2024-05-18 747 瀏覽
【銅鑼灣•明廚】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣優質中菜餐廳明廚油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)椒鹽無骨九肚魚煙熏龍井少爺雞 (半隻) 油鹽焗香港火焰奄仔蟹:以奄仔蟹為主料,搭配油鹽焗的烹調方式,保留了蟹肉的鮮甜和彈性,是一道絕對值得品噌的美味海鮮料理。 椒鹽無骨九肚魚:口感酥脆,魚肉鮮嫩,搭配椒鹽的調味,香氣四溢,是一道下酒菜或者配飯的絕佳選擇。煙熏龍井少爺雞(半隻):煙熏龍井少爺雞口感煙煉香濃,肉質細嫩多汁,龍井茶的清香襯托出雞肉的鮮美,是一道健康美味的菜品。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1100(加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#銅鑼灣美食 #明廚 #web3銅鑼灣 #明廚 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣中菜 #鑊氣小炒 #野生海鮮 #高質中菜 #傳統香港味道 #hkfood #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港 #香港味道#美食日常 #美食分享 #我的美食日記 #明廚 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣中菜 #鑊氣小炒 #野生海鮮 #高質中菜 #傳統香港味道 #hkfood明廚銅鑼灣堅拿道西15號永德大
【銅鑼灣•明廚】@
銅鑼灣優質中菜餐廳明廚

油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)

椒鹽無骨九肚魚

煙熏龍井少爺雞 (半隻)

油鹽焗香港火焰奄仔蟹:
椒鹽無骨九肚魚:
煙熏龍井少爺雞(半隻):

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1100(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
明廚
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖
2024-05-16 704 瀏覽
明廚,去食個宵夜見到依間高檔手工菜🥣仲要開到凌晨三點,慢慢食慢慢飲🍻裝潢非常優雅,氣氛幾舒服浪漫😎打開餐牌,主打各式各樣煮法既海鮮🦞仲有好多手工特色菜,配埋清酒紅白酒生啤,未食都感受到高級既享受💚🐻勞蘇食🐻推介 — 油鹽焗香港火焰奄仔蟹🦀砂鍋粗鹽上枱,加酒點火🔥好驚人,同時都好香,啲蟹膏燒一燒香到⼀個點,勁好味😍從來未見過咁大隻奄仔蟹,厚肉,肉質好鮮甜,食得好滋味,超好味既蟹🤤 脆皮新鮮牛腩🐮做法好特別,外層香脆,肉質內嫩,肉估唔到咁濃味,有特色又好味既牛腩,點埋醬汁又另⼀個味道,正👍🏻煙熏龍井少爺雞(半隻),唔係度度都有得食,加入煙熏2分鐘,然後放啲走左油既龍井茶葉,好吸引🤩雞肉超級彈超級嫩,勁好食,好鮮而帶煙熏味,加埋龍井味,好多重既享受🐤高質既雞,龍井茶葉估唔到走左油都幾好味😸啤⼀啤佢更爽,更加大排檔風味🫶🏻明廚果然係明廚,菜式廚藝都出色🪄食材高質,想食特色手工菜或者各式海鮮,就係依度!💟

脆皮新鮮牛腩

煙熏龍井少爺雞(半隻)
煙熏龍井少爺雞

脆皮新鮮牛腩
煙熏龍井少爺雞(半隻)
煙熏龍井少爺雞
2024-05-14 446 瀏覽
餐廳裝修盡顯貴氣。品嚐中菜必須配茶,這裡提供比較特別的鴨屎香茶,香氣濃郁,味道甘醇,油鹽焗香港火焰奄仔蟹:這道菜是讓人欲罷不能的香港火焰奄仔蟹!上碟後就淋上酒,點燃火焰,蟹身燒到火紅,散發出誘人的蟹香味。蟹膏惹味,蟹肉鮮嫩,每一口都帶微微鹽焗味道味道,又不會太咸。這是一道視覺味覺享受的菜式,打卡之選!脆皮新鮮牛腩:哇!這道脆皮新鮮牛腩真是讓我驚艷!外層酥脆金黃,一口咬下去,脆皮瞬間破裂,露出裡面的嫩滑牛肉。牛肉口感超級嫩嫩的,肉汁滿溢出來,還有濃郁的牛肉香味!再搭配一醬汁,完美平衡了油膩感。煙熏龍井少爺雞:雞肉經過煙熏處理,一打開蓋子,立刻散發出淡淡的龍井清香味,再灑上經調制過的龍井取代醬料,創意十足。一口咬下去,茶香和肉汁味一起爆發,雞肉嫩滑多汁,還有一點點甜味。這道菜既保留了傳統的口味,又加入了創新的元素,真的讓人驚艷!
餐廳裝修盡顯貴氣。

油鹽焗香港火焰奄仔蟹:

脆皮新鮮牛腩:

煙熏龍井少爺雞:

2024-05-13 190 瀏覽
銅鑼灣明廚,火焰奄仔蟹好好味😋2鬼火深喉瀨尿蝦贊泰國野生海花螺也好好味,椒鹽九肚魚真的太好吃😋明廚里面的菜式好有特色,色香味俱全,價錢方面也是很合理,大家都可以來試吓
2024-05-13 160 瀏覽
2024-05-13 207 瀏覽

2024-05-04 380 瀏覽
今日夜晚黎到銅鑼灣,朋友想食宵夜,見到明廚開到凌晨三點,所以就黎試下。本身想食奄仔蟹,見到檯檯都有叫,不過店員話已經賣曬,所以推介左另一個海鮮。1️⃣鬼火深喉瀨尿蝦💰488一上臺就知點解改個咁霸氣嘅名,隻瀨尿蝦有成一隻成人手臂咁長,肉質飽滿有彈性,係濃濃蒜辣味,又有蝦膏,我好鍾意❤️最緊要係店員會幫手拆肉,真係好好👍2️⃣椒鹽無骨九肚魚💰128九肚魚炸粉好薄身,炸到好脆,而九肚魚綿密,食落完全無骨,加埋好味嘅椒鹽,趁熱就食曬😋3️⃣慢煮黑椒牛肋骨💰278牛肋骨慢煮後,牛味濃厚,裡面肉質仲係好粉嫩,而且切好曬上臺,啱曬一啖一塊,好方便👍消費價錢:2人💰1049,人均💰524.5結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7.5/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:明廚 (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖

1️⃣鬼火深喉瀨尿蝦💰488

2️⃣椒鹽無骨九肚魚💰128

3️⃣慢煮黑椒牛肋骨💰278

消費價錢:2人💰1049,人均💰524.5

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:明廚 (銅鑼灣)
餐廳地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖
2024-04-11 550 瀏覽
明廚銅鑼灣分店環境好似張曼玉同梁朝偉嗰套花樣年華電影,連音樂都係一模一樣。好有格調我非常鍾意。服務員態度親切,難得喺香港搵到嘅服務。招牌香港火焰奄仔蟹套餐第一道係招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹,其實就係鹽焗蟹。先講講乜嘢係奄仔蟹。指係處女蟹,仲未進行交配嘅蟹,而且母蟹嘅口感好過公蟹。蟹肉食落甜美嫩滑又軟糯,蟹黃嘅口感就似流動嘅牛油咁。奄仔蟹採用鹽焗嘅做法,處理完之後一開二,倒插喺鹽煲中。接住倒上秘製酒,拿火槍一燒,真係香味撲鼻。蟹肉用鹽醃過之後,微微帶鹹,加上蟹肉本身好鮮,鹹香味十足,完全唔使蘸醬料,從未食過咁好味嘅蟹。鹽焗泰國野生海花螺自以往食過嘅海螺,大小同田螺差唔多,而呢度嘅野生海花螺,尺寸同東風螺相近,係我見過最大嘅海螺。同樣係鹽焗海花螺,保留住螺肉嘅鮮甜,同時令到螺肉更加緊實。鹽焗海花螺個外殼破裂,一啖咬落,咬到大塊大塊螺肉,真係好過癮。而且食落去都唔會有腥味,完全係鮮甜嘅海味風味。油浸野生筍殼魚,炸到條魚外邊超脆入邊魚肉超滑,多汁非常鮮甜。條筍殼魚咁大條都炸得咁好食真係好佩服廚師嘅廚藝。鬼火深喉賴尿蝦,原來明廚係用炸蒜頭、豆豉、紅椒、青椒、薑粒、珍珠葉、仲有台灣鬼椒。好出奇地味道

招牌香港火焰奄仔蟹

鹽焗泰國野生海花螺

鬼火深喉賴尿蝦,原來明廚係用炸蒜頭、豆豉、紅椒、青椒、薑粒、珍珠葉、仲有台灣鬼椒。好出奇地味道完全冇蓋過賴尿蝦嘅鮮味反而仲將海鮮嘅味道升華咗。新鮮彈牙嘅瀨尿蝦超級好食

蒜蓉粉絲蒸帶子,帶子鮮甜多汁,蒜蓉粉絲增添了口感和香氣。

闊少太子炒飯,入邊有好多海鮮,包括帶子、海蝦、蟹肉、蟹黃、魚翅同埋黑松露。廚師炒度啲粉粒粒分明。我平時唔係好食飯,都要食兩碗。

整體而言,明廚海鮮菜品質量非常高,食材新鮮,烹調精湛。尤其是奄仔蟹和海花螺,是明廚的招牌菜,絕對值得一試。此外,服務態度也很好,環境舒適,適合家庭聚餐或與朋友共享美食。
2024-04-10
  • 香港火焰奄仔蟹
  • 油浸野生筍殼魚
  • 鹽焗海花螺
  • 闊少太子炒飯
  • 鬼火深喉瀨尿蝦
2024-03-15 565 瀏覽
新開高級粵式中菜廳,店內設計以懷舊風格,配以墨綠配棗紅⾊為主調,裝潢復古典雅。在傳統菜式上加添創意,並嚴選矜貴食材,創作出多道新派菜式。更提供精緻點⼼及午市套餐,⾜料燉湯也是每天新鮮煲製而成,絕不添加味精,而且天天不同款式,保證健康美味。小炒亦鑊氣十足,菜色香味俱全,雞件煎至焦香金黃色,肉嫩多汁。玻璃蝦球好大隻,肉質新鮮,配上爽口彈牙的稻庭麵,非常美味。花膠嫩滑有膠質,鮑魚肉厚飽滿,鮮味濃郁,以60℃慢煮烹調,保持花膠及鮑魚軟滑鮮味。
新開高級粵式中菜廳,
店內設計以懷舊風格,
配以墨綠配棗紅⾊為主調,裝潢復古典雅。

在傳統菜式上加添創意,
並嚴選矜貴食材,
創作出多道新派菜式。

更提供精緻點⼼及午市套餐,
⾜料燉湯也是每天新鮮煲製而成,
絕不添加味精,
而且天天不同款式,保證健康美味。

小炒亦鑊氣十足,菜色香味俱全,
雞件煎至焦香金黃色,肉嫩多汁。

玻璃蝦球好大隻,肉質新鮮,
配上爽口彈牙的稻庭麵,非常美味。

花膠嫩滑有膠質,
鮑魚肉厚飽滿,鮮味濃郁,
以60℃慢煮烹調,
保持花膠及鮑魚軟滑鮮味。
  • 黑松露煎雞
  • 雜菌醬玻璃蝦球配稻庭麵
  • 花膠鮑汁燴飯配原隻鮑魚
  • 川貝海底椰燉山班魚
2024-03-11 449 瀏覽
先前行過鵝頸橋底時發現一間新開既,裝修幾高級既中菜餐廳 - 明廚。原來係由旺角開分店開到銅鑼灣,出名食海鮮🦞!👧🏻👦🏻就比佢地既火焰奄仔蟹吸引到嚟,果然係名不虛傳,鍾意食海鮮嘅朋友就一定要試吓!🌟涼伴花甲涼菜就揀咗佢地既其中一個招牌 - 涼伴花甲。花甲事先已處理去半殼,所以都食得好方便又啖啖肉。花甲冇沙,鮮甜,又多肉飽滿呢啲基本要求就緊係達到,但估唔到呢個涼拌都幾重口味!用上青桔仔、紫洋蔥、芫荽、辣椒等材料,集咸、酸、辣一身,味道相當新奇有趣,會令人食過不停!🌟油鹽焗香港火焰奄仔蟹(1隻)店員即席喺鹽粒上灑上玫瑰露酒,再點火等酒精發揮,具相當既觀賞性。蟹膏甘香鮮甜,蟹殼🦀富有玫瑰露酒同五香粉香氣,唔會太咸,蟹肉相當扎實甜美,絕對可以Encore!🌟手臂瀨尿蝦(1隻):鬼火深喉瀨尿蝦一上碟已經十分巨型,用左紅椒,淮鹽同炸蒜炒香,外殼入口鹹香美味,肉質極致鮮甜,鮮嫩無比。最值得推介既係,果d炸蒜用黎撈飯簡直一流,辣味夠而蒜香重!🌟泰國絲苗白飯

🌟涼伴花甲

🌟油鹽焗香港火焰奄仔蟹(1隻)

🌟手臂瀨尿蝦(1隻):鬼火深喉

🌟泰國絲苗白飯
2024-03-10 254 瀏覽
位於鵝頸橋底的高級中菜館明廚最出名當然要數必吃榜的火焰奄仔蟹啦真的是每枱必點的招牌菜油鹽焗香港火焰奄仔蟹上桌後淋上玫瑰露再點火 陣陣酒香撲鼻提升色香味之餘 亦好適合打卡一族奄仔蟹充滿蟹膏 味道甘香肉質也結實鮮甜 不愧為招牌菜 椒鹽瀨尿蝦跟我手臂一樣長一樣粗的瀨尿蝦 真的好巨型除了椒鹽還有一款鬼火口味 但不嗜辣的我們椒鹽已經夠惹味了店員在我們拍照後會幫忙去殼 真的很貼心不用自己剝就能吃到啖啖膏啖啖肉的瀨尿蝦好鮮甜好惹味 那個蒜香真的好下飯涼拌花甲每隻都好飽滿肥美 鮮嫩彈牙 完全沒有沙加了金桔味道酸酸甜甜的清爽開胃最後還送了杞子桂花糕做甜品 不太甜好清新
位於鵝頸橋底的高級中菜館明廚

涼拌花甲
每隻都好飽滿肥美 鮮嫩彈牙 完全沒有沙
加了金桔味道酸酸甜甜的清爽開胃

最後還送了杞子桂花糕做甜品 不太甜好清新
今晚揀左 1 間新餐廳 - 明廚試試 !! 位置好方便 😆😆 係時代廣場附近 ~涼拌花甲 ($198)花甲去咗半殼 , 食嘅時候好方便 ~ 每隻都浸滿醬汁 😌😌 味道豐富 , 酸酸甜甜 , 有少少泰式風味 , 辣辣地 , 鹹鹹地 , 送飯一流 ! 每隻花甲都好飽滿 , 乾淨冇沙 ! 👍👍油鹽焗香港火焰奄仔蟹 ($588)店員會喺你面前淋上火酒 , 即席點火 😱😱 火光熊熊 , 好有氣勢 😆😆 勁有儀式感 !! 奄仔蟹睇圖都見到好多膏 , 蟹膏好軟滑同香濃 😋😋 蟹肉食落鹹鹹地 , 呢個煮法唔會搶左蟹嘅鮮味 , 唔錯 !鬼火深喉賴尿蝦 ($488)斑馬賴尿蝦係我嘅自愛 ❤️❤️ 店員好好 , 會幫你拆肉 ! 呢個菜式用咗類似避風塘嘅方法去整 ! 中間好多膏 , 好好食 , 最好食就係不停啜個殼啲味 !! 好惹味 !! 1 隻真係唔夠喉 😏😏整體黎講 , 食店座位好闊落 , 座位之間都有垂簾分隔 , 私隱度大增 , 服務又好 , d 茶都好好飲 , 食物好食又精緻 , 推介大家嚟試吓 !! 👍👍👍
涼拌花甲 ($198)
油鹽焗香港火焰奄仔蟹 ($588)

鬼火深喉賴尿蝦 ($488)
  • 鬼火深喉賴尿蝦
  • 油鹽焗香港火焰奄仔蟹
2024-03-08 260 瀏覽
今日同朋友嚟朝聖裝修幾有格調坐位寬敞有梳化位亦有幾張大圓枱中間有個大大既紅酒櫃隔離有間房可以坐到一圍我地叫左兩個午市套餐分別係雜菌醬玻璃蝦球配稻庭麵跟燉湯$198燉湯係杏汁豬肺湯~啱晒近排多人咳滋補一下,呢個湯仲好啱女士飲~養顏🩷平時飲唔慣杏霜陣味既寶寶們,絕對要試下呢個。杏汁味濃好足料,雞腳入口即溶連骨都溶~玻璃蝦晶瑩剔透,大隻又爽口稻庭麵幼滑掛汁唔錯花膠鮑汁燴飯跟原隻鮑魚,燉湯,白飯$198花膠長過手指公,鮑魚好大隻有咬口唔會太腍鮑汁有少少甜唔會好咸好下飯兩棵大西蘭花均衡營養無難道。店員們親切有禮,茶碗同餐具都好精緻,下次要同屋低人嚟試下晚餐,仲見到有清酒😍
今日同朋友嚟朝聖
裝修幾有格調
坐位寬敞有梳化位
亦有幾張大圓枱

中間有個大大既紅酒櫃
隔離有間房可以坐到一圍

我地叫左兩個午市套餐分別係
雜菌醬玻璃蝦球配稻庭麵跟燉湯$198

平時飲唔慣杏霜陣味既寶寶們,絕對要試下呢個。
杏汁味濃好足料,雞腳入口即溶連骨都溶~
玻璃蝦晶瑩剔透,大隻又爽口
稻庭麵幼滑掛汁唔錯

花膠鮑汁燴飯跟原隻鮑魚,燉湯,白飯$198
花膠長過手指公,鮑魚好大隻有咬口唔會太腍
鮑汁有少少甜唔會好咸好下飯
兩棵大西蘭花均衡營養無難道。

2024-03-06
午餐
  • 杏汁豬肺湯
  • 花膠鮑魚汁燴飯跟原隻鮑魚
2024-03-06 277 瀏覽
今日約咗個人客食飯,又想食啲中餐,又想坐得舒服, 所以近近哋試吓時代廣場附近的呢間中菜館,呢間餐館啲環境都唔錯,算幾清靜吾嘈吵。 由於係中午時間我哋都係照舊嗌咗午餐。 分別叫咗鮑魚花膠和黑毛豬叉燒配燉湯。🍽️個燉湯好大碗,份量都多,啲湯飲落好清甜,又清澈,而且材料豐富十足!🍽️黑毛豬叉燒飯, 叉燒溫度感十足,肉質亂滑吾柴,仲配咗個日本蘭王煎蛋,不錯不錯。🍽️ 之後就到個鮑魚花膠, 鮑魚花膠分量十足,花膠夠淋,配埋個鮮味鮑汁,食落口感唔錯。另外鮑魚爽口,夠厚又入味, 分量十足。

2024-03-01 201 瀏覽
依間餐廳喺旺角已經好出名,而家開埋喺鵝頸橋附近,裝修更加有格調坐得好舒服,最多食海鮮為主,但係都有唔同嘅小菜可以選擇涼拌花甲 🐚($188)用左花甲王,大大隻脹卜卜,好乾淨唔會有沙,肉質飽滿,半殼形式上,食落更加方便,味道唔錯,但係可能用咗魚露醃製有少少偏鹹潮州滷水三併🪿($98)有鵝腎,鴨舌,鵝翼,個滷水汁做到恰到好處,由香味之餘又唔會太鹹❤️❤️❤️鵝腎:唔腥,有啲都幾爽口鴨舌:都有幾多隻,夠晒入味鵝翼:細細隻食起上嚟都算方便油鹽焗香港火焰奄仔蟹🦀($588)呢度嘅招牌菜式,雖然有少少貴,但係係一隻爆曬膏嘅奄仔蟹都值回票價,會喺你面前點火,火焰視覺效果滿滿🔥更加逼出蟹膏嘅甘香,啖啖蟹膏,滋味滿分鬼火深喉瀨尿蝦🦐($488)超級大隻瀨尿蝦,望見已經流晒口水🤤,椒鹽超級香口再帶點辣勁,係令人食上癮嘅味道,瀨尿蝦有膏,口感唔錯

涼拌花甲 🐚($188)

潮州滷水三併🪿($98)
鵝腎:唔腥,有啲都幾爽口
鴨舌:都有幾多隻,夠晒入味
鵝翼:細細隻食起上嚟都算方便

油鹽焗香港火焰奄仔蟹🦀($588)

鬼火深喉瀨尿蝦🦐($488)