2021-09-24 412 瀏覽
呢間新記冰室好似係最近新開,見到佢係旺店梗係需要支持下啦。慣咗每次試新餐廳都會睇吓其他人嘅推介,呢間個個都推介芝士煎蛋豬頸肉撈丁,咁就梗係一於要試吓啦。個撈丁上邊嗰層芝士非常之多,完全遮住晒下便嘅食物,用料絕對唔會孤寒,雞蛋應該係採用湖北蛋,所以蛋黃嘅顏色比較鮮橙。而豬頸肉就係用滷水嘅方法烹調,呢個食法都係第一次見,但估唔到出嚟嘅效果都幾好。另外仲叫咗個芝心丸,資深院上邊重鋪咗芝士醬同埋芝士粉,簡直就係三重芝士大合集。而且價錢好平好抵食。中秋節仲有自家製月餅🥮
而且價錢好平好抵食。
中秋節仲有自家製月餅🥮
2021-09-23 267 瀏覽
路德圍不嬲都係覓食嘅好地方!今次我哋就冇掃街喇,而係走咗去外街嘅新記冰室試下佢個芝士麵🧀。入到去睇到Menu就已經覺得好邪惡喇,個個名都好似加咗芝士落去咁。諗唔到食乜,就試吓佢招牌推介嘅豬頸肉煎蛋芝士撈麵😋。一上碟嘅時候見到上面鋪咗厚厚嘅芝士,唔會話得少少汁嘅咁樣,煎蛋煎到脆口燶邊,仲有一個靚靚嘅蛋黃,成碗麵撈埋散發出濃濃嘅蛋香同芝士味。除咗芝士醬,豬頸肉亦分量十足,撈埋一齊好香口,唔會淋pat pat,比其他餐廳食過嘅芝士麵都好食好多🏠。另外仲有個鹹牛肉芝士流心牛角包🥐,都係一個賣相靚、食落又好味嘅下午茶之選,配埋冰室嘅凍奶茶已經飽到捧住個肚走喇,估唔到路德圍除咗掃街之外都仲有啲咁特別嘅冰室,如果對芝士有興趣嘅一定要嚟呢度試吓!喜愛程度:🧀🧀🧀🧀

喜愛程度:🧀🧀🧀🧀
  • 豬頸肉煎蛋芝士撈麵
2021-09-15 279 瀏覽
今日去荃灣度行街,搵間野食晏,見到呢間都滿座喎😊所以簡食呢間😁入到去店鋪裝修好懷舊風👍🏼好似細個去冰室既感覺。見佢有個Menu係星級推介,於是叫咗兩份餐,一個係「公司炒出前一丁」,好多配料,有腸仔午餐肉同埋火腿洋蔥,炒埋一碟嘅香口,分量都幾大份,上面仲有一隻半熟蛋😋正喎👍🏼另一份係「招牌豬頸肉煎蛋飯」好多豬頸肉仲有菜!豬頸肉醃得好好食😋飯又夠多喎!爽口得來又唔會好肥膩😋最好食就係佢嘅薯條🍟我同我男朋友都覺得好似細個食嗰種口味,但個醬汁就好有新鮮感🤤不過就有啲邪惡咁🤫係芝士汁配黑松露醬😄好豐富嘅汁!整體食完真係幾飽下😆天氣咁熱最緊要飲返杯凍檸茶😁好解渴消暑價錢方面都幾抵食,荃灣黎講都唔貴。

天氣咁熱最緊要飲返杯凍檸茶😁好解渴消暑

價錢方面都幾抵食,荃灣黎講都唔貴。
2021-09-14
2021-09-14 218 瀏覽
朋友講荃灣有間食芝士撈麵好好味,所以今日去開荃灣就專登去試一試,去到見到選擇唔少,當然叫了撈麵再加小食和菜,加錢要了飲品,最後吃不完的雞翼拿走。來到撈麵樣子幾吸引不少芝士在蛋上面,一拿起麵芝士味飄出來堅濃,撈麵底夠乾身,豬頸肉差不多有10片,口感淋身入味,同蛋液一齊食好味道份量剛好,仲可加$10唐生菜。飲品加錢轉紅豆奶茶冇諗過咁大杯,啖啖紅豆,奶茶都幾香。小食叫瑞士雞翼大大隻,5隻勁抵食,雞翼好入味肉都幾嫩。

想同朋友食呢間好耐,見佢平時閒日下午茶都好多人,而且環境都好有經典冰室風格!於是就入去試下!同朋友嗌左個下午茶set! 再加個雙重芝士薯條🍟($35),我食左個流心芝士鹹牛肉蛋包($38)再加杯凍奶茶(+$3)!切開佢隻蛋依然係半生熟!下面就放左啲鹹牛肉~上面就放左好飽滿嘅芝士!咬落去啖啖芝士香味!而且隻蛋半生熟狀態!個包茶左牛油,連埋鹹牛肉食,真係好多餡料,層次感好多!而且食完啲芝士又唔會覺得好漏!食完下午茶唔洗驚食唔到晚飯!而杯凍奶茶嗌左少冰走甜!茶膽味反而比較濃~個人比較中意個茶香~有啲朋友唔中意茶太濃嘅可以同個staff講多奶!取返個平衡!另外同朋友嗌左個雙重芝士薯條!當然除左有頭先嘅流心芝士,仲有好多芝士粉,再配埋茄汁。不過個人覺得唔掂茄汁仲好!因為咁先突出到芝士嘅香味!另外,個朋友就食左個輕盈芝士雙拉麵(雞蛋+司華力腸)!佢都覺得幾好食,詳細係點就無問到了!So far, 中意食芝士嘅朋友一定要黎呢間!因為啲芝士唔會覺得好漏!而且落嘅份量都幾多!感覺滿載而歸!
同朋友嗌左個下午茶set! 再加個雙重芝士薯條🍟
2021-09-09
2021-07-31 979 瀏覽
做左成日嘢就係想食翻啲邪惡既嘢慰藉心靈🤤為左個燒豬頸肉同埋芝士麵而黎新記食,加埋杯凍奶茶,好爽😌1⃣️元祖終極芝士麵($64)極度邪惡😈除左滿滿既芝士汁之外,入面既配料有炒蛋、餐肉、紅腸同埋豬頸肉。芝士汁好夠,碗麵黎到既時候啲芝士汁多到直頭睇唔到入面啲料🙈芝士控一定超鍾意😍豬頸肉燒得夠香口,油脂感逼曬出黎,而且唔會好乾,份量都有好多片。食完成個麵感覺即刻肥左,但係絕對肥得值得👍  2⃣️芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵($58)呢款就冇咁多配料,有燒豬頸肉同埋太陽蛋😋豬頸肉有蜜香唔乾,加埋芝士汁食好正。而且勁鍾意個太陽蛋,啲蛋汁加埋芝士汁撈公仔麵食真係無敵🤤呢度既芝士汁好似係用左三款唔同芝士整成,包括卡夫芝士、車打芝士同埋莫札瑞拉芝士,芝士味好香而且唔會太稠,用黎撈公仔麵食真係好正。

1⃣️元祖終極芝士麵($64)
元祖終極芝士麵

2⃣️芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵($58)
元祖終極芝士麵
2021-06-15 715 瀏覽
去食好好味既邪惡food 今日趁爸爸放假就去 #新記冰室 食👧🏻👦🏻最期待食嘅芝士撈麵今次order豬頸肉煎蛋芝士撈麵 $58蛋煎到脆邊 蛋黃仲有少少流出來豬頸肉爽口又夠入味芝士醬份量超足 足以撈哂成碗麵卜卜蜆湯烏冬 $65卜卜蜆隻隻都好肥美 好鮮甜湯底好濃郁海鮮味 不過烏冬好短好碎 😅 秘製芝心丸 $32芝士丸浸响芝士漿裡面 外外裡裡都好芝士 大支嘢熱狗 $35真係好大支嘢 🤣 熱狗配埋生菜絲、蕃茄片、熱狗包一齊食 好鬼好食😋滑蛋黑松露多士 $40一上枱就聞到好香好濃嘅黑松露滑蛋份量超多厚多士已分開4份 上枱後自己切開啲蛋就食得七喜 +$3椰汁紅荳冰 +$13紅荳冰好大杯 又多起沙紅荳 而且好椰汁🥥係椰漿先啱 所以好勁椰子味 好好飲新記冰室 (荃灣)📍荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下D舖今次👨🏻👩🏻👦🏻👧🏻 2大2小 $252
去食好好味既邪惡food

秘製芝心丸 $32
芝士丸浸响芝士漿裡面 外外裡裡都好芝士

大支嘢熱狗 $35
真係好大支嘢 🤣
熱狗配埋生菜絲、蕃茄片、熱狗包一齊食 好鬼好食😋

滑蛋黑松露多士 $40
一上枱就聞到好香好濃嘅黑松露
滑蛋份量超多
厚多士已分開4份 上枱後自己切開啲蛋就食得

七喜 +$3
椰汁紅荳冰 +$13

新記冰室 (荃灣)
📍荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下D舖

今次👨🏻👩🏻👦🏻👧🏻 2大2小 $252
2021-06-15
10 分鐘 (堂食)
  • 卜卜蜆湯烏冬
  • 滑蛋黑松露多士
2021-06-12 418 瀏覽
每次想食good food但諗唔到去邊,就會理所當然咁去路德圍覓食👀新記冰室lunch hour都幾多人排隊,雖然芝士麵最出名但我試過覺得太漏,所以就叫咗呢個太陽蛋豬頸肉炒公仔麵,非常邪惡嘅卡路里超標組合😈隻太陽蛋煎得好靚,流心又燶邊,撈埋落公仔麵好juicy🍳其實呢個配搭都幾難會難食,豬頸肉有好多塊,燶咗嘅位記得咬走佢🤣不過食耐咗成兜嘢會覺得太濃味太heavy🤧

太陽蛋豬頸肉炒公仔麵
20 分鐘 (堂食)
太陽蛋豬頸肉炒公仔麵
🐷🎈荃灣TW💛愈邪惡愈滿足嘅茶記芝士撈公仔麵🧀🤤好食指數:🐷🐷🐷/5回頭率:🐷🐷🐷/5💥芝士麵餐(豬頸肉+太陽蛋) $50💥芝士麵餐(雞扒+火腿) $50芝士同公仔麵完全係邪惡同肥嘅代名詞😆 平時都勁鍾意芝士嘅我,緊係要去試下呢個主打芝士醬重手嘅撈丁啦!1。芝士味真係好重好濃,而且超多醬🧀 芝士多到蓋過哂啲餸,隻煎蛋放喺上面超吸引咁,好想淋啲豉油撈飯食🤤 2。豬頸肉同雞扒唔算大份量,只係得兩塊左右,不過夠厚,而且調味適中,連埋芝士醬食都唔會話好咸3。成個麵整體黎講味道ok,不過食到最後未至於好飽但已經濟濟地//Deliciousness: 🐷🐷🐷/5Willingness to return: 🐷🐷🐷/5💥Cheese Instant Noodles Set Meal (Pork Jowl + Fried Egg) $50💥Cheese Instant Noodles Set Meal (Chicken Fillet + Ham) $50//🎈新記冰室荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下D舖#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#food
🐷🎈荃灣TW💛

Deliciousness: 🐷🐷🐷/5
Willingness to return: 🐷🐷🐷/5

🎈新記冰室
荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下D舖

#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#芝士撈丁#芝士撈麵#芝士公仔麵#芝士麵#冰室#茶餐廳#豬頸肉#雞扒#cheesenoodles#cheeseinstantnoodles#cheese#cheeselovers#cheese#chachaanteng#porkjowl#chickenfillet
2021-05-22 490 瀏覽
#荃灣 #新記冰室 #常餐B 同#常餐C 味道偏咸,裝修有特色,有摺凳坐,牆上面又有啲以前冰室綠框窗嘅裝修,侍應哥哥都幾有禮貌🤭常餐B有#沙嗲牛肉湯麵 配火腿雙蛋同牛油多士,我地轉咗炒蛋,正👍#沙嗲牛 幾好食喎,牛肉都嫩,唔會有筋👍麵底應該係公仔麵,容易腍😂常餐C有漢堡扒,腸仔,牛乳炒滑蛋拼#奶油豬 呢個炒蛋勁咸,廚師哥哥應該唔小心倒瀉咗鹽……奶油豬雖然烘燶咗啲,不過佢唔係平時好硬嗰啲豬仔包,又有煉奶係上面,令個包係有咬口,唔係硬身👍其他嗰啲都好咸#茶走 好飲,茶底夠濃,但唔澀,煉奶都好夠🤤味道: 6/10味精: 6/10價錢: 7/10環境: 7/10服務: 8/10#vinaintusenwan #vinafood #sunkeecafe #hkcafe #hkfood #hkstylefood #hkcuisine #常餐 #scrambleegg #setmenu #hkalldaybreakfast #sataybeefnoodles #milkteaincondesedmilk #廣東話 #foodporn #foodiehk #likesforlike #f4follow

#茶走 好飲,茶底夠濃,但唔澀,煉奶都好夠🤤

味道: 6/10
味精: 6/10
價錢: 7/10
環境: 7/10
服務: 8/10

#vinaintusenwan #vinafood #sunkeecafe #hkcafe #hkfood #hkstylefood #hkcuisine #常餐 #scrambleegg #setmenu #hkalldaybreakfast #sataybeefnoodles #milkteaincondesedmilk #廣東話 #foodporn #foodiehk #likesforlike #f4follow #f4f
火腿炒蛋轉雙蛋
漢堡扒,腸仔,牛乳炒蛋配奶油豬
沙嗲牛肉湯麵
茶走
2021-05-19 290 瀏覽
聽朋友講呢間芝士麵好出色,特登由大埔慕名而來,真係冇介紹錯,成個Menu都係芝士,有唔同嘅配搭任君選擇嘩,一黎到啲芝士多到好似唔駛錢咁😂認真邪惡,我都唔知自己食緊麵定係食緊芝士🤣芝士味都幾濃郁,下次想增肥嘅時候會再嚟😅

2021-05-19 258 瀏覽
芝士控既我又點會唔冒名而來一試,極度邪惡既芝士撈麵呢? 仲要咁「黃」~ 雞扒司華力腸芝士撈公仔麵 - 佢好有心咁將芝士煮溶左,滿滿的再淋上去,而唔係求其俾包芝士粉,而且完全唔漏,咸度亦適中。而司黃力腸就有3片,雞扒size正常,味道正常。 常餐中既火腿炒蛋 配多士 - 不得不特別 highlight 個炒蛋,好滑,完全係我鍾意食既炒蛋! 叉燒湯通粉 - 呢個就稍為遜色少少,無乜特別,不過都幾多叉燒 (配無坑通粉),而叉燒味道偏甜。
芝士控既我又點會唔冒名而來一試,極度邪惡既芝士撈麵呢?
仲要咁「黃」~

芝士撈麵

,完全係我鍾意食既炒蛋!

2021-05-19
3 分鐘 (堂食)
芝士撈麵
公仔麵+芝士汁一向是漏+肥到爆組合,但新記的出品食完完全冇漏滯感,所以每次一經過我就會去食😍😍❣️是日餐單🍜芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵🍖🧀新記的芝士汁香濃之餘又不太咸,撈公仔麵食會食多左😍😍拌埋蛋汁一齊食令口感味道層次提升🥰🥰豬頸肉醃得好入味,但稍嫌太濃味,煎蛋🍳有助中和味道。☕️港式奶茶🥛熱奶茶尚算香滑好飲,合格中上之作。整體性價比與味道評分也很高,是一間可一再光顧的街坊冰室👍🏻
❣️是日餐單
🍜芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵🍖🧀

☕️港式奶茶🥛
熱奶茶尚算香滑好飲,合格中上之作。
整體性價比與味道評分也很高,是一間可一再光顧的街坊冰室👍🏻
2021-04-25 377 瀏覽
長期都門口都有人排緊隊,今次終於食到。🍜豬扒腸仔芝士麵芝士汁cover晒成碗麵,撈完碗麵,每條麵都被俾芝士汁包住。豬扒好香口,肉質好嫩又唔會成口都係鬆肉粉味。
長期都門口都有人排緊隊,今次終於食到。

🍜豬扒腸仔芝士麵

豬扒好香口,肉質好嫩又唔會成口都係鬆肉粉味。
豬扒腸仔芝士麵
豬扒腸仔芝士麵
2021-04-22 393 瀏覽
新記冰室嘅芝士麵好出名,今次我都係因為芝士麵而嚟~ 都無令我失望!好多人都讚豬頸肉芝士麵好正,不過我想試下其他,所以叫咗豬扒同煙鴨胸,仲有好耐無飲嘅紅豆冰😍•🥢 芝士麵餐 配豬扒&煙鴨胸 $50芝士汁嘅份量超多,足夠撈晒成個麵嚟食🤩 芝士汁偏竭身,芝士味都算濃,但唔會太鹹,味道啱啱好,不過食到最尾都係會有啲膩🙈 豬扒幾juicy,最驚喜嘅係煙鴨胸,煙鴨胸煎到有少少燶邊,令到煙鴨胸本身嘅油份更加香🤤•🥢 蔥油雞肶飯 $55雞肶係瑞士汁雞肶,雞肶好入味,雞肉幾嫩,唔會好嚡,食落覺得整體有少少鹹,不過加埋白飯一齊食都ok~但蔥油太少喇,令到成個飯似係瑞士汁雞肶飯多啲。•🥢 懷舊紅豆冰 +$10 紅豆冰好大杯!入面紅豆份量都幾多🤩 紅豆幾大粒,又唔會煮到淋晒,仲有啲咬口👍🏻 飲落奶味幾濃~ 另外仲有奶茶同咖啡紅豆冰,都幾特別,下次再試下先!

🥢 芝士麵餐 配豬扒&煙鴨胸 $50
芝士麵餐 配豬扒&煙鴨胸