2014-05-04 1238 瀏覽
趁天氣仲未變熱,同魚怪呀Q一齊去食魚粥。呢度魚粥真係食過番尋味!魚皮食左半先記得映,好爽,好傳統。次次黎到個粥我都覺得好大碗,滿到無位俾我不黎食。我地叫左魚鮫同魚腩粥。我都唔記得我地食左幾多舊魚鮫,應該都有5,6舊大大舊,魚腩都有4,5舊,粥底鮮甜,魚肉豐富,一碗都係37蚊,真心覺得好抵食。今餐食得好滿足。
魚皮食左半先記得映,好爽,好傳統。
  • 魚鮫粥
2014-03-26 1759 瀏覽
向來不大喜歡吃粥,天冷時也許還會偶爾吃碗靚粥,天氣只要稍為暖和,這事兒就變得少之又少,要是到了盛暑天時,更是絕無僅有。但凡事總有例外。就像這一天,我便難得地與太座兩人一同來到這間素以魚粥馳名遠近的「新興棧食家」,一嚐它的靚粥。說這間店子是間「魚粥專門店」絕對是當之無愧的。雖然店內牆壁掛著的食物牌匾中有多款不同的粥類款式和其他食品,但當中最吸引的,始終是那些不同款式,以魚的各個不同部位為材料的魚粥。無論是較為普通的「魚片粥」、「魚腩粥」,「魚雲粥」以至較為特別的「魚鮫粥」、「魚頭粥」、「魚尾粥」、「魚卜粥」,這裡都一應俱全,把整尾魚的各個不同部分一網打盡,絕對魚盡其用,一點也不浪費。這一天,本來我是想吃「魚鮫粥」的,但這「魚鮫粥」實在太好賣了,我來的時候雖只是晚上六時多,「魚鮫粥」已經沽清,於是唯有退而求其次,來碗啖啖肉的「魚腩粥」代替它。這兒的粥有個特色,就是粥上下了大量的生菜絲,青得逼人眼目的生菜絲下埋藏了大量的魚腩,雖然有小部分魚腩的細骨較多,但啖啖鮮甜魚肉的滋味確是不錯。至於粥底方面,雖然少不免有一點師傅的痕跡,整碗綿滑的魚粥仍然粥味清甜,不失為一碗材料豐富的靚粥。也叫來一份「油

也叫來一份「油條」伴粥吃。不過這份已經切成多段的「油條」不是新鮮炸起,吃來感覺一般,只是聊備一格而已,與魚粥相比可就普通得多了。
要是喜歡吃魚粥的話,來這兒吃,準沒錯!
2014-01-30 1234 瀏覽
以前吃過一間以賣魚湯和原條魚作招徠的小店, 今次來了間不約而同地以魚作招牌的粥店. 這間店子位於油麻地與佐敦之間的橫街內, 不大起眼, 我也是誤打誤撞地入了這店! 店子裝修很簡單, 只有幾張枱, 摺椅, 膠椅. 地板也是頗跣的. 入到店內, 沒有任何招呼, 於是自己去找個空位去搭枱. 這間店要看餐牌, 就要向牆望, 因為所有的都寫在排牆的餐牌上! 一看餐牌, 大部分粥品都是與魚有關的, 也有少量豬肉類的. 這裡的店員很少, 只有一兩個, 所以很忙碌, 經常團團轉. 落單也是用既傳統又環保的方法, 就是直接向廚房喊, 所以不時見送錯粥, 又或者漏單. 魚腩粥: 雖然眼見其他食客點的薑蔥魚鰾, 魚皮等好像也不錯, 無奈眼闊肚窄, 所以只是簡單的點個魚腩粥. 一上枱時, 被滿佈粥面上的生菜嚇了一跳! 生菜不是爽口的一種, 但滿滿的, 感覺比較平衡.  一碗有五大件魚腩,  很足料! 魚肉很厚身, 但難得完全熟透, 而且味道鮮甜, 沒有腥味; 魚腩跟平時吃到的生滾魚腩很不同, 這裡的應該是先用薑蔥,酒等先行爆香, 然後才放到粥內一同煮滾, 所以粥底帶有陣陣的爆過的薑蔥,酒的香味, 味道當然比起
一碗有五大件魚腩,  很足料! 魚肉很厚身, 但難得完全熟透, 而且味道鮮甜, 沒有腥味; 魚腩跟平時吃到的生滾魚腩很不同, 這裡的應該是先用薑蔥,酒等先行爆香, 然後才放到粥內一同煮滾, 所以粥底帶有陣陣的爆過的薑蔥,酒的香味, 味道當然比起齋滾熟的粥豐富得多.

雖然這裡基本上是沒有招呼, 價錢又不便宜, 但勝在魚粥質素高. 對於愛吃魚的食客來說, 這裡仍是值得專程一試的地方.

2013-09-24 889 瀏覽
身為行街Sales的我,今日下午行到油麻地,下午茶這邊選擇不少,但我感冒,所以決定清淡點,去新興棧食魚粥。店舖裝飾簡單,主打麻甩佬路線。我一個西裝友,行入去,店內幾名員工,當我透明。我坐下測試下佢地待客之道,坐咗廿十分鐘,完全冇人理會,我相信我坐到天黑,唔自動D係會餓死店內!點咗魚腩粥和滑魚皮,魚皮先到,豉油碟咁大,得幾小塊,我咁幾想反枱!魚皮係幾正,在香港食過最厚,最新鮮,應該不是叫貨,但真的份量太小!主角魚腩粥出場,叫咗走青幾次,果然冇走,綠柔柔咁,吹賬!魚肉不算很滑,因為此店先炒魚件,再灒粥大滾,魚腩全熟透,風味地道。粥底十分精采,魚味十足,不會太棉,應該會再來,食魚胶粥及魚鰾!
滑魚皮
題外話/補充資料: 魚粥正,零服務
2013-09-23
2013-08-10 771 瀏覽
想食粥, 但覺得白粥好淡好寡, 所以決定食魚粥..知道裕華後有間魚粥好出明, 決定去試一試店鋪望落去較為舊, 但好有味道, 有人情味, 大部份都係熟客仔街坊, 都知道哂餐廳既擺位坐底, 望見餐牌以魚, 豬什為主, 毫不猶豫叫魚腩魚咀粥出面好少有魚咀食!!!食友就叫魚骨粥,,單併$33, 雙併$40難得黎食,, 緊係要試埋最愛既魚卜,,黎多個薑蔥魚卜!!所有粥即叫即整,,,入面個姐姐熱到塊面紅卜卜,, 辛苦哂!!上菜喇上菜喇!!D 粥熱辣辣, 好有生滾既味道, 好綿,, 好多魚!!D 魚都唔錯,, 都算生鮮, 唔腥主角黎喇!!一上台, 好香薑蔥味!!食落唔油!! 讚!!所有食物黎齊, 最後緊係唔少得食粥既最佳拍擋, 油炸鬼!!好飽好滿足, 今餐埋單$140, 都ok, 係個魚卜貴左少少 ($60)下次搵機會再黎!!
想食粥, 但覺得白粥好淡好寡, 所以決定食魚粥..
知道裕華後有間魚粥好出明, 決定去試一試

店鋪望落去較為舊, 但好有味道, 有人情味,
大部份都係熟客仔街坊, 都知道哂餐廳既擺位

坐底, 望見餐牌以魚, 豬什為主, 毫不猶豫叫魚腩魚咀粥
出面好少有魚咀食!!!
食友就叫魚骨粥,,
單併$33, 雙併$40
難得黎食,, 緊係要試埋最愛既魚卜,,
黎多個薑蔥魚卜!!

上菜喇上菜喇!!
魚腩魚咀粥
D 粥熱辣辣, 好有生滾既味道, 好綿,, 好多魚!!
D 魚都唔錯,, 都算生鮮, 唔腥

主角黎喇!!
一上台, 好香薑蔥味!!食落唔油!! 讚!!
薑蔥魚卜
所有食物黎齊, 最後緊係唔少得食粥既最佳拍擋, 油炸鬼!!
下次搵機會再黎!!
題外話/補充資料: 生菜係免費加
2013-08-10
魚腩魚咀粥
薑蔥魚卜
2013-03-20 623 瀏覽
由未出名, 食到出晒名. 記得十年前第一次來. 全店只有兩人, 一人煮粥, 一人侍應, 檯十多張, 全滿時, 侍應都沒有寫單的, 全靠煮粥的人好記性, 十多二十碗粥全無出錯, 但今非昔比了.坐下, 叫了”魚腩粥”、”薑蔥魚雲”和”魚皮”, 5分鐘後, 來了魚皮, 一碟魚皮, 收$22, 但十分少量, 只有幾小片, 薑蔥鋪面, nv魚皮咬落爽口, 用原始豉油, 味道太鹹, 份量只有六、七件, 不算太值.跟隨, 等了約15分鐘, 坐對面的, 比我們遲來十分鐘的客都食緊碗魚粥, 提一提店員, 果然忘了. 唯有叫碟炒麵食住先, 麵炒得唔夠乾身, 再7、8分鐘後, 卒之來了”魚腩粥”, 等得太耐, 上檯時吃著都忘了影相, 魚腩很多, 味道鮮, 肉質軟溝而彈口, 粥身不算太綿, 但合友人心水. 又十分鐘了, 再問問, 原來薑蔥魚雲還未做, 算吧, 時間緊迫, 不等了, 下次再食吧.
2013-03-16
2013-02-20 420 瀏覽
與一個人一起久了,飲食習慣也會被影響,以前我不常吃魚,就算現在我在家裡也不多吃,可是和鬆弛出去吃飯,某些魚我會吃很多,有時候也會突然想吃魚。這個新年假期比較熱氣,臉上長了痘痘,喉嚨也有點痛,所以這晚鬆弛就帶我去吃魚粥。在佐敦有兩家頗有名吃魚粥的店,其中一家我們年多前曾經去過,經過門口看見有幾個人在排隊,所以決定轉移去這邊看看,剛好有兩個位騰空出來,雖然有點擠迫,但還是先坐下去先算。這裡有很多關於魚的粥,我對吃什麼粥沒有意見,只想吃薑蔥魚腩,所以鬆弛就要了一碗魚片肉丸粥,另外還點了薑蔥魚皮和油炸鬼。魚片肉丸粥。很大碗,碗面加了不少生菜片,幾乎看不到有什麼粥料。其實我很怕吃魚片,因為魚片有些小骨,有時小得好像可以吞,但又被鯁骨,所以吃的時候要小心翼翼,還好這裡的魚片切得很薄,只要用牙密集地咬碎基本上都沒事。肉丸細細粒,很扎實,肉味很濃,好好吃。油炸鬼雖然不是新鮮炸起,但不會油淋淋,而且粥夠熱,放下去一會兒就會變淋,也好吃。薑蔥魚皮。一碟魚片其實份量都幾小,上面鋪了大量的蔥絲和薑絲,薑絲有點辣。魚皮很爽脆,一點腥味都沒有,不過調味的醬油就鹹了少許,但很香。由於這裡的姐姐都不用紙筆落單的,點什

由於這裡的姐姐都不用紙筆落單的,點什麼就往廚房叫,所以有時候粥會送錯檯,或者不知道到底是誰叫的,要大聲問誰人點了什麼。可能是這個原因,導致我們點的薑蔥魚腩等了很久才有,大概是本身屬於我們的錯手給了其他人,還好我們吃了碗粥墊底,否則真的等到想發火。
自從鬆弛某晚宵夜在屋企附近的七喜買了盒薑蔥魚腩,我也愛上吃這東西,香口之餘又啖啖魚肉,最適合我們這種重口味人士。這個薑蔥魚腩炸得有點過火,顏色很深,某幾件切得較薄的魚腩有點乾,不過那個薑蔥汁調得不錯,蔥段非常好吃,可惜獻汁都在碗底,如果上檯前可以再炒一炒,等獻汁均勻一點就更加好。鬆弛給了我一塊帶灰色魚肉,入口很滑,魚味很重,好好吃呢,他說這塊就是肥腩,如果煮得不好就會腥。

進來的時候我看到鄰桌有一個伯伯在吃魚生片,膽敢把要煮的魚生吃,我想店家對魚的來源都頗有信心,否則他也會怕吃壞人吧,所以喜歡吃魚的不妨來試試呢,有時候不一定要生病才吃粥的哦。
2013-01-29 252 瀏覽
外表有少少似大排檔嘅呢間新興棧,最出名嘅就係佢嘅粥品。大大碗嘅魚骨粥底,再加上新鮮既牛丸、魚肉,超值抵食。通常我食一碗就一定夠飽,因為佢入邊D料多過粥,啖啖都係肉。其實我比較鍾意多啲粥,因為佢D粥底又香又滑,食十碗我都制。再加上卜卜脆嘅油炸鬼,簡直係天上有地下無。最後真係要推薦一下佢呢度嘅手打牛丸,係其他地方係食唔到咁好食既。

• 牛丸
2013-01-15 233 瀏覽
難得放假,兩口子送過小友上學後,準備吃一個豐富早餐後才開始一日的行程....本是打算近近哋要在學校附近攪掂,但太太忽發雅興,說要到遠一點的地方吃。她提議到"新興棧"吃魚粥,小弟反正好久沒有去,實在正合我心...九時多抵達,客人依舊多。不過要找個兩人座位也不是一件很有難度的事....自己可算是這裡的老顧客,有甚麼好吃的自然是有點心得的。魚鮫一向是我的心水之選,是一定要叫。太太看在眼裡也有樣學樣,也來一碗吃吃....除了魚鮫以外,魚卜亦是吾之所愛。就來個雙併吧;至於太太則揀了自己在此比較少點的豬潤....粥上桌...嘩...料比粥還多了不止一倍,實可以用"堆積如山"去形容....再呷一口粥,雖然綿滑度一般,但味道卻是超鮮甜,連一向對吃粥甚有要求的太太也禁不住大讚好嘢....魚鮫最啱我這種喜歡啜骨的人(當然魚骨或魚嘴也是一個好選擇),啜過後再細嚐邊邊的肉,同樣是一個形容詞講晒 : "鮮甜"...魚卜咬落煙韌中帶點爽脆,是同樣的好吃....吃了那麼多地方的魚粥,這裡的出品仍是我心目中的No.1....多年來也沒有改變....

魚卜咬落煙韌中帶點爽脆,是同樣的好吃....

....
$35 (早餐)
2013-01-06 177 瀏覽
雖然此店招牌冇寫明係魚粥專門店,但係一見到個餐牌就知啦,我相信店主好有信心先會有八至九成食材都係用魚~~~叫左一碗魚腩粥,田雞粥及爽滑魚皮,有多舊大魚腩, 鮮味無比 !!!一碗粥起碼有兩隻田雞呀, 但有少許部位煮得過熟,魚皮比較厚身, 本人覺得有少少硬,但仍然可以接受, 只係略嫌細碟蔥絲同生菜絲可以自行去櫃面取的
雖然此店招牌冇寫明係魚粥專門店,
但係一見到個餐牌就知啦,
我相信店主好有信心先會有八至九成食材都係用魚~~~
叫左一碗魚腩粥,田雞粥及爽滑魚皮,
有多舊大魚腩, 鮮味無比 !!!
一碗粥起碼有兩隻田雞呀, 但有少許部位煮得過熟,
魚皮比較厚身, 本人覺得有少少硬,
但仍然可以接受, 只係略嫌細碟

蔥絲同生菜絲可以自行去櫃面取的
2013-01-05
2012-12-20 145 瀏覽
路經此地嘅sunflowerting, 看見預算想食嘅下午茶其門不得入(落場 ) , 唯有隨意查找其他地方"搵食"; 在好奇之下看過明白: 其實凡事都有例外: 從來在生病才食粥嘅sunflowerting, 未嚐試過咁另類粥店: 清一色係阿姐招呼同主廚, 雖然對住公廁同垃圾站, 依然係全店差不多"常滿", 而且食客入座超過8 成係男士 : 番看其他食家心得原來係有名嘅全魚粥專門店, 看見最貴嘅組合都係$55, 相比啲新派食"裝修" , 以份量同材料計都算超值 其中一邊的開放式廚房是熟客可以自行出入之地 : 全程看到不下十位男女往返 (因主持大局的一位阿姐正值用膳滿以為豉油皇炒麵很出色, 期望越大就失望越大 : 淋身淡口而且芽菜超少 不過話說回來無佢頂肚又唔得: 因為阿姐走單, 而我已空肚咗超過4 小時反觀其他食客亦似有相同喜好 : 等了15分鐘, 魚咀粥真的叫我"O"晒咀: 生菜滿佈粥面上, 當用湯匙將菜按下時, 竟然有動彈不得的"手感"--- 超滿的材料足以用炒麵碟的空間盛裝骨頭 , 愛食魚的我亦頻密"吐骨" 20分鐘唔停口, 可以想像 幾落本新鮮而帶有調味酒香的大魚教魚迷十分滿足
清一色係阿姐招呼同主廚, 雖然對住公廁

其中一邊的開放式廚房

滿以為豉油皇炒麵很出色,
期望越大就失望越大 : 淋身淡口而且芽菜超少

新鮮而帶有調味酒香的大魚
教魚迷十分滿足
而外帶的豬潤魚片粥呈薄身兼入味唔腥, 均是重口味之選擇: 下回有機會再試其他特色食品啊
2012-12-19
2012-11-20 103 瀏覽
玩到天光想食完早餐先返屋企 男友想食粥 就這試呢間 見飲食男女 小儀都報導過所以一試門口吊完一條條魚肉 menu有好多唔同魚部位的粥 我叫最穩陣既魚腩粥 爽滑魚皮魚腩粥$30碗 唔算好平 但原來一碗有成五大舊魚腩 好足料 咁又值$30 魚皮正路無咩特別粥味道一般 所以下次食粥寧願去海皇海景同場加映:一對強國客(應該係熟客)話要一碟魚生阿姐就行去門口切左一碟俾佢 另加一碟蔥及薑絲 豉油 真係估佢地唔到 唔知食完有無肚痛呢

粥味道一般 所以下次食粥寧願去海皇海景

同場加映:一對強國客(應該係熟客)話要一碟魚生
2012-11-18
2012-11-01 64 瀏覽
本來想去翠華食早餐, 不過去到門口郤撞啱全鋪停電, 所有食客嘩然, 好彩未叫野食!!!諗住去別處搵食, 郤見同街整列食店都無電, 惟有另作打算.忽然間想起這粥店就在附近.早上十時半只有半滿, 於是大踏步入內, 找一張大枱坐下.這裡以魚粥馳名, 當然要食魚啦, 於是要了魚較粥, 三十大元.等候時, 一大班自由行殺到, 分開坐, 我的枱也坐了六人, 搞到我要等成十多分鐘先有得食.他們財大氣粗是一定的了, 拼命落柯打, 吃不下也叫, 聽他們的口音是順德人, 怪不得喜歡食魚粥!我的魚較粥是想不到那麼多料, 幾枝魚鰭走了出來, 簡直落胡椒粉也無位. 煮粥的師傅控制火侯也到家, 是僅熟.魚肉很滑, 不過郤有淡水魚的缺點, 有少許泥味, 這是先天性的, 無法改變. 不過粥很足料, 有四件魚較, 在別的食店是絶無僅有的. 真的是過足癮. 粥底不錯, 味精不多, 要彈的是魚太多, 粥太少.與同胞共食的感覺也很特別, 他們財大氣粗是難免的了, 談話大聲, 叫食物量多, 樣樣都嫌便宜, 叫了浪費都抵.偏偏是魚粥, 又熱又多骨, 要慢慢吃, 好不容易吃完結賬走人.
諗住去別處搵食, 郤見同街整列食店都無電, 惟有另作打算.
忽然間想起這粥店就在附近.
早上十時半只有半滿, 於是大踏步入內, 找一張大枱坐下.
題外話/補充資料: 和同胞一齊享用食物真不容易, 又嘈雜, 又多叫食物, 好像有用不完的棧那麼樣. 我們港燦, 真難捱.
2012-09-18 47 瀏覽
去帮衬了三次,第一次要了鱼嘴粥+凉拌鱼皮=30+20元第二次+第三次要了遇难牛肉粥=40元一碗量好大,最主要鱼腩,鱼嘴都很多啊,牛肉也可以的(很能,不塞牙)这家店是全九龙+香港最好的皖鱼鱼粥店了,料足质素好,价格也不过分,真的好好食,一点也没叫的贵。没试过的“饭友”可去试一试了.
去帮衬了三次,第一次要了鱼嘴粥+凉拌鱼皮=30+20元
第二次+第三次要了遇难牛肉粥=40元一碗

没试过的“饭友”可去试一试了.
2012-09-17
2012-04-28 40 瀏覽
去油麻地買東西,行耐了肚子有點餓,突然想食粥! 行去廟街揾食,發現有好多粥店,但好多價錢不便宜,分分鐘$50,60一碗突然經過這間沒什裝飾的粥店,很有懷舊味道,價錢合理,就走入去了。其服務style都很隨意,見到客人可以自行取碗,去廚房門口添一大碗蔥,再返埋位繼續食粥款式不算多,好多款都是併併合合的,但不多魚部位都可以食到,如魚咀,魚尾,魚雲等,最後我叫左魚咀粥一上台,真的大碗到嚇到我呢! 我立即打定輸數: 食不完!算喇,盡力啦,好彩有爸爸同行,可以請他幫口食究竟魚咀粥是怎樣的? 馬上用匙尋底,原來所謂的魚咀,就是平時在家吃的鯇魚頭,還以為是其他魚種、似軟骨的魚咀呢! 是有點失望,不過收$30,有4,5大舊魚頭,真係好足料! 而主角粥,幾咸,有鮮味,但卻只是濃稠的粥水,我還是較喜歡食到有粒粒米較濃稠的粥,帶丁點咸而非味精死咸粥,而這間的粥不知是有味精還是過咸,吃了會口渴!總括而言,我想是吃她的懷舊感及食客自己的回憶,多於真心為其粥品特意去?

一上台,真的大碗到嚇到我呢! 我立即打定輸數: 食不完!
算喇,盡力啦,好彩有爸爸同行,可以請他幫口食