2021-11-30 192 瀏覽
法式肝醬豬頸肉三文治 $62 法包🥖烘到外脆內韌👍🏻入面塗左牛油同肝醬 增添法式三文治既風味😽餡料豐富夾住豬頸肉、肉鬆、醃蘿蔔同生菜🥬豬頸肉🐷肉質肥美,香氣十足 醃蘿蔔🥕酸酸地、口感爽脆 生菜🥬新鮮,解膩一流 一啖咬曬十分滿足😜河內軟殼蟹米紙卷 $58 軟殼蟹🦀炸得香脆、味道咸香 米紙卷🌯質地薄 口感帶少許煙韌😻包住檬粉、醃蘿蔔絲、青瓜條🥒同生菜🥬點埋越式甜酸汁🧉好開胃🤤雞絲湯檬 $60 雞絲🐣足料 呈絲狀,少肥膏 肉質唔韌唔鞋口👌🏻有啲似鹽焗雞既味道👅檬粉🍜煮既時間啱啱好條條分明、唔會過淋 爽滑易入口🥳檬粉份量都唔少 一個人食曬都夠飽🤰🏻湯底 清淡唔油膩👍🏻但味道唔錯 一啖檬粉一啖湯咁食 暖胃好舒服☺️香茅牛肉檬生菜包 $52 本身以為似泰式生菜包🥗提供肉同菜自己包 點知係事先包好 生菜包住香茅牛肉、檬粉、醃蘿蔔絲同青瓜條 香茅牛肉🥩肉質軟淋、夠惹味 成個生菜包🌮口感層次豐富清新唔油膩🤟🏻整體而言, 食物質素中上 份量大方、價錢唔貴 性價比高💰而且食物選擇繁多🍜🌯餐廳提供各式各樣既傳統越南名菜 有米紙卷、越式蒸粉卷、越式撈檬、法式肝醬三文治等 總有一樣啱你口味😉餐廳樓底高、係雅座,坐得

法式肝醬豬頸肉三文治 $62

法包🥖
烘到外脆內韌👍🏻
入面塗左牛油同肝醬
增添法式三文治既風味😽

餡料豐富
夾住豬頸肉、肉鬆、醃蘿蔔同生菜🥬
豬頸肉🐷肉質肥美,香氣十足
醃蘿蔔🥕酸酸地、口感爽脆
生菜🥬新鮮,解膩一流

一啖咬曬十分滿足😜

河內軟殼蟹米紙卷 $58
軟殼蟹🦀
炸得香脆、味道咸香

米紙卷🌯
質地薄
口感帶少許煙韌😻
包住檬粉、醃蘿蔔絲、青瓜條🥒同生菜🥬
點埋越式甜酸汁🧉

香茅牛肉檬生菜包 $52
本身以為似泰式生菜包🥗
提供肉同菜自己包
點知係事先包好
生菜包住香茅牛肉、檬粉、醃蘿蔔絲同青瓜條
香茅牛肉🥩肉質軟淋、夠惹味
成個生菜包🌮口感層次豐富
清新唔油膩🤟🏻

整體而言,
食物質素中上
份量大方、價錢唔貴
性價比高💰
而且食物選擇繁多🍜🌯
餐廳提供各式各樣既傳統越南名菜
有米紙卷、越式蒸粉卷、越式撈檬、法式肝醬三文治等
總有一樣啱你口味😉
餐廳樓底高、係雅座,坐得舒適又有私隱度
不妨一試🍽
2021-11-30 247 瀏覽
星期日到灣仔看舞台劇,經過莊士敦道【新竹源越南餐廳】,店子倘大整潔並有舒適卡位,午餐價位合理,便與友人們來嚐嚐。餐牌選擇多樣化,主打各式越南名菜,除了越式三寶撈檬、香茅牛柳絲撈檬及法式肝醬豬頸肉三文治等招牌菜式,還有各式小食、沙律、海鮮、鍋物、湯粉、飯麵和甜點。咖喱粉絲蝦煲 ($92) 捧上枱時熱度十足,鮮蝦共6只, 雖然不算大隻,但勝在新鮮味濃,肉質彈牙。咖喱微辛,充滿薑黃與香料氣味,比平常吃到的咖喱汁更富層次。蝦粉絲盡吸咖喱汁的精華,非常惹味。菠蘿雞絲炒飯 ($72)份量巨型,盤相當吸引。炒飯乾濕度剛好,香口不油膩。飯粒吸收了菠蘿的酸香,甜美醒胃。配料有雞絲、扎肉、雞蛋、三色豆,口感也很豐富。牛坑腩片湯粉 午餐 ($62)坑腩連著不少軟膏,吃下肉質腍滑,牛味濃鬱。湯底淡淡清甜甘香,不會過鹹。金邊粉幼細滑溜,配料加入香茅、乾葱碎及生洋蔥,食味天然卻不感單調。越式滴漏咖啡 跟餐 (+$18)咖啡味道香濃,拌勻杯底煉奶,甜度剛好毫不苦澀。

咖喱粉絲蝦煲
咖喱粉絲蝦煲 ($92)
菠蘿雞絲炒飯
菠蘿雞絲炒飯 ($72)
牛坑腩片湯粉 午餐
牛坑腩片湯粉 午餐 ($62)
越式滴漏咖啡 跟餐
越式滴漏咖啡 跟餐 (+$18)
咖啡味道香濃,拌勻杯底煉奶,甜度剛好毫不苦澀。

2021-11-23 180 瀏覽
之前幫襯過呢間新竹源越南餐廳幾次,但一直都未有寫食評,今日終於要為佢寫一寫了!以前食開嘅越南餐廳無外乎都係越x,筆者多數食撈檬,不過人大左就漸漸改口味,而家鍾意食湯粉多啲。之前聽同事介紹呢間越南餐廳唔錯,長期都有好多人排隊,試過之後都覺得名不虛傳,佢嘅湯粉嘅湯底非常濃郁,絕對係呢間食店嘅賣點之一。今日我嗌左生牛肉金邊粉(順帶一提,佢嘅湯粉係可以自由轉檬粉、河粉、金邊粉或者飯,選擇頗多),湯底一如既往十分濃郁,生牛肉肉質嫩滑;不過,今日嘅金邊粉質素一般,送到嚟嘅時候舊粉團仲未散開,要自己用筷子整開佢,呢一點算係敗筆。份量方面啱啱好,午餐跟熱飲一杯(凍飲加$3),我嗌左杯熱奶茶,盛惠$62,價錢中規中矩。環境方面,喺繁忙嘅灣仔中心區域入面算係唔錯,至少坐得舒服,唔會覺得擠逼,可以慢慢食、慢慢同同事吹下水咁,唔會有食完就趕住要你埋單果種感覺。整體嚟講,新竹源越南餐廳係一間水準唔錯嘅越南餐廳,食得多中日韓菜菜式嘅朋友,可以嚟試下呢間!

生牛肉金邊粉
2021-11-23
3 分鐘 (堂食)
生牛肉金邊粉
2021-11-22 151 瀏覽
新竹源越南餐廳Sun Chuk Yuen Vietnamese Restaurant💗🇻🇳 𝙁𝙚𝙖𝙨𝙩 𝙤𝙣 𝙖 𝙩𝙚𝙢𝙥𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙑𝙞𝙚𝙩𝙣𝙖𝙢𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚. 𝙎𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙢𝙖𝙞𝙣 𝙥𝙝𝙤 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙖𝙣 𝙖𝙧𝙧𝙖𝙮 𝙤𝙛 𝙥𝙤𝙧𝙠, 𝙗𝙚𝙚𝙛, 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙. 𝙏𝙪𝙘𝙠 𝙞𝙣𝙩𝙤 𝙙𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙨𝙣𝙖𝙘𝙠𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡𝙨, 𝙚𝙣𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙗𝙧𝙚𝙚𝙯𝙮 𝙙𝙖𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙝𝙚𝙖𝙧𝙩-𝙬𝙖𝙧𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙝𝙤𝙩𝙥𝙤𝙩𝙨🥩🍜☕️越式生牛肉湯🍜𝐕𝐢𝐞𝐭𝐧𝐚𝐦𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐚𝐰 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐩𝐡𝐨HKD 49 (tea set:14:00-18:00)HKD 62 (lunch set: 11:00-18:00)👍🏻The broth was steaming hot and rich of flavours 👍🏻huge portion 👍🏻the thin sliced raw beef was perfectly poached into the broth香茅豬扒

越式生牛肉湯🍜
HKD 49 (tea set:14:00-18:00)
👍🏻huge portion

香茅豬扒河粉🐷
𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐩 𝐰/𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐠𝐫𝐚𝐬𝐬 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐏𝐡𝐨 HKD 51 (tea set)
The pork chop was juicy, tender and well-marinated, but the pho broth itself also added a distinctive flavour that made the pork more appetising

越式牛油軟殼蟹🦀🧈
𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐬𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐜𝐫𝐚𝐛 𝐰/ 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟐𝟖
The shell was crusty yet the crab meat was not crunchy enough. I really like the unique mixture of flavours that consisted of sweet, spicy and salty, but sometimes it just got a little bit salty.

✅新竹源越南餐廳 (灣仔, Wan Chai)
灣仔莊士敦道22號York Place 地下1號舖
番茄牛腩飯已送到黎顏色已經奇怪,味道根本就係重番茄醬用黎蓋住唔新鮮既食材,本身唔想浪費都食咗幾啖,後尾發覺連入面既蘿蔔配菜都酸臭,牛腩total都得三細塊,好驚食壞肚,最終叫餐廳換走,但都係好重油重調味,餐廳無咩人,但都態度一般,等咗排先處理,最後收費原價百幾蚊,雖然唔貴,但真係一啲都唔值,用家體驗極差,第一次食越南野會難食到食唔落肚,一定無下次,環境普通,午餐比下午茶貴,食材唔新鮮,無野飲送,真心唔推薦,題外話附近另外有間西餐廳仲好食。
2021-11-21
20 分鐘 (堂食)
2021-11-19 141 瀏覽
🥘咖喱粉絲蝦煲咖喱汁超香!配爽口粉絲必備,索哂濃郁湯汁超香滑,蝦仁足料彈牙,六大隻超滿足~🦐蝦頭膏酸辣海鲜湯檬湯底酸辣好開胃!蝦頭膏夠鮮味,蟹棒,青口,大蝦,豐富海鮮超足料。🍜生牛肉拼牛坑腩牛坑腩同埋生牛肉都係切成薄片,🥩所以食落去口感好滑,加上佢哋嘅🥢越南河粉真係好足料,所以成碗食完之後,真係好飽肚性,價比好高👍🥥椰汁三色冰椰汁綠豆冰三色冰就綠豆冰嘅複雜版,入邊有齊紅豆。綠豆,仲有越南涼粉。綠豆冰就係綠豆加椰汁,我自己鍾意三色冰多啲❤因為口感更加豐富,而且紅豆同埋綠豆都係去晒皮,所以質感更加幼滑,椰子汁嘅味道都好香。
🥘咖喱粉絲蝦煲

🦐蝦頭膏酸辣海鲜湯檬

🍜生牛肉拼牛坑腩

🥥椰汁三色冰椰汁綠豆冰
2021-11-17 110 瀏覽
今日去咗灣仔食越南野。一入去已經聞到好香醋酸味,見到店舖有提供多種越式名菜,熱門菜式包括:越式三撈檬、香茅牛肉絲撈檬及法式肝醬豬頸肉三文治,全部都好吸引。法式牛油雞翼 $48/4隻由兩隻雞全翼切開四份,表面有大量烤蒜,淡淡牛油香味😃 香脆可口👍🏻新竹源火車頭(一人份) $78裏面有牛筋,牛柏葉,牛丸,生牛肉,牛腩片,好豐富又抵食,特別鍾意牛腩片,中間少少筯位少少肉,口感好軟好正。幼河粉好滑溜好掛湯。香燒豬頸肉飯 $68豬頸肉份量都幾多,一個人食哂都好飽。好香好惹味,仲有豉油汁撈白飯,男朋友好鐘意食。椰汁三色冰 $28椰奶好重好甜蜜,仲好冰涼,裏面啲配料令三色冰好有口感👍🏻

法式牛油雞翼 $48/4隻

新竹源火車頭(一人份) $78

香燒豬頸肉飯 $68

椰汁三色冰 $28
椰奶好重好甜蜜,仲好冰涼,裏面啲配料令三色冰好有口感👍🏻

2021-11-16 115 瀏覽
灣仔返工嘅朋友仔可以留意吓呢間風格清新嘅越南餐廳, 性價比幾高㗎!👍👍👍今次order咗「香茅雞扒撈檬」俾自己,朋友唔肚餓淨叫嘢飲!雞扒大大塊切件, 好香香茅味,啖啖肉再配撈檬一流呀,價錢又唔贵!👏👏👏「椰汁綠豆冰」夠椰香,配綠豆感覺清新d!「龍鳳冰」幾得意,幾開胃!

「椰汁綠豆冰」夠椰香,配綠豆感覺清新d!

「龍鳳冰」幾得意,幾開胃!
2021-11-15 66 瀏覽
走冰室風格嘅越南菜... 環境ok... 座位濶落... 食物質素都唔差!同友人一齊tea 1 tea... 大家口味相近... 都order香茅豬頸肉撈檬!🤭🤭🤭 豬頸肉都算大塊... 又燒得香口... 配撈檬酸酸甜甜好開胃! 推介!👍👍👍

2021-11-14 61 瀏覽
灣仔區附近都有唔少餐廳係有提供越南嘅食物但環境最舒服一定係新竹源佢都算光猛 環境衛生情況唔錯佢午餐餐牌選擇種類繁多基本越色食物例如湯檬、牛肉河、扎肉撈檬、咖喱牛腩飯、炒金邊粉等等都一應俱全但我覺得最具特色嘅始終都係番茄牛腩河佢嘅蕃茄湯底味道十分濃郁入邊有好多蕃茄同紅蘿蔔湯底清甜配上好淋好入味既牛腩兩者出奇地配搭口味清新再配合爽口嘅河粉簡直冇得頂豬頸肉配湯檬係另一個必食之選豬頸肉烤得恰到好處每塊厚度都啱啱好又唔會太肥膩十分配合清淡嘅湯檬
灣仔區附近都有唔少餐廳係有提供越南嘅食物

豬頸肉烤得恰到好處
每塊厚度都啱啱好
又唔會太肥膩
十分配合清淡嘅湯檬
平時Lunch time 見到好多人等位嘅新竹源越南餐廳今次小妹收工就同同事去食返個晚餐有好多食物同飲品可以揀🥰🥰食物大份又抵食😌新竹源火車頭(兩人份) $138一黎到真係好大碗😍 超抵食裏面有生牛肉 牛腩片 牛丸 牛筋 牛柏葉 全部配料都吾會韌🥰而且數量都好多😋好夠👧🏻🐨食麵方面係河粉😎 食落煮得剛剛好❤️幾好食而且啲料仲充滿哂香香嘅湯底味真係夠飽得黎又好好味✨越式拼盤(海鮮)$148成個拼盤包括有❤️蝦餅🦐 食落蝦味好香濃😋而且仲好香脆魚柳🐟 外面真係好脆得黎😍裏面真好香好鮮✨食落仲勁香滑鮮蝦片🦐 唔止蝦片嫁😎上面加埋嘅配料一齊食❤️做到唔止香脆✨食落仲豐富好多軟殼蟹🦀 炸得好香脆😋而且蟹味仲係好香濃✨真係好正嫁❤️成個都好香好豐富👍🏻冰凍椰青 $38小妹係呢個溫度下仲係覺得好熱🥲同時又鍾意飲椰青水❤️所以一見到 冰凍❄️椰青🥥 對眼就發哂光😋而且飲落仲好香好清甜✨正.椰汁三色冰 $14佢用嘅椰汁🥥味道好香濃😋而且仲好香好滑❤️而且三色都好足料味道 同 口感都一樣好正✨係一個做得幾好嘅飲品👍🏻
平時Lunch time 見到好多人等位嘅新竹源越南餐廳

而且三色都好足料
味道 同 口感都一樣好正✨
係一個做得幾好嘅飲品👍🏻
2021-11-09 66 瀏覽
事緣我公司對員工真係幾好,成日開班令到員工增值自己,而我老闆好好咁推薦左我到公司總部上堂,所以呢段時間都需要到灣仔公司集團總部上堂,7點放學都要揾下野食醫肚啦,行行下就見到有間叫{新竹源越南餐廳}就去試下啦。我見到餐牌上都好多熱門菜式如: 越式三撈檬,香茅牛肉絲撈檬及法式肝醬豬頸肉三文治等,樣樣都好似好好食咁,我同朋友就叫左果新竹源火車頭餐,內有新竹源火車頭粉絲 (二人份量),一份小食及兩杯飲品。新竹源火車頭粉絲 (二人份量)雖然話係二人份量,基本上係三人份量,我同朋友每人食左3碗都重有剩,除左粉絲多之外連啲餸到好多,我地食極都食唔完。越南炸春卷春卷熱辣辣,真係即叫即炸,同理果春卷啲配料勁多,夾埋生菜點埋果甜酸汁勁夾。法式牛油雞翼我地就叫左細份,好香牛油味及炸得好香脆

新竹源火車頭粉絲 (二人份量)

越南炸春卷

法式牛油雞翼
我地就叫左細份,好香牛油味及炸得好香脆
2021-11-08 58 瀏覽
放工去咗灣仔呢間有多款越式名菜嘅餐廳🇻🇳價錢親民 環境整齊闊落 值得推介比灣仔打工仔😛-🍜生牛肉拼牛坑腩片湯粉 $63食越南野梗係要嗌越南河 呢度係湯粉真係好大碗🤣餐廳將牛骨牛腩同十多種香料慢火熬煮十數小時所以湯底非常清甜 加埋軟熟嘅牛肉 好味🐮-🦀越式椒鹽軟殼蟹 $128厚肉實淨嘅軟殼蟹經油炸後同椒鹽一齊爆香調出海鮮嘅鮮味 味道層次大大提升😳連埋粒粒炸蒜一齊食真係又有口感又滿足☺️-🦐鮮蝦米紙卷 $48食完椒鹽海鮮咁邪惡嘅野梗係要食返啲健康野平衡返😎米紙卷夾著足料蔬菜同鮮蝦🦐 非常清新🥬-其實呢度仲有好多熱門菜 例如法式肝醬豬頸肉三文治🥪但兩個人真係食唔到咁多 下次再黎試下其他野先🤪
放工去咗灣仔呢間有多款越式名菜嘅餐廳🇻🇳

其實呢度仲有好多熱門菜 例如法式肝醬豬頸肉三文治🥪
但兩個人真係食唔到咁多 下次再黎試下其他野先🤪
2021-11-01
2021-11-06 70 瀏覽
🍜新竹源越南餐廳 (灣仔)🍜-今次經過呢一間越南餐廳🤤身為越南控嘅朋友即刻拉咗我入去試😹入邊都有好多越南嘅菜式,今次就等我哋試試佢🤤-海鮮炒金邊粉(💰68):入邊有青口魷魚等等嘅海鮮,仲有啲蝦仁🍤金邊粉唔油,味道稍為淡,感覺比較健康🤤一定要配搭佢嘅辣椒醬食!真係好正🤤-咖喱牛腩煲(配法包)💰98:法包超正🤤焗到乾身脆口😆點住啲咖喱汁黎食真係一流😽牛腩煮到好淋,咖哩唔太辣🤤椰香味重😳-法式牛油雞翼💰45:牛油味好香!仲有加咗好多炸蒜起上面!佢其實係雞全翼黎嘅🍗不過斬開咗👏🏻食落就方便啲👍🏼-飲品(椰汁冰、龍眼冰):椰汁冰入邊有紅豆同啫喱,同出邊飲嗰啲唔同因為加咗紅豆,椰奶味好香但係一啲都唔漏💕龍眼冰入邊加咗紅糖水用嚟調味,龍眼亦都好甜,再加咗忌廉🤤—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: 新竹源越南餐廳 (灣仔)▪店舖地址:🔸灣仔莊士敦道22號York Place 地下1號舖-----------------------
🍜新竹源越南餐廳 (灣仔)🍜

海鮮炒金邊粉(💰68):

咖喱牛腩煲(配法包)💰98:

法式牛油雞翼💰45:

飲品(椰汁冰、龍眼冰):
龍眼冰入邊加咗紅糖水用嚟調味,龍眼亦都好甜,再加咗忌廉🤤

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 新竹源越南餐廳 (灣仔)
▪店舖地址:
🔸灣仔莊士敦道22號York Place 地下1號舖
-----------------------
2021-11-04 73 瀏覽
新竹源越南餐廳 - 地道越式風味今日嚟到灣仔區一間走冰室風格的餐廳,主打越南菜,提供多款地道特色的越南菜式,餐廳光線充足,設有卡位,感覺舒適。法式牛油雞翼 $48牛油香滿滿加上炸蒜蓉粒,雞翼炸得金黃色香脆。咖喱牛腩配法包 $62香濃的咖喱汁,牛腩炆煮得軟腍,配上薯仔粒和脆口法包,一浸一咬。香茅雞扒飯 $53大大塊雞扒,雞皮滑,雞肉嫩,香茅味重,配上甜豉油的白飯。越式生牛肉湯粉 $49招牌菜之一的生牛肉湯粉,色澤鮮嫩的生牛肉,薄切牛味香,配上洋蔥、蒜片和爽口的河粉。椰青 $38冰凍大大個的清甜椰青。
新竹源越南餐廳 - 地道越式風味

法式牛油雞翼 $48
牛油香滿滿加上炸蒜蓉粒,雞翼炸得金黃色香脆。

咖喱牛腩配法包 $62

香茅雞扒飯 $53
大大塊雞扒,雞皮滑,雞肉嫩,香茅味重,配上甜豉油的白飯。

越式生牛肉湯粉 $49

椰青 $38
冰凍大大個的清甜椰青。