餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

2017-08-10 192 瀏覽
As a big fan of tomato, this cafe has been recommended by my sister for a long time. Finally can have a try on sat^^So we order tomato soup+egg+toast lunch set($5x) included a cup of drink. The tomato soup is nice as it won't be so salty and you can find some tomatoes inside it.The toast is very great! Quite crispy and smell really good. The milk tea is above average as you can still taste the black tea for it. But this cafe is very popular so you better come earlier otherwise you need to queue.
和同事都几中意这间餐厅的食物(叉烧滑蛋)但是午餐吃到三十分钟,不断提醒你走人,实在是烦。草草吞下饭和饮料,破坏午餐心情。并且服务态度有待改善。餐厅要翻台可以理解,但三十分钟也太短了。如果一直保留这种没人性的规定,不会再去。

2017-07-30 200 瀏覽
今天又到灣仔周圍逛,因為將會跟很久不見住在灣仔的朋友見面,便由他介紹到哪裏好吃。結果因為在這炎炎夏日,當冷氣最強的地方便最好了,於是便選擇了這個冰室,體驗真的喜出望外說實話我在冰室吃過很多菜式,蝦仁炒蛋真的很常見,但從來沒有吃過這麼大的蝦。而且滑蛋也炒得很嫩,可能是加了牛奶,不像一些餐廳炒得很老而且另一樣特別的是蛋中加了叉燒,配炒蛋也挺搭,加上像是燒汁的醬料,吃得挺香而且檸檬茶是冰室正宗的檸檬茶,用不鏽鋼杯,茶很有茶香和特有的苦澀味,檸檬也散發淡淡酸味,夏天喝一流總的來說,整個體驗很涼快很飽

日本滑蛋雙拼飯(叉燒、蝦仁)

凍檸茶

總的來說,整個體驗很涼快很飽
2017-05-28
5 分鐘 (堂食)
日本滑蛋雙拼飯(叉燒、蝦仁)
凍檸茶
2017-07-27 218 瀏覽
今日有時間坐低慢慢嘆返個早餐,灣仔茶餐廳選擇確實有很多,所以可以令我食得最滋味非《旺記》莫屬,我點了早餐A濃番茄湯午餐肉米粉,可選公仔麵/通粉,不需另加錢,再配炒蛋同麥包多士,有時好胃口都會加$5要奶油豬,奶油豬都很出色,外皮香脆,麵包質地很軟身。番茄湯很濃味,湯底有番茄蓉,用料份量十足,午餐肉略為硬身,但配料都很足夠。另一特色就是麥包多士,茶餐中帶點營養,不會太油膩,而且炒蛋好滑,值得一試。早餐價錢為$46,已包括加配凍飲,下午茶餐價錢一樣。
2017-07-27
$46 (早餐)
2017-07-15 434 瀏覽
第一次寫食評,多多指教🙇🏼‍♀️今日一個人去旺記冰室入到去都好滿,要搭枱,但轉個頭有張2人枱姐姐即刻問我要不要轉枱,佢大可留俾2位既客,但都俾我一個人坐感覺好貼心😌讚👍🏻加4蚊叫左個薑汁奶茶嘩!不得了!好夠薑呀!又有茶香喜歡薑汁東東既你不要錯過呵!個蕃茄餐肉通好濃可惜個碗好淺,d湯凍得很快要食快先得午餐肉勁大粒好似切在半罐俾我咁😅不過對我來說乾左d可惜佢個奶油🐷賣哂無得試😩下次一定要試!
第一次寫食評,多多指教🙇🏼‍♀️

今日一個人去旺記冰室
入到去都好滿,要搭枱,
但轉個頭有張2人枱
感覺好貼心😌
讚👍🏻

加4蚊叫左個薑汁奶茶
嘩!不得了!
好夠薑呀!
又有茶香
喜歡薑汁東東既你不要錯過呵!

個蕃茄餐肉通好濃
可惜個碗好淺,d湯凍得很快
要食快先得
午餐肉勁大粒
好似切在半罐俾我咁😅
不過對我來說乾左d

可惜佢個奶油🐷賣哂無得試😩
下次一定要試!
2017-07-12 499 瀏覽
灣仔餐廳多的是,每到lunch time呢間冰室由開張到依家都有條長長既人龍,餐廳細細但燈光好光猛環境又乾淨,排左十幾分鐘終於同同事入到淺嚐淺嚐呢到午餐款式唔多,眼見最多人叫既係1號ー叉燒滑蛋飯我都跟風呢1呀(走蔥)+熱咖啡本人唔食蔥堅稱用真正日本雞蛋蛋真係好滑生熟程度岩岩好,好有蛋味自家制叉燒好淋唔會"鞋",就連個甜豉油都值得一讚熱咖啡飲落似cuppuccino都唔錯整體好滿意,值錢又唔係貴,抵食另外值得一提係佢個7號特餐,真係成日會轉,質素都唔錯是日係雞扒意粉,同事食完都好滿意

呢到午餐款式唔多,眼見最多人叫既係1號ー叉燒滑蛋飯

我都跟風呢1呀(走蔥)+熱咖啡
本人唔食蔥

堅稱用真正日本雞蛋
蛋真係好滑生熟程度岩岩好,好有蛋味
自家制叉燒好淋唔會"鞋",就連個甜豉油都值得一讚

熱咖啡飲落似cuppuccino
都唔錯

整體好滿意,值錢又唔係貴,抵食

另外值得一提係佢個7號特餐,真係成日會轉,質素都唔錯
是日係雞扒意粉,同事食完都好滿意

15 分鐘 (堂食)
2017-07-06 406 瀏覽
是日平日既早上8時半,餐廳半滿座店子唔係好大,約有10 張2人枱。茶記冰室來說算乾淨企理,可惜冷氣好似唔係好夠,有D焗。早餐$38 炒蛋,牛油麥包多士雖然order 後3 分鐘就上枱,不過炒蛋同多士都夠熱。炒蛋算滑,也不會太有油膩感,份量都算多,有成半隻碟既size. 麥包多士焢得唔錯,外脆內軟。牛油如果可以塗得更均更好。沙嗲牛米是銀絲米粉,口感更滑順,牛肉都幾大塊,total 幾塊肉片加埋應該都有大X活牛扒既量可惜沙嗲味偏甜,而且味精好重,有點浪費了本身都算嫰既靚牛肉--------熱即磨咖啡有驚喜既即磨咖啡,而且算香醇而不會苦澀,有平時中上路線餐廳的咖啡級數。「總結」$38 在灣仔區來說這個食物質素同份量相當唔錯,性價比高唯一敗筆係個偏甜同超重味精既沙嗲牛
是日平日既早上8時半,餐廳半滿座

店子唔係好大,約有10 張2人枱。

茶記冰室來說算乾淨企理,可惜冷氣好似唔係好夠,有D焗。

早餐$38

炒蛋,牛油麥包多士

炒蛋牛油多士

雖然order 後3 分鐘就上枱,不過炒蛋同多士都夠熱。

麥包多士焢得唔錯,外脆內軟。牛油如果可以塗得更均更好。

沙嗲牛米

沙嗲牛米

是銀絲米粉,口感更滑順,

可惜沙嗲味偏甜,而且味精好重,有點浪費了本身都算嫰既靚牛肉

--------

熱即磨咖啡

即磨咖啡

「總結」

$38 在灣仔區來說這個食物質素同份量相當唔錯,性價比高

唯一敗筆係個偏甜同超重味精既沙嗲牛
$38 (早餐)
炒蛋牛油多士
即磨咖啡
2017-07-04 225 瀏覽
超级好吃的一家茶餐厅!店里所有人点的都是招牌叉烧滑蛋饭!我选择了今天特色菜单!沙爹牛肉煎蛋饭!超级好吃!唯一的缺点是菜洗的不干净。。刚好我赶上一个菜根还是带着泥的!但是茶餐厅能有这样的品质!还是惊艳到我了!点餐附带饮料,选冷饮加两蚊。外带和堂食一个价格中午排长队,尽量早去吧
超级好吃的一家茶餐厅!
点餐附带饮料,选冷饮加两蚊。外带和堂食一个价格
中午排长队,尽量早去吧
2017-06-23 211 瀏覽
通常如果食冰室我都會去食另外一間都係灣仔好出名既冰室今年年初翻英國之前本來同朋友去食㗎但係臨走前都冇時間所以一直拖呀拖拖到而家先食朋友早幾日前已經向我極力推介旺記既奶油豬今日一試終於知點解朋友咁鐘意食食奶油脆豬最重要係夠熱同埋唔硬呢2樣主要要素旺記都做到真係好好食難怪朋友情願加$5都要由厚多士轉奶油豬而我就要咗個午餐一號 即係叉燒日本滑蛋飯叉燒唔肥而個蛋真心好滑所以呢個餐如果10分滿分我覺得值9分㗎不過要注意既係用餐時間只有30分鐘因為其實lunch hour真係好多人等所以我覺得佢呢個policy都啱既等d人唔洗等咁耐今日已經算好彩唔洗落住雨等位
通常如果食冰室我都會去食另外一間都係灣仔好出名既冰室
等d人唔洗等咁耐
今日已經算好彩唔洗落住雨等位
2017-06-23
2017-06-23 182 瀏覽
食過呢間幾次,終於的起心肝寫食評😂之前黎會食佢既叉燒滑蛋飯,但感覺冇開業甘好味就試佢既常餐。食左一次就翻唔到轉頭,真係勁好味!午4 特濃蕃茄湯午餐肉粒公仔麵 $48佢其實唔係蕃茄湯,係蕃茄撈,因為真係超濃超"結"。酸酸地,加上午餐肉同公仔麵,勁夾! 炒滑蛋配奶油脆豬 (脆豬+$5)炒滑蛋幾滑但同出面食滑蛋既差不多,冇咩驚喜。但佢個奶油脆豬真係會令人著迷!有成2大件,包鬆脆,牛油同奶油份量恰到好處,加上熱喇喇甘上,好味過出面幾條街! 但一定要襯熱食,凍左係唔好食的!熱茶走同出面茶走差不多,唔算太甜💁🏻

午4 特濃蕃茄湯午餐肉粒公仔麵 $48

炒滑蛋配奶油脆豬 (脆豬+$5)

但一定要襯熱食,凍左係唔好食的!

熱茶走
同出面茶走差不多,唔算太甜💁🏻
午餐
  • 奶油脆豬
2017-06-20 245 瀏覽
平日下午茶時間路經,未見有人排隊,入去試試。坐位唔太多,都要搭枱。叫左三文治餐跟熱奶茶。奶茶冇咩驚喜,三文治即整要等一陣,但值得。新鮮夠熱,好JUICY, 因為有花生醬,生菜既配搭夠FRESH。叫做屋企唔會整4樣餸,會再來食,下次要食奶油豬!
平日下午茶時間路經,未見有人排隊,入去試試。

坐位唔太多,都要搭枱。
叫左三文治餐跟熱奶茶。

奶茶冇咩驚喜,三文治即整要等一陣,但值得。

叫做屋企唔會整4樣餸,會再來食,下次要食奶油豬!
2017-06-01
2017-06-15 222 瀏覽
今日收早,夜晚已經約左姊妹係尖沙咀飯聚,見天氣咁好,一於用呢個下午,黎個一個人的hea遊,今日既行程係搭叮叮欣賞下繁華既街道,到灣仔食個tea ,再搭渡海小輪過尖沙咀行街。落到灣仔,個肚已經打晒鼓,醒起有朋友近期轉左新工做灣仔之友,即刻問下有冇茶餐推介,咁啱朋友到食飯時間,有人陪食tea,真好。朋友推介左呢間冰室,灣仔鐵路站行過黎幾分鐘就到,但由於唔係位於大街,唔熟路既可能要搵一搵。冰室招牌好得意,有隻馬騮仔做嘜頭,應該係呼應返英文店名。門口以磚牆配玻璃,吸晴又開揚。冰室入面用全木餐枱椅、木櫃,非常和式風格,感覺舒服。椰汁紅豆冰&雪糕椰汁紅豆冰,大大杯份量十足。雪糕夠晒冰凍,上枱時仲冒緊雪氣,傳統既雲呢拿雪糕,當然冇得輸啦。紅豆冰椰汁味夠香濃,入口又香又滑,紅豆夠晒淋,甜甜既味道完全黎自椰汁同紅豆,絕對唔會係加左糖水得個甜字。飲到一半,加上融化在一起既雲呢拿味,又有另一番滋味。流心芝士麥包西多士,淨係聽個名已經邪惡到極,店主都好有心,用麥包黎中和下,令到件西多士有一點點健康既感覺。即叫即整,上枱時熱辣辣,將西多士一分為二,夾心層d芝士拉絲架。用日本雞蛋配麥包炸出既西多士,果然有別於一般

飲到一半,加上融化在一起既雲呢拿味,又有另一番滋味。

即叫即整,上枱時熱辣辣,將西多士一分為二,夾心層d芝士拉絲架。用日本雞蛋配麥包炸出既西多士,果然有別於一般茶餐廳,面層麥包金黃軟熟,夾心既拉絲芝士又夠晒濃郁,只需配上少許蜜糖,已經可以深深觸動味蕾。最難得既係,食晒成份都唔覺膩,簡直大滿足呀!
2017-06-04 571 瀏覽
經常要在灣仔開工,見到這餐廳好評如潮,但無奈餐廳收六點,叉燒飯也是很快賣光,一定要在早上或中午前來「朝聖」。剛巧連續兩個禮拜的週末都要開工,便連續兩個禮拜都來試試,一次十點左右來吃,未有午餐,就試了早餐,一次剛好過中午,就試了最有名的叉燒飯。早餐那次點了蕃茄餐肉通粉,和薑汁奶茶。因為太肚餓忘了拍照,蕃茄餐肉通粉,最有誠意是那個湯頭,濃濃蕃茄味夾著酸酸甜甜的味道,湯已經濃得不像湯,像蕃茄蓉,而且非常熱燙,吃下去很舒服,在一天早上吃到這湯能令你倍感舒適。美中不足的是,湯配的是餐肉,個人雖然很喜歡吃這種加工食品,但近年已經儘量不吃,可是這裡就只有餐肉,也不能轉別的東西。這裡的餐肉也很優秀的,餐肉切了丁,也有接近十粒,每粒也大大粒,唯獨本身餐肉的味道跟那個蕃茄湯也不夾,各有各的味道,互相搶味,最後兩敗俱傷。臨走的時候聽到有常客來吃,點的就是這個蕃茄餐肉通粉,然後要求「走餐肉」,更加肯定了我對這道菜的想法。薑汁奶茶,薑味真的很濃,配上奶茶也算好喝,本身不是愛薑之人,純粹為試而試,最難忘之後整天無論整天吃了什麼,打嗝的味道依然是滿滿的薑味,應該可以推介給愛薑之人。之後隔了六天再臨,點了午餐每人都在

之後隔了六天再臨,點了午餐每人都在吃的「滑蛋叉燒飯」(其實能點的飯類也就只有滑蛋叉燒、滑蛋蝦仁、或者雙拼)。等了不足五分鐘已經端了上來,一看之下已經有點點失望:
滑蛋叉燒飯

首先是叉燒,個人其實喜歡吃比較瘦的叉燒,這裡的叉燒很夠瘦,但吃下去沒什麼叉燒味,切得也很薄,燒得也很淺色,矇著雙眼吃可能也吃不出來是叉燒。
滑蛋倒是一絕,非常嫩滑,蛋汁亦很豐富,份量也很誇張,絕對要讚。
醬汁,其實菜色全名很長,有一半的菜色名都是在賣它這個自家製的醬汁,只能說,好吃貴好吃,汁實在過多,吃到最後都快變醬汁泡飯。
飯的份量對我來說剛剛好,比一般茶餐廳的份量少,吃慣盒飯份量的人可能會嫌少了一點。
飲品凍鴛鴦,中規中矩,也不多作介紹了。

總括來說是正面的經驗,但兩次都有美中不足,亦沒有那種「非常好吃」的感覺,有機會也會再來的。
2017-05-27
滑蛋叉燒飯
2017-05-31 141 瀏覽
點了叉燒炒蛋飯,要成五十幾蚊却份量不多,醬汁太淋,食來成口都系。點了凍牛奶却上了熱牛奶,服務員一個男的,讓他換還不耐煩,還不承認搞錯。收錢時態度也不好。總之下次不會幫襯。
2017-05-30 174 瀏覽
今日試咗一間新式茶餐廳。位置:係謝斐道,灣仔地鐵站一出一轉就到。揸車黎可能更麻煩,事關條街車位唔多。雖然無大招牌豎出街,但搵都無咩難度門面:呢個好值得讚! 大部分茶餐廳的衛生情況惡劣,食食下飯都有可能見到小強同老鼠,真係食龍肉都冇味。可能係後生仔打理餐廳原故,呢間野好企理,門面光鲜,係出面望入廚房都唔會見到個地下濕漉漉。而且冷氣夠,餐牌唔會sticky,餐具也唔會油油的。食物選擇:以茶餐廳的常用菜色為主,再加自身餐廳的創作。例如有三文治四重奏:用四種不同餡料加上烘底麥包,比普通公司三文治更加野味和包肚。比較多客人叫嘅係蕃茄湯通粉加午餐肉粒(應該用塊嚟形容,其大小有3x3x3cm)而且香煎到金黃色,蕃茄湯相信係用蕃膏rather than罐頭湯煮成,食得滿足。特色茶餐廳飲品如龍鳳檸樂,檸樂煲薑,雪糕紅豆冰都有serve,呢間小小茶餐廳令人喜出望外。
今日試咗一間新式茶餐廳。