5天前
🥰 話說早前去 “香港大學同學會” 食飯, 発現味道唔同咗, 原來大廚已經離開, 並自立門戶 “昌哥”. 昌哥曾任 “陸羽茶室” 主廚, 略具名氣, 今晚相約老友 “長介”, “村井”, “一清” 江湖飯局, 決戰 “昌哥”.🥢 餐廳走老飯店格局, 其實就係 “香港大學同學會” 咁嘅樣, 圓枱白枱布, 用餐當晚全院滿座, 我哋提早以訊息預訂菜式.雞子戈渣鳳尾蝦多士菜膽杏汁白肺湯燒雲腿鴿片古法鹽焗雞鴛鴦腸煎釀鯪魚蛋白杏仁露😱 雞子戈渣, $180. 服務員推介嘅, 口感煙靭, 本身冇乜味, 要加糖. 🦐 鳳尾蝦多士, $128. 今時今日競爭激烈, 呢個蝦多士做到基本要求, 但冇驚喜.🤗 菜膽杏汁白肺湯, $180. 材料十足, 夠唒熱喎, 杏汁味道非常平衡, 我鍾意!🕊️ 燒雲腿鴿片, $350. 其他地方食唔到嘅菜式, 鴿肉偏甜, 用嚟平衡雲腿嘅鹹味.🐥 古法鹽焗雞, $480. 皮脆肉嫩, 超水準了.🐟 鴛鴦腸煎釀鯪魚, $180. 手功菜式, 我第一次食. 部份鯪魚皮硬咗少少, 但整體出色, 人多值得一試.🍯 蛋白杏仁露, $38. “村井” 話太 “渴”, 我又覺得冇問題喎. 🤗
雞子戈渣
鳳尾蝦多士
菜膽杏汁白肺湯
燒雲腿鴿片
古法鹽焗雞
鴛鴦腸煎釀鯪魚
蛋白杏仁露 😱 雞子戈渣, $180. 服務員推介嘅, 口感煙靭, 本身冇乜味, 要加糖.