2017-10-24 2626 瀏覽
到達機場出發去旅行,因為與朋友都未食午餐,趁未夠鐘辦理登機手續,在2號大樓搵食,呢間未食過,門面好大,入口有位置放行李車,不過無店員在門口招呼,我們要行到入店,左望右望先有店員指示座位,每張枱有板間開,枱面有烤爐,地方企理,午市套餐款式幾多選擇!餐具別緻,粉綠色厚瓷暗花好靚!先上嘅麥茶超級熱,有麥香!好味!泡菜:先上6款,食完後再問店員有無得添,店員話可添兩小碟!自己喜歡四季豆同菠菜!黑豆有咬口幾特別,兩碟大白菜係唔同醬汁醃嘅!一酸一辣!白菜爽脆!大豆芽有咬口,味道清爽!幾款都好味道白飯:白飯鬆軟餐湯:夠熱好清澈,味道微鹹!鐵板烤肉套餐($105)上菜油脂肉香,豬肉軟熟肥美,牛肉較瘦略乾,灑上芝麻幾香!醬炒八爪魚飯套餐($90)一碗裝晒,賣相紅卜卜,見到好多椰菜、紅蘿蔔條、洋蔥絲!八爪魚幾粗粒,彈牙嫩口唔韌!不過八爪魚唔算多!辣醬睇落好辣,食落初時鹹味出先,辣味係後勁慢慢滲出!碗內嘅蔬菜太生有草青味!碗底白飯索晒啲醬好鹹,應該飯及餸分開盛載!咁會平衡啲!青瓜燒酒($80)同餐牌賣相唔同,唔係玻璃壺,係用一個普通白瓷壺上,打開見燒酒及青瓜絲,每人分到3杯左右,第一杯青瓜味未出,似似普通燒

餐具別緻,粉綠色厚瓷暗花好靚!
先上嘅麥茶超級熱,有麥香!好味!

白飯:白飯鬆軟
餐湯:夠熱好清澈,味道微鹹!

青瓜燒酒($80)同餐牌賣相唔同,唔係玻璃壺,係用一個普通白瓷壺上,打開見燒酒及青瓜絲,每人分到3杯左右,第一杯青瓜味未出,似似普通燒酒,酒味勁都算易入口,之後浸耐啲先出到清新嘅青瓜味!味道新清!
店員比較悠閒,問到叫到先做,唔夠主動,有時好耐都見唔到店員經過!

味道環境唔錯!服務好有渡假feel!
2017-10-16
2017-07-28 1475 瀏覽
The service was super bad. No one was free to show me the table but then I was questioned rudely by a lady after I was sitting at one of the table ?!?!? What kind of service is it? I didn't expect good food in airport but never thought that the service of such a big restaurant could be that bad.

2017-06-15 1478 瀏覽
今日去左機場食我愛既韓國餐廳,呢間真係冇得輸!午餐有商務午餐選擇,價錢適中,款式多,很吸引。今日揀左牛肉菜湯飯,炸醬麵同紫菜包飯微辣既湯飯令人開胃菜同肉既配搭好下飯可以食兩碗飯炸醬麵跟韓國的一樣著薯仔好好味紫菜包飯味道簡單冇韓國既既芝麻油味重都吾錯呢間所有湯飯都好好味值得一試

今日揀左牛肉菜湯飯,炸醬麵同紫菜包飯

微辣既湯飯令人開胃

冇韓國既既芝麻油味重
都吾錯

呢間所有湯飯都好好味
值得一試
睇完戲諗住同屋企人食好d,見裝修幾好所以行入呢。估唔到食物同服務態度都甘差。差到令我係open rice寫左我第一篇評論。點左一份13號「牛肉湯飯套餐」。上到呢係奶白色既,但一入口完全係米水+滾水開出呢,而湯入面既所謂「牛肉」都係完全冇肉味。之後同經理講,其實你地點解個湯可以完全冇肉味,經理囂張地講一句:「我地就係甘架啦,韓國人都係甘食,咪比左鹽你加咯。我地所有牛肉湯都係甘架啦。」之後我同佢講,正常一個牛肉湯唔洗加鹽其實都好有味,但佢依碗係清水咯。經理話:「甘你想點。」我話退左份餐啦,你都話左你全個廚房都係甘。經理大人完全唔理我,一句:「你講,你要換咩餐。」好大既架子啊。之後我話我其實又唔係想搵你地餐廳咩著數,又唔係比唔起錢。我食左一啖覺得味唔對路同你講,作為一間餐廳當聽下個客意見其實係咪都甘難。經理又一句:「冇,我地一向都係甘既味道!」我自己作為一個係客服前線甘多年既人,真係覺得一間餐廳既經理可以甘樣處理係匪夷所思!完全其他替代方案都冇。(其實我一向食野都清淡,但如果佢覺得我重口味佢大可以建議一d味重點既菜比我,而唔係同個客爭持自己冇問題就算)點解依間會係米芝蓮食肆?老老實實我去澳牛

之後我話我其實又唔係想搵你地餐廳咩著數,又唔係比唔起錢。我食左一啖覺得味唔對路同你講,作為一間餐廳當聽下個客意見其實係咪都甘難。經理又一句:「冇,我地一向都係甘既味道!」我自己作為一個係客服前線甘多年既人,真係覺得一間餐廳既經理可以甘樣處理係匪夷所思!完全其他替代方案都冇。(其實我一向食野都清淡,但如果佢覺得我重口味佢大可以建議一d味重點既菜比我,而唔係同個客爭持自己冇問題就算)點解依間會係米芝蓮食肆?老老實實我去澳牛就預左服務差啫,但冇諗過一間收費都唔平既餐廳服務惡劣到甘。

之後經理大人掉左個餐牌係枱,又問我要轉咩餐。大佬佢態度甘差我仲敢食咩,我話唔洗啦,豪比你但我知我以後唔洗幫襯,叫佢同我收起碗野,真係太難食。經理勁惡問:「甘依碗湯有冇加過鹽!」(依家諗返出過樓面你都要掉架啦,理得我有冇加過啫。唔知係咪想倒返落個大鍋度😱)之後經理大人勁大力拎走個碗。

總括而言食物同服務俱差,完全唔會再呢!
2016-11-25
逛完博览馆荔园跟着朋友来晚餐。四个人点了烤肉、海鲜汤锅、海鲜辣年糕、炖排骨,人均350。分量味道十足,边上还有一个Pokémon stop,非常满足的一餐。烤肉选择不少,牛肉味道佳,炖排骨味道偏甜恰好与其他的辣味菜中和,排骨口感极佳。海鲜辣年糕,各式海鲜配年糕,非常辣很过瘾。海鲜锅,这家海鲜做的都很不错。
烤肉
海鲜辣年糕
海鲜辣年糕,各式海鲜配年糕,非常辣很过瘾。
海鲜锅
海鲜锅,这家海鲜做的都很不错。

2016-07-31
烤肉
海鲜辣年糕
海鲜锅
2016-06-28 2478 瀏覽
同事last day, 一行17 人黎到同佢farewell. 一早book左枱同埋order 每人食乜, 黎到就已經見到所有食物已經排好晒,自己對號入坐餐前小食香港好多韓國餐廳既餐前小食無得無限添加,但呢間就有,而且款式都幾多。今次有海帶,芽菜,辣泡菜,蘿蔔,青辣椒牛肉,甜泡菜。 平時有魚仔,甜薯仔等。辣炒豬肉套餐基本上係韓式辣醬炒豬腩肉同泡菜。 韓式辣醬本身已經好夠味同入味所以味道唔會差得去邊,但就真係幾辣,而且好油。 分量方面豬肉得好少, 泡菜就多多, 送飯都ok.海鮮豆腐湯 入面有蝦,蚌, 預先已經打左隻雞蛋係入面。 豆腐都算滑,上枱時都仲係好滾, 豆腐湯比起辣炒豬肉無甘辣, 跟餐有埋個飯。 但稍嫌豆腐湯所有材料好似爛晒滾埋一鍋甘,賣相無甘好。牛肋骨餐呢個同事大讚足料。每個鍋有3~4舊牛肋骨,仲有d 豆腐,蕃薯,韓式年糕。 牛肋骨餐唔辣,佢地個個都話好味埋單每人90蚊,服務方面,staff 真係唔夠, lunch 時間無人得閒埋我地
餐前小食

辣炒豬肉套餐
海鮮豆腐湯
牛肋骨餐

2016-06-24 1476 瀏覽
之前要去上海出trip幾日,約左啲同事係Terminal 2等,食埋飯先上機,左揀右揀最後大家都想食韓國菜,新羅寶我好耐之前都食過,印象中是正面的!宜家機場食個Lunch都唔平,但價錢算係可以接受之內。我點左個炆牛排骨套餐,配料有豆腐,紅蘿蔔,紅蘿蔔好林身,豆腐好滑但浸唔到陣湯味,令個豆腐都係乜味。牛排骨肉既部份佔大部份,好香牛味而且炆得好林,林到係容易甩骨的,肉質好嫩滑。朋友食左9號餐,軟滑豆腐煲套餐,呢個煲係辣的,但唔算好辣,係泡菜嗰種辣味,呢個菜既豆腐入味好多豆腐好軟好滑,優點係啲豆腐唔易散,食起上黎嗰陣比較方便。上海我黎啦!希望唔好delay
豆腐好軟好滑,優點係啲豆腐唔易散,食起上黎嗰陣比較方便。
上海我黎啦!希望唔好delay
2016-05-02 1096 瀏覽
剛CHECK IN 完,見肚有D餓,就黎左呢到食午餐,,,點了一個牛肋骨湯同人蔘雞湯SET LUNCH,,先黎前菜,最好食都係萢菜,,夠辣同埋同韓國個D差不多食到咁上下,,主菜終於黎啦~牛肋骨湯真係冇得頂,,個湯充滿牛既精髓,,好入味,我加左少少盐吊味仲正,,個牛肋骨D肉唔鞋,好易入口,用黎送飯就VERY GOOD,如果再多D牛肋骨就好啦~到人蔘雞湯,,佢一送上黎個陣已經聞到有人蔘味,一試之下仲正,內面有好多薏米再加2支人蔘,再叫落雞,,好滑,唔似平時食個D,,同埋個湯好濃郁,,送飯簡直一流!不過由於趕著交枱,食左1個中就走LU,,同埋趕著搭飛機呢~~
剛CHECK IN 完,見肚有D餓,就黎左呢到食午餐,,,
點了一個牛肋骨湯同人蔘雞湯SET LUNCH,,
先黎前菜,最好食都係萢菜,,夠辣同埋同韓國個D差不多
食到咁上下,,主菜終於黎啦~

2016-04-22
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肋骨湯
  • 人蔘雞湯
2016-03-09 748 瀏覽
$100 coupon for any bill payment from the a la-carte menu, checked with staff and as long as there's minimum spent of $100. Thee, we ordered a kimchi pancake ($138).Sadly, the cashier refused to take the voucher mentioning there's a minimum spent of $200 for the usage of coupon! If so, why we asked the staff who took order allowed us on the consumption? If so and if so, why not include it at the T&C in black-and-white? Pork kimchi pancake ! It's spicy and super crispy!! We also ordered items fro

We also ordered items from set menu.

Tofu spicy soup: lots of tofu and quite spicy.

The calm has sand in it but overall it's good.

Grilled mixed meat, the chicken is nice, pork is stiff and beef is not an luxury one but just ordinary.

Korean beef stew, still the best item in shop! Tender beef ribs with the carrot and rice cake!

Mixed pork and veggie Korean ramen, the noodle has glued together because we had too much food to eat and left it for a while.

$$

Sorabol Korean Restaurant (Chek Lap Kok)

(Non-Restricted Area) Level 5, Sky Plaza, Terminal 2, Hong Kong International Airport, Chek Lap Kok

#hsurprisefoodie #hssurpriseairport #hsurpriseKorean #homeysurprise
15 分鐘 (堂食)
2016-03-07 706 瀏覽
新機場比較好的食肆,都會放在新客運大樓,只不過位處樓梯底,地理位置不是最好,但附近食肆真的很一般,的確又吸引了不少機場員工。午餐都要$88,至少比味千好得多。跟囝囝一樣,很喜歡吃韓國菜的餐前小食,今次套餐共有六款,除了有兩款泡菜留來伴飯之外,醃蓮藕片爽脆口感,食落又幾惹味。套餐主要是豬牛雞三款肉的組合,而且是一早煎好,所以食落未夠熱,最慘係白飯細碗到連小朋友都覺得未夠,飯粒水份太多,吃起來軟綿綿的。湯是海帶肉碎湯,不過不失。總之是試過就算,近百蚊一個lunch,在下只是一個平民百姓,偶爾一餐還可以。
午餐都要$88,至少比味千好得多。
湯是海帶肉碎湯,不過不失。

2016-02-23 927 瀏覽
乘搭乘廉航關係,用餐要在T2進行,機票不帶餐飲關係,行前便要自費吃「飛機餐」了。坐的是傍晚的航班,時間尚早的關係,選了禁區外的餐廳用餐。見新羅寶在T2食肆當中口碑不俗,加上商務套餐相當划算,便選定了這家。  到店時剛好仍趕得及點商務套餐,商務套餐由$78-96不等,也有$50至70的輕食套餐,每天10:30至4:30供應,在機場來說價位不算貴。 點餐後,先上韓式前菜六小碟。 兩款泡菜做得正宗,當中又以辛辣麻油口味為佳,香口爽脆,另一款原味泡菜酸辣度足,屬水準之上。 另附新鮮茶樹菇、薯絲、大豆芽、青瓜幾款前菜,適合不吃辣的客人。 鐵板烤肉套餐($88)用鐵板盛上,烤肉保持一定熱度。烤肉有豬、牛、雞三款,份量不少。以牛肉味道最佳,很有肉香,豬肉和雞肉過於細碎,肉質只屬一般吧!  炇牛排骨套餐($88)牛排骨軟稔入味,牛香濃郁,醬汁帶股甜香,很好下飯。 特愛伴吃的炆黄心番薯,粉糯而香甜。   這兒的服務十分不俗,上餐速度快外,也主動替我們安頓行李,侍應都友善有禮,留客人留下良好印象。坐的是6:30 HK Express航班,吃過late lunch後,候機時間仍很充裕,在機上也就無需吃自費飛
乘搭乘廉航關係,用餐要在T2進行,
機票不帶餐飲關係,行前便要自費吃「飛機餐」了。
坐的是傍晚的航班,時間尚早的關係,選了禁區外的餐廳用餐。

鐵板烤肉套餐($88)
鐵板烤肉套餐

炇牛排骨套餐($88)
牛排骨軟稔入味,牛香濃郁,醬汁帶股甜香,很好下飯。 特愛伴吃的炆黄心番薯,粉糯香甜
炇牛排骨套餐

這兒的服務十分不俗,上餐速度快外,也主動替我們安頓行李,侍應友善有禮,留客人留下良好印象

坐的是6:30 HK Express航班,吃過late lunch後,候機時間仍很充裕,在機上也就無需吃自費飛機餐了,若然用餐時間足夠,這家的商務套餐會是不錯的選擇
2016-02-15
鐵板烤肉套餐
炇牛排骨套餐
2015-11-23 635 瀏覽
今晚和友人來這裡吃晚飯,下午六時許,餐廳內已坐滿食客。翻看餐牌,可能是機場店,選擇不多。於是我點了韓式炸醬麵餐,友人則點了小牛排飯餐。由於沒有飲品跟餐,我們只喝放在枱上的熱茶。等了一會兒,先上六個小碟前菜。其中兩款是泡菜,最驚喜有卷蛋。每款都醃得入味,辣味只是輕微的,頗醒胃。接著我的炸醬麵來了,很大碗,還有一碟炸豬肉做餸,賣相吸引。炸醬麵份量很多,質地較硬,麵條黏在一起,夾起來有點難度;有青瓜絲和粟米粒做餸,可能是想和很杰很咸的炸醬混和;炸豬肉也有點硬,雖然炸但卻不脆。連那麼珍惜食物的我,最後都無法吃完整碗麵,真是罪過!罪過!友人夾了小牛排骨和年糕給我吃,小牛排骨味道和質地也不錯,可是年糕有點硬。這裡的侍應們大多說英語,也頗有禮貌。
今晚和友人來這裡吃晚飯,下午六時許,餐廳內已坐滿食客。

接著我的炸醬麵來了,很大碗,還有一碟炸豬肉做餸,賣相吸引。

這裡的侍應們大多說英語,也頗有禮貌。
2015-11-21
2015-05-02 1191 瀏覽
今日去到機場未到上機時間,所以周圍行下,見到新羅寶韓國餐廳。其實之前都知道這間餐廳不錯。但因價格都不平宜所以一直冇試。點知今日機場見到下午餐牌個價錢由68至96左右。咁抵當然都想去試下這間米芝蓮餐廳。入到去同男人叫左2個餐。之後就有6個前菜食,最愛吃甜甜的小薯仔...其他就普通。但泡菜都有2款選擇(一個正常,一個口感較脆)而大約10分鐘已有2個午餐到。如下:雜錦飯套餐 ($78)和 牛尾湯飯套餐($82)。還有橙作生果。其實整體上都覺好味,超出左佢個價錢。份量都足夠有餘。牛尾湯清之餘有牛肉香味,但又吾覺有味精。加上一個白飯同辣蘿白都好足夠飽。雜錦飯菜類都吾少。還有少少牛肉,當然吾會預係好味。因為都偏硬....辣醬比較淡。整體黎講都好滿意食品質素和待應都好快手落單同執野。最重要係沒想到機場竟然會有比街外售賣更平的套餐。

2015-04-25
2015-04-13 1098 瀏覽
相約同事到新羅寶午膳,幸好是日不用排隊,很容易便找個位置坐下!午餐選擇頗多,價錢大致介乎HKD70-90之間,相當經濟!我二話不說的點了牛排骨定食!點菜過後,侍應奉上六款小碟的餐前小食,為大家開開味蕾!輪到主角出場,這牛排炆得很腍很入味,輕輕一咬,整份牛排便完整取出,醬汁帶香味,肉汁豐盈十足,一丁點韌的感覺也沒有,佐飯一流。而且其他配料亦很多,有南瓜、年糕、豆腐、蘿蔔等,均煮得十分入味,值得推薦!老字號的出品,往往是口碑的最佳保証!
午餐選擇頗多,價錢大致介乎HKD70-90之間,相當經濟!

我二話不說的點了牛排骨定食!

點菜過後,侍應奉上六款小碟的餐前小食,為大家開開味蕾!
老字號的出品,往往是口碑的最佳保証!
2015-04-01
午餐
2014-10-10 1489 瀏覽
這天要到中國出差,臨離開香港前到新羅寶醫肚,這家新羅寶的價錢跟銅鑼灣店非常不一樣,價錢好親民,有每日特價餐,又不收加一,正爆!店內環境非常好,不太多人,窗戶好大陽光充足。待應多是菲籍,超好禮貌,可能是機場國際客多有關。點了餐後先上六小碟,這裡的前菜比銅鑼灣店多了一倍,而且可以添加。六小碟包括三款泡菜、菜、瓜、炸冬菇。三款泡菜的辣味各不同,但相同是醃得很好味,首先菜好新鮮爽口,而泡菜醬又辣而不搶,非常好味。其他配菜小碟水準亦佳,不過可能可以添加的關係份量較少。韓式雜錦飯:與銅鑼灣店同出一徹,有湯跟飯,但這裡的白飯比銅鑼灣店飯'林'身了一點,不夠咬感。飯上不同顔色的菜加上紅肉,菜油份少,比較清新不會太膩。肉則煮得有點老了,也有點乾。總括來說,這家店比銅鑼灣店抵食,但食物水準則較差。
六小碟前菜
韓式雜錦飯
總括來說,這家店比銅鑼灣店抵食,但食物水準則較差。

2014-09-22
六小碟前菜