2018-11-27 216 瀏覽
今天想吃點輕盈的中午餐,所以便走到這家粉麵店吃lunch了。基於這家店最著名的是墨丸,我又特別想吃紫菜,便點了紫菜四寶米。紫菜為整個米粉帶來多一個層次的香味,四寶有魚蛋,魚片,魚皮餃,豬肉丸和墨丸。魚片是出奇的厚切🤣魚蛋是沒炸過的白色彈牙版,但最好吃的仍然是墨丸,彈牙之餘亦有咬口,非常出色。可惜只有一粒,下次應該要點淨墨丸。豬肉丸對我而言是不過不失,但旁邊的女士卻說以前好吃多了😝米粉和湯的份量都很足夠,難怪這麼多男士幫襯。

米粉和湯的份量都很足夠,難怪這麼多男士幫襯。
2018-11-22
2018-11-27 182 瀏覽
今早同班fd去揾食,肚餓得濟隨便入左呢間。坐低見每碗都過40,心諗有冇咁貴,不過坐低左都算。4條友,有3個包括我都叫左河粉,結果一食落去就出事,我地3個食落都覺得d粉味勁怪,感覺上好似有種霉味咁,唔係變左就係隔夜嘅唯一冇中伏嗰位,仲話望住我地個樣勁似食毒藥咁,無奈肚餓,當頂住個胃先,落左勁多醋先食得落我叫嘅係紫菜四寶河,紫菜普通水準,但丸類真係淋到一個點,完全唔彈。不過認真講,就算佢丸整得幾好,都拉唔番呢碗縮左嘅河粉嘅分
2018-10-29 280 瀏覽
唔係第一次去食, 啲墨魚依然好爽口, 但店員啲態度就.... 都知地方local, 唔會要求啲乜嘢服務, 但我諗合乎事實同有禮係每間食市應有啩... 知道呢度食嘢要快, 入去時已開始望牆上餐牌, 見到XXX銀粉, 我就好surprise, 諗緊係咪銀針粉呢, 因為我好鍾意食, 咁就一坐低就問亞姐"銀粉係咪即係銀針粉呀?".  亞姐話"係".  咁就好開心啦, 再諗下要乜餸, 因為亞姐同第二個人落緊單, 咁就叫隔離個亞叔落單, 我問"有無墨魚三鮮銀粉呀?", 亞叔話有, 咁就落左單. 碗粉嚟到時, 見到係粉絲, 我就同埋亞叔講我係要銀針粉, 亞叔就回我"你叫銀粉就係粉絲, 如果你叫銀針粉就應該叫銀針絲", 咁我講番我係問左亞姐, 係佢話銀絲=銀針絲, 我先咁叫, 我點知原來個亞姐玩嘢. 仲要比個亞叔繼續話係我自己叫錯!  大佬, 嗰個亞姐唔係咁答我, 我咪唔會咁叫囉, 仲要話番我轉頭!  跟住見到嗰個亞姐, 我同佢講番"你又話銀粉=銀針粉", 個亞姐仲要好無賴咁話"咁你想要乜嘢呀? 呢樣係咪你想要0既嘢呀?" 嘩, 好明顯唔係我想要0既嘢啦, 仲問我想要乜, 成個過程佢地一絲唔好意思都無

碗粉嚟到時, 見到係粉絲, 我就同埋亞叔講我係要銀針粉, 亞叔就回我"你叫銀粉就係粉絲, 如果你叫銀針粉就應該叫銀針絲", 咁我講番我係問左亞姐, 係佢話銀絲=銀針絲, 我先咁叫, 我點知原來個亞姐玩嘢. 仲要比個亞叔繼續話係我自己叫錯!  大佬, 嗰個亞姐唔係咁答我, 我咪唔會咁叫囉, 仲要話番我轉頭!  跟住見到嗰個亞姐, 我同佢講番"你又話銀粉=銀針粉", 個亞姐仲要好無賴咁話"咁你想要乜嘢呀? 呢樣係咪你想要0既嘢呀?" 嘩, 好明顯唔係我想要0既嘢啦, 仲問我想要乜, 成個過程佢地一絲唔好意思都無!  另一方面, 我話要墨魚三鮮銀粉, 無話要紫菜, 但佢就加紫菜比我...

成件事我覺得... 係就係, 唔係就唔係, 比我0既資訊錯誤仲要一句唔好意思都無, 啲人係以為自己喺嗰度做左咁耐, 咁老字號, 以為個個入去食0既人都應知佢地0既慣例, 同埋點都好, 禮貎都係基本!
2018-09-19 495 瀏覽
老字號墨魚丸粉👍👍👍,由細食到大,每月經過也必食番碗,今天也不例外🤣🤣🤣。店鋪分店只淨返這間分店,三間變一間,希望這店鋪能夠傳承下去啦🙏🙏🙏今次經過是下午3時多,所以人流不太多,不過仍然眼見好多粉絲,港人又有,內地同胞們又有,外國遊客又有,通常來銅鑼灣購物都必定試試。我每次都是同一款紫菜墨丸河,這店鋪的墨丸真是百吃不厭。這店的墨丸爽口彈牙,不會太粉或太多墨魚粒,加上紫菜,河粉和湯底真是正。還有辣椒油,是自家制的,所以我也經常買瓶回家,夠晒辣和香口,正😁😁😁如果有幾會去開也可試試看,不過店鋪不是很大,所以如果假日或食飯時間,那就要等等囉。這麼多年還保持水準,也算是這樣,很多店鋪打響名堂後,水準通常會有點下降,所以很值得欣賞

• 紫菜墨丸河
2018-09-11 301 瀏覽
讀書年代常在銅鑼灣出沒,文輝墨魚丸的各式粉麵食過無數次。畢業後,少了很多機會來吃,所以早幾天下午2、3點經過,難得沒有太多人,立即跳進鋪內,點了「滷水鵝河粉」,其實還想額外加拼墨魚丸,可惜店員說「滷水鵝河粉」不給加拼其他食物。很失望!但又吃不下多一碗淨墨魚丸,所以只好一心一意食這個粉吧!太好了,並沒有失望!吃到久違了的味道,很懷念的味道!依然好味、足料。滷水鵝不會「鞋」,湯也好喝,但喝後不會有很口渴的感覺。下次要再去吃今次吃不到的墨魚丸!

滷水鵝不會「鞋」,湯也好喝,但喝後不會有很口渴的感覺。

下次要再去吃今次吃不到的墨魚丸!

滷水鵝湯河
2018-09-08
滷水鵝湯河
2018-08-17 390 瀏覽
此間店已經營了很多年, 自稱墨魚丸大王。 以前也不時到此嘗一碗紫菜墨魚丸湯河粉, 記憶中的墨魚丸爽口"彈牙", 還會有墨魚粒在丸子裏。 大碌竹河粉也爽滑。 自從多了遊客去光顧此店, 本已擠迫的店舖就更加水洩不通, 自此我已少去這地方。 今日路經其門外, 見還有位子, 想起很久沒來, 便入去回味ㄧ下。(因為店舖不大, 加上已有很多客人, 我就不敢向着他人拍攝店内環境。)看著牆上貼着的餐牌, 既然是"大王推介"紫菜四寶河, 那就點這個吧。 當然先嘗墨魚丸, 但已不像當年的爽口"彈牙", 雖然是有點墨魚味道, 但與當年相比, 質素差得遠了。魚皮餃則是皮太厚, 其他魚/肉丸普普通通。 大碌竹撻粉亦比以往失色, 不夠滑和爽, 與其他粉麵店沒甚分別。 湯底沒味道。 店舖環境方面說真的, 除了擠迫以外, 衞生情況也不大好。 服務質素也就是可接受吧了。 現在就是食物質素也有點令人失望。 坦白說, 雖覺此店不致於很差, 但去其他粉麵店或是更好的選擇。

紫菜四寶粉

魚皮餃則是皮太厚, 其他魚/肉丸普普通通。

2018-08-06 353 瀏覽
小秘書今日一收工就咁走咗落銅鑼灣,趕住去workshop,可能中午食得太少,好想食碗湯河先到目的地。咁啱一出港鐵就見到「文輝墨魚丸大王」喺對面,一於整碗「紫菜雙墨河」 獎勵吓自己。所謂「雙墨」就係墨魚丸、墨魚鬚👀 加埋啲紫菜同老闆秘製辣椒油,就係小秘書嘅黃金組合。裝修咗嘅「文輝」,外觀無咩改變,只係唔見咗養咗好多年嘅「龍吐珠」,連裝粉麵嘅玻璃碗都唔同咗,不過依舊嘅就仲係由一班潮洲大叔嚟管理同營運😏 幫襯「文輝」咁多年,味道始終無變,墨魚丸一樣鮮味、爽口,只係啲河粉無以前咁滑,扣咗少少分啦!
2018-08-06
  • 紫菜雙墨河
2018-07-15 346 瀏覽
一碗淨墨魚丸41蚊六粒菜都無條...貴,質數普通,坐得辛苦,所有員工全程黑面唔應人,有無落單都無講,如果有人請嘅話......都必定唔再食,可否唔比星,祝佢哋生意興隆,早日上市
2018-07-15
  • 招牌員工黑.....麵
2018-07-11 221 瀏覽
係銅鑼灣行完街唔知食乜,又想試下新野,我個fd就話不如去食文輝,話係好出名,行到去門口原來就係成日行過既鋪頭但咁耐都冇留意過佢😢以為係普通既魚蛋粉麵檔~我地2個女仔去食,我叫左一碗紫菜四寶河粉,我個fd就食墨魚丸墨魚仔河粉(唔記得個名叫乜),材料如圖所見,墨魚丸冇傳聞中咁好食,大失所望,反而我覺得墨魚仔幾好食幾新鮮,湯底係超級清淡,冇味精,食完都唔會口喝~鍾意食清淡口味既人應該覺得唔錯,但係佢既招牌墨魚丸就真係好普通,其他材料亦冇乜特別好食,食完之後就覺得:嗯!真係一間好普通既鋪頭😂名過其實🤷🏻‍♀️

2018-06-21 321 瀏覽
今晚要打拳,所以我拎埋啲衫去咗食文輝,差不多食完的時候,有個男人婆嘅物體去我旁邊拎走袋衫,我話袋衫係我,跟住佢嗰啲不知所謂嘅質疑態度,話:「袋衫真係你?」我話係,佢重複左幾次問我,我就逐樣話比佢聽有啲乜,佢仍然有啲質疑,我心諗過客打嚟話唔見咗袋衫你就信,唔俾佢可能第二度唔見架,我有袋衫喺旁邊就係賊😡,個個食客望住我,嬲L到我😤,男人婆你唔識問個客個袋咩色?裡面係咩衫㗎咩?教精你下次點處理啦😤,垃圾!

2018-05-27 489 瀏覽
很多年沒經過銅鑼灣,今日見到兒時常吃的文輝。本來想童年回憶一下。墨丸河本是這裡必吃之選。當河粉一來到已覺跟以前不一樣,吃入口時墨丸還好,但河粉已肯定要跟大碌竹撻粉已無絲毫關係。北角文輝,銅鑼灣文輝以前每週必吃一兩次的我,一吃就知不同了。以前的細嫩又滑的手工河粉,變了又粗又硬的機打河粉...極度失望....讓我留個美好回憶,以後也不會再光顧了,再見了文輝
墨丸河
2018-05-21 277 瀏覽
文辉的墨鱼丸名气还是有的,紫菜墨鱼丸粉,紫菜四宝粉在香港很有名。铜锣湾店位于渣甸街上,店面还是很显眼的,招牌颇大。店内环境还可以吧,在茶餐厅里面算是比较干净的。紫菜墨鱼丸粉,听说专挑那种每只重量在2斤以上的大墨鱼当原料,打成有弹性的墨鱼浆后入大锅滚热。24小时不停用汤底用猪骨与老母鸡连滚,搭配招牌特质河粉,入口清爽甜美。其他的四宝粉,八宝粉,捞面等也还不错。口味因人而异吧,个人觉得一般般,偶尔尝试一下还是可以的。

口味因人而异吧,个人觉得一般般,偶尔尝试一下还是可以的。
2018-05-19
  • 紫菜墨丸河
2018-05-17 224 瀏覽
文輝墨魚丸大王係銅鑼灣頗有名氣好多人都知墨魚丸出名其招牌菜是紫菜墨三鮮,有墨丸、墨魚鬚和太子墨, 墨丸爽口彈牙,墨魚鬚爽脆有嚼勁, 太子墨鮮味。但今次唔係想介紹文輝既粉麵而係我食左好多年既粉果原來好多人都唔知佢有賣以為得粉麵經開銅鑼灣想買小食醫下肚的話唔一定食魚蛋燒賣鐘意食粉果既不妨去文輝買嚟試下粉果16蚊3個熱辣辣加埋甜豉油同辣椒油好好味粉果皮夠Q夠軟,餡料味道我自己好鐘意有細細個係大排檔飲早茶個種味道減緊肥既時間,一經過文輝就心思思想買嚟食
文輝墨魚丸大王

唔一定食魚蛋燒賣
鐘意食粉果既不妨去文輝買嚟試下

粉果16蚊3個
熱辣辣加埋甜豉油同辣椒油好好味

粉果皮夠Q夠軟,餡料味道我自己好鐘意
有細細個係大排檔飲早茶個種味道

減緊肥既時間,一經過文輝就心思思想買嚟食

2018-05-17
  • 粉果
2018-05-16 381 瀏覽
來到銅鑼灣,吃久違了的文輝的墨丸河畢業之後都好少食文輝了,今次來回味一番河粉滑身,紫菜份量ok,但墨丸欠缺一些鮮味,未有令人回味的感覺墨魚頭鮮味十足,口感佳,唔會似橡膠,比起墨丸好吃多整體來說,$44的價錢,在銅鑼灣地帶,可接受,但不會是非吃不可的選擇。另一樣值得提的是它的辣椒油,加幾滴落粉麵中提升熱度,推薦!
來到銅鑼灣,吃久違了的文輝的墨丸河
畢業之後都好少食文輝了,今次來回味一番
紫菜墨丸河

紫菜墨魚頭河
墨魚頭鮮味十足,口感佳,唔會似橡膠,比起墨丸好吃多

另一樣值得提的是它的辣椒油,加幾滴落粉麵中提升熱度,推薦!
紫菜墨魚頭河
2018-04-07 419 瀏覽
細細個已經記得這間粉麵店大大隻墨丸大王字眼,以前真的很長隊,趁未到中午人少少去試一下。主角當然是墨魚丸,簡單直接的雪白外表,是很彈牙但如外表般淡而無味,可惜了那憧憬,河粉做得細滑很不錯。另一紫菜三鮮河大碗得多,魚鬚都是硬身的明顯要用力咬,最想不到的是墨魚仔最好味。加幾蚊又大碗又有紫菜夾味比較抵食。豆漿是淡淡的適中,比較健康。
加幾蚊又大碗又有紫菜夾味比較抵食。
豆漿是淡淡的適中,比較健康。