2018-11-03 394 瀏覽
#double_九龍灣-【排長龍冰室】#🍋👧🏻成日經過德福廣場都見到呢間冰室有一條長長嘅人龍 相信佢一定有佢吸引嘅地方 今日就試吓先-🔹早餐($35)沙茶牛肉公仔麵拼炒蛋牛油厚多士 配茶走沙茶牛肉甜甜地🥩有少少嚡 不韌👍🏻公仔麵彈牙 🍜炒蛋好滑有蛋香🥚多士配Anchor牛油 多士切開一半加上炒蛋仲可以變成蛋治😆⭐️評分:7/10-🔹茶走茶走同煉奶分開上 煉奶用淨仲可以整奶油多⭐️評分:7/10---------
#double_九龍灣
【排長龍冰室】

🔹早餐($35)

沙茶牛肉公仔麵拼炒蛋牛油厚多士 配茶走

茶走同煉奶分開上 煉奶用淨仲可以整奶油多
⭐️評分:7/10
---------
2018-11-02 298 瀏覽
星期日約左朋友到九龍灣购物見到無也人排隊,于是就選定他開午餐,因為平時排長龍等位,見到就走啦。今日好幸運,5分鐘就有位啦,甘多人排隊水凖一定有返咁上下的,店內裝修幾有特色新淨,座位算是寬鬆舒服,睇睇餐牌,款式都几多選擇,我點左店長推介的文華黯然銷魂飯(叉燒煎蛋)一杯豆漿,出餐速度好快、一碟香噴噴义燒飯就來了,份量適中,义燒肥瘦適中,好入味,師傅燒得好有水準外脆內軟的,還保留鮮甜的肉汁,這里的义燒是自秘制的,蛋亦煎得好靚,蛋黃是半流心的,加上秘制的醬汁好夾美味,再飲杯熱豆漿满足曬!
2018-11-01 218 瀏覽
为什么这一次來服务员态度不太好;两个月有多啦;我刚由台湾回来、怀念文华冰厅的叉烧芺蓉蛋饭;今晚和太太一齐来食饭……唉!服务员有些不同面孔; 那就点餐吧;叫了一名的女服务员过来帮忙点餐、叫啦一个芺蓉蛋饭,太太还犹豫着;我说;你快点,服务员等着;接着、女服务员跟着说:对啊;你想好啦吗?我们很忙……不如我先跟你下了芺蓉蛋饭先、你们想清楚再叫我们、越说语气越大声……连其他人都望我们,我望一望她的名字,我太太即時叫了豬润牛肉麵你们知道吗?????两个月前有一天我和朋友来吃下午茶的時候;我跟朋友说;手机沒有电啦;,你有没有充电宝;我朋友说充电宝有、但沒有我手机的接线,…顿时帮我们下单的女服务员,说:你手机'是什么型號,如果是萍果,我有原装接线借给你用!我愣住啦,好难得到的贴心服务,我说好,女服务员立刻去拿來借给我用,还大方地连充电宝也拿过来,说:如果需要用充电宝也有……,今晚上;可能服务员心情不好吧~希望不要扑灭了在我心中你們曾经很好的服务(卬象借用充电接线的女服务员像小丸子……好像也是四眼)

2018-11-01
25 分鐘 (堂食)
  • 叉烧芺蓉蛋饭
2018-10-31 349 瀏覽
今日約左朋友去九龍灣睇戲,朋友有事先走,我晚上去左文華冰室食飯,18:55左右去到要排隊,大約等了5分鐘就入得。今日叫左個常餐55元,不用加一。叉燒個人覺得比較「孩」 ,意粉稍為硬左D,湯較淡味,反而多士新鮮整起好好味,炒蛋吾錯,但腸仔唔太好食,杏仁霜就好香滑。

2018-10-16
2018-10-28 173 瀏覽
我同朋友兩個買外賣,等了45分鐘以上,我們號碼以後的都領取了,但我們依然未能領取到食物,嘗試問清情況,但只得到一個冷淡的回應,經多次詢問後,才有櫃枱職員幫助我,價錢亦算高,不建議去光顧
2018-10-28
60 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
  • 垃圾服務
2018-10-25 303 瀏覽
文華冰室出左名好多人排隊,今日決定一個人去食午餐。因為一個人的緣故,等待時間只需三分鐘,服務員會按照食客是否到齊先比你入座。一坐低已經比常餐吸引住,$50既價值相當抵食。服務員落單速度都好快,等左大約5分鐘就有奶茶,入口好香滑,茶味比奶味較重。好快就有腸仔蛋同多士,但個侍應無比牛油我,要主動問佢拎。多士偏硬,麻麻地。值得一讚當然係炒滑蛋好香好滑 食唔停沙爹牛肉公仔麵比較咸,可能落得比較多沙茶醬。牛肉都唔會腥,唔會好硬,可以接受。
文華冰室出左名好多人排隊,今日決定一個人去食午餐。

一坐低已經比常餐吸引住,$50既價值相當抵食。

好香好滑 食唔停

2018-10-23
午餐
本來諗住假期到收工後相約朋友行街街睇戲,見到時間尚早一於食小小嘢先開始節目,經過呢間餐廳門口見到裡面無乜人就諗都無諗入去坐,後來才發覺係我上次領教過嘅(冷冰冰茶餐廳),無諗到……又再次遇上!都唔明解餐廳裡沒有伙記做嘢只有收銀員在裡邊㩒手機!地下都是垃圾、紙巾,無奈等了差不多十分鐘終於按捺不住;叫了幾聲,該名收銀員從收銀處把門(嘭)的一聲行出來,我和朋友當然不滿,但似乎該員工更不滿黑起口面問我食乜!此時我和朋友打了個眼色立刻起坐而去!幸好隔不遠還有M記否則要餓住個肚去睇戲!我朋友話下次再要幫襯呢類餐廳一定要睇清楚至好入去,免得食唔到嘢食到一肚氣!👎🏾👎🏾👎🏾
2018-10-17 431 瀏覽
平常經過這間餐廳,總是有人在排隊,今日 六點左右,人少一點,不用等就進來試試。位置挺寬敞,坐得舒服, 座與座之間都有些空間, 不會太逼和鄰座太親近。整體來說,食物質素ok。😋一般茶餐廳的款式, 餐單比較簡單, 不會太花巧 ,但每樣食物都做得不錯,而且在德福廣場,沒有太多同類的店,所以在這裏可能會有優勢, 始終香港人都喜愛茶餐廳食品, 可能是因為這樣經常都排長龍。值不值得排隊就見仁見智😅 非繁忙時間來也不錯。奶茶,不錯,很香滑。叉燒湯意粉豬潤牛肉公仔麵多士 👉外脆內軟,不錯! 炒蛋👉 半生熟、 做得挺滑。門口位置,有麵包外賣。

整體來說,食物質素ok。😋

值不值得排隊就見仁見智😅 非繁忙時間來也不錯。

奶茶,不錯,很香滑。

叉燒湯意粉

豬潤牛肉公仔麵

多士 👉外脆內軟,不錯!
炒蛋👉 半生熟、 做得挺滑。

門口位置,有麵包外賣。
2018-10-16 312 瀏覽
呢間由佢開張到今日,早上日日有人晚上日日有人。一直未有機會試。本身對佢超級有期待。就算高膽固醇都要試佢常餐。叫咗兩個餐,一個係跟自家叉燒,一個係跟沙嗲牛肉麵或者轉左做大集團,質素真係難keep 到。全部而言,最值得讚係佢個公仔麵煮得剛剛好,其他就好一般。唔駛排可試,要排就唔會再食。公仔麵底 5分最值得讚係佢個公仔麵煮得剛剛好👍👍叉燒2分麻麻哋,聲稱係自家製,有期待但失望,豬肉質地唔夠滑,鞋口。似食肉片,多過係叉燒沙嗲牛肉麵,3分。正正常常,無特別。同出面茶餐廳差不多水準。安全牌奶茶,3分,合格。係茶味重d 的,但唔夠香杏仁霜。。。1分,唔合格好難飲,好質疑選左咩牌子的來沖,好化學味仲有d 膠味😭炒蛋,3分,唔係岩我口味的滑蛋,唔夠滑,蛋有d 腥味,可以再好d 員工,有1個啊姐好無禮貌😓,完全唔理客人,但其他啊姐都算好人。☺環境,幾好,德福入面,幾好坐嘅

或者轉左做大集團,質素真係難keep 到。

全部而言,最值得讚係佢個公仔麵煮得剛剛好,其他就好一般。

唔駛排可試,要排就唔會再食。

公仔麵底 5分
最值得讚係佢個公仔麵煮得剛剛好👍👍

叉燒2分

沙嗲牛肉麵,3分。
正正常常,無特別。同出面茶餐廳差不多水準。安全牌

奶茶,3分,合格。
係茶味重d 的,但唔夠香

杏仁霜。。。1分,唔合格
好難飲,好質疑選左咩牌子的來沖,好化學味仲有d 膠味😭

炒蛋,3分,
唔係岩我口味的滑蛋,唔夠滑,蛋有d 腥味,可以再好d

環境,幾好,德福入面,幾好坐嘅

2018-10-14 208 瀏覽
今朝早左(8點左右)到九龍灣,一個星期過來九龍灣番工兩日就過來德福廣場食肆食早餐,經過呢間文華冰室見到得一個排隊,我稍稍望見有枱,我也排一份,但門口個亞姐掛住禁電話,禁左都忘了形、吾安排入座,我前面個男人問她是不是入得。亞姐好大聲好惡,先生,、有位我會安排架啦,都未清枱,依架入得啦。我當時覺得晨早'呢一刻影響曬心情。幾好吃的早餐也無味。希望攻善一下員工態度
,先生,、有位我會安排架啦,都未清枱,依架入得啦。我
2018-09-23 964 瀏覽
12點前仍然有早餐👏🏻少常餐兩條腸仔但平$15❗️早起的foodie食平d🤪11點前來到都係打哂蛇餅排隊🙄不過在商場有冷氣 排一陣都還可以接受🍳沙茶牛肉麵配炒蛋厚多士 | $35每樣都是熱辣辣 的確夠新鮮煮🍞厚多士烘得很不錯 上下都脆🥚滑蛋真係有水準喎 超滑溜🍜沙茶牛肉味道香濃 麵煮得剛好不會過淋☕️熱鴦看來較淡色但味道出奇地香滑濃郁屬相當高質得常餐 拍得住華星澳牛🤩🥪鹹牛肉蛋三文治 | $20出色的港式茶記三文治一定要烘底有滿滿的餡料鹹牛肉夠香夠濃味加上煎蛋 好好味😋🍞墨西哥奶皇包 | $8排隊時已見到剛出爐的奶皇包大大個脹卜卜好吸引一坐底就當然要叫一個😏但有少少失望...麵包好大個但墨西哥皮非常薄所以脆的比例好少奶皇餡亦比較失色 不夠滑味道亦淡
12點前仍然有早餐👏🏻

🍞墨西哥奶皇包 | $8
排隊時已見到剛出爐的奶皇包
大大個脹卜卜好吸引
一坐底就當然要叫一個😏
但有少少失望...
麵包好大個但墨西哥皮非常薄
所以脆的比例好少
奶皇餡亦比較失色 不夠滑味道亦淡
2018-09-22
早餐
沙茶牛肉麵配炒蛋厚多士
鹹牛肉蛋三文治
2018-09-10 643 瀏覽
我突然很想吃菠蘿油所以去了這間茶餐廳他們定時有新鮮出爐的菠蘿麵包門口看到焗爐當天我叫了一個菠蘿油加炒蛋的下午茶餐再加一杯熱奶茶菠蘿包暖暖的加上滑滑的炒蛋菠蘿麵包不會太熱導致牛油溶化奶茶香茶味足我的下午茶餐都是$29,都挺值得服務不錯不過好餐廳當然多人去,所以都要等大約5-10分鐘
我突然很想吃菠蘿油

我的下午茶餐都是$29,都挺值得
服務不錯
不過好餐廳當然多人去,所以都要等大約5-10分鐘
2018-08-30
10 分鐘 (堂食)
2018-09-08 788 瀏覽
成日見到呢間排長龍真係好想試吓有咩咁巴閉😆咁啱富貴同事話過嚟同我食,開解一下我所以就麻煩佢黎排隊攞位😁😁入到去發現原來係澳洲牛嘅friend所以即時都係嗌咗同款嘅常餐來試多士來講都非常唔錯而啲炒蛋都可以👍🏻跟住再試吓個叉燒意粉叉燒係瘦叉燒,okay的意粉都質感可以,湯底就好似用叉燒黎帶起個味😏總括嚟講佢真係抄緊澳洲牛🤣相似度都有70% 80%只係多咗兩條腸👍🏻👍🏻加番分😁不過我都係覺得澳洲牛好食D😅😅如果要排隊食嘅話我寧願揀澳洲牛呢間唔使排隊都可以encore🤪
成日見到呢間排長龍
真係好想試吓有咩咁巴閉😆
咁啱富貴同事話過嚟同我食,開解一下我
所以就麻煩佢黎排隊攞位😁😁
入到去發現原來係澳洲牛嘅friend
所以即時都係嗌咗同款嘅常餐來試
多士來講都非常唔錯
而啲炒蛋都可以👍🏻
跟住再試吓個叉燒意粉
叉燒係瘦叉燒,okay的
意粉都質感可以,湯底就好似用叉燒黎帶起個味😏
總括嚟講佢真係抄緊澳洲牛🤣
相似度都有70% 80%
只係多咗兩條腸👍🏻👍🏻加番分😁
不過我都係覺得澳洲牛好食D😅😅
如果要排隊食嘅話我寧願揀澳洲牛
呢間唔使排隊都可以encore🤪
2018-09-06
15 分鐘 (堂食)
2018-08-31 647 瀏覽
門口派位個姐姐串到呢!食左呢包會大隻D我都唔會幫襯!我喺門口等派位,嗰位姐姐呢語氣令到我以為今日唔洗錢,原來唔係,入到去原來要比錢既,仲要受你地氣,你地呢包有幾好食都好,但我真係受唔落淡氣,如果各位受到氣既,不妨落去試下!
門口派位個姐姐串到呢!
食左呢包會大隻D我都唔會幫襯!
2018-08-30
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 受氣包
2018-08-22 881 瀏覽
位於德福商場入面嘅文華,日又有人排,夜又有人排🚶🏾‍♂️🚶🏼‍♀️🚶🏾‍♂️🚶🏾‍♂️真係好吸引我呢d犯賤嘅人去了解一下。是夜,終於決定去試下🤨 一睇餐牌,發現唔貴喎!而家喺大商場,呢個價錢食到晚餐好難得㗎喇! 我地一行四人,呀爸嗌左個常餐潤牛米配炒蛋多士,炒蛋多士一放低未影相就比人食左😂So sad~但聽呀爸講個炒蛋好香好滑,多士好厚好脆👍🏻加埋個潤牛米全部都係正評~ 我同呀媽因為貪心,一人嗌左一個雜扒飯⋯⋯上菜後心知不妙,好鬼大份,點食呀⋯如圖所見,雜扒包括豬扒、雞扒、餐肉同腸仔🤦🏻‍♀️豬扒雞扒都好夠味,略嫌有少少過咸。但豬扒厚身、肉質鬆軟,好味過大x樂😂 老公嗌左雞扒飯,痴線⋯⋯塊雞扒大到呢⋯⋯但好高要求嘅老公就話塊雞扒d味無咩特別🤷🏻‍♂️唔會乾曾曾但都係偏咸。 我地就叫左份咖央多,好鬼邪惡嘅牛油⋯食落d咖央比平時的甜,多士脆而不硬👍🏻 跟餐要左杯熱奶茶,夠滑但茶味不太濃,偏向有少少似台式奶茶,幾啱心水😀 最可惜係菠蘿包已售罄🤷🏻‍♀️聽聞好好食🤨唯有等下次行過買黎試下啦🤭