2019-04-09 262 瀏覽
真係好多年前有個舊同學住佐敦介紹食牛屋,當時食過係好味。之後知道佢哋拆咗伙,一間叫新牛屋,另一間叫牛屋同一條街打對台。事隔多年叫黎懷舊下啦⋯⋯時間尚早入到去得一台上咗年紀嘅大叔大嬸喺度玩緊骰仔,估都係熟客。估唔到一間食牛扒嘅餐廳係冇乜嘢揀,是但叫咗兩個是日晚餐,一個係龍利魚柳配大蝦,另一個係黑椒西冷。舊同學話好難食🤣我切左少少黎食,飯隻蝦肉梅既⋯⋯魚柳見佢都厚厚地肉,食落係無咩味,咁雪藏魚柳都唔預佢會好好食個汁冚晒又掛住傾計,我食咗一啖先發現佢黎錯左囉⋯⋯侍應阿姐放低隻碟嗰陣話係牛扒黎⋯⋯食咗就變左香腸雞扒⋯⋯食咗就懶得換⋯⋯唉⋯⋯已成過去嘅嘢就要放手,懷舊一次便夠。
魚柳拼大蝦

西冷黎錯左變雞扒

已成過去嘅嘢就要放手,懷舊一次便夠。
2019-03-29 144 瀏覽
今日星期五放工同兩位同事行過佐敦,上次試完澳牛後,今次過一條街吳松街搵野食,見到有間新牛屋外面部置不錯,我地三個就入去試下,裏面係舊式西餐廳設計,環境不錯,有少少情調。我地三個人叫左一個餐,但係叫好多少食,因為唔想食得咁飽,佢地推介左技法國波爾多紅酒,話係囉兩個金奬,我飲落飲到櫻桃同黑加龠子味,我朋友就話之酒好豐厚,好好飲。我地叫左焗青口,黑椒牛柳粒,雞翼同鵝干。最後我試左珍寶蠔同維珍蠔,好新鮮同埋好有海洋味,最後隻珍寶蠔就真係好珍寶,大得好誇,個餐我地叫左西冷,煎得好香同埋我有肉汁。
鴨胸
羅宋湯
法國頂級波爾多紅酒
頂級珍寶蠔
2019-03-22
4 分鐘 (堂食)
牛柳粒
法國頂級波爾多紅酒
頂級珍寶蠔
  • 黑椒牛柳粒同珍寶蠔
2019-03-14 181 瀏覽
今晚餐十分滿意,食左個蠔餐,D生蠔同赤貝都好新鮮,牛扒同焗青口都好好食,這裏與以前不樣,好似轉了廚師或者老闆因為D員工都好生面口,另外我見到餐牌唔同左,多左好多款唔同既扒,種有德國咸豬手同燒春雞,下次一定會試下。同女朋友食埋都係五百蚊左右 ,CP值好高!
今晚餐十分滿意,食左個蠔餐,D生蠔同赤貝都好新鮮
,牛扒同焗青口都好好食
,這裏與以前不樣,好似轉了廚師或者老闆
生蠔拼盤
煙蒜焗青口
鵝干牛柳
2019-03-06
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
生蠔拼盤
煙蒜焗青口
鵝干牛柳
  • 牛柳同生蠔
2019-02-03 293 瀏覽
因為工作,放工到佐敦食晏。去年食過感覺不錯決定舊地重遊。三點不多人只有3、4枱食客。很快叫了個A餐黑椒牛扒飯。$44跟湯、餐包。餐包很快上枱、然後放下湯、牛扒已到。可以預計到牛扒是生的流著血。由於未食晏太肚餓所以食曬飯再通知老闆娘。很記得我只吃飯,菜和牛未食。再返黎菜無咗但碟係換咗。只有牛扒和黑椒汁。牛還多了很多油。邊仍然生的。唔知真係以為佢炸。等返煮時喝了個紅湯,重味⋯吃完後再點凍檸茶,檸檬變味的。半年前後差很多。到付款收我$50我問$44加$2涷飲。收加一?寫出黎嘛。明碼實價,不理論了。也不想再去。是我軟弱吧。不喜歡爭炒。用行動及食評回應吧。
等返煮時喝了個紅湯,重味⋯
我問$44加$2涷飲。收加一?寫出黎嘛。
明碼實價,不理論了。也不想再去。
是我軟弱吧。不喜歡爭炒。用行動及食評回應吧。

黑椒牛排
2018-12-29 373 瀏覽
臨近年尾,係時候去舊迎新。先幾日食過牛屋,今日一於食埋新牛屋。只係$43一個lunch,所以都係不能期望太高,只抱著食茶記心態去食。入到去就被女侍應指定坐邊,呢度環境跟牛屋一樣殘舊,但燈光比牛屋稍為光猛,感覺較好。至於座位就真係唔多好坐,佢張凳係唔知竹定藤個類做,再加個爛鬼座墊咁大把。如果係肥佬坐落去,張凳會唔會即刻報銷呢?呢度只得兩個樓面,水吧傳菜收銀一腳踢,佢地全程係黑口黑面,沒有半句廢話,落完order,哦一聲都無。笑容?自己去M記拎啦,免費的(依家唔知仲有無)。服務?有的,基本吧,最起碼無比餐包你,同佢講佢會比番你,所以同牛屋唔同,佢係……有加一的。我叫左紅湯,蜜糖芥末豬扒配意粉,熱檸茶。佢個紅湯酸辣度調較得好好,真心讚比上次牛屋更好飲。餐包用焗爐整熱過,自己落牛油,好味的。主菜來了,嘩,兩大塊豬扒……咁都只係4草野,邊度搵呀?個蜜糖芥末汁甜甜地,有d似茄汁,好特別,不話又唔係好食到芥末味。豬扒煎得好好,肉質正正常常,唔算好有驚喜。至於意粉份量唔多,但意粉軟硬度控制得好好。配菜,是熱的,已足夠了!整體來說:簡單好味。最後熱檸茶無特別,茶味一般,不過竟然有三片檸檬比你,算係咁啦。

呢度只得兩個樓面水吧傳菜收銀一腳踢,佢地全程係黑口黑面,沒有半句廢話,落完order,哦一聲都無。笑容?自己去M記拎啦,免費的(依家唔知仲有無

比上次牛屋更好飲。餐包用焗爐整熱過,自己落牛油,好味的。

主菜來了,嘩,兩大塊豬扒

最後埋單$47,我其實初時唔知要加一,但女侍應又好醒咁見我有少少猶豫,真係半秒左右既猶豫,佢就即刻講句“有加一”。咁都比你知
,服左你了,抵比抵比~

同牛屋比較作一個lunch對決,兩間主菜味道都唔錯,都係抵食夾大件,服務就大家都一般。但新牛屋既湯同配菜比較好,算跑贏一個牛鼻吧~

2018-12-29
2018-11-26 395 瀏覽
今日行經佐敦吳松街,正值午膳時間,碰巧遇上新牛屋餐廳,這餐廳可算傳統的港式牛扒屋,它午餐的定價都十分經濟實惠,不論是黑椒牛扒、照燒雞扒、香檸龍脷或是吉列豬扒沙律,一律賣四十三元一份,以今時今日的香港物價指數,簡單是破底價,更何況這在九龍市區的餐廳,不單有主菜,套餐還包括餐包、餐湯和飲品,有否錢賺真是一個疑問。論食物,餐湯、餐包只屬一般貨色,不算特別的驚喜,主菜黑椒牛扒和吉列豬扒都算有水準,黑椒牛扒煎得幾時,黑椒汁香濃,而吉列豬扒炸得外皮卜卜脆,份量又大,絶對不會將貨就價。這一餐,味覺上的衝突不大,反而是吃多份傳統牛扒的情懷。

2018-06-24 799 瀏覽
今晚同媽媽來到佐敦吃飯本身要去牛屋餐廳食飯,點知去錯左間「新牛屋餐廳」坐底發現扒類選擇唔多,價錢都偏貴本身諗住貴有貴食 可能質素好好呢點知要左份扒龍脷柳配大蝦 $158上枱真係o左。。。所謂大蝦係普通開邊蝦塊龍脷柳仲難食過大家樂嘅lol肉質淋patpat塊安格斯牛肉 $198都好食d但感覺唔值呢個價有啲肉位食到有筋,咬唔爛餐湯包羅宋湯/忌廉湯想特別d轉碗海龍皇海鮮湯,要加$20明明餐牌忌廉湯同海鮮湯只差$5。。。咁都算,黎到又係白雪雪嘅忌廉湯?多左隻雪藏蝦同咬唔爛嘅青口。貴$20值唔值得真係自己諗隨餐附送嘅炸春卷,油到一個點,食落成口油,又無乜餡,得幾條菜絲。$60一碟金菇西蘭花,味道普通又貴,份量又少,唔抵食。整體感覺麻麻地,食物一般,環境太暗,店員態度一般,仲要加一服務費呢餐要成$480,真係覺得超唔抵食,呢個價錢有更多更好選擇,下次唔會再黎食。
今晚同媽媽來到佐敦吃飯
本身要去牛屋餐廳食飯,點知去錯左間「新牛屋餐廳」

坐底發現扒類選擇唔多,價錢都偏貴
本身諗住貴有貴食 可能質素好好呢

點知要左份扒龍脷柳配大蝦 $158
上枱真係o左。。。所謂大蝦係普通開邊蝦
塊龍脷柳仲難食過大家樂嘅lol
肉質淋patpat
塊安格斯牛肉 $198都好食d

但感覺唔值呢個價
有啲肉位食到有筋,咬唔爛
餐湯包羅宋湯/忌廉湯

想特別d轉碗海龍皇海鮮湯,要加$20

明明餐牌忌廉湯同海鮮湯只差$5。。。

$60一碟金菇西蘭花,味道普通又貴,份量又少,唔抵食。

2018-05-11 741 瀏覽
難得出城來臨鮮有到訪的佐敦,又要只是蜻蜓點水,完成任務後立即回到熟識的地方尋吃去嗎?對不起!這絕非小的之意願。然而在早晨出門的時候,由於小的沒吃早餐飢腸轆轆,初赴佐敦時已忍不住在十字路口的街頭美食店瘋狂掃街了。 魚蛋、燒賣、炸物甚或粥品,這家小食店似乎是應有盡有。有趣的是在店舖的側面有一條小窄門進入舖面,裡頭窄窄的巷子竟設簡單的堂食雅座。不過舖面入口處卻欄上一條小鐵鍊,上頭寫著「堂食每人惠顧22元以上者方可入座」。咱兩小口子對著美味的街頭小吃,當然是瘋狂喪點,順利入座後還要加單呢! 結果咱們吃得半飽才到診所求醫去,等了又等,折騰了差不多兩句鐘,腸肚有點不上不下,飽又說不上,餓又談不得。見著總是其門如市的佐敦牛奶公司門外之人潮,小的心想不知老闆前世是否積了很多福緣。於是咱倆繼續沿佐敦游走,隨意地尋找食店。 新牛屋餐廳乃小巧窄細的一個門面,只看門口便透出如「花園餐廳」、「金鳯」等懷舊牛扒店的況味。既是挺有新意,又具地方特色,咱們便決定一試。 餐廳裡頭燈光昏暗,檯椅也是接近茶餐廳簡樸的款式。一進場,兇巴巴的女侍應指示咱們搭上一張已有一位食客的四人座。咱們心目中當然希望坐上門前那張更寬敞

餐廳裡頭燈光昏暗,檯椅也是接近茶餐廳簡樸的款式。一進場,兇巴巴的女侍應指示咱們搭上一張已有一位食客的四人座。咱們心目中當然希望坐上門前那張更寬敞的六人餐檯。然而,觀乎侍應黑著臉兒兇神惡煞的態度,小的不敢造次,乖乖地坐上她指定的檯子。結果老伴旁邊乃一位不認識的男士,而小的一旁的吉座則幸好尚能擺放咱們的背包文件。

甫坐下,女侍應便走過來詢問咱們吃甚麼。小的初次光臨,對餐牌毫不認識。茫然地張望牆上的展示,卻非屬午餐點選。老伴快人快語地叫了一個牛扒薯條,女侍應則不耐煩地指指另一邊,告訴小的午餐選擇在另一道牆上。可惜小的昔才吃了太多的街頭小食,現在實不想叫正餐。糾結了一陣子,終鼓起勇氣地向侍應說:「可否讓我想一想,等一會才點嗎?」

於是,女侍應黑著臉地離開。

羅宋餐湯不過不失,沒有非常濃重的茄膏味與酸辣感,乃平常茶餐廳的水準。

小的細看掛在牆上琳琅滿目的菜式,除了午市套餐,餐廳還有牛扒、廚師精選,更甚者居然尚提供生蠔。

老伴看之立即大搖其頭,表示生蠔當然不會選在這裡吃,對她們的貨源存疑,餐廳的衛生保鮮程度更令人放不下心。小的則覺得勿要以貌取人,星級酒店其實未必有品,街頭小店或許更具良心。不過既沒背景支撐,小的也不會毅然以身犯險。

結果,小的點了一客鵝肝與及雞軟骨串。

先出場的當然屬老伴的牛扒薯條。牛扒上的黑椒汁非常香濃惹味,牛扒的質素亦教人喜出望外,厚薄適中,而且入口軟軟綿綿,價性比高。至於薯條的質素同屬中高水平,脆炸的火喉弄得剛剛好,配以碟中的黑椒醬則令薯條更上一層樓。

百元有找的鵝肝份量十足,鵝肝煎得外脆內軟,下面的法包盡情地吸收鵝肝的油脂。這樣的價錢能吃到這樣的出品,再次展現價性比高的特質。而且鵝肝食材不俗,大廚亦夠功夫,這裡的出品比之小的早前於「利苑」以數百塊錢吃的香煎千年雪藏鵝肝美味不止一倍。這就是無品集團與良心小店之分野。

最後出場的雞軟骨一碟四串,燒得香酥鬆脆,味道稍濃,將之絆以啤酒實是一流選擇。

難怪餐廳舖面小小,又不起眼,更有兇巴巴的侍應,然而她們的人流仍是絡繹不絕,每一個在物競天澤下屹立於市的小商戶,大概都有其生存之道。
2018-05-01 542 瀏覽
佐敦橫街內不起眼的舊式餐廳,第一感覺似蒲bar 的地方。但又見在午膳時有很多人排隊等吃午餐,於是就放膽去試試。入內燈光偏暗,為可多做生意,推門的入口後窄窄的地方也不放過,放有迫迫的4人座位。午餐有湯、主菜和飲品,承惠$43,50元有找,Ok喎! 紅白湯,選了白湯:忌廉湯,連有餐包,焗熱後塗上鹹牛油吃,味道不錯。美國西冷牛扒飯,飯不算很多,男士可能要靠吃埋湯和包才夠飽。牛扒有2塊,軟冧。但個燒汁和煙蒜雞扒 的汁好似差不多。不過都很惹味。煙蒜雞扒很大塊,雞扒很入味,連汁混意粉吃正。 這裏老闆娘很勤快,order很快,上菜很快,收拾都很快。

煙蒜雞扒很大塊,雞扒很入味,連汁混意粉吃正。
這裏老闆娘很勤快,order很快,上菜很快,收拾都很快。
美國西冷牛扒飯
午餐
  • 煙蒜雞扒
2018-04-26 334 瀏覽
Love to come here for lunch as their lunch set is cheap yet very tasty. The restaurant is usually crowded at lunch hours, so we have to wait to be seated sometimes.They offer various lunch set with a choice of chicken, beef, pork or fish. The set includes break, soup, meat and drinks. Food comes really quick all the time, and the portion is large. I especially love the chicken as this is tender, juicy and delicious.High recommend to someone who is interested to visit local-style western restaura
High recommend to someone who is interested to visit local-style western restaurant!
2018-04-06 367 瀏覽
真心平,午市午餐60妏有找,有湯,有好大 軟林林大麵包, 牛扒餐, 又包嘢飲, 真係唔知去邊度搵。環境懷舊, 勝在有人情味 ,值得一試,下次會試下晚餐, 聽聞鐵板燒好好味。。期待。

2018-03-02 347 瀏覽
服务并没有评论的那么恶劣 服务员比较亲切友善这个价钱食到的威灵顿牛扒味道真的一般鹅肝比较肥腻火腿也很普通酥皮严重脱离像是后盖上去的奶油忌廉汤也感觉很是普通243元真不抵食完全可以去更高级的餐厅餐包卖相普通但还算酥脆服务并没有评论的那么恶劣 服务员比较亲切友善这个价钱食到的威灵顿牛扒味道真的一般鹅肝比较肥腻火腿也很普通酥皮严重脱离像是后盖上去的奶油忌廉汤也感觉很是普通243元真不抵食完全可以去更高级的餐厅
服务并没有评论的那么恶劣 服务员比较亲切友善

243元真不抵食
完全可以去更高级的餐厅
威灵顿牛扒
2017-11-15 712 瀏覽
是本土派亦是懷舊派, 對於舊式的物事, 永遠都有種不可抗拒的感覺.以前, 真的是以前, 很多扒房, 尤其是在尖沙咀佐敦一帶, 但是隨著時間消逝, 慢慢的也就式微了.現在只有零星的老式扒房, 在辛苦的經營著.------------------------------這天, 與朋友重臨這間老式扒屋, 很開心它仍在.推門進去, 裝修依舊, 九十年代的風格, 只有價錢與時並進!我雖然愛吃肉, 但不是食肉獸, 很少會點整份肉類, 但就獨愛在扒屋吃焗海鮮類的食物.這種海鮮, 吃的不是鮮味, 而是吃那種「焗」的感覺.先來的是忌廉粟米湯, 配上蒜茸包, 胃部立時暖和了.奉送了炸春卷, 感覺是即時炸的, 很熱, 但很香脆.後面加點了焗青口, 一盤有5只, 溫度剛好, 配以蕃茄醬汁, 把鮮味都帶上了.中間還有份量不少的薯茸, 軟軟的, 很好吃.重點菜是焗海鮮拼盤, 滿滿是薯茸, 焗的有點焦焦的, 夾雜著不同種類的海鮮, 滿足到不同的喜愛.後面餐飲我反其道而行, 點了熱檸茶, 吃的那麼豐富, 來杯熱飲幫助一下消化, 真是十分滿足!!
現在只有零星的老式扒房, 在辛苦的經營著.
這天, 與朋友重臨這間老式扒屋, 很開心它仍在.
這種海鮮, 吃的不是鮮味, 而是吃那種「焗」的感覺.
先來的是忌廉粟米湯, 配上蒜茸包, 胃部立時暖和了.
奉送了炸春卷, 感覺是即時炸的, 很熱, 但很香脆.
中間還有份量不少的薯茸, 軟軟的, 很好吃.
栗米忌廉湯
蒜茸包
炸春卷
茄汁焗青口
焗海鮮拼盤
熱檸茶
2017-11-14
  • 焗海鮮拼盤
🙂黎到佐敦,行左幾轉唸食乜,最後揀左呢間價格合理,食物味道唔錯,舊式扒房地方擁擠,環境暗暗浪漫。黎食野,唔好唸服務就👌黑椒西冷 配 飯牛味香濃,黑椒汁香,撈飯惹味白汁雞扒意粉雞扒香煎微脆,肉質嫩滑白汁忌廉味香意粉不會過軟紅湯料多白湯creamy

黎食野,唔好唸服務就👌

黑椒西冷 配 飯

牛味香濃,黑椒汁香,撈飯惹味

白汁雞扒意粉
雞扒香煎微脆,肉質嫩滑
白汁忌廉味香
意粉不會過軟

紅湯料多
白湯creamy

2017-07-07 753 瀏覽
黎新牛屋食扒黎過不止1X次,牛扒既價錢同質素成正比,千奇要記得係"新牛記"門口有蠔殼個間,試過有次入錯左前面一間差唔多名既,都係點左鵝肝牛柳同安格斯,嘩,得個價錢係一樣之外,塊扒又硬又干= = 嬲左但眼見有人話唔好食.不過唔好意思,我每次黎都只係食鵝干牛柳 同安格斯,同生蠔因為朋友介紹都只叫我地食呢2樣就夠,食其他ABCD餐既,真係唔洗特登黎呢到XD鵝肝牛柳塊鵝肝盡對有酒店級水準,食既時候加埋個菠蘿粒上面脆,下面多汁同軟熟,再一口加粒暖暖既菠蘿粒,認真,本身唔鐘意食鵝肝既人真係唔好試,一試難自拔XD牛柳7成熟,必定係碟上,因為認真既,鐵板真係會令塊扒愈食愈熟.碟上就可以令塊牛扒停留係個個熟度.口感軟熟,汁感重,汁汁汁汁汁~1年前既安格斯牛味真係超級重 牛味真係唔係到到食到,但可惜既係,呢近呢2個月,食既3次左右,相信貨源唔同左,牛扒變到干身左,牛味都細陣左勁多,下次會直接改返鵝肝牛柳算 連配菜既紅蘿白都好甜好好味,暖暖的~生蠔方面,細隻重海水味同甜味.食過完全零出事,實好食過出面既酒店500左右既質素佢個蠔汁,真係溝得出奇好味,有豐富既口感,多層既享受~所以 多汁牙唔該XD食得多既,可
黎新牛屋食扒黎過不止1X次,牛扒既價錢同質素成正比,

鵝肝牛柳

認真,本身唔鐘意食鵝肝既人真係唔好試,一試難自拔XD
口感軟熟,汁感重,汁汁汁汁汁~

1年前既安格斯牛味真係超級重 牛味真係唔係到到食到,

下次會直接改返鵝肝牛柳算

連配菜既紅蘿白都好甜好好味,暖暖的~

食得多既,可以叫蠔SETXD 蠔一蠔佢,包埋其他刺身 會抵小小,
但其他刺身未食過,期待下次食埋XD
細蠔
題外話/補充資料: 如介意煙味既,真係要諗諗,呢到只係牛柳鵝干好食,服務普通一般,環境係舊式酒吧,如果遇上客人食煙 都冇計~~~(熟客同員工) 但都係價錢同塊扒 真係好味~~~ 店舖係舊式酒吧樣.都暗暗地小小浪漫既~
2017-07-05
慶祝紀念