2018-11-02 114 瀏覽
新麻蒲分店比之前少了幾間,旺角的放題分店結業實在令人不捨,現在只剩下四間分店,都是以散叫形式。今日同朋友出開銅鑼灣,決定一吃欠違的新麻蒲❣️銅鑼灣分店距離C出口很近,一出就會見到大大個招牌我地6點半就上到去,時間尚早(?)鋪頭內尚有一半空位。我同朋友非常肚餓,我地叫左set 5,非常豐富Set 5 牛豬套餐 $548牛肉分別有霜降牛肉同牛排骨,豬肉有護心肉,另外仲有什錦拼盤、霜降牛肉壽司🍣、部隊鍋、雪花冰同兩杯飲品,三個人食都夠啊😹前菜有不少選擇,泡菜偏酸,可以消䐭,減油膩。爐邊蛋無味😰,裡面有少量泡菜,我會自己再剪啲泡菜加入去。前菜同爐邊蛋食完都可以再refill😛霜降牛肉壽司🍣 有侍應過來用火槍燒,燒之前他會問你想要五成熟或全熟,我地簡左全熟,不過佢燒到大概七成熟,剛剛好❣️部隊鍋材料其實不算很多,有半個麵、少少豆腐、牛肉、煙肉、午餐肉等,味道就普普通通,湯底味道偏淡三款肉類以牛排骨質素最好其肉質嫩滑,有甜味,帶少許油花。護心肉水準比之前食下降了,肉質偏乾,燒完似食牛肉乾棉花糖雪花冰+$12棉花糖滿滿在鋪在雪花冰上面,有侍應會幫忙用火槍燒焦棉花糖哦,燒焦的時候感覺好治癒☺️,冰裡面有些朱

我地6點半就上到去,時間尚早(?)鋪頭內尚有一半空位。

我同朋友非常肚餓,我地叫左set 5,非常豐富

Set 5 牛豬套餐

霜降牛肉壽司🍣

部隊鍋

三款肉類以牛排骨質素最好

棉花糖雪花冰
+$12
棉花糖滿滿在鋪在雪花冰上面,有侍應會幫忙用火槍燒焦棉花糖哦,燒焦的時候感覺好治癒☺️,冰裡面有些朱古力,不會太單調乏味。雪花冰幼細,不會有粗粒,惟融化速度快,要停下手機快點吃!😆

紅桑梅+青葡萄果醋

2018-10-28
2018-11-02 117 瀏覽
今日經朋友介紹 黎食呢間韓國野! 佢道門會帶俾人一個未開舖既錯覺😂 啲員工係會講韓文 未食野之前已經覺址得地道 我最欣賞係佢既泡菜,超好食!佢既lunch set 份量亦好足 有唔同既價錢 好多選擇。
2018-10-16 132 瀏覽
平時同屋企人慶祝生日都會食中菜,今次就打破慣例去食韓燒,試下頗為出名既新麻蒲。坐低之後侍應就送上配菜,款式大約有5-6種,有泡菜、醃蘿蔔、海帶、洋蔥、芽菜等等。之前食韓國菜都未試過有海帶、洋蔥做前菜,而較常見既鹹魚仔、薯仔就欠奉😅部份前菜:芽菜(左上)味道香辣鮮甜,泡菜(右下)夠辣,但菜味唔夠新鮮泡菜海帶落單後侍應就好快放好燒爐,又係外圈湛滿蛋漿。外圈上有少少泡菜粒,配上蛋漿味道唔錯。提提大家蛋漿可免費追加,侍應會順便換爐,所以大家千祈唔好客氣爐邊泡菜蛋牛護心肉:朋友推介,肉色鮮紅,肥瘦均匀,肉質都唔錯,即使燒耐左都唔會韌,反而保留到肉汁。牛肋骨:牛肋骨一塊肉過,只有一舊骨,上菜前侍應已稍為剪開,所以食得好方便。但肉質比較韌,好難咬開,而肉味就唔錯。章魚石頭鍋飯:配料充足,醬料微辣惹味。但章魚份量少,雞蛋太熟,而且石鍋唔夠熱,無飯焦,整體而言味道一般。韓式炒粉絲:粉絲味道比較鹹,上菜時只係微暖,似係一早炒定。秘製醬汁五花腩:相信五花腩(編號好似係P6 🤔)係繼牛護心肉後最好食既肉類。腩肉肥瘦均勻,加上微辣既醬汁就更加香口,食落一啲都唔覺得肥膩😍整體而言,肉類質素頗高,比起其他韓式料理出

泡菜

海帶

爐邊泡菜蛋

韓式炒粉絲:粉絲味道比較鹹,上菜時只係微暖,似係一早炒定。

整體而言,肉類質素頗高,比起其他韓式料理出色。餐廳地點方便,但裝修環境、氣氛一般,抽風系統比較差,而且部份座位無椅背,所以可能坐得唔太舒服。
2018-10-14
慶祝紀念
生日
2018-10-13 165 瀏覽
上次呢新麻浦已經係幾個月前,佢同漢和嗰啲韓國料理唔同, 就係唔係任點任食,唔係放題咁樣,唔需要同啲後生仔一齊爭排隊 。當然啲食物質素係比較高,因為全部都係即叫即點即做。 趁今日晏晝冇乜人,嚟呢度食個午飯chill下。環境間隔都幾寬闊唔使同人逼。食下啲辣泡菜開下胃先。 韓式炒粉絲好香口,有冬菇絲、蘿蔔絲同埋大量蔬菜,夠曬營養豐富,配合五色蔬菜每日。韓式豬肉餃子刀削麵 ,估唔到原來韓國都有刀削麵,以為淨係大陸嘅山西刀削麵。 韓式拉麵湯嘅湯底係用咗大量嘅海鮮, 味道清甜,"鮮"氣逼人。 新麻浦部隊鍋, 入面有午餐肉、香腸、拉麵金菇菜等等,最緊要係湯底夠辣夠過癮。 食咗咁多煎炸辣嘢,一定飲番杯香港人最愛嘅熱檸茶。 呢度午市套餐真係幾抵食,而且我哋食緊韓燒,個價位好似茶餐廳咁樣, 性價比十足!

環境間隔都幾寬闊唔使同人逼。

食下啲辣泡菜開下胃先。

食咗咁多煎炸辣嘢,一定飲番杯香港人最愛嘅熱檸茶。

午餐
2018-10-08 151 瀏覽
好耐冇食過韓國菜 ,銅鑼灣其實好多韓國菜選擇,但係揀咗呢間叫做新麻浦貪佢有唔同嘅前菜供應,仲要係免費添!雖然睇唔明餐牌上面啲字,但係好似大長今咁嘅feel。 有泡菜、豆腐、西蘭花、冬菇等等。 韓式石鍋拌飯,有牛肉蘿蔔芽菜、 菠菜、 煎蛋等等, 撈勻應該好好味,加埋啲韓式辣醬, 絕對足夠惹味。 牛展蘿蔔湯, 湯底好清甜, 啲大蔥夠曬出味,我哋幾個都爭住飲,唔夠飲!紅莓梳打好好味,個樽夠曬特別,望落高級好有睇頭。咁多種韓國菜之中,bbq一定係第一。呢度嘅午餐都唔算太貴幾十蚊,就有交易。濟州韓牛都係248 ,下次一定要再嚟試, 聽聞韓牛比和牛更加有肉味,而且冇咁油利。

雖然睇唔明餐牌上面啲字,但係好似大長今咁嘅feel。

有泡菜、豆腐、西蘭花、冬菇等等。

紅莓梳打好好味,個樽夠曬特別,望落高級好有睇頭。

咁多種韓國菜之中,bbq一定係第一。

呢度嘅午餐都唔算太貴幾十蚊,就有交易。

午餐
2018-10-06 159 瀏覽
韓燒係反工時間lunch食真係第一次,希望食完下午做野唔會眼訓新麻蒲BBQ係第一次去食,一來個侍應就開左個爐,爐旁邊仲有未熟的泡菜的蛋,好期待佢成熟,然後一啖食左佢我同同事食,所以叫左一碟護心肉同豬皮,我見招牌寫著護心肉係豬的橫隔膜同肝的中間部分,不含脂肪及飽和脂肪酸,岩曬話减肥的我,主菜未來己有好多菜前小菜分別有沙律,泡菜,紫菜,湯等等,食完小菜仲可以任添,味道還不錯護心肉$138肉質成條狀,而且味道應該事先己醃好味,所以燒完可以不用落調味料,食落去真是鮮嫩無比,另外可配上生菜一齊食添看來護心肉真是我目前為燒肉首選!秘制豬皮$88聽同事推薦我食豬皮,佢碟上有三大片,咪以為好少,燒上去再剪來,己好多,我地燒到外脆內軟,豬皮吃起來口感很有彈性,而且有豐富⻣膠原,對女士們很好。最後埋單每人百幾蚊,己品嚐美味美食,值回票價!

護心肉$138
看來護心肉真是我目前為燒肉首選!

秘制豬皮$88

最後埋單每人百幾蚊,己品嚐美味美食,值回票價!
2018-10-04
2018-10-06 109 瀏覽
第一次去新麻蒲是在葵芳新都會廣場分店,感覺不錯。今日再去銅鑼灣分店食午餐,午餐有很多選擇,而且份量十分充足如果男仔去食一份set lunch 應該會好滿足,因為真的很飽今天點了兩份午餐, 加韓燒護心肉同豬皮。午餐分別是火山芝士泡菜飯及海鮮嫩豆腐湯我最喜歡是火山芝士泡菜飯,因為芝士份量剛剛好,配合炒蛋,泡菜飯,吃起來不會太膩,很開胃。 至於海鮮豆腐湯, 湯味很濃,海鮮配料多,有青口,蜆肉 ,蝦。這裏的職員服務態度很好,配菜,沙律吃完後可以叫他們添加。 燒烤方面我們叫了豬皮,護心肉(牛肉). 護心肉的特色是熱量很低,100克的護心肉只有188kcal,相當健康.而且肉質很嫩,有彈性,吃過一次便會上癮。總括來說,這間舖服務態度好,食物質素高,而且價錢也十分合理。

我最喜歡是火山芝士泡菜飯,因為芝士份量剛剛

2018.08.26【 08.26 2韓式醃生蟹&泡菜五花肉@ 新麻蒲BBQ】 在香港吃韓燒, 新麻蒲BBQ可是出名, 但如果妳以為她只有韓燒出色, 那就是時候開始改變概念了, 新麻蒲BBQ的韓式醃生蟹也很棒的。 受韓綜藝“一日三餐”E主廚的影響, 這次和朋友P挑戰韓式醃生蟹。 學方東升採主在長命百二歲的句式: 我們沒有資格偷白飯, 韓式醃生蟹才有資格。 今晚我們點了 韓式甜辣醃生蟹及韓式醬油醃生蟹 配上材料豐富的拌飯 白飯還能剩下嗎? 韓式甜辣醃生蟹 韓式甜辣醬讓生蟹 辣中帶甜 由生蟹伴著 讓吃辣初學者更易接受 韓式醬油醃生蟹 韓式醬油讓生蟹 鮮味更出 蟹肉更甜 一口接一口 韓式拌飯 材料豐富的拌飯 和蟹膏蟹肉拌呀拌 拌出個好滋味 泡菜五花肉 同場加映 不用自己燒的五花肉 生蒜放在五花肉至上 一點也不辣 配上泡菜 此刻,我好想瑞鎮OPPA一塊吃 同行朋友則希望E主廚一塊弄蟹 整體 味道:♥♥♥♥♡ 環境:♥♥♥♥♡ 服務:♥♥♥♥♡ 衛生:♥♥♥♥♡ 抵食:♥♥♥♥♡ ♡ 新麻蒲BBQ ♡ ♡ 銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈2樓♡

在香港吃韓燒,
新麻蒲BBQ可是出名,
但如果妳以為她只有韓燒出色,
那就是時候開始改變概念了,
新麻蒲BBQ的韓式醃生蟹也很棒的。

受韓綜藝“一日三餐”E主廚的影響,
這次和朋友P挑戰韓式醃生蟹。

學方東升採主在長命百二歲的句式:
我們沒有資格偷白飯,
韓式醃生蟹才有資格。

今晚我們點了
韓式甜辣醃生蟹韓式醬油醃生蟹
配上材料豐富的拌飯
白飯還能剩下嗎?

韓式甜辣醃生蟹

不用自己燒的五花肉
生蒜放在五花肉至上
一點也不辣
配上泡菜
此刻,我好想瑞鎮OPPA一塊吃
同行朋友則希望E主廚一塊弄蟹

• 韓式甜辣醃生蟹
  • 韓式醬油醃生蟹
  • 泡菜五花肉
2018-10-03 138 瀏覽
之前都來過吃新麻蒲,但今次再黎食過,叫了食物後,待應就拿了不少前菜來,而且份量還要不少,海帶,辣醬蔥,沙律已經將整個桌面放滿了,味道酸酸甜甜,帶少少辣十分開胃。待應倒了些蛋漿,不久蛋就熟了,味道蛋夠香而味道都濃郁,而且因為有點泡菜,帶點微辣和增加口感。等咗大約十分鐘都不用,一個幾層的食物盆就來到,每層都有不同的肉類同菜都已經十分吸引,當然有充滿油香的豬肉和牛肉,充滿肉汁而且口感嫩滑,好味道。蝦都十分新鮮而且隻數都不少。帶點肥膏的腩肉現在落落去,油脂不少令到更香,還帶點少少脆口。最後仲有脆口香腸添。食了那麼多肉,當然要吃瓜,冬菇,金菇,燒完之後都勁飽肚。新麻蒲當然不少得重頭戲「護心肉」,真的勁香軟又多汁,這個才是我們來新麻蒲吃的最大目的!每塊都紅噹噹,看得出的新鮮嫩,燒好了的紅燒肉味,流在口裡太正!食再多我都唔厭

2018-09-25 263 瀏覽
之前妹妹生日指定話要泥新麻蒲度食生日飯,呢間餐廳又真係唔錯喎,所以今次我都揀左呢度去慶祝朋友結婚 今晚都好旺場,差不多滿坐 先上前菜,款式多,份量亦唔少!沙律同泡菜都好好味,海帶就酸酸地好開胃,生菜包燒肉食一流 個爐有蛋漿包圍住,食完燒肉啲蛋就差唔多可以食喇 韓式煎餅拼盆:有魚柳、翠肉瓜同菇!雖然外貌似天婦羅,但係唔同既係外面唔係炸粉,係蛋漿 新麻蒲五花肉:五花肉係韓國非常受歡迎,營養價值好高,可以解除身體毒素,含膠原蛋白質對皮膚有美容既效果 新麻蒲牛護心肉:醃得好入味,亦唔會太韌 燒肉中⋯除左bbq爐,枱上面仲有另一個爐燒火鍋⋯新麻蒲部隊鍋:我很喜歡,料多湯底正 shark attack:偏甜,但味道唔錯,幾特別,賣相一流

今晚都好旺場,差不多滿坐

個爐有蛋漿包圍住,食完燒肉啲蛋就差唔多可以食喇

新麻蒲五花肉

新麻蒲牛護心肉

新麻蒲牛護心肉:醃得好入味,亦唔會太韌

燒肉中⋯
新麻蒲部隊鍋

除左bbq爐,枱上面仲有另一個爐燒火鍋
新麻蒲部隊鍋

新麻蒲部隊鍋:我很喜歡,料多湯底正

Shark  attack

新麻蒲五花肉
新麻蒲牛護心肉
Shark  attack
2018-09-24 146 瀏覽
之前响網上見到新麻蒲的介紹,好似都幾吸引,於是今晚就book左位去一去,不過整體就不過不失,比預期中有點失落。有唔同套餐選擇,價錢算係中上價,我地點左個烤肉兩人套餐,望落都幾豐富。點左大約十分鐘都唔夠,好快手就上晒D食物,除左燒的肉外,亦有沙律,海帶,生菜等任食。不過D肉都留有雪,新鮮度好似就一般。呢到係用網燒,所以都好快熟,要長期望住個火,而特別係個爐外圍都倒左D蛋漿,係混入泡菜,而蛋漿係任食,可以隨時叫店員加。味道方面,D蛋都好滑口,加左泡菜味道都好夾,幾好味!呢個餐有五花腩,護心肉,豬頸肉,牛肉,豬皮等。比較好味係牛護心肉,雖然細細肉,但肉質嫩又軟腍,肉仲好有彈性。不過其他肉就味道不過不失,無咩大驚喜。其中五花腩太過多脂肪,燒完層層油,一D都唔Juicy。飲品方面,點左杯Cocktail Rita - I'm fine,係菠蘿加酒,幾Fresh,而酒亦易入口。不過,整體套餐份量都幾足,食完超飽飽,飽到第二日早餐都食唔落。

2018-09-19
2018-09-22 167 瀏覽
中午人唔算太多都有3-4臺空位,我地一行5人入到去一個正在清理差不多完成既檯第一個年輕服務員叫我地等一等,跟著有個中年男服務員呀叔大大聲問我地幾個,答咗佢5位佢勁冇禮貌咁叫我地出去門口等,好似渴狗咁!但其實張檯就清潔完同完全唔會阻到其他人行!再等多一陣又有個中年女服務員又走過黎渴我地出去門口等!嬲到我同事直接話唔食!未見過服務態度咁差既食店!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2018-09-22 132 瀏覽
一個禮拜總有一兩日會到銅鑼灣,基本上好多餐廳都試過哂,而且早排食過同區既另一間韓燒,味道令人咋舌,一直深深不忿,所以決定今晚要食番餐好食韓燒一雪前恥。一早聽聞新麻蒲BBQ價廉物美,今晚機會終於黎喇,飛雲...全店八成都係卡位,相當闊落。櫈都未坐暖,一堆韓式小菜就已經擺在眼前,泡菜、沙律、大豆芽、海帶...所有小食同配菜都可以免費refill的哦,所以忍唔住食左兩兜泡菜🙈韓式煎餅拼盆冬菇、雞脾菇、翠玉瓜,首推魚柳👍🏼豬肉套餐 二人份護心肉、豬扒、大蝦、芝士腸、年糕...大推五花肉,厚切肉嫩泡菜烤蛋都唔錯邊食蛋邊等D肉燒熟🙃,最重要係唔駛睇火就有得食套餐都仲包左一個港女至愛部隊鍋食埋呢個極滿足🤟🏼

一早聽聞新麻蒲BBQ價廉物美,今晚機會終於黎喇,飛雲...

全店八成都係卡位,相當闊落。

韓式煎餅拼盆

冬菇、雞脾菇、翠玉瓜,首推魚柳👍🏼

豬肉套餐 二人份
護心肉、豬扒、大蝦、芝士腸、年糕...

大推五花肉,厚切肉嫩

泡菜烤蛋都唔錯

邊食蛋邊等D肉燒熟🙃,最重要係唔駛睇火就有得食

套餐都仲包左一個港女至愛部隊鍋

食埋呢個極滿足🤟🏼

2018-09-21
2018-09-20 91 瀏覽
每個星期四做完運動都會在銅鑼灣四圍找食,銅鑼灣區的食店有一半都試過了,今次到波斯富街新麻蒲韓國燒肉店,需然知道有幾間分店,但我都是第一次食。新麻蒲韓國燒肉位於銅鑼灣廣場一二期隔離,可能太夜關係,不需排隊,全店約7成滿,大部份都是卡位,座滿算闊,不太迫。餐牌有多款燒物選擇,不喜歡燒,還有韓式飯、麵類、部隊鍋等,認真多元化,最後我和朋友點了一個二人豬肉餐和韓式煎餅併盤。點餐後侍應立即上前菜、沙律,效率果然高,前菜我就不用多說,最好吃是泡菜和沙律。豬肉套餐內有大蝦、護心肉、五花肉、豬排骨、蔬菜併盤、部隊鍋,推薦護心肉,肉味濃,配上蔬菜醬汁夾在一起食一流。韓式煎餅併盤 推薦魚柳總評:與朋友相聚好地方,坐得舒服。

韓式煎餅併盤 推薦魚柳

總評:與朋友相聚好地方,坐得舒服。
2018-09-20
2018-09-18 92 瀏覽
近期睇得韓劇多,見劇入面嘅演員成日係度食韓燒食得好滋味,攪到我都好想食。於是今日就去左銅鑼灣嘅新麻蒲韓國餐廳食韓燒。佢menu 都好多選擇,高級牛肉到護心肉、海鮮燒烤,到人蔘雞、芝士泡菜炒飯、部隊鍋、雪花冰等. 我因為好想食佢嗰特級霜降牛,於是就叫左個SS1牛肉套餐 -2人套餐($398) 。呢個餐有特級霜降牛肉100g 、 秘製牛肋排120g、 新麻蒲秘製牛五花肉120g 、 特選什錦拼盤(年糕,蘑菇,豬肉香腸,大蝦)仲有送多個新麻蒲部隊鍋。真係幾抵食。餐前仲送左大大碟的泡菜、醃製洋蔥、海台、大豆芽同蘿蔔片,另仲有一碟沙律菜。仲有免費爐邊蛋送埋,咁多野食,兩個人點都夠飽。第一件事緊係試下佢個特級霜降牛肉先啦,牛肉從表面嘅油脂分佈就可以分出係咪靚野,一睇油脂分佈係牛肉表面咁平均,就知好野。佢係比較厚切,所以都要燒耐一陣,但係入口真係好好味。肉汁加油脂香。最好就係夾埋佢送嘅 生菜同秘製醬汁一齊食。咁先係正宗韓式食法。另外一個秘製牛助排都係好正,佢係預先醃好左嘅牛助肉,本身已經好入味。呢個比較合適配佢嘅燒汁食。有少少甜甜酸酸嘅味,咁就最好食。 五花肉薄薄幾片,但係好都係醃得好好味。燒起上黎

五花肉薄薄幾片,但係好都係醃得好好味。燒起上黎又易熟。好啱我呢d 又懶又心急嘅人 。

另外仲有個特選什錦拼盤。除左金菇,冬菇菌類仲有兩大隻蝦。蝦係好新鮮,燒完都仲係好鮮味。

等緊d 肉燒熟嘅 時候,最合適就係食個部隊鍋,部隊鍋嘅靈魂係餐肉同即食麵。有呢兩樣野我已經好滿足。
佢仲有金菇、腸、年榚、芝士、等係埋入面。食晒真係一次滿足晒我呢d 韓迷欲。