2019-05-18 525 瀏覽
值得推介他们的黯然銷魂飯,喜歡厚切的义燒配以半熟的雙荷包蛋.本人十分喜歡半熟荷包蛋,他們整得洽到好處,再加上大大碗飯,很是滿足。不得不提凍奶茶,很喜歡他們不加冰,原汁原味😍
  • 凍奶茶
  • 黯然銷魂飯
2019-05-07 436 瀏覽
敏華是民華既前身,轉名之後,在旺角第一次食。包點新鮮製作,味道有質素!我鐘意菠蘿包加奶茶!菠蘿包,我等待出爐既一刻叫,非常有口感,食上去唔只一陣風,配合一杯熱奶茶,足夠為我增強能量再努力工作。
2019-05-07
10 分鐘 (堂食)
  • 菠蘿包
2019-05-04 385 瀏覽
終於試下這茶記,叫了煎蛋免治牛肉飯,飯量十足,免牛味道是懷舊年代的,再加三叔公介央多士,多士好脆及好味道,熱奶茶香濃少回甘,正,另外服務員有禮貌及快手,收費時也會說聲「多謝」。下次必試叉燒煎蛋飯,飽足感恩。
煎蛋免治牛肉飯
馬來三叔公咖吔多士
熱奶茶
馬來三叔公咖吔多士
熱奶茶
自從哩間茶餐廳轉左名之後就無再食過嚕今日難得見有位就去試試嗰早餐先,照舊嗌左通粉配炒蛋多士,啲蛋係幾嫩滑呀炒得,可惜啲油都好多下,通常好食既野都係油多架啦,肥仔就肥仔!配埋多士食真係好正囉,杯奶茶又相當出色😋茶底香濃,不過甜度就無得轉既,侍應話因為嗰甜度一早就調好左既😛 ******************************舔舔脷程度:😋😋😋😋 (5嗰😋爆登)回頭率程度:🤩🤩🤩🤩 (5嗰🤩爆登)******************************
自從哩間茶餐廳轉左名之後就無再食過嚕

今日難得見有位就去試試嗰早餐先,照舊嗌左通粉配炒蛋多士,

舔舔脷程度:😋😋😋😋 (5嗰😋爆登)
回頭率程度:🤩🤩🤩🤩 (5嗰🤩爆登)
2019-04-29
5 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
  • 炒蛋多士
呢間冰室最得別係佢會有個計時器⌛️顯示烘焙嘅時間🕠係出爐嘅時候更加會大聲公佈📣搞到個個都爭住落order💁🏻‍♀️佢嘅菠蘿包個皮夠脆♥️♥️♥️但底好似發得唔夠脹同埋有d唔夠熟 而個蛋撻 非常之熱 蛋好滑lulu 蘇皮夠香 可以一戰🤪除左烘焙食品 佢仲主打《食神》入面嘅「黯然銷魂飯😈佢嘅叉燒又真係大大舊 超jeng🐖而蛋係lone邊嘅🍳食落好香❤️🤤其他食物就唔特別介紹lu~大家bookmark la🔖-The bakery products in this restaurant are hot enough and tasty, especially the egg tart (pic2). There is a countdown showing the baking time of the bakery products. The honey grilled pork rice 🍚 with a sun-side up egg (pic3)is a dish in a famous HK movie called “The God of Cookery👨🏻‍🍳”. It is pretty
The bakery products in this restaurant are hot enough and tasty, especially the egg tart (pic2). There is a countdown showing the baking time of the bakery products. The honey grilled pork rice 🍚 with a sun-side up egg (pic3)is a dish in a famous HK movie called “The God of Cookery👨🏻‍🍳”. It is pretty good! The sun-side up egg is fried well with a crispy edge and the grilled porks are large, juicy and tender🐷.
性價比:🤤🤤🤤🤤⚪️
飽肚:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境:🤤🤤🤤⚪️⚪️(繁忙時間要搭枱)
服務:🤤🤤🤤⚪️⚪️
Score:85/100
28 分鐘 (堂食)
2019-04-03 225 瀏覽
難得早起身,梗係要食返個靚早餐。去咗屋企附近嘅敏華冰廳,每次黎都一定要嗌忌廉雞湯火腿通粉👍🏻個忌廉雞湯好濃,好好味😋😋😋仲有佢嘅凍奶茶都好出色,夠晒滑👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻價錢適中,$40有找👍🏻👍🏻抵食👍🏻👍🏻
難得早起身,梗係要食返個靚早餐。
2019-03-21 177 瀏覽
我平時經過這裏都比較多人,基本中午放的時候都是會屬於滿座,今天不知道為什麽,經過的時候看見很多很多空位,所以就決定進去試一下,環境還可以,跟平常的茶餐廳就屬於比較幹凈,坐位就偏少一點,只有大概20個。最出名的就是豬扒雞蛋飯,就是出菜的時候有點慢,豬排是屬於好吃的,比起其他餐廳。最喜歡就是那個蛋汁和飯放在一起吃!因為是雙蛋的,所以蛋黃汁很充足!而且飯也是好吃的!飲料叫了茶走,最特別的就是奶係自己落!自己控制甜度。就是不能多吃,因為胖!
我平時經過這裏都比較多人,基本中午放的時候都是會屬於滿座,

飲料叫了茶走,最特別的就是奶係自己落!自己控制甜度。

就是不能多吃,因為胖!
2019-03-13 200 瀏覽
晚上和朋友食晚飯大約7:00到入店內,當時店內人不多,坐定點餐點了蔥油豬扒煎雙蛋飯,夠薑豬潤公仔麵和凍奶茶。首先5-10分鐘內夠薑豬潤公仔麵和凍奶茶上枱先,一望公仔麵已經好唔得,公仔麵好淋豬膶比較硬完全不好吃,但個奶茶係好飲㗎!飲落去好似有啲美綠㗎味道。自己個餐食完但朋友的蔥油豬扒煎雙蛋飯遲遲都未上枱,已經等了25分鐘,問問服務員完來電腦鎖咗幾入唔到單所以咁遲,所有用餐的人都要等上25分鐘以上先有餐,一間餐廳只得兩位服務員做嘢反應好慢仲要一腳踢。
2019-02-01 496 瀏覽
原本想去附近老字號或出名波蘿包的茶餐室,偶然見這光鮮的敏華冰廳,不妨試試早餐。教我喜出望外的是一杯茶走,煉奶分開上,任我落份量,甜度由我決定!好足料嘅沙嗲牛肉公仔麵,好有誠意!炒蛋好多士脆,但又不是澳牛的風味,別具一格又好豐富嘅早餐,值得一讚地方清潔,服務員招呼有禮親切,選人管理有素,仲每位都載上名牌,有讚賞投訴都知係邊個。整體客戶體驗非常好,教我認識這個餐飲新品牌(對我來說),下次來金魚街要帶一家大小一齊享受一下!原來仲有好多分店,要周圍試試👍

• 沙茶牛肉公仔麵拼炒蛋牛油厚多士
2019-01-30 368 瀏覽
今朝難得返工早放!十一點幾十二點既時候捉緊左早餐既尾巴,同屋企人嘆返個早餐。我地總共4個人,嗌左兩份早餐 一個常餐同特餐。等左一陣野食就送到!首先黎到既係早餐兩份,我地嗌左兩份沙茶醬麵同埋煎蛋。而常餐order左叉燒公仔麵,特餐order左超級雜扒餐。雖然呢個時候餐廳入左率好高,但都無損職員出餐既速度!落左單大約10分鐘就黎齊哂,效率分快!但因為我地有兩份早餐同常餐,就算坐4人座都有少少擠迫。首先試下沙茶醬麵!食到沙茶醬味之餘牛肉上都有滿滿既醬,唔會好似平時食既沙嗲牛肉麵咁無沙嗲既味。而麵質方面都唔差,唔會煮得太熟,亦都唔會太硬,唔似只係浸下熱水就撈上黎既感覺。叉燒麵就普普通通,雖然係用左翠華叉燒,但我認為沙茶醬麵比較出色。但麵既質素同樣都不錯,值得一讚!最後餐飲同食物差不多時候送到,而質素同普通茶餐廳相若。如果食完趕住走仲可以使用八達通付款,夠哂方便!總結整體用餐過程唔錯,食物上菜有效率,衛生情況可以接受,只係環境有啲擠迫。

2019-01-11
5 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
2019-01-29 252 瀏覽
可唔可以train下員工落單?十次去十次都落錯野,今日嗌左個常餐,叫沙嗲牛米,點知又黎左麵,同佢講,佢居然話冇晒湯底轉唔到。咩料,然後焗住只係拎走啲麵轉米,但黎到都係淡而無味,同清湯無分別。。收得錢,落錯單,都係要客人食返佢地既錯。
2019-01-04 639 瀏覽
琴日臨睇戲之前與男友去搵快食,係太子附近求其入一間餐廳食飯,結果入左去敏華冰廳。咦!明明印象記得叫文華,後來知道是改名了。望一望餐牌,唔洗3分鐘諗好想食乜,就決定一份推介既豬潤麵和一份沙茶牛肉麵啦普普通通食快飯,都無咩要求架啦食得飽就得啦

普普通通食快飯,都無咩要求架啦
食得飽就得啦

夠薑豬潤牛肉麵
沙茶牛肉米

2018-12-04 787 瀏覽
今朝起身真係好肚餓,見時間尚早,衝去食個豐富早餐先開工。我記得上次食都仲係叫文華冰室,今日已經換咗名叫敏華冰室。朝頭早都幾多人幫襯,一個人都要等位先有得食。叫咗個忌廉雞湯火腿通粉配厚多士茄炒蛋試吓。個忌廉雞湯通粉都幾大碟,個雞湯又真係幾正,食晒個通粉都唔係好食得落塊口多士同埋炒蛋。炒蛋又幾滑喎,同埋份炒蛋都真係幾大份。塊厚多士都真係有焗過,抵讚!餐飲叫咗熱奶茶,奶茶都沖得唔錯,夠滑!出餐都幾快,不過可能要等陣位。
今朝起身真係好肚餓,見時間尚早,衝去食個豐富早餐先開工。

我記得上次食都仲係叫文華冰室,今日已經換咗名叫敏華冰室。

朝頭早都幾多人幫襯,一個人都要等位先有得食。

叫咗個忌廉雞湯火腿通粉配厚多士茄炒蛋試吓。
忌廉雞湯通粉

餐飲叫咗熱奶茶,奶茶都沖得唔錯,夠滑!
奶茶

出餐都幾快,不過可能要等陣位。

忌廉雞湯通粉
奶茶
2018-11-19 1262 瀏覽
第一次食文華冰廳,行到去門口見招牌轉左敏華冰廳,同行友人以為去錯假店不過上網睇番太興網頁,疑似全線分店都改左做敏華,唔知係咪同某酒店撞名講番食物,叫左一個常餐,$49配熱飲,價錢還可以,畢竟而家的冰室都唔會太便宜。食身方面,最好都係炒蛋,有蛋味,夠滑,不過偏淡。其他如腸仔,多士都不過不失,普通貨色。沙爹牛夠味道,夠濃,最驚沙爹太甜。食完都飽,間唔中可以試下。

食完都飽,間唔中可以試下。
常餐
常餐
2018年11月10日, 就係剛過的星期六, 咁啱出開金魚街就諗住去文華食個沙牛麵啦. 排咗一陣, 好快就入到去. 下午2:56分入坐, 叫個 沙茶牛肉公仔麵常餐食, 點知阿姐話無!!!  我真係好錯愕, 以為自己聽錯!!! 係星期六下午3點唔夠話一般冰室全日都應該會有既 沙茶牛肉公仔麵, 我真係接受唔到. 阿姐叫我食其他.  仲話個機BLOCK 咗無得比佢落單. 唉, 真係好唔開心, 最後, 我決定離坐.....confirmed MOKO 果間分店有得食就去MOKO 果間食.
2018-11-10