試咗佢哋個燒牛柳,好大份。四個人食都夠,佢哋個汁好豐富,廚師形容,係加上好多唔同新鮮嘅材料整埋一碟,個汁先可以咁有鮮味。黃咖喱雞飯,好足料,好多蔬菜同雞肉,好惹味。仲有冬陰功湯,廚師話係用新鮮青檸整,唔怪得知同出邊嗰啲唔同味,非常開胃,又感受到泰國的味道。知道佢哋兩夫婦,好俾心機經營呢間泰國店,用嘅材料都係新鮮同埋上乘的,非常佩服。食完唔口渴,期待下一次試吓佢哋其他嘢食,例如燒鵝,燒雞⋯⋯但記住,最好要預訂啊
  • 鐵板燒牛柳
2022-05-26 601 瀏覽
Thai chef was very nice .I asked about  the 13 ingredients in the green curry, and he told me in cantonese which I understood 2 only...He insisted 2 separate boxes for takeaway to keep the fragrant rice apart from green curry . fresh made.worth the wait !
worth the wait !
2022-05-24
10 分鐘 (外賣自取)
  • Green curry rice
2022-05-11 509 瀏覽
lunch嗌左冬陰功湯粉,冬蔭功湯底好好飲,雖然顏色好紅,但係飲落唔算好辣。酸味反而比辣味濃烈得多,怕辣既朋友都唔洗擔心。湯粉索水力較強,浸係湯入面一陣就充分吸收咗湯底嘅精華。可惜餸比較少,得三隻大蝦同幾片菇。蝦肉彈牙,肉質唔會話好梅好鬆散。整體黎講味道幾好,但份量略嫌唔夠喉,男士未必食得飽。
2022-05-06
外賣自取
2022-04-23 504 瀏覽
灣仔一個小小的角落, 規模不大,座位只得一張bar枱另外再搭一啲摺疊的枱凳坐喺巷仔好有大排檔feel廚師都係泰國人很地道的泰國風味🌶個人非常鍾意食padthai🍜呢味菜係點煮都唔會失敗花生醬味重, 料子很足, 蝦都算新鮮🦐~鑊仔牛柳~呢個好有驚喜, 牛柳好軟好入味熱板上, 好夠熱有jarjar聲加埋啲蒜片但建議呢個最好堂食老闆人很好, 可能下午茶時段, 唔太多人比較得閒,佢會行出黎同我哋傾偈, 仲送咗杯龍眼冰
灣仔一個小小的角落, 規模不大,
座位只得一張bar枱
另外再搭一啲摺疊的枱凳坐喺巷仔
好有大排檔feel
廚師都係泰國人
很地道的泰國風味🌶

個人非常鍾意食padthai🍜
呢味菜係點煮都唔會失敗
花生醬味重,
料子很足, 蝦都算新鮮🦐

~鑊仔牛柳~
呢個好有驚喜, 牛柳好軟好入味
熱板上, 好夠熱有jarjar聲

加埋啲蒜片
但建議呢個最好堂食

老闆人很好, 可能下午茶時段,
唔太多人比較得閒,
佢會行出黎同我哋傾偈, 仲送咗杯龍眼冰
行過呢間店,見佢係新開,所以想試下。叫了一碟蝦油炒蝦飯,見到門口個餐牌寫住$85,我諗應該係堂食價錢,疫情之下,好多餐廳的外賣都會有折扣優惠,所以好奇之下,我就有禮地問老闆娘:「外賣的話會唔會平D? 」老闆娘答:「已經好平架啦,再平的話,我真係冇錢賺架啦!哈哈哈!」過了幾秒,她再重覆多一次,她雖然邊笑邊答,但聽得出她是笑住黎串我,好似我唔應該問佢呢條問題咁 本來我都廢事出聲,但見佢重覆完又再重覆呢句:「已經好平架啦,再平的話,我真係冇錢賺架啦!」我就同佢講:「我見你地既餐牌寫住$85,我估呢個價錢係堂食, 所以我先問你外賣的話係咪會平過呢個價錢」這時老闆娘說:「哦,原來你頭先睇咗堂食既價錢,其實我地都有外賣餐牌的,個外賣餐牌係另外一邊,外賣價錢是會平點的,$60」我說:「咦,係喎」原本我以為呢件事就咁告一段落,點知7分鐘後,當老闆娘幫我包緊外賣盒時,佢又再主動同我講:「我以為你頭先問我外賣價錢可否再平D,哈哈! 如果再平的話,我就真係冇錢賺架啦!」呢下我真係火都黎埋 我之前提咗佢兩次「走餐具」,佢最後都係唔記得、照俾餐具我,咁都算啦,但佢成個過程個腦只係諗住「再平D的話就冇錢賺」呢樣野

我說:「咦,係喎」
我之前提咗佢兩次「走餐具」,佢最後都係唔記得、照俾餐具我,咁都算啦,但佢成個過程個腦只係諗住「再平D的話就冇錢賺」呢樣野,仲要三番四次不斷重覆咁同我講,真係好煩!

反而企係老闆娘後面的兩位南亞裔員工就好nice、好好笑容,仲會主動同我打招呼。

至於食物方面,個蝦炒飯都算有鑊氣,份量也剛剛好,味道都OK,蝦肉就係正常蝦肉,但成個飯就略嫌油咗D。

今次係我第一次幫襯,亦係最後一次幫襯。
2022-03-23
7 分鐘 (外賣自取)
2022-03-09 442 瀏覽
難得近排返工唔駛帶飯,一於發掘下公司附近既外賣店,就揾到呢間。只係食過幾次,最推介最回味係冬蔭公蝦湯粉($59).冬蔭公當然個湯最重要,佢個湯原來係比較酸,好重蕃茄同青檸香味,外賣時佢會跟一包乾辣椒碎,一包魚露,唔落辣椒就完全唔辣,而落左魚露,味道就變番平時既冬蔭公,冇咁酸同更加鮮甜,我就兩樣落晒既。湯既份量都夠既,啲米粉吸滿湯後仲飲到好多啖~米粉既份量就少左啲,好彩佢仲有好多配料,有食極都有既雞脾菇,仲有3大隻蝦,都爽口同鮮味既,好滿足。加$5有龍眼水/香芧水,兩款都好清甜,唔係落好多糖嗰種假既甜。有試過泰式雞肉炒河粉,佢話用泰國醬油同日本醬油撈埋一齊炒,係好香既,啲蛋絲都好好味,不過我鍾意好粗有咬口既河粉,佢呢款就比較碎,食得唔夠過癮。下次再試下其他款式啦。要特別提下佢既價錢,同款食物隔離左右既餐廳要接近$80,佢只係$60咋,但係一樣咁好食,真係好抵。

2022-03-07
10 分鐘 (外賣自取)
  • 冬陰公蝦湯粉
2022-02-19 315 瀏覽
灣仔區平常只去會展時, 才會過來。最近有事, 要來灣仔次數多了很多,發現這區很多美食,有平有貴, 豐險由人。今天特意找了這間泰式小店, 希望在疫情下, 能給予小店一點點支持。坐下來店員問我喜歡吃什麼, 其實泰菜我都很愛, 特別愛食粉麵類。想食船河, 炒金邊粉或冬蔭公, 但只得自己一個, 只好選了碗船河, 來個快食。點餐後, 店員說有飲品, 估計因為是下午茶時間吧。點了龍眼水。不久, 船河到了。來到有點驚訝,比我預期中大碗很多,選了小辣。麵條本身不似平常的河粉, 是比較幼身的, 我不太介意, 反而覺得這款麵幾好食, 不會好似河粉咁太淋。先喝一口湯,感覺似豬紅的顏色,濃而不咸,好味!!! 配料很多很豐富!! 有兩粒肉丸, 一些牛肉, 炸豬皮,有些菜, 最正係有金不換, 將成碗麵的香味大大提升,好好味!以前去過九龍城食過出名的船麵, 感覺一般般。反而這店十分有驚喜, 份量和味道都很高CP值, 一定要再回來。 希望下次再來試其他食品!!

2022-02-17
2022-01-06 394 瀏覽
灣仔返工, 一吃愛上。 「斗」 泰國美食。 首次 點了船麵。 好濃厚的湯。本人 每次都揀大辣。 牛有兩種, 厚身果隻好重牛味。 另一隻就肥牛款。 除左牛仲有兩粒丸 同菜 配搭。仲有 豬皮送下湯, 浸一浸先食。 正到暈😍😍😍入口啖湯我就知無揀錯。簡直同泰國當地食嘅味道好接近。 😍😍😍再望一望 真係泰仔煮理。 是次同事們吃了 炒金邊粉(雞) 都好好味👍雞唔會鞋口。 甜甜的, 好好食。 真係一試難忘,以後一星期都要黎食一次先戒下去泰國心癮。 同場仲有其他正野! 我仲試過香葉辣醉肉飯! 餸同飯一比一。 真心多料!

灣仔返工, 一吃愛上。

「斗」 泰國美食。

首次 點了船麵。 好濃厚的湯。
本人 每次都揀大辣。
牛有兩種, 厚身果隻好重牛味。 另一隻就肥牛款。
除左牛仲有兩粒丸 同菜 配搭。

仲有 豬皮送下湯, 浸一浸先食。
正到暈😍😍😍

入口啖湯我就知無揀錯。

簡直同泰國當地食嘅味道好接近。 😍😍😍
再望一望 真係泰仔煮理。

是次同事們吃了 炒金邊粉(雞) 都好好味👍
雞唔會鞋口。 甜甜的, 好好食。

真係一試難忘,以後一星期都要黎食一次先戒下去泰國心癮。

同場仲有其他正野!

我仲試過香葉辣醉肉飯! 餸同飯一比一。

真心多料!
泰式船麵
泰式船麵
2021-05-04 1508 瀏覽
四月三十日,天晴,中午氣溫約廿七八度。來這裏吃東西要有心理準備,小店走牌檔風格,座位皆在室外。店家還真貼心,提供風扇供食客使用,但當天不覺熱大家就不開了。午餐有十款八款,我點了冬蔭功蝦麵,同事選了青咖喱牛肉配飯。落單過後,阿姐(或許是老闆也說不定)問我哋飲啲咩,可選龍眼水或者香茅茶。本來諗緊飲可樂定咩,難得有飲品送,就要了龍眼水。龍眼水微涼,阿姐說是剛煲好的,味道清新自然。我覺得就算要加錢也不為過,免費就更難得了。同事點的青咖喱牛飯先來,說味道不錯,我沒試過,在這裏就不另加評語了。我耐心等候我的冬蔭功蝦麵,等了十多分鐘,以一般香港人的時間觀念來衡量,或許是待久了一點,但當阿姐將麵端來,我輕輕呷過一口湯,就覺得這十多二十分鐘實在不算什麼。你問我正唔正宗,我答唔到你。我只係話到俾你聽好唔好食。講個湯先,我會用三個字嚟形容 –「好順喉」。你會話,依家飲酒咩,順咩喉呀?點解酒會講順唔順喉呢?因為酒烈嘛,有的還烈得嗆喉。烈而不嗆,謂之順喉。冬蔭功以酸辣見稱,道理一樣。湯順喉,不禁多喝兩口,方將蝦往咀裏送。蝦大隻,食落新鮮爽口。好行啊可?係。但講到天花龍鳳就叫好食哩咩?幾隻字夠架喇,我講多你都唔會明,嚟試下你就知龍與鳳。跟住食麵,用的是金邊粉,略嫌硬身,坦白講我不太喜歡,但配合冬蔭功湯還可以。結果,除左青檸同塊香葉之外,所有嘢,包括蝦、草菇、秀珍菇、芽菜同埋成碗粉,食晒,湯都飲晒。溫馨提示:冬蔭功湯畢竟是酸辣之物,接受程度因人而異,腸胃反應亦不盡相同,有時好飲亦未必要飲晒,大家自當量力而為。

後記:小弟上一篇食評已是N年前,今次光顧這一小店,各方面感覺良好,覺得絕對值得推介,遂寫番幾句廢話,望有緣人見字試下,親身感受下。
題外話/補充資料: 我同事說阿姐好斯文。同意。
2021-04-30
3 分鐘 (堂食)
$82.5 (午餐)
  • 冬蔭功
2021-04-22 766 瀏覽
朋友介紹這間泰國菜,廚師和侍應都是泰國人,能說廣東話👍🏻食物很正宗,最緊要食完都唔頸渴,感覺上好似無落味精,燒雞必試😋好入味,肉質嫩滑,醬都唔洗點。😋青咖喱都好正,好多汁,一個白飯都撈唔曬個汁,最後打包左個汁番屋企撈麵食🤣冬蔭公啲蝦好新鮮,有蝦味,係略嫌個湯甜左小小,其他整體都不錯,如果種類再多一些就更好😚廚師和侍應都好好,好有禮貌和親切感🥰🥰
朋友介紹這間泰國菜,廚師侍應都是泰國人,能說廣東話👍🏻食物很正宗,最緊要食完都唔頸渴,感覺上好似無落味精,燒雞必試😋好入味,肉質嫩滑,醬都唔洗點。😋青咖喱都好正,好多汁,一個白飯都撈唔曬個汁,最後打包左個汁番屋企撈麵食🤣冬蔭公啲蝦好新鮮,有蝦味,係略嫌個湯甜左小小,其他整體都不錯,如果種類再多一些就更好😚廚師侍應都好好,好有禮貌和親切感🥰🥰
2021-04-22
  • 燒雞
  • 青咖喱
2021-01-31 933 瀏覽
甜酸咸辣激味道的合體和草本料理是泰國🇹🇭菜嘅最大特色帶到香港,炒或煮出來香噴噴使人垂涎。廚師斗開了這間用心為您們嚴格選取新鲜材料煮的正宗泰國菜。Tao 道‘泰國人叫他斗,是一間正宗泰式風味小店,餐廳設計藍天海,地方細小,大排檔格局,環境光猛,食材新鮮,而且要求不落味噌No MSG,主張以經濟合理嘅價錢讓食客享受到優質嘅泰國菜,大部份食物都可辣可唔辣,餐點味道是泰國曼谷本土味道,約唔到一大班朋友就來富有人情味的斗先生,煮飯炒菜比你食下啦!•青咖哩🥗是用古法秘方由Tao媽媽傳授,薑黃中萃取的新化合物可以直接活化大腦中與記憶,有提高記憶力的功效....•冬陰功湯🍲食材講究,有非常好的養生效果,曾有研究顯示..•黄咖哩🍛成份有止痛的作用、肩臂酸痛也有很好的療效..•泰式豬手飯, 含有豐富的膠原蛋白質,研究中發現...•香辣肉碎炒飯,好惹味!•香葉肉碎飯加🍳蛋,香葉肉碎可辣可不辣加埋流心煎蛋,回味無窮呀~•泰式炒金邊粉(🍤蝦),Pad Thai係最受香港人歡迎嘅泰國菜之一,㊙️♨️酸甜香於一身,重口味又帶清新口感,開胃又爽口!•泰式秘製燒牛柳🥩,肉質嫩滑嘅牛柳,食落好juice,牛肉味濃,加埋秘製醬
•冬陰功湯🍲食材講究,有非常好的養生效果,曾有研究顯示..
•黄咖哩🍛成份有止痛的作用、肩臂酸痛也有很好的療效..
•泰式豬手飯, 含有豐富的膠原蛋白質,研究中發現...
•香辣肉碎炒飯,好惹味!
•泰式秘製燒牛柳🥩,肉質嫩滑嘅牛柳,食落好juice,牛肉味濃,加埋秘製醬汁多種嘅調味好好食😋
Vegetarian 🌱 can be made on request 🥗

還有好多菜式,大家可來嚐嚐。
2021-01-11
  • 青咖哩