2016-06-12 790 瀏覽
接近收工時間收到朋友電話 話過黎同我食飯記得有個朋友同我講昌發既味道唔差難得朋友黎 有人陪 咁我就去試下喇 朋友叫左個遊船河湯底加左豬血所以湯既色澤比較深同埋味道較濃郁,配料有肉丸、豬肉、金不換和芽菜等等,而河粉較厚身!  鴨河味道同遊船河些無幾,但少左豬肉所以無咁濃郁鴨肉亦好入味! 豬頸肉醃好入味燒既外皮有D脆而內裡口感軟彈,沾埋佢地秘製辣醬,非常惹味昌發既選擇都幾多,份量唔少~而且價錢唔貴...低食!
接近收工時間
收到朋友電話 話過黎同我食飯
記得有個朋友同我講昌發既味道唔差
難得朋友黎 有人陪 咁我就去試下喇

朋友叫左個遊船河
湯底加左豬血所以湯既色澤比較深同埋味道較濃郁,
配料有肉丸、豬肉、金不換和芽菜等等,
而河粉較厚身!
遊船河
鴨河味道同遊船河些無幾,但少左豬肉所以無咁濃郁
鴨肉亦好入味!
鴨河
豬頸肉醃好入味
燒既外皮有D脆
而內裡口感軟彈,沾埋佢地秘製辣醬,非常惹味
炭燒豬頸肉
昌發既選擇都幾多,份量唔少~
而且價錢唔貴...低食!
2016-06-11
鴨河
炭燒豬頸肉
2016-06-10 628 瀏覽
中午,悶熱,九龍城,一個人,找吃。不太餓,一碗粉麵剛好。湯粉麵太熱,要了比較少泰國店子會做的豬手撈麵。豬手已去骨,滷得惹味,份量也不少,甜甜的,很開胃。麵是幼麵,汁剛好滋潤著每一根麵,混和碎花生、通菜、芽菜、葱花等的,香噴噴,呼嚕呼嚕的,就吃個碗朝天。
中午,悶熱,九龍城,一個人,找吃。不太餓,一碗粉麵剛好。
豬手撈麵
豬手撈麵
2016-05-23
2016-06-07 560 瀏覽
落九龍城 順口緊係食埋泰菜兩口子 都好鐘意食泰式湯面一行入舖頭 左邊係湯粉檔 (行得太快睇唔切)但個檔 非常有泰國後巷店感覺咁一碗遊船河(船麵轉河)同一碗鴨河 (我最愛)一來到 哇‼️勁大碗‼️‼️‼️好扺食 只係$38‼️‼️個湯底好濃 仲有通菜 芽菜 金不換 闊河粉好泰國原汁原味仲叫左大隻又爽口嘅生蝦 $88魚餅併蝦餅 $68想食泰粉 一定黎呢間
落九龍城 順口緊係食埋泰菜

兩口子 都好鐘意食泰式湯面

一行入舖頭 左邊係湯粉檔 (行得太快睇唔切)

但個檔 非常有泰國後巷店感覺

咁一碗遊船河(船麵轉河)

同一碗鴨河 (我最愛)
一來到 哇‼️勁大碗‼️‼️‼️

想食泰粉 一定黎呢間
2016-06-04
  • 鴨肉湯河
2016-06-01 427 瀏覽
帶媽咪食泰國菜,昌發係首選雖然好多人叫左粉面,但我地今次想食「飯」椰青海鮮飯,椰青好大個,海鮮好豐富好足料!我諗三個人都夠食啦⋯⋯食完啲送記得筆埋椰子肉,精華沙律生菜包,夠辣,不過就鹹左啲。食得好過癮,好飽,媽咪開心最緊要!
帶媽咪食泰國菜,昌發係首選

雖然好多人叫左粉面,但我地今次想食「飯」

椰青海鮮飯
沙律生菜包,夠辣,不過就鹹左啲。
食得好過癮,好飽,媽咪開心最緊要!
2016-02-14
15 分鐘 (堂食)
椰青海鮮飯
2016-05-25 3078 瀏覽
天氣依然火熱,太太每逢一到這種天氣就大嚷要食開胃消暑嘢。一碗辣辣放湯的泰式粉麵,便是她的第一之選....說到吃泰粉麵,我這老牧童當然就會遙指龍城區內的老字號泰菜店"昌發"....都有一段時候沒來了。每次來時都只會點她們的遊船河....萬料不到今天讓小友搶先叫了....黑掹掹的豬血湯底依然甜得很,一口氣就大喝了三大口而面不改色;粉條用的依舊是又闊又粗又極具咬勁的貨色,吃得過癮;配料如豬肉及豬肝等登時就變成了大茄 (況且它們食起來也未見突出 ---- 前者甚見粗嚡而後者則處理得過老變縮小帶苦味)....只咬了一小件太太的鴨肉湯河內的鴨肉。肉同樣是有點嚡口而鴨膻味仍存;但其餘的無論是湯抑或是粉條皆是一如前述的船河般那樣香濃及帶Q勁。而且最重要香葉及炸蒜粒下得夠充足,感覺上是十分的"泰"....至於放在我眼前的這碗清邁椰汁咖喱雞麵,則是小弟在此首嚐的....湯甚濃郁的香氣十足但沒有想像中的辣;掌勺的非常好用上了和湯最搭檔的粗麵,掛湯能力可是一等一的;雞全部都是用了翼位,肉是炆煑得一咬便即爛十分軟淰;另外湯內還找到了許多切成粒粒的醃鹹酸菜,邊吃菜邊喝湯口味集鹹、酸及微辣於一身,的確是非常的具泰北

湯甚濃郁的香氣十足但沒有想像中的辣;掌勺的非常好用上了和湯最搭檔的粗麵,掛湯能力可是一等一的;雞全部都是用了翼位,肉是炆煑得一咬便即爛十分軟淰;另外湯內還找到了許多切成粒粒的醃鹹酸菜,邊吃菜邊喝湯口味集鹹、酸及微辣於一身,的確是非常的具泰北的特色....

小弟一向的習慣當然不會只吃幾碗粉麵就罷休,總是要點一些小食才行....
新鮮熱辣辣炸起的春卷皮脆熱燙當然是難食極有限,醮點泰式甜辣醬來食是令人停不了口;蝦餅是彈牙的但鮮及甜味就稍弱了些....
要想食比較地道的泰式粉麵的話,這兒永遠是我的頭一至兩名的選擇....
2016-05-18 534 瀏覽
今天和朋友專程去九龍城食泰菜, 隨意的走到一間比較多人的店內,一坐下,竟然看到有報導説蔡瀾也來過。第一道叫的是柚子沙律,酸酸甜甜的,好美味。加上炸蒜,脆脆的。到最後用生菜一次過包起所有材料來吃,更加美味,又多汁。之後叫了鮮蝦炒金邊粉,熱乎乎的,味道香濃。鮮蝦彈牙,又爽。記得要撈埋旁邊花生粒,爽口
到最後用生菜一次過包起所有材料來吃,更加美味,又多汁。
柚子沙律
鮮蝦炒金邊粉
2016-05-16
柚子沙律
鮮蝦炒金邊粉
2016-05-16 449 瀏覽
星期六無無聊聊走左去九龍城行下街, 估唔到九龍城公園都幾大下幾舒服, 果度仲有間租單店鋪, 如果一家大小想小朋友玩下都唔洗走入沙田, 這裡都係一個唔錯既選擇.係九龍城搵食真係令願早食好過太晏先搵食, 免去等位之苦. 這一間如果唔早來食. 雖然有2間店鋪, 但未夠7點店已經滿座..講真這店細座位都唔舒服, 幸好我地早到所以都坐到2人枱唔洗同人搭枱.這裡最出名就係個遊船河, 上次我試過今次就選擇下其他湯麵, 菜牌湯麵真係好多選擇, 最貴都係$38仲要唔洗加一, 份量又大宜家真係好少地方今次我點左個清邁咖哩米線, 青芒沙律同埋個明爐烏頭酸辣湯原來清邁咖哩唔似平時食過既咖哩, 唔好見到個湯底好似紅噹噹以為好辣, 其實都只係輕微既級數.個似湯底係將排骨, 雞肉一起煮好耐而成, 所以食時排骨同雞骨都化晒好易咬碎, 湯味十分濃郁, 有D酸菜酸酸辣辣好惹味見到好多泰國店都有買青芒果相信宜家合時食啦, 叫左個青芒沙律就岩晒. 青芒爽口加入蝦米仔花生碎再配埋個酸辣醬汁真係夠開胃最後叫左個明爐烏頭酸辣湯, 這一個都要等20分鐘先到, 個份量就非常多條魚好大條, 可惜烏頭有泥味.至於酸辣湯底夠濃不過味道係帶酸

今次我點左個清邁咖哩米線, 青芒沙律同埋個明爐烏頭酸辣湯

至於酸辣湯底夠濃不過味道係帶酸而不辣, 另付上既酸辣湯就似蕃茄濃湯咁, 幸好蔬菜夠多呀..岩晒我地. 不過2個人要KO一條咁大既烏頭都有D吃力.這一個魚係3個之中我地覺得最麻麻, 至於其他菜都非常好味.

已經第2次來幫襯, 下次再來又會再試下其他湯河同小食.

地址: 九龍城城南道27號地下

2016-05-07
2016-04-21 661 瀏覽
泰菜一向係至愛,今次試下朋友推介既餐廳。時間尚早,一黎到就有位喇餐牌選擇不少,冬陰公湯,泰式沙律,小食,咖喱,更有粉麵食!咖喱軟殼蟹($198)軟殼蟹十分香口美味,而家份量也不少,咖喱一點也不辣,味道帶甜,忍不住叫了薄餅伴來吃泰東豬肉生菜包 ($68)新鮮生菜配上又香又惹味既肉碎,一口又一口呢。鮮蝦炒金邊粉($58)這客金邊粉吃起來又香帶點甜味,加上碎花生,更加美味。
泰菜一向係至愛,今次試下朋友推介既餐廳。
時間尚早,一黎到就有位喇

餐牌選擇不少,冬陰公湯,泰式沙律,小食,咖喱,更有粉麵食!

咖喱軟殼蟹($198)
咖喱軟殼蟹
泰東豬肉生菜包 ($68)
新鮮生菜配上又香又惹味既肉碎,一口又一口呢。
泰東肉碎生菜包
鮮蝦炒金邊粉($58)
這客金邊粉吃起來又香帶點甜味,加上碎花生,更加美味。
鮮蝦金邊粉
2016-04-16
咖喱軟殼蟹
泰東肉碎生菜包
  • 肉碎生菜包
2016-04-20 568 瀏覽
九龍城泰國菜很多,今次試下朋友好評推介既昌發,好期待呀雖然一早黎到,但已經好多人喇,好彩原來位置很多,不錯!冬陰公海鮮湯冬陰公湯不辣,喜歡冬陰公湯又怕辣既人,絕對要點!湯裡有蝦,青口,魷魚,還有滿滿既菇,材料豐富又好味。肉碎粉絲沙律吃一淡已經覺得非常辣,但又忍不住一口又一口本來想買芒果糯米飯外賣,但出到黎見到已經賣晒了,下次一定要再黎食過
九龍城泰國菜很多,今次試下朋友好評推介既昌發,好期待呀

雖然一早黎到,但已經好多人喇,好彩原來位置很多,不錯!
冬陰公海鮮湯

肉碎粉絲沙律
吃一淡已經覺得非常辣,但又忍不住一口又一口
2016-04-16
  • 冬陰公海鮮湯
2016-04-10 778 瀏覽
去到九龍城,吃泰國菜是常識吧!沿途有很多家泰國餐館,連鎖的一定不會揀的,感覺細細間的更能吃出地道的味道,價錢亦更經濟. 上網找到這間評價不錯,所以就選了這間了~來個冬蔭功湯金邊粉及炒金邊粉.冬蔭功湯金邊粉香料味挺濃,嚐出的椰汁味也很突出.好像覆蓋了辣味.嗜辣的我們當然喜歡更辣啦!材料方面主要是菇及數隻大蝦. 湯金邊粉較軟,口感沒有那麼有嚼勁.可能河粉會更加吸味,更出色炒金邊粉泰式炒金邊粉一向都是我必點之一所以都嚐過很多有質素的.這家的也沒令我失望炒金邊粉的口感比湯的更彈牙,有鑊氣,濕度剛好.配菜充足,光是肥大的蝦已經有4隻.還有荳芽,豆乾,蛋絲,蔥,花生碎粒,吃之前還要擠一點青檸汁.不過這道菜通常都是酸酸甜甜的,較開胃.若本身的醬汁酸多點,會更加惹味!
去到九龍城,吃泰國菜是常識吧!

來個冬蔭功湯金邊粉及炒金邊粉.
冬蔭功湯金邊粉

炒金邊粉
泰式炒金邊粉一向都是我必點之一
所以都嚐過很多有質素的.這家的也沒令我失望

2016-04-04 2244 瀏覽
車媽媽從來也是怕搭車,搭船的人遑論去遊船河但都唔係冇辦法嘅一於去昌發泰國粉麵屋吃碗遊船河還是可以啦~如果你們好似車媽媽一樣怕搭船又想玩水那10/4便要到九龍城喇是關那天係泰國的"潑水節"預備了濕身沒有呢haha!這天氣溫高漲先來碟{青木瓜沙律}$45,沙律吃下辣勁十足而且爽口非常作為開胃菜稱職得很~{燒豬頸肉}$78肉質軟淋有彈性沾上伴碟的辣汁好吃到停不了口,記得那豬頸肉汁要加上烤米粉先夠正宗這兒合格了^0^沙嗲(豬,牛,雞)$68試了雞肉串肉質頗淋沒有散收收的,沙嗲汁略帶甜口但我還是愛較辣的口味多點!!{椰青青咖哩海鮮}$108賣相優雅萬分,海鮮有青口,大蝦,魷魚等十分豐富但也未算最吸引,最吸引我係附滿青咖哩的椰青肉軟滑香甜帶幽幽咖哩香味迷人得很^0^{豬什湯河}$38材料豐富得很有泰式燒肉,豬腸,豬紅,豆卜而組成用上我愛食的粗身河粉,湯底深褐色濃香好喝不禁令人輕易愛上它^0^壓軸終於到{遊船河}$35出場,這碗比起豬什湯河更加濃郁的湯底用上花椒,八角,豬骨,芫荽根等多種香料淆製,但最
青木瓜沙律
燒豬頸肉
沙嗲
椰青青咖哩海鮮
豬什湯河
壓軸終於到{遊船河}$35出場,這碗比起豬什湯河更加濃郁的湯底用上花椒,八角,豬骨,芫荽根等多種香料淆製,但最重要係原來加入了豬血令湯味更鮮甜濃郁喝一口湯真的感動非常只係幾十元一碗粉竟然那麼出色,泰國人真的很尊重自己出品呢^0^
2016-03-31
青木瓜沙律
椰青青咖哩海鮮
豬什湯河
遊船河
九七前,九龍城最多的是飛機;九七後,九龍城最多的該是泰國餐廳和泰國人了!每年四月份九龍城特別熱鬧,皆因潑水節是泰國新年的大日子,當天各種形式的水槍、水桶及水柱等雲集街頭,在街道上施展「亂舞」的攻勢,尤其是城南道一帶,不管您是食客、參觀熱鬧的遊客,又或只是剛巧路過,建議您事前做好「濕身」的心理準備。在此一連兩篇以九龍城兩家泰美味的餐廳為題,在潑水節前給大家卒先介紹在泰好玩的日子,也可順道品嚐美食應節,讓感受更加充實及完滿!在九龍城的泰國餐廳大多沒有豪華裝潢,反而形象更加地道及親民,「昌泰」也亦然,不過牆上食物相片大抵可比媲花斑斑的牆紙,而相片的右下角更附上一個數字,有點奇怪!原來餐牌的設計也是圖片與數字並茂,目的是為減少泰籍侍應與食客在溝通方面的誤會,客人只需自行在點菜單寫上菜式的數字,寫好後直接交予侍應便可。此方法果然方便、快捷,又奏效!椰青 HK$32我特別喜愛椰青,不過椰青的質素要視乎質量和新鮮程度,而「昌發」的椰青清甜,帶有淡淡的幽香,絕對達標!泰式木瓜絲沙律 HK$45第一道嘗試的是泰式木瓜絲沙律。木瓜絲爽口帶嚼感,伴上自家特製的醬汁,不消一會,胃納便被打開了!沙嗲 HK$68

椰青 HK$32

泰式木瓜絲沙律 HK$45

沙嗲 HK$68

沙嗲備有豬、牛和雞肉的選擇。燒烤的火喉不俗,肉質並不乾涸繃硬,微微滲出誘人的焦香,蘸上甜香的沙嗲醬,味道恰好!
燒豬頸肉 HK$78

燒豬頸肉也是香港人至愛的泰式燒烤之一。外層經過燒烤之後,帶有點點香脆,而內層則醃製得入味、口感軟彈,配上辣味的醬汁,非常惹味,將豬頸肉永恆不變的吸引力完全發揮!
椰青青咖喱海鮮 HK$138

椰青青咖喱海鮮的賣相獨特,椰盅內盛滿了蝦隻、魷魚、青口等海鮮,而最特別的要算是「滑嘟嘟」的椰青肉了,椰青肉跟青咖喱汁甚為匹配,加上新鮮感與及清怡的味道,為青咖喱帶來了平衡之效。同時,大廚把青咖喱汁調得香濃可口,雖然辣度較為溫和,但香氣十足,也盡顯青咖喱不讓黃、紅咖喱專美的滋味!
豬雜湯河 HK$38

特別喜愛泰式湯粉,而「昌發」更是以泰國粉麵作招牌,那又豈能不試!

看到深濃的湯頭,憶起在泰國街頭當地人所吃紅彤彤的湯底,原來兩者也相差不遠了。「昌發」的麵湯可謂富有特色,亦非常講究,採用花椒、八角、豬血、豬骨、芫荽、黑椒等十多種泰國香料熬製,味道醇香濃厚,層次鮮明,沒有一絲腥味。而粉麵當中的豬雜湯河,更配備我喜歡的泰式燒肉、豬紅和寬粉,還有豬腸、雞蛋和豆卜,材料非常豐富,令我吃得滿意,相信「昌泰」其他的粉麵必然也是信心的保證!

這趟一試,「昌發」的青咖喱和湯粉的滋味,實在叫人難忘!

第二篇的九龍城泰好玩與泰美味正在準備中,記得留意!

2016-03-31
  • 椰青青咖喱海鮮
  • 豬雜湯河
2016-03-10 1347 瀏覽
能在九龍城芸芸泰菜中站穩陣腳的老字號,自有過人之處。星期天專程來個小小泰菜之旅,喜歡昌發性價比高樸實無華,同時感覺地道。到達時已是下午茶時段仍然滿座,在隔壁的新舖兜一圈回來才剛好有位。我與同伴都為湯粉而來,選了必備的遊船河、豬雜湯河、馬拉盞炒椰菜苗和清邁豬肉生菜包。以爲湯粉快到想不到是生菜包先來,不知道餐牌上的清邁豬肉生菜包與泰東豬肉生菜包有甚麽分別,清邁豬肉生菜包除了肉碎,還有一點豬潤和豬皮,加入青檸汁清新醒胃,辣度不強,生菜新鮮水嫰,是個很不錯的惹味菜式。然後是馬拉盞炒椰菜苗,在家弄馬拉盞炒菜總炒不好,不及在外吃泰菜狠狠下重手調味,這裏的椰菜苗比較結實,馬拉盞鹹香配蝦米的鮮美,幾乎每次光顧也會點。遊船河的湯底加入豬血所以較濃郁,配料有肉丸、豬紅、豬潤等,金不換和芽菜等自不可少,河粉滑身連同鮮甜的湯底及滿滿的配料同吃,每一口也很滋味。我的豬雜湯河最遲來,原來是潮洲人愛吃的粿汁,雖然粿看來很像腸粉,不過水份較少,所以比較爽滑及沒河粉油膩,用筷子夾起有時會散開而掛上更多湯頭,更添滋味。而汁,則是滷豬肉和內臟之後剩下的湯。豐富配料有豬脷、豬腸、豬紅、豬潤、豆泡和滷蛋等,滿足感十足。吃飽飽結
清邁豬肉生菜包

豬雜湯河
吃飽飽結帳,路過隔壁的新舖門前擺賣甜點和蝦片等,忍不住買了芒果糯米飯和椰絲綠豆糯米糍回家吃才叫圓滿,糯米飯附上的椰漿和糯米糍附上的花生芝蔴畫龍點睛,看來增磅也是肥得有道理吧。
2016-03-06
5 分鐘 (堂食)
清邁豬肉生菜包
豬雜湯河
2016-03-07 1012 瀏覽
去到九龍城,多數都是食泰國菜,不過今天個人的壯態不是太好,都晤想食得太辣太刺激,最後都是食番碟海南雞飯作晚餐。昌發泰國粉麵屋的海南雞飯($45)我都是第一次食,雞肉晤算太嫩滑,雞味一般,此外油飯就不夠香!另外有一配例湯,可是好淡味好似飲水! 把雞肉蘸上汁醬伴食都不錯,汁醬較酸而辣,所以我都晤敢食太多!最後點多個椰青解下辣,椰青夠冰涼,真是解渴又清甜!最後結論是....下次都是order番咖哩、金邊粉、沙嗲串燒等.....此等食物水準會較好,而海南雞飯的質素真是麻麻!
去到九龍城,多數都是食泰國菜,不過今天個人的壯態不是太好,都晤想食得太辣太刺激,最後都是食番碟海南雞飯作晚餐。昌發泰國粉麵屋海南雞飯($45)我都是第一次食,雞肉晤算太嫩滑,雞味一般,此外油飯就不夠香!另外有一配例湯,可是好淡味好似飲水!

2016-02-29
5 分鐘 (堂食)
2016-02-29 768 瀏覽
有唔同派系嘅泰菜呢個唔同出面食到架多特色嘢考牌都係 冬陰公蝦餅魚餅因為有比較魚蛋過咸但係好好味食得出佢用咗different herbs味道比外面嘅重味彈牙蝦餅反而 煮得好似酒席的蟹鉗咁冇咩特別春捲炸得太耐有d裂開最特別係雞春捲or雞餅已經唔記得叫咩名但係真係好好食冬陰功加辣 都唔夠辣但係都係普通冬陰功味喇合格椰香雞翼湯麵一d辣都冇唔好比佢外表呃到好重椰香味但係上面紅色一層油又真係唔知係乜野呢個派系既野都係偏甜有啲甜味嘅湯麵食唔慣豬手撈面有大量菜啱哂我仲有各種唔同'混醬'調較自己最愛口味口水都流埋麵條彈牙豬手悄肥
有唔同派系嘅泰菜
呢個唔同出面食到架