2017-10-25 333 瀏覽
🐷遊船河 $43個湯唔會好咸 好香九層塔味不過卷粉份量都幾少 佢係類似腸粉得十幾節 可能四條腸粉左右🙁啲配料係冇味架 好神奇😂--🍲清邁咖哩米線 $43全部都係雞腳咁濟 但個湯幾濃郁 唔錯既--辣魚露好正
🐷遊船河 $43
🍲清邁咖哩米線 $43
全部都係雞腳咁濟 但個湯幾濃郁 唔錯既
辣魚露好正
2017-10-09 533 瀏覽
鴨肉湯河 ($38)往往食泰國野只係叫嗰幾味不妨都試下泰國地道既粉麵!都好正嫁🤤☺️(仲要落埋最愛既魚露😍)鴨肉湯河係依度招牌 當然要試下湯底有如賣相般 睇得又飲得😏濃濃鴨肉湯 鮮甜又唔會得個咸味主角鴨肉 份量都算ok 可惜略嫌鞋左少少😢唔好睇佢好似好少河粉 其實好大碗!!兩個人黎最好share食 然後再叫其他餸😋-燒豬頸肉豬頸肉算係停唔到口既一碟菜😂😭因為實在好食 肥瘦適中重點係個醬汁 唔會蓋過豬頸肉既味道之餘同時又可以增添幾分辣勁🤤算幾抵食喇喂😌-泰式千層糕如果食完未夠喉可以行出鋪頭外面買甜品😳當然仲有椰汁西米糕 芒果糯米飯等等買走又得 攞番入去歎埋先走又得😏
鴨肉湯河 ($38)
往往食泰國野只係叫嗰幾味
不妨都試下泰國地道既粉麵!都好正嫁🤤☺️
(仲要落埋最愛既魚露😍)
鴨肉湯河係依度招牌 當然要試下
湯底有如賣相般 睇得又飲得😏
濃濃鴨肉湯 鮮甜又唔會得個咸味
主角鴨肉 份量都算ok 可惜略嫌鞋左少少😢
唔好睇佢好似好少河粉 其實好大碗!!
兩個人黎最好share食 然後再叫其他餸😋
如果食完未夠喉
可以行出鋪頭外面買甜品😳
當然仲有椰汁西米糕 芒果糯米飯等等
買走又得 攞番入去歎埋先走又得😏
這天去九龍城接囝囝,時間有點趕,找了住在九龍城的囝囝同學仔朋友吃午飯。為了方便大家,我們就在九龍城覓食,最後選定了位於九龍城城南道的昌發泰國粉麵屋。這間隱世泰國小店,未試過都唔知原本有咁正宗既泰國菜。甫進店內,發現餐廳內的食客不少,另一個吸引的地方,就是食物價錢非常親民。
泰式鴨肉生菜包
泰式蛋包飯
游船河
炒金邊粉
2017-10-05
1 分鐘 (堂食)
  • 游船河
2017-09-26 513 瀏覽
自從上幾個月試過昌發之後,再嚟九龍城真係唔想試其他,因為真係好好食!冬陰公係好夠味,用咗好多香料令到個湯唔係淨係得辣咁單調,味道帶酸繼而有海鮮嘅甜好開胃。泰式生菜包亦係我嘅必叫菜之一!我無諗過佢咁足料,我用曬所有生菜都未食得完個豬肉碎,真係好抵食;味道我本身以為佢似肉碎炒飯個種豬肉碎帶甜,但呢個唔係,佢先係好香嘅basil味,然後辣椒仔嘅香一湧而出,雖然有點少辣但好開胃加個白飯食係最好!Pad Thai 同串燒都好正宗,不過下次會想試下湯河或其他嘢,因為份量太多好飽哈哈!食泰菜真係會莫名其妙食多咗好多嘢,可能因為香料同辣椒會令人寧舍開胃,雖然好飽但好滿足!呢度真係泰國人主理,別有一番風味!總括而言呢度嘢食唔係貴,係同區嚟講簡直係抵食添,味道亦比同區大牌子嘅泰國菜更加正宗而且地道,下次再嚟九龍城食泰菜依然會揀返佢。
2017-09-14
2017-08-14 720 瀏覽
今日下午去咗挑戰辣一點嘅感覺,就去咗九龍城城南道昌發泰國粉面屋,我點咗最受歡迎的道冬陰功湯河,泰國奶茶,大約下午四點鐘到啦好好彩唔使等我喺中即刻有得食添,啲河粉係正宗泰國嘅厚切是我本人最喜愛的,夏天來講海鮮就比較冇之前咁新鮮啦係由於天氣嘅問題我本人絕對接受,湯底就唔使講啦正到無朋友,唔知大家有冇飲過正宗嘅泰國奶茶,如果未飲過的話一定要黎試吓因為佢係自家製造,自己煲出來的,只有凍飲嘅咋,雖然人在香港但卻感受到泰國嘅風味值得嘉許
冬陰公河粉
冬陰公河粉
2017-07-23 938 瀏覽
個幾月又返黎但天氣熱左坐近門口個四張枱真係熱到爆訂枱要講明坐入面呀!Server 多數泰國人個晚有個可全泰文溝通🤣即係英文又麻麻 中文又麻麻咁都幾有泰國feel ge講返野食先由必食指數開始寫啦1. 生菜包😬認真mode一個人食曬 絕對唔難唔係講佢細碟呀係好好味食完曬d生菜仲有肉碎姐姐好好呀送多兩塊過我地2. 船麵個湯底好濃配新力(泰國粉)一流3. 冬蔭公湯辣下辣下 夠香4個人都飲唔曬4. 豬串燒有少肥 I like it雞就唔太好喇 d雞肉散到呢
個幾月又返黎

但天氣熱左
坐近門口個四張枱真係熱到爆
訂枱要講明坐入面呀!

Server 多數泰國人

串燒雞豬
船麵
生菜包
2017-06-18 712 瀏覽
雞豬牛串燒:肉質還可以夠厚實鮮蝦金邊粉:酸酸甜甜的一口接一口停不下來鴨肉生菜包:鴨肉不柴可惜吃到最後有點鹹冬陰海鮮湯:每次就是為了這道菜而來,實在太迷人了。青咖哩海鮮:椰子果肉豐富不吃辣的人可以點這款帶甜的咖哩小插曲⋯⋯無意見聽到後面桌的客人沒禮貌對店員催菜覺得很好笑、要是不想等可以退菜何必去兇店員、人跟人之間是互相尊重的不要覺得自己是消費者就能對店員鬼吼鬼叫的、忍不住幫店家說話、下次去如果遇到漏單請多體諒一下吧。
雞豬牛串燒:
肉質還可以夠厚實

鮮蝦金邊粉:
酸酸甜甜的一口接一口停不下來

鴨肉生菜包:
鴨肉不柴可惜吃到最後有點鹹

冬陰海鮮湯:
每次就是為了這道菜而來,實在太迷人了。

青咖哩海鮮:
椰子果肉豐富不吃辣的人可以點這款帶甜的咖哩

2017-06-18
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 冬陰功海鮮湯
2017-06-12 525 瀏覽
I m an usual to this hidden Thai restaurant in kowloon bay. Famous for their boat noodle, the soup base is flavourful and strong. Stirfry rice noodle is very well done, all noodle is cover and fry and it not too oily. So good 😊. My personally recommendation on drinks is "ice tea =milk tea with out the milk . Suggest to go early lunch , it does get busy during lunch hour. There r two Resturant side by side . Go to the newer side !!
雞肉炒河
Boat  noodle
雞肉炒河
Boat  noodle
2017-06-08 583 瀏覽
同同事傾偈,佢話食泰國嘢,搞到我心"yeung yeung",又想食,結果當我忙完-個大朝早,就約老豆去食泰國菜。其實,想揾間有正宗泰式粉麵餐廳唔易,只有這間,同對面嗰間。平時食親都食對面,而昌發,我想已有三年無光顧了。原因係以前曾經食物質素差,隔咗咁耐,就再試-試。由招牌、門口膠片、座位間隔,乜都無變,心諗,希望食物質素有改善啦!唯一變嘅,係自己落單寫number, 除咗我見到嘅豬什河有number 外,直接寫🐷✋🍚,本人認為,真係唔想寫,你幫我落單不是仲快嘛!🤥叫了泰式黑㗎啡。何解有咖啡渣呢,從未試過飲咖啡會咁👎椰青。外來飲品,如果都難飲,我,無話可說。豬手飯。份量多嘅,同價錢成正比。豬什河。是卷粉,I like it, 濃郁的湯,夠味,炸豬肉粒好硬,兩舊豬紅,兩粒豆卜,半隻鹵水蛋,豬腸少少,通菜多,賣相好像好多餸,但並不是囉!

叫了
泰式黑㗎啡。何解有咖啡渣呢,從未試過飲咖啡會咁👎
椰青。外來飲品,如果都難飲,我,無話可說。
豬手飯。份量多嘅,同價錢成正比。
椰青
豬手飯
豬什河
2017-06-07
椰青
豬手飯
2017-05-29 526 瀏覽
一直很喜歡這間小店,以前經常來吃 。 今天和平時一樣 ,我和男友叫了一個pad thai, 我吃了一口發現 口裏有著一些很難咀嚼 的東西, 還以為是 魷魚 吐出來之後才發現是橡筋。店員立即拿走再整過一碟給我們。 但是因為吃飽了其他,於是把新的pad thai包走並未有檢查。 回家後 弄熱吃 時才發現這碟新的pad thai裏面竟然又有橡筋,應該是廚房把我們吃剩的百鳥歸巢 再炒一次給我們吃, 其實從沒換過還是剛才那碟 ,很嘔心 。因為食物已經包回家 又冇證據, 所以沒法 去食環署投訴 但是以後都不敢再幫襯了。 大家如果有幸去吃 也要打醒十二個精神看清楚自己個碟 有冇唔屬於食物的物體
2017-05-24 527 瀏覽
今次係同一班同學一齊去食, 5個人餐廳既環境比較似地道既茶餐廳咁, 唔係豪華裝修, 但係都乾淨.食物方面, 每道菜都好好味, 因為泰國菜都係重口味, 而佢每道菜都啱啱好, 尤其涼拌鳳爪, 辣得黎好醒胃. 而那杯珍多冰話, 可能椰漿太濃, 就覺得麻麻地. 可以試下個椰子, 今次好好飲! 而服務態度還可以, 服務員好似都係泰國人,但係個個都係聽明中文. 落單冇問題. 而且佢地做緊活動, follow 佢地ig 會送甜品.
今次係同一班同學一齊去食, 5個人

而且佢地做緊活動, follow 佢地ig 會送甜品
2017-03-20
2017-05-12 487 瀏覽
夜晚無胃口,諗起泰國野,就上網查,決定試呢間。去到已經好full,要等位,入到去叫左兩碗河,一碗叫「游船河」、另一碗叫青咖哩雞米線。首先兩碗湯都好濃,「游船河」個湯濃,好飲,而青咖哩果碗好辣,香,食得辣可以試下,雞係好食,吾鞋口「游船河」就有d太,牛肉片,香葉,芽菜。我諗我都會再encore
2017-05-06
2017-05-07 878 瀏覽
話說去到泰國食過一餐正宗街頭泰粉,好好食,返到香港好想搵番果種味道。於是今日同V小姐一齊去搵泰國粉。搵盡open rice 發覺原來香港真係好少泰國粉。但越粉就好多間。冇咩選舉下黎到九龍城呢間香港小有既泰粉店一於就試試佢。地方細細,但都幾熱鬧,叫左遊船河及冬陰公碎肉河。兩款中,雖然只有「遊船河」是比較同泰國既正宗味道。味道是不錯的,鮮甜及香濃,豬血湯補身一流。如果大家食厭了越式粉,不防試試泰國粉。會是另一好選擇。
冇咩選舉下黎到九龍城呢間香港小有既泰粉店一於就試試佢。
遊船河
冬陰公碎肉河
遊船河
冬陰公碎肉河
2017-04-21 605 瀏覽
最近同個朋友去食Tea,經過九龍城就試咗一間泰國菜,店舖裝修簡單,唔算好有泰式風情嘅感覺,但都算整潔寬敞。嘢食唔算太貴,我叫咗一碗"遊船河"$38。份量都好多,D牛肉好入味,唔韌又唔肥膩,而且有好多配料,湯底同配料都調味合宜,河粉亦爽口彈牙,唔錯!另外,我地仲試咗一個芒果糯米飯$52,芒果香甜多汁美味,而糯米飯更暖韌綿綿,再配上香濃嘅椰漿,簡直一試難忘!
2017-04-20
下午茶
2017-02-22 1527 瀏覽
於清真牛肉館吃過早晚飯 (17:30前已用餐)後,就在九龍城到處閒逛. 見到這間店門外放了很多泰式甜品,就決定買一款回家作宵夜. 香芒糯米飯 ($40) 一小盒香芒糯米飯索價$40,不算便宜,有時在泰國餐廳吃這款甜品才不過$48左右,又有人serve,感覺比外帶回家更好. 把糯米飯叮熱,再加上椰汁,以及要由媽媽把芒果切成一塊塊,她說芒果竟然連核都未去掉,有夠麻煩. 幸好芒果幾香甜,再加上煙韌的糯米飯,都幾好吃,但個人覺得下次去泰式餐廳吃好了,省卻更多功夫. 九龍城城南道27號地下 2382 5998

香芒糯米飯 ($40)

九龍城城南道27號地下

2382 5998