2023-08-17 574 瀏覽
同朋友打邊爐最棹忌就係有人唔用公筷今次日牛嘅一人一鍋乾淨衛生,仲可以揀自己中意嘅湯底我就揀咗 壽喜燒湯底 跟隻日本蛋壽喜燒湯底唔會太甜將牛肉灼兩下再浸啲蛋先放入口又香又滑又甜啱晒我口味啲牛切得好薄,口感好好出面自助吧啲菜都好新鮮最中意係啲麵另外就係yogurt 今日有原味同芝麻味最啱打完邊爐後食!
同朋友打邊爐
最棹忌就係有人唔用公筷
今次日牛嘅一人一鍋
乾淨衛生,仲可以揀自己中意嘅湯底

我就揀咗 壽喜燒湯底 跟隻日本蛋
壽喜燒湯底唔會太甜
將牛肉灼兩下再浸啲蛋先放入口又香又滑又甜
啱晒我口味
啲牛切得好薄,口感好好

出面自助吧啲菜都好新鮮
最中意係啲麵
另外就係yogurt
今日有原味同芝麻味
最啱打完邊爐後食!
2023-06-21 931 瀏覽
我每一到兩星期在平日都會來吃午餐,每次都是要日牛單碟,每次埋單都是收$85.8。今天中午過嚟又係叫日牛單碟,但今次埋單收$96.8。我以為加了價,但再看餐牌又沒加價,問服務員被告知假日(端午節)前所以加$20。我覺得很不合理,餐牌上沒有說明,服務員亦沒有預先告訴我會比平日加多十圓。晚餐在放假前一晚加價亦無可厚非,但在前一日的午餐加收費很不合理。
2023-02-07 1971 瀏覽
心情漸漸放下慮。。在這間任飲任食的牛火鍋。湯底任選,豬骨湯底,壽喜燒。。各自一個小鍋爐,環境寧靜,最宜靜靜談一番說話或談心底話。。浪漫的的燈光,著人忘卻煩憂,兩母女一齊食美味的牛肉,色澤均勻,薄片,豬,雞等等,自坐取蔬菜,非常新鮮,配合湯低更能品嘗新鮮菜的味道⋯⋯最愛的是食完又添,食完又添。。醬油任取,蒜,蔥,辣椒蓉,最特別的是,柚子醬油。。增添別的地方。縱然,吃肉也不會感到那一份。。肥膩。。當然,若果是生銅主義者,更加理想的美食。。令你置身於曰本中。。在旅遊點⋯⋯終於可以放底心中的結。。還有金柚汽水🥤⋯⋯贊
壽喜燒。。
色澤均勻,薄片,豬,
雞等等,自坐取蔬菜,非常新鮮,
2023-02-03 1120 瀏覽
之前多次光顧其他分店,每次食完都覺得好滿足,是一間性價比高的食肆,奈何今次的經驗令我有點失望。下午二時了,一個人在置富第一城閒逛,四圍看看有甚麼信得過的食肆,見到一個熟悉的名字「日牛」,便入內一試。由於已經過了繁忙時段,所以客人不太多,座位闊敞,環境清靜。慢慢享受午餐本是賞心樂事,只是此店的自助區食品種類較少,可能因為過了繁忙時間,所以沒有加添食材。另外最令我失望的是------一向最受歡迎的自家乳酪竟然溶溶地。我相信短時間內𣎴會再光顧此店。
。我相信短時間內𣎴會再光顧此店。
2022-12-17 1536 瀏覽
話說細囡最愛嘅餐廳,真係非 「一人一鍋」不可由幼稚園、小學、而家中學,都仲係鍾意黎食佢,又平又抵食,仲有乳酪雪糕任食。對上一次黎,應該都4-5年前,之前嘅湯底,未有「壽喜燒」、「麻辣」,今次真係有驚喜🥵
話說細囡最愛嘅餐廳,真係非 「一人一鍋」不可

對上一次黎,應該都4-5年前,之前嘅湯底,未有
「壽喜燒」、「麻辣」,今次真係有驚喜🥵
麻辣湯底
2022-12-10
慶祝紀念
生日
麻辣湯底
2022-11-20 1399 瀏覽
今日同朋友去咗食90分鐘放題,價錢好抵,$78加一,款式好多,各款蔬菜、菇類、金菇、芝士腸、芋頭丸、牛丸。仲有飲品任飲咖啡奶茶。我最鍾意就係佢自製乳酪,好好味!!
2022-07-24 1984 瀏覽
第一城唯一一間打邊爐,好想食又唔想周圍走就過咗嚟。呢度舖唔大,但裝修都幾靚,座位都鬆動。不過入到去自助好細,只有一個corner位已經包哂菜、丸、雪糕、飲品同埋醬料。🤥呢到係一人一小鍋嘅,枱面有提示話滾咗就要禁幾多度,但依足禁都一直滾到d湯瀉哂出嚟,好失控,成餐係咁望到實,又彈到,又瀉哂咁好lau餃。餐廳職員仲奇怪,食哂嘅碟就唔收,但不停行嚟禁你個爐。無聲無息,咩都唔講就插隻手埋嚟禁你個爐,其實我地食緊野,可唔可以尊重下?d湯滾瀉咗又唔比紙巾抹,但就係咁禁你個爐,個爐已經較到最細,仲有咩好禁?點禁都係最細嫁啦!差在未熄我個爐下次寧願搭車去第二度食好過了🤷🏻‍♂️
第一城唯一一間打邊爐,好想食又唔想周圍走就過咗嚟。

呢度舖唔大,但裝修都幾靚,座位都鬆動。

下次寧願搭車去第二度食好過了🤷🏻‍♂️
2022-07-13
2022-02-06 2118 瀏覽
我揀個最basic已經好足夠雖然佢話就話90mins其實我2:00去既話你坐到3:45都無趕你走只係係5-10mins埋單前會問聲你仲要唔要加單落order好簡單,用QR code落就可以了真係好方便,唔駛成日叫黎叫去不過大家如果平時只係食譚仔小辣既人就唔好叫佢個麻辣鍋我有次食,食第2塊牛時個口已經㷫到頂唔順食左杯雪糕連埋汽水2杯加含左好多粒冰都唔得要將所有食物攤涼先可以食到個餐食完腸胃後果嚴重!唔係食咁勁既唔好試🥲我之後要加水同落左應該有2大隻蕃茄先再食到佢d肉都一如既往穩定水準其實薄薄地仲好配料足夠仲要質素幾好!唯一要彈既係個乳酪雪糕我去食日牛大半原因都係為左佢自從壞左部乳酪機我就無去過有返再去食時唉!乳酪粉係咪好貴?點解要用水兌?你係唔會唧到挺身而家係一pat野咁我建議落order咁每人有一杯去穩定質素好過將貨就價平時做得好好地既野唔好整衰佢,你做得好,係會有人欣賞嫁另外要讚係長者去食係再平d話d菜咁貴咁樣食一餐都賺突啦一定會再幫襯😎
我揀個最basic已經好足夠
雖然佢話就話90mins
其實我2:00去既話
你坐到3:45都無趕你走
只係係5-10mins埋單前會問聲你仲要唔要加單
落order好簡單,用QR code落就可以了
真係好方便,唔駛成日叫黎叫去
不過大家如果平時只係食譚仔小辣既人
個餐食完腸胃後果嚴重!唔係食咁勁既唔好試🥲
我之後要加水同落左應該有2大隻蕃茄先再食到
佢d肉都一如既往穩定水準
其實薄薄地仲好
配料足夠仲要質素幾好!
唯一要彈既係個乳酪雪糕
我去食日牛大半原因都係為左佢
自從壞左部乳酪機我就無去過
有返再去食時
唉!乳酪粉係咪好貴?點解要用水兌?
你係唔會唧到挺身
而家係一pat野咁
我建議落order咁每人有一杯去穩定質素好過將貨就價
平時做得好好地既野唔好整衰佢,你做得好,係會有人欣賞嫁
另外要讚係長者去食係再平d
話d菜咁貴
咁樣食一餐都賺突啦
一定會再幫襯😎
2021-09-12 2773 瀏覽
繼有一次吃完X摩之後,呢間係另一間永遠不會再來吃的火鍋放題。1. 冷氣不足,打邊爐沒冷氣,簡直可以做到令你早走早著,空氣亦不流通,無論小朋友還是大小也吃到滿頭大汗,還有這樣溫度很容易令自助bar的食物變壞。2. 衛生有待改善,裝冰的箱蓋竟然有似霉的東西,雪糕機有一個大碗裝丢剩的雪糕,這碗装了的份量及顏色,簡直像嘔奶物禮俾你坐的櫈也像發霉櫈。3. 食物質素,我吃的是第二級別特選牛,簡直柴皮.....番茄湯底冇味,鼓油亦怪味,自助bar食物一般。這價錢我相信X陣或X涮鍋也好過佢。如果只想填飽肚,可以一試,完。
繼有一次吃完X摩之後,呢間係另一間永遠不會再來吃的火鍋放題
俾你坐的櫈也像發霉櫈。

2021-04-27 3817 瀏覽
本来抱着很大的期待,结果真是越吃越生气!真的除了牛肉,没有一点值得再次光临!服务肯定是没有的啦(还好也没期待过),就连打边炉的灵魂—酱料,这家都只有简单的酱油、芝麻酱、一个不知道什么味道的红色酱料和辣椒粉,连新鲜辣椒仔都没有,没吃的不做评论,就说酱油和辣椒粉,酱油是最普通的,现为都没有那种,辣椒粉也怪怪的,一点都不香,本来寿喜锅带点甜味会容易腻,就靠酱料来调和一下,结果毫不意外,这家完全没有做到这一点,越吃越腻,加上选的澳洲和牛肉有点肥,整个过程都吃的很有负重感!还有就是饮品,这家只有兑的咖啡机和热茶,算了吧,不提了,全程只喝来杯热茶。总的来说,性价比高的日式放题火锅有很多,这一家就此别过了!以后还是不能偷懒,去铜锣湾尖沙咀吃吧!
2021-02-15 3559 瀏覽
香港人就最鍾意打邊爐。基本上不論冬天定係夏天。都總有機會打到邊爐。有時同朋友食開有啲想食辣嘅湯底。有啲又唔想食辣嘅湯底。傳統酒樓打邊爐就兼顧唔到呢樣嘢。日牛嘅打邊爐主張一人一鍋,即係每個人都可以食到自己鍾意嘅湯底之餘。亦都可以享受打邊爐嘅樂趣。唔好以為呢啲任食打邊爐嘅食物就會將貨就價。我想講佢提供嘅肉好多都好新鮮。特別係佢提供嘅牛。食得出唔同層次嘅牛係有唔同嘅味道。咁當然越高級嘅牛就越好食啦。而且自助吧嘅配料亦都非常充足。基本上亦都會令人花多眼亂。整體來講成個邊爐係好食嘅。
2020-12-25 2687 瀏覽
個人認為港式打邊爐同日式打邊爐嘅分別,就是港式邊爐嘅配料真係超級多,肉類海鮮蔬菜丸各樣都好豐富。而日式打邊爐食嘅就係佢高質嘅牛肉,如果啲牛肉唔靚其實佢真係冇咩可取之處。因為我自己傾向鍾意食港式打邊爐多啲,鍾意佢豐富嘅選擇。講咁多我係想帶出,食過好多間日式打邊爐放題,真係唔係每一間嘅牛肉都好好食,就算比到最高價錢嘅牛肉火鍋,有啲都係好一般而日式邊爐黎講,日牛嘅性價比真係好高,佢嘅牛肉牛味好出,價錢唔貴,所以我經常都encore!食過佢三個價錢嘅牛肉,個人認為最平嗰個最一般,但係都好過牛刷鍋個d。最貴嗰個好食但唔特別,中間嗰個性價比最高,而我覺得係三款入邊最好食嘅,因為佢牛味最濃郁。佢嘅豬肉都唔差,雞肉都夠滑,仲有乳酪同埋嘢飲任食。埋單都係$100鬆啲,因為佢而家做緊第二位半價

佢嘅豬肉都唔差,雞肉都夠滑,仲有乳酪同埋嘢飲任食。

埋單都係$100鬆啲,因為佢而家做緊第二位半價
2020-06-13 4727 瀏覽
今日經過見到有人排隊,過去睇下,見到第二位半價,最平$109 有牛肉+豚肉+雞肉,午市90分鐘任食,湯底都有6款,仲送現金券,咁抵就決定試下。外面可自取蔬菜,幾款丸類,仲有乳酪雪糕任食,汽水,飲品任飲,仲有飯任添,一定食得飽,價錢唔貴,環境乾淨企理,唔錯呀!胡椒湯底有大粒黑椒,黑椒味濃;泡菜湯 辣味少,有淡淡泡菜香,牛肉+豚肉+雞肉代表澳洲榖飼牛+豬肩肉+雞腿肉,榖飼牛大片薄身,3-4秒已熟透,牛味唔差;雞腿肉啖啖肉,夠嫩。豬肩肉油脂不少,無豬騷味

胡椒湯底有大粒黑椒,黑椒味濃;

泡菜湯 辣味少,有淡淡泡菜香,

豬肩肉油脂不少,無豬騷味

2020-06-12
好耐無食日牛 因為搬左出去一段時間返屋企搵呀媽食飯想食任食火鍋就食返日牛食特選牛 下午食 價錢好抵兩點入座 4點落場員工有提到3點已經last order我覺得牛可以提早叫定所以okServe我個區既員工幾好幾helpful但係落單叫十碟牛兩碟豬最後黎既係質素參次既牛之餘碟數都唔岩 黎左5牛5豬個盤無特別記號分辨豬同牛顏色都有小小似怕自己搞錯都問左一次職員最後係答無唔岩但我烚完一睇就知佢係比錯我我覺得算啦 可能廚房繁忙三點前有提一次要last order我地叫左會食牛同豬諗住3-4點佢地落場前都重可以慢慢食點知3點多dd佢同我講出邊任食區食物都會停同埋清理我呆左都算啦出去拎左先點知3點半左右我想出去拎野飲原來連部野飲機都停埋!乳酪機都係!!你停晒所有野不如話自己收三點半你話收4點 所有野由三點開始停晒我覺得好過份唔知係公司規定 定係個別分店無試過咁樣比人停晒得返個爐 同埋提早一個鐘叫同拎既野食囉野飲佢係要用機拎既 無得提早拎定啦我真係呆晒😂😂去返牛陣算
好耐無食日牛 因為搬左出去一段時間

我呆左

都算啦出去拎左先

點知3點半左右
我想出去拎野飲
原來連部野飲機都停埋!

乳酪機都係!!

野飲佢係要用機拎既 無得提早拎定啦
我真係呆晒😂😂

去返牛陣算
2020-02-09 2578 瀏覽
我都係平日返工而呢間打邊邊逢星期一至四既午市放題就唔限時既(留意返佢每逢大節前黎都會停左無限時呢樣野,大家要去就最好打個電話問)個日我12:30到4位我前面個家人6位話無位要分檯要攞票要等我幾驚我都係好彩一和有luck4位即有今年仲多左2隻湯揀添我揀左泡菜豬骨其實都係揀蕃茄係武漢肺炎期間呢d一人一鍋真係解我呢d邊爐人最好的方法大推一人一鍋真係勁抵108位位食足4個鍾(你係可以坐到4點)D牛豬質素又ok今次d豬質素好好好爽今時今日食條菜都咁貴人地仲有咁多菜比你食蕃茄又大大塊(而家蕃茄好貴)勁到一個點D配菜一如以往做得唔錯汽水又夠氣最重要係佢無變到依然都係有乳酪雪糕仲鬼咁好比6種配料你落我每次去都食2杯沙田d服務員又唔錯平日唔去唔得(雖然好少機會)
我都係平日返工

係武漢肺炎期間
呢d一人一鍋真係解我呢d邊爐人最好的方法
大推一人一鍋

真係勁抵
108位位食足4個鍾(你係可以坐到4點)
D牛豬質素又ok
今次d豬質素好好
好爽

今時今日食條菜都咁貴
人地仲有咁多菜比你食
蕃茄又大大塊(而家蕃茄好貴)
勁到一個點

D配菜一如以往做得唔錯
汽水又夠氣

最重要係佢無變到依然都係有乳酪雪糕
仲鬼咁好比6種配料你落
我每次去都食2杯

沙田d服務員又唔錯
平日唔去唔得(雖然好少機會)
  • 乳酪雪糕