2016-10-21 359 瀏覽
現在越來越多雞蛋仔店,而且口味亦好多選擇及創新!呢間第一次試,諗咗好耐,終於點咗伯爵茶雞蛋仔,因為不嬲都鍾意伯爵茶嘅香味,所以好期待佢同雞蛋仔嘅結合會係點!果然無令我失望!伯爵茶味香,會見到一點點黑色嘅茶葉,外脆內軟,又唔太甜,正!
現在越來越多雞蛋仔店,而且口味亦好多選擇及創新!

伯爵茶雞蛋仔

2016-10-08
伯爵茶雞蛋仔
2016-10-14 332 瀏覽
晚上7點幾,唔使等好耐買左班蘭雞蛋仔,$19幾好味但買個陣d staff掛住傾計直頭拎住$20係佢地面前望到你想買野都繼續傾,2個女仔紮邊同1個男仔,我明係打工係咁,但下次都係咁就真係唔想再幫襯。
晚上7點幾,唔使等好耐
買左班蘭雞蛋仔,$19
幾好味
但買個陣d staff掛住傾計

外賣自取
2016-10-07 343 瀏覽
細個時成日食雞蛋仔, 又平又飽肚.旺角摩豆開咗好耐, 今日先一探究竟.叫咗外層香脆, 入面軟熟, 口感札實, 足料!不過斑蘭味好弱, 只食到甜味.但食完過一陣, 個口既然keep到斑蘭香, 好神奇!仲叫咗睇外表超吸引, 勁多芝士!食落口, 濃濃芝士香, 似食緊咸點.不過e要同人share, 比較膩, 自己一個食晒太heavy.同埋食完隻手好油, 記得先預備好濕紙巾.
細個時成日食雞蛋仔, 又平又飽肚.
旺角摩豆開咗好耐, 今日先一探究竟.

叫咗[斑蘭雞蛋仔]
斑蘭雞蛋仔
外層香脆, 入面軟熟, 口感札實, 足料!
不過斑蘭味好弱, 只食到甜味.
但食完過一陣, 個口既然keep到斑蘭香, 好神奇!

仲叫咗[芝士雞蛋仔]
芝士雞蛋仔
睇外表超吸引, 勁多芝士!
食落口, 濃濃芝士香, 似食緊咸點.
同埋食完隻手好油, 記得先預備好濕紙巾.
2016-10-07
芝士雞蛋仔
2016-09-22 359 瀏覽
The weather is getting cooler now so this is the best time for hot street snacks that I can't usually hold with my hands because I am sensitive to hot temps.Anyway, just when I was prepared to handle a hot item, it wasn't hot when it came.Perhaps, it was ready and I had walked away for too long.The tea flavour was quite nice and it wasn't too sweet but the texture was too crispy for my liking.

2016-09-17 279 瀏覽
來一個新嘗試。叫左個蝦乾肉鬆,還有得選擇辣or勁辣。當然叫下個辣試一試先。一新鮮出爐攞到手的時候,有一陣陣好香的蝦乾香味。撕開雞蛋仔的時候,你看到內裏有很多肉鬆。每一啖都有肉鬆和很濃的蝦乾辣味。味道很特別,但吃多幾口就開始覺得有少少咸。
來一個新嘗試。叫左個蝦乾肉鬆,還有得選擇辣or勁辣。
當然叫下個辣試一試先。
味道很特別,但吃多幾口就開始覺得有少少咸。
2016-09-14 259 瀏覽
朋友介紹下嚟到呢間鋪,好多唔同口味雞蛋仔選擇,最後選擇咗蜂蜜味。佢係即叫即整,好新鮮,等得耐都係值得。食第一淡陣時,冇諗過D蜂蜜會咇出嚟,原來係流心㗎,又濃又甜嘅蜂蜜好啱朋友口味,我就覺得甜咗少少 。Anyway, 流心雞蛋仔好有誠意
2016-09-11
20 分鐘 (外賣自取)
2016-09-06 307 瀏覽
好少可會幫襯鋪頭買雞蛋仔... 多數都係車仔檔(童年回憶)~一出爐熱「辣辣」... 要等一陣先食到... 但個班蘭味好香喎... 忍一忍...比左錢拎住收據等食~ 買個陣唔算好多人... 等 5-10分鐘左右就有得食~下次想食又多個選擇~

下次想食又多個選擇~

班蘭味雞蛋仔
班蘭味雞蛋仔
2016-08-27 300 瀏覽
好鍾意雞蛋仔同格仔餅,有新口味就好想試。聽聞呢間雞蛋仔好多新口味,見評價不錯,今日終於有機會試下好多人推介嘅積及橙餅味,橙味有d假,朱古力粒分佈唔均勻,雞蛋仔入口唔夠鬆化,做唔到外脆內軟效果,而且模具掃得太多油,同食開嘅媽咪雞蛋仔比較,相差太多。至於流心蜂蜜反而有驚喜,用左蜂蜜味爆珠做餡,好有創意,而且口味同雞蛋仔都幾夾,不過雞蛋仔質感始終稍遜
好鍾意雞蛋仔同格仔餅,有新口味就好想試。
聽聞呢間雞蛋仔好多新口味,見評價不錯,今日終於有機會試下

外賣自取
2016-08-22 236 瀏覽
隔左咁耐冇寫食評。不是沒吃好(東)西,只是懶慣左,沒有寫。最愛試新野,揀左近期熱辣辣的雞蛋仔。今日試點:modos。和哥哥每人買了一底探個究竟,一份全版最貴的「土鳳梨」口味、一份因試了甜而不可錯失的鹹食- 「蝦米肉鬆(辣)」(本來係想買勁辣的,但有著怕死的性格,不敢太魯莽=])。講返兩份雞蛋仔:「土鳳梨」:絕對同標題一樣,失掉個性。本來雞蛋仔係應該食蛋味;而鳳梨酥係食佢嘅甜中帶酸同埋鬆化的油香味。可惜,當土鳳梨遇上雞蛋仔,完全起唔到化學作用,而且失掉個別原有的特質。這份雞蛋仔,既冇蛋味,也吃不到鬆化油香。絕對唔值全版最貴。強調:係得意嘅!唔係唔好食嘅!但不是叮一聲的驚喜。(素來咀刁的我,吃了兩顆,便專注於我的「蝦米肉鬆」,)「蝦米肉鬆」:呢個反而有驚喜!一食鹹鹹香香,仲以為冇料到(辣味),點知咬吓咬吓,啲辣就黎料!真係辣,連我食得辣都覺得辣辣地~呢底野真係唔係講笑,越食越過癮,本來吃得少加半飽的我,一粒接一粒,唔覺意啪晒成份。正!P. S 食完呢底野,飯都唔駛食,飽到第朝。唔知係咪因為等埋一齊俾我地,個「蝦米肉鬆」上手時係有啲淋淋地(焗住左),有少少唔開心,望改善。唔知流心蜂蜜係點嘅呢
隔左咁耐冇寫食評。不是沒吃好(東)西,只是懶慣左,沒有寫。

講返兩份雞蛋仔:

「蝦米肉鬆」
:呢個反而有驚喜!

P. S 食完呢底野,飯都唔駛食,飽到第朝。

唔知流心蜂蜜係點嘅呢
。。下次試下先!再探;)
  • 蝦米肉鬆雞蛋仔
年紀不小了, 街上的小食我真的很小去買, 今天女友經過美術用品公司時見到這檔不知幾時開的雞蛋仔檔, 忽然說想食....男友我唯有遵命睇價錢忽然覺得現在的掃街真的一點都不便宜, 從前一底$8.....現在是$23, 真的是租金直接轉嫁到小市民身上! 但見這間雞蛋仔的款式, 才知現在的雞蛋仔可以玩起流心主題了!! 有超多款選擇有流心蜂蜜雞蛋仔, 土鳳梨, 特選芝士, 班蘭味, 羅宋湯味, 甜薑味, 積及脆心朱古力橙味, 朱古力味! 很難想像"羅宋湯"是什麼味, 都怕新嚐這些 crossover 會令我難受, 還是保險一點叫了他們的皇牌 "流心蜂蜜雞蛋仔" 這個真的有驚喜呢!!! 不會如想像中的一般很甜, 適中的甜度明顯是做了研究, 香港人的口味比其他東南亞的國家淡, 不會很嗜甜, 中間流心的秘密是有一粒蜂蜜珠珠! 真的很神奇, 不會因為熱力而溶化, 咬下去的口感都真的很驚喜! 比正宗的香港雞蛋仔更好食, 升了呢! 真心覺得這個雞蛋仔可能將來會在米芝蓮的榜上有名吧!

, 真的是租金直接轉嫁到小市民身上!
2016-08-21
15 分鐘 (外賣自取)
$23 (其他)
2016-08-20 234 瀏覽
原本充滿期待我叫了一個流心蜂蜜雞蛋仔等.....等了很久一食,嘩,蜂蜜爆爆珠嚟,仲要勁膠味。個蜂蜜仲要酸酸地,好難食既雞蛋仔,食了半個已經唔想食。10分我俾0分
原本充滿期待
我叫了一個流心蜂蜜雞蛋仔
等.....等了很久

一食,嘩,蜂蜜爆爆珠嚟,仲要勁膠味

2016-08-17 264 瀏覽
上次睇TBB節目介紹特色雞蛋仔就已經對呢間雞蛋仔店好有興趣!黎開旺角,當然要黎試下!嘩嘩嘩!真係好多口味選擇呀!我自己最想試朱古力橙味同埋蜜糖味。。。兩難之下,最後揀左朱古力橙味話題店果然係唔同d,好多人幫襯!落order之後要等20分鐘!為左美味雞蛋仔!我係唔會放棄既!等就等啦!雞蛋仔出爐啦!就咁睇已經見到好多朱古力粒粒!好足料入口外脆內軟好正呀!仲有仲有!佢真係有朱古力橙餅味!!!另外我仲配左杯紅西柚綠茶飲落酸酸地又幾fresh喎!
上次睇TBB節目介紹特色雞蛋仔
就已經對呢間雞蛋仔店好有興趣!

黎開旺角,當然要黎試下!
嘩嘩嘩!真係好多口味選擇呀!
我自己最想試朱古力橙味同埋蜜糖味。。。
兩難之下,最後揀左朱古力橙味
話題店果然係唔同d,好多人幫襯!
落order之後要等20分鐘!
為左美味雞蛋仔!我係唔會放棄既!等就等啦!

雞蛋仔出爐啦!就咁睇已經見到好多朱古力粒粒!
好足料

入口外脆內軟
好正呀!
仲有仲有!佢真係有朱古力橙餅味!!!
朱古力橙餅Club雞蛋仔
另外我仲配左杯紅西柚綠茶
飲落酸酸地
又幾fresh喎!
紅西柚綠茶
2016-08-13
20 分鐘 (外賣自取)
朱古力橙餅Club雞蛋仔
紅西柚綠茶
2016-08-17 296 瀏覽
衣加既雞蛋仔越黎越多口味,Modos 都唔例外!家姐上次食完特選芝士雞蛋仔話好好味,見去開旺角一於試下門口有個轉盤(真係轉到架),上面有齊哂咁多款口味,賣相幾吸引。呢間既口味同其他既又唔同,最出名既分別係流心蜂蜜雞蛋仔、土鳳梨酥雞蛋仔同積及橙朱古力雞蛋仔。由於仲係好飽既關係,叫左個無咁heavy 既流心蜂蜜雞蛋仔($23)熱辣辣既雞蛋仔外表金黃,入面包住一粒粒蜂蜜爆珠,咬個時要小心啲,如果唔係就熱親架啦!蜂蜜微甜,估唔到同雞蛋仔都幾夾,但就唔夠脆,好快就腍左。下次一定要試下芝士味
衣加既雞蛋仔越黎越多口味,Modos 都唔例外!
家姐上次食完特選芝士雞蛋仔話好好味,見去開旺角一於試下

呢間既口味同其他既又唔同,最出名既分別係流心蜂蜜雞蛋仔土鳳梨酥雞蛋仔積及橙朱古力雞蛋仔
流心蜂蜜雞蛋仔
蜂蜜微甜,估唔到同雞蛋仔都幾夾,但就唔夠脆,好快就腍左。
下次一定要試下芝士味

2016-08-15
5 分鐘 (外賣自取)
2016-08-12 159 瀏覽
上晚《東張西望》介紹到新派雞蛋仔,就立定心要去下搵食!剛好有間起旺角附近,近我上學既地方!呢間魔豆係起花園街入面,可以一路食一路眼睛購物!睇下餐牌先,其實心中早有打算!主持人話呢個橙朱古力好有名!講真,香港人食開雞蛋味的,自然對其他味道充滿著新鮮感!鮮橙香味及口感都好出,食到一粒粒將溶的朱古力粒,好有食緊甜品的感覺!食左幾口,已經好飽!仲有,我偷試埋朋友既經典芝士雞蛋仔!芝士起每粒雞蛋仔內流出來,雖然會覺得膩,但芝士味好出,好吸引!
呢間魔豆係起花園街入面,可以一路食一路眼睛購物!
睇下餐牌先,其實心中早有打算!
2016-08-11
10 分鐘 (堂食)
其實依間雞蛋仔係唔差,都有好蛋新鮮特別口味選擇~ 正當大家食佢地嘅鳳梨so味~ 芝士味~ 班蘭味!QT偏偏愛上佢地出嘅微咸口味雞蛋仔>羅素湯味!會食到雞蛋仔中心微洗心著羅素湯~ 外皮就脆脆~ 少少酸少少咸!口味比一向甜味更出眾特別!售價$35

售價$35
羅素湯味!