2024-02-02 72 瀏覽
每次經過都覺得好靚好想試🫣但又因望落冇乜人而卻步😅今次入到去先發現原來只係因為地方好大先望落少人😂而且佈置仲好有心思,特別係嗰大鞍馬,好有日本校園風📚最開心係坐位闊落又舒適,朋友聚會啱哂😆之前真係誤會哂🤡🤡喺OpenRice訂位仲有八五折🤓🤓🍣 醬油炙燒丼 ($158)定食套餐好豐富😍有齊漬物同麵豉湯,炙燒魚生都幾大塊幾多😙有三文魚、北海道帶子同我最愛嘅左口魚裙邊🤤左口魚裙邊入口即溶👍🏻平時較少嘅丼飯見到,所以見到真係必叫😆🥩 日作厚切吉列北海道豚肉眼扒定食 ($168)豬扒炸得金黃😍肉眼扒厚身,外表炸得鬆脆,肉質軟臑唔乾柴😋豚肉邊有層薄薄油脂為整體更加添肉汁😋可惜飯雖然用咗珍珠米,但偏濕影響口感😅比較之下壽司飯好食好多🥹🥹📌 日作食堂 觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈地下A號舖

醬油炙燒丼

🍣 醬油炙燒丼 ($158)

日作厚切吉列北海道豚肉眼扒定食

🥩 日作厚切吉列北海道豚肉眼扒定食 ($168)

📌 日作食堂
觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈地下A號舖
醬油炙燒丼
日作厚切吉列北海道豚肉眼扒定食
打邊爐控梗係要出動😆今次係見佢竟然新menu有火鍋就一於試下!感覺都好高質,雖然價錢唔平🙈加一之後係平均每人$350左右!不過由頭食到尾,非常之豐富!!!2個人食到超飽呀😆😆漬物一開頭有啲小食,今日我係枝豆+海蜇,正常發揮🫶🏻食住等主食!茶碗蒸竟然有😆好開心!好滑!入面有齊丸子,蓮子!味道唔會好咸串燒拼盤熱辣辣新鮮炸好!好香😍一共有5串,有雞胸軟骨,雞皮,雞心,雞肝,雞腿肉,當中我覺得雞皮最正😆尤其再落啲檸檬汁勁正!無咁肥嘅感覺!特選肉類拼盤排得好乾淨企理,無咩血水!!竟然有A5和牛牛小排,肉紋好靚肥瘦適中,仲要唔會好肥💕另外薩摩雞腿肉亦都好高質,好滑又嫩👍🏼再點佢包嘅蘭王蛋,啱啱好😆超正呀!!野菜盛合有皇帝菜,娃娃菜,菇,豆腐,金菇,擺碟好講究,排得好靚,好整齊😚睇見食慾大增😚啲娃娃菜好甜呀!!!個餐仲包咗兩個稻庭烏冬😋好食,但去到最後真係會有啲飽😆配龍蝦味噌湯一流最後一定要食佢包埋嘅甜品🍮竟然佢地signature 布丁🥹I love it!!不論係賣相定係味道質地,都得咼👍🏼👍🏼好重蛋味!好好食呀~~~~
1968 瀏覽

漬物

茶碗蒸
竟然有😆好開心!好滑!入面有齊丸子,蓮子!味道唔會好咸

串燒拼盤

特選肉類拼盤

野菜盛合

2024-01-31 62 瀏覽
==============================❤️西京燒鱈魚定食$188(鱈魚: 每100克只有約100卡, 含豐富蛋白質, 優質主食之一)面豉湯足料、漬燒茄子與帶子裙邊和上回到訪一樣好吃,充滿日本家庭餐廳的風味。鱈魚有著西京醬的鹹香,燒烤得外皮微脆,配搭蛋黃醬令魚的油香發揮得淋漓盡致,要是覺得膩了,可吃一點酸薑。==============================
❤️西京燒鱈魚定食$188

2024-01-12
觀塘工業區返工人多,食店自然有不少的選擇,最近發現左一間日式食堂🇯🇵,裝修有日本校園feel,又乾淨,光線充足,空間感令人舒服🫰🏻,真係有去左日本食飯的感覺。我order了日作極上刺身丼定食,先來個茶碗蒸,熱辣辣但滑脫脫😋刺身丼上枱啦!賣相又真係好吸引,而家刺身非常新鮮,分別有帶子、赤身、中拖羅、油甘魚、牡丹蝦、吞拿魚蓉,再在上面沈上魚子👍🏻👍🏻。另外仲有個蛋沙律薯蓉,真係好好食🤤。而我老婆點了黑松露蘆筍蟹籽蟹肉炒飯,炒飯炒得好靚,一粒粒好分明👍🏻,食落口感非常不錯👍🏻。甜品有巨峰提子蛋卷,蛋糕軟綿綿,cream好滑,整體都非常好,價錢也很合理。一個人黎食睇下書,玩下電話,感覺真係好日本😆。
  • 日作極上丼
  • 巨峰提子蛋卷
  • 黑松露蘆筍蟹肉蟹籽炒飯
2024-01-23 66 瀏覽
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢🟢🧭美食體驗:觀塘日系餐廳,環境超大,蛋糕好味📸打咭體驗:環境極之寬廣的餐廳,梳化非常好坐,入面有好幾個適合影人像打咭位,例如課室黑版、跳高箱,風鈴同鏡等等。如果約女仔影相,的確係可以係度影到幾好的景。然而,鋪內的偏黃光唔係咁適合影人,真係想影靚相,必須要用到閃光燈,呢方面好尷尬。畢竟地餐廳唔會預左比你玩閃燈,用燈棒補光已經係極限了。食物方面幾精緻,我鐘意佢個餐有枝豆可以食🚗交通:佢係觀塘地鐵站行過去都有少少遠,算係可以接受的距離。不過如果唔係咁遠,老闆都租唔到咁大的地方,坐得可以咁舒服,所以都無計。🍳食物搭配:定食份量係好足,招牌的雪糕、布丁甜品成日賣哂,要睇運氣。無就叫蛋糕吧,蘋果同提子蛋糕都好好味,
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢🟢
🧭美食體驗:觀塘日系餐廳,環境超大,蛋糕好味
食物方面幾精緻,我鐘意佢個餐有枝豆可以食
  • 定食套餐。招牌甜品
2024-01-22 63 瀏覽
誤打誤撞去左一間日本料理店,店舖非常闊落,空間感十足,光線充足,坐得舒服,滿適合與朋友邊聊天邊吃飯的好地方。一人一杯熱茶日作板上魚生井 $218套餐非常豐富,有麵䜴湯、兩款漬物(枝豆、涼拌裙邊)、熱茶和魚生丼。⭐️麵鼓湯很足料,有蜆肉、豆腐、豆卜、海帶等。味道鹹香,很不錯。⭐️枝豆清淡,營養好,含豐富蛋白質。⭐️涼拌裙邊,口感咬口,調味適中,開胃小菜。四色魚生丼大大碗刺身丼,刺身份量多,而且又新鮮。刺身有中指羅 、油甘魚、赤蝦、北海道帶子.香蔥吞魚蓉和三文魚籽。蘋果肉桂卷蛋 $35賣相細細件幾得意,食到淡淡蘋果肉桂香味,蛋糕軟綿,不錯!

一人一杯熱茶

日作板上魚生井 $218
⭐️枝豆清淡,營養好,含豐富蛋白質。
⭐️涼拌裙邊,口感咬口,調味適中,開胃小菜。

四色魚生丼
大大碗刺身丼,刺身份量多,而且又新鮮。

蘋果肉桂卷蛋 $35
賣相細細件幾得意,食到淡淡蘋果肉桂香味,蛋糕軟綿,不錯!
今日係觀塘整完野 約左朋友係觀塘食飯慶祝佢生日 佢揀左呢間日式餐廳 話野食好似幾精緻咁晚上做緊set dinner 朋友話呢個常夜鍋都好吸引 所以叫左個2人套餐漬物2款 - 日式薯仔沙律 / 青瓜番茄蝦仁兩款都好開胃 茶碗蒸 食日本不能缺少既前菜 有雞肉 白果 用 蟹柳 餡料好豐富串燒拼盤有雞胸軟骨/雞腿肉/雞肝/雞心/雞皮燒完即刻上 黎到熱辣辣 雞腿燒完都好滑 雞胸軟骨同雞皮就脆卜卜主角黎啦 先上左個龍蝦湯底 之後黎既就係蔬菜拼盆配料好多 有日本京蔥/靈芝菇/鮮冬菇/娃娃菜/皇帝菜/日本豆腐/五目福袋所以蔬菜類同個湯底都好夾 肉類拼盤黎到嘩左聲兩個人份量太多啦吧 A5 和牛牛小排/北海道豚肉片/ 摩薩雞肉各150g和牛牛小排 勁靚 油脂分佈平均 食落入口即溶 而且滿口油香沾埋蘭王蛋食 又多份香嫩個set 仲包埋飯 / 烏冬 朋友話包飯食超正北海道豚肉片因為佢厚切 食落特別多汁 肉味都幾濃最後係摩薩雞肉啖啖肉 食落好滑 套餐仲有兩杯飲品我揀左凍茶 可以解下膩 朋友叫左個原味乳酪梳打 酸酸甜甜 幾好飲最後仲有個甜品 蘋果肉桂卷蛋 好清新既蘋果醬 自家製焦糖雞蛋布甸 好香蛋味兩款都唔甜
今日係觀塘整完野

自家製焦糖雞蛋布甸 好香蛋味
兩款都唔甜 一食落就知係自家製

呢個兩人set真係勁飽勁滿足
淨係盆肉已經值回票價了
之前同友人喺呢度食過定食,性價比高,加上環境舒適及空間感大,今次再次與朋友黎呢度聚聚😌今晚見有新Menu ~ 常夜鍋🍲有2人前/4人前我地2人就點左個2人前 ~ 豐富到不得了😙而且所有食物質素都好好😍 火鍋前先黎個茶碗蒸,蛋味濃郁,又香又滑🙀串燒日本雞拼盤,有雞脾肉、雞皮、雞肝、雞心及雞胸軟骨燒雞心好爽口👍;燒雞肝處理得幾好,無血腥味;最欣賞有燒雞胸軟骨😍~平時食雞軟骨就食得多,燒雞胸軟骨都是第一次食,味道和口感幾好。個鍋上枱時,已舖滿蔬菜 ~ 有皇帝菜、娃娃菜、靈芝菇、鮮冬菇、五目福袋、日本豆腐 樣樣蔬菜都好新鮮,日本豆腐好好食,好有豆香🤠肉類拼盤有A5 和牛牛小排、北海道豚肉片&摩薩雞腿肉牛小排油脂比較重,牛味亦較濃郁,沾上蘭王雞蛋黎食,真係香夾滑北海道豚肉片鬆化嫩滑,而且沒有豬騷味摩薩雞腿肉件件都好厚肉,怕唔熟所烚左好耐,但都keep 到肉質好滑 食完飯/烏冬~仲有卷蛋糕同焦糖布甸🍮超滿足為返每人三佰幾蚊,質素咁好,又多野食,真係性價比奇高

之前同友人喺呢度食過定食,性價比高
,加上環境舒適及空間感大,今次再次與朋友黎呢度聚聚😌

今晚見有新Menu ~ 常夜鍋🍲有2人前/4人前

火鍋前先黎個茶碗蒸,蛋味濃郁,又香又滑🙀

串燒日本雞拼盤,有雞脾肉、雞皮、雞肝、雞心及雞胸軟骨
燒雞心好爽口👍;燒雞肝處理得幾好,無血腥味;

樣樣蔬菜都好新鮮,日本豆腐好好食,好有豆香🤠

肉類拼盤有A5 和牛牛小排、北海道豚肉片&摩薩雞腿肉

北海道豚肉片鬆化嫩滑,而且沒有豬騷味

食完飯/烏冬~仲有卷蛋糕同焦糖布甸🍮超滿足

為返每人三佰幾蚊,質素咁好,又多野食,真係性價比奇高
2024-01-17 48 瀏覽
同朋友食生日飯。朋友A唔知道有生日蛋糕,朋友B+C早我地15分鐘到餐廳坐低同你地交代左我地自己有蛋糕。食完飯叫一位男waiter收野,並細細聲叫佢幫忙上蛋糕。然後男waiter就好大聲問「係咪你地自己帶黎個個?要收返$100切餅費」然後冇幫我地收野,直接成個蛋糕連盒擺我地檯面,亦冇提供食蛋糕嘅刀同餐具我地。(後來刀同餐具仲要分開兩次由兩個waiter各自拎黎)其實收切餅費冇問題,我地亦理解。但係收得$100切餅費,係咪應該要提供返相應嘅服務?😞我地都唔係第一次去食,當然係覺得食物質素好先會再次幫襯,甚至係食生日飯。但今次嘅服務真係有少少失望😞
同朋友食生日飯。
(後來刀同餐具仲要分開兩次由兩個waiter各自拎黎)
2024-01-17 52 瀏覽
「非食評」 純粹個人意見一入到餐廳眼前一亮👀✨🤩裝修好靚 好有日本啲課室嘅感覺🇯🇵餐廳中間仲有個跳馬台,好鬼得意我叫左個厚切日式豬扒飯,仲附送埋麵豉湯,兩款前菜,同日式茶一杯,仲可以加錢轉特飲架😋價錢雖然有啲貴,但環境同食物都無得彈,可以再試👌🏻
「非食評」 純粹個人意見

一入到餐廳眼前一亮👀✨🤩
裝修好靚 好有日本啲課室嘅感覺🇯🇵
餐廳中間仲有個跳馬台,好鬼得意
價錢雖然有啲貴,但環境同食物都無得彈,可以再試👌🏻
炸豬扒飯
炸豬扒飯
  • 和風厚切吉列豚肉眼扒定食
2024-01-16 73 瀏覽
從日劇走出來的家庭餐廳@Hibi日作cafe 與久未見的朋友聚舊,挑了間在觀塘近海邊的小cafe,餐廳勝在桌與桌之間空間感大,深啡色木系裝潢也頗為溫馨,𣊬間進入無所事事的狀態。🍰朱古力蛋糕$28每件約340卡|14g Fat 50g Carbs 5g Protein與一般朱古力蛋糕相比,這天點的海綿蛋糕較乾身,不知道是否因為烤箱太高溫,幸好有軟綿的慕絲搭夠,略甜而不膩。🍣刺身丼追加三文魚切$198刺身丼約600卡 | 10g fat 45g carbs 40g Protein面豉湯約90卡面豉湯足料,海帶和連殻的蜆為湯添了幾分鮮味。丼飯有齊甜蝦、帶子、三文魚,食材新鮮,追加的三文魚較丼飯的肥美鮮甜。但較令我驚喜的是餣漬的配菜—茄子和帶子裾邊這兩道日式家常小菜,很入味,帶著微微油香但又不會過鹹。
從日劇走出來的家庭餐廳@Hibi日作cafe

🍰朱古力蛋糕$28

🍣刺身丼追加三文魚切$198
面豉湯約90卡
2023-12-20
午餐
2024-01-13 60 瀏覽
同朋友收工黎到觀塘食嘢喺一堆工業大廈之中呢間日系食堂真係好突出自家醃西京燒銀鱈魚定食見到相已經覺得好吸引想試下!跟兩個配菜,一碗味增湯,茶肉質嫩滑完全唔腥唔好煎得過老魚皮亦煎得好香脆好好味日作厚切吉列北海道豚肉眼扒定食大大件嘅吉列豚肉夠曬厚,食落一d都唔乾身而且肥瘦均勻又炸得啱啱好麵包糠令到咬落去更加香脆!點埋醬汁食酸酸甜甜咁兩款飯嘅配菜一樣,分別係海蜇,毛豆海蜇我同朋友都超鍾意食好爽又開胃、配飯好好食呀飯粒軟糯,係珍珠米味增湯好足料!有蘿蔔紅蘿蔔昆布而且有埋蜆肉食!!冇沙又夠鮮甜見到餐牌有串燒叫埋蕃薯仔真係好好味 好甜燒得好香甜品跟餐可以加埋平d揀左雞蛋布丁,都有其他卷蛋可以揀但聽講雞蛋布丁好好食的確好滑,加埋cream食都唔會漏又唔會過甜,值得encore呀!重點係餐廳夠曬大設計日系好靚又坐得好舒服
同朋友收工黎到觀塘食嘢
喺一堆工業大廈之中呢間日系食堂真係好突出

自家醃西京燒銀鱈魚定食
見到相已經覺得好吸引想試下!
跟兩個配菜,一碗味增湯,茶

肉質嫩滑完全唔腥唔好煎得過老
魚皮亦煎得好香脆好好味

大大件嘅吉列豚肉
夠曬厚,食落一d都唔乾身
而且肥瘦均勻又炸得啱啱好
麵包糠令到咬落去更加香脆!
點埋醬汁食酸酸甜甜咁

兩款飯嘅配菜一樣,分別係海蜇,毛豆
海蜇我同朋友都超鍾意食
好爽又開胃、配飯好好食呀
飯粒軟糯,係珍珠米

味增湯好足料!有蘿蔔紅蘿蔔昆布
而且有埋蜆肉食!!冇沙又夠鮮甜

見到餐牌有串燒叫埋蕃薯仔
真係好好味 好甜燒得好香

甜品跟餐可以加埋平d
揀左雞蛋布丁,都有其他卷蛋可以揀
但聽講雞蛋布丁好好食
的確好滑,加埋cream食都唔會漏
又唔會過甜,值得encore呀!

重點係餐廳夠曬大
設計日系好靚又坐得好舒服

次次經過都俾佢日系嘅裝飾吸引咗,今日終於同朋友去食。 入到去成個環境同我想像嘅好唔同, 日系之餘有少少文青仲帶少少懷舊。 有啲枱凳仲係課室裏面嘅枱凳, 好似啲日本學校咁。 環境氣氛冇得輸❤️日作極上刺身丼 $284刺身非常新鮮,而且份量都好多,刺身亦非常厚。 一搣開個蝦頭有大量嘅蝦膏,而且蝦身非常甜美。 下面係醋飯,刺身嘅鮮甜配合醋飯嘅酸啱啱好。 仲有啲三文魚子, 口感之餘咬落去必晒啲汁鹹鹹地好好食。 黑松露海膽茶碗蒸 $38 推介❤️套餐加錢就有,一上菜起身就聞到好大浸黑松露味。 海膽非常鮮甜,而且蒸蛋裏面亦都好多配料。 蒸蛋亦好滑溜, 黑松露配合海膽係幾好嘅選擇。一個比較濃郁,一個比較鮮甜。 日作厚切吉列北海道豚肉$183一上到嚟睇到份量好驚人, 首先豬扒好大塊,再夾塊豬扒非常厚身! 而且佢又整得好鬆軟,唔會覺得好實好韌。 值得加分嘅係佢嘅套餐都會包一個麵豉湯,前菜同埋薯蓉。佢嘅麵豉湯仲有幾隻蜆!薯蓉食落鹹鹹地有少少牛油同香草味,而且用新鮮嘅薯仔所以有少少薯仔嘅甜味。 佢嘅前菜都幾用心。蘋果肉桂卷蛋 $28非常精緻, 食落淡淡嘅蘋果味配合埋小小嘅肉桂味。整個甜品比我嘅感覺好fresh

日作極上刺身丼 $284
刺身非常新鮮,而且份量都好多,刺身亦非常厚。

黑松露海膽茶碗蒸 $38 推介❤️

日作厚切吉列北海道豚肉

蘋果肉桂卷蛋 $28
非常精緻, 食落淡淡嘅蘋果味配合埋小小嘅肉桂味。整個甜品比我嘅感覺好fresh ,唔會太甜亦有果香。

餐廳嘅價錢適中,食物好食份量好大,環境亦都舒服。係我會encore嘅餐廳。☺️👍🏻
2023-12-01
2024-01-07 107 瀏覽
Other than APM, looking for a nice dinner place in Kwun Tong requires deliberate effort. You may search online, visit at word of mouth, and in most cases you need to spend time looking for the location. Here I recommend 日作食堂, located conveniently by walking straight from Exit B with a comfortable interior design of Japanese school ambience. The price is also competitive in consideration of food quality.Don’t be misled by the pictures. We simply arrived early before popular dinner time. The resta
Don’t be misled by the pictures. We simply arrived early before popular dinner time. The restaurant is fully seated and booking is usually required to secure a table. We ordered two dinner sets and enjoyed the delicacies.

Set 1: Okonomiyaki with Yamaimo Grilled Eel + Japanese Udon with Scallop & Soft Boil Egg in Bonito Broth $148

The spotlight of the meal goes to the okonomiyaki with yamaimo. Okonomiyaki is a Japanese savory pancake with personal choices of protein, condiments and toppings. It gives a truly authentic taste by including Japanese mountain yam (yamaimo). Although the raw grated yam is gooey and slimy, when it’s cooked, it adds fluffy volume to the savory pancake. I like yams because yams are rich in vitamins and minerals, reducing cholesterol and improving hormone balance. I also like grilled eel. The combination is perfect for me.

Set 2: Saikyo Miso Yaki Halibut Rice Set $188

The price includes the extra Japanese steam egg, onsen egg - the athlete always wants more protein intake. I like the homemade Saikyo grilled cod fish, which the flavor is just right after marinating the fish slices in the slightly sweeter white miso paste.
2023-12-15
呢間餐廳以前呢個位係做茶餐廳,呢幾日放工行過見到變咗間幾光猛嘅日式餐廳,於是就搵一晚入去試吓。餐廳係做日本懷舊風格,仲有一啲中學嘅學生枱同凳加埋有日本跳馬,另外都見到好多懷舊日本風格嘅裝飾,似乎呢度嘅老闆自己本身有收藏開。比起我去過另一啲都係主張懷舊日本風格嘅餐廳,呢間嘅裝飾相對符合主題🇯🇵餐廳嘅Menu係做日式定食同埋刺身丼飯為主,個Menu樣樣嘢我都好想試吓🥰最後我哋叫咗一個吉列豬扒定食同埋一個厚燒牛舌丼飯定食會配兩款小食同埋麵豉湯,個豬扒炸得非常鬆軟,完全唔會覺得太硬咬唔入,而且用保留到個豬扒嘅肉汁,真係好有去左日本咁既感覺🥰 唔經唔覺食晒都唔覺得太熱氣🤣呢個厚燒牛舌便當完全有surprise到我,佢係燒得啱啱好,令到牛舌入口夠嫩滑,做到彈牙嘅感覺又唔會太un,同我一齊去嘅朋友都大讚呢個好出色跟餐有嘢飲,另外都可以加錢轉特飲,我哋嗌咗一個乳酸梳打一個柚子梳打,有埋啲cream好似日本富士山咁😆另外仲可以加$25要甜品,我哋揀咗一個朱古力蛋糕,一個蘋果蛋糕,就算只係跟餐甜品餐廳都會擺得靚靚,而且個蛋糕都非常鬆軟,又唔會太甜,為呢一餐畫上完美嘅句號🥰

最後我哋叫咗一個吉列豬扒定食同埋一個厚燒牛舌丼飯

2023-12-14