餐廳: 方叔叔重慶老火鍋 (如心廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-01-24 40 瀏覽
入到行過如心廣場一期3樓已經聞到由方叔叔發出一股重慶濃郁的味道,我就係比呢股味道吸引我約fd 來食。我地先點選鴛鴦麻辣鍋,分別係重慶普通辣和大骨滋補湯,由於好友今次唔想點咁辣因之前喉嚨痛,所以今次點普通辣,我反而覺得重好,因唔會比辣湯掩蓋原有食物的鮮味,而大骨湯亦好足料,一大件豬骨在鍋內。我幾鍾意呢到的火鍋料可以叫半份,因我地2人來,每樣都想點想食d ,但點一份又未必食得哂,所以好滿意半份的安排。我就叫左以下的火鍋料⬇️⬇️⬇️🔯皇帝菜(半份)$28 🔯炸芋頭(半份)$28 🔯藕片(半份)$18 🔯鮮竹笙(半份)$38 🔯熟鵪鶉蛋(半份)$18 🔯香鹵豬大腸(半份)$38 🔯鴨血(半份)$48 🔯潮汕手打牛筋丸(半份)$28 🔯手打四寶丸(半份)$58 🔯現炸豆皮(半份)$38 🔯鮮豬心(半份)$38 🔯珊瑚蚌(半份)$68 🔯美國Prime牛小排(半份)$138牛小排油花分佈均勻,質地柔軟高質, 珊瑚蚌爽口,鮮竹笙掛湯力超強放重慶辣感覺超正。

🔯皇帝菜(半份)$28
🔯鮮豬心(半份)$38
🔯珊瑚蚌(半份)$68
🔯美國Prime牛小排(半份)$138

2023-01-19 731 瀏覽
現在天氣凍,晚飯搵食都是搵火鍋,今晚的火鍋就選擇了荃灣如心廣場的方叔叔,原來方叔叔的前身渝味曉宇已全線轉名為方叔叔。餐廳裝修新潮環境舒適。坐下後先揀一個鴛鴦鍋,皮蛋香菜湯 拼重慶麻辣湯。重慶麻辣湯灼出的肉類特別好味,帶有麻香辣,我差不多全程都是用麻辣湯底。美國牛板腱$98,牛板腱例牌是油花較少,但相對牛味較濃,切得頗大件,厚薄適中,這個價錢,相當抵食。餐廳非常重視食物質數、口感、味道,在跟上的食物上都跟有灼食物的時間,認真貼心。滕辣牛舌$58,牛舌也是切得大件,經已醃過,更為入味,口感帶點煙靱,牛舌特有的油香感,食這個更顯川味特色!稻田毛肚$78,一整大片的,跟廚師提供的時間,麻辣爽口,好有特色味道,無論味道口感超喜歡。大刀牛肝$48,牛肝食火鍋都是第一次食,牛肝味道特別濃,不過內臟都不敢食太多。晨州生蠔$88,四隻,用冰鎮著上,保持新鮮,頗大隻,隻隻都肥嘟嘟,入口軟滑,頗抵食。牛蛙$38,牛蛙口感軟彈,肉質食得出的新鮮,味道鮮甜。鮮龍躉片$78,新鮮到看落有點晶瑩,口感軟滑多汁,很鮮味!至於蔬菜,要了個很爽口的唐生菜。

餐廳裝修新潮環境舒適。

坐下後先揀一個鴛鴦鍋,皮蛋香菜湯 拼重慶麻辣湯。

餐廳非常重視食物質數、口感、
味道,在跟上的食物上都跟有灼食物的時間,認真貼心。

牛蛙$38,牛蛙口感軟彈,肉質食得出的新鮮,味道鮮甜。

鮮龍躉片$78,新鮮到看落有點晶瑩,口感軟滑多汁,很鮮味!

至於蔬菜,要了個很爽口的唐生菜。
2023-01-16 48 瀏覽
凍冰冰最好就打邊爐~呢間火鍋原來改左名,好在服務同食物質素都無變!細心位有圍裙、店員介紹食法、主動加茶、快收碟。未食火鍋會有糖水清清味蕾,再叫個鴛鴦麻辣鍋(大補滋補湯、麻辣)正宗麻辣香~另一邊係新鮮料淆嘅清湯底,唔會食完口渴嘅湯底黎!Like 爆好多都可以叫半份,兩個人可以食多幾樣野!我最愛係爽脆鮮味嘅珊瑚蚌、白鱔片、龍躉片都好有魚鮮味~老公話黑豚腩肉、美國牛板腱都好正,豚腩肉仲好軟淋~麻辣必點當然係滑滑嘅鴨血!鮮腐竹、包漿豆腐、藕片、淮山條都新鮮好味!新鮮皇帝菜、鮮滑魚麵用清湯底淥,突出左菜嘅香味同魚麵嘅鮮味~
凍冰冰最好就打邊爐
糖水

珊瑚蚌、白鱔片
龍躉片、鮮腐竹、淮山條

黑豚腩肉、美國牛板腱
老公話黑豚腩肉、美國牛板腱都好正,豚腩肉仲好軟淋~
鴨血、鮮腐竹、包漿豆腐、藕片

糖水
珊瑚蚌、白鱔片
龍躉片、鮮腐竹、淮山條
黑豚腩肉、美國牛板腱
鴨血、鮮腐竹、包漿豆腐、藕片
自從改名 方叔叔重慶老火鍋 都係第一次黎到荃灣如心分店~呢度一坐低就會遞上滋潤雪耳紅棗糖水給容人最中意呢度大部分火鍋配料均可點半份,兩個人都可以好豐富鴛鴦麻辣鍋山珍菌湯一濃一淡可綜和番!麻辣揀了普通辣度,適合淥肉類~另外仲有大大杯Cocktail 都係$48杯,打邊爐配Jumbo size 就是爽!衝上雲霄百香果雞尾酒 (左)$48酸甜百香果很解膩,整杯無冰很爽!洛神花鮮橙特飲 (右)$48 洛神花帶點山渣味道,沒想到配鮮橙都很搭鮮豬心$38口感爽彈,有丁點像薄切牛舌口感,1分鐘就食得竹笙$38 半份份量都唔少,吸湯之選!手打魚籽蝦滑 蝦滑彈牙有蝦味~黑豚腩 (半份)$48嫩牛肉 (半份)$48處理過嘅滑牛肉更適合滾在麻辣湯白鱔 (半份)$58大大塊皮很Q萵荀 $18 大部份菜類都係$18/碟都算幾經濟實惠prime 牛小排 半份$138切得較細塊,但都重肉味如果唔係無牛不歡,相對其他火鍋配料黎講牛小排價格就無甘抵

自從改名 方叔叔重慶老火鍋 都係第一次黎到荃灣如心分店~

呢度一坐低就會遞上滋潤雪耳紅棗糖水給容人

最中意呢度大部分火鍋配料均可點半份,兩個人都可以好豐富

山珍菌湯
一濃一淡可綜和番!
麻辣
揀了普通辣度,適合淥肉類~

衝上雲霄百香果雞尾酒 (左)
酸甜百香果很解膩,整杯無冰很爽!

洛神花鮮橙特飲 (右)
洛神花帶點山渣味道,沒想到配鮮橙都很搭

鮮豬心
口感爽彈,有丁點像薄切牛舌口感,1分鐘就食得

竹笙
半份份量都唔少,吸湯之選!

手打魚籽蝦滑
蝦滑彈牙有蝦味~

黑豚腩 (半份)

嫩牛肉 (半份)
處理過嘅滑牛肉更適合滾在麻辣湯

白鱔 (半份)
大大塊皮很Q

萵荀
大部份菜類都係$18/碟
都算幾經濟實惠

prime 牛小排 半份

切得較細塊,但都重肉味
如果唔係無牛不歡,相對其他火鍋配料黎講牛小排價格就無甘抵
2022-12-29
1K
2023-01-07 87 瀏覽
# #荃灣 @unclefonghotpothk早前去過中環 #方叔叔火鍋, 好驚艷! 知道荃灣開新店, 二話不說即去試! 平日晚飯時間全場滿座, 幸好有預先訂位! 入座送暖烘烘的糖水, 先暖暖胃! 🐑羊肉鴛鴦麻辣鍋 ~ 麻辣拼羊肉湯! 羊肉鍋是期間限定, 當然要試試! 羊肉唔羶, 份量好多, 好嫩滑好腍身! 湯底好滋補, 好適合這冷冷的天! 鮮龍躉片 $78/半份 ~ 魚肉厚切, 嫩滑, 皮夠煙靭, 肉質緊緻又新鮮! 紐西蘭精品羊肉卷 $58/半份 ~ 沒羊羶味, 入口嫩滑! 🦪晨洲生蠔 $88/半份 ~ 好好好鮮甜, 肥美飽滿, 入口無渣! 🐖黑豚腩肉 $48/半份 ~ 肥瘦均勻, 入口有點咬口, 無羶味!特色迷你燕餃 $38/半份 ~ 是很迷你的, 皮夠煙靱, 讚! 🍜鮮滑魚麵 $38/半份 ~ 好有驚喜, 必點! 入口像在食魚蛋, 一次過滿足2個願望! 大刀筍片 $18/半份 ~ 我愛筍片! 好爽脆! 🥩嫩牛肉 $48/半份 ~ 必點! 沒有使用用鬆肉粉, 牛肉是真的嫩滑, 肉味香濃, 肉質細膩無筋…稻田毛肚 $78/半份 ~ 大大的一片, 落水不會縮很多, 很爽口! 鮮鵝腸
# #荃灣 @unclefonghotpothk

入座送暖烘烘的糖水, 先暖暖胃!

紐西蘭精品羊肉卷 $58/半份 ~ 沒羊羶味, 入口嫩滑!

大刀筍片 $18/半份 ~ 我愛筍片! 好爽脆!

鮮鵝腸 $68/半份 ~ 好嫩滑, 雖標明淥30秒, 但我覺得20-25秒更好, 很爽脆!

• 鮮龍躉片
  • 晨洲生蠔
  • 特色迷你燕餃
  • 鮮滑魚麵
  • 嫩牛肉
2023-01-03 478 瀏覽
餐廳是非一般的火鍋店,設計時尚型格,佈置花心思,座位舒適寬敞,手機落單,方便快捷。門口放置了清新噴霧機,讓客人除去衣服上的火鍋油煙氣味,十分貼心。大骨滋補鍋配選普通辣大紅鍋鴛鴦湯底奶白色的大骨湯鍋,先呷一口湯,清甜美味而不肥膩。泛著鮮紅的大紅鍋,表面有豐富的紅辣,滾起後香氣撲鼻而來,湯底香辣過癮。 美國牛板腱/半份肥牛是火鍋必點的食材, 薄切的肥牛,色澤嫩紅,油花滿佈。只需要淥數秒就可,入口滑溜軟稔,充滿肉汁,牛味突出,十分滋味。鮮蝦串/半份大隻的海蝦,用竹籤串起,底部墊上冰粒,賣相精緻。只淥一會兒,看見顏色慢慢轉紅, 令人垂涎🤤,蝦肉鮮味爽彈。手打四寶丸/半份 有鮮蝦丸、墨魚丸、牛肉丸、豬肉貢菜丸,手打製作,肉質特別爽彈、緊緻,口感一流。咀嚼丸時,鮮味充滿味蕾,令人喜歡。韭菜豬肉水餃/半份脹卜卜的韭菜豬肉水餃,外皮厚薄適中,包著豐富韭菜和豬肉, 每一口都是韭菜香氣,惹味吸引。鴨血半血滑嘟嘟鴨血, 口Q 彈柔軟, 口感震騰騰。白鱔半份雪白的白鱔片,新鮮滑溜,灼熟後充滿彈性, 白鱔片的油香,充滿口腔,沾上豉油,令到白鱔鮮味更加提升。油條半份 脆卜卜的油條, 吸收了湯底的精華 ,令清淡油條

大骨滋補鍋配選普通辣大紅鍋鴛鴦湯底

美國牛板腱/半份

鮮蝦串/半份

手打四寶丸/半份

韭菜豬肉水餃/半份

鴨血半血
滑嘟嘟鴨血, 口Q 彈柔軟, 口感震騰騰。

白鱔半份

油條半份
脆卜卜的油條, 吸收了湯底的精華 ,令清淡油條,別有一番風味。

娃娃菜、萵筍片/半份
翠綠的娃娃菜、萵筍片,吸滿了湯底精華,爽脆可口。
紅糖冰粉
滑溜的紅糖冰粉,晶瑩剔透,口感煙靭黏稠, 配上黑糖、提子乾及果仁,口感豐富。入口冰冰涼涼,為火鍋之後,帶來涼快的驚喜。
2022-12-31 104 瀏覽
荃灣站📍方叔叔重慶老火鍋-冬天打邊爐一流~由其早排超凍,食完成身都暖晒😋🙌🏻湯底要左鴛鴦鍋($76),一邊係麻辣小辣,另一邊係羊肉湯(加$40)。麻辣好惹味,恰到好處,愈食愈辣,更加過癮🔥🔥晨州生蠔🦪($88半份)生蠔爽粒,脹卜卜,淥完都冇乜縮水,幾鮮味😽😎稻田毛肚($78半份)毛肚爽口,餐廳好貼心有remark淥幾多分鐘,10秒就ok,落麻辣鍋超滋味!手打魚籽蝦滑($58半份)呢個正正常常,都幾爽口。美國牛板鍵($98半份)牛板鍵好滑嫩,有嚼勁,質素唔錯。嫩牛肉($48半份)呢個牛肉唔小心淥耐左但都好滑,好食!鮮龍躉片($78半份)龍躉肉質幾厚實,不過唔小心淥耐左,少少鞋。手打四寶丸($58半份)牛肉丸、豬肉丸、蝦丸、墨魚丸四款,手打丸肉質幾爽口。韮菜豬肉水餃($38半份)水餃🥟韮菜味濃,打邊爐必備。另外要左大刀筍片半份($18)、唐生菜半份($18)、功夫萵筍片半份($28)、平菇一份($28)、油條半份($18)、武隆苕粉半份($28)。其中功夫萵筍片超正,爽脆可口;油條索晒d汁,好惹味。野飲要左洛神花鮮橙特飲($48),超大杯,酸甜開胃。兩個人share都ok🙌🏻環境方面,餐廳
荃灣站📍方叔叔重慶老火鍋
冬天打邊爐一流~由其早排超凍,食完成身都暖晒😋🙌🏻

晨州生蠔🦪($88半份)
生蠔爽粒,脹卜卜,淥完都冇乜縮水,幾鮮味😽😎

稻田毛肚($78半份)

手打魚籽蝦滑($58半份)
呢個正正常常,都幾爽口。

美國牛板鍵($98半份)
牛板鍵好滑嫩,有嚼勁,質素唔錯。

嫩牛肉($48半份)
呢個牛肉唔小心淥耐左但都好滑,好食!

鮮龍躉片($78半份)
龍躉肉質幾厚實,不過唔小心淥耐左,少少鞋。

手打四寶丸($58半份)
牛肉丸、豬肉丸、蝦丸、墨魚丸四款,手打丸肉質幾爽口。

韮菜豬肉水餃($38半份)
水餃🥟韮菜味濃,打邊爐必備。

環境方面,餐廳好寬敞,而且裝修好企理,台面夠闊落,坐得舒服😌
鴛鴦鍋
手打四寶丸
功夫萵筍片
油條
2022-12-29 33 瀏覽
天氣凍凍地 最啱打邊爐😆呢日就嚟咗好高評價嘅方叔叔🥳🥳荃灣分店好方便👍🏽好近荃灣西西鐵站好易搵餐廳座位坐得好舒服職員好有禮貌,好清楚講解👍🏽👍🏽又會幫我哋斟茶,服務好好🥳🥳坐低冇耐就送上每人一碗糖水,好滋潤💕打定個底再打邊爐就冇咁熱氣👍🏽貼心💕呢度打邊爐有提供一次性圍裙,唔怕整污糟個身鴛鴦麻辣鍋湯底每位$38,茶位/醬料每位$20呢度有提供熱茶,蕎麥茶好香好好飲。每張枱上面都會有醬料提供,任添😍好方便😆有豉油、醋、蒜茸、蔥花、麻油等等。枱面上放齊晒醬料碟、杯、碗筷,好方便呀🌸鴛鴦麻辣鍋🌸麻辣鍋有辣度可以揀,普通辣、重慶辣、特辣我哋就揀咗普通辣,果然好惹味🤤另外一個湯底就可以揀蕃茄湯、山珍菌湯、皮蛋香菜湯、大骨滋補湯、羊肉湯(另加$20元/位)我哋揀咗蕃茄湯,個湯有驚喜!蕃茄湯底都好惹味,好味到就算唔洗點醬料都覺得好正😆😆🤭🤭超好食😋呢度食物可以點一份或者半份,我哋人少少都可以叫多幾款唔同食物🤤我哋叫咗以下嘅食物:🌸手打墨魚滑(半份)$58🌸手打魚籽滑(半份)$58🌸晨洲生蠔(半份)$88🌸手打四寶丸(半份)$58🌸手釣鮮魷(半份)$58🌸娃娃菜(一份)$28🌸美國牛板腱(半份)$98🌸
天氣凍凍地 最啱打邊爐😆
呢日就嚟咗好高評價嘅方叔叔🥳🥳
荃灣分店好方便👍🏽好近荃灣西西鐵站好易搵

餐廳座位坐得好舒服

職員好有禮貌,好清楚講解👍🏽👍🏽
又會幫我哋斟茶,服務好好🥳🥳

坐低冇耐就送上每人一碗糖水,好滋潤💕
打定個底再打邊爐就冇咁熱氣👍🏽貼心💕
呢度打邊爐有提供一次性圍裙,唔怕整污糟個身
鴛鴦麻辣鍋湯底每位$38,茶位/醬料每位$20
呢度有提供熱茶,蕎麥茶好香好好飲。
每張枱上面都會有醬料提供,任添😍
好方便😆有豉油、醋、蒜茸、蔥花、麻油等等。
枱面上放齊晒醬料碟、杯、碗筷,好方便呀

🌸鴛鴦麻辣鍋🌸
麻辣鍋有辣度可以揀,普通辣、重慶辣、特辣
我哋就揀咗普通辣,果然好惹味🤤

呢度食物可以點一份或者半份,
我哋人少少都可以叫多幾款唔同食物🤤
🌸美國牛板腱(半份)$98
🌸嫩牛肉(半份)$48
🌸紅糖糍粑(一份)$68
🌸衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精)$48

娃娃菜一份份量都唔少,湯底索晒入啲娃娃菜度超正

魷魚煮之前都之後都好靚😍好彈牙!!下次都要再叫

嫩牛肉超好食🤤好新鮮
紅糖糍粑每次都一定要叫,趁熱食夠晒正

衝上雲霄百香果雞尾酒🍹好好飲😋
好大杯呀😍😍😍酒味唔算好重👍🏽👍🏽
❤️
呢間餐廳真係好正,有張紙教你每樣嘢淥幾耐,
坐得舒服,職員有禮貌,食物定價合理,湯底超正!
會再嚟😋😋😋👍🏽👍🏽👍🏽好滿意💯💯💯
-方叔叔重慶老火鍋 (如心廣場)聽講近排全線渝味曉渝都已改名做 👉 方叔叔重慶老火鍋 👈所以好想知道個味道係咪仲同之前一樣上星期收工就拉埋個朋友一齊食!見荃灣分店裝潢其實都仲係同以前一樣仲係以木系傢俬為主 環境都好乾淨企理坐係側邊高枱坐都好舒服🤗就係我地嗌到成枱餸都唔怕會好逼😆✨茶位 / 醬料 ($20/pp)係開始打邊爐前 仲會有碗紅棗雪耳糖水可以滋潤一下 又可以減低麻辣對腸胃嘅刺激✨羊肉鴛鴦麻辣鍋($106) 原本湯底係各$38 - 羊肉湯要每位加$20- 麻辣湯揀左小辣 仲係同以前一樣惹味- 羊肉湯清爽好味 唔怕有羶味 因為入面有蘿蔔 杞子 藥材等等熬製而成所以飲落有小清甜同時有藥饍味 都好暖胃係打邊爐前都忍唔住飲多左2碗先食!肉類🥩 鮮黃喉($58)落鍋煮10秒就可以 食落清脆爽口有彈性🥩 稻田毛肚($78)食麻辣鍋必點 - 又薄又大既葉瓣預備功夫功夫處理得唔錯 冇腥臭味汆燙後 吸盡麻辣湯精華 爽脆有口感!🥩 鮮鵝腸($68)涮燙2-3分鐘就食得 口感脆嫩又掛湯🥩 美國Prime 牛小排(半份$138)油花分佈算均勻 肉質鮮嫩 肉味濃郁可惜係冇嗌一份 有啲唔夠食😆海鮮🦐手打魚籽
方叔叔重慶老火鍋 (如心廣場)

聽講近排全線渝味曉渝都已改名做
👉 方叔叔重慶老火鍋 👈
所以好想知道個味道係咪仲同之前一樣
上星期收工就拉埋個朋友一齊食!

見荃灣分店裝潢其實都仲係同以前一樣
仲係以木系傢俬為主 環境都好乾淨企理
坐係側邊高枱坐都好舒服🤗
就係我地嗌到成枱餸都唔怕會好逼😆

✨茶位 / 醬料 ($20/pp)
係開始打邊爐前 仲會有碗紅棗雪耳糖水
可以滋潤一下 又可以減低麻辣對腸胃嘅刺激

✨羊肉鴛鴦麻辣鍋($106)
原本湯底係各$38 - 羊肉湯要每位加$20
- 麻辣湯揀左小辣 仲係同以前一樣惹味
- 羊肉湯清爽好味 唔怕有羶味
因為入面有蘿蔔 杞子 藥材等等熬製而成
所以飲落有小清甜同時有藥饍味 都好暖胃
係打邊爐前都忍唔住飲多左2碗先食!

肉類

🥩 鮮黃喉($58)
落鍋煮10秒就可以 食落清脆爽口有彈性

🥩 稻田毛肚($78)
食麻辣鍋必點 - 又薄又大既葉瓣
預備功夫功夫處理得唔錯 冇腥臭味
汆燙後 吸盡麻辣湯精華 爽脆有口感!

🥩 鮮鵝腸($68)
涮燙2-3分鐘就食得 口感脆嫩又掛湯

🥩 美國Prime 牛小排(半份$138)
油花分佈算均勻 肉質鮮嫩 肉味濃郁
可惜係冇嗌一份 有啲唔夠食😆

海鮮
🦐手打魚籽蝦滑(半份$58)
係幾爽口彈牙 魚籽令個蝦滑增添口感

蔬菜
🥬功夫萵筍片(半份$28)
🥬油麥菜(半份$18)

🥬黃金針菇(半份$28)

其他

🥢現炸豆皮(半份$38)
係朋友介紹下 第一次食 的確幾有驚喜
只要浸一下湯底就食得 真係幾好味😍

🥢武隆苕粉(半份$28)
煙煙韌韌 久浸而不斷 好掛湯又吸湯

🍰紅糖糍粑(半份$38)
半煎半炸至外脆內軟 點埋紅糖汁
香甜軟糯 打完邊爐食係幾滿足~

飲品
🍹水仙烏龍檸檬茶($48)
冇諗過呢個會係超大杯 2個人都好夠飲
想講個茶底真係幾唔錯 甘甜又可以解膩!
2022-12-19
2022-12-21 47 瀏覽
好涷個日同閨蜜 嚟到荃灣如心 暖下肚先《方叔叔重慶老火鍋 》首先店員都會送一碗紅棗雪耳糖水,潤一潤佢真係好窩心方叔叔充滿重慶味道,用料講究,今次揀咗羊肉鴛鴦鍋,💗羊肉湯底同埋麻辣湯底🌶️羊肉湯底唔會有羶味,充滿藥膳味道比較清甜,而麻辣湯微辣唔嗆喉,再叫鴨血超讚超級推介🤤嫩牛肉口感軟腍,好滑,易咬口,牛味濃,真係超讚唔使點醬料都好好食✨紐西蘭精品羊肉卷 羊肉唔羶,放羊鍋湯底更加滋味手打墨魚滑 墨魚滑爽口鮮味,必叫之一功夫萵筍 萵筍薄切,滾30秒就可以食口感爽身鮮甜,超讚美國牛板腱 肉質好靚,油脂分佈平均,牛肉味濃鮮魚膘 店員會幫忙將新鮮既魚膘剪開,細心服務剪前俾我打卡先滾2 分鐘就食得,無腥味,爽口彈牙,每次火鍋都會叫😍
好涷個日同閨蜜 嚟到荃灣如心 暖下肚先
《方叔叔重慶老火鍋

首先店員都會送一碗紅棗雪耳糖水,潤一潤佢
真係好窩心

羊肉湯底唔會有羶味,充滿藥膳味道
比較清甜,而麻辣湯微辣唔嗆喉,再叫鴨血超讚

超級推介🤤嫩牛肉
口感軟腍,好滑,易咬口,牛味濃,真係超讚
唔使點醬料都好好食✨

紐西蘭精品羊肉卷
羊肉唔羶,放羊鍋湯底更加滋味

手打墨魚滑
墨魚滑爽口鮮味,必叫之一

功夫萵筍
萵筍薄切,滾30秒就可以食
口感爽身鮮甜,超讚

美國牛板腱
肉質好靚,油脂分佈平均,牛肉味濃

鮮魚膘
店員會幫忙將新鮮既魚膘剪開,
細心服務剪前俾我打卡先
滾2 分鐘就食得,無腥味,爽口彈牙,
每次火鍋都會叫😍
2022-12-15 58 瀏覽
天氣開始凍,朋友話新發現咗間好食火鍋,去到我發現原來係改咗名叫方叔叔嘅渝味曉宇😂🪑環境企理乾淨,張枱夠大,叫多幾碟都唔怕無位擺,員工有禮貌,會介紹菜色。☎️平日夜晚都滿座,建議預早訂位。🥘鴛鴦麻辣鍋辣湯叫咗普通辣,我呢啲唔太食辣嘅都覺得易入口,唔會俾辣椒搶曬食材嘅味道。🥚另一半叫咗皮蛋香茜鍋,都幾多皮蛋,茜味唔會太重,清清爽爽。🌱霞浦海帶苗(半份)因為未試過所以試吓,係有少少海洋味道,但唔腥亦無沙的嫩海帶,都幾好食。🫘現炸豆皮(半份)我一向係響鈴fans,呢個現炸豆皮我覺得仲好食過響鈴!因為響鈴太厚,好多餐廳炸唔脆,但呢塊豆皮夠薄,一定脆,一浸落湯就要拎起,咁就半軟半脆好好味🤤🐮潮汕手打牛筋丸(半份)呢個十分推薦,勁爽彈!用筷子拮落去佢即刻逃走!好彩餐廳有送圍裙,如果唔係我又有藉口買新衫😂🐂美國Prime牛小排(半份)有牛味,軟硬適中,唔會太肥膩。🐟鮮龍躉片(半份)好厚肉😳完全唔腥,有魚味。🐠鰻魚(白鱔X半份)肥美軟滑,無骨。🥬油麥菜(半份)正常,洗得乾淨。🌽炸芋頭/甜玉米/鮮竹笙正常,新鮮,芋頭幾粉。🍨紅糖冰粉打完熱辣辣嘅邊爐,食番一碗涼浸浸嘅冰粉都幾爽!調味係淡淡嘅甜,仲有葡萄乾、果

🪑環境

☎️平日夜晚都滿座,建議預早訂位。

🥘鴛鴦麻辣鍋

🌱霞浦海帶苗(半份)

🫘現炸豆皮(半份)

🐮潮汕手打牛筋丸(半份)

🐂美國Prime牛小排(半份)
有牛味,軟硬適中,唔會太肥膩。

🐟鮮龍躉片(半份)
好厚肉😳完全唔腥,有魚味。

🐠鰻魚(白鱔X半份)
肥美軟滑,無骨。

🥬油麥菜(半份)
正常,洗得乾淨。

🌽炸芋頭/甜玉米/鮮竹笙
正常,新鮮,芋頭幾粉。

🍨紅糖冰粉
打完熱辣辣嘅邊爐,食番一碗涼浸浸嘅冰粉都幾爽!調味係淡淡嘅甜,仲有葡萄乾、果仁增加香味+口感,好食。

🍬紅糖糍粑
煙煙韌韌,淡淡甜味,暖暖地,幾有特色。

總括而言,材料新鮮高質,環境寬敞舒適,係三五知己聚會好地方。

📍 方叔叔重慶老火鍋 (如心廣場) (荃灣)
荃灣楊屋道8號如心廣場一期3樓305號舖

之前行過如心廣場,見到「渝味曉宇重慶老火鍋」推生酮火鍋,一直心思思想試今日過荃灣搵男友發現佢已經改名為「方叔叔重慶老火鍋」睇網上資料都幾多分店,估計質素唔錯,加上咁凍天氣就決定去試一試店內裝修走木系風,環境蔟新時尚又衛生QR code📱落單湯底每位$3️⃣8️⃣;茶位及醬料費每位$2️⃣0️⃣,另加一服務費一坐低由店員送上一碗紅棗雪耳糖水滋潤一下==========🔹羊肉鴛鴦鍋 (羊肉湯每位另加$20)一邊為羊肉湯,另一邊為重慶麻辣鍋 ▶️麻辣鍋揀咗普通辣,個人認為麻跟辣度都幾夠;烚肉會提鮮店員會教客人以香油加蒜蓉做成香油碟,可以降低熱度,增加鮮香味及解辣▶️羊肉湯底有兩件羊肉及幾件蘿蔔,加入杞子及藥材淆底,飲落有藥膳味道,清甜帶淡淡的羊肉味道🔹晨洲生蠔 (半份) $88隻隻多肉飽滿,生蠔新鮮肉嫩🔹美國Prime牛小排 (半) $138夠大片,賣相得體,油花分佈平均烚約3️⃣0️⃣秒,牛肉新鮮,油脂感豐富🔹嫩牛肉 (半) $48男友話牛肉滑得經常跣手,用筷子都夾唔實🤭帶微鮮,肉質嫩滑有彈性🔹手打魚籽蝦滑 (半) $58爽口彈牙有鮮味🔹鰻魚 (白鱔) (半) $58白鱔肥美爽鮮,油脂極豐🔹手打四寶丸 (半) $58
今日過荃灣搵男友發現佢已經改名為「方叔叔重慶老火鍋
店內裝修走木系風,環境蔟新時尚又衛生
QR code📱落單
一坐低由店員送上一碗紅棗雪耳糖水滋潤一下
==========
🔹羊肉鴛鴦鍋 (羊肉湯每位另加$20)
一邊為羊肉湯,另一邊為重慶麻辣鍋

▶️麻辣鍋揀咗普通辣,個人認為麻跟辣度都幾夠;烚肉會提鮮

🔹晨洲生蠔 (半份) $88
隻隻多肉飽滿,生蠔新鮮肉嫩

🔹美國Prime牛小排 (半) $138
夠大片,賣相得體,油花分佈平均
烚約3️⃣0️⃣秒,牛肉新鮮,油脂感豐富

🔹嫩牛肉 (半) $48
男友話牛肉滑得經常跣手,用筷子都夾唔實🤭
帶微鮮,肉質嫩滑有彈性

🔹手打魚籽蝦滑 (半) $58
爽口彈牙有鮮味

🔹鰻魚 (白鱔) (半) $58
白鱔肥美爽鮮,油脂極豐

🔹手打四寶丸 (半) $58
一次過試哂4種口味
口感彈牙,尤以墨魚丸鮮味最突出

🔹皇帝菜 (半) $28
新鮮爽嫩

🔹鮮魚鰾 (半) $38
好少地方可以食到的
份量充足,魚鏢大隻

🔹韭菜豬肉水餃 (半) $38
韭菜及豬肉比例合適,韭菜及豬肉旨新鮮;皮厚薄適中

🔹熟鵪鶉蛋 (半) $18
略嫌不夠香

🔹唯怡豆奶 (花生味植物蛋白飲料) $28
甜度不高,帶淡淡花生及豆香

🔹可樂 $18
==========
整體用餐體驗滿意,食材新鮮有質素,價格上會稍高,但坐得舒服加上店員友善禮貌,間中喺寒冷天氣再嚟暖一下都唔錯🔥
2022-12-13
2022-12-11 76 瀏覽
渝味曉宇重慶老火鍋就見得多,而家改左名做方叔叔,火鍋配料選擇豐富,店舖設計簡約,行木系裝修風,配料多少可以揀半份,同埋都有寫建議烚幾耐,店員服務都好貼心, 適時就會加湯,打邊爐又多個選擇😍✨湯底 - 鴛鴦麻辣鍋 $38/位重慶麻辣鍋🌶️:我地嗌咗普通辣,辛香惹味,越食越開胃🤣番茄鍋🍅:入面有金菇同番茄,番茄味道濃郁,湯底都清甜☺️✨餐前糖水🥣:一坐低個店員就會擺低木耳紅棗糖水潤一潤,甜甜地😝✨手打魚籽蝦滑🦐 $58/半份:食到啖啖蝦肉,口感彈牙,加埋魚籽令到口感更加豐富😋✨晨洲生蠔🦪 $88/半份:生蠔超級飽滿,大大隻,新鮮好有蠔味🤤✨珊瑚蚌 $68/半份:味道鮮美,食落爽口彈牙😜✨串海蝦🦐 $58/半份:海蝦好新鮮,肉質富彈性🤪✨鮮龍躉片🐟 $78/半份 :肉質香滑鮮嫩,味道鮮甜🤤✨鮮魚膘🐟 $38/半份:好新鮮,店員會係你面前剪開,口感嫩滑🥰✨黑豚腩肉🐷 $48/半份:油脂分佈均勻,肉質柔軟😍✨鮮鵝腸🦢 $68/半份:洗得好乾净,食落好爽脆🤪✨現炸豆皮 $38/半份:可以就咁食,都可以係鍋中涮幾秒食,充滿豆香☺️✨功夫萵筍片 $48/一份:切成薄片,成朵花咁,食落好清甜😚✨娃娃菜 $18

✨湯底 - 鴛鴦麻辣鍋 $38/位
重慶麻辣鍋🌶️:我地嗌咗普通辣,辛香惹味,越食越開胃🤣
番茄鍋🍅:入面有金菇同番茄,番茄味道濃郁,湯底都清甜☺️

✨珊瑚蚌 $68/半份:味道鮮美,食落爽口彈牙😜

✨串海蝦🦐 $58/半份:海蝦好新鮮,肉質富彈性🤪

✨鮮龍躉片🐟 $78/半份 :肉質香滑鮮嫩,味道鮮甜🤤

✨黑豚腩肉🐷 $48/半份:油脂分佈均勻,肉質柔軟😍

✨鮮鵝腸🦢 $68/半份:洗得好乾净,食落好爽脆🤪

✨娃娃菜 $18/半份
✨茶位&醬料費 $20/位
2022-12-10 64 瀏覽
呢排天氣咁凍 火鍋當然係我首選🍲今次特意揀左呢間位於荃灣如心廣場新開張既「方叔叔重慶老火鍋」原來前身為渝味曉宇重慶老火鍋而家換上新名字喇 感覺麻辣不變 味道依舊 正呀🤤嘩🤩 餐廳環境裝修得好靚 以木色為主打卡一流 坐得好舒服 職員好有禮貌👍🏻一入座 店員會準備好每人一碗冰糖紅棗雪耳糖水比客人 味道唔會太甜 冬天飲碗糖水 特別滋潤啊🥰1️⃣2️⃣-2️⃣月有季節限定 🐏羊肉鍋 🦪晨洲生蠔喎🔸我地揀左鴛鴦鍋 普通麻辣+羊肉湯(加$20/位)🐏羊肉鍋湯底本身有羊肉 大大舊 厚肉夠林 有蘿蔔 索左個湯底味道更好 🌶️普通麻辣鍋 平時食開少辣感覺辣度適中 湯底香濃好惹味啊🦪晨洲生蠔($88/半份)12月新推出季節限定 半份有4隻脹卜卜 好肥美 肉質嫩白 好鮮味啊🫀鮮豬心($38/半份)豬心好新鮮 必食推介之一 🐮嫩牛肉($48/半份)高質牛肉 牛味濃 肉質嫩滑 🦆鮮鵝腸($68/半份)新鮮爽脆 必食推介之一🦐手打魚籽蝦滑($58/半份)蝦滑爽口又彈牙 有蝦味 配埋魚籽 口感好特別🍜武隆苕粉($28/半份)苕粉好煙靭 索埋個濃味麻辣湯底 簡直絕配🐑紐西蘭精品羊肉卷($58/半份)羊味重 羊肉卷又薄又嫩🐟鰻魚
呢排天氣咁凍 火鍋當然係我首選🍲
感覺麻辣不變 味道依舊 正呀🤤

嘩🤩 餐廳環境裝修得好靚 以木色為主
打卡一流 坐得好舒服 職員好有禮貌👍🏻

1️⃣2️⃣-2️⃣月有季節限定 🐏羊肉鍋 🦪晨洲生蠔喎

🔸我地揀左鴛鴦鍋
普通麻辣+羊肉湯(加$20/位)
🌶️普通麻辣鍋 平時食開少辣
感覺辣度適中 湯底香濃好惹味啊

🦪晨洲生蠔($88/半份)
12月新推出季節限定 半份有4隻
脹卜卜 好肥美 肉質嫩白 好鮮味啊
🫀鮮豬心($38/半份)
豬心好新鮮 必食推介之一
🐮嫩牛肉($48/半份)
高質牛肉 牛味濃 肉質嫩滑
🦆鮮鵝腸($68/半份)
新鮮爽脆 必食推介之一
🦐手打魚籽蝦滑($58/半份)
蝦滑爽口又彈牙 有蝦味 配埋魚籽 口感好特別
🍜武隆苕粉($28/半份)
苕粉好煙靭 索埋個濃味麻辣湯底 簡直絕配
🐑紐西蘭精品羊肉卷($58/半份)
羊味重 羊肉卷又薄又嫩
🐟鰻魚(白鱔)($58/半份)
好新鮮 無碎骨 入口有脆口感
🦆鴨血 ($48/半份)
超級嫩滑 又係配麻辣湯底必選之一
🫘現炸豆皮($38/半份)
好大塊 鮮炸又薄又鬆脆 放入麻辣湯內索滿湯汁濃味又煙靱 口感一流
🐂牛骨髓($48/半份)
又嫩又白 滑滑的
🍹水仙烏龍檸檬茶(凍)($48/杯)
超級大杯 好清新感覺 檸檬茶底夠哂茶香
🐮嫩牛肉
🦆鮮鵝腸
🦐手打魚籽蝦滑
現炸豆皮
🍹水仙烏龍檸檬茶(凍)
2022-12-06
鴛鴦鍋 普通麻辣+羊肉湯
🐑季節限定羊肉鍋
🦪季節限定晨洲生蠔
🐮嫩牛肉
🦆鮮鵝腸
🦐手打魚籽蝦滑
現炸豆皮
🍹水仙烏龍檸檬茶(凍)
2022-12-01 552 瀏覽
🌸人氣高質重慶火鍋🌸方叔叔重慶老火鍋🍲近日天氣轉冷,最適合打邊爐!因此今天特意相約好友到荃灣一間主打重慶火鍋的餐廳「方叔叔重慶老火鍋」品嚐一頓暖笠笠的火鍋作是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精美,座位寬敞舒適❗店員十分親切殷勤有禮,不時收拾碗碟。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣🌟湯底 - 鴛鴦麻辣鍋 $38@今次點了鴛鴦麻辣鍋,可以同一時間品嚐2款口味的湯底:🦴大骨滋補湯 這款湯底含有滋補大骨及香甜粟米,湯底清新滋味。🌶重慶麻辣鍋 重慶麻辣鍋集「麻辣醇辛甘香」六種風味於一身,辣而不燥❗2️⃣🌟火鍋配料及飲品⭐️餐前糖水餐前會附送香甜木耳紅棗糖水。⭐️嫩牛肉 一份 $88嫩牛肉質鮮嫩,質感香滑,口感完全不會韌。⭐️鮮龍躉片 半份 $78鮮龍躉片肉質香滑鮮嫩,味道鮮甜。⭐️手打墨魚滑 半份 $58以新鮮墨魚肉製成的手打墨魚滑,味道鮮香滋味,質感彈牙。⭐️手打魚籽蝦滑 半份 $58以新鮮生猛大蝦及粒粒魚籽製成的手打魚籽蝦滑,質感彈牙,味道新鮮。⭐️千絲柏葉 半份 $38千絲柏葉口感爽脆,能充份吸收湯底精華。⭐️鴨血 半份 $48鴨血香滑,味道香濃,質感細膩。⭐️田園菜籃 一份 $88田園菜籃包含多款新鮮脆綠的蔬菜及金菇。
🌸人氣高質重慶火鍋🌸方叔叔重慶老火鍋🍲

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣🌟湯底 - 鴛鴦麻辣鍋 $38@
今次點了鴛鴦麻辣鍋,可以同一時間品嚐2款口味的湯底:
🦴大骨滋補湯
這款湯底含有滋補大骨及香甜粟米,湯底清新滋味。
🌶重慶麻辣鍋
重慶麻辣鍋集「麻辣醇辛甘香」六種風味於一身,辣而不燥❗

2️⃣🌟火鍋配料及飲品
⭐️餐前糖水
餐前會附送香甜木耳紅棗糖水

⭐️嫩牛肉 一份 $88
嫩牛肉質鮮嫩,質感香滑,口感完全不會韌。

⭐️鮮龍躉片 半份 $78
鮮龍躉片肉質香滑鮮嫩,味道鮮甜。

⭐️手打墨魚滑 半份 $58
以新鮮墨魚肉製成的手打墨魚滑,味道鮮香滋味,質感彈牙。

⭐️手打魚籽蝦滑 半份 $58

⭐️千絲柏葉 半份 $38
千絲柏葉口感爽脆,能充份吸收湯底精華。

⭐️鴨血 半份 $48
鴨血香滑,味道香濃,質感細膩。

⭐️田園菜籃 一份 $88
田園菜籃包含多款新鮮脆綠的蔬菜及金菇。

⭐️功夫萵筍片 一份 $48
功夫萵筍片搬盤精美,萵筍被切成薄片,味道清新爽甜。

⭐️四大天王- 洛神花鮮橙特飲(凍)$48
洛神花鮮橙特飲非常大杯!以特選的洛神花及新鮮香橙泡製,味道酸酸甜甜,非常醒胃。

⭐️四大天王- 水仙烏龍檸檬茶(凍) $48
以新鮮檸檬配合甘香醇厚的水仙及烏龍茶泡製而成,味道清開胃香醇,解膩一流❗️

總括而言,此餐廳的食物質素高,火鍋配料多元化,還有多款湯底及配菜,座位寬敞,裝修精美有格調,餐廳地點鄰近尖東站,絕對是尖沙咀一帶高質台式火鍋之選❗
2022-11-29
5 分鐘 (堂食)
  • 鴛鴦麻辣鍋
  • 鴨血