2023-02-04 215 瀏覽
如果呢鍾意食敏華嘅朋友仔呢就應該會知道唔同嘅分店呢係有唔同嘅水準。我覺得將軍澳呢一間水準係十分卓越。我哋首先講下個叉燒厚度適中,外皮脆脆地裏面仲係軟林林,好多肉汁❤️❤️❤️👍🏻再配搭兩隻荷包蛋,盡量淨係兩隻荷包蛋都可以食曬成碗白飯呀。呢一款暗然銷魂飯真係100分❤️❤️
我覺得將軍澳呢一間水準係十分卓越。
再配搭兩隻荷包蛋,盡量淨係兩隻荷包蛋都可以食曬成碗白飯呀。
呢一款暗然銷魂飯真係100分❤️❤️
叉燒太陽蛋飯
叉燒太陽蛋飯
2022-11-29 260 瀏覽
起咗身肚餓要食早餐,突然好想食敏華冰廳嘅沙茶牛肉麵敏華前身係好有歷史嘅文華冰廳,望去牆身有用霓虹光管寫住嘅招牌,用紙皮石做嘅牆身襯托住,好有懷舊feel。每張檯都有部自助點餐機,可以自己點餐又可以叫侍應落單。叫了個沙茶牛肉麵炒蛋餐,配茶走。我覺得奶茶配煉奶係絕配,而呢杯茶夠哂茶香,飲落好順滑。沙茶牛肉最佳配搭都係配即食麵,呢度嘅沙茶牛肉沙茶味道都唔錯,但稍欠濃郁,牛肉唔韌,幾唔錯。望落去呢個炒滑蛋賣相已經非常吸引,我鐘意將炒蛋直接放喺塊多士上面食,個炒蛋真喺炒得好滑,蛋好有蛋香味,真喺冇得輸,食完成份餐覺得好飽好滿足!
起咗身肚餓要食早餐,突然好想食敏華冰廳嘅沙茶牛肉麵

我覺得奶茶配煉奶係絕配,而呢杯茶夠哂茶香,飲落好順滑。

2022-11-29
$40 (早餐)
敏華餐廳作為茶餐廳黎講, 唔算係好多選擇. 但個人認為以連鎖茶餐廳黎講, 佢既常餐係幾好食!基本上每一次都係叫呢個餐:沙茶牛肉麵拼炒滑蛋雙火腿及歐式多士 (轉左煎蛋)永遠個湯底都好夠熱幾濃幾香, 公仔麵亦唔會煮到淋, 口感岩岩好~牛肉都好淋好入味配返個奶茶 (茶走) 茶味未算好濃, 勝在奶夠多~!!隔1/2個月就要幫襯一次XD
基本上每一次都係叫呢個餐:

沙茶牛肉麵拼炒滑蛋雙火腿及歐式多士 (轉左煎蛋)
配返個奶茶 (茶走) 茶味未算好濃, 勝在奶夠多~!!
隔1/2個月就要幫襯一次XD
2022-07-08 324 瀏覽
路經新都城,點都要搵啲未試過,但出名嘅食店去試,在芸芸食店中,見到敏華,印象中好似見過網路上有好多人都讚賞過呢間連鎖店,但又唔記得佢咩食物出名,既然係咁,唔理啦!入去見到有乜合眼緣至講。呢間餐廳地方細細,一反連鎖快餐店寬敞闊落嘅印象,唔睇招牌,仲以為去咗啲屋邨或舊樓嘅舊式茶餐廳,因為連裝修都有類似格局,但唯獨檯上的自助點餐機,就知呢間係新裝修嘅餐廳。見到餐牌,選擇唔算多,好典型嘅茶餐廳餐牌,起冇乜心水下,見到餐廳內周圍都係店長推介嘅黯然銷魂飯宣傳,話啲米係用金鳳米,豉油同叉燒都係秘製,而叉燒係用上黑毛豬做,吹到咁行咁巴閉,雖然個套餐包飲品要$71,價錢偏貴,但一來好日唔嚟下,二嚟可以用消費券,即係變相唔使自己畀,就一於試吓佢。餐飲方面,見佢個羅宋湯同凍飲一樣價錢,要加$3,有別於一般茶記個羅宋湯同熱飲同價,唔使加錢,咁即係暗示佢呢個湯有啲特別,好!一於試吓佢。先講個湯,以為有乜咁特別,原來冇料到,牛肉碎都見唔到,湯面層辣油都冇埋,椰菜都唔見有幾條,辣椒、香葉同茄糕都唔見,係唔鹹,好清新、好健康,正面啲睇係健康版嘅羅宋湯,但絕對唔係我想要嘅湯。講到個黯然銷魂飯,有睇過食神電影都知道講嘅係
講到個黯然銷魂飯,有睇過食神電影都知道講嘅係叉燒煎蛋飯,而佢個賣相,尤其是叉燒,一啲都唔吸引,但食落又完全兩回事。
蛋係脆邊流心煎蛋,冇咩特別,識食嘅,唔使店長提示都知一定要將蛋扒開,等蛋漿同豉油連同個蛋混合埋一齊,先至好食,但豉油好壞,會直接影響蛋漿口感,好明顯呢碟飯嘅豉油係一絕,有別於普通家庭食用豉油,明顯係店家自己再製過先至有咁嘅效果。
叉燒又係畀佢外表呃到,因為佢外表係啡色,有別於傳統嘅紅色,而且見到入面一大嚿肥豬油起肉與肉之間,睇見都有啲驚,以為唔掂,點知呢個先至係精華所在,咬落爽脆,肥而不膩,瘦肉與肥肉相間,配合得天衣無縫,非常美味。若果要做類似比較,我會覺得佢嘅質感似臘肉嘅肥肉咁脆,但瘦肉部分,又冇臘肉咁硬,係任何燒臘店或中式酒樓都冇辦法食到嘅質素。
至於個飯就更精彩,軟硬適中而且有啲綿,非一般用家用電飯煲煮出嚟嘅效果,我都買過金鳳米去煮飯,但效果同佢係天淵之別,加上秘製豉油同蛋漿及脆邊蛋撈埋一齊食,唔使要叉燒,都可以添食再添食,同樣質素嘅飯,真是人生難得幾回嚐。當然,可能去到六國飯店咁嘅級數飯店食到都未定,但至少我未試過。
總體嚟講,個飯係超好食,咁嘅價錢食到咁嘅質素,絕對係抵,但個湯就真係好唔掂,寧願揀凍飲好過。
食評我畀ok係因為個湯拉低分數,其他星星評分都係一樣,若單以個飯計,必定係好味。
  • 黯然銷魂飯
2022-06-19 160 瀏覽
星期日見佢唔使排隊 就入去試吓 地方環境好迫我個袋完全冇位放要自己攬住食 一張圓枱坐四個客人 真係快快食完快啲走 我坐走廊位啲人走來走去就會撞到我 食都食得唔安落 食物一般 咁嘅快餐下次唔去🥲
2022-05-23 242 瀏覽
敏華冰廳的食物種類其實都唔算太多選擇🤔, 每次都是點常餐沙茶牛肉公仔麵、太陽蛋、火腿和軟多士、黯然銷魂飯、 鴛鴦和凍奶茶。 餐廳而家採用落單結帳全自助,自己點餐和付款。   ▫️沙茶牛肉公仔麵 🍜~ 湯底沒有以前的質素, 不夠濃郁, 牛肉份量少🤏🏻。 ▫️太陽蛋🍳、火腿和軟多士 ~ 太陽蛋煎得幾靚, 軟多士可以配士多啤梨果醬或橙果醬。 ▫️黯然銷魂飯🍛 ~ 半肥瘦厚切叉燒, 味道不錯,但份量小🤏🏻。 ▫️鴛鴦 ~ 感覺奶味太重。 ▫️凍奶茶 ~ 點了少冰,但都是很多冰。 價錢不算抵, 食物質素好像相比以前差了😉。

沙茶牛肉公仔麵

太陽蛋、火腿和軟多士

黯然銷魂飯

▫️鴛鴦 ~ 感覺奶味太重。

▫️凍奶茶 ~ 點了少冰,但都是很多冰。

鴛鴦和凍奶茶

價錢不算抵, 食物質素好像相比以前差了😉。
2022-05-22
太陽蛋、火腿和軟多士
黯然銷魂飯
2022-05-05 132 瀏覽
We’ve been using leaving home safe for a year now and never encountered any issues..yes 3 vaccinations in record...Today something went wrong with their scanning machine and it just didn’t work...showed them our vaccination record but they refused us by saying that it was the government side issue. It took a while till they agreed to scan with their mobile and guess what? It worked....... ridiculous...wouldn’t recommend at all because of the employees!
2022-01-12 322 瀏覽
早餐~沙茶牛肉公仔麵拼蛋同多士 $38之前每次食佢地嘅早餐都必叫呢個餐仲要次次都食唔晒實有淨😂依家就不如從前lu份量小左,味道淡左😢牛肉冇咩味!依家食晒成份早餐都係岩岩好,吾通我大食左🤣🤣
早餐~
沙茶牛肉公仔麵
拼蛋同多士 $38

之前每次食佢地嘅早餐都必叫呢個餐
仲要次次都食唔晒實有淨😂
依家就不如從前lu
份量小左,味道淡左😢牛肉冇咩味!
依家食晒成份早餐都係岩岩好,吾通我大食左🤣🤣

2021-11-25 227 瀏覽
心思思想食茶餐廳嘅常餐、就諗起敏華冰室叫左個沙茶牛肉常餐 奶茶都係我最愛嘅飲品之一,茶香奶滑 而沙茶牛肉個湯底較淡 如果再濃d會比較好味值得抵讚嘅係佢常餐嘅腸仔 係長身嘅芝士腸好好味,好少有架。
心思思想食茶餐廳嘅常餐、就諗起敏華冰室

叫左個沙茶牛肉常餐

奶茶都係我最愛嘅飲品之一,茶香奶滑

而沙茶牛肉個湯底較淡 如果再濃d會比較好味

值得抵讚嘅係佢常餐嘅腸仔 係長身嘅芝士腸

好好味,好少有架。

2021-11-06 228 瀏覽
敏華冰廳📍 將軍澳新都城中心2期高層地下UG85號 放假落街嘆返個早晨先😂次次經過好多人排哂隊🤨一於試下幾好味先🙋🏻‍♀️🔍潮式沙茶牛肉公仔麵敏華自家炮製的潮式沙茶醬,味道香濃惹味,配上爽口彈牙的公仔麵👍🏻👍🏻好味分別可以選擇雙腸、炒蛋、火腿簡左👇🏻配炒蛋+ 歐式軟多士炒蛋無得輸 好滑好好味配雙腸+ 歐式軟多士雙腸係雞肉脆皮腸來 對比平時廚房腸 我鐘意呢款脆皮腸多D👍🏻有趙口🔍凍奶茶 🥤 佢係無冰既,係雪櫃攞出來😋好飲🔍熱奶茶 ☕️ 夠哂茶味 🙂如果唔使排隊可以返check 📣

敏華冰廳
📍 將軍澳新都城中心2期高層地下UG85號

放假落街嘆返個早晨先😂
次次經過好多人排哂隊🤨
一於試下幾好味先🙋🏻‍♀️

🔍潮式沙茶牛肉公仔麵

分別可以選擇雙腸、炒蛋、火腿
簡左👇🏻
配炒蛋+ 歐式軟多士
炒蛋無得輸 好滑好好味

配雙腸+ 歐式軟多士
雙腸係雞肉脆皮腸來
對比平時廚房腸 我鐘意呢款脆皮腸多D👍🏻有趙口

🔍凍奶茶 🥤 佢係無冰既,係雪櫃攞出來😋好飲

🔍熱奶茶 ☕️ 夠哂茶味 🙂

如果唔使排隊可以返check 📣
  • 潮式沙茶牛肉公仔麵
2021-08-25 269 瀏覽
今天和家人去將軍澳玩,順便吃了這間茶餐廳。我們叫了豬扒飯,上面的煎蛋煎得剛好,十分香,配上豉油,豬扒煎得金黃香脆,大大塊很抵吃。我們叫了一個乾炒牛河,河粉不會太乾或太濕,牛肉鮮嫩,牛味十足,數量多,炒得十分夠火候,整體感覺十分正!另外叫了一杯熱咖啡和一杯凍奶茶,咖啡香濃,十分有茶餐廳風味,凍奶茶,奶味十足,茶不會過濃,配搭得十分好,是一次愉快的用餐體驗。下次經過其分店,一定會再光顧,嘗試其他菜色,平時也有很多人排隊,但值得。
今天和家人去將軍澳玩,順便吃了這間茶餐廳。
2021-06-20
2021-06-18 333 瀏覽
眼見到敏華餐廳開到成行成市,未去試下真心有少少覺得可惜。早早聞說敏華餐廳的沙茶牛肉麵係招牌茶,所以作為喜愛牛肉麵的我,一定要試試了。一去到坐下來,原來係自助落單(係好事黎,特別係疫情期間)。咁落左個沙茶牛肉麵加飲檸茶,等左5分鐘就到!沙茶香味係濃厚味道,一淡試試個湯底先,濃濃牛肉味係口,再加上沙茶香味,感覺可以一飲再飲,牛肉味道都大塊而牛味濃烈。食完牛肉麵都連湯都飲埋,可能係太餓關係了。所以感覺上呢間冰室都有一試再試的機會
2021-06-17
$60 (早餐)
2020-01-10 1662 瀏覽
今日夜晚見周圍都要等位就去試一試敏華冰廳嘅呢個芙蓉炒蛋飯,首先隻蛋就真係夠曬大隻,但係d蛋就炒得有d老,唔係好夠滑,而且得d飯入面有少少汁都比較dry,但係勝在粉量好足夠,夠曬飽。
2020-01-05 853 瀏覽
見太興翠華勁多人排隊,呢間冇乜人,走左入去食,點餐用機自己揀,嘟卡比埋錢等極都冇人比單我,叫佢地先襟單等左勁耐都未到餐,三吹四請話煎緊蛋,又話來,整緊,乜乜77. 飯又遲,飲品食完又三吹四請先到,,,,,職員態度好似爭佢錢咁食完先知點解都係茶記,隔離兩間咁多人,呢間唔使排隊,,,冇下次

等極都冇人比單我,叫佢地先襟單
食完先知點解都係茶記,隔離兩間咁多人,呢間唔使排隊,,,
冇下次
2019-10-21 1470 瀏覽
敏華餐廳都有近20間分店,部份分店有新鮮出爐嘅包餅,而新都城分店係一間舖位較細,座位亦較逼嘅餐廳。我哋一行四人坐咗位於門口嘅大圓枱,餐廳自助形式電腦落單,而且可以按自己要求訂製口味,可選八達通或現金付款後職員就會將食物送上,更快捷,準確。茶餐-荷蘭煉奶西多士,當小食,牛油唔係太易溶,中間唔係花生醬,我覺得一般。常餐-夠薑豬膶牛肉湯米粉拼炒滑蛋及歐式軟多士,平時唔食米粉嘅我都覺得米粉好味,夠淋但仍然有咬口,豬膶唔老,個湯底唔重味精。特餐-敏華黯然銷魂飯,係餐廳必試嘅食物之一,自訂口味可以揀叉燒肥瘦,煎蛋嘅製法,汁飯多少,叉燒水準真係唔錯,有少少似豬頸肉嘅油脂咁平均,夠厚,少少鞋都無,仲有少少焦位,唔會好似平時食燒味飯咁食到最後好乾。特餐-超大雞扒飯,雞扒大塊厚身無雪味,外脆內嫩。特餐-超級雜扒飯( 雞扒,豬扒,腸仔,餐肉),想多啲肉類選擇呢個就啱晒,扒類舖平都差唔多蓋晒成隻碟,雞扒就同上面一樣,豬扒都唔錯㗎。 飲品凍飲加$3,特飲加$6。

1956 瀏覽

特餐-超大雞扒飯,雞扒大塊厚身無雪味,外脆內嫩

飲品凍飲加$3,特飲加$6。

2019-10-21