2024-06-16 947 瀏覽
日嚐🏠慢煮法國鴨胸*配柚子燒烤醬💲8️⃣8️⃣煎封咗鴨胸食落有啲焦香味 可以配埋柚子食減輕嗰種油膩感 建議可以加配佢嘅醬油蛋😍 撈落去蕎麥麵度食 唔會太鹹 亦都可以增加麵既滑溜感慢煮黑毛豬*配肉桂蘋果蓉💲9️⃣8️⃣黑毛豬好軟熟 好香 肥瘦適中 配埋甜甜嘅蘋果醬幾清新 另外沙律前菜必嗌青蘋果紫薯球 紫薯蓉好滑 配上青蘋果粒 既清新又開胃🥰<><> <><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻 推介:👍🏻👍🏻👍🏻<><> <><> <><> <><> <><> <><>🍴 日嚐📍 紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖<><> <><&
日嚐🏠

推介:👍🏻👍🏻👍🏻
🍴 日嚐
📍 紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
<><> <><> <><> <><> <><> <><>
一早bookmark咗呢間餐廳,滿心期待去到,去到發現環境都幾窄,要側身攝下攝下先入到位坐低。店員態度感覺唔太友善,畀qr code落單時係掉落張枱。叫咗個慢煮和牛牛小排定食($168),點知嚟到係一堆肥膏、色水唔靚、肉味欠奉、肉質難齒開,完全同「慢煮」、「和牛」等字眼唔掛勾。都唔好講前菜嘅日式大根得一片蘿蔔,麵豉湯淡而無味、得兩塊昆布,完全畀人感覺係冇心做好食物,非常失望。最尾食完晒,店員都收晒碗碟,帶住嬲嬲地嘅心情,起身行埋去店員隔籬諗住埋單,佢好似唔知發生咩事咁,要開到聲講埋單佢先有反應同意識。簡單嚟講,食物質素差,極貴夾唔好食,店員態度有待改善。鐵定唔會再食。

2024-06-01
2024-05-22 733 瀏覽
之前見好多社交媒體網站posts 有好多人share呢間餐廳所以特登去食但係未入去就已經有店員坐咗喺出面食煙入到去浸煙味仲大,搞唔掂🥲坐嘅位置又好迫,諗住算啦都係嚟食嘢姐嘢食上到嚟望落去同普通餐點差唔多,冇乜特別正常,但係冇網上咁值得大推,紅磡大把好嘢食,唔使特登過嚟食呢間份量又少,味道一般😐冇服務可言
但係未入去就已經有店員坐咗喺出面食煙
入到去浸煙味仲大,搞唔掂🥲
坐嘅位置又好迫,諗住算啦都係嚟食嘢姐
份量又少,味道一般😐冇服務可言
2024-05-13 438 瀏覽
平時成日食日本嘢,主要都係食拉麵壽司為主,不過就好少食日式嘅定食。今次跟朋友介紹,就嚟呢間試吓定食啦!嘩!啲肉嘅熟透程度剛剛好,唔會太熟太硬。唔知點解啲烏冬係零舍特別好味,雖然唔係落咗好重嘅調味料,但係都食到燶味。味噌湯又好清甜,份量雖然唔係好多,但係都夠飽。會推介朋友嚟食,因為環境真係好好,好清靜,而且食物嘅種類選擇好多,就算你有選擇困難,一樣可以食呢間搵到自己適合嘅菜式。除此之外,職員嘅服務態度都好好,令人食得好開心。

除此之外,職員嘅服務態度都好好,令人食得好開心。
2024-04-11
4 分鐘 (堂食)
  • 青蘋果紫薯球
2024-05-08 687 瀏覽
呢間小店一直受到紅磡街坊追捧主打日系家庭式慢煮定食 經常滿座´ ▽ ` 套餐原來好豐富 有齊湯品前菜沙律主食茶飲!可以自由配搭 選擇困難症患者慎入啊 哈哈擺盤小巧精緻 即使配菜都見到誠意位(❁´◡`❁)主食有豬牛雞魚類 推薦慢煮黑毛豬肥厚爽嫩 肉味濃郁 伴上肉桂蘋果蓉 清甜不搶戲.銀鱈魚西京燒.白飯一定要追加醬油蛋~生蛋黃是靈魂啊.特別推薦玉子燒!表面燒到有層焦糖咁 內裡軟綿 甜甜地又有濃濃蛋味.紫薯球軟滑唔乾 食到青蘋果粒粒 清甜!.廣島蠔亦肥美鮮甜 必點啊

呢間小店一直受到紅磡街坊追捧
主打日系家庭式慢煮定食 經常滿座´ ▽ `
套餐原來好豐富 有齊湯品前菜沙律主食茶飲!
可以自由配搭 選擇困難症患者慎入啊 哈哈

擺盤小巧精緻 即使配菜都見到誠意位(❁´◡`❁)
主食有豬牛雞魚類 推薦慢煮黑毛豬
肥厚爽嫩 肉味濃郁 伴上肉桂蘋果蓉 清甜不搶戲

白飯一定要追加醬油蛋~生蛋黃是靈魂啊
醬油蛋

特別推薦玉子燒!
千層塔玉子燒

表面燒到有層焦糖咁 內裡軟綿 甜甜地又有濃濃蛋味
紫薯球軟滑唔乾 食到青蘋果粒粒 清甜!
青蘋果紫薯球

青蘋果紫薯球
全日套餐
紅豆白玉
2024-05-05 316 瀏覽
今日同男朋友去黃埔睇戲,睇戲之前先去醫飽個肚先!未食早餐所以就直接去食個靚lunch~ 呢間餐廳聽講幾好食,所以就嚟試下。一去到已經開始有少量人排隊,不過因為我地早到所以等佢開左門就可以直入。 我叫左封門柳牛配烏冬,另加日式大根同青瓜漬物做前菜,另外家食套餐仲會包一碗海帶湯。份量就一般啦,封門柳比想像中無咁好食,無乜牛味,肉質都一般,勉強過得去。烏冬尚算彈牙,不過唔算大碗。如果可以凍食就更好!男朋友叫左牛舌配冷蕎麥麵,南瓜佃煮及蘋果紫薯蓉。冷蕎麥麵幾好食,少彈。牛舌爽口彈牙,配燒汁好食。南瓜佃煮勁甜勁淋,蘋果紫薯蓉略嫌蘋果甜味過多,紫薯味唔係食到太多。整體嚟講就不過不失啦,不過如果要排隊就唔會特別再試,因為價錢都唔平。

2024-05-05
2024-05-04 140 瀏覽
🐮慢煮美國封門柳💰$118😈近排都有啲愛上左食定食Style既小店💛今次就去左岀名好多小店既紅磡😬呢間小店就比較逼夾🥹二人枱同二人枱之間真係有啲難入🫠真係肥少少都搞唔掂🥱好啦講返個定食先🍱佢都算叫自行配搭既個餐🐮我就揀左慢煮美國封門柳😬我就無跟飯揀左蕎麥麵🍜佢個封門柳有少少整得Overcook🥹所以稍嫌有啲老有啲失望🐮慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉💰$98😈而另一個就叫左慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉🍱頭先封門柳個個都已經稍嫌有啲老🥱呢個黑毛豬就較為鞋口🫠佢做唔到個隻入口好鬆同埋好有Juicy既感覺🥹但係佢個肉桂蘋果蓉就幾Fresh🤔夾埋舊肉食就感覺上無咁膩🥹呢個Set就跟飯再配上蘭王蛋🍳呢間小店既肉類就較為無咁岀色
🐮慢煮美國封門柳
💰$118

🐮慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉
💰$98
2024-04-23 5008 瀏覽
如今对日式小食堂几乎提不起兴趣,但这家出乎意料还可以,后面又去了两次,出品都挺稳定,算是在红磡附近一个值得推荐的选择。·主打日式定食,主菜/主食/小菜/甜品都可以自由组合,跟不远处的米气大同小异,但米气环境更好,这里性价比更高。门面不太起眼,座位也不多,去晚了会排队。·人均100hkd左右,主菜给得很有诚意,而且不是预制菜!第一次去点完单后不久便听到滋滋的煎鱼声,还有点激动。·【银鳕鱼西京烧】肉质比预期中好,口感厚嫩,调味不会过咸,火候也到位。【荞麦面+酱油蛋】酱油质地浓稠似照烧汁,和着搅开的蛋液拿来拌面是绝配,冷荞麦的蘸汁都省了。·【慢煮封门柳配柚子赤味增】【昆布木鱼汤乌冬】肉质和份量都对得起这个价,外层煎出了一丝脆感,内里肉味浓郁、嚼劲十足。它家调味不算复杂,但都带点心思,比如这款柚子赤味增,咸香中带着柚子的清香。·【慢煮和牛舌配香葱汁酱】【明太子越光米饭】牛舌弹韧和微脆兼具,蹭了队友们的煎鸡腿肉配青酱也是又香又韧入味多汁,让米饭更好吃的秘诀是单独加一份酱油蛋or明太子。·【话梅渍番茄】【黄金菠菜】【南瓜煮】【和风大根】相比之小菜的份量就过于精致了,调味无功无过随便选就行,【青苹果
【话梅渍番茄】【黄金菠菜】【南瓜煮】【和风大根】相比之小菜的份量就过于精致了,调味无功无过随便选就行,【青苹果紫薯球】还比较有特色,紫薯泥绵密微甜清新。
2023-12-30
  • 青蘋果紫薯球
  • 銀鱈魚西京燒
  • 慢煮美國封門柳
  • 印第安慢煮泰式雞
同朋友約咗食一間紅磡嘅小店,小到真係有機會行過都Miss咗,不過見到出邊嘅人龍就會spot到佢🤣 室內環境裝修精美,但係面積不大,老實講,坐得唔太舒服,因為枱凳比較窄,枱亦都比較細,真係啱啱好擺到我哋嘅兩人餐,雖然店舖都好窩心哋擺咗個籃喺凳底俾人擺袋,不過拎住太多野的話就自行考量去唔去🙈 另一方面佢係冇收+1既👍🏻食物方面,都幾唔錯,有日式同健康嘅感覺🫰九宮格(二人前) ($398 )• 追加醬油蛋、明太子、廣島蠔 (+$8+$8+$38)套餐包括五款肉類(慢煮封門柳、慢煮和牛舌、慢煮黑毛豬、慢煮泰式雞、慢煮鴨胸)、北海道帶子、磯燒鮑魚,另外可以自選兩款季節沙律同埋兩款主食。我地揀左青蘋果紫薯球同埋日式大根、醬油蛋飯配蕎麥麵。出色位:1️⃣ 青蘋果紫薯球清甜開胃,兩樣嘢夾得幾好👍🏻2️⃣ 慢煮泰式雞,雞肉鮮嫩,配搭青醬好味👍🏻3️⃣ 和牛舌有嚼口👍🏻4️⃣ 醬油蛋飯顏色已經吸引眼球,係一定好味嘅配搭🤩其他用料足,不過冇咩特別就略講,例如:帶子、鮑魚、蠔都大粒肥美🫰、鴨胸食落肥肥地、大根係健康嘅味道、黑毛豬同風門樓味道一般啦,有煮耐咗嘅感覺,比較靭,但係有唔同嘅醬料,感覺店家都用心製作、(熱)冰糖雪梨茶

食物方面,都幾唔錯,有日式同健康嘅感覺🫰

九宮格  (二人前)

出色位:
1️⃣ 青蘋果紫薯球清甜開胃,兩樣嘢夾得幾好👍🏻
2️⃣ 慢煮泰式雞,雞肉鮮嫩,配搭青醬好味👍🏻
3️⃣ 和牛舌有嚼口👍🏻
4️⃣ 醬油蛋飯顏色已經吸引眼球,係一定好味嘅配搭🤩

其他用料足,不過冇咩特別就略講,例如:帶子、鮑魚、蠔都大粒肥美🫰、鴨胸食落肥肥地、大根係健康嘅味道、黑毛豬同風門樓味道一般啦,有煮耐咗嘅感覺,比較靭,但係有唔同嘅醬料,感覺店家都用心製作、(熱)冰糖雪梨茶清甜,不過有少少偏甜

結論: 食物質素good good 🙆🏼‍♀️🙆🏻, 但係環境較細要留意,同埋因為係人氣餐廳,所以早啲去食可以唔使等咁耐哦~

驚喜度:8/10
夠食度:6/10
抵食到:6/10 (因為有少少少少唔夠食🙈)

🎡餐廳資料
餐廳名稱:日嚐
餐廳地址:紅磡明安街10號寶石戲院地下F 號舖
九宮格  (二人前)
一set有唔同精緻小品嘅日式家庭料理呢幾年都幾受歡迎🎏呢間餐廳就係其一,佢地舊年先開,算係幾新✨我地weekday午餐時間去,由於餐廳位置唔多,人氣亦頗高,所以人龍都唔短😆佢地主打慢煮同手工料理,配日式暖木系裝潢,有少少家的溫馨感🍲ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ 銀鱈魚西京燒套餐 $118 ▸ 6.5/10自選主食 ∝ 稻庭烏冬 昆布木魚湯 追加醬油蛋 +$8自選季節沙律 ∝ 芝麻醬秋葵自選冷盤 ∝ 蒜味墨魚仔銀鱈魚閃令令 油脂夠 肉質幾嫩不過西京燒黎講味道淡左啲啲稻庭烏冬qq地微煙韌配埋清香溫和嘅木魚湯 都唔錯加蛋黃撈烏冬是必須🥹🤤不過撈完落烏冬就唔太食到醬油香可能撈飯會正啲🤣整體主食稍微清淡 唔算太有驚喜另外可以自選冷盤同沙律揀左麻醬秋葵 呢個配搭唔錯👍🏻而墨魚仔其實就係付味螺肉嗰隻汁不過當日墨魚仔嘅汁實在太杰了🫠ଘ 白桃乳酸梳打 +$15 ▸ 6.5/10味道似益力多個人覺得性價比不高~𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘯𝘰𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘸𝘢𝘭𝘬-𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘭𝘺🏘: 紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖 (分店設於大角咀)🕘: 星期一至日 12:00-15:30,17:00-21:30☎️: 66761

ꞋꞌꞋꞌꞋꞌ

而墨魚仔其實就係付味螺肉嗰隻汁
不過當日墨魚仔嘅汁實在太杰了🫠

ଘ 白桃乳酸梳打 +$15 ▸ 6.5/10
味道似益力多
個人覺得性價比不高~
白桃乳酸梳打

𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘯𝘰
𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘸𝘢𝘭𝘬-𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘭𝘺

☎️: 66761236
🚶🏻‍♀️: 黃埔站B出口步行4分鐘/紅磡站B1出口步行8分鐘
💵: 不設加一服務費
2024-04-05 514 瀏覽
封門柳 過熟黐牙 沒有肉味,未如理想 封門柳 本應要係一隻牛最濃味嘅其中一部份 肉質帶甜 叫咗牛小排,充滿油脂但肉味亦一般,一齊煮嘅焦糖洋蔥,亦冇為牛小排味道有所加成。封門柳 同 牛小排 入口既肉味係一樣兩者味道都偏淡,沒有該牛肉應有的味道配上偏凍有啲似茄汁嘅醬汁,非常搶味,令到本身欠缺溫度既食物,唔太討好只有醬油蛋拌飯味道還好,不過生蛋拌飯好食係好基本食米上面亦都唔算係特別烏冬嘅麵湯,亦似即食麵嘅湯底麵質亦過淋。
封門柳 同 牛小排 入口既肉味係一樣
兩者味道都偏淡,沒有該牛肉應有的味道
配上偏凍有啲似茄汁嘅醬汁,非常搶味,
令到本身欠缺溫度既食物,唔太討好

只有醬油蛋拌飯味道還好,
不過生蛋拌飯好食係好基本
食米上面亦都唔算係特別

烏冬嘅麵湯,亦似即食麵嘅湯底
麵質亦過淋。
近排轉天氣好易病,一向識食嘅朋友仔提議由串燒改食呢間,估唔到比我想像中好味❤️==九宮格料理 $398 (2個人份量)==有齊兩個前菜、五種肉類同兩份海鮮,勝在每樣幾口,好啱啲食量唔大但又想食唔同菜嘅女仔👧以鮮味嚟計,自己最欣賞鮑魚+帶子,但講味道嘅話,係梅漬蕃茄(另加$5)、汁煮牛舌、泰式青醬雞肉最令人回味。1) 無諗過經由梅子醃製嘅蕃茄食落會咁清新2) 牛舌好嫩滑,而且秘製醬汁咸度啱啱好3)青醬未去到冬蔭公咁辣,同juicy雞肉好夾其他都好味,例如蘋果蓉慢煮豬、紅酒味嘅牛肉、紫薯蓉,不過可能啲味都似層相識,我就無咁驚豔🤭==============================⚡️餐廳無得訂座,好彩等咗15分鐘左右就有位⚡️通風可以改善下,廚房油煙有啲攻📌日嚐 (紅磡B出口行3分鐘)#日式家庭料理 #香港必食 #紅磡美食 #黃埔美食 #日式便當

==九宮格料理 $398 (2個人份量)==

1) 無諗過經由梅子醃製嘅蕃茄食落會咁清新
2) 牛舌好嫩滑,而且秘製醬汁咸度啱啱好
3)青醬未去到冬蔭公咁辣,同juicy雞肉好夾

⚡️餐廳無得訂座,好彩等咗15分鐘左右就有位
⚡️通風可以改善下,廚房油煙有啲攻

📌日嚐
(紅磡B出口行3分鐘)

#日式家庭料理 #香港必食
#紅磡美食 #黃埔美食 #日式便當
2024-03-19
20 分鐘 (堂食)
2024-03-18 169 瀏覽
本來打算兩個人一人食一種再share仲心大心細緊果陣見到佢有個小朋友先做選擇嘅九宮格餐裡面幾乎有齊我地想食嘅主食而且仲有主食區無嘅海鮮!於是就決定嗌佢啦 九宮格(二人前) $398 套餐包括五款肉﹕慢煮封門柳慢煮和牛舌慢煮黑毛豬慢煮泰式雞慢煮鴨胸北海道帶子同埋磯燒鮑魚 另外可以自選兩款主食(有飯有蕎麦麵有烏冬揀)仲可以再揀多兩款沙律同埋兩杯飲品 本來想試黑松露忌廉燉飯,但果日賣晒於是兩個都係烏冬烏冬都有好多款湯底,揀咗洋蔥牛骨湯(+$3)同埋豬骨濃湯另外仲加咗醬油蛋(+8) 洋蔥牛骨湯超好飲,但加埋烏冬唔算太夾反而係豬骨濃湯第一啖飲覺得無咩特別,但食落就好夾好正烏冬超彈牙超爽口 前菜好多都好吸引選擇困難仲可以額外追加所以我地最終叫咗三樣﹕青蘋果紫薯球、和風茄子、黃金菠菜(+$8) 如果本來就中意茄子嘅人,一定一定要點和風茄子好厚肉啖啖肉青蘋果紫薯球好得意好少見紫薯味好濃,入面有好多青蘋果粒,薯球本身係無青蘋果味但夾埋一齊都幾特別,而且作為開胃前菜都好清新食咗好多肉嘅中途食佢都好解膩黃金菠菜入面嘅黃金係指醬油蛋,將蛋黃同菠菜拌混之後別有一留風味 到最重要嘅主食啦全部都好好食如果唔食九宮格
本來打算兩個人一人食一種再share
仲心大心細緊果陣見到佢有個小朋友先做選擇嘅九宮格餐
裡面幾乎有齊我地想食嘅主食
而且仲有主食區無嘅海鮮!
於是就決定嗌佢啦

九宮格(二人前) $398

套餐包括五款肉﹕
慢煮封門柳
慢煮和牛舌
慢煮泰式雞
慢煮鴨胸
北海道帶子同埋磯燒鮑魚

另外可以自選兩款主食(有飯有蕎麦麵有烏冬揀)
仲可以再揀多兩款沙律
同埋兩杯飲品

本來想試黑松露忌廉燉飯,但果日賣晒
於是兩個都係烏冬
烏冬都有好多款湯底,揀咗洋蔥牛骨湯(+$3)同埋豬骨濃湯
另外仲加咗醬油蛋(+8)

洋蔥牛骨湯超好飲,但加埋烏冬唔算太夾
反而係豬骨濃湯第一啖飲覺得無咩特別,但食落就好夾好正
烏冬超彈牙超爽口

前菜好多都好吸引
選擇困難仲可以額外追加

如果本來就中意茄子嘅人,一定一定要點和風茄子
好厚肉啖啖肉
青蘋果紫薯球好得意好少見
紫薯味好濃,入面有好多青蘋果粒,薯球本身係無青蘋果味
但夾埋一齊都幾特別,而且作為開胃前菜都好清新
食咗好多肉嘅中途食佢都好解膩

到最重要嘅主食啦
全部都好好食
如果唔食九宮格而自選嘅話,我諗我會叫封門柳同埋黑毛豬
個人最愛

全部都以慢煮方形烹飪,所以肉質都好滑
黑毛豬仲加埋肉桂蘋果蓉,有蘋果粒係裡面
醬汁有小小酸,同肉超夾

封門柳係燒汁,牛肉味好濃厚
牛舌比平時更有嚼口
泰式雞上面有青醬好好味
鴨胸配咗柚子燒烤醬,酸酸地都幾好食,不過有啲肥
  • 慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉
  • 慢煮美國封門柳
2024-03-10 140 瀏覽
嗌咗一個生薑燒同埋雞扒,生薑燒食材極不新鮮,上枱已經凍冰冰好似隔夜一樣,唔明點解咁樣都可以serve俾客,已同店員反應。非常失望,唔明點解OpenRice全部都係好評。
依晚會去紅館睇大佬演唱會,預早啲時間去醫肚,搵咗間日式西餐嘅小店 😉🍱 全日套餐 - 慢煮泰式雞配泰式辣汁 😋😋😋😋😋揀咗慢煮泰式雞幾香口😚,面層有微焦效果,但唔會好乾柴,約有十舊八舊雞件,大小適中~ 綠綠地色嘅泰式辣汁唔會好辣,有啲青檸同香茅味道 🤔 揀咗越光米飯 🍚 粒粒分明,同泰式雞一齊食好夾!🥗 全日套餐 - 日式大根 & 和風茄子 😋😋😋😋套餐包兩款手工沙律,揀咗日式大根同和風茄子🍆 兩者份量唔係好多:大根有一塊,冇渣,清甜,醬汁入晒味;茄子柔軟,有醃漬醬汁味,仲帶有少少木魚碎嘅鹹香~ 😊🥣 全日套餐 - 餐湯 😋😋😋😋😋😲 餐湯頗有心思,係豚肉湯,肉味啱啱好,飲落好舒服,唔會好寡 👍🏻🍵 全日套餐 - 玄米茶 😋😋😋😋有淡淡玄米香,餐後飲可以清一清喉嚨 ☺️晚餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 小編大約星期日傍晚6點入座,人手唔多,需要以QRcode落單,唔使加一 🤗 要留意嘅係店舖只收現金同八達通,座位約有十幾個,繁忙時段90鐘用餐時間~ 想食grand啲嘅,佢哋仲有「九宮格」二人套餐選擇,有興趣可以去IG望下menu先~ 😎🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @f

🍱 全日套餐 - 慢煮泰式雞配泰式辣汁 😋😋😋😋😋

🥗 全日套餐 - 日式大根 & 和風茄子 😋😋😋😋

🥣 全日套餐 - 餐湯 😋😋😋😋😋

🍵 全日套餐 - 玄米茶 😋😋😋😋
有淡淡玄米香,餐後飲可以清一清喉嚨 ☺️

晚餐 💵💵 約港幣$90/人

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !
2024-02-17
10 分鐘 (堂食)