋仔給食客時面亦有點"西",說話又不說句,感覺有點沒禮貌,希望可以改善
芝士雞蛋仔

一咬
期待下次可以食得返水準以上的芝士雞蛋仔!

2017-04-01
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (宵夜)
2017-04-02 203 瀏覽
在網上見到這間之前幫襯過的雞蛋仔店出了多款新口味格仔餅,因此就特意前來試一試,打下卡。.適逢綠茶大熱,當中最感興趣是宇治金時口味(另外有款玉桂蘋果都好有興趣),綠色外層的抹茶格仔餅一拿上手時熱辣辣,而且表面脆脆的,不過抹茶味不突出,只食到清香的淡淡綠茶味。.格仔餅又塗上大量粒粒飽滿的紅豆,多到格仔餅都變得漲卜卜,好在味道不死甜。雪過的紅豆與格仔餅在溫度上形成強烈對比,但又出奇地配合喔。期待店鋪出其多新口味雞蛋仔!
2017-03-27 327 瀏覽
今日又同亞女去旺角 shopping﹐有一種香味吸引了我們﹐原來係出名的雞蛋仔専門店﹐呢間雞蛋仔非一般傳統的雞蛋仔﹐雞蛋仔不論大小老幼都喜歡食的,呢間専門店除保留傳統的味道﹐還有其他配料,有些配料根本你係5會想到可以加入去的﹐所以就變成非一般的雞蛋仔,有很多味道選擇的﹐有原味紅豆、積及橙朱古力、甜薑味、香濃羅宋湯、原味朱古子、班蘭味、肉鬆蝦干等等….當然有我至愛的芝士味﹐我還額外多加香濃芝士,芝士雞蛋仔一到手,熱辣辣,香噴噴﹐外脆內溶芝士,口感超正。
題外話/補充資料: 不過價錢上有點貴﹐試過已經滿足了﹐如果從沒試過﹐不妨試一下﹐味道不錯
2017-03-04
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
  • 芝士味
2017-03-23 311 瀏覽
第一次寫食評就比左你,因為真心難食,好失望。。。可能玩新潮口味,改良到咁我都已經揀原味,一望覺得好膠,,廣華街或北角雞蛋仔好食好多,可能其他口味好好味,但連基本個底都做唔好,啲配料幾好味都補唔返。。另外一個金莎朱古力夾餅,老公都話好難食
第一次寫食評就比左你,因為真心難食,
好失望。。。可能玩新潮口味,改良到咁
我都已經揀原味,一望覺得好膠,,
另外一個金莎朱古力夾餅,老公都話好難食

2017-03-23
5 分鐘 (堂食)
2017-03-20 251 瀏覽
放工每日必經之地, 令我每個禮拜都會食一次, 曾經佢係我食過覺得最好食既雞蛋仔, 因為超級芝士, 好脆, 就算等半個鐘我都肯等既一間店, 唔洗講咁多啦, 睇下面張相就知啦!!!不過出左名之後, 開始偷工減料, 質素太fluctuate啦, 失望
2017-03-12 365 瀏覽
來之前已經想好要伯爵茶雞蛋仔,但是來了之後又被其他特別口味的雞蛋仔吸引了最後點了積奇橙朱古力雞蛋仔($23)其實就係橙味雞蛋仔加朱古力粒,雞蛋仔做得好好,外脆內軟,朱古力粒好多,但整體不會很甜下次試試伯爵茶或者流心蜂蜜雞蛋仔先店門口還有轉盤 適合選擇困難的人!
最後點了積奇橙朱古力雞蛋仔($23)
積奇橙朱古力雞蛋仔
下次試試伯爵茶或者流心蜂蜜雞蛋仔先

店門口還有轉盤 適合選擇困難的人!
積奇橙朱古力雞蛋仔
2017-03-11 326 瀏覽
今日行過見到依間鋪,全部都係買新派雞蛋仔同格仔餅,忍唔住就叫咗份"金莎朱古力格仔餅"試下。啲嘢食全部即叫即整,份格仔餅拎上手仲熱辣辣,即刻口水都流哂出嚟一啖咬落去,嗰格仔餅非常脆,唔係有啲鋪買嘅腍啤啤咁,跟住就到裏面嘅朱古力臻子醬,好香好滑,啲臻子醬入面應該仲加咗少少脆米,食落就真係幾似食緊真嘅金莎一樣,不過依個係格仔餅巨型版食完成份真係超滿足,不過都幾滯,建議都係兩三個人開心share會好啲,仲可以試多幾隻味。

一啖咬落去,嗰格仔餅非常脆

食完成份真係超滿足
2017-03-11
2017-03-07 344 瀏覽
上次在旺角的Modos食了斑蘭味雞蛋仔,留下良好的印象。這天經過此間以創意出名且分店愈開愈多的小店,便嘗試上次已想吃的積及橙朱古力味雞蛋仔。呢個雞蛋仔顏色橙得誇張,但賣相總算唔錯,拿起來頗挺身,質感方面算是做到外皮脆內膽軟,不俗。至於雞蛋仔混入的積及橙味及朱古力味突出,但間中會有一、兩粒雞蛋仔沒有朱古力的情況。而且對於我這個胃口轉淡的人來說,稍嫌這雞蛋仔較正常而言略甜了少許。好欣賞此店前有個輪盤,方便了有選擇困難症的人去抉擇。

好欣賞此店前有個輪盤,方便了有選擇困難症的人去抉擇。
2017-03-02
外賣自取
2017-03-05 208 瀏覽
是次為第二次再光顧這店,因對橙餅朱古力雞蛋仔情有獨鍾,上一次因趕住入戲院,將雞蛋仔放入背囊,所以食嘅時候淋淋哋,以為因為焗住所以咁,今次專程再嚟光顧,選同一味道的雞蛋仔試,即場食,點知。。。原來都一樣,所以。。。根本就唔關我上次放入背囊所影響到,結論為。。。真的很失望!相信店員只是為整雞蛋仔而整,而沒有用心去做,即。。。只係為賺錢而做!如能用心做,能做到外脆內軟的口感,其實真係需要時間,我相信每位客人來願意等,因為識食雞蛋仔,一定係想食外脆內軟的雞蛋仔!
2017-02-18 633 瀏覽
我見個個黎幫襯都係食雞蛋仔或者格仔餅,反而我就想試吓佢嘅斑蘭雪糕,出面好少何有斑蘭味嘅雪糕賣。果然無令我失望,味道幾清新,好明顯食得出有斑蘭味,加埋啲紅豆就無咁dry👍🏼
2017-02-15 571 瀏覽
雞蛋仔係香港隨處可見嘅小食,要突圍而出就要俾d花款,玩下gimmick。之前見網上都有推介呢間小食店的雞蛋仔同夾餅,賣點係佢夾咗d好邪惡嘅餡料,好似芝士呀、金莎朱古力呀咁。呢日行過經過,見佢menu d 相幾吸引就去試試。流心蜂蜜嗰款d蜜糖溜出嚟個樣...真係超吸引,所以就order 咗流心蜂蜜雞蛋仔。點知...我都明照片同現實係會有距離嘅,但係...我本來以為佢d蜂蜜,就算唔係心太軟咁流出嚟,都會食到雞蛋仔入面好似d夾心蛋糕咁有pat蜂蜜餡喺入面...點知原來係每粒雞蛋仔入面放咗1-2粒爆爆珠(平時放糖水嗰d),蜂蜜味並唔突出,流心嘅效果...真係令我有點失望...
流心蜂蜜雞蛋仔
流心蜂蜜雞蛋仔
外賣自取
2017-01-31 742 瀏覽
好耐之前試過蜂蜜味既雞蛋仔味道很一般 以為只係唔岩自己口味短期內已經冇再光顧。今次試左新出宇治金時格仔餅,點知更加失望。首先係格仔餅底,沒有綠茶/宇治金時味道,質地非常硬(可能本身鋪頭賣的都是較硬?)另外最失望是入面的紅豆!因為咬落去係凍既。整體配合上黎係好奇怪!結論:又硬又凍真係令我唔會再試佢既格仔餅。唔怪之得冇乜人選擇格仔餅。若老闆想改善格仔餅,口感質地非常重要。相信冇乜人會喜愛吃硬bangbang的格仔餅?
好耐之前試過蜂蜜味既雞蛋仔
味道很一般 以為只係唔岩自己口味
短期內已經冇再光顧。

宇治金時格仔餅
2017-01-25
2017-01-25 546 瀏覽
由旺角行去新世紀買戲飛行下路經花園街,經過Modos想食蜂蜜雞蛋仔,喺個menu前睇下有冇新產品,最後都係揀番蜂蜜雞蛋仔,等咗大約15分鐘,雞蛋仔新鮮熱辣辣,每粒都有蜂蜜流心,好有蜂蜜味
蜂蜜雞蛋仔
2017-01-25