餐廳: 方叔叔重慶老火鍋 (如心廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-10-29 61 瀏覽
見到方叔叔個門面同餐牌都幾吸引,點知一試就賴嘢,醬油蘸料係火鍋中既靈魂,點知醬油咸到不得了,再試湯底,重慶辣又無香味又唔辣,大骨又得個咸字,連湯底都唔得既相信好快又改名或者執笠喇,簡直中伏!
2022-10-28
2022-10-29 43 瀏覽
打邊爐既湯底早最好就揀鴛鴦鍋!一邊辣一邊唔辣先最正! 所以我叫左一邊重慶麻辣,叻一邊就係養生花膠雞鍋! 個雞湯好滋補,味道濃郁,好足料呀!好鍾意呢度既配料可以半份咁叫,如果2個人又想食多d唔同既配料就岩哂!平時打邊爐一定唔少得既就係牛肉,今次就食嫩牛肉,口感真係非常嫩滑!肉味都好香!鵝腸都好爽口,而且都處理得好乾淨!手打魚籽蝦滑夠彈牙仲有粒粒蝦肉鮮蝦夠哂鮮甜!另外仲叫左一d蔬菜例如淮山、皇帝菜、萵筍片等等 佢地既飲品都幾有特式,而且大大杯!洛神花鮮橙特飲 - 甜甜既橙汁入面仲有洛神花香水仙烏龍檸檬茶 - 我自己就好鍾意呢一杯,因為飲完之後個茶味好有層次地係口腔盤旋 ! 下次都要再拜會方叔叔啦

鵝腸都好爽口,而且都處理得好乾淨!

手打魚籽蝦滑夠彈牙仲有粒粒蝦肉

鮮蝦夠哂鮮甜!

另外仲叫左一d蔬菜例如淮山、皇帝菜、萵筍片等等

佢地既飲品都幾有特式,而且大大杯!

洛神花鮮橙特飲 - 甜甜既橙汁入面仲有洛神花香

2022-10-24 138 瀏覽
正宗四川火鍋推介方叔叔重慶老火鍋 ~~~~~~~~~~~~~~~~今次小編黎到方叔叔食火鍋,岩晒秋天天氣涼涼地食,可以暖肚,哈哈(小編暫時係香港食過最正宗最好味既重慶火鍋)小編order了一人午市火鍋 ($98;只限星期一至星期五)超級抵!!! 可以自選湯底,小編就選擇左麻辣×蕃茄湯底~~午市套餐自選雞/牛,自選公仔麵/鳥冬等,另外午餐有午餐肉,肉丸,蔬菜,腸類, 鮮蝦~~~醬油方面,方叔叔提供正宗四川火鍋醬料,香油配蒜蓉,令到食物有更加香嘅鮮味,仲可以減辣, 啱曬唔食得辣又鍾意食辣嘅朋友仔🫣🫣🫣PS: 對麻辣火鍋有研究的朋友就一定要試!!!因為真係好好味~~~~~~鳴
正宗四川火鍋推介

方叔叔重慶老火鍋

~~~~~~~~~~~~~~~~

2022-10-24 94 瀏覽
🇭🇰 荃灣- 方叔叔重慶老火鍋鐘意食辣既我 成日都去發掘唔同辣野☺️而麻辣火煱我就鐘意食呢種麻辣 係真係會辣得嚟你會想keep住食😍而佢既食材都好新鮮 會令人有食完一次之後好掛住 想返去再食既魔力😆😆⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗✅環境&服務態度:環境算大,就算枱枱都打邊爐但都唔會好焗促👍🏻餐廳仲為每枱準備咗個計時器,For我地計煮唔同食材既時間 貼心🥹員工個個服務都好好 幫我地加熱水更加會加塊板先倒 驚整到顧客☺️另外 前台仲有糖果 打完邊爐可以清新吓口腔~~👅 鴛鴦麻辣鍋(⭐9/10) $38/人🔻大骨滋補湯有大大舊豬骨係入面,勁多筋,而且個湯淆到好正好濃😍好似平時係屋企飲湯既味道~🔻麻辣 普通辣麻辣係必點啊!!超好食~~不過佢真係會越滾越辣㗎~~食蘿蔔果啲吸哂佢個麻辣味好正啊😍🔻而我今次叫咗以下食物🔻🔻 稻庭鳥冬(一份)(⭐7/10) $48🔻 紅糖糍杷(半份)(⭐7/10) $38🔻 鮮龍躉片(半份)(⭐8/10) $78肉質厚實,好新鮮,食落又唔會好韌~同埋跟住佢教我個時間碌會好好食😍🔻 串鮮蝦(半份)(⭐9/10) $58呢個半
🇭🇰 荃灣- 方叔叔重慶老火鍋

🔻 稻庭鳥冬(一份)(⭐7/10) $48
🔻 紅糖糍杷(半份)(⭐7/10) $38

🔻 鮮龍躉片(半份)(⭐8/10) $78

🔻 串鮮蝦(半份)(⭐9/10) $58
呢個半份有有四隻,隻隻都大隻,蝦肉彈牙又爽口👍🏻擺盤亦都好唔錯😍

🔻 重慶炸酥肉(半份)(⭐8/10) $38
炸得好香脆😆亦都唔會話過多嘅炸粉,浸落湯底一下就食得👍🏻做小食就最好不過~

🔻 白蘿蔔(半份)(⭐7/10) $18
蘿蔔冇渣,清甜👍🏻索味之選~~

🔻 手打魚籽蝦滑(半份)(⭐8/10) $58
蝦滑十分彈牙~~而且索埋個麻辣味,好好食 係會想翻叫!!!要食一份呀😍

🔻 武隆苕粉(半份)(⭐7/10) $28
佢就係平時食開嘅薯粉,不過佢係勁粗勁煙韌既~~鍾意食煙韌野嘅朋友仔要試下佢個苕粉,佢地仲好貼心咁準備咗個撈俾我地住粉麵用㗎😍

🔻 大刀牛肝(半份)(⭐7/10) $48
呢樣餸菜唔係好多舖頭可以有得叫~所以一定要叫嚟試吓 佢送到嚟 會有個蛋黃係牛肝上面~

🔻 美國Prime牛小排(一份)(⭐8/10) $268
係值得咁貴既牛小排~雪花紋路好靚,油脂分布平均,牛味十足😚

🔻 水仙烏龍檸檬茶(凍)(⭐8/10) $48
係超大杯既檸檬茶 一嚟到小小嚇親🤣,啱哂越食越辣既時候keep住飲🤪仲要佢同坊間凍檸茶唔同 佢係有水仙烏龍做茶底 仲要真係飲得出烏龍味㗎 好正🥰

🎏地址:方叔叔重慶老火鍋 (如心廣場) (荃灣)
1.荃灣楊屋道8號如心廣場一期3樓305號舖
2.中環皇后大道中139號The L. Place 14樓
3.沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖
4.觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖
5.尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓
(省略N間分店……….)

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #discoverhongkong #food #yummy#hkfood #hkfoodie #hkmarketing #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollow #荃灣 #荃灣美食 #荃灣餐廳 #打邊爐 #方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_荃灣
2022-10-23 69 瀏覽
第一次幫襯這一間火鍋店,食物種類還可以,但可提供多一點的食物choice 會更好,另外,有點奇怪Lunch set menu的配料有午餐肉,個人本身覺得午餐肉是用來煎的,不會用來hot pot,如果可改為其它肉類或丸類應該會比較吸引,lunch set包埋drink尚算不錯,本身想加錢改飲酸梅汁,但已經售完,實在太可惜,希望下次可以到,服務人員尚算不錯,上菜速度剛剛好,個人火煱都有4款湯料可選2款,flexible and very good .
之前食過幾次渝味曉宇,都好中意食。直至早一個星期行過如心廣場見到「方叔叔」啲廣告,以為有新開既重慶火鍋店,即刻約左幾位朋友去試下,去到先知原來只係餐廳改名,所有裝修格局維持原狀🤠。 我地一行4人,經OpenRice Book枱,所以去到餐廳即刻有位唔洗等。之後一如既往,一坐底會每人送上一碗糖水,我地再用手機scan QR code瘋狂落單😎。 比較令我印象深刻既就係以下呢幾款食物,包括美國牛小排同嫩牛肉,兩款都係我至愛,牛肉味重,重點係夠淋;而牛舌轉左新口味變左藤淑牛舌,店員整極力推介之下叫左黎試下,相比起以前既牛舌,的確醃制過係入味好多;至於牛打四寶丸同手打蝦滑都係必叫項目,口感算彈牙。仲有叫左一堆配菜,都不過不失,無complain。食完主菜,就一定會叫返碟紅糖糍粑,點一點黃豆粉再放入口,口感煙煙韌韌,個味道好襯好好味,重點係唔係到到有得食,所以幫襯左幾次都叫足咁多次🤣,一樣有水準。 最後,要值得一提既係佢地既service做得好好,由帶位到送餐到埋單都好有禮貌👍🏻,手機落單後好快就送上枱,而且環境亦坐得舒適,岩晒我地幾個朋友聚舊吹水。
2022-10-13
  • 美國牛小排
  • 嫩牛肉
  • 藤淑牛舌
  • 手打蝦滑
  • 紅糖糍粑
2022-10-14 122 瀏覽
朋友最近話要減肥,之前有人講方叔叔都有生酮🤭要減肥都吾怕啦室內環境舒適,空間感足夠員工招呼亦都非常之得體以麻辣火鍋為主既餐廳,都唔會覺得好侷促一坐低之後,店員就會奉上一碗冰糖銀耳糖水作清熱之用鴛鴦麻辣鍋招牌麻辣紅油湯底用上了在辣椒香料熬製而成,再加上花椒及牛油,又麻又辣。而香菜皮蛋鍋就可以一解油膩又可以清熱一下,好香芫荽香氣。🎐嫩牛肉肉質軟稔及滑身,而且價錢一啲都唔貴,絕對要推介必點🎐老油條配上靈魂麻辣湯底超級吸味,🎐手打蝦滑肉質爽彈鮮美🎐稻田毛肚很爽口彈牙,焯幾焯就已經可以食🎐苕皮很爽口,帶有非常煙韌的口感,配麻辣火鍋一流,就算久煮都不會散又滑溜。水仙烏龍檸檬茶真係好大杯就算兩個人share都OK飲落多左一份淡淡的茶味,再加埋檸檬又可以解渴
朋友最近話要減肥,之前有人講方叔叔都有生酮🤭要減肥都吾怕啦

室內環境舒適,空間感足夠
員工招呼亦都非常之得體
以麻辣火鍋為主既餐廳,都唔會覺得好侷促

一坐低之後,店員就會奉上一碗冰糖銀耳糖水作清熱之用

鴛鴦麻辣鍋
而香菜皮蛋鍋就可以一解油膩又可以清熱一下,好香芫荽香氣。

🎐嫩牛肉肉質軟稔及滑身,而且價錢一啲都唔貴,絕對要推介必點

🎐老油條配上靈魂麻辣湯底超級吸味,

🎐手打蝦滑肉質爽彈鮮美

🎐稻田毛肚很爽口彈牙,焯幾焯就已經可以食

水仙烏龍檸檬茶
真係好大杯就算兩個人share都OK
飲落多左一份淡淡的茶味,再加埋檸檬又可以解渴
2022-10-10 126 瀏覽
今日一行二人,我第二次再食,之前食lunch, 今次晚餐,整體來講環境舒適,服務態度好,食物新鮮,湯底好味,分量可以吧,晚餐時段限時120分鐘,職員不斷添加湯,下次也會再來的
2022-10-01 255 瀏覽
最鐘意食火鍋,一年四季無分季節都會去食,最鐘意食就係重慶火鍋🤤之前發現原來渝味曉宇改咗名做方叔叔,不過食物依然保持之前嘅高水準!食材全部都好新鮮,上面仲好貼心插枝小旗仔提醒你每樣食物嘅煮食時間☺️我最鐘意食嘅就係牛栢葉同鴨血🥳鴨血完全冇臭味,同麻辣湯底簡直係絕配!上次去侍應哥哥仲送咗碟美國Prime牛小排😍脂肪分布均勻,連我好少火鍋食牛肉嘅都覺得好好食!

上次去侍應哥哥仲送咗碟美國Prime牛小排😍
脂肪分布均勻,連我好少火鍋食牛肉嘅都覺得好好食!

晚飯時間同朋友經過如心商場見到方叔叔麻辣火鍋,因為我哋都鐘意食辣所以今晚晚餐揀咗呢間火鍋一入餐廳店員非常有禮貌招呼我哋入座,環境唔錯⋯聞到陣陣麻辣香味都忍唔住快快點菜點左一個鴛鴦鍋,因為未食過擔心太辣,穩定起見一邊辣一邊唔辣火鍋同配菜好快已經上齊,賣相好吸引當然係手機先食火鍋開始滾起,我先試麻辣湯辣得好爽,雖然好辣但忍唔住係咁食萵筍入口爽脆,鵝腸同黃喉都整得好乾淨,第一次食都好好食食飽之後跟店員傾左幾句,原來係渝味曉宇改咗方叔叔呢個名,值得再來食多幾次
點左一個鴛鴦鍋,因為未食過擔心太辣,穩定起見一邊辣一邊唔辣

火鍋同配菜好快已經上齊,賣相好吸引
當然係手機先食
火鍋開始滾起,我先試麻辣湯
辣得好爽,雖然好辣但忍唔住係咁食

萵筍入口爽脆,鵝腸同黃喉都整得好乾淨,第一次食都好好食

大骨麻辣鴛鴦鍋
2022-09-29
5 分鐘 (堂食)
大骨麻辣鴛鴦鍋
  • 翠綠萵筍
  • 鵝腸
2022-09-28 132 瀏覽
今次同朋友黎挑戰食哩個麻辣火鍋 食辣前 服務員送上餐前暖胃雪耳糖水話系可以保護腸胃 我地叫蝦滑 鮮黃喉 美國牛小排 功夫萵筍片等食物 口感爽口 彈牙 嫩牛肉又真係幾嫩滑 整體環境吾錯 幾干淨舒服 服務員態度都幾好 幾有禮貌 下次會再幫襯
2022-09-22
慶祝紀念
生日
2022-09-28 112 瀏覽
一坐下來就有一碗糖水打底服務員說對個胃好。對於一個重慶火鍋的愛好者這個九宮格真的很夠味 特別香.他們的特飲超級大杯 方叔叔推薦菜的中的鮮黃喉特別爽口 功夫萵筍片 麻辣牛肉煮下去都很夠味。還有其他的炸酥肉液態別好吃裡面還有花椒粒再說醬料方面店員說傳統的重慶吃法是多點麻油多蒜 非常香並且很解辣服務員非常熱情態度很好並且每道菜都有進行介紹!如果大家非常喜歡吃重慶火鍋的話這家是個非常不錯的選擇!
服務員非常熱情態度很好並且每道菜都有進行介紹!
如果大家非常喜歡吃重慶火鍋的話這家是個非常不錯的選擇!
2022-09-28 89 瀏覽
好長時間無行過荃灣。今日行完荃灣一日。行到方叔叔門口。感覺呢个招牌名特別奇怪。于是好奇去詢問2一下職員。該職員友好友善咁解答各種問題。解答如流。。原來方叔叔就係渝味晓宇。。一講到曉宇。既然來到門口我地就不仿嘗試一下重慶火鑊。畢竟太長時間無翻過重慶食過重慶麻辣火鍋。。進入店舖。第一感覺就係環境好。職員都有禮。微帶笑容迎客。舖理有沙發檯。不過我們一行幾人所以職員安排我們坐更大得桌子。。職員很體貼很專業。。然後又很詳細介紹季節時令菜養生花膠🐔湯和油跌的使用方法。。最重要的係一座下就有一碗暖呼呼的糖水。簡直太棒喇。。。。然後我們點了花膠雞重慶辣鴛鴦湯底。陪上方叔叔推薦菜式鵝腸。牛小排。蝦滑。。簡直有感覺會到重慶那種感覺。。。再加上這裡有其他地方很少有的菜式食。例如大大只的牛蛙。新鮮的🐷腦🌼。。脆脆的幹貢菜。爽口的牛肝。簡直係太棒喇。。。再加上🍺買一送一這種優惠。一邊吃上麻辣火鑊。一邊飲上冰凍的啤酒。。用餐途中職員服務都很好。主動添湯更換胖碟。。餐後還主動提供方叔叔薄荷糖
2022-09-27
  • 腦花
  • 牛蛙
  • 養生花膠雞湯
2022-09-27 62 瀏覽
吃火锅儿咯!鸳鸯锅辣的爽,骨汤又很香,口味锅底很适合普通人。牛肉的食材非常新鲜,食量实足,推荐喜欢吃辣的小伙伴一定要尝试一下。小酥肉瞬间光盘,午餐肉很扎实,牛肉特别嫩,口味也好,黄喉.鹅肠.毛肚.牛板健也是十分推荐…环境干净卫生,服务态度很好…从进店食饭到结束都是让人满意十足…赞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-09-26
10 分鐘 (堂食)
  • 牛板健
  • 嫩牛肉
  • 黄喉
  • 牛小排
2022-09-27 48 瀏覽
想食麻辣火锅方叔叔食一个唔錯選擇,中午有一人火煱,仲有免费湯底,牛小排,羊肉卷超级好味,這裡一來送上雪耳糖水很媛心。職員説喝了才吃麻辣火锅不會傷胃,服务一流,下次一定再去

牛小排
牛小排