2020-03-31 574 瀏覽
已經很久沒光顧,趁今天要到銅鑼灣辦點事就吃個quick lunch。根據觀察,十個有7個進來就會叫「紫菜墨丸河」,其餘的如我就叫「紫菜墨丸粗/米...」,始終不離其招牌餸。紫菜份量足,全都藏在粗麵下;墨丸爽滑彈牙,唔削,不似得外間那些粉多過墨魚肉的假墨丸。最畫龍點睛的是隨麵附上的冬菜,再加上辣椒油,那陣香味是其他魚蛋粉麵店沒有的值得一讚的是姐姐會直接將消毒完的筷子小心翼翼地遞到食客手上,以便筷子會接觸到其他地方如枱面之類,接上手時仍是暖暖的。

紫菜墨丸粗

紫菜墨丸粗
2020-03-16 485 瀏覽
以前中環返工,最鐘意去上環果間墨魚丸大王食lunch , 快平靚正最緊要真係好好味啱哂食完lunch仲可以去行街嘅我!我一向都係勁鐘意食丸丸丸魚旦墨魚丸嘅人,但係坊間嘅墨魚丸大部份都好難食!係好難食!有D死死實實完全冇味,有 D有味但係太多骨,食一啖都唔想再食!唯一一間稱得上自己係大王嘅 – 文輝墨魚丸大王!堅好味!喜歡食丸嘅唔好錯過,一定要支持只剩一間嘅好味小店!🍜🐙紫菜墨魚丸麵 $46雪白冇骨好大粒又彈牙又勁香墨魚味嘅墨魚丸,果然真係墨魚丸大王!加埋招牌紫菜,配上炒蒜粒,香蔥芫茜碎,成碗麵香到不得了!雖然想叫河粉!但我驚太大碗食唔哂,所以叫左影出黎冇咁靚啦幼麵, 懷念同埋好味!加上呢個價錢十分滿意! 🐟🍜紫菜魚餃魚片河 $46 同事唔聽我嘅建議點了魚餃魚片,好彩魚餃好新鮮大粒仲好好味,紫菜同河粉加埋份量真係好多! 話下次再黎!

🍜🐙紫菜墨魚丸麵 $46

🐟🍜紫菜魚餃魚片河 $46
  • 紫菜墨丸河
2019-10-18 752 瀏覽
今星期五再食銅鑼灣文煇墨魚丸大王$88八寶麵,我諗住是好似譚仔可以二人餐。原來麵底只是一人份量。兩人唔夠飽除了墨魚丸足料,湯底清,其他質素一般下次我叫番墨魚丸算吧
今星期五再食銅鑼灣文煇墨魚丸大王

除了墨魚丸足料,湯底清,其他質素一般

下次我叫番墨魚丸算吧
八寶麵
2019-10-18
八寶麵
  • 墨魚丸
同事帶我去食未試過在銅鑼灣去又細,又多人,又逼的地方食飯$50,可去日式放題餐廳但lunch有定食,坐又坐得舒服雙拼墨魚丸勁足料墨丸加墨魚頭粉,粉又多,好飽湯底唔咸,唔多味精試了同事雲吞,皮太厚

同事帶我去食

未試過在銅鑼灣去又細,又多人,又逼的地方食飯
$50,可去日式放題餐廳但lunch有定食,坐又坐得舒服

雙拼
墨魚丸勁足料

墨丸加墨魚頭粉,粉又多,好飽

湯底唔咸,唔多味精

試了同事雲吞,皮太厚
墨魚丸加墨魚頭河粉
2019-10-11
墨魚丸加墨魚頭河粉
  • 墨魚丸
2019-09-30 602 瀏覽
紫菜墨三鮮河,啲餸全部喺個碗底,餸既份量都幾多。如果你唔撈勻啲紫菜黎食係冇味,所以要落啲辣椒油。雲吞麵就適中,蝦都幾足料。菲菜好嫩,出乎意料地好食。點下蠔油,幾好食。環境就真係比較窄同逼,同埋食完都唔坐得耐,要即刻走。

雲吞麵就適中,蝦都幾足料。

菲菜好嫩,出乎意料地好食。點下蠔油,幾好食。

環境就真係比較窄同逼,同埋食完都唔坐得耐,要即刻走。
2019-09-26 525 瀏覽
無論係門面裝修定話係店裡面嘅格局,文輝墨魚丸大王都係一間典型嘅港式麵舖,入到去真係好有地道風味。但其實唔單止係舖頭嘅外表,就連員工嘅工作方式都極之傳統,猴子幫襯當日就親眼目睹一項差啲失傳嘅奇技。猴子眼見佢哋員工落單嗰陣係唔會有落單紙寫低客人要乜,亦唔會有銀碼單寫畀客人,佢哋會直接嗌入廚房,而員工又會記得邊個客人點過啲乜嘢食,然後將食品送到客人面前。埋單嗰陣,員工只需要望望你食過啲乜,然後直接嗌收銀員收幾多錢,成個運作過程係唔需要任何紙張,可以話係環保嘅先鋒達人。講返正題,猴子今日試咗佢哋嘅紫菜四寶粉。河粉係幾滑溜,加埋紫菜更加一流,而魚皮餃、魚蛋同墨魚丸等都係幾港式嘅傳統魚蛋粉味道,而且份量都唔少,肚餓去就最啱。

2019-09-26
2019-09-24 360 瀏覽
文輝墨魚丸大王喺銅鑼灣都算幾出名~都好耐冇食,發現依家應該加咗幾次價紫菜墨三鮮河粉$46 係呢個地區來講, 都OK嘅至於食物質素方面就難講啲尤其是份量講緊嘅係墨魚仔同墨魚頭...墨三鮮河有兩粒墨魚丸、几舊墨魚頭/腳,同埋BB墨魚仔今次食,成碗麵得兩隻完整嘅BB墨魚仔... 另外有三隻 剩係得上半身... 冇咗啲腳😅😅😅我試過有一次好好彩!成碗面有10幾隻墨魚仔,所以話都要睇你運氣河粉同紫菜都幾多食完飽晒~ 簡單清淡午餐~
文輝墨魚丸大王喺銅鑼灣都算幾出名~
都好耐冇食,發現依家應該加咗幾次價
紫菜墨三鮮河粉$46
係呢個地區來講, 都OK嘅

至於食物質素方面就難講啲
尤其是份量
講緊嘅係墨魚仔同墨魚頭...
墨三鮮河有兩粒墨魚丸、几舊墨魚頭/腳,同埋BB墨魚仔

今次食,成碗麵得兩隻完整嘅BB墨魚仔...
另外有三隻 剩係得上半身... 冇咗啲腳😅😅😅

河粉同紫菜都幾多
食完飽晒~ 簡單清淡午餐~
2019-09-12 282 瀏覽
唔知大家記唔記得「文輝墨魚丸大王」鋪入邊係有一缸好長好大條嘅 #龍吐珠 㗎,不過自從裝修之後就冇咗啦👉🏻👈🏻 自小喺 #港島區 #讀書 嘅 #小秘書,放咗學好多時都會同啲 #同學 喺 #銅鑼灣 流連,「文輝」就係我哋其中一間食堂🥢 而 #小秘書 每次都會叫佢嘅 #紫菜墨三鮮,貪佢乜都有吖嘛😉 #紫菜、#墨魚丸、#墨魚仔、#墨魚鬚 每樣都有少少,加埋啲 #芹菜粒 喺 #河粉 上面,再滲埋啲湯嚟食,充滿兒時嘅味道👍🏻 好難得食到啲 #墨魚丸 咁足料又鮮味😋 仲有呢我一定會加幾滴 #辣椒油 同 #魚露 嚟 #吊味,好食好多㗎!估唔到今次嚟幫襯都仲見返伯伯,佢同樣企喺同一位置幫大家落單❤️ 而每位 #伙計 就會照顧佢自己客人,無論 #轉菜 或 #加單 都會同一個做哂,真係佢有佢管理方法呀👍🏻

2019-09-11
2019-09-04 209 瀏覽
一間曾經我以為去銅鑼灣一定要去食嘅餐廳,曾經好食嘅紫菜四寶河,滿口鮮味,再加埋魚露,辣椒油,真係一流,但今日只覺得係一碗屋邨魚蛋粉,墨魚冇鮮味,份量一般,但有一樣冇變過就係要你快D走
2019-08-26 173 瀏覽
嘩嗰日銅鑼灣周街都係黑衫人,呢間野個老細都算有膽。照開門。我哋肚餓無辦法都要照食,我問過老細,點解你咁夠薑,佢話細佬你唔明。算啦唔講廢話,紫菜墨丸河。講得上招牌真係唔會錯,有紫菜墨魚丸都河粉。真係冇得彈,為一彈佢幾十年,都冇乜新菜式。但佢都將固有嘅嘢進化到無可再進化。墨魚丸真係好食到唔識講,鮮/味皆全。相反斜對面榮記,湯底就普通左好多,遲啲第二個食評會慢慢講。最重要好多人嘅唔解以為佢湯底好淡。其實唔係,佢要就返唔同人口味,只要落少少魚露,所有湯底鮮味和鹹香立即出返嚟!堅好食,想就冇辦法食晒先記得影!哈哈

堅好食,想就冇辦法食晒先記得影!哈哈
2019-08-04 318 瀏覽
其實今次係我第二次嚟食,兩次都係凳都未坐定就被催促食乜嘢,我覺得呢個都係香港文化嘅一種,生活節奏非常急促,連落order同食碗麵都係要快。上一次我都係食紫菜墨三鮮河粉,因為箍牙妹上次都食到,今次再食,墨三鮮包含墨魚丸,墨魚仔同墨魚頭,但今次箍牙妹覺得墨魚仔同墨魚頭都硬咗啲,而且份量上一次咁多,不過慢慢食都食到嘅,味道都keep到鮮味。另外我最鍾意佢嘅一點就係加咗冬菜,唔係好多店都有。不過我對個河粉質地就麻麻地,因為佢比較厚身,食落唔夠爽。

紫菜墨三鮮粉

2019-08-03
紫菜墨三鮮粉
2019-07-31 175 瀏覽
文輝的墨魚丸,據說專挑每只淨重2斤以上的大墨魚當原料,打成有彈性的墨魚漿後入大鍋滾熱。湯底用豬骨與老母雞連滾24小時不停,搭配招牌特質河粉,入口清爽甘美。像乒乓球一樣白花花的墨魚丸子,肥肥地嵌在米粉間。咬一口墨魚丸,QQ的感覺,咬勁十足,可以清晰感受到了丸子的細膩纖維。
🍗🍕🍔🥘👫🍜🍣🍭🍮相信系銅鑼灣 好多人都有食過每日餐廳都坐無虛席 人來人往近年主打做旅客生意 店員都岀左名無禮貌🤣但對我泥講墨魚丸大王就系個兒時回憶❤️紫菜墨丸三鮮河叫得墨魚丸大王 墨魚丸當然有料la✨墨丸紮實 好有墨魚味 仲會咬到粒粒真墨魚👍🏻顧名思義 三鮮仲有墨魚仔同墨魚鬚 兩樣都好爽口 而且數量都唔小tim👀我鐘意加埋紫菜 可以掛下湯 至於湯底都系比較清 個人習慣加多多醋 多多辣 少少魚露 perfect 🥰⭐️最緊要係走芫荽呀!!!!🧐🧡腐乳通菜都系必叫之選 仲有其他油菜可以揀芥蘭 韭菜花etc.🔥有啲野唔方便系餐廳講 - 系好食既😉以粉麵餐廳泥講 其實系偏貴既但佢既墨魚丸真系無得同其他比加上算系我由細食到大 有種情意結🙈佢既豆漿同炸魚皮都好正咖👍🏻
🍗🍕🍔🥘👫🍜🍣🍭🍮

個人習慣加多多醋 多多辣 少少魚露 perfect 🥰
⭐️最緊要係走芫荽呀!!!!🧐
🧡腐乳通菜
都系必叫之選 仲有其他油菜可以揀
芥蘭 韭菜花etc.

🔥有啲野唔方便系餐廳講 - 系好食既😉
以粉麵餐廳泥講 其實系偏貴既
但佢既墨魚丸真系無得同其他比
加上算系我由細食到大 有種情意結🙈
佢既豆漿同炸魚皮都好正咖👍🏻
2019-07-14 191 瀏覽
在銅鑼灣收工九點幾,就去搵野食,今晚想食湯粉,就去左呢間食。叫左紫菜墨丸河粉,再加個沙爹墨魚頭,再加杯凍豆漿同腐乳通菜。先講個紫菜墨丸河,個墨魚丸好好味,好彈牙的質地,個河粉又唔係太淋。個沙爹墨魚頭個汁好味,墨魚又夠爽,個菜正常,幾好味,沒太大特別。不過價錢都唔便宜架。我埋單都成一百多。service就馬馬😣,侍應都比較心急同惡既。要快食快走,始終茶餐廳文化。但值得再去食既,因為兩樣野都好味既!👍🏻
2019-07-12 169 瀏覽
昨晚下班後一個人在這裡吃晚餐,叫了紫菜墨丸河。侍應給我魚蛋河,我很累沒注意到,放了紅醋才發現,於是告知侍應生(一名中至老年男子),他沒有道歉之餘,竟然惡言相向,自辯不是他放下這碗河粉的,可是我加了紅醋,這是我的錯!我十分無奈,更正是他們先出錯,而我下班又很累。他一直說下去:「不!如果妳沒放醋就無錯,放了便是妳的錯!」另一男侍應更附和他,一起怪責我。這是甚麼服務態度呢?還要兩個男人一起駡一個女人。但是人間有情,我被欺負時,對面的年輕小姐先勸我要容忍一下,然後她仗義批評那些駡我的男侍應,叫他們收聲。Last night I had dinner by myself at this restaurant in Causeway Bay. The waiter gave me a wrong bowl of noodles. I was tired after work and didn’t notice it at first. I only realised it pouring vinegar in it. When I notified the waiter, he said he d
Last night I had dinner by myself at this restaurant in Causeway Bay. The waiter gave me a wrong bowl of noodles. I was tired after work and didn’t notice it at first. I only realised it pouring vinegar in it. When I notified the waiter, he said he didn’t put it down... but it was my fault because I poured vinegar in it! He yelled “Now it has to be thrown way!” as if I was wasting food. Of course I stood up for myself and pointed out that it was obviously their mistake in giving me wrong food. Yet he shamelessly blamed me repeatedly, with support from another male waiter! However, a young and kind woman opposite to me spoke up for me. She asked me to calm down, then she shouted at the waiters and defended me.
2019-07-11