2017-10-09 121 瀏覽
國慶、中秋這兩個大節日,適逢連在一起,我地打工仔,難得假期可以放完又放,真是太開心了。姨母在大陸來港,與我家一齊過中秋節,難得姨母來港歡聚,又點可以,唔帶她出去食飯呢?姨母都是喜歡食些香口、酸酸辣辣的食物,記得上次她來港時,我們都是帶她去食泰菜,今次要轉口味,要食越南菜,都是有酸酸辣辣的味道。睇到餐牌的美食,樣樣都想食!套餐的食物,多樣化,包含了甜品、粉麵飯、飲料、時菜,一家合心意。火車頭湯河粉、湯底香濃、是一碗湯河的靈魂,除左湯粉夠滑溜外,其它的配料都不可少的,有生牛肉、牛柏葉、牛丸、肉質鮮味,夠彈牙、銀牙可增添口感,連湯底都不放過。馬拉盞炒椰菜苗,菜苗爽口夠青綠,加上鹹香味香濃,增添了口感。芝士蒜香大蝦頭,芝士蒜香,味夠香濃,大蝦好大隻,比手掌還要大,又多蝦肉,啖啖肉,肉質鮮味,夠爽口,加上芝士蒜香的惹味,美味可口。

睇到餐牌的美食,樣樣都想食!

2017-10-09 78 瀏覽
經常同朋友及同學出去找食,離唔開打邊爐、泰國菜,真是有點膩,真係唔知有咩野好食,食野都冧到頭痛。聽到同事講開,妳成日都是食泰菜,不如試下食越菜啦,有部份菜式都似泰菜,既然有這個提議,我就約埋好朋友一起分享吧!找到去九龍城,這個不夜地區,當然食飽飽啦。地方佈置得好簡潔,又舒適。我地點左了一個二人套餐,有小食、粉麵飯選一、炒時菜、飲品及甜品,真是足夠二人食用。香茅雞翼,香茅的香味濃郁,雞翼炸得香口,又不油膩,保留了肉汁,夠入味。馬拉盞炒通菜,通菜炒得青翠,鹹香味香濃,令到青菜入口美味,停不了口。香茅豬扒飯,豬扒煎香又唔嚡,夠稔滑,肥瘦適中,肉味香濃。甜品是焦糖燉蛋,蛋夠滑溜又香濃,焦糖脆卜卜,入口美味。
找到去九龍城,這個不夜地區,當然食飽飽啦。

地方佈置得好簡潔,又舒適。

香茅豬扒飯,豬扒煎香又唔嚡,夠稔滑,肥瘦適中,肉味香濃。

甜品是焦糖燉蛋,蛋夠滑溜又香濃,焦糖脆卜卜,入口美味。
2017-10-01 88 瀏覽
喺黃大仙聽完講座,最好係行落九龍城搵嘢食,原來非常近,10分鐘已到。同朋友行嚟行去搵好嘢食,今餐係我請佢食嘅遲來生日飯,最後決定喺呢間裝修好雅致嘅越式餐廳食午餐。二點多,仲有午市套餐。由三十多元至五十元不等,好抵食。我地兩人order咗一個香茅豬扒撈檬、一個咖喱牛腩飯。話咗請食生日飯,所以另外叫咗朋友鍾意食嘅酥炸軟殼蟹及柚子大蝦沙律。香芧豬扒非常香口,如果d檬粉再凍啲會更好!咖喱牛腩飯,咖喱汁香濃,牛腩分量十足,呢味餸就好正,但個白飯就比較軟林林,唔係太啱食慣硬飯嘅我。全塲最正個酥炸軟殼蟹,炸得好乾身,香口得來一啲都唔油膩,仲要食嘅時候食到好香嘅蟹膏喺裏面。真係好食到停唔到口,最後食到一舊都無剩。個沙津用料都好足,d蝦好大隻,個汁對我來說剛剛好,但朋友就覺得甜咗少少。加了8元改了特飲,青檸梳打,為炎熱的天氣消一消暑!爽!

二點多,仲有午市套餐。由三十多元至五十元不等,好抵食。

香芧豬扒非常香口,如果d檬粉再凍啲會更好!

加了8元改了特飲,青檸梳打,為炎熱的天氣消一消暑!爽!
2017-09-23
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-09-27 54 瀏覽
放假同朋友去九龍城食好西😋行行吓經過呢間越南餐廳覺得裝修幾靚就入咗去啦😁餐廳裏邊樓底好高,所以喺餐廳裏面傾計都唔會好嘈😛雖然係晚市但係都有一啲越南特色粉面,一見到餐牌就即刻好想食越南河🍜🍜🍜朋友就嗌咗生牛肉湯河,見到個湯都覺得濃,果然諗落的確係好入味,加埋餐廳提供嘅青檸檬香葉,朋友話即刻諗返自己去越南旅行果碗湯河😂😂而我就叫咗火車頭,真係有好多餸同樣個湯都非常吸引☺️☺️個份量真係大得好誇張,隻碗好似個頭咁大,如果女仔食可以share😵除此之外我哋仲嗌咗豬頸肉,佢煎得好香又唔會太肥
放假同朋友去九龍城食好西😋

行行吓經過呢間越南餐廳覺得裝修幾靚就入咗去啦😁

餐廳裏邊樓底好高,所以喺餐廳裏面傾計都唔會好嘈😛

除此之外我哋仲嗌咗豬頸肉,佢煎得好香又唔會太肥
2017-09-18
2017-09-26 80 瀏覽
放工後,約左老公去九龍城食晚飯,老公說好耐冇食越南菜,今天就選一間越南菜館食,行到福佬村道,見到一個招牌好奪目,名叫新越越式料理,見到店內都差不多滿座,老公說不如入去試試吧!餐廳地方不大,但整體雅潔,座位舒適!套餐好底食,包埋熱飲品一杯!咖哩香茅豬扒河:咖喱濃郁帶辣,香茅豬扒入味有口感,滑滑的河粉和咖哩湯汁一起食,十分惹味!越式咖啡:(套餐只需加10元)加有練奶的咖啡,味道濃郁帶點炭燒香味,凍飲可倒入加有冰的杯裏,真的透心涼!炭燒香茅雞翼檬粉:雞翼入味,炭燒至金黃色澤,十分香口,檬粉加有芽菜和洋蔥,口感一流,配合濃郁鮮味的湯底,十分美味!餐飲我要了椰汁紅豆冰,椰汁味香濃,好飲!南乳吊燒雞:燒雞皮卜卜脆,雞肉入味有口氣感,點些南乳汁更惹味!

餐廳地方不大,但整體雅潔,座位舒適!

套餐好底食,包埋熱飲品一杯!

餐飲我要了椰汁紅豆冰,椰汁味香濃,好飲!

2017-09-21
2017-09-24 70 瀏覽
一般去開九龍城都係食泰國嘢,今次我想一反常態,唔食泰國菜,食越南菜!以往九龍城食飯一定好多人排隊,所以今次我地7點就去到,冇問題啦,唔洗排!首先叫咗個酸辣無骨凰爪,酸同辣個味道調到剛剛好,雖然凰爪冇骨,但絕對入晒味,而再加埋啲配菜番茄,超正!然後就鮮茄牛腩河,番茄味好濃,個湯底超正,而牛腩超霖!同個番茄湯底超夾!新越式火車頭面,超級足料,個湯底係精華,好濃,而所有牛都好霖!椰青好新鮮!青檸梳打唔會太甜,超正!埋單唔算貴,性價比高!

椰青好新鮮!

青檸梳打唔會太甜,超正!

埋單唔算貴,性價比高!

2017-09-20 45 瀏覽
約1小時前剛剛用完餐, 叫咗兩個套餐 ,味精湯底 ,一出門口即刻口渴 才記起 套餐點解會冇飲品, 收咗10 percent服務費嘅服務員話要我哋提出先會提供, 佢提議 打包飲品給我們 ,我們說只要 一杯,佢話外賣要加一蚊。 我們疑惑地反問兩杯改一杯仲要加一蚊!? 收咗10 percent服務費嘅服務員板著臉入去又出來帶回一杯外賣熱檸水 又再提醒下次外賣係要收一蚊。 還要問我們明唔明白, 我們即時退回熱檸水。各位下次幫襯記得帶埋圍裙做埋服務員。
。 還要問我們明唔明白, 我們即時退回熱檸水
。各位下次幫襯記得帶埋圍裙做埋服務員
2017-09-18 72 瀏覽
去九龍城探友人, 係佢食過呢度咁多間食店, 問佢邊到開餐好? 佢第一時間介紹呢間, 佢話自己食過好多次, 既然係咁, 一於咁話!呢間食店面積唔算好大, 但樓底夠高, 坐底都唔覺焗促! 望完餐牌食物選擇都唔少, 價錢親民價, 晚餐.................起動!毎次食越南菜都必點呢客酸辣無骨鳯爪, 每間都有自己STYLE, 呢間就無我喜愛既芹菜, 只有洋䓤及蕃茄作伴菜; 爽口彈牙既無骨鳯爪浸係酸辣汁中都幾入味, 辣度幾溫和, 無骨鳯爪份量都幾對眼! 酸辣口味都幾醒神!呢客蒜蓉牛油鷄翼, 雖則叫鷄翼, 但見到有鷄鎚, 熱辣辣上枱已經聞到好香既炸蒜蓉味, 香脆既蒜粒灑滿係金黃色既鷄翼上, 鷄翼皮香肉嫩, 牛油味唔算好濃, 但鷄翼調味得唔錯又入味!呢碗火車頭湯河($78)真係超級重份量, 足夠2-3人分享, 面頭鋪滿芽菜, 用熱湯浸一浸食落爽口多汁; 火車頭材料包括牛丸, 牛栢葉, 半生熟牛肉片及清甜蘿蔔, 湯底帶有清甜味, 加埋洋䓤及青䓤粒既香味, 配合幼滑河粉一齊食, 抵食又好味!總括黎講呢間食物質素唔錯, 價錢亦唔貴, 份量又夠, 回頭率都幾高, 多謝友人既好介紹!

酸辣無骨鳯爪

蒜蓉牛油鷄翼

蒜蓉牛油鷄翼
2017-09-11 69 瀏覽
去九龍城食飯,通常都係諗到泰國菜出名,但上星期先食完,所以想試下其他新嘢;九龍城都真係好多選擇,一路行,行過一間叫「新越越式料理」既餐廳,見入面都9成滿座,我諗應該都靠得住唔會中伏🤔,望下門口餐牌價錢合理,於是入去試下😎Set lunch選擇都幾多,亦有單點食物叫左三個午市套餐+一個雞翼小食龍眼冰好清甜,龍眼肉都好多;咸檸七咸味夠,飲品唔會成杯冰但飲落又夠冰凍碳燒香茅雞翼$48(單點)雖然只有兩隻,但幾令人驚喜,皮脆肉滑,好juicy唔乾身大蝦柚子沙律$51,味道酸酸甜甜,好開胃,柚子份量夠牛柳粒法包$54牛肉份量都唔少、夠淋,洋蔥同牛肉都好入味,配法包都好夾越式扎肉炒金邊粉$51份量好足、夠大碟,口感好豐富好多配料,鑊氣夠👍金邊粉好滑好煙un估唔到九龍城除左泰菜,越南野都靠得住

Set lunch選擇都幾多,亦有單點食物

叫左三個午市套餐+一個雞翼小食

碳燒香茅雞翼$48(單點)
雖然只有兩隻,但幾令人驚喜,皮脆肉滑,好juicy唔乾身

大蝦柚子沙律$51,味道酸酸甜甜,好開胃,柚子份量夠

牛柳粒法包$54

牛肉份量都唔少、夠淋,洋蔥同牛肉都好入味,配法包都好夾

越式扎肉炒金邊粉$51

估唔到九龍城除左泰菜,越南野都靠得住

2017-09-11
2017-09-09 100 瀏覽
喜歡去九龍城,喜歡其平日的寧靜。 就如這餐廳一樣。店內以白色裝修為主,枱櫈簡約而有designer feel👍樓底也高。特式拼盤 - 有3支雞肉串,春卷,扎肉,沙律。雞肉串的肉夠腍,夠入味,好大串。春卷夠脆,夠熱。扎肉片上鋪滿炸蒜頭,好味👍沙律有紅蘿蔔,椰菜,雞絲,好惹味。菠蘿炒飯 - 夠大碟,超多菠蘿,多蒜👍越式炒金邊粉 - 多扎肉,芽菜,味濃,金邊粉炒得夠乾身。還有其他套餐,價錢平。我見隔離枱的也很大碗😆總括而言,坐得舒服,食物質量ok,價錢算平。
喜歡去九龍城,喜歡其平日的寧靜。 就如這餐廳一樣。

特式拼盤 - 有3支雞肉串,春卷,扎肉,沙律。
雞肉串的肉夠腍,夠入味,好大串。
春卷夠脆,夠熱。
扎肉片上鋪滿炸蒜頭,好味👍
沙律有紅蘿蔔,椰菜,雞絲,好惹味。

菠蘿炒飯 - 夠大碟,超多菠蘿,多蒜👍

越式炒金邊粉 - 多扎肉,芽菜,味濃,金邊粉炒得夠乾身。

還有其他套餐,價錢平。我見隔離枱的也很大碗😆

總括而言,坐得舒服,食物質量ok,價錢算平。

2017-09-08 64 瀏覽
一個人食咩好,越菜食個pho都未嘗唔係一個好選擇。今日又嚟到九龍城揾食,嚟到一間叫「新越」既越式餐廳。由於一個人晚餐,通常都係食碗粉麵簡簡單單解決就算。所以食pho係一個好選擇。呢間餐廳好多pho套餐可以選擇,$50左右再配一杯飲品,係百物騰貴既香港,呢個價錢無得輸。裝修方面偏向北歐風,令人非常舒適!有別於一般越南餐廳。我叫左一個咖喱豬扒檬,配一杯凍奶茶。牛油雞翼係每次食越菜必點!所以我亦加左個小食。咖喱豬扒檬外貌似喇沙,但入口咖喱味非常濃郁,超級開胃!豬扒份量十足,好香香茅味!檬粉彈牙,吸哂咖喱汁,真係好開胃牛油雞翼亦無令我失望,酥脆既外皮包住嫩滑雞肉,配以香到不得了既牛油,令人卻罷不能!
一個人食咩好,越菜食個pho都未嘗唔係一個好選擇。

今日又嚟到九龍城揾食,嚟到一間叫「新越」既越式餐廳。

裝修方面偏向北歐風,令人非常舒適!有別於一般越南餐廳。

我叫左一個咖喱豬扒檬,配一杯凍奶茶。

牛油雞翼係每次食越菜必點!所以我亦加左個小食。
咖喱豬扒檬外貌似喇沙,但入口咖喱味非常濃郁,超級開胃!

豬扒份量十足,好香香茅味!
檬粉彈牙,吸哂咖喱汁,真係好開胃
咖哩豬扒檬
牛油雞翼
2017-08-28
咖哩豬扒檬
牛油雞翼
  • 咖喱香茅豬扒檬
2017-08-31 118 瀏覽
之前曾幫趁過新越越式料理吃晚飯,因未嘗蒜蓉牛油焗大頭蝦,今次晚餐可以如願所嘗。我們點選$278二人套餐,不用多費神,多好啊!木瓜蝦沙律,木瓜幼絲、半邊蝦仁、雞絲調味得宜,沒有醋酸味,喜歡呷醋會失望。蒜蓉牛油焗大頭蝦(每位半隻),沒有油淋淋的賣相,漂亮極了!大頭蝦蝦肉夠新鮮,肉質爽實,蝦頭還有少許蝦膏。火車頭湯河,材料很豐富:生牛肉、牛丸、牛筋、爽脆牛百葉、清甜白蘿蔔........大大碗,三人分享!很惹味馬拉盞炒通菜,比較油多,但不夠油炒又不好吃,幸好三人分享都不太介意。還加一碟豬頸肉炒烏冬,我沒有品嘗不予致評。上次吃過生牛肉湯河,好吃,今次再吃。我們要兩份杏仁芭菲甜品,杏仁和椰絲吃得滿口清香。侍應很貼心,我們三人分享二人套餐,多送我們一份焦糖燉蛋,甜蜜又窩心!吃得飽飽和滿足,還有兩杯熱檸餐茶沒有上鏡呢!
我們點選$278二人套餐,不用多費神,多好啊!

木瓜蝦沙律

蒜蓉牛油焗大頭蝦(每位半隻)

火車頭湯河

大大碗,三人分享!

馬拉盞炒通菜
還加一碟豬頸肉炒烏冬,我沒有品嘗不予致評。
豬頸肉炒烏冬

上次吃過生牛肉湯河,好吃,今次再吃。
生牛肉湯河
我們要兩份杏仁芭菲甜品,杏仁和椰絲吃得滿口清香。
杏仁芭菲

焦糖燉蛋

吃得飽飽和滿足,還有兩杯熱檸餐茶沒有上鏡呢!
2017-08-31
木瓜蝦沙律
蒜蓉牛油焗大頭蝦(每位半隻)
馬拉盞炒通菜
豬頸肉炒烏冬
生牛肉湯河
杏仁芭菲
  • 蒜蓉牛油焗大頭蝦
2017-08-26 55 瀏覽
越南吃過越菜,好想再試那種口味,估不到九龍城比到回味比我午餐叫個蟹肉湯檬,個湯好香海鮮的咸香和鮮味,飲落好濃郁,好有口味,檬粉好幼滑,連湯一起入口,檬粉好入味,好正,重點好多蟹肉,好新鮮的蟹肉,入口滑溜多汁,好喜歡突然想吃鉄板烏冬,烏冬好彈牙,不會太林,因為即炒,不糊口,醬汁完全入了烏冬內,掛汁的口感特別好,配菜洋蔥、紅蘿蔔、尤魚等海鮮,好惹味酸辣鳳爪好大份,個酸辣汁入口好好味,不過辣味之後慢慢滲透出來,不吃得辣的要三思,鳳爪又爽又彈口,好好味辣都唔緊要,飲返杯椰汁綠豆冰,好解辣解渴,綠豆蓉又甜又鮮,同椰汁超夾朱古力也不錯,好香好滑,可可味濃厚
越南吃過越菜,好想再試那種口味,估不到九龍城比到回味比我

朱古力也不錯,好香好滑,可可味濃厚
  • 蟹肉湯檬
2017-08-19 49 瀏覽
九龍城出名泰國菜館多, 多數去到都係食泰菜, 今次就試下越南菜食越南菜次次都一定會食番碗pho, 而呢間越菜pho 既湯底標榜正宗同足料熬製標,所以決定一戰! 餐廳價錢都算貼地, 亦有足夠款式選擇,連我最愛紅酒燴牛尾都有但係今次兩個人食叫唔到咁多野 頭盤小食要左個拼盤,串燒沙爹唔會燒到好dry, 夠juicy, 沙嗲汁都調得岩岩好唔會太咸。越式春卷表面整得好脆, 咬落去之後餡料係口腔入面爆哂出黎,口感層次夠哂豐富牙車快沙律整得好fresh, 作為前菜亦好開胃。之後到今次既主角-- 火車頭非常大碗,份量夠2個人食湯頭非常濃, 充滿牛肉的味道, 相信師傅一定熬左好耐。 配料方面亦夠足料, 牛坑腩、 生牛肉、牛筋、 牛丸等, 喜歡牛既必試菠蘿雞絲炒飯炒得夠乾身, 飯粒分明

食越南菜次次都一定會食番碗pho

餐廳價錢都算貼地
, 亦有足夠款式選擇,連我最愛紅酒燴牛尾都有
但係今次兩個人食叫唔到咁多野

牙車快沙律整得好fresh, 作為前菜亦好開胃。

之後到今次既主角-- 火車頭

菠蘿雞絲炒飯炒得夠乾身, 飯粒分明

2017-08-14 59 瀏覽
這裡吃午餐,看餐牌已經覺得好多選擇了,好多種類看了一陣,決定選了海南雞飯上枱大大碟,海南雞的份量十足,雞肉又白又滑,入口有鮮味,咬落都好林滑,點了醬汁十分入味,撈飯好味另一碗叫左朱扒撈檬,朱扒外面香脆,入囗滑溜林軟,仍保持到肉味及囗感,檬又滑口,撈檬d汁好夾好味,酸酸甜甜的消暑叫埋椰汁涼粉冰,滿足了囗舌,清涼消暑涼透心,椰汁甜度適中,涼粉入口滑滑,好味另叫多個椒鹽軟殻蟹,十分好味,炸得又香又脆,蟹仍保持肉味肉汁
這裡吃午餐,看餐牌已經覺得好多選擇了,好多種類

看了一陣,決定選了海南雞飯