2022-05-17
終於屋企樓下,竟然開左間【新南苑】,以後打邊爐唔洗走咁遠,平時食親都係專程出旺角食,因疫情關係,開業一拖再拖,早前終於開喇!點知呢間有啲唔同,比較多元化喎,有雞煲邊爐,點心,中式,西餐……呢幾次分別唔同時間去食野,第一次係晚上,突然心血來潮,試佢個西式晚餐【虎蝦拼牛扒】,虎蝦唔算大隻,但牛扒比我想象中好食,肉嫩唔鞋口,不過可能當晚我坐正風口位下面,食物凍得好快,啲汁杰晒,個羅宋湯好飲,既足料又夠味,不過杯奶茶就有啲失準,淡而無味。第2次就早幾日,同呀仔落去食點心,屈呀仔請飲茶,叫左幾款點心,老實講,點心款式唔算多,得大路野,當日我覺得最出色係個鮮蝦春卷,同埋紅棗糕,反而最期待個小籠包就一般,同埋,未開堂食前我都買過幾次外賣點心,明顯比現時好食,唔知係咪轉左師傅👀今日早起,特登落去食早餐,點左個早餐,煎雞扒/牛乳炒蛋/羅宋湯底公仔麵,個炒蛋非常正,就係份量太少,2啖就食晒🤣雞扒肉嫩,但雞皮唔夠脆口,可以再燶啲就完美,羅宋湯公仔都好穩陣,唯獨杯熱杏霜,沖得太杰身,飲左兩三啖我已放棄飲🥴試左幾樣,我仲未試到我最愛既大辣雞煲邊爐同中式小菜,不過我早幾晚睇隔離枱食既餸菜賣相都唔差,下次再試過😋
虎蝦拼牛扒
鮮蝦春卷