2023-05-12 92 瀏覽
夜晚諗唔到食咩,經過見冇乜人食就入左去食,點知中伏。叫左兩杯野飲唔記得影相,野飲正正常常不過不失。然後叫左個辣炒年糕同韓式豬手配生菜包2人份,先講辣炒年糕,份量唔算多,食幾啖就好快食完,味道正常。辣炒年糕$148然後到韓式豬手配生菜包(2人份) $248呢個係等左45分鐘左右既豬手,冇乜人食出餐都咁耐,黎到野飲都飲晒,ok 出餐慢唔緊要好食咪得囉,點知黎到啲豬手碎十十一pat 野咁,份量少到根本用唔晒佢啲生菜黎包,仲要冇乜肉咁,你肯定係2人份?食完唔知自己食左乜,講完。
夜晚諗唔到食咩,經過見冇乜人食就入左去食,點知中伏。

叫左兩杯野飲唔記得影相,野飲正正常常不過不失。

辣炒年糕$148
辣炒年糕

然後到韓式豬手配生菜包(2人份) $248
韓式豬手配生菜包(2人份)

以韓國澡堂做主題嘅長沙灣餐廳Bookmark咗好耐 終於嚟食啦!豬肉配秘製特濃牛乳辛辣麵 $68韓國嘢嚟講 自己私心好喜歡辛辣麵所以一定試下 有埋牛乳嘅辛辣湯底味道冇咁辣 又多咗個層次 更加香滑麵質好彈牙 加埋有好多豬肉一齊食感覺好滿足 唔覺意食食下飲埋啲湯韓式牛肉拌飯 $78除咗辛辣麵 拌飯都係韓國菜要點嘅主食呢個拌飯都好足料 表面舖到滿一滿材料味道正常發揮 係韓國菜唔會點伏嘅選擇炸雞-韓式柚子半份 $88炸得好香脆 表面嘅柚子醬汁好清新咬落熱辣辣好juicy 份量兩人食好夠 炸腸仔年糕串2條 $48好想食韓式年糕 呢個配埋炸腸仔一齊年糕煙煙韌韌 就係想食呢個口感😋同埋最重要個韓式甜辣醬 好多好惹味炸甜薯拉絲芝士條 $58呢個芝士 真係拉到絲 個名冇呃人架😆做到外脆內軟嘅口感 呢個小食配咖喱醬個咖喱醬又好好食喎 炸物點呢個食一流雪獄山 $58呢杯好靚靚嘅嘢飲 絕對係打卡必點呀!原來係乳酸梳打 表面有好多泡泡 綿綿的我叫咗少甜 飲落甜度適中 清爽好飲呀!提拉米蘇窩夫 $58Bookmark呢間餐廳同時都睇中呢個甜品知道嚟到一定要點 果然賣相同味道都好個cream香滑軟身
以韓國澡堂做主題嘅長沙灣餐廳
Bookmark咗好耐 終於嚟食啦!

豬肉配秘製特濃牛乳辛辣麵 $68

呢個芝士 真係拉到絲 個名冇呃人架😆
做到外脆內軟嘅口感 呢個小食配咖喱醬
個咖喱醬又好好食喎 炸物點呢個食一流

雪獄山 $58
呢杯好靚靚嘅嘢飲 絕對係打卡必點呀!
原來係乳酸梳打 表面有好多泡泡 綿綿的
我叫咗少甜 飲落甜度適中 清爽好飲呀!

提拉米蘇窩夫 $58

法式焦糖燉蛋窩夫 $58
表層做到焦糖有薄身脆卜卜嘅表面
同樣係香脆嘅窩夫底 但就相對較甜

睇到今個月仲有$3食croffle嘅優惠
好抵食!搞到有啲想再嚟食多次!
豬肉配秘製特濃牛乳辛辣麵
提拉米蘇窩夫
豬肉配秘製特濃牛乳辛辣麵
提拉米蘇窩夫
新沙洞澡堂 (長沙灣)📇地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖🕐營業時間:星期一至日及公眾假期11:030-22:00💸人均消費:~$200/人👏🏻抵讚位:幾surprise門面同鋪內裡係兩個完全唔同嘅打卡位。門口個澡堂嘅白色牆身加埋啲水龍頭位,又真幾似韓國個啲靚版澡堂😌 行到入去轉角位又係另一個天地,一大片放滿左酒樽嘅打卡牆加埋個色tone同燈光,似去左bar😏🍴Food QC:「韓式牛肉拌飯 $98」份量比我地想像中大勁多🤣 但好足料,兩個人食要都幾擦得下先食得哂「韓式水冷麵 $98」欣賞佢上到枱仲見到有大大舊嘅冰塊湯👍🏻 有啲食韓國菜嘅鋪頭食水冷麵個湯底得番啲冰變左湯/本身就住凍湯「蒜蓉醬油炸雞 半份 $88」 雖然係半份,但都有7-8舊雞,同埋醬油味都重,夠入味😌「炸甜薯拉絲芝士條 $58」炸蕃薯條中間夾住啲芝士,蕃薯甜甜地加埋芝士咸香嘅味道,食唔停口,仲可以拉到絲添呀🤩「提拉米蘇牛角酥窩夫 $58」呢個甜品真心出色,雖然要俾啲耐心等一等,但值得等待。牛角酥窩夫上枱仲係熱辣辣,真係即叫即整,同埋個tiramisu好香奶味,夾埋一齊食,食口真係好順滑😋「西柚梳打特飲
新沙洞澡堂 (長沙灣)
📇地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
🕐營業時間:星期一至日及公眾假期11:0
30-22:00
💸人均消費:~$200/人

🍴Food QC:
「韓式牛肉拌飯 $98」

「韓式水冷麵 $98」

「蒜蓉醬油炸雞 半份 $88」
雖然係半份,但都有7-8舊雞,同埋醬油味都重,夠入味😌

「炸甜薯拉絲芝士條 $58」

「提拉米蘇牛角酥窩夫 $58」

「西柚梳打特飲 $48」
靚仔嘅打卡飲品,朋友話正常唔伏

「荔枝馬格麗米酒(有酒精) $58」
甜甜嘅米酒,飲到最底有原粒荔枝,算係落足料😙

😯有待改善位:
我地個日6點坐低左,唔知係咪未開始多人幫襯,無開冷氣,勁焗😅 價錢上進取左少少,如果平番10%左右,應該會再多啲客人幫襯😉

😼私心回應區:
本身去到諗住喺個澡堂位打卡影下相,點知佢個個位變左雜物區🤨 唔知係有野要維修定點,但有啲失望,因為一心係去佢個個位影相加坐低食嘢😣 但好在啲食物質素幾好,當係補償番🤣
香港探店|長沙灣|韓國菜|新沙洞澡堂今天來到 #長沙灣 的 #新沙洞澡堂 ,風格簡約,氛圍雅致,餐點美味精緻,裝潢融入韓式元素,是一間極具文青氣息的 #韓國 餐廳。#韓式豬手 配 #生菜包(2人份)這份韓式豬手肉質鮮嫩多汁,滋味香濃醇厚,搭配清爽的生菜包和酸甜口感的泡菜,口感絕佳。一口咬下,豬肉的油脂和肉汁瞬間爆發,令人回味無窮。#炸雞 -韓式柚子半份這款韓式柚子炸雞外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,淋上柚子醬汁,酸甜清新,讓人一試難忘。是道美味的韓式小吃!醬牛肉 #炒年糕牛肉炒年糕是一道經典的韓式料理,口感不會是辣辣的那種感覺,年糕Q彈有嚼勁,加上鮮嫩多汁的牛肉,入口回味無窮。炸雞一雪花芝士半份每一口都能品嚐到芝士的濃郁香氣,口感豐富!柚子蘿蔔百香果水果茶特飲清新健康,感覺真的不錯。#薄荷朱古力朱古力味濃厚,上面的泡沫快要把我的心融化了。#Tiramisu #窩夫今期餐廳在做優惠,只需要單點套餐再加$3 ,即可以以優惠價換取甜品一份,而且甜品毫不遜色,絕對超值。焦糖燉蛋窩夫上面的焦糖味快要讓我口水直流。——————為食分界線——————📍 新沙洞澡堂 (長沙灣)長沙灣福榮街506-510號榮發
香港探店|長沙灣|韓國菜|新沙洞澡堂

#韓式豬手 配 #生菜包(2人份)

#炸雞 -韓式柚子半份

醬牛肉 #炒年糕

炸雞一雪花芝士半份

每一口都能品嚐到芝士的濃郁香氣,口感豐富!

柚子蘿蔔
百香果水果茶特飲
清新健康,感覺真的不錯。

#薄荷朱古力
朱古力味濃厚,上面的泡沫快要把我的心融化了。

#Tiramisu #窩夫

焦糖燉蛋窩夫
上面的焦糖味快要讓我口水直流。

——————為食分界線——————
📍 新沙洞澡堂 (長沙灣)
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

人均消費: $300
#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-05-09 25 瀏覽
上網見好多人黎呢間cafe打卡,餐廳裝修好似韓式澡堂咁🛁今次晚餐一次過試左佢地嘅野食~🔸炸物拼盤(HK$98)​兩至三人叫呢個細份嘅炸物拼盤都好足夠啦,有炸餃子、甜薯拉絲芝士條同炸腸仔年糕串!記得趁熱食芝士條,我地放耐左之後就無點拉絲啦😂不過我地個人就麻麻地附送嘅醬個味道啦🔸 辣炒年糕(HK$148)份量都幾多,年糕煙韌,另外仲有魚糕同鵪鶉蛋,食落都唔會太辣😀🔸 辣醬拌麵(HK$98)本身以為個麵係熱嘅,但原來係冷面嘅形式,可以先剪開啲麵條再撈勻,甜甜辣辣夏天食都還可以🍜🔸 生菜包豬肉套餐(HK$366)大大盤上有幾種菜,豬肉切薄片,包菜個陣建議包多幾塊令口感更突出,可以加埋生蒜等其他配料添🥬🔸 甜酸味炸雞(半份)脆脆地嘅炸雞有甜酸醬都幾開胃,外皮無咁厚就更好🍗🔸 Tiramisu 韓式牛角酥窩夫窩夫可以後上,即叫即整,食都都幾得意,面頭有tiramisu嘅cream、朱古力粉同手指餅🧇🥐🔸 藍柑橘白桃梳打藍色嘅特飲可以打下卡,味道都正正常常🍹🔸 檸檬柚子梳打另外呢杯檸檬match柚子就酸酸地,可以解下膩🍹

🔸炸物拼盤(HK$98)

🔸 辣炒年糕(HK$148)

🔸 辣醬拌麵(HK$98)

🔸 生菜包豬肉套餐(HK$366)

🔸 甜酸味炸雞(半份)
脆脆地嘅炸雞有甜酸醬都幾開胃,外皮無咁厚就更好🍗

🔸 Tiramisu 韓式牛角酥窩夫

🔸 藍柑橘白桃梳打
藍色嘅特飲可以打下卡,味道都正正常常🍹

🔸 檸檬柚子梳打
另外呢杯檸檬match柚子就酸酸地,可以解下膩🍹
今日就黎試下呢間打卡感滿滿既韓國菜門面既韓式澡堂設計好特別入面就係比較型格既燒酒樽黑色牆見到佢地晚巿出左套餐 都好豐富同抵食♥︎炒年糕套餐 $288•辣炒年糕唔算太辣不過就好惹味除左年糕仲有魚糕串同鵪鶉蛋•原味炸雞三件炸雞係無骨既 好脆口肉質嫩滑•新沙洞招牌炸物拼盤呢個拼盤好多款式既小食 岩哂朋友分享有年糕腸仔串 紫菜卷 芝士條 餃子 蕃薯 韓式豬肉包菜套餐 $328•韓式豬肉包菜五花腩半肥半瘦 但肥而不膩夾住生菜辣蘿蔔同紫蘇葉食份外滋味•炸雞半份呢個餐既炸雞可以自由揀口味有甜辣 醬油 柚子 芝士 麻辣芫茜我今次就揀左韓式柚子 甜甜地幾好味Tiramisu窩夫/法式焦糖燉蛋窩夫 +$38另外呢度既甜品牛角酥窩夫都好出名特別推薦法式焦糖燉蛋口味 窩夫夠酥脆 真係有層焦糖薄脆係面 燉蛋仲好香好滑Tiramisu窩夫口感比較豐富 咖啡味比較濃郁仲有手指餅同好軟滑既Cream Cheese飲品方面都好多選擇 各有特色 大家都可以試下
今日就黎試下呢間打卡感滿滿既韓國菜

• 辣炒年糕
  • 法式焦糖燉蛋窩夫
  • 韓式柚子炸雞
  • 新沙洞招牌炸物拼盤細份
🌟長沙灣分店限定🌟‼️$3優惠價加購招牌牛角酥窩夫🥐‼️🥐招牌牛角酥窩夫優惠加$3可以要份croffle ,有焦糖燉蛋味同tiramisu味,我地兩個人加左$6就有兩份甜品😍🥳 質素唔錯,同出面幾十蚊份嘅一樣好食😋🌟辣炒年糕辣度可以接受,對唔食得辣既人非常友好,年糕口感煙韌,份量適中🤤🌟韓式柚子炸雞半份無骨柚子炸雞,外皮上有一層甜甜地嘅柚子醬,整體上幾夾,而且加咗醬汁之後炸雞仲係keep到幾香脆。🌟雪嶽山賣相係好靚既藍色,味道類似忌廉梳打,如果再甜少少會更正😆🌟炸甜薯拉絲芝士條:芝士中間包住蕃薯,食落會有鹹甜既雙重口味,味道層次豐富,味道幾特別。🌟生菜包豬肉:望落賣相好靚好打卡嘅菜式💓食完炸雞再食返蔬菜,個感覺refreshing好多😆
🌟長沙灣分店限定🌟‼️$3優惠價加購招牌牛角酥窩夫🥐‼️

🥐招牌牛角酥窩夫優惠

🌟辣炒年糕

🌟韓式柚子炸雞

🌟雪嶽山
賣相係好靚既藍色,味道類似忌廉梳打,如果再甜少少會更正😆

🌟炸甜薯拉絲芝士條:

🌟生菜包豬肉:

2023-05-05 1122 瀏覽
新沙洞澡堂一開張時已引起哄動,無論打卡定食物質素都相當不錯!!當時的我都有bookmark這間餐廳~今次終於有機會一嘗˙Ⱉ˙ 餐廳最有特色的是澡堂設計打卡位,除此之外原來入面仲有全黑裝修打卡,區,有一大塊燒酒瓶打卡牆!!☁️ 晚市韓式豬肉包菜套餐 $328晚市套餐好抵!!又大份又好食˃̶͈ ˂̶͈ 俾咗三款唔同嘅菜: 西生菜、紫蘇葉、紅葉、生菜五花肉肥瘦適中,經過調味后好香~可以包住蒜片、青辣椒、蘿蔔絲一齊食用!!點上自家製甜辣醬,包埋一齊口感豐富!!入口出奇地冇乜肥膩感!! ₍ ᐢ. ̫ .ᐢ ₎ 炸雞-韓式柚子外皮好脆,超級crunchy!!!雞肉嫩滑多汁,鍾意柚子醬甜甜酸酸的感覺!!▫️ 西柚梳打特飲▫️ 檸檬柚子梳打兩杯跟餐飲品顏值高,特別是西柚梳打漸變顏色漂亮!!☁️韓式牛肉部隊鍋 $268裏面有牛肉、辛辣麵、厚切午餐肉、洋蔥、腸仔年糕串、泡菜、茄汁豆、雞蛋。入口好濃郁泡菜味,跟餐附送一包辛辣麵調味粉,可以自由選擇落•͈˽ •͈份量唔少,食落好飽!!最鍾意厚切午餐肉,同埋年糕煙煙韌韌!!☁️Cass $38食韓國菜必備啤酒,喜歡韓國國民啤酒Cass,入口一啲都唔苦,感覺清涼!!飲完唔會有heavy感
韓式豬肉包菜
韓式豬肉包菜

☁️ 晚市韓式豬肉包菜套餐 $328
晚市套餐好抵!!又大份又好食˃̶͈ ˂̶͈
俾咗三款唔同嘅菜: 西生菜、紫蘇葉、紅葉、生菜
五花肉肥瘦適中,經過調味后好香~
可以包住蒜片、青辣椒、蘿蔔絲一齊食用!!
點上自家製甜辣醬,包埋一齊口感豐富!!
入口出奇地冇乜肥膩感!! ₍ ᐢ. ̫ .ᐢ ₎

炸雞-韓式柚子
外皮好脆,超級crunchy!!!
雞肉嫩滑多汁,鍾意柚子醬甜甜酸酸的感覺!!

▫️ 西柚梳打特飲
▫️ 檸檬柚子梳打
兩杯跟餐飲品顏值高,特別是西柚梳打漸變顏色漂亮!!
韓式牛肉部隊鍋

☁️韓式牛肉部隊鍋 $268

☁️Cass $38
食韓國菜必備啤酒,喜歡韓國國民啤酒Cass,入口一啲都唔苦,感覺清涼!!飲完唔會有heavy感覺,反而較清爽涼快!!

焦糖燉蛋窩夫 $3
為咗慶祝元朗分店開張,
而家長沙灣店只需要加$3一件窩夫!!!!一定要試! ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )
甜度啱啱好,面層是燒過的焦糖,好香脆!!
燉蛋蛋味香,配合croffle一齊必食的!!
  • 韓式牛肉部隊鍋
  • 法式焦糖燉蛋窩夫
  • 韓式豬肉包菜套餐
📍 新沙洞澡堂 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖🍒點評時間裝修以韓式澡堂作主題,除了門口的大澡堂,牆身都裝上蓮蓬頭、鏡子,打卡味重📸另一邊廂用黑色燒酒櫃作背景,型格玩味感十足餐廳有4款二人套餐可供選擇,分別是:炒年糕套餐、韓式豬肉包菜套餐、部隊鍋套餐、韓式豬手套餐今次就點了韓式豬肉包菜套餐套餐包括了韓式前菜、韓式豬肉包菜、半份炸雞、飲品2杯▫韓式豬肉包菜份量十足👍🏻絕對適合幾個朋友一齊𝗌𝗁𝖺𝗋𝖾五花腩肥瘦均勻特別的是還提供了生菜、紫蘇葉、沙律菜來包肉沒想到紫蘇葉都幾不錯的🤣配料有青辣椒、蒜頭、泡菜和韓式辣醬▫半份炸雞點了蒜蓉醬油口味,蒜香味十足炸雞外層炸得酥脆,仍能保持肉質嫩滑另外還額外點了小食和水冷麵▫炸甜薯拉絲芝士棒邪惡拉絲配上甜薯就一點都不𝗁𝖾𝖺𝗏𝗒了🤭甜薯芝士棒炸得香脆,忍不住一條接一條吃▫韓式水冷麵自從在韓國試過後,就一直念念不忘簡單又美味的水冷麵湯底清爽且帶有甜味,配搭青瓜絲、雪梨片更為清新蕎麥麵口感彈牙有嚼勁▫提拉米蘇牛角酥窩夫提拉米蘇口感軟滑,甜度適中不會過分膩重點套戲+$38就可以試到🥳作為今晚的結尾完滿了💗▫ 雪嶽山富士山造型的特飲真是打卡必備📸奶泡與

📍 新沙洞澡堂
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

🍒點評時間

另一邊廂用黑色燒酒櫃作背景,型格玩味感十足

今次就點了韓式豬肉包菜套餐
套餐包括了韓式前菜、韓式豬肉包菜、半份炸雞、飲品2杯

▫韓式豬肉包菜
份量十足👍🏻絕對適合幾個朋友一齊𝗌𝗁𝖺𝗋𝖾
五花腩肥瘦均勻
特別的是還提供了生菜、紫蘇葉、沙律菜來包肉
沒想到紫蘇葉都幾不錯的🤣
配料有青辣椒、蒜頭、泡菜和韓式辣醬

▫半份炸雞
點了蒜蓉醬油口味,蒜香味十足
炸雞外層炸得酥脆,仍能保持肉質嫩滑

另外還額外點了小食和水冷麵

▫炸甜薯拉絲芝士棒
邪惡拉絲配上甜薯就一點都不𝗁𝖾𝖺𝗏𝗒了🤭
甜薯芝士棒炸得香脆,忍不住一條接一條吃

▫韓式水冷麵
自從在韓國試過後,就一直念念不忘簡單又美味的水冷麵
湯底清爽且帶有甜味,配搭青瓜絲、雪梨片更為清新
蕎麥麵口感彈牙有嚼勁

▫提拉米蘇牛角酥窩夫
提拉米蘇口感軟滑,甜度適中不會過分膩
重點套戲+$38就可以試到🥳
作為今晚的結尾完滿了💗

▫ 雪嶽山
富士山造型的特飲真是打卡必備📸
奶泡與波子汽水結合,口感細膩清爽
只需加$10就可升級🌟

▫西柚梳打特飲
漸層顏色也是十分打卡💗
酸酸甜甜十分開胃

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

最近發現Ig 好多人介紹一間長沙灣韓式餐廳,環境裝修好似韓國嘅澡堂咁。可以喺澡堂嘅位置打卡,咁得意當然約人去試試。<辣炒年糕> $148辣炒年糕入面嘅配料除咗年糕本體,仲有魚糕同埋鵪鶉蛋,辣度啱啱好,惹味得嚟無算好辣,年糕有嚼勁幾煙韌,分量正好可以同朋友分嚟食。<新沙洞招牌炸物拼盤 細份> $98炸物拼盤有炸芝士條、炸餃子、炸紫菜捲、炸蕃薯片同埋炸年糕腸仔串,香脆美味,加埋醬汁超夾,或者都可以好似韓國人咁點辣炒年糕醬食。<韓式水冷麵> $98天氣熱嘅時候叫水冷麵真喺好合適!湯底放咗唔少冰塊維持溫度,配料有雞蛋、青瓜絲、梨片等,湯底清涼,麵條有彈性,而且店家仲提供鉸剪方便剪嚟食,麻油香超重好地道。<晚市韓式豬肉包菜套餐> $376之前我喺韓國食過豬手一試愛上,見餐廳都有提供就叫嚟試下,成個套餐除咗有豬手之外,仲有炸雞、飲品兩杯。韓式豬手配生菜包2人份一個好大嘅盤裝咗好多菜,中間仲放咗青陽辣椒、醃蘿蔔同埋蒜片等配料,方便客人自行配搭生菜包,可以自己DIY夠HAPPY。蒜蓉豉油炸雞半份雖然冇雞腿或雞翼,但整體雞件juicy,同蒜

<辣炒年糕> $148

<新沙洞招牌炸物拼盤 細份> $98

<韓式水冷麵> $98

<晚市韓式豬肉包菜套餐> $376

韓式豬手配生菜包2人份

蒜蓉豉油炸雞半份
雖然冇雞腿或雞翼,但整體雞件juicy,同蒜蓉豉油味幾夾!!!

雪嶽山
呢個睇落去好靚,藍色夢幻好打卡。

熱柚子蜜
暖暖哋的柚子蜜。

提拉米蘇韓式牛角酥窩夫
忌廉香滑,面頭嘅手指餅浸滿酒液,不過小編對法式焦糖燉蛋味更有興趣,可惜個日冇提供呢。
  • 雪嶽山
  • 炸甜薯拉絲芝士條
  • 辣炒年糕
  • 韓式水冷麵
  • 提拉米蘇牛角酥窩夫
  • 新沙洞招牌炸物拼盤細份
  • 炸雞-蒜蓉豉油半份
聽過呢間韓國cafe好耐啦,啱啱星期六得閒就同男朋友去食個韓式late lunch😝.主食叫咗特濃牛乳辛辣麵同埋大醬湯飯兩個都揀咗配牛肉,牛肉份量都好多!唔食牛嘅人都可以揀配豚肉特濃牛乳辛辣麵個湯底加咗牛奶會creamy啲香啲,又唔會話冇曬陣辣味🌶️大醬湯入面有翠玉瓜、菇、豆腐等,都幾多料.炸雞有得叫半份😚得兩個人都可以叫主食又叫炸雞男朋友揀咗蒜蓉醬油炸雞,蒜蓉醬油味道唔錯炸雞炸得夠香脆,但略嫌雞肉唔夠滑炸紫菜卷其實即係炸粉絲紫菜卷,都ok~.叫咗兩杯好fancy嘅飲品:藍柑橘白桃梳打特飲($48)&雪嶽山($58)雪嶽山飲落似忌廉溝鮮奶嗰隻汽水嘅味😝最後甜品叫咗個Croffle,即係用窩夫機夾牛角酥麵團整成嘅窩夫~叫咗tiramisu口味,我同男朋友share一個,覺得都唔錯😆

主食叫咗特濃牛乳辛辣麵同埋大醬湯飯
兩個都揀咗配牛肉,牛肉份量都好多!唔食牛嘅人都可以揀配豚肉

大醬湯入面有翠玉瓜、菇、豆腐等,都幾多料

炸雞有得叫半份😚得兩個人都可以叫主食又叫炸雞
男朋友揀咗蒜蓉醬油炸雞,蒜蓉醬油味道唔錯

炸雞炸得夠香脆,但略嫌雞肉唔夠滑
炸紫菜卷其實即係炸粉絲紫菜卷,都ok~

雪嶽山飲落似忌廉溝鮮奶嗰隻汽水嘅味😝
2023-05-02 29 瀏覽
新沙洞澡堂已經第二次去了,食物質素高,而且份量好大份,好啱一大班朋友出嚟聚餐,價錢都相當划算,性價比極高!:韓式豬肉包菜SET|$374每片五花豬肥瘦均勻,沾埋自家製醬汁相當惹味,仲有埋蒜片、韓式醃蘿蔔、辣椒包埋菜一齊食,口感非常豐富。:蒜蓉豉油炸雞(SET)炸雞方面有少少遜色,醬汁好好味,但如果多少少就好了。:藍柑橘白桃梳打特飲(SET)百香果水果茶特飲(SET)飲品造型除咗適合打卡之外,味道都好好飲㗎,唔會過分甜,百香果帶有少少酸,岩晒食啲油膩嘢,中和一下。:炸腸仔年糕串|$48炸甜薯拉絲芝士條|$58炸紫菜卷|$38小食方面價錢好抵食,同埋非常不錯!炸腸仔,年糕串有兩大串,腸仔同年糕炸得外皮脆卜卜,啲醬非常夾。芝士條要趁熱食,如果唔係凍咗就拉唔到屎同埋冇咁好食。:提拉米蘇窩夫(SET)法式焦糖燉蛋窩夫|$58套餐總包一個甜品,兩款口味比較個人鍾意法式焦糖燉蛋,味道比較特別,甜品是要必叫吧!

韓式豬肉包菜SET|$374

蒜蓉豉油炸雞(SET)
炸雞方面有少少遜色,醬汁好好味,但如果多少少就好了。

藍柑橘白桃梳打特飲(SET)
百香果水果茶特飲(SET)

炸腸仔年糕串|$48
炸甜薯拉絲芝士條|$58
炸紫菜卷|$38

提拉米蘇窩夫(SET)
法式焦糖燉蛋窩夫|$58
2023-05-01 32 瀏覽
今日去到係長沙灣嘅🇰🇷韓風cafe食Lunch我地12點左右到,去到都唔使等位直接入得食到差唔多12:30就坐滿哂人手機QR CODE落單,食物等左大概15分鍾左右泡菜豬肉拌飯拌食配料都幾豐富,有紫菜、芽菜、菠菜、泡菜同有韓式辣醬嘅豬肉片,全部撈埋一齊食,一秒去左韓國😆雪花芝士韓式炸雞🧀🍗來自星星的你效應後,食韓國野點都會點炸雞😆炸雞炸得好香脆,有淡淡芝士味,有啲醃蘿蔔粒跟埋👍🏻焦糖燉蛋牛角酥窩夫呢個甜品係驚喜之作😋上面有一層脆脆焦糖,燉蛋漿加埋落牛角酥到食,好好味藍柑橘白桃🍑梳打特飲賣相好精緻,味道清香熱mocha大大杯,有咖啡香又唔會過甜👍🏻滿足食韓國食物的餐廳
今日去到係長沙灣嘅🇰🇷韓風cafe食Lunch
我地12點左右到,去到都唔使等位直接入得
食到差唔多12:30就坐滿哂人
手機QR CODE落單,食物等左大概15分鍾左右
泡菜豬肉拌飯
雪花芝士韓式炸雞🧀🍗
焦糖燉蛋牛角酥窩夫

藍柑橘白桃🍑梳打特飲
賣相好精緻,味道清香
熱mocha
大大杯,有咖啡香又唔會過甜👍🏻
滿足食韓國食物的餐廳
2023-04-30 50 瀏覽
朋友生日想尋找一間特色餐廳試下,最終尋了這間特色小店。一入門口,佢哋整咗個小澡堂作佢哋嘅特別打卡位,另外每個座位嘅牆身也裝上一塊鏡同花灑頭,令每位食客更加留下呢間餐廳名嘅深刻印象!韓式牛肉拌飯肥牛加上菠菜、芽菜、泡菜及紫菜菜絲等作配料,撈埋自家調製嘅辣醬,更惹味!藍柑橘白桃梳打色彩夢幻、星空生色的這杯飲品,甜度不算高,清新感滿滿,清涼的梳打配炸雞等重口味食物很合適。雪嶽山打卡必備的它,味道相對柔和,頂頭是cream,下面是不算太甜的乳酸飲品,也不會太膩,如果想拍照就點它吧。生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)內有三款新鮮菜類選擇:西生菜、紅葉生菜及紫蘇葉口感味道各有不同!同時亦有四款拌菜配搭:生蒜片、蘿蔔絲、青椒粒及韓式辣醬,包裹嫩滑嘅豬手,口感豐富,美味十足!炸雞_雪花芝士半份新沙洞原味炸雞半份兩款炸雞外脆內嫩,炸粉份量恰到好處,而且不算油膩!炸甜醬拉絲芝士條熱辣辣,點埋佢個甜甜地嘅韓式蜜糖芥茉醬。入面除咗芝士,仲有D蕃薯蓉,配以芝士拉絲,又咸又甜又脆,感覺特別!法式焦糖燉蛋窩夫面層係火槍燒過嘅脆焦糖,脆卜卜!燉蛋cream 配上焦糖加上窩夫,食落好多層次,口感豐富!

韓式牛肉拌飯

藍柑橘白桃梳打

雪嶽山

生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)

炸雞_雪花芝士半份
新沙洞原味炸雞半份
兩款炸雞外脆內嫩,炸粉份量恰到好處,而且不算油膩!

炸甜醬拉絲芝士條

法式焦糖燉蛋窩夫
面層係火槍燒過嘅脆焦糖,脆卜卜!
燉蛋cream 配上焦糖加上窩夫,食落好多層次,口感豐富!
2023-04-29 43 瀏覽
上次食過佢哋嘅下午茶,今次就同朋友試下佢哋嘅dinner🤣🥬生菜包豬肉配自家製醬汁(2人用) $248豬肉切成細細塊,加埋醃蘿蔔絲、生蒜、青辣椒包住生菜一齊食。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 醬汁唔會太辣,豬肉肥瘦適中,配生蒜好夾。😆🍗 韓式柚子炸雞 半份 $88半份份量都有6-7件,炸雞好香脆,肉質嫩滑,加埋柚子醬酸酸甜甜好開胃。🤣🍜韓式水冷麵 $98可以用鉸剪剪開麵條,湯底冰涼,有好香麻油味。麵質彈牙,配搭青瓜絲同雪梨片,夏天食啱晒😋☕️提拉米蘇croffle $58飯後甜品叫咗牛角酥,即叫即製,上層嘅tiramisu cream甜度適中,好食😋
上次食過佢哋嘅下午茶,今次就同朋友試下佢哋嘅dinner🤣

🥬生菜包豬肉配自家製醬汁(2人用) $248

🍗 韓式柚子炸雞 半份 $88