今日特意來到長沙灣,來到新華茶餐廳品嚐他們的招牌蛋撻,它是位於香港長沙灣的一家老字號茶餐廳。一個好的酥皮蛋撻要有優質而新鮮的雞蛋🍳、優質的牛奶和糖是製作蛋撻的基礎。選擇優質的原料可以確保蛋撻的口感和味道。製作酥皮需要精細的工藝和技巧。摺酥皮時需要有足夠的層次感🍩,而聽聞新華茶餐廳就是在這裡做得最好, 所以今天來到一試.😂的確一試, 這裡的蛋撻酥皮外層烘烤得恰到好處,製作酥皮時的技巧,令到它在烘烤過程中形成酥脆的口感,內裡的蛋漿口感滑溜,蛋香十足,讓人回味無窮。🍴如果喜歡甜品,新華茶餐廳的熱奶茶和酥皮蛋撻也是不容錯過的。熱奶茶的奶香濃郁,酥皮蛋撻的酥皮鬆脆,內裡的蛋漿香滑,讓人一試難忘。🍽️如果你想品嚐正宗的港式茶餐廳美食,金園茶餐廳是一個不錯的選擇。🥢酥皮蛋撻* 酥皮鬆脆,口感十分好。十分滿分值十一分!! 👍💪* 蛋韃內裡的蛋漿香滑,做得不錯,讓人回味無窮。🥚* 蛋韃的份量十分足夠,非常適合當早餐或下午茶點心。🤭⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕🧀️  約230-240kcal 卡路里/份

酥皮蛋撻
* 酥皮鬆脆,口感十分好。十分滿分值十一分!! 👍💪
* 蛋韃內裡的蛋漿香滑,做得不錯,讓人回味無窮。🥚
* 蛋韃的份量十分足夠,非常適合當早餐或下午茶點心。🤭
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
🧀️  約230-240kcal 卡路里/份
2023-12-19
5 分鐘 (外賣自取)
  • 酥皮蛋撻
2024-01-07 926 瀏覽
2024年1月6日下午到訪, 未坐下侍應已告知沒有下午茶, 因星期六,日是沒有的, 也沒辦法, 所以我只叫了凍咖啡少甜加一個蛋撻, 凍咖啡來了似一杯糖水好像沒有啡的, 猜不到老字號的凍咖啡會那麼失準的, 蛋撻剛出爐都很好吃, 這少少就$35 實在太貴加上配上一杯飲不下去的凍咖啡, 相等只吃了一個蛋撻就$35 , 離開一刻對自己說不會再來....
2024-01-06
4 分鐘 (堂食)
下午茶
隔住玻璃望咗陣,決定入去試吓佢哋嘅沙爹牛肉公仔麵🍜。首先嚟個沙爹味,真係夠哂香,唔會好似啲平平無奇嘅沙爹咁假日午,足足嘅花生香味仲留喺口裏。公仔麵就偏向彈牙,同啲沙爹湯掛得住勁,令到普通嘅公仔麵都變得有滋有味。嗰啲牛肉片係鮮嘅住手,咬落去咸香而唔會柴,伴隨咗沙爹醬嘅濃郁,嘩,正!火腿奄列🥓普通啦,但夾埋餐包就真係得,特別係嗰熱辣辣嘅牛油融化喺包入面,實在係夠香!不過嘥嘢,個奶茶就啱哂!茶香奶香雙雙撲鼻,我一啖接一啖,幾乎停唔到口。總括,啲沙爹牛肉公仔麵同埋火腿奄列都算係今次嘅大滿足,但下次要搵排長啲嘅時間,嚟個全攻略,嗌齊佢哋全餐牌📋,先係真正嘅食客!🍴👌🏼🔥
2023-12-25 748 瀏覽
於中午時份去試吓一間老字號,去到職員左點右點都唔知坐邊。好我忍你,D野好食都算。選擇小、份量小、質素差(我食個茶餐個餐飽係冰凍嘅、叉燒又黑嘅、奶茶又唔滑,大家X仲好飲過佢我發誓)最後叫左個蛋撻普通到不得了,求其一間麵包店都差唔多。總結:食物差,價錢貴、服務O。 完
總結:食物差,價錢貴、服務O。 完

2023-12-15
3 分鐘 (堂食)
街坊介紹嘅茶餐廳,叫咗個沙嗲牛肉麵同埋叉燒意粉餐,就知道要慢慢座下等佢新鮮蛋撻出爐,喱間嘅沙嗲牛肉都幾出色,啲牛肉都好嫩滑同埋個醬都好濃烈,配上公仔麵沾哂啲沙嗲醬一啖擺入口,果然喺最好嘅配搭。餐飲方面就無咩特別,都喺普通凍檸茶同埋奶茶。蛋撻方面新鮮出爐嘅同唔係新鮮出爐嘅我都食過,唔係新鮮出爐嘅話,酥皮會有少少可能唔夠鬆軟,但係蛋漿都好綿密入口即溶。如果咁幸運遇上新鮮出爐嘅幾飽都需要再叫多一個,新鮮出爐真係熱辣辣,酥皮食落口係好鬆化,咬一啖好脆同埋會跌好多碎碎出嚟,中間個蛋更加唔使講,接近流心狀態,同酥皮融合,都係等大家過嚟朝聖。
蛋撻
叉燒意粉
2023-12-09
蛋撻
叉燒意粉
2023-12-10 840 瀏覽
今日一次過試左長沙灣好出名嘅兩間蛋撻 第二間就係新華 不過費事係街到食搞到捩咁棄 拎到返屋企已經凍凍地 所以用微波爐叮左半分鐘到唔知係咪因為咁 個葡撻嘅蛋漿過熟 太實唔夠滑溜 而且個漿係得甜味 完全唔知食緊咩 我覺得KFC葡撻都好食過佢🤡如果唔話我知係葡撻 我淨係知自己食緊一個甜味嘅撻 唯一可取係酥皮鬆化 富有層次 但冇乜油香味道:0.5/5(完全唔想食第二啖)口感:3/5CP值:2/5(可以食番KFC)我買到個批個撻皮焗燶左 但影響未至於差 反而別有一番風味 講翻個酥皮 都係鬆化酥脆 富有層次 但做到比金園更薄 呢點加分 不過油香就欠奉 蛋漿都夠厚 但唔知係咪都關我叮過事 質地略嫌過實 冇金園咁滑溜;顏色方面冇金園咁金黃 但蛋香就更濃 同樣唔會過甜 味道:4/5口感:4/5CP值:4.5/5(因為平d🤡)

葡撻

味道:0.5/5(完全唔想食第二啖)
口感:3/5
CP值:2/5(可以食番KFC)

味道:4/5
口感:4/5
CP值:4.5/5(因為平d🤡)
外賣自取
2023-12-03 474 瀏覽
為咗依兩個蛋撻,山長水遠去搵「新華茶餐廳」果然不負眾望;見佢啲蛋撻、麵包一底底咁拎出嚟就知有幾新鮮酥皮蛋撻蛋漿豐厚、酥皮又輕又薄入口溶化,食完一個都唔會覺得膩。不過我蠢咗,嗌咗另一個牛油皮蛋撻,拎上手原來係凍嘅……..茶餐$48沙嗲牛肉麵沙嗲牛肉都唔錯,冇渣,沙嗲醬香濃不會過咸,加埋大光麵,麪質啱啱好,保留咬口,麵條有彈性,合格有餘。火腿奄烈偏向薄身,火腿也不多令口感差左,冇乜蛋味、欠咸香。甜餐包,凍冰冰。杯鴛鴦味道唔錯,夠熱,啡味略重。店舖夠懷舊,感覺好有feel。食物有好有一般,但係都值得繼續支持。
為咗依兩個蛋撻,山長水遠去搵「新華茶餐廳」

果然不負眾望;見佢啲蛋撻、麵包一底底咁拎出嚟就知有幾新鮮
不過我蠢咗,嗌咗另一個牛油皮蛋撻,拎上手原來係凍嘅……..

茶餐$48
沙嗲牛肉麵
火腿奄烈偏向薄身,火腿也不多令口感差左,冇乜蛋味、欠咸香。
甜餐包,凍冰冰。

杯鴛鴦味道唔錯,夠熱,啡味略重。

店舖夠懷舊,感覺好有feel。
食物有好有一般,但係都值得繼續支持。
2023-12-02 414 瀏覽
第一次寫食評,估唔到就係要寫差評,今日星期六在門口見到下午茶餐牌,所以入去諗住試下,點知原來只限星期一至五,但門口掛住的餐牌沒有註明 入去前已想食雪菜炆米,所以沒關係,照叫了同一款食物。雪菜米來到,有一大攤汁,雖然就是炆米,但太多汁了吧,心想賣相差不要緊,可能很好食,但食到一半已經放棄了,因為真的太咸同埋太多汁,成個米是碎濕濕的,一定要用匙來食之前我有食過他們的早餐,他們的比其他的茶餐廳貴,當時幫他們想了個理由,“可能是因為茶+蛋撻很出色”,其實茶我是有嘗過的,但跟出面的茶餐廳根本是一樣,沒有特別出色的地方;至於蛋撻,因為我不食酥皮,所以不會評論,但我個人認為:很多大街小巷,每間小小的餅店推出新鮮出爐的蛋撻,都可以很出色我支持保留這一類舊式茶餐廳,但如果做不到正常味道的食物,倒下如專注做他們一直專注的,不要勉強加幾個炒粉麵
2023-12-02
2023-11-11 736 瀏覽
經常在網上睇到呢間新華茶餐廳嘅蛋撻出名,咁啱在附近,於是過來慕名一試。星期六下晝兩點幾,等幾張飛就可以入坐,咁啱安排樓上雅座,一流👍,因為舊式茶餐廳已經越來越少,有樓上雅座嘅舊式茶餐廳就更加少上加少,所以有得行上樓上雅座樓梯都幾特別。酥皮蛋撻果然好食,尤其是啲蛋漿夠滑,又唔會太甜。另外奶茶同咖啡都好飲,特別係杯熱咖啡夠香,亦唔似其他茶餐廳咁有種苦味。另外,值得一讚係員工態度好,有禮貌,唔會好似其他嗰啲多人幫襯就唔志在,更加估唔到亦乾淨企理。
酥皮蛋撻果然好食,尤其是啲蛋漿夠滑,又唔會太甜。
2023-11-11
3 分鐘 (堂食)
  • 蛋撻
2023-11-10 447 瀏覽
長沙灣要搵野食就要行下去搵,呢間新華都係出名既茶餐廳,雖然環境真係比較迫不過地方乾淨既,食一個午餐速食係可以去試下既。最後點了一個酥皮蛋撻,义燒意粉餐包加奄列,熱檸檬茶。如果講比較好味既記係呢個蛋撻,酥皮夠趣蛋夠滑,撻夠熱所以係好味道既。可以一試。呢個午餐就算是比較普通不過不失吧。餐包正常奄列份量正常,唔算太細份啦所以可以接受。义燒都算瘦既所以我覺得可以的,自己唔鍾意食太肥的。熱檸檬茶正常茶底啦。。總結黎講。味道正常的可以一個速食午餐。酥皮蛋撻還不錯。

最後點了一個酥皮蛋撻,义燒意粉餐包加奄列,熱檸檬茶。

义燒都算瘦既所以我覺得可以的,自己唔鍾意食太肥的。

熱檸檬茶正常茶底啦。

。總結黎講。
味道正常的可以一個速食午餐。
酥皮蛋撻還不錯。
2023-09-17 1114 瀏覽
長沙灣另一間人氣酥皮蛋撻店,由$7漲價至$9,但仍然比勁敵金園茶餐廳便宜$1。她的味道始終如一,沒有太多改變。今天剛好金園新鮮出爐了一批酥皮蛋撻,她也新出爐了一批酥皮蛋撻,正好可以即時試試來作比較。酥皮蛋撻$10酥皮夠厚,有層次但蛋漿看下水去不太水潤酥皮鬆化,入口即化開,但不脆口偏油,卻欠油香。 蛋漿也夠厚度。但蛋漿顏色不太金黃,蛋味也不突出 偏甜,奶味較出。而咬下去才發覺蛋漿較水汪汪,但她的蛋漿是很滑的。
長沙灣另一間人氣酥皮蛋撻店,
由$7漲價至$9,但仍然比勁敵金園茶餐廳便宜$1。
她的味道始終如一,沒有太多改變。
今天剛好金園新鮮出爐了一批酥皮蛋撻,
她也新出爐了一批酥皮蛋撻,
正好可以即時試試來作比較。

酥皮蛋撻$10

酥皮夠厚,有層次
但蛋漿看下水去不太水潤
酥皮蛋撻

酥皮鬆化,入口即化開,但不脆口
偏油,卻欠油香。

蛋漿也夠厚度。
酥皮蛋撻

但蛋漿顏色不太金黃,
蛋味也不突出
 偏甜,奶味較出。
而咬下去才發覺蛋漿較水汪汪,
但她的蛋漿是很滑的。
題外話/補充資料: 與金園相比,我心目中真的是略遜一籌,無論蛋漿還是酥皮。 也是金園較出色,酥皮金園的有油香,層次,鬆化得來又帶點脆口 蛋漿也不會像她那樣太水汪汪,有蛋味。
2023-09-17
2023-09-10 723 瀏覽
$9件酥皮蛋撻新華茶餐廳門口貼住一份舊訪問,標題為「200層酥皮」感覺很猛,買了四件來試試!裡面有爐暖著,現場吃的話夠熱是一定的咬下時鬆脆的聲音,聽得出酥皮是有很多層有否200層就不知曉了😂蛋味可以重些🤏好吃,但不算是最好的。

$9件酥皮蛋撻

新華茶餐廳門口貼住一份舊訪問,標題為「200層酥皮」
感覺很猛,買了四件來試試!

裡面有爐暖著,現場吃的話夠熱是一定的
咬下時鬆脆的聲音,聽得出酥皮是有很多層
有否200層就不知曉了😂
蛋味可以重些🤏

好吃,但不算是最好的。
下午茶
2023-09-08 784 瀏覽
新華茶餐廳喺長沙灣已經開咗好多年,喺老字號嘅茶餐廳,最出名嘅喺沙嗲牛肉麵,酥皮蛋撻同奶茶等等..😋所以吸引咗好多人特登過嚟幫襯👍🏻特餐沙嗲牛肉麵.火腿奄列.牛油餐包沙嗲牛肉麵沙嗲牛肉味幾濃😋牛肉腍身唔韌,麵軟硬度適中火腿奄列奄列有蛋香,內裏有好多火腿絲😍牛油餐包餐包微熱軟熟干炒黑椒豬扒意粉黑椒味好濃😍豬扒腍身,意粉軟硬度適中酥皮蛋撻蛋撻新鮮出爐熱辣辣🤩酥皮鬆脆,富有牛油香🧈蛋味香滑濃郁😋

特餐
沙嗲牛肉麵.火腿奄列.牛油餐包

沙嗲牛肉麵
沙嗲牛肉味幾濃😋牛肉腍身唔韌,麵軟硬度適中

火腿奄列
奄列有蛋香,內裏有好多火腿絲😍

牛油餐包
餐包微熱軟熟

干炒黑椒豬扒意粉
黑椒味好濃😍豬扒腍身,意粉軟硬度適中

酥皮蛋撻
蛋撻新鮮出爐熱辣辣🤩酥皮鬆脆,富有牛油香🧈蛋味香滑濃郁😋
2023-09-07
  • 酥皮蛋撻
  • 沙嗲牛肉麵
2023-09-05 551 瀏覽
今日去左長沙灣,其實宜個位有兩間茶餐廳都比較出名,佢地唔只出名舊,蛋撻同包款都出名,我最鐘意老牌茶餐廳自家制包,兩間入面我比較鐘意新華茶餐廳個菠蘿油($16) 我覺得佢個菠蘿皮係比較香同脆,利申我真係試過另一間,並不是打手,今日除左菠蘿包仲有米粉餐C,即係肉丁米跟火腿奄列($48),餐飲熱央走唔知係今日好彩定平時d 茶記肉丁渣,平時出面食肉丁得一堆肥膏,真係肉得兩粒,今日宜個勁多,我指真肉丁勁多,唔係肥膏丁,杯央走都好滑,茶底夠濃
2023-08-20 443 瀏覽
今早,去試新華餐廳.蛋撻暫未有新出爐.等一等.忍一忍.入內先食早餐.特餐($45)沙爹牛肉麵牛油餐包煎雙蛋奶茶一般茶記水準.最後,等到很多人讚的蛋撻($9)出爐. 熱辣辣蛋撻,撻皮鬆脆,牛油味香濃, 蛋,甜度適中.高水準.#新華茶餐廳#長沙灣

特餐($45)
沙爹牛肉麵