2024-01-28 2375 瀏覽
呢間燒味酒家最近不少人慕名而來,專程來試一試燒味燒鴨係咪同傳聞中一樣。點咗一定要嚟食嘅燒鴨,半隻份量適中,侍應有問需唔需要去骨,揀咗唔需要去骨嘅。燒鵝嘅皮十分脆,肥瘦適中,油脂燒到已經接近溶化。肉質亦都係適中唔會過硬。燒鵝本身醃得入味,燒咗之後帶少少木香及油脂香非常好食。跟燒鵝上一碗豉油醬汁,味道偏甜唔會太鹹,配合燒鵝嘅肉味油脂味剛剛好唔油膩。另外點了另一道比較多人點嘅名菜,冰梅骨。同想像中嘅唔同,冰梅骨偏淋同埋味道比想像中冇咁濃郁。個人比較喜歡燒鵝多一啲。

2024-01-08 1598 瀏覽
早前已經聽聞大埔有間好味燒鴨店,可惜港島人好少入新界,始終都未能品嘗,今日假期去沙田文化博物館作最後朝聖前,尊誠先去大埔墟文興酒家一嘗傳說中最好味嘅燒鴨👍🏻雖然說是假日,中午食晏時間但都沒想像中多人,不用等位可直接入坐。我比較貪心,唔止想試燒鴨咁簡單,就叫了燒肉燒鴨雙拼麵。上菜後份量都不少,燒肉皮脆肉嫩,調味適中,十分好味。燒鴨竟然給了鴨肶,十分喜出望外,試一口,皮很脆,肉亦嫩,皮下帶少少脂肪剛剛好,有口感之餘又不會太肥膩,的確是比其他的燒臘店出色,唯獨那碗麵就真的很遜色。咁好食的燒肉燒鴨,連埋茶錢都唔洗八十蚊,十分抵食,下次有機會再嚟新界會再嚟幫襯。

2023-12-31 1355 瀏覽
文興岩岩開業既時候係做得幾好,鴨燒得靚連小炒都做得好好,不過愈做愈差,廚房連樓面換左班底,菜式味道無以前甘精緻好味。今日經過心血來潮買左盒燒鴨飯外賣,真係嚇親我,個白飯底煲到勁爛,爛到成餅野咁都可以照比個客…….唔係少少爛,係爛到結左一餅米糊甘,連普通白飯底都煲唔好…真係唔會再試喇,每次試都一次差過一次。
外賣自取
2023-12-18 1451 瀏覽
今日嚟到大埔「文興酒家」,餐廳內環境簡潔,服務好親切,坐位舒適。以燒鴨馳名,今日點左3樣野,粵式燒鴨的皮脆肉嫩,鴨肉質鮮美,烹調時間掌握得好好,非常好食。酸辣海鮮羹好開胃,酸酸辣辣加上海鮮嘅鮮味,比平時既更鮮甜,特別好飲。鮑汁雞粒炒飯的雞肉炒得很嫩滑,鮑汁配米飯炒得好香,米飯口感炒到啱啱好。•酸辣海鮮羹$45•鮑汁雞粒炒飯$79•粵式燒鴨$65下庄文興酒家 (大明里) (大埔)大埔大明里5號地下2號舖

•酸辣海鮮羹$45

•鮑汁雞粒炒飯$79

•粵式燒鴨$65下庄

文興酒家 (大明里) (大埔)
大埔大明里5號地下2號舖
2023-11-20 1079 瀏覽
大埔的米其林食店,被稱為世上最好味的燒鴨!環境:位於大埔墟四里入面,內裏裝修明亮乾淨。服務:點了一個雙拼飯,好快就送到,服務到位。食品質素:雙拼燒味飯(叉燒拼燒鴨)叉燒肉質偏瘦但食落爽口,蜜汁豐潤,甜而不膩,火侯上乘,能達至微微焦脆的口感;至於燒鴨更加令人讚不絕口,外皮酥脆,肉質鬆嫩,內部醃料入味,荔枝柴的煙燻香味緩緩滲出,食完先知原來係米芝蓮餐廳級數,確實實至名歸。價格:價格稍貴,但品質對得起價格,性價比不俗。我們吃的是午餐,人流也很多,同事的雙拼也是讚不絕口。
大埔的米其林食店,被稱為世上最好味的燒鴨!

環境:位於大埔墟四里入面,內裏裝修明亮乾淨。

服務:點了一個雙拼飯,好快就送到,服務到位。

食品質素:
雙拼燒味飯(叉燒拼燒鴨)

價格:價格稍貴,但品質對得起價格,性價比不俗。

我們吃的是午餐,人流也很多,同事的雙拼也是讚不絕口。
2023-11-14
2023-10-07 1180 瀏覽
自己住大埔都冇試過文昌酒家,昨晚同朋友試了,燒🦆真係好食、估唔到其他小菜都整得十分出色,特別喜歡冰梅醬燒骨。粵式燒鴨 🦆 半隻 $109果然是皇牌燒鴨,燒鴨冇乜肥膏,肉質juicy,鴨皮燒得好好,口感酥脆,食落很香鴨味道,加埋過特調醬汁一齊食,好正😊。文興小炒皇 $128配料都好豐富,韭菜花、蝦乾、腰果、魷魚同蝦球,材料新鮮,蝦球爽口又彈牙,韭菜花很多甜,加了些蝦醬炒,很惹味同幾夠鑊氣 冰梅醬燒骨 $119肉質嫩口又多汁,配了冰梅醬的酸甜口感,非常出色同醒胃,尼個冰梅醬燒骨真心好食😋。上湯時蔬 $88上湯菜心都用了菜心苗,加了蒜頭上湯幾蒜香味。舟山海蜤 $69海蜇頭好脆口,很有以前媽媽的味道👅。

粵式燒鴨 🦆 半隻 $109

文興小炒皇 $128

冰梅醬燒骨 $119

上湯時蔬 $88
上湯菜心都用了菜心苗,加了蒜頭上湯幾蒜香味。

舟山海蜤 $69
海蜇頭好脆口,很有以前媽媽的味道👅。
冰梅醬燒骨
上湯時蔬
舟山海蜤
文興小炒皇
2023-09-22
15 分鐘 (堂食)
冰梅醬燒骨
上湯時蔬
舟山海蜤
文興小炒皇
粵式燒鴨
IG : Eattobefit.hk餐廳係英國唐人街發跡,之後再係香港開分店!中秋聚節就試咗佢嘅四人套餐($928),再加其他小菜!💪🏻 粵式燒泰國櫻桃鴨櫻桃鴨係呢間餐廳嘅招牌菜!食落鴨肉都滑身,有鴨羶香味,唔會老柴,亦都有肉汁。而且,佢會有碗秘製甜豉油比你蘸,豉油好香甜🤤!撈飯一流,係成餐飯嘅mvp🤣 不過燒鴨嘅外皮唔太脆,食得出放得太耐!💪🏻 前菜:太白醉雞、舟山海蜇醉雞雞肉都滑身,但冇咩花雕酒味,好淡。海蜇都爽口。💪🏻 清蒸沙巴龍躉沙巴龍躉火候啱啱好,蒸得魚肉滑身😋,唔會浪費咗條魚!蒸魚豉油都香甜。但成日食到魚皮仲有魚磷,去得唔乾淨😕💪🏻 特色果香咕嚕肉咕嚕肉炸得好脆身,酸甜醬汁啱啱好掛咗舊肉上邊,唔會淋晒!💪🏻 蜜椒薯仔牛柳粒牛柳粒都夠淋,唔會鞋!牛柳粒同蜜椒都有黑椒味,但唔算好濃,而且成碟餸都偏甜,食落都開心!薯仔煮得幾好食,外皮微脆,內裏好綿😋💪🏻 西蘭花炒螺片帶子炒帶子同螺片都爽口,但成碟餸都偏咸。💪🏻 尖椒炒豬頸肉成碟餸嘅調味都係偏咸😕,用黎送飯都覺得咸,尖椒夠辣,食落香口。💪🏻 蟹肉粟米羹粟米羹都幾多料,有蟹肉、蝦肉,夠杰身!味道:6.5/10性價比:6/10食住瘦指
IG : Eattobefit.hk

💪🏻 粵式燒泰國櫻桃鴨

💪🏻 前菜:太白醉雞、舟山海蜇
醉雞雞肉都滑身,但冇咩花雕酒味,好淡。海蜇都爽口。

💪🏻 清蒸沙巴龍躉

💪🏻 特色果香咕嚕肉
咕嚕肉炸得好脆身,酸甜醬汁啱啱好掛咗舊肉上邊,唔會淋晒!

💪🏻 蜜椒薯仔牛柳粒

💪🏻 西蘭花炒螺片帶子
炒帶子同螺片都爽口,但成碟餸都偏咸。

💪🏻 尖椒炒豬頸肉

💪🏻 蟹肉粟米羹
粟米羹都幾多料,有蟹肉、蝦肉,夠杰身!

味道:6.5/10
性價比:6/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
燒櫻桃鴨
燒櫻桃鴨
2023-09-03 801 瀏覽
大家記得預早book , 個日去係禮拜日 都滿座見店家出名櫻桃鴨,一心想黎試套餐有2前菜,3小菜,半隻鴨,1個湯羹另外叫左 蝦球芝士面 見食評啲人有讚套餐個啲係好食 份量都足但另叫個蝦球芝士面真係唔多掂==環境就唔好彩有啲冷氣滴水,個場都有啲逼
大家記得預早book , 個日去係禮拜日 都滿座
見店家出名櫻桃鴨,一心想黎試
套餐有2前菜,3小菜,半隻鴨,1個湯羹
另外叫左 蝦球芝士面 見食評啲人有讚
套餐個啲係好食 份量都足
但另叫個蝦球芝士面真係唔多掂==

環境就唔好彩有啲冷氣滴水,個場都有啲逼
  • 櫻桃鴨
2023-08-28 710 瀏覽
文興酒家📍大埔大明里5號地下2號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━沒想到大埔街市附近還有一間走高端路線的燒味店 午市的話有親民的粉麵飯選擇 而想宴請也是有精緻炒菜選擇~ 聽聞這間的櫻桃鴨甚是出名 而且可以選擇貼心去骨 懶人必吃🤣 我們二人選擇了餐廳的套餐 每位$380 免茶芥和加一━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 大蝦雜果沙律 ▶︎ 大蝦配上水果罐頭和海量沙拉醬 冰冰涼涼的~好味指數:●●◐◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 酸辣海鮮羹▶︎ 酸辣湯豪華版 有蝦 帶子 魚塊等 還有豆腐 木耳絲 筍絲 蛋花等 ▶︎ 調味很不錯 酸辣而不會太鹹 勾芡也很細膩~好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦆 文興招牌櫻桃鴨▶︎ 櫻桃鴨切成薄片 一瞬間以為是片皮鴨呢🤣▶︎ 肉質很細膩 緊實而不柴 也沒有鴨腥味▶︎ 配上醬汁鹹度適中 皮的部分也有油香!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥩 特色咕嚕肉 ▶︎ 咕嚕肉是很經典的酸甜醬汁 配菜有菠蘿 青椒 洋蔥等▶︎ 喜

文興酒家
📍大埔大明里5號地下2號舖
聽聞這間的櫻桃鴨甚是出名 而且可以選擇貼心去骨 懶人必吃🤣
我們二人選擇了餐廳的套餐 每位$380 免茶芥和加一

🥗 大蝦雜果沙律
▶︎ 大蝦配上水果罐頭和海量沙拉醬 冰冰涼涼的~
好味指數:●●◐◯◯

🫕 酸辣海鮮羹
▶︎ 調味很不錯 酸辣而不會太鹹 勾芡也很細膩~

🦆 文興招牌櫻桃鴨
▶︎ 櫻桃鴨切成薄片 一瞬間以為是片皮鴨呢🤣
▶︎ 肉質很細膩 緊實而不柴 也沒有鴨腥味
▶︎ 配上醬汁鹹度適中 皮的部分也有油香!
好味指數:●●●●◯

🥩 特色咕嚕肉
▶︎ 咕嚕肉是很經典的酸甜醬汁 配菜有菠蘿 青椒 洋蔥等
▶︎ 喜歡這裡的肉塊是薄脆的殼 而且肉不會很多肥膏 口感不錯!

🦐 三蔥蝦球
▶︎ 煲仔菜 裡面有大蝦球和各種蔥 調味比較像是雞煲的感覺~
▶︎ 蝦球很彈牙 搭配上醬香和蔥香很不錯👍🏻

🍚 白飯/瀨粉
▶︎ 本來套餐包米飯 但是店家人非常好地幫我們換成了一碗瀨粉 而且是超級大碗的🤣

🍵 凍檸茶
▶︎ 套餐包飲品 炎炎夏日來一杯凍檸茶剛好🫶🏻

2023-08-25 520 瀏覽
3月尾星期日同父母係大埔食晚飯。阿媽話文興小菜好食,8點好彩唔駛等位,我哋就一於試吓。文興酒家之前係泰國曼谷旅行見都有分店。菜牌寫餐廳始源自倫敦,出名燒鴨,我哋叫咗半隻燒鴨,上枱時以為係燒雞,因為鴨好淡色,近雞肉嘅白,肉質都似,比較瘦,唔太啱我哋口味…。豬肚雞煲好大份下,上湯味道鮮甜,應該滾咗好耐,湯有好多料,雞似係走個油才加入湯煮。家鄉炒米粉,夠鑊氣,阿爸阿媽好啱,清曬碟。
被譽為世界上最好吃的燒鴨?都係朋友介紹先知呢間文興酒家,原來係來自英國嘅中式餐廳,主打賣燒鴨。近年喺大埔同中環開分店,呢日去咗食套餐,除咗食燒鴨之外,仲食咗其他小菜,質素都唔錯!小食方面有大蝦雜果沙律,蝦肉爽口分量十足。唔少得有文興招牌櫻桃鴨,餐廳的燒鴨選用直接入口泰國盤谷牧場飼養的優質櫻桃谷鴨,用上優質榖物飼料,無抗生素無激素。鴨肉甘香軟嫩,鴨皮酥脆,重點係餐廳已經去骨,食落啖啖肉,醬汁甜甜地,又真係幾好食!韭黄花膠瑤柱羹材料十足,花膠切絲,味道唔會太鹹剛好。西蘭花炒螺片帶子,螺片爽口,食極都有。冰梅醬燒骨肉質鬆化,醬汁酸酸甜甜,用嚟送飯一流!

小食方面有大蝦雜果沙律,蝦肉爽口分量十足。

韭黄花膠瑤柱羹材料十足,花膠切絲,味道唔會太鹹剛好。
西蘭花炒螺片帶子,螺片爽口,食極都有。
冰梅醬燒骨肉質鬆化,醬汁酸酸甜甜,用嚟送飯一流!
2023-08-03 590 瀏覽
在英國唐人街很岀名的中餐廳,主打粵式小菜和燒臘,連查理國王也去光顧。因為老闆是大埔原居民,在外發展事業有成,現在到退休年齡就回到家鄉開一家店與鄉親們分享,閒時召呼一下親朋好友。這店最大的特色菜是香酥鴨,是英國才有的菜式,很受英國人歡迎。我們中國人不太喜歡,感覺乾乾的不好吃。反而這裡的燒鴨真的不錯,可以選擇叫去骨的(😆給英國人老外吃的特色),靈魂在於跟配的醬汁,甜甜的帶濃郁的醬香,吃這鴨沒有汁不行。其他菜式實屬高質,每個菜式才都用靚料。以他的標價在外面吃不到同樣水準。

2023-07-28
2023-07-17 676 瀏覽
休閒午市二人套餐$520好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:約1個月前去了倫敦旅行。在唐人街閒逛時,見到文興酒家,老公說這間酒家的燒鴨是世上最好味的燒鴨,查理斯王子亦有光顧過,而且香港🇭🇰、上海、曼谷都有分店。可是去倫敦時不夠時間,沒機會試。於是就在香港中環這間分店試一試。午市時段光顧,點了一個二人套餐。套餐有1款前菜、2盅燉湯、半隻鴨、1款主菜、飯/瀨粉、甜品。前菜要了我倆也愛的青瓜海蜇。海蜇頭好爽口。加了酸酸甜甜的汁及大量蒜蓉,好香好醒胃。燉湯是功夫多多的金銀菜白肺湯,清肺清熱氣又可潤膚。燉湯熱熱的,好足料,有白菜🥬、菜乾、南北杏、豬肺、雞腳。整個套餐的主角當然是那半隻粵式燒泰國櫻桃鴨。全部起骨,啖啖肉,方便懶人食用。鴨juicy不乾身,但又不會有層肥膏。鴨沒有膻味,沾些特製醬汁吃不錯。瀨粉湯底加了胡椒,夠香但又不會令喉嚨不舒服。主菜6選1,要了蒜片安格斯牛柳粒。即叫即炒,牛柳粒夠腍。加了大蔥,蒜片炒,令牛柳粒更香。甜品是4件蒸千層糕。口感煙韌,不太甜,帶點椰香味。
休閒午市二人套餐
推介原因:
青瓜海蜇

金銀菜白肺燉湯

粵式燒泰國櫻桃鴨

瀨粉湯底加了胡椒,夠香但又不會令喉嚨不舒服。
蒜片安格斯牛柳粒

甜品是4件蒸千層糕。口感煙韌,不太甜,帶點椰香味。
蒸千層糕

青瓜海蜇
金銀菜白肺燉湯
粵式燒泰國櫻桃鴨
蒜片安格斯牛柳粒
蒸千層糕
2023-07-11 461 瀏覽
上網見到有人推介呢間餐廳既燒鴨今日特登黎試試真係好食其他菜式都十分出色😆.💎$109 粵式燒鴨(半隻)黎到緊係要試下佢地既招牌菜😍燒鴨外表金黃色睇落已經好誘人入口燒鴨外皮口感酥脆而肉質鮮美,味道香濃🥳.💎$88 雪菜火鴨絲炆米炆米份量好多而入口口感好鬆軟🥰米粉吸收左燒鴨同雪菜既味道同時融合左雪菜同火鴨絲既鮮味令人回味無窮😆.💎$138 文興小炒皇菜式外表好吸引🤩唔同食材既配搭好鮮豔多彩食落口感有嚼勁且爽脆融合左蝦米、韭菜、鮮蝦等多種食材既風味而每款食材都好新鮮香氣四溢🥰.💎$119 冰梅醬燒骨菜式外觀紅亮燒骨口感嫩滑帶有微微既清新甜味入口好開胃🤣令人感受到冰梅醬既獨特風味真心好好食😍無論係單食定係配飯都好正.💎$98 鹹魚雞粒米飯口感香酥爽口滾油炸既鹹魚粒酥脆鹹香🥹而炒飯亦炒得粒粒分明鹹魚同雞粒既味道完美融合好食😆😆.💎$148 太極鴛鴦炒飯鴛鴦炒飯口感綿密有嚼勁融合左蕃茄同白汁兩款不同口味既炒飯😎以番茄既鮮甜,配埋白汁既香滑和海產既鹹鮮一啖食落去可以品嚐到豐富既味道層次🥳🤩
上網見到有人推介呢間餐廳既燒鴨
今日特登黎試試
真係好食
其他菜式都十分出色😆

💎$109 粵式燒鴨(半隻)

黎到緊係要試下佢地既招牌菜😍
燒鴨外表金黃色
睇落已經好誘人
入口燒鴨外皮口感酥脆
而肉質鮮美,味道香濃🥳
💎$88 雪菜火鴨絲炆米

💎$138 文興小炒皇

菜式外表好吸引🤩
唔同食材既配搭好鮮豔多彩
食落口感有嚼勁且爽脆
融合左蝦米、韭菜、鮮蝦等多種食材既風味
而每款食材都好新鮮

好食😆😆
💎$148 太極鴛鴦炒飯

鴛鴦炒飯口感綿密有嚼勁
融合左蕃茄同白汁兩款不同口味既炒飯😎
以番茄既鮮甜,配埋白汁既香滑和海產既鹹鮮
一啖食落去
可以品嚐到豐富既味道層次🥳🤩
最近同👦🏻早收工 想近近地搵間中菜館食下 於是去左大埔呢間酒家試試🤣雖然細細間座位唔多 但真系好多遊客會拉住旅行箱過去食🫣重點系英國既查理斯王子都食過🤴🏻坐無虛席系常態 想試正宗泰國無骨櫻桃鴨既一定要去試吓啦🥰💓招牌櫻桃鴨落單既時候 店員會問需唔需要起骨 無骨食落啖啖肉 而且皮薄肉嫩 無脂肪、無激素及抗生素 充滿油脂又有光澤既外皮 咬落有滿滿既肉汁 再配埋佢地自家製既甜豉油 好食到想經常過去🔥💓文興小炒皇配料好豐富 而且炒到好有鑊氣 裏面有韭菜花、蝦乾、腰果、魷魚同蝦球 蝦球爽口彈牙份量又多 下降可以帶出整體嘅鮮味 夾埋一齊食 味道一流🙌🏻💓酥炸蠔 (8隻)生蠔炸到皮脆內軟 蠔肉飽滿唔腥😆👍🏻💓蝦頭油蝦球燴伊麵蝦球份量好多 而且每一隻都爽口彈牙又新鮮 伊麵好掛汁 食落好滿足😋

💓招牌櫻桃鴨

💓文興小炒皇

💓酥炸蠔 (8隻)
生蠔炸到皮脆內軟 蠔肉飽滿唔腥😆👍🏻

💓蝦頭油蝦球燴伊麵