2008-07-13 38 瀏覽
是日本來想到中國餐室懷舊一番的,可惜怪自己沒"做好功課",記下正確地址,跟女友在街上左逛右蕩。後來走得雙腳發軟,看到這間也算是老店的餐室,就以此店作為晚飯之處好了。進店時客人只有數檯,店內裝修明顯改動過,不像其他"老店"仍保留著昔日的"格調",不過店內也算是整淨光猛的。原來還想點這裡的招牌海南雞飯的,但在中途殺出了"程咬金",就是 - 焗椰汁雞飯。自己對焗椰子雞飯極度偏愛,事緣早年住在沙田第一城時,曾經吃到一個使用原盅細沙煲,再用椰汁原煲焗熟的椰汁雞煲。雞肉極度嫩滑,雞肉椰汁完全合而為一,直到現在仍吃不到更好的同類作品。我女友因為有點抱恙,所以點了個即叫即整的咸魚肉餅配白飯。先來的例水是白菜豬骨湯,味道可以但有請師傅"坐陣"。再過了一會,我的椰汁焗雞飯便來了。看著焗得微焦的表層,再聞著焗過後更右香濃的椰汁味,感到自己的胃已在抗議要立即起筷開動。芋頭粉腍吸收了椰汁味道更加得以提升,經焗製後亦增加了一點點香味,不錯。而主角雞肉原來是用海南雞的雞肉來做材料的,即是一菜二味了。雞肉經焗製後依然頗嫩滑,帶著一點點咸味的雞肉浸到一點點甜的椰汁中,味道實在有點複雜但也美味。其實整個的精髓就在其汁之中

我女友因為有點抱恙,所以點了個即叫即整的咸魚肉餅配白飯。

先來的例水是白菜豬骨湯,味道可以但有請師傅"坐陣"。
雞肉經焗製後依然頗嫩滑,帶著一點點咸味的雞肉浸到一點點甜的椰汁中,味道實在有點複雜但也美味。其實整個的精髓就在其汁之中,因為焗製後把海南雞的肉汁和雞油都迫進了椰汁之內,所以這個椰汁包含了三香(芋香椰香油香)兩味(椰味雞味),面對如此"環境","靚仔"便大派出場了。不消一會,女友的肉餅才剛到來,便把所有椰汁都清空了。

而女友的肉餅味道頗不錯,碎肉仍有點咬口,咸魚用上梅香,一口白飯送著肉餅店魚及肉汁,平凡的食物已變得十分美味。這兒的所有蒸類都是即叫即蒸的,所以要等十五分鐘以上才有得吃。

今天算是意外收鑊,本來只想試椰汁雞卻可連海南雞也試了,而那個椰汁更加額外的驚喜,這次真是"賽翁失馬、焉知非卜"了。
椰汁焗雞飯
咸魚肉餅飯
三香兩味飯
奶茶味道一般
椰汁焗雞飯
咸魚肉餅飯
三香兩味飯
  • 椰汁焗雞飯、咸魚肉餅飯
2008-07-13 29 瀏覽
睇左open rice知呢間又多笑容 又經濟 ..單拖去到7點幾食飯時間都係小貓3,4隻..就覺得奇..但居於好奇點解多笑容就入去試下,,叫左咖哩牛南煲+白飯,湯,野飲 43$ 咖哩試一啖就覺與別不同,但接受唔到唔知似乜既味..但隔離台有d大人好似特登帶人去試咖哩話呢度香,,我唔覺..睇黎各有不同啦, 其他一般般埋單突然48$ 原來加一服務費吹脹..真係下面話齋,茶餐廳做法,氣氛環境點睇都係,但做餐廳加一,真係莫名奇妙)醫肚還算ok,試好野就免啦..
叫左咖哩牛南煲+白飯,湯,野飲 43$
其他一般般
埋單突然48$ 原來加一服務費
醫肚還算ok,試好野就免啦..
2008-04-26 35 瀏覽
小妹一直都在旺角返工, 知道一家有幾十年的老店, 真是難得.之前一直都食海南雞飯, 雞夠滑又不油, 中間夾住一層透明的肉汁, 油飯亦不錯咖哩是第一次試, 不辣, 濃香, 值得一試

咖哩是第一次試, 不辣, 濃香, 值得一試
2008-01-16 17 瀏覽
自從沒有我由細食到大既南亞餐廳,我真的很不開心,因為已經食不到南亞的那種curry,但上星期六竟然給我找到!廣南的curry很像南亞的,濃濃"傑""傑"的,很香,椰汁又唔多,實在太好味了!下次一定會再試其他食物!

下次一定會再試其他食物!
2007-12-16 13 瀏覽
星期日兩點幾行到附近,入去食下午茶,叫了福建炒麵$23,有蝦有肉,麵也炒得很好味,雖然連加一要$26,但也是不錯的選擇.
2007-12-03 19 瀏覽
原來自己睇食評係咁粗心大意,明明係餐廳,唔知點解,總係以為佢係茶餐廳?!由於太太近來要響旺角上堂,多好多機會響附近搵食,終於到呢間。網上意見不一,不過無論如何,總要親自試先得。叫海南雞飯、焗石斑豬扒飯套餐(包湯同飲品,凍熱同價添!)餐湯要羅宋湯,我自己就覺得唔多掂,一味辣同咸,一d茄味都冇。不過太太就話OK,太鬆手啦!主菜上場,海南雞飯先到。d雞唔肥,同都算入味。d飯好正,唔油膩仲好香口。跟餐有個湯,係葛湯。好濃郁!整體講,妹仔大過主人婆啦!之後焗飯都到喇!雖然要等,但係等得有價值。豬扒有質感,而且做到外脆肉鬆軟。飯底茄味濃郁,可惜有少少油膩。不過,焗飯好難唔油,去下大家x、大快x,仲油...最後,石斑真係冇乜特別...餐飲要奶茶,以餐廳講,水準算唔錯。服務ok,起碼落單、上菜都幾快手。有機會應該會再。

網上意見不一,不過無論如何,總要親自試先得。
叫海南雞飯、焗石斑豬扒飯套餐(包湯同飲品,凍熱同價添!)

餐飲要奶茶,以餐廳講,水準算唔錯。

服務ok,起碼落單、上菜都幾快手。

有機會應該會再。
(非會員)
有朋友知我鍾意食海南雞飯, 就要去旺角呢間老字號"新廣南" , 佢地話呢間海南雞飯水準不錯. 今日到旺角整野,就有時間空檔去試下呢間既馳名既海南雞飯. 一入到呢間舖,真係帶比我好有一種舊既感覺。一入到黎, 只對海南雞有興趣, $38 套餐, 有例湯, 加$3 有野飲. 首先送上黎既係青紅蘿蔔豬骨湯同凍咖啡。例湯都幾足料既,ok 幾好飲.而杯凍咖啡,我未試過係咁難飲. 呢間餐廳係唔係想整蠱我, 甜到癡肺. 我唔係味分高下既嘉賓要比D 表情出黎比大家估下, 我飲杯凍水都無咁嬲. 原來未住,好戲盡在後頭.先甜後苦,我已家深深體會到. 當海南雞飯一到, 我就眉頭深鎖, 雞就毫無賣相可言, 乜野叫一額汗? 我而家就感覺到. 同埋點解會無黑醬油? Waiter 就叫我用桌上的美極醬油.當堂真係好想叫老板出黎解釋下. 你呢間係賣海南雞飯架???? 食完個雞先知出事, 我係唔係味覺有問題? 點解隻雞會有沙薑醬味既? 雞份量又少. 只有個雞油飯就好食, 加上香茅,乾身唔油, 很香.我拿拿臨食完就埋單走人,我唔想坐得耐. 我驚坐耐D 就想打人. 真係虧佢仲識收加一.... 茶餐廳格局, 餐廳收費,真係虧佢

今日到旺角整野,就有時間空檔去試下呢間既馳名既海南雞飯.

而杯凍咖啡,我未試過係咁難飲.
呢間餐廳係唔係想整蠱我, 甜到癡肺.

原來未住,好戲盡在後頭.
先甜後苦,我已家深深體會到.
當海南雞飯一到, 我就眉頭深鎖,
雞就毫無賣相可言, 乜野叫一額汗?
當堂真係好想叫老板出黎解釋下.
你呢間係賣海南雞飯架????

我拿拿臨食完就埋單走人,我唔想坐得耐. 我驚坐耐D 就想打人. 真係虧佢仲識收加一.... 茶餐廳格局, 餐廳收費,真係虧佢收得出. 請既人又有問題. 我起身出去埋單時, 我聽見隔籬抬想叫餐蛋治烘底, 個落單阿姐問乜野叫餐蛋治烘底?個男人就無咁好氣就叫第二個waiter 落單,,我真係想笑出黎, 心諗係唔係新黎?

如果各位想黎食海南雞飯, 恐怕就
要失望,非必要都唔好去呢間.
最弊係無帶相機, 如果唔係就好想分享比大家知我既失望。
2007-08-22 13 瀏覽
看完了建築材料,隨意走進了一間餐室,竟有驚喜。這兒上菜很慢,但食物質素不俗。芝士吞拿魚焗意粉的上菜時間約十五分鐘,汁料香濃撲鼻,意粉爽口,比一般餐廳做得好。而梅菜扣肉也不錯,扣肉蒸得剛好,肥瘦相宜,可惜梅菜扣肉竟要等上半個鐘。除卻要加一,這兒也是旺角區一個不俗的選擇。
看完了建築材料,隨意走進了一間餐室,竟有驚喜。

除卻要加一,這兒也是旺角區一個不俗的選擇。
2007-04-09 55 瀏覽
30/3(五) 8:15pm下課後於旺角覓食.本人於此區覓食的態度是切勿三思,達者為先!跟男友結伴到其兒時飯堂之一的新廣南一試虛實.此餐廳位處毫不起眼沉寂的上海街,是彼街繁華的彌敦道形成強烈對比.於這黃金時間餐廳亦非高朋滿座,我倆輕而易舉奪得卡座;風韻猶存的格局:綠與白的格仔桌布,老套的仿皮卡座,昏黃的光線,半開放式的小廚房;所有舊式茶餐廳應有的icon均都齊備.依男友意願,點了乾煎咖哩雞飯$42,焗石斑豬扒飯餐$38跟餐湯及餐飲,蒜茸炒通菜加$5,茶走加$5.羅宋湯--羅宋湯茄汁味重致入口嗆喉,人工的甜味蓋去天然蕃茄酸,至於西芹,蕃茄,洋蔥,紅蘿蔔等配料亦算豐富.乾煎咖哩雞飯--乾煎咖哩雞挺香口,馬來咖哩椰汁香偏重,入口滑溜而辣度輕微,雞件如雞脾雞翼肉質滑而腍,鮮味則一般;此外,配以爽口的青紅椒,洋蔥片,以及用多士墊底吸其油份,但收效不大,油份依然過甚!焗石斑豬扒飯--意粉乾身有咬口,醬汁帶濃重茄汁味,乃舊式做法;豬扒質地軟腍得有點不自然,肉味尚濃;至於石斑份量不夠睇頭,並非超其魚鮮.蒜茸炒通菜--通菜勝在炒得乾身不油,唯份量較袖珍.茶走--略甜,茶香給埋沒,還好入口尚算香滑!凍檸茶
30/3(五) 8:15pm

蒜茸炒通菜--通菜勝在炒得乾身不油,唯份量較袖珍.

茶走--略甜,茶香給埋沒,還好入口尚算香滑!

凍檸茶--一般貨色!

中年侍應跟街坊食客侃侃而談,待客親切;期待下回分解的海南雞飯!
2006-12-31 10 瀏覽
就係罷食海南雞飯。食既係馬來咖哩羊腩飯,$1 轉油飯:羊腩已經唔可以再用「稔」字o黎形容,而係用個「化」字o黎形容;羊腩唔多,骨好多,椰汁都好多;辣味只係一般,味道都只係一般。油飯一粒粒得來又散散地;雞油無「傳說中」的傳神,茅香亦無「傳說中」的濃郁。可是仍會再來:好奇甚麼是鐵板扒餐的「法式紅飯」,同想試焗椰汁芋頭雞飯、炸醬/酸辣牛腩米線同海南羊腩飯。
就係罷食海南雞飯。

2006-11-07 12 瀏覽
早聞上海街有間老字號"新廣南",海南雞飯水準不錯,中學年代更有同學說道此店的咖啡是神一般級數.)我唔飲咖啡,只對海南雞有興趣,$38一個set,有湯,加$2有飲品.例湯蓮藕豬錚湯,頗清甜.海南雞飯一到,為何沒有黑漆醬油?店員就叫我用桌上的美極鮮醬油.不禁失笑.雞油飯加上香茅,乾身唔油,很香.雞肉有雞味,皮光肉滑.難怪夠膽死醬油三缺一.不過海南雞飯,沒有黑漆的醬油,又有點兒那個,即係80年代樂隊風潮下的二人樂隊Raidas,沒有林夕的鬼斧神功之助,會否留下一些.到今日依然令人討論的"傳說","傾心","某月某日"?
此店的咖啡是神一般級數.)

2006-11-02 11 瀏覽
佢地d小菜係好普通, 茶餐廳水準啦. 食呢d舊式馬來西餐(可唔可以咁叫呢^o^) 主打梗係"海南雞飯" 啦! 雞滑飯香唔駛多講,例湯先係最正! (不過有小小味精,最好走埋味精啦) 幾乎次次都係見到雞腳湯或赤小豆粉葛, 連我班台灣friend 都話下次黎香港都要食呢間.有無人試過佢既"海南大餐" 呢? 好似$68, 好大份,我同我師傅2個人一齊先食得完呀^o^
佢地d小菜係好普通, 茶餐廳水準啦.

2006-07-28 30 瀏覽
10點左右與朋友一行5人到此食飯,點了些小菜,一上台嚇到呆左,一碟小菜每一只可夾兩件,而且又凍又唔新鮮,同D伙計講佢地竟然話:「係咁GA喇,叫左你地唔好叫小菜GA啦!」咁都得??? 我黎食野好似仲係我唔岩??找老闆娘理論,竟然求其LAW D腰果幾粒出黎了事,簡直係離譜,當我地係乜?仲要收我地加一,以後都唔會再黎。

2006-02-17 21 瀏覽
早餐叫個魚柳餐,魚柳炸得香脆,肉質較實,都算有魚味,唔錯.最特別係佢提供埋一塊檸檬,加幾滴檸檬汁o係魚柳度,引起食欲.喱樣野真係好小茶餐廳會做.薯條炸到好窿,而且明顯係"番炸",唔得.牛油方飽較厚而軟淑,牛油充足,又係好食.另外佢仲有越式湯米線早餐食,如扎肉等.為一間非一般茶餐廳.
2005-11-07 21 瀏覽
20051105 8.30pm同男友去旺角買o野, 行到好支力搵o野食. 年前apple 帶我黎, 今日就輪到我帶男友o黎.要o左個二人餐, 有咩食? 見圖不贅。只嫌雞太少,唔究喉,同埋個湯好正~係花生雞腳豬骨,勁補骨膠軟!埋單只$90, 平靚正.
20051105 8.30pm

埋單只$90, 平靚正.